2018-10-27 167 浏览
去到佐敦,屋企人話飲個下午茶先番去,估佢地唔到真係去飲茶😂。上到彩福見到佢富麗堂皇的門面,🤩我諗應該呢間分店是專門做婚宴,🤔入坐後,心想又飲茶一定無野好食😒。點知睇完張點餐紙後,有驚喜到我😲,佢地不只有傳統點心,仲有一些有創意既得獎點心😍😍今次飲茶終於可以擺脫ㄧ成不變既餐點😁。⭐️屋企人叫左傳統既叉燒包、牛肉球、珍珠雞同埋炒左碟乾炒牛河.之後當然到我發功啦,我點左3個得獎點心!分別係 ⭐️芝心海皇千絲春卷 ⭐️旋風黃金流沙包 ⭐️海皇太子餃傳統既點心就無咩特别,份量亦都適中,最值得一提係個芝心海皇干絲春卷,外皮炸得好脆,咬ㄧ口芝士湧出來,再來的係鮮的蝦,食落好實在,之後個海皇太子餃,我自己愛沾辣油,可惜只有辣醬供應,但總括而言係ㄧ個好好既飲茶經驗。👍🏼今次食物叫得比較多,三人都食得落😝

之後當然到我發功啦,我點左3個得獎點心!分別係
⭐️芝心海皇千絲春卷

⭐️旋風黃金流沙包

⭐️海皇太子餃

2018-10-21 166 浏览
今日休息陪爸爸到佐敦道配完眼鏡喺附近嘅"彩福皇宴"飲茶,哩度裝修好靚,好舒服又唔嘈!十二點去到門口已經好多人,等咗三十分鐘有位,推出嘅晚飯小菜都好抵食! 。午巿都有多欵優惠商務套餐俾食客選擇……秋風起又係食臘味嘅時候,酒樓都推出臘味,茶葉俾茶客選購。 得獎點心好精美!爸爸喜食义燒叫左份,肥瘦剛好!軟滑甘香!鲍汁鳳爪,好入味夠淋滑!XO醬石鍋腸粉熱辣辣上枱,腸粉好滑惹味! 肉絲炒麵賣相靚,肉絲滑,汁献適中味道好!啲卜卜脆口感非常好!真係好滋味嘅一餐茶!我同爸爸都好享受!

午巿都有多欵優惠商務套餐俾食客選擇……

秋風起又係食臘味嘅時候,酒樓都推出臘味,茶葉俾茶客選購。

得獎點心好精美!

爸爸喜食义燒叫左份,肥瘦剛好!軟滑甘香!

鲍汁鳳爪,好入味夠淋滑!

XO醬石鍋腸粉
熱辣辣上枱,腸粉好滑惹味!

肉絲炒麵
賣相靚,肉絲滑,汁献適中味道好!

啲卜卜脆口感非常好!

真係好滋味嘅一餐茶!我同爸爸都好享受!

2018-10-20
午餐
2018-10-11 141 浏览
约了友朋在佐敦的(彩福酒樓 )茶聚、集團中這間的裝修也不錯、夠光亮清雅開揚、座位舒適、邊茗茶邊談也不覺嘈雜、招呼好勤換碟加水、留下不錯印象。 這些甜品很精美、之前也嘗過味道都不錯 !多款得獎點心也很吸引 ! 午市多款抵食點心配搭~得獎點心'中最愛原隻鮑魚燒賣皇、賣相漂亮之餘味道更出色.蝦肉夠爽而肉的口感鲜嫩、面層的迷你鲍鱼仔甘香彈牙 ! 好味 !鲮鱼肉煎釀虎皮椒鱼肉也很軟滑、椒辣中帶爽 !鍋烧珍菌鷄栁手打烏冬熱呼呼的上枱、好夠鑊氣 ! 很惹味 !原個椰皇燉燕窩椰味濃郁、蛋白香滑甜度也適中 !今天的茶聚選點理想、地方好、點心精美 !
這些甜品很精美、之前也嘗過味道都不錯 !

