中環主打日式燒肉🥩裝潢融合京都傳統與現代元素如木格柵為間隔的設計🪵散發日式禪味的美感🎋營造柔和舒適的用餐氛圍所有食材均是店主精心挑選🫶🏻讓食客能以親民的價錢品嚐高質的日本和牛🐂晚市燒肉套餐Dinner Yakiniku Set前菜 Appetizer🥗自家製芽帶菜小小一份 非常爽脆又嚼勁餐湯 Daily Soup 🍲石狩西京魚湯麵豉湯裡有好多的三文魚肉粒相當真材實料 味道清甜而不腥秋天飲到多一份暖意自選 COMBO - 兩款肉類(150g) $268 per person 🐥日本華味鳥九州銘柄華味鳥一見到餐單就回想起九州食水炊き水炊き雞湯為主,肉為次這次完全感受到雞肉的原味炙熱後一樣粉嫩多汁極力推薦 誠意之選👅薄切鹽燒牛舌薄身但意外地爽脆多汁沒有膻味不用點醬料已非常入味十分推薦✨🐂澳洲精選和牛口感柔軟細膩充滿油香感散發和牛的甘甜味值得一試✨🐂美國黑安格斯牛肉3款牛肉肉味最為香濃相對和牛肥瘦度適中最岩最怕肥又鍾意食牛的你蘸上店家自己調BBQ醬、柚子醬及鹽食出不同的風味🥗蔬菜拼盤包括翠肉瓜、京蔥及黃椒新鮮爽脆又Juicy 甜品 Dessert 🍨開心果及豆腐雪糕自家製配方既開心果味意外地有
中環主打日式燒肉🥩

兩款肉類(150g) $268 per person

🐥日本華味鳥

九州銘柄華味鳥
一見到餐單就回想起九州食水炊き
水炊き雞湯為主,肉為次
這次完全感受到雞肉的原味

🐂美國黑安格斯牛肉
3款牛肉肉味最為香濃
相對和牛肥瘦度適中
最岩最怕肥又鍾意食牛的你

蘸上店家自己調BBQ醬、柚子醬及鹽
食出不同的風味

🥗蔬菜拼盤
包括翠肉瓜、京蔥及黃椒
新鮮爽脆又Juicy

好像進食一件凍豆腐
甜度適中 食完都不會有負擔感

2024-11-09
2024-10-20 708 浏览
📍上環《延燒肉》    #上環新開日式燒肉店  今次係上環搵到間新開嘅燒肉餐廳✨ 店內裝潢以木系為主,用餐環境舒適~🥰⇰午市套餐 𝟷𝟻𝟾日本宮崎豚肉 薄切鹽燒牛舌 澳洲精選和牛 (+$𝟸𝟾) 美國黑安格斯牛肉 (+$𝟸𝟾)  一個午市套餐可以自選兩款肉類,𝙲𝙿值幾高,套餐包季節時蔬拼盤、石狩西京魚湯、白飯同雪糕甜品🍧魚湯好多料,魚肉都幾鮮味,食燒肉前可以醒下胃~我地揀左兩款唔同既牛肉,牛肉肉質新鮮,和牛油花重啲食落軟腍𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,而安格斯牛肉則較重牛味。 🐷豚肉好香,肉味濃郁,燒肉焦脆都咬落有肉汁。 而當中最中意既係薄切鹽燒牛舌,雖然叫薄切,但都有返咁上下厚度,口感有嚼勁,好香牛舌味👅🥗時蔬拼盤有翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥同南瓜,放左少少鹽調味,杏鮑菇食落仲有甜甜既蔬菜味😋最後甜品嗌左豆腐同開心果雪糕各一,個人比較中意豆腐味,質感軟滑唔會太甜,可以解到膩🍧味道:𝟿/𝟷𝟶    性價比:𝟿/𝟷𝟶
📍上環《延燒肉》
#上環新開日式燒肉店

