2022-10-04 324 浏览
作為一個生粉,梗係要支持下,其實已經食過5次以上,終於有時間出食評。老實講開頭食嗰幾次都係普普通通,可能好多野要磨合,了解客戶口味,但這幾次再幫襯食品質素的確有提升,個人認為可以用好味來形容,唯一冇變嘅係哩度嘅員工態度,由開業到而家都係用心款待客人,哩樣野要值得一讚。

雞皮烏冬
燒鱔
雞肉棒
赤玉雲單
2022-09-23 181 浏览
特別日子,當然食d 特別少少既餐廳,終於book到晚餐時段,一嚐超高人氣串燒店坐低chill 1 chill, 來一杯生啤50/50🍻先點了幾款串燒慢慢嘆燒鱔係我最愛,燒到外脆內Juicy, 我前後order 左3串🤣燒蠔也是我最愛之一,燒到剛剛好,沒有燒乾繼續係雞雞棒,一定要點上蛋黃來食,又滑又有口感燒豬五花就乾左少少,有進步空間😝呢碟魚仔小食有驚喜,唔好睇佢細細條,都幾多肉,佐酒小食,配上生啤一流牛油果🥑卷不過不失甜品九龍球

坐低chill 1 chill, 來一杯生啤50/50🍻

先點了幾款串燒慢慢嘆

燒蠔也是我最愛之一,燒到剛剛好,沒有燒乾

繼續係雞雞棒,一定要點上蛋黃來食,又滑又有口感
燒豬五花就乾左少少,有進步空間😝

牛油果🥑卷不過不失

甜品九龍球
2022-06-11
2022-09-18 183 浏览
今次已是第二次來吃晚餐最欣賞鵝肝,外脆內軟,太美味了,必吃,必吃,必吃雞肉棒亦是必食之選 鱈場蟹卷,蟹糕很鮮甜--推介還有和牛粒,juicy 不乾,滿足新的水菜鴨窩也不錯,湯很鮮味凡立貝鮮味無比,不能錯過還點了雞腎,雞翼,秋葵,蘋果豚肉卷……由於我們都不飲酒,只點了蘋果梳打和蜜桃梳打🥂最後當然要吃甜品 -- 九龍球(這個嫌略甜)唯獨甜品太少選擇完滿了晚餐環境贊服務一流,工作人員態度非常好,親切 食物有水準,比上一次吃有進步
今次已是第二次來吃晚餐
最欣賞鵝肝,外脆內軟,太美味了,必吃,必吃,必吃

雞肉棒亦是必食之選

鱈場蟹卷,蟹糕很鮮甜--推介

還有和牛粒,juicy 不乾,滿足

新的水菜鴨窩也不錯,湯很鮮味
凡立貝鮮味無比,不能錯過
還點了雞腎,雞翼,秋葵,蘋果豚肉卷……
由於我們都不飲酒,只點了蘋果梳打和蜜桃梳打🥂
完滿了晚餐
環境贊

服務一流,工作人員態度非常好,親切

食物有水準,比上一次吃有進步
  • 豚肉蘋果串
2022-09-15 630 浏览
今次係第二次食影の鳥,諗起book第一次去食嘅經歷,係個網到折騰左90分鐘先book到位,最後重要因為疫情delay左成個月轉食lunch。一切都好似尋日發生嘅事。餐廳都開左半年有多,雖然易左book位我地都早左一個月book。我地去呢一日係平日重要係星期一夜晚,但見到都係爆場,就知道老闆們有幾吸引。經過左第一次今次決心要encore上次食過嘅好西首先念念不忘嘅一定係雞皮烏冬!!不過太好食,我地連相都唔記得影牛油果黑松露帆立貝沙律 $138黑松露勁多,撈埋啲菜都重係好濃味唔會沖淡左。帆立貝超甜,勁鮮味,唔係雪到無晒味嘅雪藏貨。沙律菜好甜好新鮮,我好怕草青味但呢啲菜完全無事,重有啲甜甜地嘅汁好開胃。鹽燒雞肉串 $48/一串呢款串燒有3隻醬可以揀,我地岩岩好3個人可以試晒!柚子胡椒朋友話比想像中辣、明太子係辣辣地、梅醬係甜甜地唔辣嘅。不過佢嘅梅味唔係酸梅果隻,反而似士多啤梨醬,甜甜地我幾中意。鹽燒和牛粒 $128/一串呢串睇價錢真係好貴,同叫塊牛扒差唔多,但朋友指定一定要食所以忍住荷包痛咁叫左。真係超超超好味,未食聞落已經好香牛味,一擺入口果陣牛嘅香味即刻充斥晒成個口,肉質重要入口即溶。吞

