2019-04-20 204 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。忠記咖啡屋.小菜夠吸引。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 放工時身處銅鑼灣,當然是要搵新食點 上openrice看看,發現渣甸中心有一間私房菜 評價不錯,於是上樓看看忠記咖啡屋主打小菜,套餐款式多 看到其他台的菜式都很有鑊氣於是點一個套餐,再加個小菜try try       先上場的例湯,很有水準是菜乾白肺湯,香濃滋潤,有家的感覺海南雞配油飯 鮮香嫩,一吃就令人開懷 還有三色醬汁,隨心而點 蠔油芥蘭與雞肉是很夾的爽脆配嫩滑,簡單又好味涼瓜牛肉,切片涼瓜夠甘 配豉椒爆香的牛肉,香濃入味又熱辣辣青紅椒夠清甜,難怪不少人都選擇此款菜式西蘭花炒安格斯牛柳粒 安格斯牛確是不同,香鬆軟而入味 西蘭花爽脆有鑊氣,特別令人流口水的是走了油的香菇 表層已鎖實了油香和菇香,內裡有鮮香的菇汁好吃到一個點!茶餐廳口味的凍奶茶和凍咖啡好爽好正!是真正的港式茶餐廳風味,飲得很過癮!套餐的甜品:腐竹蛋花糖水以黑白奶茶

雜感女生   好味日記
˚*。忠記咖啡屋.小菜夠吸引。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

放工時身處銅鑼灣,當然是要搵新食點
上openrice看看,發現渣甸中心有一間私房菜
評價不錯,於是上樓看看
忠記咖啡屋主打小菜,套餐款式多
看到其他台的菜式都很有鑊氣

於是點一個套餐,再加個小菜try try

先上場的例湯,很有水準

是菜乾白肺湯,香濃滋潤,有家的感覺
海南雞配油飯
鮮香嫩,一吃就令人開懷
還有三色醬汁,隨心而點
蠔油芥蘭與雞肉是很夾的

爽脆配嫩滑,簡單又好味
涼瓜牛肉,切片涼瓜夠甘
配豉椒爆香的牛肉,香濃入味又熱辣辣

青紅椒夠清甜,難怪不少人都選擇此款菜式
西蘭花炒安格斯牛柳粒
安格斯牛確是不同,香鬆軟而入味
西蘭花爽脆有鑊氣,特別令人流口水的是走了油的香菇
表層已鎖實了油香和菇香,內裡有鮮香的菇汁

好吃到一個點!
茶餐廳口味的凍奶茶和凍咖啡

好爽好正!是真正的港式茶餐廳風味,飲得很過癮!
套餐的甜品:腐竹蛋花糖水

以黑白奶茶杯上台,滋味又滋潤
小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2019-04-18 107 浏览
私房菜一向都唔平,今次可以在銅鑼灣搵到間平靚正既忠記,一定要推介給大家~點了2人餐 $308,仲要無加一!老火湯有冬菇、紅蘿蔔等,夠火候陳年花雕醉鴨舌份量幾多又肉厚,酒味香濃。稻庭烏冬北海道帶子嘩嘩嘩!原隻珍寶帶子倒上芥末芝麻醬汁,烏冬作前菜有點搞笑,不過當中有青瓜絲、蟹柳絲、蟹子等,再配醬汁食相當開胃,而帶子厚肉嫩滑,正。上湯杞子浸菜膽,芥菜幾清甜香橙江南小排骨賣相搶眼好吸引,一陣清新香甜的橙味傳過來。香橙汁甜中帶酸,好開胃,小排骨外脆內嫩,超正。生炒臘味糯米飯熱騰騰糯米飯,粒粒分明,有不少臘肉夠香夠惹味。另加 $15 芝士蛋糕,芝士味好濃,蛋糕質感也是軟熟,好滿足。附送的糖水是紅豆沙,紅豆大粒有咬口,味道有驚喜!
點了2人餐 $308,仲要無加一!