今次係上環搵到間新開嘅燒肉餐廳✨
店內裝潢以木系為主,用餐環境舒適~🥰

⇰午市套餐 𝟷𝟻𝟾
日本宮崎豚肉
薄切鹽燒牛舌
澳洲精選和牛 (+$𝟸𝟾)
美國黑安格斯牛肉 (+$𝟸𝟾)

一個午市套餐可以自選兩款肉類,𝙲𝙿值幾高,
套餐包季節時蔬拼盤、石狩西京魚湯、白飯同雪糕甜品🍧

魚湯好多料,魚肉都幾鮮味,食燒肉前可以醒下胃~

我地揀左兩款唔同既牛肉,牛肉肉質新鮮,
和牛油花重啲食落軟腍𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,而安格斯牛肉則較重牛味。

🐷豚肉好香,肉味濃郁,燒肉焦脆都咬落有肉汁。

而當中最中意既係薄切鹽燒牛舌,雖然叫薄切,
但都有返咁上下厚度,口感有嚼勁,好香牛舌味👅

🥗時蔬拼盤有翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥同南瓜,
放左少少鹽調味,杏鮑菇食落仲有甜甜既蔬菜味😋

最後甜品嗌左豆腐同開心果雪糕各一,
個人比較中意豆腐味,質感軟滑唔會太甜,可以解到膩🍧

味道:𝟿/𝟷𝟶
性價比:𝟿/𝟷𝟶
2024-10-13
5天前 0 浏览
放假去中環新開張日式燒肉店食燒肉🥳 午市燒肉套餐自選Combo ($158)有兩款肉類、味噌湯、小食、蔬果、白飯及甜品,幾抵食👍🏽 肉類揀咗🐥日本華味鳥、🐷日本宮崎豚肉、🇦🇺澳洲和牛(+$28)及🇺🇸美國黑安格斯牛肉(+$38)個人最鍾意豚肉同黑安格斯牛肉❤️ 薄切豚肉燒至熟透時,帶點香脆,油脂四溢🤤 黑安格斯牛肉肉質細嫩又香軟,唔需要點調味料都好夠味😋 三文魚味噌湯味道唔腥,唔錯🥣 蔬果有杏鮑菇、京蔥、翠玉瓜及黃椒,味鮮又爽甜😋甜品有豆腐雪糕同開心果雪糕,豆腐雪糕豆味濃郁,而開心果雪糕有香口開心果粒粒,帶少少鹹味,兩款雪糕都好好味😋❤️

午餐
📍 延焼肉▪上環中環日式餐館知延屋新品牌🔥有睇Reels分享就知知延屋CP值高🫢今次將品牌申展至日式燒肉店精心挑選各種肉類🐂及新鮮蔬菜🥬裝修更融合了京都傳統與現代元素簡潔時尚 用餐環境舒適午市和牛5️⃣道菜套餐都只係$158起勁抵食🥹🥹🥹遲啲仲有丼飯套餐呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ♡午市燒肉套餐 $158▪️自選Combo兩款肉類當日同朋友兩個餐揀咗四款肉👇🏻👇🏻✨澳洲精選和牛(+$28)+美國黑安格斯牛肉($28)+日本華味鳥+薄切鹽燒牛舌✨澳洲和牛油脂香口 肉質軟嫩安格斯牛肉牛味更重 口感更實淨牛舌爽脆有嚼勁 鹽燒風味一番.ᐟ.ᐟ.ᐟ最有驚喜係🐓華味鳥來自九州🇯🇵使用專用飼料飼養雞肉鮮嫩粉紅 圓滑剔透店員建議可煮到八成熟 口感更嫩滑味道更鮮甜🤤▪️季節時菜拼盤包括翠玉瓜、杏鮑菇、南瓜、京蔥▪️石狩西京魚湯▪️白米飯▪️甜品可以豆腐、開心果口味二選一兩款雪糕口味都好正🙌🏻豆腐口味特別濃郁🤍口感比較黏 同時溶得好快🥺上枱有一半已經溶到變水
📍 延焼肉▪上環
勁抵食🥹🥹🥹遲啲仲有丼飯套餐呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ

