餐厅: 庭軒一敘
资讯:

2023-10-20 144 浏览
上星期去了粉嶺搵嘢食,午餐時間看到這間庭軒一敍,價錢也合理😄最後我叫了一份焗萄汁牛肉飯😋味道也幾好,味道不太濃清清地,食完也沒有口喝,應該沒有太多味精,職員的服務態度也很好♥️💕
最後我叫了一份焗萄汁牛肉飯😋

2023-10-13
2022-12-28 362 浏览
粉嶺越開越多餐廳.訓醒同屋企人食晏泊好車隨便就行左入呢間餐廳試下!呢間小店位置有點迫!不過睇返餐牌都幾多野食選擇!今日我地就叫左特餐及廚師推介套餐!蕃茄湯豬潤意配粟米奄列及香草多士 多士上有牛油但冇咩香草味好足料既蕃茄羅宋湯底!有椰菜、牛肉粒、蕃茄等等…豬潤有點煮到過熟!反而意粉軟硬度控制得幾好!湯底真係一流!粟米奄列正正常常!份量足夠!多士只有牛油唔覺有香草味!烘得幾脆!椒鹽豬扒飯兜到好香口!豬扒食落好軟淋唔會鞋口!伴菜有青椒及楊蔥!

呢間小店位置有點迫!不過睇返餐牌都幾多野食選擇!

今日我地就叫左特餐及廚師推介套餐!

蕃茄湯豬潤意配粟米奄列及香草多士

多士上有牛油但冇咩香草味

椒鹽豬扒飯兜到好香口!
豬扒食落好軟淋唔會鞋口!伴菜有青椒及楊蔥!

2021-10-04 492 浏览
在聯和墟隨便找家餐廳吃午飯,見店內人頭湧湧便決定一試。午市有多款套餐選擇, 一定有吃你口味的。兩個人分別點了一個京葱爆肥牛飯跟一個葡汁雞球飯,上菜非常快。京葱肥牛上桌時已經聞到爆香京葱洋葱的味道,可惜調味太鹹,不然會是一個香口有鑊氣的好菜式。葡汁雞球飯有芝士鋪面稍為焗香,葡汁香草味濃,個人不太喜歡,但點餐的人覺得ok,只是汁太多,令飯變得太濕,口感不好。總活而言,菜式都尚可,如果可以從上述方向再改善,應該會更出色~

京葱爆肥牛

葡汁雞球飯

2021-10-03
京葱爆肥牛
2021-08-01 249 浏览
一段時間沒有來聯和墟了,有點想食庭軒的米通,所以特意搭車來找庭軒再敘。店內依舊客似雲來,我們等了幾分鍾終於可以食早餐了。🍴鮮牛肉米通 $36新鮮牛肉牛味香濃腍滑,湯底清鮮好味配上米通妙不可言。☕️熱檸茶今日竟然放棄我的至愛黑咖啡轉飲熱檸茶🤣,因為這店的即磨咖啡要另加錢$6 有點貴。😁🍴五香肉丁米通蕃茄湯底 $37幸尼的早餐,湯底另加$3 不過都值得嘅,酸甜鮮香茄味清甜開胃。🍴西煎雙蛋好靚的西煎雙蛋。早餐餐牌
店內依舊客似雲來,我們等了幾分鍾終於可以食早餐了。
🍴鮮牛肉米通 $36
新鮮牛肉牛味香濃腍滑,湯底清鮮好味配上米通妙不可言。

☕️熱檸茶

🍴五香肉丁米通蕃茄湯底 $37

🍴西煎雙蛋
好靚的西煎雙蛋。

早餐餐牌
2021-08-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
$37 (早餐)
2020-05-02 674 浏览
This is a very typical HK café serving typical average food.EnvironmentNothing special to comment on. However, the inside is quite packed with tables and chairs. Okay to have some quick food inside.ServiceOnly came here for a takeaway so can't really comment much on this. FoodI had ordered one of their set meals. A pork chop pasta in soup with omelette and bread. The pork chop was soft and tasty but their pasta was quite special. The pasta is like a long macaroni, which is bouncy on the teeth. V

Environment

Food

I had ordered one of their set meals. A pork chop pasta in soup with omelette and bread. The pork chop was soft and tasty but their pasta was quite special. The pasta is like a long macaroni, which is bouncy on the teeth. Very tasty. However the soup was very average. The bread was soft and the omelette was well cooked.

