張公館坐落於銅鑼灣登龍街V Point 29樓,居高臨下,能飽覽維多利亞港的璀璨夜景🌃餐廳的裝潢典雅,以現代中式風格為主🏮座位寬敞舒適,適合親友聚會及招待商務客戶。🔸脆焗鮮鳳尾蝦吐司/2件  $96吐司外層酥脆,內裡鬆軟,亦不會過於油膩,搭配上鮮嫩的鳳尾蝦🦐蝦肉新鮮彈牙,口感層次豐富。🔸羊肚菌松茸竹笙花昔燉湯  $98燉湯蘊含著濃郁的香氣,羊肚菌和松茸味道鮮香🍄竹笙則增添了口感上的清爽。每一口都能感受到湯頭的鮮美與滋補🥰既暖胃又暖心,絕對是冬天的滋補佳品。🔸鐵板西班牙叉燒  $288作爲招牌菜之一,果然名不虛傳。叉燒選用西班牙黑毛豬肉🐷半肥瘦的肉質,細嫩多汁外層經過鐵板的高溫煎烤🔥形成了一層微焦的香脆外皮,內裡卻依然保持著粉嫩的色澤。🔸櫻花蝦脆米海鮮炒飯  $298炒飯粒粒分明,口感鬆軟,搭配上鹹香的櫻花蝦和香脆的脆米💥形成了獨特的口感對比。海鮮的份量十足,包括大大隻鮮蝦🦐鮮嫩帶子等,每一口都吃得豐富又滿足。

🔸脆焗鮮鳳尾蝦吐司/2件  $96
脆焗鮮鳳尾蝦吐司
蝦肉新鮮彈牙,口感層次豐富。

🔸羊肚菌松茸竹笙花昔燉湯  $98

🔸鐵板西班牙叉燒  $288

🔸櫻花蝦脆米海鮮炒飯  $298
  • 羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯
  • 脆焗蝦多士
  • 鐵板西班牙黑毛豬叉燒
5天前 0 浏览
今日放早,同屋企人去銅鑼灣張公館飲茶🫖貪呢度環境靚,對住維多利亞港🌊有海景睇~對住靚景食嘢,同屋企人傾下計,人都開心啲❤️⭐️脆脆笑哈哈🦐網紋炸蝦腸,好好食,脆卜卜,再沾少少豉油已經好好食,特別推薦👍🏻⭐️鴛鴦燒賣川式麻辣燒賣2粒,蟹籽燒賣2粒,川式燒賣唔會過辣,兩款燒賣都好彈牙⭐️鮮蝦菜苗餃夏天都食到咁新鮮嘅豆苗實在難得,而且佢唔會將餡料包到實一實⭐️熊貓慕士食完正餐,梗係要加番個甜品,好可愛嘅熊貓🐼好香椰香味

⭐️脆脆笑哈哈🦐

⭐️鴛鴦燒賣

⭐️鮮蝦菜苗餃
夏天都食到咁新鮮嘅豆苗實在難得,而且佢唔會將餡料包到實一實

⭐️熊貓慕士
食完正餐,梗係要加番個甜品,好可愛嘅熊貓🐼好香椰香味
5天前 0 浏览
銅鑼灣食晚餐可以眺望維港,可以欣賞香港最迷人的夜景,還可以慢慢享受精緻美食 陳皮水鴨燉湯燉湯鮮香四溢,陳皮的獨特香氣與水鴨的鮮味相得益彰,暖心又暖胃 椒鹽雞軟骨外脆內嫩的雞軟骨,加上椒鹽後更加增添不少美味 碧綠雲腿白玉環雲腿的鹹香加子,與白玉環翠玉瓜的清新搭配,入面還有豆苗,味道也非常清爽 香芒大蝦球大蝦球裹著香芒,外脆內嫩,甜中帶鹹,好有驚喜 XO醬黃金淮山麵淮山麵條彈牙,XO醬的香辣調味讓整道菜更具層次,加上幾隻大蝦更吸引海帶綠豆沙海帶的口感與綠豆的甜味相融合,讓人感到舒暢