經過左第一次今次決心要encore上次食過嘅好西

牛油果黑松露帆立貝沙律 $138

鹽燒雞肉串 $48/一串

鹽燒和牛粒 $128/一串
呢串睇價錢真係好貴,同叫塊牛扒差唔多,但朋友指定一定要食所以忍住荷包痛咁叫左。真係超超超好味,未食聞落已經好香牛味,一擺入口果陣牛嘅香味即刻充斥晒成個口,肉質重要入口即溶。吞左落肚之後個口都重係勁香牛味,想講呢串和牛雖然貴過一塊牛扒,但佢絕對值得!

燒魚翅乾 $98
原本以為係燒到好dry果種魚乾,點知黎到食落口重係好juicy嘅,重要無腥味,食落口重有啲甜甜地,好適合送酒

煙燻雞肉刺身 $128
呢個第一次食完真係返尋味一定要叫返!但同第一次比好似細條左,唔知係唔係因為細塊左所以覺得比之前鹹,如果送酒就應該ok嘅,但我地無叫酒飲就覺得太鹹了。上菜果時店員會比時間你set機影相拍片,個效果打卡真係一流嘅。

月見燒雞肉棒 $58
第一次黎食果時店員話係肥仔推介嘅,同出面食到嘅雞肉棒真係唔同,最特別就係個汁,覺得比出面嘅香同埋甜,個汁同附送嘅蛋超夾!個蛋一定唔會用得晒,用黎點之前叫左鹹左少少嘅雞肉刺身就岩岩好啦

玉子燒 $78
蛋味好濃,整得夠軟熟唔會熟晒,不過我唔太中意甜食,唔係特別中意。

黃金鱈場蟹卷 $198
呢個又係食過返尋味一定要再叫嘅好西!蟹味果種清新配上濃厚蟹膏,簡直係絕配。之前聽店員講係阿jer推介嘅,柳炒必食啦!

燒飯糰 $58
就咁食就真係有啲齋嘅,上一道鱈場蟹卷配果碟蟹膏醬真係太多,點晒之後都重有剩就叫左飯糰去撈蟹膏醬。個醬真係好出色,撈到咁樣都係只有鮮味但唔會死鹹,呢個另類方法大家可以試下,唔好暴殄天物浪費左個咁出色嘅醬。

茶漬飯 $78
本身我麻麻地泡飯嘅所以無叫,但朋友想試就叫左,無諗過原來茶漬飯係可以咁好食!照字面睇我一直都以為係搵茶去泡啲飯,不過佢呢到用嘅係高湯,有陣淡淡嘅茶味不過唔係好濃,但個湯頭好鮮甜,撈埋個飯糰去食好惹味,都唔會食到好漏。

Kibou no juice $48
即係蘋果汁,我唔飲得凍嘢店員好甜心咁幫我落左唔凍,其實只係唔加冰。蘋果味好濃,但我覺得甜左啲,可能加左冰會岩岩好,可惜唔飲得凍

Peach Soda $48
朋友飲嘅表示桃味勁濃,雖然唔係自製但中意桃嘅朋友唔好錯過!

每次食完餐廳都會送返啲小禮品可以拎走,呢樣心意真係好貼心。上次3月黎係送擴香石,今次係送搓手液,真係超岩洗!另外餐廳另一個貼心位係起廁所,入面有擺漱口水,大家食完飯如果覺得味道太濃嘅可以幫襯下個廁所,清一清啲口氣。一間餐廳可以考慮到客人食完飯之後嘅需要真係令人覺得好暖心。始終影の鳥價格都係算係高價位嘅,晚餐最低收費人均$500,平時我呢啲平民都係食開人均$200嘅餐廳,自然希望一間屬於中高價位嘅餐廳會細節位上面做得細心啲。
btw我地食完問店員,第二日已經轉menu啦,有部份菜式都轉左,大家去食之前記得睇清楚book位網上面嘅menu啦!

