2016-05-19
近來銅鑼灣最有諗頭又有質素嘅串燒店,心燒食堂一定係其中一間。事關佢地早幾個月推出左一帶一露半價優惠,而呢個月就搞左"叫我梁特首" 送燒雞翼優惠,令市民衷心感受到中國同特區政府俾左幾多機遇香港。因為機會係唔等人同埋之後有活動,我地兩個六點半就嚟到,叫左兩隻梁特手,一帶一露,鹽燒大虎蝦,燒油麥菜,燒蕃薯,燒豚肉葡萄卷同燒菠蘿。一帶一露係由一粒珍寶帶子圍住一堆北海道海膽,帶子面有黑菘露,杯底係青瓜加牛油果,上面濃味,下面清新,之前優惠做到$68.9係真係好抵,而家原價$128 都算係合理。梁特手其實即係炸雞翼,開頭諗住送得都係一般貨色,點知上嚟外面脆皮內有肉汁,完全冇欺場。燒蕃薯係日本細蕃薯,有蜜糖起面,咬落去好粉,好似食緊糖咁燒菠蘿係呢度必食之一,當食串燒食到乾乾地,又唔想飲酒,食呢個就最好,好甜又多汁,一份有半個咁多油麥菜冇特別鹽燒大虎蝦真係好大隻,我專登放左隻叉起隔離等大家睇下個比例,新鮮充滿蝦味,蝦頭好多橙色膏同油,而燒的火候都控制得剛剛好,可以再食。燒豚肉葡萄卷都係推介之一,顧名思義係用豚肉包住青提子去燒,咬落去提子汁爆出嚟包返住豚肉,在口內有一種新感覺。銅鑼灣食串燒心燒係食物質素
燒蕃薯係日本細蕃薯,有蜜糖起面,咬落去好粉,好似食緊糖咁
油麥菜冇特別
銅鑼灣食串燒心燒係食物質素係穩陣之選,不過就唔係大食夾低件果一類型嘅店嘞,知自己揀左乜嘢,食得開心最重要。