陳皮水鴨燉湯

椒鹽雞軟骨
外脆內嫩的雞軟骨,加上椒鹽後更加增添不少美味

碧綠雲腿白玉環

香芒大蝦球
大蝦球裹著香芒,外脆內嫩,甜中帶鹹,好有驚喜

XO醬黃金淮山麵

海帶綠豆沙
海帶的口感與綠豆的甜味相融合,讓人感到舒暢

2025-06-06 0 浏览
張公館係一間有海景既酒樓,180度嘅海景真係令人心曠神怡😍。行入餐廳時,首先被窗外嘅海景吸引,雖然天氣唔太好,但出面個景真係好開揚👍🏻呢度嘅茶水全程使用熱壺熱住,令我哋無論何時都可以享受到熱騰騰嘅茶。呢種貼心嘅服務令整個用餐過程更加舒適,唔洗擔心茶水會凍🫖我哋點咗幾樣人氣菜式,首先係陳皮鴨湯,湯頭好清,鴨肉同陳皮嘅香氣十分撲鼻,湯飲上一口,令人感到好暖心🥰。接住係叉燒包,外皮鬆軟,內餡充滿咗濃厚嘅叉燒香味。蟹籽麻辣燒賣係呢度嘅招牌之一,麻辣嘅味道配上蟹籽嘅鮮味,尤其係鍾意重口味嘅朋友,呢個燒賣絕對唔可以錯過。而脆脆笑哈哈,腸粉既內餡都真係好夠脆🤣最後,點咗碗生磨蛋白杏仁茶同桂花五色糕。杏仁茶嘅香滑細膩,口感柔和,最驚喜既係配埋燉奶🤤,好暖胃。而桂花五色糕色彩斑斕,個樣靚之餘,味道亦十分清新,食到椰奶同帶有淡淡嘅桂花香氣,做飯後甜品最好不過🍮好岩同家人或者朋友一齊嚟,飲啖茶食點心,再嘆埋個靚海景😋

好岩同家人或者朋友一齊嚟,飲啖茶食點心,再嘆埋個靚海景😋
用餐优惠
試食活動
2025-06-03 0 浏览
今晚食咗一餐超正嘅中菜❤️由湯到甜品,每樣都好有特色😍 陳皮水鴨燉湯一上枱就聞到陣陣陳皮香,湯清得黎好濃郁,飲落暖笠笠好舒服🥰 水鴨燉到好腍,陳皮真是一個亮點,飲完一碗仲想再添😋春筍酸辣羹好開胃,酸酸辣辣超平衡,唔會太嗆☺️ 春筍爽脆,羹湯濃稠,仲有木耳同豆腐,口感豐富👍 香芒大蝦球大蝦好彈牙,裹上芒果沙律醬,酸酸甜甜好夾🍤芒果嘅清香同蝦嘅鮮味一齊爆發,醬汁又唔會太膩😋 椒鹽雞軟骨雞軟骨炸到外脆內軟,椒鹽味好香,食落好過癮🔥 咬落去「卡滋卡滋」,真係啱晒當小食🍺夏果松子鮮百合西芹炒淮山片西芹脆卜卜,淮山軟糯,鮮百合甜甜地仲有松子同夏威夷果仁加點香脆口感🥜 養顏紅棗糕糕點軟綿綿唔會黏牙,紅棗香超突出甜度啱啱好,食完唔會覺得滯❤️ 呢個甜品真係又好食又有益🌸
今晚食咗一餐超正嘅中菜❤️

