2023-05-27 293 浏览
一田大減價,諗住附近食個快既早餐行街, 呢間夠近。 一入去,嘩,油煙味超大(半開放水吧), 不過算,因為諗住都係快食就坐底。 10點43 分坐底,用QR code 落單。 叫個早餐,簡單野,豬扒米粉,一等再等⋯追左幾次, 目測冇坐滿,一半左右, 枱枱都追,隔離枱追再叫取消走左,追佢佢話個個一次過落單廚房整唔切,🤔早餐唔係呢個時間落,咁幾時落, 大佬,你廚房有事你早講呀,喺我落單時就溫馨提句今日會比較慢,等人可以考慮等唔等呀!我地再追,聽到廚房大笑,講左句大家加油⋯最後,一早到左既奶茶結左冰,等左50分鐘,碗麵到了。咁樣浪費時間,又唔特別好食,唔會有下次,除非你好等得(嬲) 仲有,我出嚟嘅時候由頭到腳都係油煙味!
一田大減價,諗住附近食個快既早餐行街, 呢間夠近。
我地再追,聽到廚房大笑,講左句大家加油⋯
最後,一早到左既奶茶結左冰,等左50分鐘,碗麵到了。
咁樣浪費時間,又唔特別好食,唔會有下次,除非你好等得(嬲)
仲有,我出嚟嘅時候由頭到腳都係油煙味!
早餐
2023-05-27
$65 (早餐)
2023-05-27 156 浏览
不知大家有否留意微辣這個澳門人氣YouTube Channel呢?車媽媽於早年已開始有欣賞他們的影片,內容勁好笑看得出真的很用心去製作。近年更從澳門進駐到來香港飲食界,於沙田新城市廣場內開設了微辣大排檔,還集合多間港澳米芝蓮食店的招牌菜來奉客。微辣大排檔佔地有4500呎地方超大,店內以冰室及大排檔的模樣作裝潢,內裏再劃分成四大特色區分別有麻雀檯、Poker檯等主題的澳門娛樂城,另外有地道香港舊式大排檔及以港澳渡輪及港鐵車廂為主題的包廂玩味十足。牆上更貼上了多張懷舊的街招廣告,另外還有澳門十月初五日街的街道牌,令我真的有點置身於澳門的感覺。水煲餐具全部也是我小時候用過的!尤其是水煲成的小心滾水真的非常有親切感。到大排檔食宵夜手工啤酒又怎能少了啤酒那份兒!微辣X少爺手工啤$58入口比較清新用來配大排檔菜式一絕。不過我更加喜歡由微辣自家創的*霍哥頂得住*,說穿了即是珍寶青檸樹$32這個飲品是以青檸汁加上刨冰打成,冰涼爽口不過甜絕對是解辣和解渴最合適的飲品。接下來這個前菜名真的超搞笑!又是微辣自家創的名叫何伯爆屎渠$109,名字真係太令人有畫面了吧!其實它只不過是酥炸豬大腸來的。以整條炸豬大腸

以整條炸豬大腸灌入甜酸汁然後炸至酥脆,還會在客人面前剪斷大腸那刻如瀑布般傾瀉爆汁,喜歡相機食先的朋友必定要點這個前菜來品嚐喔。
前菜還有這個大排檔的冰鎮新鮮八爪魚,煙靭又彈牙的八爪魚口感一流, 沾點醬油和日本芥辣一同品嚐味道更佳。

然後有我超過20年沒吃過的澳門大利來記豬扒包,豬仔包烘得夠香脆而且不𠝹口豬扒亦夠淋滑,正正就是我印象中的澳門豬扒包了。
大排檔也有好味的海鮮像這個微辣自家創的鹹檸檬蟶子王$49.5/隻(兩隻起),用上九龍醬園的鹹檸檬配上粉絲跟蟶子王同蒸,熟度恰到好處加上鹹檸檬令蟶子更加鮮甜好吃啊。
再來是大排檔區中李家菜的咖喱牛筋牛腩$149,內裏有不少入味的牛肋條、牛坑腩及牛筋,我嚐了一件牛筋質感非常軟滑入味,咖喱香濃而不搶喉怪不得能夠取得米芝蓮推介。

緊接著是皇冠小館的出品葡式Yelo咖喱炒蟹$399,咖喱汁的香料味超濃郁挺為惹味,而且用的是菲律賓肉蟹最合嗜蟹的朋友享用。
接下來這個又是微辣自家創的菜式,它是令我們也回味不已的米酒雞$249。
用乞兒雞的醃製方來炮製雞內釀有金針、雲耳然後以荷葉包裹著,面頭更舖上薑、蔥、蒜等料頭於堂前淋上米酒後點火,除了可以給大家打卡之外最重要是令雞的味道層次更豐富。
用手撕來吃就最為滋味尤其是趁著熱騰騰時品嚐,雞肉入味之餘質地又滑溜超級好味道啊。
吃罷美味的米酒雞之後侍應送來皇冠小館馳名的澳門水蟹粥$299,以奄仔蟹來入饌再配以珍珠米及泰國香米混合熬成粥底,所以這窩水蟹粥鮮甜得來非常綿滑口感一流。

有代表澳門的水蟹粥又怎能少了我們香港特色的煲仔飯呢!說到煲仔飯嚐囍的出品相信大家都非常熟悉。
這煲火山石大澳蝦乾肉餅煲仔飯$129,用上專利火山石來煲成所以必定帶有香脆飯焦,本地大澳蝦乾加上鬆化的肉餅配合煲仔飯豉油,吃下鹹香惹味又怎能可以說它不好吃呢。

