屯門覓食👅今次黎到置樂街坊大推既💛彩虹煮意💛 親民價錢 高質西餐😲「蝦蝦霸霸燴飯」🦐🦀 $128好足料丫材料有紅蝦同大量蟹肉,食得出用埋蝦頭蝦膏熬製,好鮮味好濃郁😍 燴飯火侯剛好,軟硬度適中,真係食得出粒粒分明;炸軟殼蟹成隻上,炸到外脆內軟~ 真心好出色‼️「西班牙黑豬扒配菠蘿沙沙」🐷$168Pork chop 好難好好食,呢塊出色;一咬勁juicy,啲肉汁完全鎖得實!配左個唔係好濃既燒汁加埋菠蘿沙沙,食哂成塊扒都唔會好膩。配料同樣用心製作,蔬菜唔會焗到黑蚊蚊,蕃薯🍠有稍微炸過,外脆內甜度高,連粒蕃茄仔都好鮮甜🥹一定會再幫襯,原來屯門都有咁出色既西餐😋❤️
屯門覓食👅
今次黎到置樂街坊大推既💛彩虹煮意💛 親民價錢 高質西餐😲

「蝦蝦霸霸燴飯」🦐🦀 $128

「西班牙黑豬扒配菠蘿沙沙」🐷$168

一定會再幫襯,原來屯門都有咁出色既西餐😋❤️
2022-04-05 880 浏览
要形容欣賞呢間餐廳嘅程度,用性價比高,隱世餐廳亦不能滿足到我,店內不能久坐是唯一挑剔的地方。💯小店共三位員工,座位十個,除咗要處理輪候堂食的客人,亦要處理不少外賣,店員不慌不亂,對答仍彬彬有禮。💯酒店級水準,食物品質同味道,配搭上至食物擺盤也是酒店級別。💯庶民級價錢,以呢個水準同口碑收多十元八塊絕對不過份,偏偏大部分午餐都是兩位數收費。且無加服務費。💎 燒西班牙豬腩肉蘋果沙律$98目測豬腩肉嘅品質已經值回票價,擺盤精緻,三種不同嘅醬汁不是只作點綴,配上碟上食物令味道更見突出。豬腩肉不是下欄貨,無特別調味,豬味濃,估計應該係焗完再煎,皮脆juicy。💎 泰式雞扒配冬陰功飯$82兩塊雞扒煎完香口,雞皮燶邊,雞肉多汁。冬陰功飯用上意大利米,粒粒飯也沾上冬陰功味道,飯不黏口且冬陰味濃。人均消費💰 : $ 93總結✍ : 性價比超高,回頭率超高。不得不試。

💎 燒西班牙豬腩肉蘋果沙律$98

燒西班牙豬腩肉蘋果沙律

💎 泰式雞扒配冬陰功飯$82

泰式雞扒配冬陰功飯

人均消費💰 : $ 93
總結✍ : 性價比超高,回頭率超高。不得不試。

2022-04-05
燒西班牙豬腩肉蘋果沙律
泰式雞扒配冬陰功飯
ʀᴀɪɴʙᴏᴡ ᴄᴜɪꜱɪɴᴇ 彩虹煮意 (@cuisine.rainbow )⋯位於屯門置樂橋底嘅隱蔽餐廳集齊晒四大美食hashtags:#良心小店 #西餐 #高質 #價錢親民連住附近嘅街坊都好推薦當日星期五去 7點幾入座想試嘅main course竟然賣晒🥲e.g. 新英倫燴海鮮配酸種包🥘不過今次試嘅都幾滿意重點係親民價但足料!⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*經典燒牛肉沙律*比利時有骨豬鞍扒配炸蕃薯條*刺身級帶子大蝦燴飯(海膽汁)*豬油撈蟹肉天使麵⋯🪧 屯門青河坊2號麗寶商場地下4-5舖

位於屯門置樂橋底嘅隱蔽餐廳
集齊晒四大美食hashtags:
#良心小店 #西餐 #高質 #價錢親民
連住附近嘅街坊都好推薦
當日星期五去 7點幾入座
想試嘅main course竟然賣晒🥲
e.g. 新英倫燴海鮮配酸種包🥘
不過今次試嘅都幾滿意
重點係親民價但足料!