♡午市燒肉套餐 $158
▪️自選Combo兩款肉類
當日同朋友兩個餐揀咗四款肉👇🏻👇🏻
✨澳洲精選和牛(+$28)+美國黑安格斯牛肉($28)
+日本華味鳥+薄切鹽燒牛舌✨
雞肉鮮嫩粉紅 圓滑剔透
店員建議可煮到八成熟
口感更嫩滑味道更鮮甜🤤

▪️季節時菜拼盤
包括翠玉瓜、杏鮑菇、南瓜、京蔥

▪️石狩西京魚湯

▪️白米飯

▪️甜品
可以豆腐、開心果口味二選一
兩款雪糕口味都好正🙌🏻
豆腐口味特別濃郁🤍
口感比較黏 同時溶得好快🥺
上枱有一半已經溶到變水
2024-11-15 0 浏览
巷仔嘅日式燒肉店,有少少似去咗日本~放假好鍾意去上環行下睇下食咩好,咁啱經過呢間新開嘅燒肉店,午市燒肉套餐包咗好多唔同嘢食,仲可以揀唔同肉類,而且係靚肉!即刻入咗去試試佢!薄切鹽燒牛舌牛舌口感有嚼勁又唔會過韌,加上少少鹽就已經好好食!我特別鐘意燒到佢外層少少脆,食落更香口!澳洲精選和牛肉質滑嫩油花分佈得恰到好處,啖啖Juicy,點少少醬油已經滋味十足!美國安格斯牛肉雖然冇和牛咁油脂豐富,但肉質同樣唔錯,味道濃郁,啱晒喜歡重牛味嘅人日本華味鳥雞肉肉質鮮嫩,燒到雞皮香脆入口外脆內軟!

澳洲精選和牛

日本華味鳥
雞肉肉質鮮嫩,燒到雞皮香脆入口外脆內軟!
糧尾恩物 日式燒肉專門店新開! 上環九如坊延燒肉$158 起就可以食到精選燒和牛?糧尾想食高質和牛料埋?延燒肉絕對是性價比高之選。餐廳裝修以簡約的木系作主調、設有可以睇師傅即場切肉的bar 枱和舒適度高的四人枱。是次選了午市燒肉套餐,當中食材即場即場現切食,從日本、美國、澳洲等地精心挑選食材。而每個套餐可以自選兩款肉類,配上前菜(芽帶菜)、醬汁(燒汁、粗鹽、柚子汁)、味噌湯(三文魚味噌湯)、時蔬拼盤、白飯以及甜品!另外只需加少少錢,就可以升級食到和牛!「午市燒肉套餐」自選COMB0 - 2款肉類 $158(120G)-薄切鹽燒牛舌 -日本宫崎豚肉-澳洲精選和牛(+28)-美國黑安格斯牛肉(+38)時蔬拼盤由翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥和、黃椒這些清新的食材組合而成,讓燒肉套餐增加了均衡的營養。牛肉部位經過調味的薄切鹽燒牛舌 ,火燒過後更加爽口,帶有鹹鹽香,送飯一流。澳洲精選和牛,油花均勻飽滿,肉質鮮嫩。而美國黑安格斯牛肉則肉味較濃郁。豬肉部位日本宫崎豚肉肥瘦相間,油脂爆多,容易燒至黃金,一入口充滿油脂香氣,超級邪惡。以雪糕作結豆腐:雪糕香濃順滑,豆腐味突出。開心果:加入了開心果碎增加了雪糕層次
糧尾恩物 日式燒肉專門店
新開! 上環九如坊延燒肉
$158 起就可以食到精選燒和牛?