多款得獎點心也很吸引 !

午市多款抵食點心配搭~

得獎點心'中最愛原隻鮑魚燒賣皇、

鲮鱼肉煎釀虎皮椒
鱼肉也很軟滑、椒辣中帶爽 !

鍋烧珍菌鷄栁手打烏冬
熱呼呼的上枱、好夠鑊氣 ! 很惹味 !

原個椰皇燉燕窩
椰味濃郁、蛋白香滑甜度也適中 !

今天的茶聚選點理想、地方好、點心精美 !

2018-10-08
  • 椰皇燕窝
  • 原隻鲍鱼燒賣
2018-10-07 1498 浏览
又到星期天喝茶天,今次去了位於佐敦的彩福婚宴專門店喝正價茶(它們星期六日的下午茶是從2:30開始,而星期一至五是從2:00開始)。沒有窗口但地方大、樓底高,裝修有亮麗的吊燈和城堡背景,做婚宴拍照應該不怕。茗茶每位 $12x2位原來它們有「香港旅發局美食之最大賞得獎點心」,當然要一試。當中最吸引我的就是《龍王野菌腸 $30》- 煙韌香滑的腸粉皮包裹著「香卷」,入口香脆惹味,細嚼下有陣陣野菌香,怪不得是得獎點心,果然不錯。其他點心都沒有遜色。清淡一點來碗《生滾枸杞菜豬潤粥 $32》-枸杞菜多,而且豬潤十分鮮甜爽彈。《鮑汁炆扣鳳爪 $44》鳳爪入味,炆得軟腍易吃,鮑汁的濃稠度適中沒有過膩,當中還有冬菇肉。《巧手椒鹽九肚魚 $44》九肚魚塊炸得黃金香脆,裡面的魚肉嫩滑,再蘸喼汁更惹味。最後加個碟《鮮茄肉鬆浸菜苗 $45》- 份量多很大碟。今天的菜苗是白菜仔,其餘有鮮茄碎和肉鬆,湯底有淡淡鮮茄甜,算清香沒有味精,吃點心怕油膩點個菜都是一個好選擇。吃飽飽,每人都是約120元,抵吃。