門口個玻璃櫃係鏡粉必影嘅打卡位,上面重有好多鏡粉擺晒應援

雖然我係忠實鏡粉,但呢間餐廳真係睇得出係用心經營唔係開出黎呃粉絲錢嘅餐廳,課金課得好滿足
2022-09-05
  • 雞皮烏冬
成日覺得做串燒要做得好味真係要花點功夫正是看似簡單嘅食材如何燒出好味道令客人回味無窮而不是物非所值除咗食材本須有質素調味、烹飪時間也要拿捏得好是晚中秋前夕高朋滿座仲多來一班差佬、食環查疫苗通行證逐枱擾攘多時雅興多少被影響但店員廚師們都依舊以高效率準備好食物非常值得稱讚!我哋點咗好多款串燒印象最深刻係燒鵝肝非常大塊表面香脆內裡肥美食完好有飽肚感😂大蝦🍤不同牛肉、牛舌同牛舌心等都很可口友人蕃薯都點咗兩轉愛不釋手反而大蔥有點失望短短的而且只有3小粒同鵝肝比顯得有點鬼鼠.聽講甜品係必試但建議可以唔食因為湯水清淡帶苦不似甜品生果不是無味就是酸配搭有少少出事整體串燒係水準之上吃飽飽都係比min charge多少少埋單值得再訪😋
成日覺得做串燒要做得好味
真係要花點功夫
正是看似簡單嘅食材
如何燒出好味道
令客人回味無窮
而不是物非所值
除咗食材本須有質素
調味、烹飪時間也要拿捏得好
是晚中秋前夕
高朋滿座
仲多來一班差佬、食環查疫苗通行證
逐枱擾攘多時

非常大塊
表面香脆內裡肥美
食完好有飽肚感😂

大蝦🍤

不同牛肉、牛舌同牛舌心等都很可口
友人蕃薯都點咗兩轉

整體串燒係水準之上
吃飽飽都係比min charge多少少埋單
值得再訪😋

2022-09-03 190 浏览
本身中意mirror, fans 心態下都會黎潮聖下。單憑老闆係AK,Jer 同肥仔,就值得黎試啦。不過唔講真係唔知, Lunch min charge $300@, dinner min charge $500@.卜枱時要落$150@ deposit. 如果冇左鏡仔光環, 我就真係唔會接受呢d 條款。單憑食串燒黎講會覺得少左d 特色。是晚三位粉絲亂叫亂食 high 一晚盛為人頭$760加單再加單先盡慶。較為特別係雞刺身。有d 失望既係雞軟骨串唔係用三角骨。反而頹野蕃薯,粟米好吸引! 😂😂九龍球訂枱時要卜。但其實又唔太特別😅😅😅😅建議每季換下menu 保持新意同埋唔怕忠粉食到悶。
本身中意mirror, fans 心態下都會黎潮聖下。
單憑老闆係AK,Jer 同肥仔,就值得黎試啦。

不過唔講真係唔知,
Lunch min charge $300@,
dinner min charge $500@.
卜枱時要落$150@ deposit.

如果冇左鏡仔光環, 我就真係唔會接受呢d 條款。

單憑食串燒黎講會覺得少左d 特色。

是晚三位粉絲亂叫亂食 high 一晚
盛為人頭$760

加單再加單先盡慶。
較為特別係雞刺身
有d 失望既係雞軟骨串唔係用三角骨。
反而頹野蕃薯,粟米好吸引! 😂😂

九龍球訂枱時要卜。
但其實又唔太特別😅😅😅😅

建議每季換下menu 保持新意同埋唔怕忠粉食到悶。
2022-08-16 246 浏览
陪鏡粉朋友到餐廳食午餐,門口的玻璃櫃十分吸睛,鏡粉一定十分興奮。但店內的裝修,卻沒有什麼驚喜,主色調是黑色,看不到有任何mirror 的痕跡。食物方面不過不失,我和朋友分別點了一份牛扒和三色魚生飯,魚生的份量則有點少~
#大食小公主尖沙咀區出動👸🤪 刺身 $128🚩 金目鯛一夜干 $158🚩 燒生蠔 $68🚩 雞皮串 $42🚩 免治雞肉棒 $58🚩 鹽燒牛舌 $78🚩 牛舌心沖繩燒 $108🚩 豚肉蘋果串 $48🚩 燒鵝肝 $148🚩 雞冠串 $42🚩 燒味淋魚干 $98食咗好多嘢特別推介玉子燒非常嫩滑!仲有就係厚切牛舌勁想再encore一夜干係全晚最有驚喜嘅🧡🧡燒鵝肝建議兩個人share一個嚟食💪🏼最唔推介就係燒生蠔🦪我哋四個人去食每人$500其實我覺得一啲都唔貴食材新鮮而且好食而且環境服務都唔錯💪🏼💪🏼👍👍
#大食小公主尖沙咀區出動👸🤪