老火湯有冬菇、紅蘿蔔等,夠火候

陳年花雕醉鴨舌
份量幾多又肉厚,酒味香濃。

嘩嘩嘩!原隻珍寶帶子

上湯杞子浸菜膽,芥菜幾清甜

香橙江南小排骨
賣相搶眼好吸引,一陣清新香甜的橙味傳過來。
香橙汁甜中帶酸,好開胃,小排骨外脆內嫩,超正。

生炒臘味糯米飯
熱騰騰糯米飯,粒粒分明,有不少臘肉夠香夠惹味。

附送的糖水是紅豆沙,紅豆大粒有咬口,味道有驚喜!

2019-04-16 574 浏览
是日好晏先食第一餐,所以係銅鑼灣都行到好夜先食晚餐,當日係SEVENS舉辦日子,周街都係人,我地無預先諗定食咩晚餐,決定簡簡單單去忠記食住家菜忠記係樓上店,位於VICTORIA SECRET隔離條食街,有大圓檯其實都幾岩一班人黎食飯吹水,我成日覺得食西餐既長檯多D人頭同尾都唔會傾到計,而圓檯就唔會有呢個煩惱點解我話呢度係食住家菜,因為大多數餸菜都好有家的味道,牆上仲有是日靚魚,我地去到都已經賣曬,可見其受歡迎程度每人會有一碗例湯,當日係青紅蘿蔔湯,最鐘意出街食都有湯飲,湯怪表示滿足陳年花雕無骨醉雞 ($54)前菜叫左醉雞,起曬骨岩曬我呢D懶人,雞肉好滑亦唔肥,濃濃的花雕酒香浸到入曬味蟲草花杞子炒班片 ($74)有菜有魚我就最鐘意,用左西蘭花做底,班片輕輕走左油,又係啖啖肉唔怕有骨,如果再多少少蟲草花就PERFECT池啦雜菜煲 ($68)因為真係唔太肚餓,所以就食多D菜清淡D,雜菜煲大大煲,有多款菜,仲有雲耳、粉絲、菇片、瑤柱,估唔到咁多材料咁豐富,兩個人叫兩個飯加個煲都好滿足
陳年花雕無骨醉雞 ($54)
蟲草花杞子炒班片 ($74)
雜菜煲 ($68)
2019-04-06
2019-04-15 821 浏览
👨‍👩‍👧‍👧草根家庭聚會總是離不開中菜這個選擇,經常吃酒樓點心,有點膩吧👉🏻👈🏻。這次有點新意👀,吃樓上私房菜🙌🏻。🍴忠記私房菜四位用($688)私房靚湯稻庭烏冬北海道帶子金牌口水雞半隻鐵板薑蔥桶蠔鐵板茄汁大虎蝦香橙江南小排骨生炒臘味糯米飯精美糖水——————————————————————————————私房靚湯:蕃茄薯仔豬骨湯🍅🥔🐷🦴🥣,健康又足料🌿,先飲口湯,暖一下胃✨。稻庭烏冬北海道帶子:🌊帶子選用了刺身帶子,👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳廚師把帶子底面煎封,除了外觀看起來帶金黃色,更吸引外,還令味道變得更惹味。稻庭烏冬質感幼滑彈牙,配上Wasabi汁胡麻醬,正!金牌口水雞半隻:💧口水雞汁才是重點!非常麻非常辣🔥☄,嫩滑的雞肉需要辣汁來調味🐥,🥒青瓜絲更是充份吸收了辣汁的精華🔥🔥🔥,喜歡吃辣的你可以來挑戰下💁🏻‍♀💁🏻‍♂。鐵板薑蔥桶蠔:👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳廚師選用了美國筒壕,所以經常烹煮後蠔肉依然非常肥美🤤,食材選料有質素😍。用鐵板奉上食物,能夠保持食物熱度🔥!桶蠔脆炸後,不油膩,非常惹味!鐵板茄汁大虎蝦:🦐大虎蝦一客有四件,蝦肉新鮮🤤,🔥用鐵板奉上更惹味🙌🏻😆!香橙江南小排骨:很少地方或餐