茗茶每位 $12x2位

原來它們有「香港旅發局美食之最大賞得獎點心」,當然要一試。

當中最吸引我的就是《龍王野菌腸 $30》-

其他點心都沒有遜色。

清淡一點來碗《生滾枸杞菜豬潤粥 $32》-
枸杞菜多,而且豬潤十分鮮甜爽彈。

《鮑汁炆扣鳳爪 $44》

《巧手椒鹽九肚魚 $44》
九肚魚塊炸得黃金香脆,裡面的魚肉嫩滑,再蘸喼汁更惹味。

吃飽飽,每人都是約120元,抵吃。

2018-10-07
2018-10-03 839 浏览
中秋節晚上一家人去吃晚飯做節.  為怕節日無位, 兩天前已預先訂座, 選好 佐敦站 附近的 彩福欣宴.   彩福婚宴集團連續 5 年得至高榮譽金獎.  食品有信心.餐廳在二樓,  有專梯直達.燈飾美.餐廳地方寬闊, 裝修高雅大方, 適合晚飯, 宴會.侍應招呼好, 座位寬闊, 水滾茶靚.  我們 11 人,  點了 一圍全包宴 $4,080-,  包啤酒汽水共 12 罐, 免茶芥及加一. 第一道菜, 鴻運吉祥乳豬全體,  燒得紅卜卜, 好食又好意頭.  乳豬皮勁脆.第二道 富貴珊瑚翠帶子 ~帶子鮮甜彈牙, 爽口份量多,   珊瑚蚌好脆口.秋月脆炸釀蟹拑 ~炸蟹鉗釀滿了蝦肉, 炸得好香口, 啖啖肉, 爽彈, 鮮味足.上湯焗加拿大龍蝦, 伊麪底 ~  龍蝦份量足, 伊麵底, 夠鑊氣!  龍蝦肉質 彈牙, 厚肉, 廚藝中規中矩.紅燒花膠海皇翅~  花膠 魚翅 名貴湯羹, 養顏滋補, 大家鍾意. 炸子雞 ~雞皮的確烤得十分香脆,  金黃皮脆且香口, 雞肉也嫩滑鹹香, 雞肉相當嫩滑, 連雞胸也流著肉汁, 肉質不錯 .清蒸沙巴龍躉班 ~十分滑嫩, 鮮味十足!  配上蒸魚豉油的確是絕配,   魚頭也
餐廳在二樓,  有專梯直達.
燈飾美.
餐廳地方寬闊, 裝修高雅大方, 適合晚飯, 宴會.
侍應招呼好, 座位寬闊, 水滾茶靚.  我們 11 人,  點了 一圍全包宴 $4,080-,  包啤酒汽水共 12 罐, 茶芥及加一.
第二道 富貴珊瑚翠帶子 ~
帶子鮮甜彈牙, 爽口份量多,   珊瑚蚌好脆口.
秋月脆炸釀蟹拑 ~
上湯焗加拿大龍蝦, 伊麪底 ~
 龍蝦份量足, 伊麵底, 夠鑊氣!
龍蝦肉質 彈牙, 厚肉, 廚藝中規中矩.
紅燒花膠海皇翅~
花膠 魚翅 名貴湯羹, 養顏滋補, 大家鍾意.

炸子雞 ~
清蒸沙巴龍躉班 ~
十分滑嫩, 鮮味十足!  配上蒸魚豉油的確是絕配,   魚頭也夠鮮美﹗
金錢扣原隻鮑魚  ~
鮑魚味濃.  頗為大隻,燘得入味且軟腍,爽彈鮮美,  調味醬汁適中, 配小棠菜伴碟, 入口爽, 味道佳.
 臘味糯米飯 ~
充滿臘味香, 飯粒煙煙 韌韌, 卻不黏口, 好食!
大桃包一籠  ~
包皮鬆軟, 內裏的蓮蓉清香細滑,  有鹹蛋黃, 入口不太甜, 好好吃.

整體食物水準挺高, 價錢合理, 環境優雅, 服務貼心, 很適合聚餐, 慶祝節日.