糧尾想食高質和牛料埋?延燒肉絕對是性價比高之選。

「午市燒肉套餐」
自選COMB0 - 2款肉類 $158(120G)
-薄切鹽燒牛舌
-日本宫崎豚肉
-澳洲精選和牛(+28)
-美國黑安格斯牛肉(+38)

時蔬拼盤

牛肉部位

豬肉部位

以雪糕作結
豆腐:雪糕香濃順滑,豆腐味突出。
開心果:加入了開心果碎增加了雪糕層次,超合適開心控。

2024-11-12 67 浏览
🌟延燒肉🌟係一家日式燒肉店,🆕剛開張不久!內裝融合🎋京都傳統及現代嘅元素,座位不多但感覺舒適!🔥午市燒肉套餐 $158起Lunch Set由$158起,包含自選兩款肉品、蔬菜拼盤、白飯、湯品及甜品!🥓日本宮崎豚肉|薄切鹽燒牛舌宮崎豚肉肥瘦相間,肥美甘香,質素唔錯!牛舌細細片有少少厚度,咬落有彈性!🥩澳洲精選和牛+$28|美國安格斯牛肉+$28近乎全瘦嘅澳洲和牛,要輕炙至微暖先可以做到軟嫩嘅口感!美國牛肉帶粗筋,筋位嘅油香愈嚼愈有!🥗季節時蔬拼盤時令蔬菜四款,當中嘅京蔥同埋杏鮑菇真係好靚,是日最佳!🐟石狩西京魚湯帶魚鮮味嘅麵豉湯,唔錯!🍨甜品是日甜品為開心果雪糕,濃濃嘅烘烤味道!

🔥午市燒肉套餐 $158起

🥓日本宮崎豚肉|薄切鹽燒牛舌

🥩澳洲精選和牛+$28|美國安格斯牛肉+$28

🥗季節時蔬拼盤
時令蔬菜四款,當中嘅京蔥同埋杏鮑菇真係好靚,是日最佳!

🐟石狩西京魚湯
帶魚鮮味嘅麵豉湯,唔錯!

🍨甜品
是日甜品為開心果雪糕,濃濃嘅烘烤味道!
2024-11-11 0 浏览
前排lunch去咗食啱啱新開冇耐嘅延燒肉之前食過知延屋 覺得好食所以都好期待!Lunch有午市套餐 158hkd/per hand包季節時蔬拼盤+白飯+石狩西京魚湯+甜品跟住就自選揀兩款肉今次揀左-美國黑安安格斯牛肉+澳洲精選和牛(各加28hkd)-薄切鹽燒牛舌+日本華味鳥牛肉方面我自己比較鍾意安格斯牛肉因為佢比較厚身少少 個牛味比和牛就會重啲澳洲和牛都唔錯 比一般和牛瘦 無咁油啱我健康人士😂牛舌同雞真係出色我好少燒肉會覺得雞係好食 爽口易咬 有驚喜! 平時雞一定係俾晒人食 今次我有食哂牛舌雖然係薄切 但依然爽口!好滿意呢兩樣另外滿意嘅仲有係佢嘅季節時蔬好少燒翠玉瓜嚟食 翠玉瓜燒完都係好脆好爽口 唔會冧晒又唔會好乾 唯一我覺得個湯還好我麻麻地魚湯😂 如果凍左飲有d腥甜品方面叫咗豆腐同埋開心果各一豆腐有啲甜 但係開心果味道好重鍾意開心果人士要試!另外仲試咗A4和牛 一樣油脂無咁多牛味明顯重d 點埋日本蛋嚟食😍😍整體都算滿意!喺中環呢個地方用呢個價錢食到lunch都真係抵環境又坐得舒服
前排lunch去咗食啱啱新開冇耐嘅延燒肉
之前食過知延屋 覺得好食
所以都好期待!