🍴忠記私房菜四位用($688)

香橙江南小排骨
香橙江南小排骨:很少地方或餐廳用橙作為整個菜色的主調🍊,因為這決定比較大膽,事實上味道比想像中好太多了吧!香橙醬汁帶酸酸甜甜,令人十分開胃🤤。而且排骨份量多,夠食,十分滿足!
生炒臘味糯米飯
生炒臘味糯米飯:🍚每人一碗糯米飯,飯粒炒得粒粒分明,味道還好。
精美糖水
精美糖水:最後以綠豆沙作結,質感比較稀,味道不過不失。

餐牌如下

2019-04-14 110 浏览
舊同事慶祝我生日,全男班,個個都係大食量之人,今次去左忠記咖啡屋‧私房菜淨係睇名以為佢係咖啡屋,但其實真正身份係私房菜,私房菜6位起可點餐,如果少過6位可以散叫,今次點左半圍盤满砵满南非鮑魚撈起宴C餐原隻南非鮑魚長腳蟹撈起鮑魚彈牙肉質結實勞起由10款配料組成,口感佳盤满砵满五小碟,雖然係五小碟,但份量一D都唔少分別有1.溫室番茄-好清甜2.椒盬雞軟骨-好香口3.陳年花雕鴨舌-最好味,花雕好香好入味,鴨舌好爽口4.芥茉牛舌-好惹味5.麻辣大豆芽-好醒胃五款不同小食不同味覺,好满足猴頭菇花膠燉老雞每人2碗,湯料多湯又多火焰炭燒蜜汁豬扒皇用鍚紙包住焗再點火,豬扒原汁原味無改錯名,真係豬扒皇一人一塊,一塊等於一隻碟咁大我都未見過咁大塊豬扒而且蜜汁好香好味酥炸美國桶蠔,美國桶蠔出名大隻,佢炸完之後都仲咁大隻真係好誇張差唔多一隻手掌咁大炸多好鬆化,生蠔又爽甜,好正羅漢八寶上素,多料原隻東江鹽香雞六位上一隻雞,我地都呆左因為已經好飽,鹽香雞好夠味,鹽味剛好,不會太過重燒汁鰻魚炒飯,每人一碗,炒飯粒粒分明,好清楚燒汁鰻魚有色有味蛋白杏仁茶,好別致,但不是我杯茶,我唔食杏仁的最後仲有生果同雪糕,真係多到
舊同事慶祝我生日,全男班,個個都係大食量之人,
今次去左忠記咖啡屋‧私房菜
淨係睇名以為佢係咖啡屋,但其實真正身份係私房菜,
私房菜6位起可點餐,如果少過6位可以散叫,

今次點左半圍盤满砵满南非鮑魚撈起宴C餐
原隻南非鮑魚長腳蟹撈起
鮑魚彈牙肉質結實
勞起由10款配料組成,口感佳
盤满砵满五小碟,
雖然係五小碟,但份量一D都唔少
分別有
1.溫室番茄-好清甜
2.椒盬雞軟骨-好香口
3.陳年花雕鴨舌-最好味,花雕好香好入味,鴨舌好爽口
4.芥茉牛舌-好惹味
5.麻辣大豆芽-好醒胃