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿

豬油撈蟹肉天使麵
經典燒牛肉沙律
豬油撈蟹肉天使麵
2021-10-19 547 浏览
之前放假約朋友食好西😋朋友話見到呢間屯門置樂的彩虹煮意 都唔錯😋食完真心幾正🤟.其實佢嘅lunch set選擇就唔算多,我哋叫咗個加拿大保濕豬肉眼$92,同埋一個蝦肉蜆肉扁意粉$72,價錢合理,不過質素真係唔錯👍.嗰個加拿大保濕豬肉眼,雖然我唔明點解佢叫做保濕但係食落又有少少明白。因為咁大咁厚嘅豬扒佢都可以煮到咁嫩,中間唔會鞋同乾,難怪佢可以叫做保濕🤣佢嘅size都幾大塊, 配埋下面嘅茄子椰菜同薯仔,真係幾足料,擺盤仲幾有fine dining 之感😋.蝦肉蜆肉扁意粉味道都唔錯,感覺多汁同濃郁,但係入口又唔算好濃,對於我呢啲重口味嘅人士來講偏淡,而且意粉偏硬身,不過不失咁啦😀.不過我諗佢呢度出名係食扒,而佢哋處理啲扒真係唔錯,我見網上好多人都推介佢嘅西冷牛扒,有機會一定要試吓佢嘅西冷😋.店名:彩虹煮意 💛地址:屯門青河坊2號麗寶商場地下4-5舖

店名:彩虹煮意 💛
地址:屯門青河坊2號麗寶商場地下4-5舖
2021-10-16
2021-10-03 432 浏览
大蝦肥嘟嘟鮮甜鑽石蜆扁意粉澳洲GKO牛油香味多汁牛小排西班牙爆汁軟嫩豬鞍扒澳洲M9和牛爆汁份量十足漢堡🌟🌟平民餐廳好食過酒店扒房🌟超高質🌟專業大廚介紹食材食完飯仲可以買走食材因疫情關係多左煮飯,估唔到餐廳裏可以用性價比超高價錢買到高質食材豬牛雞海鮮🐷🐮🐟🐚(請致電查詢訂購Tel:5237 3212)今次買🐮牛肉、同我最愛💍鑽石蜆,返屋企隨自己心意切定薄片打邊爐🍲、煮麵,切厚小小韓燒、牛扒、牛肉粒炒飯,點整都得😆隨時都有靚材料煮飯,所以一定要團貨,打爆屋企個雪櫃。P.S.:💍鑽石蜆,簡單油鹽水煮快靚正,已經好好味😋鮮甜
大蝦肥嘟嘟鮮甜鑽石蜆扁意粉
澳洲GKO牛油香味多汁牛小排
西班牙爆汁軟嫩豬鞍扒
澳洲M9和牛爆汁份量十足漢堡

🌟🌟平民餐廳好食過酒店扒房🌟超高質🌟

專業大廚介紹食材

食完飯仲可以買走食材

豬牛雞海鮮🐷🐮🐟🐚
(請致電查詢訂購Tel:5237 3212)

P.S.:💍鑽石蜆,簡單油鹽水煮快靚正,已經好好味😋鮮甜

大蝦鑽石蜆扁意粉
澳洲M9和牛份量十足漢堡
西班牙爆汁豬鞍扒
澳洲GKO多汁牛小排
鑽石蜆
牛扒
2021-10-02
等候时间
30 分钟 (堂食)
大蝦鑽石蜆扁意粉
澳洲M9和牛份量十足漢堡
西班牙爆汁豬鞍扒
澳洲GKO多汁牛小排
鑽石蜆
牛扒
2021-09-29 821 浏览
//< 彩虹煮意 >呢間位於屯門既餐廳算係置樂好出名既小店~ 小編係安定輕鐵站落車,行左一段路就到喇!😆 環境有屋村小店嘅感覺~- 番茄椰菜湯 -番茄🍅椰菜湯🥣都唔錯!好足料,帶有少少creamy! 裡面除左有好多椰菜仲有少少煙肉😃- BB帶子虎蝦扁意粉 $78 -成個意粉都好creamy,個sauce有一定thickness但係又唔會好膩所以好好食😆 意粉依然有咬口,煮得啱啱好😋虎蝦🦐非常爽彈大大隻,唯獨較淡,差少少調味🤏BB帶子雖然細粒d,口感唔係魚蛋😂如果可以煎一煎令到外層脆啲口感會好~~- NZ草飼西冷牛排 $108 -我地叫咗七成熟,不過上到嚟就覺得偏熟咗少少,裡面唔係粉紅色~但係好在食落去一啲都唔韌,而且都有牛味😆薯條外脆內軟都好好食😋整體唔錯唔錯🥰- 凍檸茶 +$3 -茶味偏淡少少🤏🏻 係light版嘅檸茶🤣🤣- 凍奶茶 +$3 -奶味重過茶味,都okay😊評分:7/10
< 彩虹煮意 >