Lunch有午市套餐 158hkd/per hand
包季節時蔬拼盤+白飯+石狩西京魚湯+甜品

跟住就自選揀兩款肉
今次揀左
-美國黑安安格斯牛肉+澳洲精選和牛(各加28hkd)
-薄切鹽燒牛舌+日本華味鳥

牛肉方面
我自己比較鍾意安格斯牛肉
因為佢比較厚身少少 個牛味比和牛就會重啲
澳洲和牛都唔錯 比一般和牛瘦 無咁油
啱我健康人士😂

牛舌同雞真係出色
我好少燒肉會覺得雞係好食
爽口易咬 有驚喜!
平時雞一定係俾晒人食 今次我有食哂
牛舌雖然係薄切 但依然爽口!
好滿意呢兩樣

唯一我覺得個湯還好
我麻麻地魚湯😂 如果凍左飲有d腥

甜品方面叫咗豆腐同埋開心果各一
豆腐有啲甜 但係開心果味道好重
鍾意開心果人士要試!

另外仲試咗A4和牛 一樣油脂無咁多
牛味明顯重d 點埋日本蛋嚟食😍😍

整體都算滿意!
喺中環呢個地方用呢個價錢食到lunch都真係抵
環境又坐得舒服

用餐优惠
試食活動
[ #上環美食 #中環美食 #caloriefoodie上環 #caloriefoodie中環 ] • 延 燒 肉 •🐿🦦-連假日都有套餐可以食😳整體性價比幾高店內日系裝修 仲有席前位置睇師傅處理肉類值得一提抽風系統極好 食完個身都無油煙味💨每位入座時附送一份漬物 味道似中華沙律🥗-🍽️ 午市燒肉套餐 💰$158起🥩 自選𝙲𝙾𝙼𝙱𝙾兩款肉類 | 華味鳥、豚肉、牛🥬 季節時蔬拼盤 | 翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥、南瓜🍚 食事 | 白米飯🍨 甜品 | 豆腐雪糕 或 開心果雪糕🥣 湯品 | 石狩西京魚湯-🥩 自選𝙲𝙾𝙼𝙱𝙾兩款肉類 | 華味鳥、豚肉、牛揀澳洲精選和牛/美國黑安格斯牛肉另+💰$28我哋分別揀咗日本宮畸豚肉、薄切鹽燒牛舌同埋澳洲精選和牛、美國黑安格斯牛肉師傅會將肉類多餘嘅脂肪切走 再切得工工整整所以賣相擺盤幾靚 牛舌嘅口感幾出色而加錢升級嘅牛肉油脂感尚可 燒耐咗亦唔會太韌-🍨 甜品 | 豆腐雪糕自家製雪糕雖然比較快溶 但豆腐味道好重而且口感順滑 就好似食緊碗冰凍豆腐花-🥣 湯品 | 石狩西京魚湯魚湯內加入咗三文魚 味道上偏鹹偏重口味~-📍 上環九如坊6-10號林氏大廈地下B號舖-#cal
• 延 燒 肉 •
🐿🦦
連假日都有套餐可以食😳整體性價比幾高
店內日系裝修 仲有席前位置睇師傅處理肉類
值得一提抽風系統極好 食完個身都無油煙味💨
每位入座時附送一份漬物 味道似中華沙律🥗
🍽️ 午市燒肉套餐 💰$158起

🥩 自選𝙲𝙾𝙼𝙱𝙾兩款肉類 | 華味鳥、豚肉、牛
🥬 季節時蔬拼盤 | 翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥、南瓜
🍚 食事 | 白米飯
🍨 甜品 | 豆腐雪糕 或 開心果雪糕
🥣 湯品 | 石狩西京魚湯
🥩 自選𝙲𝙾𝙼𝙱𝙾兩款肉類 | 華味鳥、豚肉、牛
揀澳洲精選和牛/美國黑安格斯牛肉另+💰$28