Overall a very average restaurant but would definitely come here to taste its pasta again.
外卖自取
2020-04-12 328 浏览
聯和墟地方不大,要數食肆卻是數之不盡,林林總總想食麥有麥,今日就特意來食個早餐連午餐,庭軒一聚係聯和墟都有拾多年,食物質素算不錯。😋😋🍴早餐 $34我選來了一份早餐,包括有雞肉腸米通,我喜愛食米通口感比較傳統通粉爽口,湯底香濃加多條生菜有點兒時在家食通心粉感覺。跟餐配搭粟米奄列牛油法包,煎得富蛋香奄列內藏頗多粟米一點都不吝嗇。☕️跟餐加 $6 升級即磨咖啡。其實即磨咖啡大部份餐廳都採用,如果不用加錢就更佳。🍴午餐 - 豬扒蛋包飯 $47睇到都開心蛋包飯有二個茄汁心心,一大清早真的是賞心悅目,嫩嫩的雞蛋包實芝士粟米炒飯,粒粒飯香粘實芝士非常可口,豬扒入口鬆化肉質軟稔,非常滿意一餐。🍹凍檸茶早餐選擇可真多,睇到有點眼花撩亂。每人 $43.50 對早餐來說有點貴,午餐比較抵食。
😋😋
🍴早餐 $34

☕️跟餐加 $6 升級即磨咖啡。
其實即磨咖啡大部份餐廳都採用,如果不用加錢就更佳。

🍴午餐 - 豬扒蛋包飯 $47

🍹凍檸茶

早餐選擇可真多,睇到有點眼花撩亂。

每人 $43.50 對早餐來說有點貴,午餐比較抵食。
  • 蛋包飯
2019-08-23 506 浏览
好耐冇嚟過,早兩日中午同同事一齊嚟。由於位置空間好逼好細,所以如非冇咩心水選擇都唔會嚟。因為之前已經出過事。飲佢個奶茶怪怪地,有種洗潔精味。轉咗檸茶都係一樣,然後一段時間唔敢再嚟。不過突然想飲中式湯,諗起呢間有送碗湯又可以嗌嘢飲,所以就揀咗嚟食。嗌餐嗰陣問佢有冇湯,但唔答我又唔理人。可能太耐冇嚟轉咗規矩已經唔再送湯。同事嗌咗豬軟骨飯,而我就豬軟骨烏冬。味道一般,算喺正常清淡,冇咩特別。但返到office大約一嗰鐘左右開始唔舒服。我就已經肚屙,廁所出嚟同事問我喺咪都覺得唔舒服。原來佢又喺,不過佢已經痾過但痾唔曬,佢話個肚拿住拿住唔舒服。好彩我食太飽嘔咗啲,如果唔喺痾完都仲肚痛。
好耐冇嚟過,早兩日中午同同事一齊嚟。

同事嗌咗豬軟骨飯,而我就豬軟骨烏冬。
味道一般,算喺正常清淡,冇咩特別。

2018-07-22 807 浏览
食咗呢間餐廳好多年,午餐時間幾乎滿座,最鍾意食佢嗰個 沙茶新鮮豬潤通粉, 佢呢間餐廳同出面茶餐廳唔同,係用米通粉。 彈牙好多 仲配芝士奄列 不過最近幾次食,都退步咗, 通粉煮得太「冧」。
仲配芝士奄列
不過最近幾次食,都退步咗, 通粉煮得太「冧」。

等候时间
10 分钟 (堂食)
2017-12-12 907 浏览
一直都喺同區試緊唔同嘅午餐,哩一間比較突出,有估你唔到嘅鑊氣。午餐定價都同附近嘅茶廳差唔遠,$42有湯有熱飲。湯只係一般,有啲太咸。不過哩一味川式醬爆辣子雞真係好食,見佢有好多洋蔥青椒都炒得好好味,又爽口又唔會太辣,雞都好多件,一啲都唔馬虎。

午餐定價都同附近嘅茶廳差唔遠,$42有湯有熱飲。

湯只係一般,有啲太咸。

2017-10-28 768 浏览
之前隊員試咗嘅餐廳早餐唔錯,所以今日同我來試,餐廳門口一個車位難求,我哋咁好彩有位,鮮綠色門面,入內係估唔到嘅粉紅色絨布梳化椅(講真幾難頂)地方唔大,桌椅幾迫!餐牌選擇好多!有啲特別早餐選擇!我在兩款之間猶豫,最後⋯⋯野味沙茶牛肉通粉($34)如果其他餐要加呢個沙茶要$5,我呢個淨湯粉餐唔使,湯底濃香沙茶味,又唔太鹹,牛肉嫩滑,米通粉可以入多啲湯又彈牙!好味(味道要加錢都值得)熱檸茶:喜歡黑白淡奶嘅瓷杯!夠熱茶底濃唔澀!正常粟米火腿芝士飛碟($22)即叫即做,外脆內軟,餡料飽滿,粟米香甜,火腿鹹香,芝士味唔夠香濃,整體好味食物我好滿意,講真日日食茶餐廳早餐,有啲唔同同特別嘅,我會好開心,店員好爽,上菜收碟爽手!好似我掙扎食邊樣時,最後問女店員想加個淨飛碟,佢好爽咁話無問題!仲提我要得15分鐘!難得有驚喜嘅茶餐廳早餐!
餐牌選擇好多!有啲特別早餐選擇!我在兩款之間猶豫,最後⋯⋯