五款不同小食不同味覺,好满足
猴頭菇花膠燉老雞
每人2碗,湯料多湯又多
火焰炭燒蜜汁豬扒皇
用鍚紙包住焗再點火,
豬扒原汁原味
無改錯名,真係豬扒皇
一人一塊,一塊等於一隻碟咁大
我都未見過咁大塊豬扒
而且蜜汁好香好味
酥炸美國桶蠔,
美國桶蠔出名大隻,佢炸完之後都仲咁大隻
真係好誇張差唔多一隻手掌咁大
炸多好鬆化,生蠔又爽甜,好正
羅漢八寶上素,多料
原隻東江鹽香雞
六位上一隻雞,我地都呆左
因為已經好飽,
鹽香雞好夠味,鹽味剛好,不會太過重
燒汁鰻魚炒飯,
每人一碗,炒飯粒粒分明,好清楚
燒汁鰻魚有色有味
蛋白杏仁茶,
好別致,但不是我杯茶,我唔食杏仁的
最後仲有生果同雪糕,
真係多到食唔晒,
最後要打包走

總結餐廳量多好味兼抵食,人多食量多都係最佳選擇
爸媽愛吃中菜,在爸媽朋友的介紹下,一家4口一同前往銅鑼灣試了一間樓上私房菜。私房菜4位用($688)忠記咖啡私房菜私房靚湯稻庭烏冬北海道帶子金牌口水雞半隻鐵板薑蔥桶蠔鐵板茄汁大虎蝦香橙江南小排骨生炒臘味糯米飯精美糖水番茄薯仔豬骨湯🍅🥔🐖,每碗都有大件豬骨於湯中,十分足料,味道濃郁。刺身級數的帶子,煎香外面中間仍是半生熟。下面的稻庭烏冬滑溜,淋上芥末胡麻醬,十分開胃。美國桶蠔,大大隻,外面脆炸,中間軟嫰。以薑蔥爆炒,十分惹味😋👍🏻。香橙汁甜甜酸酸🍊,非常開胃😆,有爽甜的洋蔥和多汁的橙粒做配菜,排骨外面炸得香脆,肉質軟腍,令人忍不住一件接一件地吃光。茄汁大蝦以鐵板形式上枱,賣相吸引😍。虎蝦新鮮彈牙,甚是不錯🦐。口水雞以冷盤形式呈上,味道帶麻辣,雞肉嫰滑,可惜不夠入味🐓。下面有大量青瓜絲及芽菜墊底,吸收了麻辣汁,愈食愈辣🌶。最後還有每人一碗糯米飯🍚,糯米飯粒粒分明,加入大量臘腸,味道不錯👍🏻,滿滿的一碗,十分飽肚。最後的糖水以黑白淡奶的杯子盛載,十分有趣😆。這日是綠豆沙,不會太甜,又有粒粒綠豆,吃完不會膩。環境看似普通中式餐廳,中午有客飯供應。但食物以私房菜而言,價格不算高,質素不錯。想要吃

私房菜4位用($688)
忠記咖啡私房菜

精美糖水

環境看似普通中式餐廳,中午有客飯供應。但食物以私房菜而言,價格不算高,質素不錯。想要吃中式私房菜可以一試。
2019-04-13 115 浏览
今日放工同朋友去了這間中式菜館食飯。餐廳門外有大大牌霓虹燈掛牌寫住餐廳名。之後門口好多介紹菜式的餐牌,這間餐廳主打食小菜同廣東菜式。(有食住家私房菜的感覺).而菜式種類好多,而且比較新穎,是非一般的廣東菜。點了一個三文魚籽糖芯皮蛋$40。一個稻庭烏冬北海道帶子和風芥末汁$40,一個冷麵北海道帶子和風芥末汁$40。咕嚕明蝦球$78。xO醬西蘭花炒斑片,$72。蒜蓉牛油雞翼$70。首先店員會送上免費的野葛菜生魚湯。湯的味道很濃郁,而且比較咸,不過都幾入味。三文魚籽糖芯皮蛋皮蛋晶凝通透,而且十分滑,很有蛋香,三文魚籽脆口,配上辣油跟皮蛋食好開胃。冷麵同稻庭烏冬北海道帶子和風芥末汁首先要把和風芥未汁淋落冷麵和烏冬再攪拌,才食用。烏冬加了胡麻醬芥末汁很清爽,麵同烏冬很Q彈,跟甜甜的胡麻醬很夾,芥未很攻鼻,但越食越上癮。咕嚕明蝦球蝦球新鮮脆爽,而且紅青椒很爽口,醬汁甜甜地。份量都好多,好大碟。xO醬西蘭花炒斑片西蘭花🥦雖然清淡,但有鎖住水份,所以不錯。而斑片都好香口,不過感覺炒得過火,因為面頭上有少許焦了。另外,加上蒜香炒,所以香味加重,增加了食慾。蒜蓉牛油雞翼蒜蓉超多而且香口,雞翼嫩滑同juic

