2019-12-17 5701 浏览
以前心齋在科達中心,光顧已有數個年頭,最喜歡食有心齋點心(夠精緻)、炒麵(鑊氣十足)、豆腐花(香滑美味,還有桂花蜜糖)等等。上星期與家人到心齋的新店,位於威靈頓街食晚飯。見地方細咗,服務差咗,問多兩句都唔想答。還有收費貴咗,平均每人需要消費三百元。食物方面,記得當晚有叫酸辣湯, 椒鹽豆腐粒、素菠蘿咕嚕肉、炒三色椒、水煮竹笙、 羅漢齋炒麵及甜品等等。覺得極體食物味道、質素差咗,例如酸辣湯,只有濃濃的醋味,酸到飲不下;三色椒、羅漢齋炒麵的醬汁太多,又太咸,咸到要用熱水沖洗才食到。惟一豆腐花就是不變,好香滑。職員告知現在是新一批的師傅,再問其他,也不願告知。

職員告知現在是新一批的師傅,再問其他,也不願告知。
2019-12-15
  • 豆腐花
2019-12-03 3094 浏览
這餐廳地下有點黏濕的感覺,衛生可以做得更好。 服務方面,這點難打分,因為個別員工服務麻麻,但又有一位女服務員態度又非常之好......要讚的就是菜(豆苗)的份量比較多。味道: 個別的素菜也幾好味(如菌類、 羅漢齋、石榴包); 但也有一些菜味道有待改進....overall, 三個人吃晚餐,不到一千二百元,這個價錢也沒有需要批評什麼了。 (另外,吃過點心後,覺得還可以, 所以我覺得最抵食的可能就是午餐的點心與夜晚的打邊爐。)

要讚的就是菜(豆苗)的份量比較多。

2019-10-27 2845 浏览
呢間心齋素食打邊爐想試好耐😍之前半山 現家搬返中環方便好多👍好食到真係不得不得了🤗湯底黑皮雞樅菌湯一級推薦 愈滾愈好飲❤️其他湯底都好正 胡椒湯好有驚喜 (特別係我唔多食胡椒都係咁食😂成餐食完唔會特別口乾 👍好多素料揀 😋最重點一定要叫包心丸❤️😍用新豬肉整 真係好食到驚為天人😂(可能我太耐無食到包心丸一定會再次encore🤘🏻♿️附近路都比較斜 都會有lift到空間比較多都適合輪椅人士🤘🏻
呢間心齋素食打邊爐想試好耐😍
一定會再次encore🤘🏻
♿️附近路都比較斜 都會有lift到
空間比較多都適合輪椅人士🤘🏻

2019-09-29 3122 浏览
闊別左成兩個幾月嘅心齋終於又同大家見面喇!新地點更加就腳😊唔單止點心水準依舊,而且仲有新菜式 #新豬肉素翅小籠包 ~個小籠包皮好薄,一咬落去啲湯汁必晒出嚟🤩 #新豬肉 素翅饀一啲都唔韌,同行唔俆食素嘅親友都話好得👍🏻佢哋仲話點心嘅水準拍得住酒店級🌱想飲茶又想清淡啲一定要試下💕Best #vegan xiao long bao in town😍This was our first time visiting @pureveggiehouse at its new location and the food didn’t disappoint at all, especially their new @omnipork xiao long bao (vegan shark fin dumplings 素翅小籠包) 🤩 The wrap of the dumplings was really thin. Each of them was filled with broth and tasted just like those with meat😊.Other top picks:💚Deep
闊別左成兩個幾月嘅心齋終於又同大家見面喇!新地點更加就腳😊

想飲茶又想清淡啲一定要試下💕

Other top picks:
💚Deep fried glutinous puff 五香咸水角 $37
💚Shredded turnip puff 蘿蔔絲酥餅 $39
💚Pure Veggie House roasted buns 素心包 $38
💚Char Siu steamed roll 素叉燒腸粉 $42
💚Steamed bun with coconut milk filling 椰香包 $38
Our non-veg relatives were really impressed by these hotel quality vegan dim sums indeed😉👍🏻
新豬肉素翅小籠包
新豬肉素翅小籠包
2019-09-18 2326 浏览
已經有一段時間無去過心齋啦,知道最近搬左新舗,所以就同幾個朋友去開餐試試。新環境地點吾錯,交通方便,坐得幾舒服,係個傾偈吾錯嘅地方。我地三個一坐低首先點左乾煸四季豆同咖喱粉絲煲。乾煸四季豆味道都幾辣,而咖喱粉絲煲嘅味道吾錯,夠熱。之後再點左酸辣湯同松仁黑松露醬炒飯,個酸辣湯嘅賣相同一般上海菜嘅有啲分別,但味道又差不多,重胡椒味,夠辣。而黑松露醬炒飯就炒得好靚好好味,夠乾身,粒粒都有黑松露嘅味。以我呢個無飯不歡咁咀“彫”嘅都話好。之後當然係最期待嘅甜品啦,我地點左蓮花糍,棗茸千層糕同桂花糕。蓮花糍入面餡料十足,果然無令我失望。而棗茸千層糕又係繼續keep到水準,棗嘅香同椰甜係天作之合。我一向對桂花都一般般,但朋友點左桂花糕就點都試下,一入口有啲牙,但又吾係大菜糕同魚膠嘅味,而桂花嘅清香又係真桂花嘅味,吾係一啲假嘅香味。整體嚟講新心齋比之前有改良過,環境新左,交通方便左,味道都Keep 得到。下次再去試下其他嘅菜式。

