2012-07-11 22 浏览
這次吃的是雞中翼配西多士,,現在很多食肆的西多士沒有花生餡,,所以當我吃的時候,,也很驚喜..價錢還可以..不過因為這種自助形式,,吃光才發現原來蜜糖是要自己加的-口-雞翼夠可口,,啖啖滋味..
這次吃的是雞中翼配西多士,,
現在很多食肆的西多士沒有花生餡,,
所以當我吃的時候,,
也很驚喜..
價錢還可以..
不過因為這種自助形式,,
吃光才發現原來蜜糖是要自己加的-口-
雞翼夠可口,,
啖啖滋味..
雞中翼配西多士
2012-04-30
雞中翼配西多士
2011-12-23 24 浏览
光顧時候大約晚上十時正, 點左一個時菜排骨飯 估唔到佢間餐廳俾左一碟冷冰冰的白飯 伴菜有可以數得到的幾條洋蔥 有少許白黃色的蛋花 清淡而無味的排骨 硬到石頭咁 本人較喜歡去好運中心個一間好d.不過, 有次去到d夥計竟然無主動招呼客人 客人點菜 d夥計詐看不見今時今天咁樣服務態度 真係太過時啦!
本人較喜歡去好運中心個一間好d.
今時今天咁樣服務態度 真係太過時啦!

2011-11-30
2010-10-13 37 浏览
太太坐月子, 要買東西就只能由我代表去買. 聽見一田的BB用品減價. 早收工回港, 特來一轉沙田, 掃貨.掃貨前, 總要填飽肚子. 記得在希爾頓中心有一快餐店式既食肆. 是晚既晚餐, 就決定俾你賺.自買票後交水吧. 傳統的快餐店手法. 所有佢地做得出既食物, 已經一一的在收銀處後面的大水牌, 一目了然. 看了晚餐, 中式麵飯, 西式麵飯. 都感覺普通非常, 正想回頭去扒王時, 就在餐牌上方. 發現了鐵板餐. 正合我意, 因為我想, 食塊扒.非常經濟的一個食坊. 鐵板餐. 有湯飲, 有奶茶. 成份野, 功夫多多, 又大碟, 都只是$40. 至少係我心目中, 叫做抵. 即叫即做的, 要等15分鐘. 牛扒配薯菜, 加上燒汁. 弄好了, 自己把汁淋上去, 自己啫....`幸地, 油煙彈到奶茶內了. 結果要飲一杯加了油的奶茶.牛扒, 非常腍的, 可是呢一種腍, 大概是用了梳打粉嗱成. 不過, 沒有梳打粉的味逗留, 已算是功夫做得足夠. 燒汁, 味道香香的. 加上了那牛扒, 能令質素只能說是一般的牛扒, 錦上添花. 著條, 伴菜, 全部有版有眼. 用40元鋸扒, 能額外要求什麼嗎.例湯奶茶雖是普通

例湯奶茶雖是普通, 但表現也不俗.

快餐快吃, 吃飽, 目標是採購.
2010-08-03 33 浏览
話說某天途經這地,漫無目的叫了一碗牛腩河加冰檸茶,原本只作飽肚之用,味道卻比想像中好,可惜也沒有為那一餐影下相片,思前想後決定擇日重賽。其正餐時段的價錢略為頗貴,下午茶時段單拼十七元一碗,雙拼則是廿二,再加上一杯凍飲,剛好三十大元,據樓下的食友所言,收銀阿姐的態度有點問題,恕我時運較高,看不見這情況,由於麵食部和水吧分作兩邊,要分兩次去取食物,確是有點不方便。取了食物後,再找位子坐下,環顧這裡的環境和衛生確是一般,相對上生意卻是出奇地好,可能是食品眾多的緣故吧 ! 說回食物,這裡弄的潮式牛腩什,是主要用五香粉調料的湯頭,加了腩汁之下,香濃而不算肥膩,舀麵的師傅更加了大把冬菜上去,令味道添上兩口甜香,整體合格有餘。肉類方面,今次選了腩什雙併,對牛腩的部位也是一知半解,只知沒有要求之下的五件腩件,都依附上隔膜及不肥的筋位,肉質甚有彈性,既不會出現咀嚼橡膠的情況,也沒有咬到一口肉碎的黏牙狀(註:我的牙齒生得比較差),不肥而爽口,還嚐出一點肉香。論香港那麼多間這樣的粉麵店,既品嚐過一些出名的名店,而庸店也曾光顧過,這一間算是名不經傳,今躺的牛腩沒上次的那麼鬆化,印象下總算不錯......