野葛菜生魚湯

冷麵同稻庭烏冬北海道帶子和風芥末汁
稻庭烏冬北海道帶子和風芥末汁
冷麵北海道帶子和風芥末汁

xO醬西蘭花炒斑片
.xO醬西蘭花炒斑片

蒜蓉牛油雞翼
蒜蓉超多而且香口,雞翼嫩滑同juicy ,都多肉。不過牛油味不突出。

最後會送上一杯免費糖水
一杯綠豆沙,雖然係普普通通,跟平時食的一樣,不過用奶茶杯盛著綠豆沙,很特別。
味道不錯,可以再試,價錢都合理,因為份量算好。
綠豆沙
2019-04-12
稻庭烏冬北海道帶子和風芥末汁
冷麵北海道帶子和風芥末汁
.xO醬西蘭花炒斑片
  • XO醬西蘭花炒斑片
2019-04-12 94 浏览
好耐無嚟,呢幾日去番,見到有新推介,便試試蕃茄濃湯鮮牛肉餐$38包括: garlic 厚多士,幾好食,garlic分佈平均 配 雙旦,炒得幾滑主角 : 鮮牛肉蕃茄濃湯(我㨂)通粉,牛肉鮮嫩,有牛味,有六至七片,塊塊都咁好質地,塊塊都食得入口湯底,好夠鮮蕃茄味,好醇,不咸,有很多鮮蕃茄粒,有實質感,似住家湯通粉,吸飽湯汁,正惟一批評,奶茶,太快上,凍左,所以,轉飲凍O茶,好d...
好耐無嚟,呢幾日去番,見到有新推介,便試試

蕃茄濃湯鮮牛肉餐$38

包括: garlic 厚多士,幾好食,garlic分佈平均
配 雙旦,炒得幾滑

主角 : 鮮牛肉蕃茄濃湯(我㨂)通粉,

通粉,吸飽湯汁,正

惟一批評,奶茶,太快上,凍左,所以,轉飲凍O茶,好d...
2019-04-06 88 浏览
經過銅鑼灣渣甸街見到樓下既廣告呢間忠記私房菜好似唔錯就去左食! 餐廳都好闊落 坐得舒服!望到menu 有2人餐,有魚有菜有肉有湯又有糖水先228$ 非常抵食!魚我地簡左豉焦蒸法,黎到魚肉大條又香,完全無猩味,成條魚又無乜骨,好易食,魚肉又嫩滑!菜就簡左菜心,菜心新鮮又甜!菠蘿沙拉小排骨味道非常惹味,外脆內嫩,加埋面頭既沙拉醬,酸酸甜甜超開胃!另外我仲散叫左個炸蒜牛油雞翼,雞翼好大隻比起出面既,炸蒜十分多,食落啖啖都脆卜卜,雞翼肉又嫩!十分滋味呢度既菜式選擇多又夠大碟,岩哂一家人去食,而且食物又夠鑊氣,下次絕對會再黎呢!
菜就簡左菜心,菜心新鮮又甜!
2019-04-05 85 浏览
今日和朋友在銅鑼灣做完運動,明天是公眾假期,周圍都係人,時間差不多9點,我們去到渣甸街找找有什麼吃,去到渣甸中心,見到一樓有間忠記私房菜好像很吸引,就決定上去試試。餐廳內都算大,有電視,餐牌菜式很多種類,我們點了私房菜二人餐$308、兩客中湯、花雕碎鴨舌、稻庭烏冬帶子、江南小排骨、八寶生菜包、臘味糯米飯、糖水,我們再加了椒絲腐乳通菜$65。餐湯是紅蘿蔔蓮藕煲瘦肉湯,清熱涼血、滋補腸胃,單看顏色已知相當濃郁。花雕碎鴨舌 - 鴨舌本身沒有味道,但爽脆的質地讓人吃上癮。稻庭烏冬帶子 - 胡麻汁很惹味江南小排骨 - 帶骨的豬肉,吃起來較有嚼勁,加上醬汁酸酸甜甜,很開胃。八寶生菜包 - 生菜很新鮮臘味糯米飯 - 吃熱騰騰的糯米飯,充滿臘味香,美味又暖胃。總評:食物正,服務好