我哋分別揀咗日本宮畸豚肉、薄切鹽燒牛舌
同埋澳洲精選和牛、美國黑安格斯牛肉
師傅會將肉類多餘嘅脂肪切走 再切得工工整整
所以賣相擺盤幾靚 牛舌嘅口感幾出色
而加錢升級嘅牛肉油脂感尚可 燒耐咗亦唔會太韌

🍨 甜品 | 豆腐雪糕

自家製雪糕雖然比較快溶 但豆腐味道好重
而且口感順滑 就好似食緊碗冰凍豆腐花
🥣 湯品 | 石狩西京魚湯

魚湯內加入咗三文魚 味道上偏鹹偏重口味~
📍 上環九如坊6-10號林氏大廈地下B號舖

#caloriefoodie
2024-11-11 0 浏览
店內裝潢融合京都傳統與現代元素有著舒適寬敞的用餐環境😌午市燒肉套餐有多款肉類選擇😚另包漬物、季節時蔬拼盤、湯品、白飯、甜品🍧燒肉上桌時,被精巧的擺盤驚艷到了😆澳洲精選和牛油花較豐,入口軟嫩細膩美國安格斯則牛味較盛😋牛舌薄切加蔥微烤,非常滋味宮崎豚肉肥瘦分佈鮮明有序,入口鮮嫩多汁💖套餐的湯品是石狩西京魚湯😝🐟濃厚的湯頭鮮甜味美,湯裡有三文魚、豆腐甜品分別選了豆腐雪糕、開心果雪糕燒肉過後吃口清涼的雪糕,好開心💗
店內裝潢融合京都傳統與現代元素
有著舒適寬敞的用餐環境😌

午市燒肉套餐有多款肉類選擇😚
另包漬物、季節時蔬拼盤、湯品、白飯、甜品🍧

燒肉上桌時,被精巧的擺盤驚艷到了😆
澳洲精選和牛油花較豐,入口軟嫩細膩
美國安格斯則牛味較盛😋
牛舌薄切加蔥微烤,非常滋味
宮崎豚肉肥瘦分佈鮮明有序,入口鮮嫩多汁💖

套餐的湯品是石狩西京魚湯😝🐟
濃厚的湯頭鮮甜味美,湯裡有三文魚、豆腐

甜品分別選了豆腐雪糕、開心果雪糕
燒肉過後吃口清涼的雪糕,好開心💗
這間在中環只開了一個月的燒肉店,有個性價比不錯的$158 燒肉午市套餐。除了燒肉,套餐包了前菜,蔬菜(翠玉瓜,黃椒,菇)及麵豉湯。個人好欣賞佢個自家煮的麵豉湯👍🏻👍🏻,入面落足料好多三文魚好鮮味。肉類方面可選擇Menu中的其中2款:日本華味鳥,日本宮崎豚肉,巴西薄切鹽燒牛舌,澳洲精選和牛(+$28),美國安格斯牛肉 (+$38)。試了巴西薄切鹽燒牛舌👍🏻👍🏻及美國安格斯牛肉👍🏻👍🏻👍🏻。牛舌爽口彈牙,點檸檬汁、燒肉汁或加蔥都好好味。至於美國安格斯牛肉就肥瘦適中,非常Juicy。最驚喜的餐後甜品豆腐雪糕👍🏻👍🏻👍🏻。平常的都是奶味偏重,但這個雪糕豆腐及豆味超濃郁😋。原來是老闆反覆測試,跟供應商要求而調校到最啱嘅口味。以中環來說及食物的質素來說,這裡價錢合理性價比高。🏷️ 𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦, 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴 / 𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘢𝘨𝘶𝘦𝘴; 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳𝘴________________________#roamardtheworld_hk #roamardtheworld_food #roamardtheworld_japanese