另外微辣還自創了新菜式高壓鍋海鮮大雜燴,以無水煮的方法來炮製令海鮮保持著原汁原味!高壓煲內放上薑、蔥、香茅及檸檬然後放入刺身級的江門乳生蠔、鮮蝦、鮑魚等海鮮,打開煲蓋那鮮氣直迫鼻子真的太誘人了吧!其實微辣大排檔還有很多美食供應,如微辣車仔麵、雲吞麵、焗飯、焗意粉等真的超多選擇。
最後還有北角利強記雞蛋仔$39作飯後甜品,這兒的雞蛋仔個子比較大粒好豐滿,吃一粒外脆內軟最重要是還有我喜歡的肉心,絕對是我小時候吃的那份味道。
大家只需免費下載微辣大排檔APP成為會員,即可享有每款菜單減$4的優惠,更設有會員儲分計劃以$1換取10分儲夠一定分數就能換取店內食物,只需惠顧滿$600即可獲食物/飲品一客,亦可透過APP隨時知道微辣頻道最新活動消息及餐廳各項優惠大家記得Download啊。
2023-05-16
2023-05-27 86 浏览
港澳美食何其多,想一次過多吃幾款,先不説肚量,光是腳骨力也耗不少吧?來這裏就不用閉翳,一次過可試多款美食,真是饞友之福。店子的裝置也別具心思,分為四大區域 - 地鐵車廂、渡海小輪、麻雀枱及舊式大排檔,效果逼真、維肖維妙!集多間美食品牌於一身,包括《李家菜》、《皇冠小館》、《嚐囍煲仔小菜》、《大利來記豬扒包》及《北角雞蛋仔》,取得店方受權特許在店內供應它們的招牌菜。除了多款港澳美食外,餐廳也有多款自創菜式,包括〈自製微辣辣醬〉、〈何佰爆屎渠〉、〈米酒雞〉等等。我們從中選了以下幾款菜式,包括冰鎮新鮮八爪魚 (大排檔),一點也不靭而且非常脆嫩,皆因經過一熱一冷的處理,加Wasabi 及豉油同吃,更覺滋味,送啤酒相當唔錯。大利來記豬扒包~醃得入味而肉質亦軟嫩,大大塊、非常抵食;但麵包的質地則較鬆軟,個人就較喜歡硬身的豬仔包,食落比較香脆,口感更佳。(微辣自家創)的何伯爆屎渠~油炸過後的豬大腸色澤金黃,外脆內嫩且味濃;腸中更灌入甜酸汁,剪開一刻便成爆汁效果,這個名字改得好,的確有趣好玩 🤣(微辣自家創)鹹檸檬蟶子王 ~選用九龍醬園的鹹檸檬;將其切成條狀跟粉絲及蟶子一同蒸煮;再把檸檬肉加入秘製醬料

大利來記豬扒包~
(微辣自家創)的何伯爆屎渠~
(微辣自家創)鹹檸檬蟶子王 ~
選用九龍醬園的鹹檸檬;將其切成條狀跟粉絲及蟶子一同蒸煮;再把檸檬肉加入秘製醬料,混合製成帶開胃醒神的鹹酸口味,和蟶子非常匹配,更能令其鮮味突顯,加上秘製醬汁,必然事半功倍。
高壓鍋香茅海鮮什錦~
刺身級別的江門乳生蠔、九節蝦及沙蜆放入高壓煲內,再放入薑、蔥及香芧;以不加水的方法直接烹調,令食物保持原汁原味,沾少許芥末及豉油作調味便已足夠;食材新鮮、蒸煮有法,自然好味道!
(微辣自家創)米酒雞~
外觀已先拔頭籌,極盡心思,采乞兒雞做法,再以古法窯雞煮理,內裡釀入金針及雲耳;裹以荷葉焗煮;起筷前加入白米酒助燃以增香氣,戴上隨餐附上的膠手套;吃得方便企理。拆出來的雞肉鮮嫩味濃,好吃!
皇冠小館的水蟹粥~
用的是肉質較為結實的奄仔蟹,在烹煮過程中,蟹肉及蟹膏已完全溶於粥內,粥底綿滑、甘香鮮甜,每一口也是蟹之精華!調味料由皇冠小館直接提供,配上一定比例的珍珠米及泰國香米,成品跟皇冠小館同樣出色。
嚐囍的大澳蝦乾肉餅煲仔飯~
由嚐囍提供大澳蝦乾,確保食材品質,鹹鮮味濃,果然與別不同,加了馬蹄的肉餅層次感更好,煲仔飯以火山石慢烘而成,保證每鍋也能煮出飯焦,配上特製豉油,鹹香焦脆,認真和味!
北角利強記雞蛋仔~
餐廳特意訂製的雞蛋仔機模,效果比市面上的較為圓大,再配合利強記提供的配方及製作技巧,效果很好,中心濕潤鬆軟;外層香脆;的確好味!
解辣最佳方法,莫過於飲杯青檸沙冰,清新冰凍,就算食得再辣都無有怕。
集各方精粹於一身,而且不用舟車勞頓便能一次過嘗到港澳美食,更得到原裝食肆的的認証及配方,質素自然有保證!

