2019-01-09 155 浏览
今天跟朋友嚐嚐私房菜 。稻庭烏冬北海道帶子作為開胃菜,帶子煎得很香,煎得剛剛,不會很硬,帶子吃進去還是很嫩的,稻庭烏冬香滑彈牙,胡麻芥末醬汁只是微微的辣,吃後胃口大開,之後的菜式可以盡情享受啊! 金牌口水雞口水雞辣度剛剛,吃唔到太辣的我,也可以吃上幾塊,微微的辣,淡淡的香,辣味是吃後慢慢的往外移動,辣味的感覺緩緩的跑不出來,這是才知道自己吃了辣的口水雞,倒也是很美味,難怪那麼多人喜歡吃口水雞。 酥炸美國桶蠔愛吃蠔的人大概也喜歡蠔的各種煮法,我就是一個吃蠔控,各種各樣的蠔我都愛吃,而且都會特別欣賞。炸蠔的火候掌控要比較好,否則就不能吃到蠔的嫩滑,外面酥脆,裡面肉汁鮮甜且嫩滑,口感十足! 茄汁爆原隻大虎蝦大大的虎蝦,爽口彈牙,茄汁的味道,美味至極,茄子的味道剛剛好,不甜也不酸! 家鄉私房椰菜炒肉碎椰菜的炒得很有味道,可能因為個肉碎的味道調得好,令整個菜炒得剛剛好!生炒臘味糯米飯臘味甜甜香香的,粒粒的蠟味很有層次感,糯米飯炒得很香。吃得很飽,很滿足的一個晚上,會再去光顧!
今天跟朋友嚐嚐私房菜 。

稻庭烏冬北海道帶子

金牌口水雞

酥炸美國桶蠔

茄汁爆原隻大虎蝦

家鄉私房椰菜炒肉碎

生炒臘味糯米飯

• 酥炸美國桶蠔
2018-12-31 151 浏览
係銅鑼灣行街到咁上下,要搵晚飯食,上到餐廳見唔使排隊就一於入去試一試。坐定定之後,因為唔想多諗,就索性叫個二人餐。一上黎有兩個例湯,係蕃茄薯仔豬肉湯,飲落味道偏淡,麻麻地。不過,值得一讚係上菜速度相當快,套餐既海南雞半隻同土魷煎肉飯都一齊黎,連同一個白飯同一個油飯。先講下個海南雞,份量算okay,但無乜雞味,而且都唔太嫩滑,有啲失望。至於個土魷煎肉飯,外皮都煎得幾香脆,但係味道只可以話係不過不失,唔算突出。特別一提係個油飯,除左見到個表面係略帶光身之外,食落同普通白飯一樣甜品方面就係薑汁湯丸,因為岩岩煮好,上枱個時仲熱辣辣,比較搞笑係用茶餐廳啲熱飲杯黎盛載。味道就真係幾好,薑汁味夠濃,湯丸就有兩粒,係黑芝麻涵。是日點餐: 二人餐海南雞半隻家鄉土魷煎肉飯蠔油菜心兩碗飯兩碗例湯(蕃茄薯仔湯)兩碗糖水(薑汁湯丸)
坐定定之後,因為唔想多諗,就索性叫個二人餐。