由湯到甜品,每樣都好有特色😍

陳皮水鴨燉湯

一上枱就聞到陣陣陳皮香,湯清得黎好濃郁,飲落暖笠笠好舒服🥰
水鴨燉到好腍,陳皮真是一個亮點,飲完一碗仲想再添😋

春筍酸辣羹

好開胃,酸酸辣辣超平衡,唔會太嗆☺️
春筍爽脆,羹湯濃稠,仲有木耳同豆腐,口感豐富👍

香芒大蝦球

大蝦好彈牙,裹上芒果沙律醬,酸酸甜甜好夾🍤
芒果嘅清香同蝦嘅鮮味一齊爆發,醬汁又唔會太膩😋

椒鹽雞軟骨

雞軟骨炸到外脆內軟,椒鹽味好香,食落好過癮🔥
咬落去「卡滋卡滋」,真係啱晒當小食🍺

夏果松子鮮百合西芹炒淮山片

西芹脆卜卜,淮山軟糯,鮮百合甜甜地
仲有松子同夏威夷果仁加點香脆口感🥜

養顏紅棗糕

糕點軟綿綿唔會黏牙,紅棗香超突出
甜度啱啱好,食完唔會覺得滯❤️
呢個甜品真係又好食又有益🌸

• 養顏紅棗糕
  • 椒鹽雞軟骨
  • 香芒大蝦球
2025-06-03 0 浏览
今日黎到銅鑼灣張公館食飯,呢度啲景色真係好靚,可以睇到成個維多利亞港嘅景色,野食調味唔會過重,好啱我地胃口,我地叫左1️⃣陳皮水鴨燉湯呢個湯好正,一啲都唔油,好夠味,有水鴨、瘦肉、陳皮、乾瑤柱,好清甜,陳皮都好清香,好夾👍2️⃣椒鹽九肚魚炸漿唔會好厚,炸得好香脆,但係九肚魚仲係軟糯有汁,唔會乾身,正😍同埋九肚魚處理得好好,一啲都無骨👍👍3️⃣九層塔鮑魚雞煲呢個煲煮得好好,雞件嫩滑入味,鮑魚有四隻,同埋唔細隻,九層塔味道好出,令雞煲更加出色,仲有香菇、洋蔥等配料,我同老公都好滿意4️⃣夏果松子鮮百合西芹炒淮山片呢個好大碟,淮山片炒到有少少焦香,加埋爽口西芹同清甜百合,松子同夏威夷果仁增加左口感,好清新👍結論:(10分為滿分)味道:8/10性價比:8/10回頭指數:8/10餐廳名稱:張公館餐廳地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

1️⃣陳皮水鴨燉湯

2️⃣椒鹽九肚魚

3️⃣九層塔鮑魚雞煲

4️⃣夏果松子鮮百合西芹炒淮山片

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:8/10
回頭指數:8/10

餐廳名稱:張公館
餐廳地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
今日同朋友黎銅鑼灣聚下,大家都想食中菜,比我哋搵到呢間位於27樓嘅張公館。好幸運地坐咗喺窗邊位置,可以飽覽到一望無際嘅維港夜景🌃呢度啲waiter都好有禮貌,食物質素都好高,喺呢度食晚飯真係好舒服。潮式香炸蝦棗 ($108)四粒巨型炸蝦棗,外皮炸得非常香脆。蝦肉爽口彈牙,一口咬落去嘅感覺熱辣辣非常吸引,真係食到停唔到口。新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 ($288)第一次食新加坡胡椒蟹,原來係咁惹味。淡淡蟹肉,配合埋胡椒辣味,粉絲更加入晒味,呢個菜式用佢嘅醬汁嚟送飯的確一流!🫶🏻夏果松子鮮百合西芹炒淮山片 ($198)鮮百合爽口,淮山片亦都好入味。呢個菜式十分清新,啱啱食完辣蟹食返呢個西芹片,解辣得黎又消除晒熱氣嘅感覺👍🏻養顏紅棗糕 ($48)紅棗糕煙靭,淡淡都充滿紅棗味,呢個飯後甜品真係不可缺少😝

潮式香炸蝦棗 ($108)

新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 ($288)

夏果松子鮮百合西芹炒淮山片 ($198)