微辣大排檔
  • 嚐囍的大澳蝦乾肉餅
  • 北角利強記雞蛋仔
  • 青檸沙冰
2023-05-26 172 浏览
微辣大排檔這個節目相信好多人都識,原來沙田都有間微辣大排檔。將節目中的大排檔風格融合舊式冰室、港澳渡輪雅座、麻將館同地鐵車廂等,打咭位勁豐富,仲會見到微辣藝人的身影同金句。不過講番食,呢度可以食到多款港澳美食。豬扒包唔駛過大海排隊,香港都食到大利來記豬扒包。麵包軟硬適中,咬落去有豐厚油脂,令人不覺口乾。北角雞蛋仔參照北角利強記提供的配方和製作方法,雞蛋仔比平時街買到既圓大,而且外脆內軟帶有肉心。大澳蝦乾肉餅煲仔飯專利的火山石慢烘成的煲仔飯,窩底有豐富的飯焦,蝦乾同肉餅都充滿咸香味。水蟹粥用上奄仔蟹,底粥是珍珠米及泰國香米混合,而且吸收蟹味和蟹膏的精華,烹調都是依皇冠小館配方。何伯爆屎渠成條炸豬大腸比你,未食先打咭。炸豬大腸中間灌入甜酸汁,所以在剪斷大腸時,會有爆汁的效果。冰鎮新鮮八爪魚八爪魚口感清爽,充滿打冷的感覺,配豉油和日本芥辣,作為前菜有驚喜。椒鹽豬潤椒鹽豬潤食法都幾特別,椒鹽固然惹味,豬潤外層香脆,豬潤味不減,而且依然爽口。米酒雞參考乞兒雞的醃製方法,再用古法窯雞處理,釀在中間的金針雲耳吸晒味。上枱時會再淋上白米酒,揮發出更多層次的味道。咖喱牛筋牛腩咖喱配方來自李家菜,咖喱膽以

不過講番食,呢度可以食到多款港澳美食。

豬扒包

冰鎮新鮮八爪魚

椒鹽豬潤

米酒雞

咖喱牛筋牛腩
咖喱配方來自李家菜,咖喱膽以油開調,同時將蒸熟既薯仔打成蓉狀取其澱粉質糊狀的狀態,以達水份與咖喱汁分明的效果。巴西的牛勒條及牛坑腩一樣啖啖肉,亦都有牛筋。

霍哥頂得住青檸樹
勁大杯青檸汁刨冰,清新味道,解辣解膩之選。
2023-05-20
澳門人氣❤️‍🔥𝐘𝐨𝐮𝐓𝐮𝐛𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥微辣𝐌𝐚𝐧𝐧𝐞𝐫開既餐廳🍽有𝟒𝟓𝟎𝟎呎咁大,勁多唔同既打卡位📸真係落足心思,好食又好玩🎉🥳.環境🛋分左𝟒個唔同特色既主題區🎊𝐏𝐨𝐤𝐞𝐫麻雀既澳門娛樂城區🎰•港式地道風既舊式大排檔🪑•港澳渡輪⛴•港鐵車廂🚇牆上又貼滿懷舊既街招廣告📄•&十月初五日街道牌🚏置身香港🇭🇰 𝐱澳門 🇲🇴,嘆盡晒港澳美食😋.野食🥢有多種唔同特式既招牌菜美食🤤集合左多間🇭🇰🇲🇴港澳米芝蓮等級🎖既美食品牌,包括李家菜🌟皇冠小館🌟嚐囍煲仔小菜🌟大利來記豬扒包🌟北角雞蛋仔,另外仲有自創菜式,菜名夠爆笑•味道又有驚喜。~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 溫馨提示❣️記得要約齊一大班朋友去,先可以食到咁多款式😋.▪大排檔▫️爽脆冰鎮新鮮八爪魚🐙▫️脆卜卜• 勁香口椒鹽豬潤🐖▪大利來記▫️豬扒包 (唔洗排餐飽都食到💃🏻).💖特式推介💖▪微辣自家創▫️何伯爆屎渠 成條炸豬大腸吊住上,中間灌滿左甜酸汁,剪開爆汁個時真係好似爆屎渠💦▫️米酒雞店員會淋上米酒再點火,燒過後味道更多層次🔥外層荷葉包住,又加左勁多薑•蔥•蒜,用乞兒雞既醃製方法•古法窯雞煮🐔雞身入面塞
有𝟒𝟓𝟎𝟎呎咁大,勁多唔同既打卡位📸
真係落足心思,好食又好玩🎉🥳
環境🛋分左𝟒個唔同特色既主題區🎊
牆上又貼滿懷舊既街招廣告📄•&十月初五日街道牌🚏
置身香港🇭🇰 𝐱澳門 🇲🇴,嘆盡晒港澳美食😋
野食🥢有多種唔同特式既招牌菜美食🤤
溫馨提示❣️記得要約齊一大班朋友去,先可以食到咁多款式😋
▪大利來記▫️豬扒包 (唔洗排餐飽都食到💃🏻)
💖特式推介💖
▪微辣自家創
▫️何伯爆屎渠
▫️米酒雞
店員會淋上米酒再點火,燒過後味道更多層次🔥
雞身入面塞滿既金針•雲耳索晒汁,啖啖都好夠味😝
▫️鹹檸檬蟶子王
不得了🤩隻蟶子王長過對筷子🥢
加左鹹檸檬肉,鹹鹹酸酸令鮮味更突出🍋
▪嚐囍▫️大澳蝦乾肉餅煲仔飯
煲仔飯最緊要就係有香脆既飯焦🤎火山石慢煮方式(*專利)
大澳鹹香蝦乾🦐配埋加左馬蹄既肉餅🐷,食落冇咁油膩,口感又豐富左🤓
▪李家菜▫️咖喱牛筋牛腩
李家菜既油開調咖喱膽配方🍛
牛肋條•牛坑腩•牛筋•薯仔全部都炆到入晒味🐃
▪皇冠小館
▫️𝐘𝐞𝐥𝐨咖喱炒蟹
咖喱汁用左多種香料/配料(八角•香葉•黃薑•沙薑•薑蔥•洋蔥...)再加蝦子湯熬成🍲
用菲律賓肉蟹🦀睇見隻鉗都夠開心😝
▫️水蟹粥
用左有香港特色肉感結實既奄仔蟹🦀
蟹既精華滲晒落綿綿既粥底到,夠綿綿😚
▪利強記北角雞蛋仔▫️雞蛋仔
依底雞蛋仔比平時街買既,更圓轆轆•脹卜卜😍
外脆脆內有少少糯糯軟心💫有蛋香又唔會好甜,要清一底冇難道🥰
🌟餐廳:微辣大排檔📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖💰價位:$50 - $100⏰營業時間:星期一至日09:00 - 21:00📱電話:31082187相信大家對微辣呢個人氣YouTube 頻道一定唔會陌生~今日就約左一大班朋友,去左佢地以YouTube 頻道人氣節目 《微辣大排檔》為概念,位於沙田既「微辣大排檔」,一嚐港澳各種主打美食!餐廳佔地面積4500呎,店內既裝修均以冰室及大排檔為主題,劃分成為四大特色區域:分別以麻雀檯及Poker檯為主題既澳門娛樂城區域;有港式地道風格模式打造既舊式大排檔;更設有以港澳渡輪及港鐵車廂為主題既包廂雅座~牆上仲貼左好多張搞鬼而懷舊既街招廣告,令客人彷如置身於港澳不同地方用膳,氣氛一流!!🌟冰鎮新鮮八爪魚 (大排檔)- 八爪魚用上香港地道橙紅色八爪魚,充滿街頭風味,以冰鎮方式令八爪魚入口更爽彈鮮味,搭配日式芥辣及醬油一齊食,更加過癮!🌟椒鹽豬潤(大排檔)- 豬潤用粉漿酥炸後再以用大排檔避風塘方式炒制,同時加入炸蒜辣椒,食落超香口惹味~🌟微辣車仔麵  (茶餐廳)- 車仔麵夠哂地道,配料有齊豬紅、豆卜及冬菇,好有地道風味~客人仲可
🌟餐廳:微辣大排檔
📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖
💰價位:$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日09:00 - 21:00
📱電話:31082187