新環境地點吾錯,交通方便,坐得幾舒服,係個傾偈吾錯嘅地方。

2019-09-17
更正!看返收據,我之前所說超級少量,一個例牌的生菜包: 正確名字和味雜錦粒,不是98蚊,是138蚊! 呢個價錢一個例牌小菜, 分量少成咁,係咪好過份呀?! 另外大家留意, 干炒桂花翅要298, 真翅價錢,分量又係超少㗎!
因為兒子是素食者,本人吃素及料理素食已超過13年 ,嘗試過大多數 本港的素食館, 從前在中半山的心齋曾經是我心目中全港最好吃的素食館三甲. 昨夜試過, 十分失望! 性價比超低! 食物水準亦退步了, 以後吃素又少了一個地方,很傷心!近日,此店搬了新舖,在威靈頓街, 急不及待的去試試. 因為地點方便,很期望以後可以更多機會約不吃 素的朋友去哪裏開餐. 邀請朋友吃素本來已是一件艱難的事. 從前地點在中半山, 多一個藉口給朋友提議到別處用餐. 滿以為以後可以 容易些約朋友吃素,可是....我們六個瘦身形女士食量都是普通的, 足足叫了13 款食物, 都全部吃光, 在最後吃完自備的蛋糕後,才是剛好夠飽, 為什麼呢? 因為他的份量實在少得驚人!除了炒粉麵是正常一般的例牌size ,其他的小菜根本都是二人份 ,有例外一兩個小菜是四人份 ,比起從前每個小菜, 都夠四至五位用差別太遠. 其中一定要數那個所謂生菜包根本就是一人份, 用一個白飯碗盛著, 菜粒子有半碗, 看後不禁覺得有冇搞錯! 連兩個人都不夠食啦! 侍應在我們點菜時亦沒有說分量是那麼細, 我們原來叫9樣食物,最後要加多四樣才勉強夠吃, 價錢與舊
我們六個瘦身形女士食量都是普通的, 足足叫了13 款食物, 都全部吃光, 在最後吃完自備的蛋糕後,才是剛好夠飽, 為什麼呢? 因為他的份量實在少得驚人!除了炒粉麵是正常一般的例牌size ,其他的小菜根本都是二人份 ,有例外一兩個小菜是四人份 ,比起從前每個小菜, 都夠四至五位用差別太遠. 其中一定要數那個所謂生菜包根本就是一人份, 用一個白飯碗盛著, 菜粒子有半碗, 看後不禁覺得有冇搞錯! 連兩個人都不夠食啦! 侍應在我們點菜時亦沒有說分量是那麼細, 我們原來叫9樣食物,最後要加多四樣才勉強夠吃, 價錢與舊店的差不多,但份量足足少一半以上, 即是變相加價一倍了!
相片我都全部是用close up影你感覺不了份量是那麼的細小. 像那個咕嚕肉, 其實乘載食物的那個圓圈位置只是比拳頭大一點點.
或許你會說價錢不是問題,好吃便是了. 但我告訴你 味道相比起舊舖差很遠. 只有兩、三個小菜做到以前的水準.其他的都比以前差或平平無奇.有些更是十分難吃、 他使用一些假的 素料蝦或蟹柳的假東西簡直要用臭來形容. 這些假的素蝦蟹粒, 出現在冬陰功湯及生菜包裏,你試過一粒一定不會再吃下去. 另外那個所謂紅油炒手, 其實是紅油雲吞皮. 內餡是3、4粒的素料, 完全誇張扁塌塌的不成一粒雲吞樣子.因為餡料實在太少了. 吃完這餐, 非常非常失望 !以後又少一個吃素的好地方, 遺憾.....

2019-09-04
2019-09-01 1567 浏览
中環素遊,飲茶食點心 🥧,當然要試下剛搬過威靈頓街的心齋。中式裝修、地方寬落,坐得舒服,玻璃廚房,廚師👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳 整作一目了然,食得放心!回鍋豆腐煲和我的最愛咕嚕魔芋,賣相一流,菠蘿🍍開胃醒神,摩芋好咬口,配糙米飯🍚健康有營,必食!甜品🍮招牌棗茸千層糕出色👍🏻 賣相精緻,棗味濃、幼滑清甜,喜歡棗類糕點的一定要試。馳名蘿蔔絲酥餅:酥和蘿蔔是我的至愛,這道小食炸得乾身、熱辣辣、層層疊,入口即碎的酥皮,伴 juice 蘿蔔絲,咸中帶甜,好吃又健康!點心:帝苗餃、心齋燒賣、羅漢齋腸粉環境幽靜,三五知己聚餐之選!精緻點心健康之選
中環素遊,飲茶食點心 🥧,當然要試下剛搬過威靈頓街的心齋。

甜品🍮

馳名蘿蔔絲酥餅:

點心:帝苗餃、心齋燒賣、羅漢齋腸粉

環境幽靜,三五知己聚餐之選!

精緻點心

健康之選