以中環來說及食物的質素來說,這裡價錢合理性價比高。

________________________
薄切鹽燒牛舌👍🏻👍🏻
豆腐雪糕
  • 巴西薄切鹽燒牛舌
2024-11-08 83 浏览
中環九如坊最近開了一家新的日式燒肉餐廳,裝修環境輕鬆舒適,提供卡座選擇,客人還可以選擇坐在廚師前方觀賞廚師準備食材的過程。午市燒肉套餐 Lunch Yakiniku Set~自選 COMBO - 兩款肉類Customizable Combo with a choice of two types of meat (120g) $158▫️ 前菜+ 蔬菜+ 三文魚豆腐湯+白飯+甜品 ▪️澳洲精選和牛Australian Wagyu +$28 和牛油脂感相對重,肉質幼嫩▪️美國黑安格斯牛肉 U.S. Black Angus +$38安格斯牛肉風味濃郁,加入少許檸檬汁更加提升牛肉風味▪️薄切鹽燒牛舌Thinly Sliced Salt-Grilled Beef Tongue牛舌口感,彈牙,醃製得好入味▪️甜品甜品方面我覺得幾有驚喜,無論係豆腐雪糕定係開心果雪糕都好好味,特別係開心果雪糕入面有啲開心果粒,好有口感

午市燒肉套餐 Lunch Yakiniku Set

▫️ 前菜+ 蔬菜+ 三文魚豆腐湯+白飯+甜品
▪️澳洲精選和牛Australian Wagyu +$28
和牛油脂感相對重,肉質幼嫩

安格斯牛肉風味濃郁,加入少許檸檬汁更加提升牛肉風味

牛舌口感,彈牙,醃製得好入味
▪️甜品
2024-11-08 118 浏览
呢間位於上環嘅日式燒肉店 $1️⃣5️⃣8️⃣起就可以享用午市套餐🥩 包括餐湯 兩款肉類 蔬菜拼盤 白飯 同甜品 食物質素唔錯 CP值高❤️ (特別係佢哋自家製嘅雪糕 同出面嘅gelato有得揮😭😭)─ ⊹ ⊱ lunch set ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 薄切鹽燒牛舌有驚喜!!出乎意料地爽口 推介!ᡣ𐭩 澳洲精選和牛 + $28澳洲嘅牛肉較瘦 肉味較出ᡣ𐭩 美國黑安格斯牛肉 + $38比澳洲牛頸油脂比例好啲 ᡣ𐭩 日本和牛A4赤身(100g) $158我哋額外散叫 係全個牛最肥嘅部位 但入口唔會好油膩 好香牛油香

─ ⊹ ⊱ lunch set ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 薄切鹽燒牛舌
有驚喜!!出乎意料地爽口 推介!

ᡣ𐭩 澳洲精選和牛 + $28
澳洲嘅牛肉較瘦 肉味較出

ᡣ𐭩 美國黑安格斯牛肉 + $38
比澳洲牛頸油脂比例好啲

ᡣ𐭩 日本和牛A4赤身(100g) $158
「食肉獸注意⁉️重質不重量,美味日式燒烤時間🥢」(σ′▽‵)′▽‵)σ最鍾意食日本嘢嘅我,近期同朋友食咗一間日本燒肉,一個套餐有齊蔬菜、麵豉湯、燒肉同埋甜品,份量啱啱好,啱晒鍾意食精緻燒肉嘅朋友!🥢午市燒肉套餐 自選兩款肉類 $158🄻🅄🄽🄲🄷 🅈🄰🄺🄸🄽🄸🄺🅄 🅂🄴🅃前菜💚芽帶菜:口感爽脆,略帶有嚼勁🫑🥒日式蔬菜拼盤新鮮蔬菜包括翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥和💛黃椒,入口感受到翠肉瓜嘅爽甜,杏鮑菇嘅鮮嫩彈牙,令到成個套餐營養更均衡!🐃澳洲精選和牛Australian Wagyu +$28最鍾意食和牛,無論咩產區都各有千秋,一上枱見到牛肉嘅油花分布均勻,色澤紅潤有光澤,肉質細膩柔軟,食極都唔會厭!🐃美國黑安格斯牛肉 (+$38)U.S. Black Angus對比和牛,安格斯手肉質較為細緻,肉味較濃郁,入口柔軟多汁,所以我兩款都鍾意食!🤎🤍💛三款醬汁:燒汁、粗鹽、柚子汁,牛肉質素好,只要點粗鹽就足夠,燒汁可以有錦上添花嘅效果,如果怕油膩可加酸酸味味嘅柚子中和一下!🐖日本宮崎豚肉Miyazaki Pork屬於超級肥美豚肉,所以好搶火🔥,一入口感受到油脂爆發,如果喜歡肥美豚肉嘅朋友都會鍾意!👅薄切鹽燒
「食肉獸注意⁉️重質不重量,美味日式燒烤時間🥢」
(σ′▽‵)′▽‵)σ