• 金錢扣原隻鮑魚
  • 秋月脆炸釀蟹拑
  • 上湯焗加拿大龍蝦
1K
2018-09-28 245 浏览
佐敦一帶的酒樓我們都去過吃午餐及晚飯, 只是未去過 彩福欣宴, 因為此酒樓門外以 彩福婚宴 命名, 所以平時吃晚飯, 不會想起去此酒樓.今年中秋節, 哥哥提議去此酒樓做節吃晚飯, 我去電先訂位, 一圍 12人, 侍應好好,  WhatsApp 了菜單給我,快樂中秋宴 $4,080-  免茶芥及服務費.   她又提醒我, 如果先付訂金 $500, 可以有優惠減$300, (即每圍實收$3,780)  好吸引. 我們先用銀行過數, 好容易便落了訂金作實.這間酒樓入口在西貢街, 裝修好靚, 電梯直上2樓大堂,  二樓餐廳入口地方寬闊,  禮堂內有大電視. 樓底高, 水晶燈飾靚, 富麗堂皇典雅.  場面熱鬧,  充滿喜慶歡樂. 我們 12人 依時到達, 枱已準備好了, 有點像飲宴啊. 侍應招呼有禮, 此餐包飲品, 啤酒汽水 12 罐, 速速送到,   啤酒汽水涼冰冰, 非常好.上菜時間準, 先來鴻運吉祥乳豬全體, 乳豬皮脆, 大方得体, 很香口.再送來  上湯焗加拿大龍蝦(伊麪底), 賣相吸引, 大大碟.  龍蝦肉多,  肉質爽口彈牙, 份量足, 伊麵很滑, 不太油膩 !  秋月脆炸釀蟹拑
這間酒樓入口在西貢街, 裝修好靚, 電梯直上2樓大堂,
二樓餐廳入口地方寬闊,  禮堂內有大電視.
樓底高, 水晶燈飾靚, 富麗堂皇典雅.
場面熱鬧,  充滿喜慶歡樂.
 我們 12人 依時到達, 枱已準備好了, 有點像飲宴啊.
再送來  上湯焗加拿大龍蝦(伊麪底),
秋月脆炸釀蟹拑
炸得金黃色,  好脆口, 內裏釀滿了蝦肉, 爽彈而不乾, 蝦肉鮮甜,  真滋味.
富貴珊瑚翠帶子
珊瑚蚌和帶子份量頗多, 帶子味鮮甜,  珊瑚蚌爽口彈牙, 西蘭花好脆口, 有鑊氣.
紅燒花膠海皇翅, 食材可以, 調味 OK. 每人一大碗.
金錢扣原隻鮑魚
每人一隻鮑魚, 一隻大冬菇, 小棠菜, 賣相不俗.   鮑魚燘得入味, 肉質腍軟,  請客自食真的好.  調味汁不錯.
清蒸沙巴龍躉斑
很大條, 蒸得時間剛剛好, 肉質新鮮夠滑,  少骨, 加些薑蔥, 点些豉油. 鮮味十足!
當紅金牌炸子
炸子雞上枱仍帶溫熱.  炸得紅卜卜, 皮脆肉嫩,  有雞味 , 厚肉 !    炸子雞腌得蠻入味 , 雞肉嫩滑鹹香,  雞的油份少, 但肉質不會乾.
珍寶臘味糯米飯
糯米飯有臘味粒, 口感好.
親情共聚滿蟠桃
一籠 12 個大壽包, 好熱, 內有蓮蓉, 蛋黃, 蟠桃包好軟身, 入口不太甜.   雖然是慶祝中秋節, 蟠桃內餡像蛋黃月餅.

這酒家食物品質, 份量, 調味也不錯, 價錢公道, 座位舒適, 氣氛非常好.
銀行訂金入數紙, 不要忘記交給酒樓, 結數減錢.
  • 快樂中秋宴
  • 上湯焗加拿大龍蝦(伊麪底)
  • 富貴珊瑚翠帶子
  • 秋月脆炸釀蟹拑
  • 金錢扣原隻鮑魚
  • 清蒸沙巴龍躉斑
2018-09-19 182 浏览
彩福系全香港唔同地區都有分店,大部份叫彩福皇宴,不過呢間就叫彩福欣宴,雖然唔知點解專登改個唔同既名,但系食物選擇大致相同,而且每間既質素都能維持系高水平,而最重要就系非。常。抵。食。豉油皇煎蝦 – 蝦煎到脆卜卜,又夠乾身,連殼都可以食埋,豉油味滲曬入蝦殼同蝦肉,非常香口惹味,蝦肉亦都夠爽彈,幾好食!菠蘿咕嚕肉 (85) – 先炸後炒,但食落又唔會好油膩,而咕嚕肉夠脆身,咬落又有肉汁,配埋酸酸甜甜既醬汁,個人黎講系十分喜愛。西蘭花炒帶子 (142) – 帶子大大粒超肥美厚肉,仲有成差唔多10粒,真心正! 肉質夠嫩,食落覺得好新鮮,而西蘭花就簡單用蒜及彩椒炒,加埋少少蠔油吊味都夠曬好食。小炒皇 (90) – 想食菜又唔想太齋就非小炒皇莫屬,除左韮菜花外,仲有唔少蝦乾、蝦肉、腰果同彩椒,用料都幾豐富,仲有少少辣味,幾香口幾有鑊氣!