是日點餐: 二人餐

海南雞半隻
家鄉土魷煎肉飯
蠔油菜心
兩碗飯
兩碗例湯(蕃茄薯仔湯)
兩碗糖水(薑汁湯丸)
海南雞半隻
2018-12-30
2018-12-19 1235 浏览
平時食炒餸小菜嘅地方都聚集係九龍區,例如品香樓、萬發等等,今次要就一就港島腳,朋友睇完openrice就揀咗呢間,係銅鑼灣到食佢係樓上舖嚟嘅,一出lift就見到門口。當時係星期日晚上八點左右,入面都已經full咗,要等幾分鐘咁啱有人離開就入到去首先會每人上咗一壼湯先,飲落真係好夠火喉,味道豐富不單一,證明好足料椒鹽雞軟骨同出面唔同,呢到外皮薄薄地,輕輕咬落去就有卟一聲,入面嘅雞軟骨就同平常一樣味道瑤柱肉鬆蒸水蛋超級好味👍🏿 首先啲蛋夠哂滑,然後每幾啖都會食到瑤柱絲,成個蛋每一啖都有好勁嘅瑤柱味,令成個味道昇華咗,撈飯一流椒鹽黃金豆腐坊間有幾款唔同size嘅椒鹽豆腐,通常酒樓都係細細粒嘅,呢到就係大磚。外層嘅脆皮超級之薄,基本上用筷子夾個時都有機會唔小心夾破,入面嘅豆腐係滑豆腐鐵板忠記小炒雞呢到一上菜就已經聞到好香,見到佢充滿鑊氣。朋友一食就已經話好正,入面雞肉好有鮮味,肉質結實有雞味,炒嘅調味非常之香口,絕對係招牌菜金銀蛋上湯浸時蔬同坊間唔同嘅係,呢到嘅上湯味道更加豐富濃郁,唔係用普通雞湯就做到嘅味道,而係真係有落足料嚟帶出嘅味道除咗一張張大枱成個家庭嚟食之外,亦有啲枱係兩個人食,因為

椒鹽雞軟骨

鐵板忠記小炒雞

鐵板忠記小炒雞

金銀蛋上湯浸時蔬

金銀蛋上湯浸時蔬

除咗一張張大枱成個家庭嚟食之外,亦有啲枱係兩個人食,因為兩個人食叫幾碟餸嘅話呢到價錢都唔錯。既然呢到係有水準之作,下次可以嚟呢到試埋私房菜~
2018-12-02
  • 鐵板忠記小炒雞
  • 瑤柱肉鬆蒸水蛋
2018-12-18 774 浏览
啱啱開完會,又到食飯時間,近近地揾番銅鑼灣區,同事想炒餸食飯,佢提議去忠記,我咁就得人,緊係無所謂la!一於就忠記la!今晚叫左個2人套餐,包: 餐前小食,私房靚湯,小菜兩款,稻庭烏冬北海道帶子,生炒臘味糯米飯和糖水,都係$308咋!超值餐前小食~ 陳年花雕醉鴨舌一上桌已聞到好香的花雕酒味,濃郁的花雕酒完全滲入大大隻的鴨舌中,還帶點杞子的甜味,好惹味私房靚湯~雖然只是青紅蘿白湯,但不似一般的例湯般清淡如水,相反還有老火湯的味道,有家的感覺稻庭烏冬北海道帶子~北海道帶子又大又厚肉,表面煎得金黃微焦,內裏肉質爽口鮮甜,配以青瓜絲,蟹柳絲,蟹籽和彈牙的稻庭烏冬,精妙之處來自那個自家製Wasabi混麻醬,令這個冷盤頓時變得清新無比小菜 ~ 乾坤八寶生菜包配料有豬肉碎,紅蘿蔔粒,紅椒粒和炸米粉,半肥瘦的豬肉碎肉質鬆軟又入味,加上蘿蔔粒,紅椒粒和炸米粉口感豐富加埋新鮮生菜包住食更覺爽脆無比,絕對可以解去肉碎的膩,又可以食多幾個生菜包la小菜~ 野菌芥末安格斯牛柳粒安格斯牛柳粒牛味濃郁,又腍多肉汁,配以青紅椒,洋葱和菇,整道菜炒得好有鑊氣,又香又可口生炒臘味糯米飯~糯米飯炒得好乾身,加上臘味,葱粒和
一於就忠記la!