🌟冰鎮新鮮八爪魚 (大排檔)
🌟椒鹽豬潤(大排檔)

🌟微辣車仔麵  (茶餐廳)
- 車仔麵夠哂地道,配料有齊豬紅、豆卜及冬菇,好有地道風味~客人仲可以加入自製微辣辣醬,辣醬以台灣辣椒王及魔鬼椒配製而成,嚐辣愛好者可以挑戰唔同既辣度!一定好刺激過癮~
🌟鹹檸檬蟶子王 (微辣自家創)
- 特別選用九龍醬園既鹹檸檬,先將鹹檸檬皮切成條狀並加入粉絲及主菜蟶子蒸制而成。以鹹檸檬肉加配蒜蓉等醬料混合成特別調製之醬油,與清新咸酸與蟶子尤其匹配!更能突顯出蟶子既鮮味,大推~
🌟何伯爆屎渠(微辣自家創)
- 好別緻既造型~用上原條炸豬大腸,灌入甜酸汁,當剪斷大腸個時就會形成爆汁效果,有得玩又有得食!
🌟米酒雞 (微辣自家創)
- 儀式感十足既菜式~以乞兒雞醃製方法再配合古法窯雞主理,雞身仲釀入金針及雲耳,以荷葉包裹後,於外層再包上錫紙焗煮,再於雞面舖上薑絲及蔥絲,經燒焗過後再淋上白米酒點火,夠哂吸睛,成個菜式香噴噴熱辣辣,層次感豐富,雞件仲好嫩滑JUICY添~
🌟咖喱牛筋牛腩(李家菜)
- 由澳門米芝蓮食店「李家菜」提供主要咖喱(咖喱膽) 配方,以油開調咖喱膽,再將蒸熟透之薯仔打成蓉狀取其澱粉質糊狀狀態,達至水份與咖喱汁分明既效果!絕對係心機菜式~食材用上巴西牛勒條、牛坑腩及牛筋烹煮,入口充滿濃濃牛味MIX咖哩味,拌飯一流~
🌟Yelo咖喱炒蟹(皇冠小館)
- 來自另一間澳門米芝蓮食店「皇冠小館」既名物~咖喱集合幾十種香料如八角、桂皮、香葉及甘草,加上黃薑、沙薑、薑蔥、京蔥及洋蔥一齊熬成汁,最後加入皇冠小館主打既蝦子湯及菲律賓肉蟹一拼烹煮,令咖喱散發海鮮香味~特別一讚肉蟹啖啖肉夠juicy,好出色!
🌟水蟹粥(皇冠小館)
- 另一「皇冠小館」既主打菜式~微辣大排檔用上較有香港特色既奄仔蟹,肉感較為結實,蟹肉分明,蟹膏精華同軟綿既粥底融為一體,入口每一啖充滿蟹膏既甘香~至於調味料及烹調配方就由皇冠小館提供,配以珍珠米及泰國香米混合熬成既粥底,入口綿滑,鮮味十足!
🌟大澳蝦乾肉餅煲仔飯 (嚐囍)
-來自香港米芝蓮食店 「嚐囍煲仔小菜」既大澳蝦乾肉餅煲仔飯~餐廳取得專利以火山石慢烘而成既煲仔飯,每煲都可以煮出飯焦,而且用火山石慢煮確保米粒黏成焦層,飯焦食落香脆可口、飯味香濃~配料方面加入由嚐囍提供地道既大澳蝦乾,品質鮮味,香濃突出而且咸香味十足,層次豐富!肉餅加入馬蹄,入口更見爽口清新,減去豬肉既油膩感,大愛,忍唔住食咗兩大碗!!
🌟豬扒包 (大利來記)
- 豬扒包取材自另一澳門名物「大利來記」~豬扒用上大利來記既秘方,肉質鮮嫩多汁,搭配外脆內軟既豬仔包,好夾~
🌟北角雞蛋仔 (利強記)
餐廳特別訂造製作雞蛋仔既機模,用上北角「利強記」所提供既配方及技巧,製作出傳統外脆內軟既雞蛋仔~加上雞蛋仔比市面上其他出品更為圓大,賣相好吸晴,食落蛋味仲好出眾添!