2018-09-11
2018-09-16 170 浏览
朋友來港旅行,呢幾日都帶住佢周圍玩周圍食野,講到香港特色美食都離不開酒樓飲茶食飯叫餸,朋友臨飛前一晚,近近地同佢地食佢熱酒店附近既彩福欣宴,好在佢地食完好滿意又滿足~懷舊金獎叉燒 $118呢度既金獎叉燒係必食,叉燒肉質鬆化夠腍入味,燒得好香,個蜜汁同旁邊蜜豆係重點,甜甜的好正~脆皮南乳雞 $136呢度既脆皮南乳雞好出名,皮薄又香脆,唔會有厚厚一層肥膏,肉嫩滑而且肉汁豐富,最中意佢個南乳味唔太咸但真係好香~清蒸沙巴龍等 $148 1斤2$148都好大條,足夠4人分享,蒸到剛剛熟,所以幾滑~上湯焗海中蝦伊麵 $148用上新鮮海蝦,殼脆身,肉爽鮮甜,上湯濃郁,伊麵吸滿上湯好味啊~帶子海鮮什菜煲 $102清清地叫個菜煲,海鮮有帶子,蝦仁,由魚,亦有d蟹柳作點綴,味道清清的幾好,係菜比較硬身少少,下次試下要求淋身d先~紅豆桂花糕 $18最後叫左份桂花糕一人一件作為飯後甜品,口感清爽唔太甜有桂花香,入面加左d紅豆增加口感,清清味蕾不錯~

懷舊金獎叉燒 $118

脆皮南乳雞 $136

清蒸沙巴龍等 $148 1斤2
$148都好大條,足夠4人分享,蒸到剛剛熟,所以幾滑~

上湯焗海中蝦伊麵 $148

帶子海鮮什菜煲 $102

紅豆桂花糕 $18

2018-09-13 983 浏览
一向喜啖龍蝦的家母,從其朋輩中得知彩福集團的酒樓正在做加拿大龍蝦的特價$88/斤,貨真價實之餘,味道還是相當的好;既然說得那麽優質,當然要親自去嚐味一下!之後,再從其朋中處中得知是惠顧的在眾多分店中位於佐敦的;用openrice大神搜尋一下資料,發覺其評價也挺好,於是就打電話去訂了位;夜晚7時許,放工後與家母在佐敦站相見,步行至西貢街時,赫見醒目又亮眼的門面與招牌出現在面前;酒樓由樓下至樓上都充滿婚宴場合的氣氛,加上主廳採用超高樓底的構造,配合亮麗的燈光,以銀白色主調的氛圍,良好的冷氣與抽風系統,置身其中夏日的暑氣全消了;一看餐牌,主打當然是98元/斤的龍蝦,另外有夏日之選的小菜,更有一些套餐組合;由於帶上了葡萄酒,兼且從侍應處得知免收開瓶費,於是就著所帶之酒來點菜,很快便落了單;選了上湯開邊焗的加龍率先登場;一隻一斤多的加拿大龍蝦開邊後原隻呈上,果然斤兩十足,與其他很多酒樓的斬件上(很多時候失卻一些斤兩)形成很大對比!上湯汁液豐厚濃郁,滲進龍蝦肉內,趁著熱度吃起來,肉質豐腴又彈滑,連一向對龍蝦有要求的家母也連聲稱好!所幸帶上的是有些酸度的白葡萄,配搭起如此美妙的龍蝦肉時,酒中的果味帶