🚩 豚肉蘋果串 $48
🚩 燒鵝肝 $148
🚩 雞冠串 $42
🚩 燒味淋魚干 $98

食咗好多嘢特別推介玉子燒非常嫩滑!
仲有就係厚切牛舌勁想再encore

• 牛舌串
  • 一夜干
  • 燒玉子
2022-07-30 303 浏览
今次來到#影の鳥 食午餐,入餐廳時留意👀到餐廳有個飾櫃放滿了Jer, AK and Fatboy 嘅物品,開開心心打卡去!跟住,看看午餐menu, 我地選了影の鳥三色Don Set 及 影の鳥燒物Don Set😍 影の鳥三色Don Set火灸鰈魚邊、北海道海膽、三文魚籽Don 鋪滿飯面,香噴噴的魚油香滲入飯內,很滿足!配以前菜、沙律、麵豉湯及海鮮茶碗蒸,真是大滿足👍🏻👍🏻影の鳥燒物Don Set5⃣️大串燒鋪在飯上是日串燒有鹽香燒雞串、香脆豬腩肉、脆皮雞翼、厚切牛舌、雞軟骨串😋😋😋 每串串燒都燒的好香,味道一流,駿👦🏻之前唔太食牛舌,今次食哂成串,好味到😋😋😋 !配以前菜、沙律、麵豉湯及海鮮茶碗蒸,真是大滿足👍🏻👍🏻小tips: 一定要訂位同埋俾定deposit 先可以食到咁好味嘅餐廳🍴

5⃣️大串燒鋪在飯上

2022-07-29
2022-07-23 3836 浏览
身為 #鏡粉,有機會梗係想去捧吓偶像,不過今次真係對餐廳嘅安排,有些少失望👉🏻👈🏻 話說琴日係我朋友生日,一大個藉口安排食餐好嘅去慶祝🥳 我預早幾個星期打電話去 Kageno Tori 影の鳥 book枱,當時接電話個職員同我講佢哋啲booking都幾full,問我問唔介意坐吧枱位置,並且要求我先交$300 訂金,同埋用膳時間90分鐘,每位$500 min charge(加一另計)。講明係嚟朝聖,佢講乜我都一定say Yes 㗎啦🤪 點知佢哋個職員上星期打俾我,話系統出現錯誤,overbooked… 要求我取消訂位😵‍💫 經一輪理論之後,好彩最後個職員知道我呢晚係同朋友慶祝生日,最後先安排到位置俾我哋咋🥹我哋比booking時間早咗15分鐘到,不過因為之前客人未埋單,我哋唯有企喺門外面等。搭正八點終於到我哋,服務員帶到我哋去吧枱,位置剛好見到師傅燒烤嘅位置,其實我都幾鍾意望住人煮嘢食嘅景觀㗎🤪 為免眼闊肚窄浪費食物,所以每輪我哋都係keep住叫四款食物,食到差唔多又再叫🤤 不過可能係限時嘅關係,服務員中途都出咗兩次單俾我哋,提醒我哋未食夠指定金額… 一路食仲要一邊計數,真係要有啲壓力😅

講返啲食物,大致上都OK嘅,不過我都係鍾意傳統炭燒風味嘅串燒多啲☺️ 其實我覺得個 #燒生蠔 🦪 都唔錯㗎,食落去有種海水嘅鮮味🤤 不過聽到師傅同隔離嗰台熟客講,呢批 #生蠔 🦪 唔多靚,揀咗好耐先揀到啲出嚟…吓😅 #燒帆立貝 同 #燒安格斯蘆筍 都有啲overcooked,咬有啲韌😅 不過我要讚吓佢哋嘅 #日本番薯 真係做得好好,軟綿綿嘅口感,表層仲做到焦糖嘅感覺,外脆內軟,搞到我哋忍唔住要再encore🫶🏻 另外佢哋嘅 #牛油軟殼蟹卷 都做得好出色,薄薄一層牛油果包住 #飯糰 同 #軟殼蟹,口感好豐富☺️ #豚肉豆苗卷串 火候控制得好好,#豚肉 配埋 #豆苗 一齊入口,減少油膩感🤤