- 凍檸茶 +$3 -
凍檸茶、凍奶茶

茶味偏淡少少🤏🏻 係light版嘅檸茶🤣🤣

- 凍奶茶 +$3 -
奶味重過茶味,都okay😊

評分:7/10
用餐时段
番茄椰菜湯
2021-09-18 253 浏览
隔了一陣沒來,午餐餐單換了新面孔,欣然入內。幸好排在第一位,差不多10分鐘可以安排入座。在沙律與紅蝦意粉兩者中爭扎,最後選了意粉。由於廚房不能兼顧太多,只專注供應午餐,餐牌食物未能供應,深得我心的海皇湯,只能在晚餐才能品嚐。阿根廷紅蝦蟹肉燴扁意粉,3隻大紅蝦是主角,中段已去殻,兩面煎得金黃,肉質結實,蝦味濃郁,頭部蝦膏甘香。 隨後的顧客點這道食品,可惜阿根廷紅蝦已售罄,餐廳以帶子及蝦代替。另外配上蟹肉、蟹子,意粉混合翠肉瓜粒,醬汁掛在意粉,意粉有嚼口。一盆份量足,滿意的週六午餐。
隔了一陣沒來,午餐餐單換了新面孔,欣然入內。

幸好排在第一位,差不多10分鐘可以安排入座。

在沙律與紅蝦意粉兩者中爭扎,最後選了意粉。

2021-09-18
2021-09-07 246 浏览
我終於試到喇~~~啲野真係好食,最鍾係個蜆意粉,蜆肉好香甜又冇沙,個牛都煎得啱啱好,唔太生又唔會太熟,製作用心,真心屯門高質嘅西餐唔多,一定會再幫襯!仲有好多野想試☺️😋
2021-09-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
2021-08-25 172 浏览
每次黎都會見到老細冷酷嘅面孔。佢嘅熱情應該去晒佢嘅食物度!因為每一次食都覺得好滿足,份量夠而D 味道真係好好!地方較細,如果weekend lunch 的話,要早少少去排隊啊!期待彩虹老細有新menu!
每次黎都會見到老細冷酷嘅面孔。佢嘅熱情應該去晒佢嘅食物度!
因為每一次食都覺得好滿足,份量夠而D 味道真係好好!