上湯開邊焗加拿大龍蝦
選了上湯開邊焗的加龍率先登場;一隻一斤多的加拿大龍蝦開邊後原隻呈上,果然斤兩十足,與其他很多酒樓的斬件上(很多時候失卻一些斤兩)形成很大對比!上湯汁液豐厚濃郁,滲進龍蝦肉內,趁著熱度吃起來,肉質豐腴又彈滑,連一向對龍蝦有要求的家母也連聲稱好!所幸帶上的是有些酸度的白葡萄,配搭起如此美妙的龍蝦肉時,酒中的果味帶來了清新口感,令味蕾多了一抹透出海洋精華的氣息!而口中載著酸度時,更碰撞出龍蝦肉那實淨的咀嚼感!
椒鹽鮑魚
椒鹽鮑魚,勝在物美價廉,以椒鹽調味再酥炸的方法,對其本味較淡的大連鮑魚是一個不錯的提味做法!而且酥炸後,依然保持著彈牙的質感,稱得上是用心地去烹煮的一道菜!
柚子爽蕎頭京燒豚肉粒
柚子爽蕎頭京燒豚肉粒,可說是生炒骨的變奏版;用蕎頭作為主調的酸味,加上有柚子爽的脆口質感與酸味,平衡著以京燒做法的油潤豚肉粒,本已令口感上大為滿足;再呷一口白葡萄酒,其果香將豚肉粒的本味襯托得更美好,令肉香在味蕾上有更深長的回味!
燒汁松子繡球珍菌炒花枝片
鮮雪耳@燒汁松子繡球珍菌炒花枝片
花枝片@燒汁松子繡球珍菌炒花枝片
下一味的--燒汁松子繡球珍菌炒花枝片,重點很容易落在繡球珍菌上,亦即是鮮雪耳;爽脆的口感,吸收了燒汁與花枝片的精華及香氣,又有一抹抹綠色表現出清甜的豆香與脆口的質感的助興;在咀嚼之間,四樣食材的融和度很高,不論是質感或是味道,由海風吹過樹林,再吹過蔬果田園,感覺非常愜意!

瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯
最後來一道澱粉質食物--瑤柱蛋白炒飯,算是全晚最淡味的,配上較濃味的豚肉粒與花枝片也擦出火花;另外是份量足夠的大,與家母兩人吃到飽也吃不完,埋單時順道打包拿走!

總的來說,能在佐敦區的酒樓舒舒服服地吃上一頓價錢合理的晚飯,而又令家母滿意的,就是物超所值了!
2018-08-28
燒汁松子繡球珍菌炒花枝片
鮮雪耳@燒汁松子繡球珍菌炒花枝片
花枝片@燒汁松子繡球珍菌炒花枝片
2018-09-08 211 浏览
一向做開飲宴嘅彩福,原來點心同晚飯也有水準。上次試過師傅煮龍蝦嘅功夫,今日就再探索其他招牌菜。佐敦分店睇落無荃灣咁多套餐,咁就唯有散叫,今晚點左呢個懷舊金獎叉燒,何為金獎,相信就在於叉燒外層嘅蜜汁,緊緊掛在叉燒,一齊送入口內甜甜嘅燒烤味好正,外於個人比較喜歡半肥瘦嘅質感,所以下次能夠做到肥瘦適中就更加金獎接住就係上次試過嘅南乳脆皮雞,發覺半隻唔夠喉,所以今次直接點一隻,可惜有點過火,但南乳汁依舊惹味。雖然龍蝦無做優惠,但我就點左上湯焗海中蝦伊麵底,蝦肉新鮮,肉質彈牙,而且彩福嘅上湯焗一向好岩我口味,所以有8分再黎清蒸沙巴龍蠆班,感覺一般,無特別嘅驚喜。帶子海鮮什菜煲,平時食飯都中意點度菜,呢個什菜煲用料豐富,相當下飯。