🌟霍哥頂得住(微辣自家創)
最後叫返杯微辣主打既霍哥頂得住,飲品名夠哂盞鬼~以青檸汁配上沙冰打配而成,微微酸夠哂清新,係清新解渴既好選擇~
———————————————————
😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
———————————————————
👅整體小總結
店內特意起用微辣頻道人物角色名字作為菜式名,如〈霍哥JJ煲〉、〈黑Joe腸〉、〈霍哥頂得住青檸樹〉、〈葡式Yelo咖喱炒蟹〉等等,可見店主心思,以好食又好玩既概念令客人感受到唔同觀感既用膳體驗~食物方面,雲集港、澳米芝蓮等級美食品牌,包括《李家菜》、《皇冠小館》、《嚐囍煲仔小菜》、《大利來記豬扒包》以及《北角雞蛋仔》,提供由冰室小食以至小菜佳餚既經典港澳美食,絕對係男女老幼及三五知己用餐享樂既聚腳點!
2023-05-16
澳門人氣YouTube channel 進駐香港飲茶界 店舖佔地4500尺 以《微辣大排檔》為概念 走懷舊路線既裝潢 好多打卡位 🤩雲集港澳米芝蓮招牌菜 包括李家菜、皇冠小館、嚐囍煲仔小菜,大利來記豬扒包同北角雞蛋仔 可以一次過係呢度食哂 岩哂一班人黎咩都試下🥳特別推介幾款特別既菜式😋📍《何伯爆屎渠 》吊掛既炸豬大腸好吸睛 灌入甜酸汁 店員在客人面前剪斷大腸就有爆汁效果 炸大腸不過韌 🤩📍《米酒雞 》雞既外層包上錫紙焗煮 淋上白米酒燒一燒 以乞兒雞的醃製方法再古法窯雞煮理 雞內釀有金針 同雲耳以荷葉包裹後雞肉嫩滑 幾重米酒香👍🏻📍皇冠小館 《水蟹粥》澳門米之蓮食店 用上較有香港特色既奄仔蟹 蟹肉飽滿鮮甜 以珍珠米及泰國香米混合熬成粥底 好綿有蟹膏香 調味恰好📍李家菜 《咖喱牛筋牛腩》澳門米芝蓮食店提供主要咖喱配方 入面有牛坑腩、牛肋條、牛筋、薯仔煮得非常入味 惹味又唔會好辣 過癮!📍嚐囍煲仔小菜《大澳蝦乾肉餅煲仔飯》香港米芝蓮食店 肉餅不會油膩加上大澳蝦乾 咸香帶鮮味 用上取得專利以火山石慢烘成既煲仔飯每煲都煮出飯焦 飯焦香脆可口 口感豐富 ✨📍《霍哥頂得住青檸樹》以青檸汁配上刨冰打配