熱檸茶:喜歡黑白淡奶嘅瓷杯!夠熱茶底濃唔澀!正常

難得有驚喜嘅茶餐廳早餐!
2017-10-27
$56 (早餐)
2017-04-05 761 浏览
每個星期六日放假的中午,一定會陪同老媽子一起共享午餐,家住粉嶺,最好不過就是在聯和墟找好嘢食!😆😆誠意推介呢間小店,有人情味之餘😌,d嘢食非常好味, 價廉物美,不錯之選!👍🏻👍🏻😄😄👏🏻👏🏻今次我哋食咗「鰻魚飯」半條$48,平時我好抗拒食鰻魚,因為覺得好多骨🙈🙊,但今次出奇地我自己鯨吞咗成碟鰻魚飯!因為真心冇乜骨,又無魚腥味!推介!👍🏻😋😋另外媽咪食咗個炸雞髀日式蛋包出前一丁$42,原隻炸雞俾上碟,香脆滋味!😌😋實太邪惡🤣
日式鰻魚飯半條
  炸雞髀日式蛋包一丁
2017-04-02
日式鰻魚飯半條
  炸雞髀日式蛋包一丁
20170222--是日又揾地方食早餐,近近地到庭軒一敘,店內地方寬闊,一個人坐4人的卡位,舒適。點了豬扒米粉配火腿煎蛋麵包+奶茶($32)奶茶先到,個杯好像專業奶茶,但味道只是一般,不香不滑,茶味不足。不久,豬扒米粉上桌,賣相很清淡,豬扒也切好了,三小件,味道平平無奇,火腿略煎,煎蛋有點黑黑的,相信是鑊濃,麵包也令人提不起興趣。埋單:$32,庭軒一敘在聯和墟這個小區有兩間分店,另一間在帝庭軒,兩次光顧也是吃早餐,味道也不怎麼樣,早餐食物平平無奇,如對比附近食肆的早餐,有點被比下去了。但每次也見店內很多客人,也許有其他食物較吸引。
點了豬扒米粉配火腿煎蛋麵包+奶茶($32)

2017-02-22
$32 (早餐)
2016-05-22 960 浏览
朋友推介的聯和墟小店~ 入到去到未夠鐘食午餐, 但朋友又肚餓~ 因為旦包飯而來 又冇 理由5等~ 門口姐姐好好人~ 叫我地入去坐陣先, 夠鐘先叫午餐LA~ 服務好周到~ 店舖其實好多都係熟客為主, 好多食客都同伙記有講有笑~ 呢D人情味真係買小見小~ 唔好意思坐係到唔食野~ 叫左個早餐~火腿芝士飛碟過下癮~ 面包好軟熟, 包邊香脆! 芝夠多夠熱, 可以拉絲朋友試左杯奶茶, 好滑! 如果茶味再濃小小會比較香~ 午餐時間一到, 即落個茄豆火腿旦包飯, 加杯即磨咖啡~旦包飯一上台, 我心你~ 咁窩心! HAHA旦包飯原來仲有芝士同醬酒係入面, 加埋茄汁~ 成個飯味道出奇地夾!!值得再食等2次~個咖啡就普普通通~提一提神OK GE

唔好意思坐係到唔食野~
叫左個早餐~火腿芝士飛碟過下癮~
面包好軟熟, 包邊香脆! 芝夠多夠熱, 可以拉絲
朋友試左杯奶茶, 好滑! 如果茶味再濃小小會比較香~
午餐時間一到, 即落個茄豆火腿旦包飯, 加杯即磨咖啡~
旦包飯一上台, 我心你~ 咁窩心! HAHA

值得再食等2次~

個咖啡就普普通通~提一提神OK GE
2016-05-22
2015-09-07 545 浏览
週末假期,湊巧家人全總動員出去外遊,剩下獨身一個,睡到自然醒,難得的假期,當然放鬆下心情,出街食返餐寧靜的午餐~由於不想浪費時間在選擇餐廳方面,途徑見到呢間餐廳個名都幾特別,於是就選擇在“庭軒一敘”食晏。餐廳面積雖然不大,約莫40個座位,裝飾與一般茶餐廳有明顯的差別,看了餐牌,叫了一客日式煙三文魚炒飯。煙三文魚香味相當濃郁,切細粒的煙三文魚個人覺得頗為貼心,易入口,但美中不足的是飯炒得略為過油,食後油膩感充斥,影響成碟炒飯的質素。

日式煙三文魚炒飯

2015-08-16
2015-08-15 479 浏览
等位等左十分鐘,叫左個午餐食,蛋包飯食得多,蛋包丁就第一次食,又幾好食。蛋包住公仔麵,仲有火腿絲,芝士,紫菜,有創意我鍾意。不得不題,D伙計唔知做乜,淨係識叫人入去坐,又唔落單,又唔比餐湯,三催四請個湯先黎,黎到都係凍嘅。頭頂個冷氣機滴水,滴左落碟野到,再好食都唔再黎。

蛋包丁
熱奶茶
2015-08-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
蛋包丁
熱奶茶