養顏紅棗糕 ($48)
紅棗糕煙靭,淡淡都充滿紅棗味,呢個飯後甜品真係不可缺少😝
2025-05-29 0 浏览
餐廳位於銅鑼灣登龍街V Point 29樓居高臨下可眺望都市景色能飽覽維多利亞港的璀璨日與夜景典雅的裝修適合親友聚會及招待商務客戶點心有多款而且頗精緻保留了傳統粵式的精髓推介脆脆哈哈笑腸粉包裹著酥脆油條和彈牙蝦膠一口咬下外軟內脆, 層次豐富服務方面當天就感到好需要改善空間其他時間是否都這樣就不願自評💁🏻‍♀️
餐廳位於銅鑼灣登龍街V Point 29樓
居高臨下可眺望都市景色
能飽覽維多利亞港的璀璨日與夜景
典雅的裝修適合親友聚會及招待商務客戶
點心有多款而且頗精緻
保留了傳統粵式的精髓
推介脆脆哈哈笑
腸粉包裹著酥脆油條和彈牙蝦膠
一口咬下外軟內脆, 層次豐富
服務方面當天就感到好需要改善空間
其他時間是否都這樣就不願自評💁🏻‍♀️
2025-05-29 368 浏览
同老公去了位於樓高29/F的中菜館,望住維港海景靚view 食點心真心加分,點心係酒樓自己師傅做,唔會好似出面有啲點心店味道咁一式一樣。環境靚食物亦高水準,特別喜歡佢地茶壺🫖有用小爐保持住溫度。🔶濃蝦湯海皇餃濃郁的蝦湯鮮甜美味,海皇餃入面有瑤柱、帶子、魚肉、蝦肉、魚翅等很足料。🔶蟹籽麻辣燒賣加左麻辣味嘅燒賣幾特別,豬肉跟蝦肉比例適合,食落彈牙又唔會好辣幾惹味。🔶脆脆笑哈哈又薄又滑的腸粉皮包住薄脆加鮮蝦肉,蝦肉新鮮爽口,口感豐富美味。🔶椰菜長春卷春卷外皮炸得好香脆,食落脆卜卜很香口,仲配搭了西芹條,清新健康中和了炸物的油膩感。🔶鮑汁腐皮卷鮑汁味幾香,腐皮卷饀料飽滿。
環境靚食物亦高水準,特別喜歡佢地茶壺🫖有用小爐保持住溫度。

🔶濃蝦湯海皇餃

🔶蟹籽麻辣燒賣

🔶脆脆笑哈哈

🔶椰菜長春卷

🔶鮑汁腐皮卷
鮑汁味幾香,腐皮卷饀料飽滿。

2025-05-27 315 浏览
港島我最鍾意既一間港式點心餐廳🥟🍤🍙野食質素好高下再加上個無敵既維多利亞港海景🤩的確係視覺同味覺都滿足到🥰點心方面佢地全部點心都好足料(我叫過果啲,試過真係料好足)👍🏼必定要叫既係脆脆笑哈哈(其實就係蝦肉腸粉)蝦肉好足料新鮮,令我驚喜既係腸粉同蝦肉中間有層酥,好鬆脆好香口,令腸粉口感倍增👍🏼另外佢地既櫻花蝦蘿蔔糕煎得啱啱好,蘿蔔糕乾濕度適中,外層的櫻花蝦好足料剪得又好香👍🏼椰菜長春卷😋春卷炸得好鬆脆一啲都唔油膩,入面既蝦肉都好好味道👍🏼碧綠豆苗素菜餃入面蝦肉好大舊,一啖咬落去好滿足👍🏼甜品方面佢哋個生磨蛋白杏仁茶超級濃郁嘅杏仁味口感好滑超級正🤩另外個養顏紅棗糕我都好鍾意,紅棗味道濃郁,糕點口感軟唸適中,趁熱食更加好👍🏼
港島我最鍾意既一間港式點心餐廳🥟🍤🍙
野食質素好高下再加上個無敵既維多利亞港海景🤩
的確係視覺同味覺都滿足到🥰