特別推介幾款特別既菜式😋

📍《何伯爆屎渠 》

📍《米酒雞 》

📍皇冠小館 《水蟹粥》

📍李家菜 《咖喱牛筋牛腩》

📍嚐囍煲仔小菜《大澳蝦乾肉餅煲仔飯》

📍《霍哥頂得住青檸樹》以青檸汁配上刨冰打配而成 清新解辣之選🥰

📍 北角利強記雞蛋仔
用上特別訂造製作雞蛋仔的機模 比平時既較為圓大亦 外脆內軟 真係好好食 停唔到口😆

🍽️微辣大排檔 #沙田sis
🚆 沙田站A3出口
📍 沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖
約埋老朋友嚟試新野,沙田火車站出行10分鐘去三期,其實都有點距離,不過睇YouTube微辣多,都想嚟支持下,同埋聽講有好多特色菜式,咁啱大家都約到就今晚約埋出嚟食晚飯。平日晚上都幾爆滿,但環境真係好大,我哋冇預約就直接walk in,點咗啲店員推介嘅菜式。⭐️冰鎮新鮮八爪魚~大排檔好似去咗打冷鋪食一樣,作為前菜食好開胃,八瓜魚勁彈牙😚⭐️何伯爆屎渠即場將整條炸豬大腸剪開,入面灌咗甜酸汁,即時爆汁好歡喜,炸大腸咬落香口、煙煙韌韌,配埋醬汁食非常惹味🥰 ⭐️椒鹽豬潤連唔係好食內臟都差唔住試咗,落咗好多香料去整,豬膶原汁原味,重炸到好香脆!⭐️米酒雞乞兒雞的醃製方法配合埋古法窯雞,雞內釀有金針及雲耳,以荷葉包裹後,雞面舖上薑絲同蔥絲,燒焗過後再淋上白米酒,燃燒過後呈現出更不一樣的層次味道🥰⭐️大澳蝦乾肉餅煲仔飯 煲仔飯底有飯焦㗎!特登取得專利用火山石慢烘而,由嚐囍提供用大澳蝦乾,再搭配肉餅食落軟熟滋味,馬蹄入口更加清甜解膩✨⭐️鹹檸檬蟶子王 蟶子鮮甜,配埋鹹檸檬同粉絲一齊蒸,咬落清新爽滑🫶🏻⭐️咖喱牛筋牛腩選用巴西牛勒條、牛坑腩同牛筋一定烹,再用李家菜提供主要咖喱(咖喱膽) 配方,真係炆得好入味啊

⭐️冰鎮新鮮八爪魚~大排檔
好似去咗打冷鋪食一樣,作為前菜食好開胃,八瓜魚勁彈牙😚

⭐️何伯爆屎渠

⭐️椒鹽豬潤

⭐️米酒雞

⭐️大澳蝦乾肉餅煲仔飯

⭐️鹹檸檬蟶子王
蟶子鮮甜,配埋鹹檸檬同粉絲一齊蒸,咬落清新爽滑🫶🏻

⭐️咖喱牛筋牛腩
選用巴西牛勒條、牛坑腩同牛筋一定烹,再用李家菜提供主要咖喱(咖喱膽) 配方,真係炆得好入味啊,好味到連薯仔都吸收晒啲汁!

⭐️霍哥頂得住青檸樹
呢個就係抵讚,就算同友人唔係點飲甜野都飲哂成杯,食住小菜飲返杯清涼解渴特飲,酸酸甜甜真係零舍夾🤭

⭐️Yelo咖喱炒蟹
皇冠小館的蝦子湯及菲律賓肉蟹,再用咗唔同香料調配出香辣滋味,鐘意食海鮮真係停唔到口

⭐️水蟹粥
估唔到隻水蟹咁鮮甜,原來用咗香港特色嘅奄仔蟹,珍珠米同泰國香米熬嘅粥底亦係根據皇冠小館配方製成,煮出香滑軟綿口感🤤🤤🤤

⭐️北角雞蛋仔
比市面雞蛋仔更圓大,咬落好似食緊外脆內軟嘅蛋糕仔咁,真係好味到停唔到口😂

2023-05-17
  • 米酒雞
  • 水蟹粥
2023-05-06 127 浏览
今日下午3點3左右黎到新城市廣場,見到呢間微辣大排檔,剛好想食少少野又唔想太飽,於是便入去呢間舖。入面裝修頗為特別充滿懷舊色彩,其中一個位置是模仿小輪卡位,地磚也是懷舊色彩的舊香港。用q r code開始點餐,我點了雞翼薯條瓦煲凍咖啡,利強記奶油格仔餅加凍檸茶。大約十分鐘便送到上枱,瓦煲咖啡味道相當之好比平常的茶記咖啡更加好味呢個大家必須試試。雞翼剛剛炸好非常香脆唯獨是內裏沒有味道,薯條送上來是凍的非常可惜,奶油格仔餅非常好味香脆加上奶油非常之好味,而且價錢都非常之平下次到來我必須在點這個。
2023-04-29 2754 浏览
因為太太茹素,要找一間可以一齊食野,尤其在沙田新城市廣場,真的不是一件容易的事。然而,某日太太在逛一田,我就好奇地逐間餐廳去看一看,然後,發現《微辣大排檔》有唔少素食選擇。於是,某日一家四口出到黎,就立即決定入來開心午餐。沒想到的事,這兒除了是主打香港及澳門茶餐廳小食之外,更是一間有主題的餐廳。一入場,就是一個戲院主題的餐室,其中的一角,就是天星小輪主題的餐室。另外沒有入鏡的,就是牛下大排檔同地鐵車箱主題。而當日,我們一家就被安排坐在天星小輪主題的那一角。不得不說,這是一間要用手機 scan QR Code 去點餐的餐廳。咁我就把我地手機,傳給阿仔、傳給太太,自己點自己的餐。仔仔要了一份自選車仔麵,他要的車仔麵餸是,白菜發記豬肉餃、墨魚丸。深紅色的餃子,看起來有點特別。 原來是店方為了一眼就分別出不同餡料的餃子而專登加上不同的菜汁去整餃子皮。我們沒有特別研究為何是深紅色了,只知道阿仔說好味就行。墨魚丸大大粒,入口有彈力。雖然是清湯底,但有辣醬的加持,有蔥花的香味,令到每一條油麵都能掛上微微辣的麵湯,不錯。其實,阿仔叫的是三餸車仔麵。碗內得兩種餸的原因就是因為第三個餸是炸魚皮。而這炸魚皮