花雕碎鴨舌 - 鴨舌本身沒有味道,但爽脆的質地讓人吃上癮。

稻庭烏冬帶子 - 胡麻汁很惹味

八寶生菜包 - 生菜很新鮮

臘味糯米飯 - 吃熱騰騰的糯米飯,充滿臘味香,美味又暖胃。

總評:食物正,服務好
2019-04-04
2019-04-05 108 浏览
突然間好想食糯米飯,搵到呢間有個抵食二人餐,就同fiancé 去試下。真係好豐富!有沙葛湯,熱辣辣即時暖下個身,味道唔會淡茂茂,好足料👍🏻雖然陳年花雕醉鴨舌係前菜,但份量好多,好勁花雕酒味,我本身就唔好酒,fiancé 話好食。稻庭烏冬北海道帶子加埋佢地落左wasabi既芝麻醬一齊食好好味!有埋蟹子一齊食脆卜卜好正!隻帶子好大😍只係略略煎過個面,入面重係生生地👍🏻刺身級帶子先做到主菜揀左隆龍八寶生菜包🥬,唔加佢個醬個好食啲,個醬exactly 係點乳豬個隻醬,加完太濃搶晒本身啲味。香橙🍊江南小排骨一啲都唔小🤣開頭以為一粒粒排骨,原來係一條條。呢個好好食!好濃橙味,外層加左粉炸到勁脆,再煮,每一條骨都包住香濃既橙汁🍊熱辣辣好好食👍🏻我地想食菜,加左個什菜煲,面頭有啲瑤柱仔同杞子,啲菜估唔到係炒過,因為望到好油,本來食什菜煲為左清啲,點知係炒完再落煲😅😅生炒糯米飯炒得好好,唔會”削bed bed”,每啖都食到細細粒既臘腸👍🏻好好食!食埋紅豆沙超滿足!雖然煲得唔夠起沙,似紅豆湯多啲,但佢低糖唔會甜爺爺。份量只有半杯,咁都幾好,我地食左咁多野都食唔到一杯,唔會浪費食物。下次我可以帶屋企人試下😌
有埋蟹子一齊食脆卜卜好正!
下次我可以帶屋企人試下😌
  • 生炒臘味糯米飯
2019-04-04 80 浏览
今晚在銅鑼灣放工,就約咗朋友在附近食晚餐,見到呢間樓上私房菜菜式選擇多,價錢又相宜,就上來食下。餐廳環境較寬落,座位多,大檯細檯都有,今晚都好多人,差唔多坐满。我地決定點二人套餐,$308/兩位,抵食豐富。私房靚湯,青紅蘿蔔湯,熱辣辣,清甜可口。陳年花雕醉鴨舌,有淡淡酒香味,香氣撲鼻,滲入鴨舌當中,爽滑鮮甜。稻庭烏冬北海道帶子,淋上日式芝麻醬,惹味香甜,烏冬爽滑彈牙,煮得剛好熟,帶子厚身嫩滑。野菌芥末安格斯牛柳粒,用上青椒,洋蔥等一齊食,爽口鮮甜,牛柳肉質嫩滑,咬落軟稔,唔會油膩,牛肉味濃郁。生炒臘味糯米飯,炒得飯粒乾身,粒粒分明,入口煙韌香甜,臘味的香味滲入飯粒當中,油脂香味濃郁。甜品有綠豆沙,鮮甜清爽,綠豆味濃郁。我地仲加錢$15加咗一件芝士蛋糕,結實香滑,芝士味香濃。乾隆八寶生菜包,生菜爽脆,飲粒即煮熱辣辣,醬汁惹味,肉質嫩滑。腐乳炒通菜,新鮮爽脆,呈鮮綠色,帶有少少辣味。