再黎清蒸沙巴龍蠆班,感覺一般,無特別嘅驚喜。
與兩位舊同學聚餐選了我近期十分喜愛的「彩福」,集團旗外有多家分店,水準十分穩定,以瑰麗宴會裝潢但「貼地」價錢吸引一眾食客。每家分店都有著婚宴場地的配備,整體環境舒適,實屬超水準。椒鹽鮑魚 ($28/隻): 一般酒樓索價最少$58元的鮑魚,這裡半價有交易,非常划算。以椒鹽方式炮製使其更為惹味,椒鹽份量適中而不會搶走鮑魚的鮮味,而肉質仍保持爽彈,蠻好吃。紐西蘭蟶子皇 ($42/隻): 同樣地,以一般酒樓的三分二價錢售特大蟶子皇,能選以蒜蓉粉絲蒸/ 豉椒炒,由於希望吃其原汁原味,因此選擇前者,蒜蓉能帶出蟶子皇的鮮甜,但又不會喧賓奪主,就連粉絲也很入味。脆皮南乳雞 ($68/半隻): 又以普通酒店三分二價錢享這南乳炸子雞,新鮮炸起還滲著雞油,其皮脆肉嫩,相當香口,另配有南乳醬,味道不錯。清蒸沙巴龍躉 ($148): 有魚有肉才是吃廣東菜,沙巴龍躉約重1斤2,足夠4人享用,界開魚身令其更受熱甘均勻,蒸煮時間亦恰當,肉質極之嫩滑,龍躉蠻新鮮的。另外,蒸魚豉油的味道也調得不錯,拌白飯一流。每晚均有特惠推介菜式及多款孖寶/套餐優惠,即使普通小菜也只是$70多元起,而且份量絕對不小。

每家分店都有著婚宴場地的配備,整體環境舒適,實屬超水準。

2018-09-05
2018-09-02 193 浏览
彩福集團有不少分店,親友都說它有不少點心得過獎,有質素保證。我們選了得獎點心四人餐,點心是按人頭份,不用擔心分不均。首先送來的是原隻鮑魚燒賣皇,光看賣相已見矜貴,豬肉肉質鬆軟,迷你鮑魚也彈牙美味。真功夫蒸潮州粉果皮比較厚,幸而饀料爽口,追回一些分數。芝心海皇千絲春卷雖然略欠熱度,但千絲香脆,而且包有帶子、芝士,味道可口。脆皮燒腩仔未如預期鬆軟青瓜切成長條,味微辛;海蜇爽口度中規中矩。蝦花蝦海皇炒飯份量多得夠五人用,魚肉、蝦肉、菜心粒、冬菇粒、雞肉等鋪滿蛋炒飯上,評價正面。最後以原個椰皇燉燕窩作結,入口順滑,椰皇味卻不算明顯。

真功夫蒸潮州粉果皮比較厚,幸而饀料爽口,追回一些分數。

脆皮燒腩仔未如預期鬆軟

青瓜切成長條,味微辛;海蜇爽口度中規中矩。

最後以原個椰皇燉燕窩作結,入口順滑,椰皇味卻不算明顯。

2018-09-02 139 浏览
彩福欣宴可算是婚宴專門店、地方闊落明亮無柱。樓底挺高掛著盞盞水晶燈、兩邊大廳台上都佈置成城堡、感覺有點夢幻。點心紙上有好多選擇、基本上你想到的點心都有、還有一些幾吸引的特色點心。我們點了得奬的四人套餐原隻鮑魚燒賣皇、鮑魚爽口、蠔皇汁燒賣大粒美味。金奬旋風流沙包 黑白旋風造型好有趣、一咬開超熱、蛋黃流沙緩緩流出、好香奶黃味。真功夫蒸潮洲粉果 皮薄多餡。青瓜拼海蜇這個可算是我最愛點的餐前小食之一、冰凍的海蜇幾爽口。脆皮燒腩仔 瑤柱海皇炒飯份量超多的!紅棗糕熱呼呼、又是我最喜歡的飲茶甜點之一。甜品款式也超多的、選了這個原個椰皇燉燕窩。即叫即燉、熱呼呼送上、蛋白好滑、燕窩份量也不少、好滋潤呢。

原隻鮑魚燒賣皇、鮑魚爽口、蠔皇汁燒賣大粒美味。

金奬旋風流沙包

真功夫蒸潮洲粉果 皮薄多餡。

青瓜拼海蜇
這個可算是我最愛點的餐前小食之一、冰凍的海蜇幾爽口。

脆皮燒腩仔

瑤柱海皇炒飯份量超多的!