🥢午市燒肉套餐 自選兩款肉類 $158
🄻🅄🄽🄲🄷 🅈🄰🄺🄸🄽🄸🄺🅄 🅂🄴🅃

前菜💚芽帶菜:口感爽脆,略帶有嚼勁

🫑🥒日式蔬菜拼盤

🐃澳洲精選和牛Australian Wagyu
+$28

🐖日本宮崎豚肉Miyazaki Pork

👅薄切鹽燒牛舌

牛舌薄切燒起嚟更加香脆,本身都加咗黑胡椒、鹽調味,薄切口感更不一樣,肉質更爽彈,經過香烤更能夠誘發焦香!

🐟三文魚腩麵豉湯
入面除咗有三文魚腩,仲有香滑豆腐粒,調味適中唔會太過鹹,配合成個套餐可以中和一吓油膩感覺,不錯!

另外仲有成個白飯🍚,食完超級滿足!

甜品 🍨雪糕
2款雪糕都香甜,但甜度唔會太高,味道都唔錯:
💚🤍豆腐 - 豆腐香氣都幾清新
開心果 - 入面有開心果粒粒增加口感,後段仲有啲回甘味,不過苦味唔會太重,幾特別!

✨以呢個價錢嚟講都幾抵食,一餐滿足晒所有願望,有時食厭咗放題形式,呢間餐廳可以慢慢享受燒肉嘅樂趣!唯一缺點就係個爐火比較難控制,好在呢度嘅店員都好友善,間唔中會過嚟幫我哋調控一下火候,所以都唔需要擔心!
2024-11-04 149 浏览
呢間位於中上環九如坊日式燒肉店Yakiniku-Yin啱啱新開冇耐,午市套餐包括前菜、湯、蔬菜拼盤、自選兩款肉同埋甜品($158起)時蔬拼盤包咗翠玉瓜、菇、南瓜同埋京蔥翠玉瓜同菇本來以為燒完之後會變得比較乾身,但意外地Juicy個湯係石狩西京魚湯,入面加咗三文魚,啲配料都好足肉類方面今次揀咗:日本華味鳥雞肉即使燒完之後食落都好嫩滑,又唔會乾身薄切鹽燒牛舌牛舌食落去都爽口彈牙澳洲精選和牛(+$28)美國黑安格斯牛肉(+$38)兩者相較黑安格斯牛肉個牛味相對上濃郁,而和牛個油花就出色啲甜品有開心果同埋豆腐味雪糕可以揀

時蔬拼盤包咗翠玉瓜、菇、南瓜同埋京蔥

個湯係石狩西京魚湯,入面加咗三文魚,啲配料都好足

肉類方面今次揀咗:
日本華味鳥
雞肉即使燒完之後食落都好嫩滑,又唔會乾身
牛舌食落去都爽口彈牙
澳洲精選和牛(+$28)
美國黑安格斯牛肉(+$38)
兩者相較黑安格斯牛肉個牛味相對上濃郁,而和牛個油花就出色啲

甜品有開心果同埋豆腐味雪糕可以揀