我地決定點二人套餐,$308/兩位,抵食豐富。

私房靚湯,青紅蘿蔔湯,熱辣辣,清甜可口。

甜品有綠豆沙,鮮甜清爽,綠豆味濃郁。

我地仲加錢$15加咗一件芝士蛋糕,結實香滑,芝士味香濃。

腐乳炒通菜,新鮮爽脆,呈鮮綠色,帶有少少辣味。
2019-04-03 65 浏览
話說上禮拜約左朋友去銅鑼灣個頭聚一聚雖則銅鑼灣咩地方既菜式都有得食但係同個朋友都不約而同想食返中菜結果就去左呢間離Sogo 大約幾分鐘路程既忠記私房菜度食喇有選擇困難既朋友唔洗擔心 佢有d 二人餐俾我地簡 當然我地都同樣叫左個set 喇個人覺得湯水都幾緊要 咁岩呢個set 都有 標榜私房靚湯 飲落的確冇味精感覺 清清甜甜陳年花雕醉鴨舌呢個餐前小食真係岩哂我地一路傾計 一路食 唔覺唔覺就食哂一兜 花雕酒味幾濃 開胃之選稻庭烏冬北海道帶子帶子大大粒 輕輕兩邊略略煎過 配合佢地特製既芥末麻醬 的確令我地眼前一亮野菌芥末安格斯牛柳粒個set 包兩個主食 呢個牛柳粒好既地方係牛柳粒肉質都幾鬆軟味道仲幾香口野味乾隆百寶生菜包生菜新鮮爽口 肉碎每一細粒都非常入味兩個人食既話份量方面絕對滿足倒你佢地仲會特別俾d 海鮮醬你 可以先食左個唔要醬既之後再食個有醬既睇下自己岩邊個多d生炒蠟味糯米飯即叫即整 最衰唔係冬天 如果唔係真係岩哂除左個set 之外 我地仲叫多左個西蘭花蟲草花杞子炒斑片 斑片肉質結實西蘭花新鮮 炒出黎都幾有鑊氣最後食堆個set 包既綠豆沙糖水 今晚真係畫上個happy ending
話說上禮拜約左朋友去銅鑼灣個頭聚一聚

最後食堆個set 包既綠豆沙糖水
今晚真係畫上個happy ending

每人average 大約200蚊倒 抵食丫
2019-04-03 457 浏览
今日打完波搵野食比我發現呢間位於銅鑼灣嘅忠記,啱啱新開當然要試一試。入面環境同一般茶餐廳無異。餐廳有例湯送。第一道小食好快上菜,就係稻庭烏冬配北海道帶子。帶子外皮稍為煎香,內裏依然晶瑩剔透,處於魚生嘅狀態,非常鮮嫩。另外醬汁係芥末芝麻,有少少辣,更突出到庭烏冬嘅幼滑細膩嘅口感。芥末蒜泥牛脷非常軟稔,配上蒜泥味道非常夾。一碟起碼10塊牛脷但價錢只係$46,我覺得非常抵食,下次嚟一定encore。另外一道小食係椒鹽黃金豆腐,外層香脆內𥚃豆腐依然嫩滑,每一粒既size都差唔多,唔會一粒大一粒細,抵讚!以上三款都係小食,我哋當然食唔飽,所以叫咗沙窩雲吞雞,分量超大。湯底非常鮮甜唔油膩,可以當湯咁飲。雲吞係人手製成,皮薄餡靚。至於雞仍然嫩滑,肉質一啲都唔「鞋」,可謂色香味俱全。最後叫咗杯凍檸茶,非常大杯,茶底亦不錯。估唔到喺銅鑼灣商業大廈上面有一間幾抵食嘅中餐廳。食物價錢係銅鑼灣算合理,二人餐都係$308,四人餐就$688。下次多啲人打波之後可以一齊食呢間,試一試佢其他菜式!