2021-07-24
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • All Day Breakfast
2021-08-23 375 浏览
知佢係置樂名店,所以星期日一起身就坐uber過去食,因為之前試過晏左少少都要係門口排長龍,11:45去到,好彩仲有一張床,即刻開門入座啦,叫左兩個餐,一個係雞胸腩肉枕頭包,另一個係牛翼板扒,一杯凍檸茶一杯凍朱古力,到左十分鐘上左杯凍檸茶,伊,無檸檬?以為好似有d鋪咁落左檸檬汁就當檸茶,再望下隔離枱,人哋有既😳原來係漏左比檸檬😟到杯朱古力上喇,少冰到室溫咁,不過算啦,唔出聲喇,當唔飲咁凍啦🙄前後都坐低左20分鐘先話無個牛翼板扒,叫我轉第樣😤一來坐低咁耐先講,點解唔係落左order無耐就通常換第樣?要過咁耐先講!二來我一早就到,又係星期日,你無個個餐點解唔係你個推介水牌到刷左個餐佢?!仲比人order?而個侍應又好似未訓醒咁😡咁都無計啦叫過個牛扒餐,到個枕頭包上,個包面燶哂都照上,真心攰🙄無心情同佢反映,只係想上埋個牛扒食過就走,個扒我叫5成,佢就煮到全熟,我真係唔明係我當黑,定人哋個d咁好彩食到正野!我唔會再去!
2021-08-22
2021-08-18 181 浏览
今日嚟到屯門騎牛牛,平時好少入嚟,今日竟然有機會試到呢間咁高質嘅西式小店:彩虹煮意🥰🥰午餐奉送蘑菇湯一客,蘑菇味香濃,成個湯好creamy,好飲🥰🥰雞肉煙肉燴飯 $74意大利米整成,好creamy,配料有好充足,有粟米粒、牛油果🥑、雞肉同煙肉,咬落去有唔同層次嘅口感,唔係粒又吸收晒佢執嘅精華,好高質❗️❗️❗️另外餐飲就叫咗熱咖啡,咖啡味香濃,唔會太苦澀,算幾高質整體嚟講食物質素上升,但要留意嘅係由於店面細同烹調需時,趕時間嘅就唔好嚟😂😂

雞肉煙肉燴飯

雞肉煙肉燴飯 $74

另外餐飲就叫咗熱咖啡,咖啡味香濃,唔會太苦澀,算幾高質

雞肉煙肉燴飯
2021-08-15 178 浏览
除左紅橋之外 置樂都係屯門出名多野食嘅地方 入面有一間平民價位超高質西餐廳 熟悉屯門嘅朋友先會知 依家就介紹比大家知啦!!🤣🤣香煎西班牙豬肉眼配薯菜 $88🥩一見到呢塊豬肉眼扒咁足料 就知唔惹少 肉質地爽嫩 完全唔鞋 適當嘅油脂亦都令件扒食落有唔同層次薯菜新鮮有咬口 爽呀!燒春雞配薯條 $78😋春雞比頭先豬扒更勝一籌 勁濃香草味混合少少檸檬酸味 真係perfect match!學生幫襯仲有9折添 抵到爛!👍👍
除左紅橋之外 置樂都係屯門出名多野食嘅地方

香煎西班牙豬肉眼配薯菜 $88🥩

薯菜新鮮有咬口 爽呀!

燒春雞配薯條 $78😋

學生幫襯仲有9折添 抵到爛!👍👍
2021-08-12 144 浏览
今次黎到屯門既置樂, 呢邊既餐廳多數都係平民餐廳,價錢相宜份量又唔少,選擇都算多,而且鄰近屯市,都算方便嫁!😆😋西班牙栗子豬肉眼配薯菜 $92呢個栗子豬寶係好厚切好大份! 而且真係好驚喜! 😄估唔到算係平民街坊既餐廳既豬肉,會有高級餐廳既水準!豬扒咬落完全唔un ,又唔會咬落一絲絲好柴既感覺!😆佢係好軟熟好juicy,而且完全冇豬臭味!反而係好香既豬肉油脂香味!😍肉同脂肪既比例好好,唔會太油,真係好正! 😋蘑菇湯有粒粒既蘑菇粒係入面,好真材實料!😆而且唔會太多忌廉太漏, 係岩岩好幾開胃嫁!😄

😋西班牙栗子豬肉眼配薯菜 $92

😋蘑菇湯

用餐时段
2021-08-10 194 浏览
呢間特色既黃色小店,真係令我一次又一次encore,由於店鋪好細得好小枱,我都慣左外賣拎返屋企食,通常打完去,等25-30分鐘就有得拎。叫左個黑汁意粉,一個海鮮意粉,一個芒果大蝦沙律,仲配左兩個蘑菇湯。賣相依舊咁吸引,大大碟,足料,味道同五星酒店一樣!
2021-08-09 76 浏览
彩虹煮意本身係置樂非常出名,每星期嘅Menu都會唔同,今次叫咗個海鮮扁意粉配乾蝦醬,外賣返屋企食。因為堂食要等好耐位。一打開就嘩左一聲,唔好睇佢細細盒但係其實非常足料,又青口、鑽石蜆、蝦、魚柳。味道拍得住啲大型連鎖西餐廳。