其實,阿仔叫的是三餸車仔麵。碗內得兩種餸的原因就是因為第三個餸是炸魚皮。而這炸魚皮夠厚身,也夠香脆,點一點湯,更加之香口惹味。
我點的,就是澳門 style 的大利來記豬扒一丁常餐。一片大豬扒,雞精麵湯底,麵底,也許是茶仔慣常用的大光麵吧。總之,麵身好滑,大大片的連骨豬扒十分之香口,肉質腍腍地,用筷子夾起,用牙齒一咬,就可以豪邁地撕開了,很是滿足。兩隻太陽蛋同奶油脆麵包也是可口得非常。
在一系列的素食餐單中,太太選中了這一個免治植物豬肉烤青辣椒芝士漢堡。端來時,我們要再三問清楚,這真的是素肉嗎? 因為同一款漢堡,也有一個是真肉的版本。店員再三確定,給展示了這素扒同真肉有少許分別的 detail 位時,太太才安心食用。我也幫忙試了一口,味道的確近乎豬肉漢堡的香味,但口感就分得出,這不是肉。整個漢堡都香口,薯條也是極香脆的,高分數之作。
給阿女食,給我同仔仔加餸,就決定多點兩個特色的點心。原味小籠包,剛好每個小朋友一隻。小籠包上插了兩支小小的醬油,明顯地是先要把醬油打入小籠包的內心再吃。別以為會很咸,醬油同內心的肉湯混合之後,更加香甜可口啊。
黑松露帶子餃,也是一籠兩隻。如沒有黑松露,單是帶子絕對是不能帶出點心應有的香濃味道的。有黑松露加持,立即成為兩個小朋友的開心點心。
食茶餐廳,點少得港式飲品呀。單是熱檸茶已經看得出這兒的茶底夠出色。深紅的顏色,及完美的反光,已經令人知道,這是夠濃夠香的一杯茶。
我同仔仔分別點了熱及凍奶茶。茶底香已經不需要多講,奶香味十足就是令我同仔仔飲得更開心的原因。這兒的奶茶,我可以給一個很高的分數。
主題夠得意,未食已經令到大人同小朋友都開心,更見到有些食客,開心到周圍拍照。再者,食物有港、澳著名食店的加持,而且做出來的品質,亦沒有令那些著名食店蒙羞,也是一樣令我覺得頂呱呱的原因。這一餐,感覺良好。
2023-04-22 141 浏览
竟然有驚喜👍我都估唔到😅個小炒王堅正啲虾干好似炸過咁仲要唔硬,啲虾炒到岩岩好夠味彈牙,出面食咁多間都俾我覺得啲野烚完兜1兜無味或啲虾干硬倔倔😅​仲有個粉絲虾煲,隻隻虾都好大隻又新鮮,唔好睇個煲細細,有成6隻大虾,啲粉絲好多又夠味,​個炒麵又炒得好好,乾身唔會食到成口油👍​個蜆係細碟啲,但得2隻無肉咋,出面食殼多個肉唔抵食,所以好小係出面叫😅但屎忽痕突然好想食蜆,竟然有驚喜👍
竟然有驚喜👍我都估唔到😅
​個炒麵又炒得好好,乾身唔會食到成口油👍
2023-04-21
2023-04-22 144 浏览
知道微辣衝出澳門,與朋友來到沙田,就去試試。幸好都不用等位,可能因為是平日下午6時,時間尚早。意想不到的是餐廳的環境很有香港特色,我和朋友安排的枱是一張麻雀枱!餐牌有相片可以看,圖文並茂,十分清晰。上網見熱門點的食物,我們選了米酒雞、椒絲腐乳通菜、發記大香腸 、懷舊蟹膏蝦多士。米酒雞是這家餐廳的招牌菜。有個好特別的蓋子!雞肉鮮嫩多汁!米酒的香氣令呢道菜更加香濃。而且份量很多,吃的很飽。椒絲腐乳通菜不過不失!發記大香腸原條香腸吊起來,好特別!口感都很有彈性。最後,懷舊蟹膏蝦多士是我最喜歡的菜式。多士鬆脆,蟹膏也很多。今次吃的每一道菜都非常美味!我相信我下一次也會再嘗試其他菜式推介大家都可以試一試!

餐牌有相片可以看,圖文並茂,十分清晰。

上網見熱門點的食物,我們選了米酒雞、
椒絲腐乳通菜、發記大香腸 、懷舊蟹膏蝦多士。

米酒雞是這家餐廳的招牌菜。
有個好特別的蓋子!

椒絲腐乳通菜不過不失!