埋單嘅時候,服務員仲送咗兩舊 #影の鳥 特製嘅花形🌸番梘俾我哋做留念,好有心思呀🫶🏻
2022-07-22
$557.5 (晚餐)
Book左咁耐終於到訪ak、jer同肥仔投資既日式居酒屋 鋪頭安排左房俾我地一行七位鏡粉但因為冇加錢包房就冇得閂埋門 環境幾舒服 整體裝潢木系為主都好和風🏮 鍾意佢地主打既清酒 易入口而且清新 配野食一流🍶最有新鮮感係雞肉刺身 好少食生既雞肉不過呢道菜好出色 刀功唔錯 煙燻味出眾 入口肉質鮮美滑嫩(๑˃̵ᴗ˂̵)و 雞皮烏冬同他他海膽多士都好食 前者湯底濃郁配合唔膩既雞皮 後者配搭新鮮但又好夾🥹 其他串燒普遍都唔錯 但唔錯得黎又普通~ 太餓食到一半先記得影group shot 有啲凌亂🎎食物定價貴左啲 不過居酒屋加明星效應差唔多啦XD 至於員工 服務同態度都好 但做事有啲唔夠靈活 我地分兩張枱講左落一模一樣既野食 佢就堅持叫我地落左第一張再落另一張🤯 不過都預左會encore 坐得舒服野食都唔錯 而且預左同另一堆鏡粉食了😆🪞
Book左咁耐終於到訪ak、jer同肥仔投資既日式居酒屋
鋪頭安排左房俾我地一行七位鏡粉

前者湯底濃郁配合唔膩既雞皮
雞皮稻庭烏冬

後者配搭新鮮但又好夾🥹
牛肉他他伴日本海膽多士

其他串燒普遍都唔錯 但唔錯得黎又普通~
鹽燒牛舌

煙燻雞肉刺身
雞皮稻庭烏冬
牛肉他他伴日本海膽多士
2022-07-05 447 浏览
見到佢哋門面靚,又有串燒啊各種嘢食就諗住入去試吓入到去環境就中規中矩,晚市人均最低消費要500起,呢個壽喜燒牛肉鍋,要接近$600 ,得五片牛肉,仲有兩片係黑黑地的,坦白講,唔係話好難食,但係真係好伏囉,呢個價錢真係非常差,前菜都冇影,安康魚乾都幾難食下,跟住仲有個海膽杯都冇影相,係因為本身真係冇諗住咁差。。。諗住都放過佢,但見到呢個和真係覺得要寫返篇食評俾佢。。。燒番薯仲要落得太多鹽好咸。。。兩個人埋單$1200 ,其實呢個價錢真係可以食到好多好味嘅食物,真係超級唔建議大家去呢間餐廳,起碼咁多樣餸都全部都係中下水平
見到佢哋門面靚,又有串燒啊各種嘢食就諗住入去試吓
壽喜燒牛肉
收到晚市重開的消息後 第一時間就是預約這家餐廳幫朋友慶生❤️👭🏻太興奮地點了14款食物🍢加影の鳥🍶😆每一款都很好吃❤️(其實還有很多都想點 但真的是極限了😆能吃光真的是奇蹟😆)我特別喜歡燒牛舌👅跟赤玉雲丹(牛肉他他伴日本海膽🐮)❤️白玉雲丹(花椰菜Mousse伴日本海膽🥦)和風薄切鏗魚🐟煙燻雞肉刺身🐔也很有驚喜😋當然還有要提前預訂 必點的九龍球啦❤️❤️

