2020-03-19
今日我哋去咗張新記食晚餐,由於係朋友介紹,所以對呢間餐廳都充滿信心,於是帶咗爸爸媽媽嚟一齊食,呢度有好多個唔同嘅套餐可以選擇,亦可以單點,我見到套餐有啲都做緊優惠甚至做到買一送一,喺銅鑼灣用呢個價錢能夠食到咁精緻嘅中菜,真係難得一見呢度嘅老鴨湯真係值得一讚,用料非常多,呢個湯入邊除咗有花膠呢啲矜貴嘅食材之外,唔少得嘅就係鴨肉,鴨肉非常淋身,好入味!之後就係前菜,呢個錢財叫做江南涼菜,係一個美味臘鴨舌拼撈汁海蜇頭,平時食鴨舌已經食到停唔到口,呢一個鴨舌真係食到津津有味,以海蜇頭亦都係出名涼菜之一,非常爽口然後仲有一個龍井手剝野生河蝦仁,呢個蝦仁非常嫩,而且塗上少少油,特別香口,呢個蝦仁非常迷你,非常珍貴最後有一個蝦肉小籠包,小籠包皮薄餡料多,首先啜一啖湯,非常鮮甜!