論香港那麼多間這樣的粉麵店,既品嚐過一些出名的名店,而庸店也曾光顧過,這一間算是名不經傳,今躺的牛腩沒上次的那麼鬆化,印象下總算不錯........其餘牛什也有點水準,牛腸、金錢肚、牛膀及牛肝肺等份量眾多,總算炆得軟熟,也不過肥,而在香濃的湯頭之下,還吃出內臟的原味。

見樓下的食友多呈上喊面,細看下集中在環境或某些服務方面,也不是為它護航,單純這一碗潮式粉麵,雖未算是上佳出品,途經這裡而肚子餓的情況下,還是可吃之選,改進的地方也有,例如河粉浸得太淋而有欠爽滑等,配上一杯沖製不錯的凍檸茶,約五片的檸檬片,茶味甜度適中,還大量碎冰,透心涼也。
三十元的下午茶餐
以偏蓋全,這碗腩什河某些方面是值得嘉許的
爽腩
辣椒油好哽
2010-08-01
以偏蓋全,這碗腩什河某些方面是值得嘉許的
爽腩
2010-03-01 40 浏览
諗住食隔離食完明將之後,行過見門口貼住有"紅豆沙,綠豆沙",平平地$8一碗,就諗住再試埋這裡的綠豆沙啦~本想坐係卡位的,但見到裡面有電視睇,那位抹地阿嬸叫我們可以坐入去,於是就搵個位坐低睇電視食糖水~這間店要自助的,綠豆沙一來到了,食落口,嘩......超甜.....甜到好似落了很多糖一樣......食過那麼多綠豆沙,呢間食過真係第一次咁難食......

綠豆沙
2010-02-28
$8 (其他)
2010-02-17 40 浏览
叫了一個常餐,花生蓮藕湯 - 無味加水之行貸,只是補充水份.西芹腰果雞柳飯 飯一般,腰果也脆,雞柳一般雪藏水準,疏菜比例也算多.咖啡 沒有咖啡味,再一次補充水份.$27元一餐,無話可說.雖然此店食物質素一般,但勝在是地道的港式連鎖快餐店,價錢大眾化,食品比其他連鎖快餐店有較多選擇,迎合大眾口味,所以早午晚餐也人流不絶.
叫了一個常餐,

花生蓮藕湯 - 無味加水之行貸,只是補充水份.

咖啡 沒有咖啡味,再一次補充水份.

$27元一餐,無話可說.

人流不斷
普通
無味
普遍
人流不斷
2010-01-18 25 浏览
男朋友話我近期有幾聲咳,盡量避免食煎炸野,提議去海皇粥.食過一次希爾頓果間坐得幾舒服,今次又行番去果邊.點知8點鐘既海皇粥咩野食都賣晒咯~商場內仲有幾間茶餐廳, 選中了德興.貪佢乜?貪佢多選擇.冇餐牌, menu就寫晒起收銀後面幅牆, 整整齊齊.我只可以食粥, 男朋友就想食粉類.是日晚餐:- 皮蛋瘦肉粥+叉燒腸 皮蛋瘦肉粥又出場喇~~~~ 個粥好綿, 料就冇乜.好熱, 都可以啦~ 叉燒腸個皮超厚, 見到有叉燒粒食落又冇叉燒味. 就算加0左豉油都無補於事.. 星洲炒米 好味, 食完成個咀都螢光色好攪笑. 好大碟, 衰在冇得加兩蚊有野飲啦!餐廳分開3個counter, 粥類, 粉面類同小菜炒飯類. 自己拎住將單過去拎菜. 個感覺似馬來西亞大排檔, 不過今次起室內囉.
男朋友話我近期有幾聲咳,盡量避免食煎炸野,提議去海皇粥.

商場內仲有幾間茶餐廳, 選中了德興.