紅棗糕熱呼呼、又是我最喜歡的飲茶甜點之一。

經開佐敦, 見到彩福婚宴個門面咁靚, 上去八卦下, 先知道原來佢地個晚餐都好豐富好抵食👍貴為辦婚宴既專門地, 雍容華貴既裝修係必需既🙈只係估唔到平時既晚飯都咁正姐😍龍蝦(伊麵底, 可選上湯/蒜蓉/芝士) - $108/斤 - 伊麵底加$30打頭陣既當然係本人至愛既龍蝦啦, 即劏新鮮龍蝦只係$108/斤, 加埋伊麵底一齊食, 正呀本人較為喜愛用上湯整, 亦可以揀芝士/蒜蓉整椒鹽鮑魚 - $28/隻清蒸, 豉椒, 或者鮑魚刺身就較為常見, 呢個椒鹽做法真係第一次見, 外皮炸至黃金色, 香脆可口仍然保持到入面既鮮甜味🤤生猛肥肉蟹(每隻約1斤) - $168做法一樣有得比你揀, 我揀左薑蔥焗, 亦可以揀蒜蓉蒸架😋隨你鍾意啦, 反正本身隻蟹已經高質, 點整都好食😝大良炒桃姿帶子 - $88是為9款精選小菜之一, 份量多, 價錢美, 質素高🤘滑滑既蛋白撈埋d 帶子一齊食, 仲有d 花膠添😝濃湯金銀蛋鮮竹浸時蔬 - $78另1款既精選小菜之一, 原來白菜都可以整得咁好食, 上湯浸, 配埋咸蛋皮蛋既夾攻, 你好快會比佢攻陷😂清蒸沙巴龍躉斑 - $148條魚夠新鮮, 清蒸往往係最正, 唔需要加其他配菜黎

龍蝦加伊麵底
$151.5

本人較為喜愛用上湯整, 亦可以揀芝士/蒜蓉整

椒鹽鮑魚 - $28/隻

濃湯金銀蛋鮮竹浸時蔬

濃湯金銀蛋鮮竹浸時蔬 - $78

清蒸沙巴龍躉

清蒸沙巴龍躉斑 - $148

條魚夠新鮮, 清蒸往往係最正, 唔需要加其他配菜黎配襯, 淨係食鮮甜滑魚肉已經令你融化, 就好似清唱先考驗到唱功咁😂😂

嘩嘩嘩, 又龍蝦又肉蟹又龍躉又鮑魚, 本來以為要過一千, 點知唔洗, 真係又抵又好食呀

龍蝦加伊麵底
$ 151.5
肉蟹
大良炒桃姿帶子
濃湯金銀蛋鮮竹浸時蔬
清蒸沙巴龍躉
2018-08-20 286 浏览
一早去同屋企人飲茶,朝早都幾多人,等左十多分鐘先有位。點心款式很多,還有些燒味及小食等,炒粉麵飯都幾有特色,不會只有傳統款式。午市套餐都幾抵食。腐皮卷:炸得鬆脆,裏面有點蝦肉及西芹等蔬菜,不過就比較油膩。鮮竹卷:有些竹笙在面,但沒有湯浸著,腐皮煙韌。燒賣:除了蝦肉爽口外,豬肉餡都不是全油膏,所以不似外面的油膩。。脆皮燒腩仔:外皮鬆脆而且不咸,肉質鬆化,肉跟油比例一層一層,不會太肥膩。京蔥櫻花蝦煎薄罉:薄罉粉漿不會太厚,而且煎得香脆,櫻花蝦香味及京葱惹味。燒汁煎帶子魚腐:魚腐呈長方塊,質感比較腍,淋上帶甜的燒汁。
一早去同屋企人飲茶,朝早都幾多人,等左十多分鐘先有位。

午市套餐都幾抵食。

腐皮卷

鮮竹卷:有些竹笙在面,但沒有湯浸著,腐皮煙韌。
鮮竹卷

燒賣

京蔥櫻花蝦煎薄罉

燒汁煎帶子魚腐:魚腐呈長方塊,質感比較腍,淋上帶甜的燒汁。
燒汁煎帶子魚腐
早餐