餐廳有例湯送。

稻庭烏冬帶子

芥末蒜泥牛脷

椒鹽黃金豆腐

沙窩雲吞雞

最後叫咗杯凍檸茶,非常大杯,茶底亦不錯。

2019-03-25
稻庭烏冬帶子
芥末蒜泥牛脷
椒鹽黃金豆腐
沙窩雲吞雞
2019-04-02 68 浏览
中菜一直都係我至愛特別係港式中菜但女友就麻麻地不過今次呢間就難得連女友都讚不絕口入到門口見到拎過獎已經信心大增店員非常之親切,真係好似返左屋企咁係佢推介之下點左個好抵食既二人餐有菜,有雞,有個小菜,仲有飯有湯有糖水湯唔係味精湯飲落去好清甜而且都幾足料呢到既口水雞會話比你聽咩叫真正既麻辣佢麻得黎香,辣得黎唔會得個死辣而且佢上面既料加左蝦米等等既食材就令佢更加香真係用黎撈飯都夠撈10碗而且雞肉嫩滑得黎,食雞有雞味芥蘭不過不失幾爽口新鮮,但始終只係青菜,唔會有太大驚喜麻婆肉鬆滑豆腐呢個麻婆豆腐都唔錯幾有香味,而且幾惹味,同埋豆腐都好滑嫩不過個人鍾意再辣D涼瓜肉鬆菜甫煎蛋涼瓜份量好足蛋餅都煎得好香肉鬆同菜甫都幾吊味咕嚕明蝦球蝦球爽口又彈牙而且炸得好靚令佢就算加左咕嚕汁都仲好脆口而個咕嚕汁酸酸甜甜好開胃,味道岩岩好食到咁飽,叫左個二人餐仲加多左兩個菜咁先351蚊唔洗加一,唔洗茶介真係邊到搵
中菜一直都係我至愛
特別係港式中菜
但女友就麻麻地
不過今次呢間就難得連女友都讚不絕口
入到門口見到拎過獎已經信心大增

店員非常之親切,真係好似返左屋企咁
係佢推介之下點左個好抵食既二人餐
有菜,有雞,有個小菜,仲有飯有湯有糖水
湯唔係味精湯
飲落去好清甜
而且都幾足料
呢到既口水雞會話比你聽咩叫真正既麻辣
佢麻得黎香,辣得黎唔會得個死辣
而且佢上面既料加左蝦米等等既食材
就令佢更加香
真係用黎撈飯都夠撈10碗
而且雞肉嫩滑得黎,食雞有雞味
芥蘭不過不失
幾爽口新鮮,但始終只係青菜,唔會有太大驚喜
麻婆肉鬆滑豆腐
呢個麻婆豆腐都唔錯
幾有香味,而且幾惹味,同埋豆腐都好滑嫩
不過個人鍾意再辣D

涼瓜肉鬆菜甫煎蛋
涼瓜份量好足
蛋餅都煎得好香
肉鬆同菜甫都幾吊味
蝦球爽口又彈牙
而且炸得好靚
令佢就算加左咕嚕汁都仲好脆口
而個咕嚕汁酸酸甜甜好開胃,味道岩岩好
食到咁飽,叫左個二人餐仲加多左兩個菜
咁先351蚊
唔洗加一,唔洗茶介