是日晚餐:-
皮蛋瘦肉粥+叉燒腸
星洲炒米

2010-01-15
2009-11-26 23 浏览
星期日中午食飯時間, 周圍都冇位, 唯一呢度有位, 所以就入黎試試..........呢度全部都係靠自己, 同舊式快餐係冇分別.........叫咗1碟支竹班腩飯+凍奶茶, 1碟金菇肥牛炒烏冬........ 支竹班腩飯 -> 都叫做幾大碟, 味道都可以, 但個獻汁勁咗少少 凍奶茶 -> 好甜, 冇茶味, 冇奶味 金菇肥牛炒烏冬 -> 好濃味, 好大碟, 有d肥牛, 有d普通瘦牛肉 例湯(送的) -> 係木瓜煲雪耳, 好勁味精** d食物看似好抵, 但其實係貴, 因為佢唔包飲品.............. **

呢度全部都係靠自己, 同舊式快餐係冇分別.........

凍奶茶 -> 好甜, 冇茶味, 冇奶味
例湯(送的) -> 係木瓜煲雪耳, 好勁味精

2009-11-22
2009-02-09 39 浏览
德興美食坊有兩個好處,一是在我家附近,二是價錢廉宜。可是我從來不覺得這是一所好食肆,食物水準欠佳,服務態度惡劣,衛生差勁。這回我為了位置的方便而去買兩客魚蛋河,可是收銀的阿姐不專心,以為我只要一客。我把票尾交到粉麵櫃檯,等了一會兒,裡面的廚子略帶呼喝道:「係咪買外賣架?」我問他:「係咪魚蛋河?」那廚子竟然不回答,只是睥睨着我。魚蛋河的味道很普通,湯底略為油膩,似乎有味精。魚蛋算不上有彈性,而且略帶魚腥,可能不夠新鮮,或者原料質素欠佳。值得一提的是,我有一回在店內晉餐,發現餐廳的筷子和金屬食具都沾有殘渣或者略帶油脂,幸好沒有食物中毒。

魚蛋河
2009-01-08 35 浏览
大除夕趕左去沙田倒數,見剩1個鐘時間,求其就入左呢間德興美食坊度食野,當時我就揀左個沙嗲牛肉炒麵,而女友就叫左碗墨丸牛腩米,,點知去度俾單師傅做時就話廚房炒野收左,得返粉麵,咁我就拿張單去退錢改野啦,我同個收銀講廚房收左,個炒麵退錢轉碗牛什麵,點知個收銀就撞聾咁以為我兩樣野都要退晒,態度差到無人有咁同我講(o個碗米粉有架嘛,唔駛退丫嘛),我忍住度氣同佢講我係要炒麵轉牛什麵總括黎講,呢個收銀係我遇到最差最離譜既一個,妳要趕住收鋪就一係同客人講要夠鐘收鋪,點都唔應該黑口黑面對住客人同埋搵d客人來出氣的,我最多去第二間食,但妳老闆又要做生意妳又咁既態度既話,不如唔好做啦
我忍住度氣同佢講我係要炒麵轉牛什麵

做啦
$25 (宵夜)
2008-11-11 29 浏览
只要食品和服務不太差﹐本人一般都沒投訴﹐但今次真的火都來了﹗晚上同幾個朋友到在希爾頓中心商場內的德興美食坊吃飯﹐叫了幾個小菜和炒粉﹐出品簡直離譜﹗﹗先說食物﹐個通菜炒牛肉水汪汪﹐還咸到不得了﹗肉醬焗意粉醬焗到又黑又過火﹐醬又少﹗到個魚香茄子和牛肉炒河﹐煮法間直是油浸﹐差不多半碟都是油﹐最氣憤的是我們好言相告﹐老闆竟然隨便找個直口打發我們﹐說這是水不是油﹐難道我身為個廚師會連油和水都不會分嗎﹖
只要食品和服務不太差﹐本人一般
們好言相告﹐老闆竟然隨便找個直
口打發我們﹐說這是水不是油﹐難
道我身為個廚師會連油和水都不會
分嗎﹖
有食家說這家餐廳敎人大開眼界的是其服務簡直係感同身受!!!收銀的阿姐真係想鬧鬼佢, 男朋友真係好頂佢唔順, 話佢真係好唔得!自己唔記得比牌人就話我男朋友唔問佢拎, 大嬸呀? 我第一次黎, 鬼知咩? 佢得閒就講電話, 多人排隊又慢慢收錢, 問人要唔要飯, 好似串人咁! 不可一世!!!而水吧叫咪真係就好似喝令食客出來取食物, 大聲疾呼! 好似全世界得罪左佢咁! 監獄咩?食物:叫左西蘭花炒魚, 點知炒左翠玉瓜, 跟住問你要唔要, 唔好意思炒錯左...下? 係唔係未訓醒呢? 定係炒野炒得太耐呀? 眼訓呀? 之後見到個後生仔好似都有同類情況出現! 好無奈呢~叫左15蚊既貢丸米, 又係咁! 唔催佢, 佢都唔幫你整, 真係懶到唔想做咁~而清潔既嬸嬸又係唔多理人, 叫佢幫手收下野, 佢都慢十拍咁...唉!
有食家說這家餐廳敎人大開眼界的是其服務
簡直係感同身受!!!