碧綠豆苗素菜餃入面蝦肉好大舊,一啖咬落去好滿足👍🏼

• 生磨蛋白杏仁茶
  • 脆脆笑哈哈
  • 養顏紅棗糕
  • 蛋白杏仁茶
  • 櫻花蝦蘿蔔糕
餐廳:張公館地點:銅鑼灣登龍街菜式:粵菜餐牌:頭盤,湯類,鮑翅燕窩,燒味,海鮮,小菜,四川風味,蔬菜,飯麵類,甜品,飲品等等。而家仲有電子餐牌。一坐低就已經有小食兩碟,分別係炸花生魚仔同酸堯頭,好香口開胃。每小碟$20。茶位每位$20,茶壺用燭台暖住。紅燒乳鴿 $98 另加一紅燒乳鴿一客一隻,一開四件方便食,整得皮脆肉香,鹹香十足。伴有少少炸菜片同黑醋沙律菜解膩。另上鹽同豉油,不過我覺得唔洗用已經夠味。鯊魚骨瑤柱湯 $168 另加一鯊魚骨瑤柱湯做緊全日堂食優惠,賣相一流,用個有蓋厚身石鍋上枱。飲落口感好厚身,好似粥底,味道好特別,難以形容,真係有食海鮮粥既感覺,入面真係有乾瑤柱,仲有杞子。上湯蒸星班伴脆皮紫菜 $188 另加一上湯蒸星班伴脆皮紫菜用個燭台暖住上枱。賣相係米芝連級別,一件連皮紅星班加有白蘿蔔絲,下底墊有豆腐,伴有脆紫菜,加有一片芫荽。個上湯原來好有味,味道少少鹹已經好夠味,加有蔥花、少少瑤柱同芫荽,配搭豐富,味道清淡又好味。夏果松子鮮百合西芹炒淮山片 $198 另加一夏果松子鮮百合西芹炒淮山片大大碟,多件爽口少少燶淮山片加有鮮百合、爽脆西芹、雲耳仔、紅黃燈籠椒同炒,加有松
餐廳:張公館
地點:銅鑼灣登龍街
菜式:粵菜
小食
茶位每位$20,茶壺用燭台暖住。
茶壺
紅燒乳鴿 $98 另加一
紅燒乳鴿
鯊魚骨瑤柱湯 $168 另加一

上湯蒸星班伴脆皮紫菜 $188 另加一

夏果松子鮮百合西芹炒淮山片 $198 另加一
夏果松子鮮百合西芹炒淮山片大大碟,多件爽口少少燶淮山片加有鮮百合、爽脆西芹、雲耳仔、紅黃燈籠椒同炒,加有松子同好多鹹香夏威夷果仁,健康得黎又好味,唔會過淡或者油,色彩都好豐富。
總括而言,食物質素不俗。餐廳裝修高檔,有開揚景致。服務員態度良好,適合商務同友人飯局。
2025-05-19
紅燒乳鴿
2025-05-26 190 浏览
今日我同媽媽去咗銅鑼灣飲茶,餐廳望出去可以見到維港,真係好有氣派! 🌆我哋點咗幾樣點心,每樣都有自己嘅特色,味道更係不錯! 😋🐑 脆脆笑哈哈 $68  呢個真係好味!滑嫩嘅腸粉包住香脆的蝦,口感非常出色,推薦! 🦐🐑 碧綠豆苗素翅餃 $58  外皮薄而韌,內有蝦同豆苗,仲有滿滿嘅素翅! 🌱🐑 蟹籽麻辣燒賣 $68  如果你鍾意食辣,呢個一定啱你!麻辣味慢慢喺口腔裏面散開,刺激味蕾。 🌶️🐑 濃蝦湯海皇餃 $98  呢個好特別,底下係濃郁嘅蝦湯,下面有個火慶住, 海皇餃吸滿咗湯汁! 🍤🐑 鮑汁腐皮卷 $38  鮑汁味道濃厚,但唔會太膩。 😍🐑 生磨蛋白杏仁茶 $48  我一向都好鍾意食蛋白杏仁茶,呢份量足,每一啖都可以食到蛋白,真係好滿足! 🥛🐑 豬仔出浴奶凍 $58  呢個甜品好可愛,隻豬仔瞓喺浴缸裡,實在唔捨得食! 🐖🛁