👭🏻太興奮地點了14款食物🍢加影の鳥🍶😆每一款都很好吃❤️
(其實還有很多都想點 但真的是極限了😆能吃光真的是奇蹟😆)
2022-06-24 306 浏览
Menu of the day ☁️影之鳥三色丼影之鳥燒物丼九龍球(6件)雞冠串豚肉蘋果串—老闆AK開既日式燒物店☺️聽聞好難訂枱 但我上網訂lunch time都幾易🙊Lunch menu叫左2個丼🤭食落都普通仲預先order左招牌既九龍球🫶🏻賣相睇落就好靚 但食落就真係唔岩我口味 係大菜糕質感+左啲唔甜既水果🍎🍇🍓🍊串燒方面叫左openrice食評比較推介既雞冠串同豚肉蘋果串黎試下😺雞冠係幾特別🫣但豚肉蘋果就普通 串燒無咩味🤣可能想人食啲肉既原味?—題外話🤭餐廳係咁播Jer+Edan既歌🤭🤭同埋洗手間好靚 亦有齊漱口水牙線etc同埋見到廚師預備食材(🍎)個陣除左口罩😥我諗目的可能係想試味?但之後都無戴返🫠令我好care—💰hkd $746 including 10% service charge📍 Kageno ToriG/F, Ashley Nine, 9-11 Ashley Road, Tsim Sha Tsui💓🍓welcome to follow my foodie ig @eating.chuchu
Menu of the day ☁️
豚肉蘋果串

Lunch menu叫左2個丼🤭食落都普通

📍 Kageno Tori
2022-06-20 2770 浏览
#pb食在尖沙咀人氣明星居酒屋🔥召喚各位鏡粉、錯粉🥳 今次要介紹呢間由AK兄弟、Jer、肥仔開嘅串燒店😍 佢位於尖沙咀 位置非常方便👍🏻 一開個陣搶住book 真係好誇張🤣 有興趣嘅人可以上網book 訂位費每人$150🤪 店內大約有12張枱 我地好好彩坐到好似房咁嘅靚位❤️ .佢有最低消費 晚市每位$500 午市每位$300🤪 食物主打串燒 另外仲有其他燒物、卷物、鍋物😋 串燒主打雞肉串燒 價錢$38-$128不等👍🏻 🔹月見雞肉棒🥚每次食串燒都必叫🤪 雞肉肉質唔會好實 配埋蛋汁食好香😋🔹燒雞皮🐣夠哂邪惡🤪 食落外脆內軟 有少少脆到好似薯片咁👍🏻🔹豚肉露筍串 🐷推介❤️ 咬落超juicy😍 豚肉露筍都唔會好乾身😋🔹鹽燒豚肉腩串🐷推介❤️ 燒得剛剛好 唔會太鞋😍 用左豚肉腩 肥瘦適中😋 咬落有少少油分👍🏻🔹鹽燒雞肉串(梅 / 柚子胡椒 / 明太子)🐣推介❤️ 佢有三款味道 推介梅味 & 柚子胡椒😋 呢兩款比較濃味 配埋雞肉食幾好👍🏻 明太子味就相對失色 食唔出咩特別味😐🔹雞皮稻庭烏冬🍜呢款雞皮唔會炸嘅 所以唔係脆卜卜嘅口感🤪 不過都幾大塊👍🏻 稻庭烏冬夠幼身、夠滑😋🔹牛油果軟殼蟹卷🍣有4大舊
#pb食在尖沙咀

🔹鹽燒豚肉腩串🐷

🔹鹽燒雞肉串(梅 / 柚子胡椒 / 明太子)🐣

🔹雞皮稻庭烏冬🍜

🔹牛油果軟殼蟹卷🍣
有4大舊 全部都好厚切👍🏻 中間軟殼蟹份量都幾多 舖面有牛油果、少少魚子醬😋

🔹九龍球🍡
黎到必叫嘅甜品😍 限定每日10客 book枱嘅時候要講明😆 不過食完有少少失望 因為冇咩特別🤣 純粹係水果 + 大菜糕球😐 生果包括火龍果、藍莓、提子、啤梨、菠蘿 配埋黑糖蜜食🤪

🔹柚子酒🍶
幾清新😍 配串燒飲唔錯👍🏻

整體✨ 食物質素唔錯 比想像中好😋 不過始終係明星餐廳 所以定價都偏高🙈 同埋一開果陣真係要預早好多book枱 所以值唔值得去就見人見智啦🤪

影の鳥
尖沙咀亞士厘道9至11號順豐大廈地下