食物:

2008-10-18 25 浏览
10月18號,晚飯時間,不想四圍去,到飯堂.看看晚餐是什麼金針雲耳蒸滑雞,非常好,因自己也想吃得清一點.味道真的是一般,但不覺得難食.晚餐還有例湯及飲品.價錢便宜,是小弟經常幫襯之地,還有電視招呼顧客.
10月18號,晚飯時間,不想四圍去,到飯堂.看看晚餐是什麼

金針雲耳蒸滑雞
,非常好,因自己也想吃得清一點.
味道真的是一般,但不覺得難食.晚餐還有例湯及飲品

價錢便宜,是小弟經常幫襯之地,還有電視招呼顧客

晚餐B - 金針雲耳蒸滑雞
晚餐B - 金針雲耳蒸滑雞
2008-07-20 32 浏览
其實呢間野我去過好多好多次,因為我响附近住架嘛黎呢度我主要會食三種野1 粉麵2 常餐3 小菜講麵就真係一般,味道唔係咁好。我鍾意食濃味野,所以鍾意食潮州粉麵,最好加埋牛腩汁。但係呢度d粉麵湯底味道麻麻...........我亦經常食常餐,貪佢夠平.............26蚊有倨碟頭飯、餐湯同飲品...............但質素只算合格.............d小菜算係比較做得好,廿零三十蚊..................送例湯,但飯要另叩.....................我試過幾款小菜都唔錯。西蘭花炒斑塊、通菜炒牛肉、蒸桂花魚、蒸鯇魚等等............全部做得幾好..............呀,仲有,試過佢d蠔仔粥,都做得唔錯.............前兩個星期我訧一家人去,叫咗蠔仔粥、通菜炒牛肉、西蘭花炒斑塊同埋頁丸米線、油菜。頁丸米線保持一貫水準,麻麻地............最好係西蘭花炒斑塊,西蘭花好脆,斑塊彈牙,味道適中。蠔仔粥依然又平又幾好食........通菜牛肉夠晒味.................四個大人一個細路130蚊咋......
其實呢間野我去過好多好多次,因為我响附近住架嘛
黎呢度我主要會食三種野
1 粉麵
2 常餐
3 小菜

四個大人一個細路130蚊咋...............晚飯喎................抵食
  • 西蘭花炒玟塊
食完呢間,上openrice打德興先知呢間係分店中差較多的一間..叫左個肥牛炒河-汁份量適中,肥牛就麻麻地..但勝在夠比想像中多小小.睇見隔離台碟薯仔炆雞飯同送既比例係4:1 真係= =...杯凍檸茶半杯係冰..最憎呢d手段..TMD的!!!打咁小字就知真係好一般..~.~30$仲要得野飲..係咪通脹原因呢..以前25$左右就有湯有野飲..唔係快餐個d..係有水準的..而家就..服務就只可以講廚房d廚師係個d粗口爛舌既麻甩佬..係咁講野d口水肯定飛哂落去啦~
杯凍檸茶半杯係冰..最憎呢d手段..TMD的!!!
打咁小字就知真係好一般..~.~
30$仲要得野飲..