發記大香腸
原條香腸吊起來,好特別!口感都很有彈性。

推介大家都可以試一試!
2023-04-18 137 浏览
沙田友竟然唔知🤔️⋯⋯一入門, 伙記就嗚鼓歡迎~威武(草民有㾓情、腳仔軟),安排左坐國粹檯,叫佢👀下餐牌想食咩,沙田友好𡚒興咁係咁影杯碟檯面;佢個樣好似遊客咁咁amazing!!!何伯爆屎渠(應該茅記錯個菜名):可以選自己通或伙記通😂煲仔飯:整體都係正、尤其個飯焦煎魚餅:薄煎、寧舍香口啦冰鎮素咕嚕肉:呢個就正正常常咁走時仲買左底外賣米芝連雞蛋仔😋正
沙田友竟然唔知🤔️⋯⋯

何伯爆屎渠(應該茅記錯個菜名):可以選自己通或伙記通😂

煲仔飯:整體都係正、尤其個飯焦
煎魚餅:薄煎、寧舍香口啦
冰鎮素咕嚕肉:呢個就正正常常咁

走時仲買左底外賣米芝連雞蛋仔😋正

2023-04-17
2023-04-11 239 浏览
創立於澳門嘅微辣,除左涉足娛樂演藝事業外,還染指飲食業,舊年喺沙田新城市廣場開始經營呢檔微辣大牌檔。老一輩未必人人認識微辣,經常流連短片網站嘅網民就應該心水清!微辣大牌檔嘅裝潢充滿懷舊氣息,亦玩味十足!店內劃分成唔同區域,有戲院、船艙、士多、娛樂場所等等。就連餐牌上面嘅菜式名都有濃濃「微辣」味,部分菜式名用上旗下藝人嘅名去改~~餐牌推介左10大必食菜式,我地都試左幾款。第一道上嘅菜係米酒雞 (原味),拍片打卡菜式之一,荷葉完全包裹住隻雞,店員淋上米酒後,喺荷葉外層點火,待火熄滅後就可以享用。除左荷葉之外,所有食材都食得,荷葉外嘅係蒜子同馬蹄,馬蹄爽甜,吸入酒香。翻開荷葉,係全隻雞,雞肉嫩滑唔乾柴,帶荷葉香氣又夾雜淡淡酒香,內裡包裹住金針雲耳等配料,好豐富!好色豪Dee (蜂巢潮式蠔餅),蠔餅酥脆,唔會好油膩,蠔仔肉都算飽滿,但蠔肉份量唔算多。霍哥JJ海虎蝦粉絲煲,虎蝦大隻,一煲有3隻,肉質爽口。醬汁調味香濃惹味,粉絲吸盡醬汁都唔會太鹹!額外加碗白飯 ($18/碗),撈汁食一流!何伯爆屎渠 (酥炸豬大腸),第一次見原條豬大腸吊住咁上桌!一剪開豬腸尾,內裡醬汁立即湧出,或者就係菜式叫「爆屎

米酒雞 (原味)
好色豪Dee (蜂巢潮式蠔餅)
好色豪Dee (蜂巢潮式蠔餅)
霍哥JJ海虎蝦粉絲煲
何伯爆屎渠 (酥炸豬大腸)
何伯爆屎渠 (酥炸豬大腸),第一次見原條豬大腸吊住咁上桌!一剪開豬腸尾,內裡醬汁立即湧出,或者就係菜式叫「爆屎渠」嘅源由之一。炸大腸外皮脆卜卜,腸內乾淨,無羶味,肯定無屎!蘸酸甜醬汁食,好好味~~~
懷舊蟹膏蝦多士
懷舊蟹膏蝦多士,菜式賣相吸睛,蟹蓋內鋪滿蟹膏同蟹籽,蝦多士炸得金黃。蝦多士入口香脆,亦咬得到蝦膠,將蟹膏塗上面並加上少少蟹籽,蟹膏香味濃郁,蝦蟹味道在口腔內激發。加上脆脆蟹籽,口感層次豐富,好好食!!
Yelo咖喱牛脷煲
Yelo咖喱牛脷煲,厚切牛脷大大件,軟稔易咬!咖喱味道香辣,薯仔炆煮得夠稔,好入味~~同樣係撈飯一流嘅菜式!
今次試到嘅菜式,基本上都滿意味道,有玩味之餘,質素唔差,係價錢稍貴。而且有點不足嘅係,茶錢收$10/位,茶唔夠滾熱。而且店內人手不足,點菜或加茶都比較難叫到店員招呼。店員雖然忙,但態度都唔會好差。
2023-02-05
霍哥JJ海虎蝦粉絲煲
何伯爆屎渠 (酥炸豬大腸)
懷舊蟹膏蝦多士
Yelo咖喱牛脷煲
今日同朋友路過呢間餐廳見係知名澳門影片分享網站channel開的,個裝修又幾得意,就諗住入去試吓,點知出晒事!!首先所有杯碗碟都冇洗過咁樣,入邊全部有污跡,食物殘渣,油淋淋勁恐怖🤢特別係佢嗰個勁恐怖嘅油淋淋紙餐牌🤮🤮🤮🤮🤢🤢跟住叫左個生蠔煲,勁咸仲有d 一pat pat既野椒鹽鮮魷都超級勁咸😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫最正常已經係蟹膏蝦多士,不過都唔覺得有咩好食佢個蝦多士都要百幾蚊,勁貴特登上嚟打返篇文,希望大家唔好中伏!
今日同朋友路過呢間餐廳

特別係佢嗰個勁恐怖嘅油淋淋紙餐牌🤮🤮🤮🤮🤢🤢

跟住叫左個生蠔煲,勁咸仲有d 一pat pat既野
椒鹽鮮魷都超級勁咸😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
最正常已經係蟹膏蝦多士,不過都唔覺得有咩好食
佢個蝦多士都要百幾蚊,勁貴

特登上嚟打返篇文,希望大家唔好中伏!
蝦多士,蠔煲,椒鹽鮮魷