我哋點咗幾樣點心,每樣都有自己嘅特色,味道更係不錯! 😋

🐑 脆脆笑哈哈 $68

🐑 碧綠豆苗素翅餃 $58
外皮薄而韌,內有蝦同豆苗,仲有滿滿嘅素翅! 🌱

🐑 蟹籽麻辣燒賣 $68

🐑 濃蝦湯海皇餃 $98

🐑 鮑汁腐皮卷 $38
鮑汁味道濃厚,但唔會太膩。 😍

🐑 生磨蛋白杏仁茶 $48

🐑 豬仔出浴奶凍 $58
呢個甜品好可愛,隻豬仔瞓喺浴缸裡,實在唔捨得食! 🐖🛁

2025-05-26
2025-05-25 152 浏览
朋友受邀試菜幫餐廳推廣,由等位到入座後,侍應的服務態度皆差劣,說話不清不楚,講多句都不情願,以致我們散叫的點心與餐廳預定供應的試食點心相同,安排令人失望!其實餐廳景觀開揚廣闊望維港美景,食物味道不過不失,價錢在銅鑼灣區亦化算,但如此敷衍及無禮的待客之道,無論是免費抑或自費亦不會再考慮光顧。其實香港有實力肯付費歎美食的客人大有人在,只是每每遇上無禮的服務態度,實在不想貼錢買難受,可能侍應及老闆都沒留意,餐廳下的幾層單位都全層招租,飲食巿道不好,美食與服務水平缺一不可,奉勸餐廳老闆多加巡視監察員工的待客之道,方可使顧客考慮重複幫襯!
2025-05-25
午餐
今日天氣好好,難得放假,所以同屋企人黎到這間坐擁海景的粵菜酒樓,一邊賞景,一邊享受一盅兩件的悠閒時光。🥬碧綠豆苗素翅餃晶瑩的餃皮透出內裡青翠的豆苗,咬下去清爽鮮嫩,素翅增添口感。🐤蟲草花棉花雞蒸得恰到好處的雞肉滑嫩不柴,蟲草花的甘香滲入底層,吃來滋潤又帶點養生的意味。 🦐櫻花蝦蘿蔔糕煎得外層微脆,內裡軟糯,櫻花蝦的鹹香襯托出蘿蔔的清甜,蘸一點辣椒醬更顯風味。🦐脆脆哈哈笑腸粉包裹著酥脆油條和彈牙蝦膠,一口咬下,外軟內脆,層次豐富,難怪成了招牌。 🍞酥皮菠蘿叉燒包果然沒讓人失望,酥皮鬆化,一碰即碎,內裡的叉燒蜜汁豐盈,甜中帶鹹。🌟餐廳的點心精緻而不花巧,保留了傳統粵式的精髓,加上窗外無敵海景佐餐,更覺滋味。

🥬碧綠豆苗素翅餃

🐤蟲草花棉花雞

🦐櫻花蝦蘿蔔糕

🦐脆脆哈哈笑

🍞酥皮菠蘿叉燒包

2025-05-21
2025-05-19 77 浏览
朋友帶我黎呢間餐廳海景餐廳環境優美,令人心曠神怡,同朋友傾計食飯唔錯既地方唔會太嘈雜。餐廳供應即叫即做既點心,確保新鮮口感。我地叫左一碟招牌紅棗糕,甜而不膩,層次分明,而且養顏,口感q彈軟糯。此外,五柳炸雲吞係新出產品,雲吞外皮脆卜卜,沾上酸甜醬汁開胃,入面蝦肉好大塊,肉質彈牙蝦味濃郁。濃蝦湯灌湯餃都係熱門之選,灌湯餃會用火熱住個底,之後食落軟綿綿甘好似食緊雲吞口感但又飲到好入味既湯,湯底真係幾濃味下。