餐前小食~ 陳年花雕醉鴨舌

小菜 ~ 乾坤八寶生菜包

小菜~ 野菌芥末安格斯牛柳粒

生炒臘味糯米飯~糯米飯炒得好乾身,加上臘味,葱粒和蛋絲,惹味極了

精美糖水~薑汁黑芝麻湯丸
薑汁味勁濃,辣中帶甜,加上軟糯的黑芝麻湯丸,真是大滿足

Menu選揀極多,無論是套餐,餐前小食, 大廚推介, 精美小菜, 煲煲好味,蒸巧小菜,都令人目不暇給,還有忠記私房菜,如乾隆八寶佛跳牆 ,八寶冬瓜盅, 紅燒元蹄都可以預早order, 下次真的好想試呀!

2018-11-26
  • 野菌芥末安格斯牛柳粒
  • 乾坤八寶生菜包
  • 陳年花雕醉鴨舌
  • 稻庭烏冬北海道帶子
2018-12-17 129 浏览
私房菜 近期好似好流行 每次去試呢d 私房菜既餐廳,都無令我失望蒸蛋好滑 入口溶化新鮮雞蛋山抄排骨多肉 又酸酸甜甜 餸飯必點佢仲會送熱辣辣主家湯 係附近返工既人 應該可以做一個飯堂了 😂
私房菜 近期好似好流行

每次去試呢d 私房菜既餐廳,都無令我失望

蒸蛋好滑 入口溶化

新鮮雞蛋

山抄排骨多肉 又酸酸甜甜 餸飯必點

佢仲會送熱辣辣主家湯 係附近返工既人

應該可以做一個飯堂了 😂
2018-12-17 575 浏览
係銅鑼灣行完街又凍冰冰想食返d熱野,中菜係一個不錯的選擇。餐廳名叫咖啡屋,實情主打私房菜,仲幾抵食。店員幾有禮貌,有問必答仲要係秒答,完全感受到佢地對菜式的熟悉。食物款式有太多,在選擇困難的情況下點了二人餐,全部野都幾啱食,勝在唔洗煩。首先來的是餐湯,花生眉豆豬骨湯,都算老火,豬骨豬肉都煲到好入味,融化晒,花生同眉豆咬落去充滿湯汁。小食是花雕醉鴨舌,就咁聞已經好大陣花雕香味,入口更是爽脆,作為小食份量都幾多,一口一粒,細細粒但好多粒。稻庭烏冬帶子可以當冷盤咁食,烏冬彈牙煎帶子又大隻又甜,淋上特製的芝麻醬,香得來帶點芥辣,份量唔算大,唔怕食烏冬食飽。安格斯牛柳粒的牛柳肥瘦剛好,肉汁滿滿,鑊氣好夠。不得吹奏一下作為配菜的冬菇,鑊氣比牛柳粒更強,吸收了肉汁和醬汁精華的冬菇可謂妹仔大過主人婆,香氣在口中繞樑三日。上湯杞子芥膽,清而不淡的一道菜,芥膽切到可乾淨,基本上得返最嫩的芯才放碟上菜,芥膽甜而不澀,好嫩滑。炸蒜杞子等配料為芥膽錦上添花。跟餐以外叫的椒鹽鮮魷,用籃裝住好有特色,魷魚炸得鬆化,魷魚新鮮爽口彈牙,食多幾塊都唔覺滯。臘味糯米飯係餐廳招牌菜之一,糯米粒粒分明,煙韌不粘牙,加上臘腸臘肉

臘味糯米飯係餐廳招牌菜之一,糯米粒粒分明,煙韌不粘牙,加上臘腸臘肉,更令糯米更香更惹味。臘味都幾瘦,個人中意食瘦d的臘味,唔洗食到一口油吖嘛。

最後來的糖水是薑湯芝麻湯圓,咬開芝麻就流心咁流出來了,薑湯驅寒微辣,食完感覺暖了不少。
  • 生炒臘味糯米飯
  • 稻庭烏冬北海道帶子
  • 薑汁湯圓
2018-12-08 179 浏览
忠記有私房菜食,但我哋人少就散叫咗小菜呢度啲 Menu 都幾多相,可以睇睇個賣相先嗌 👍🏻見枝竹羊腩煲好正就叫左呢個~我覺得羊腩煲實物仲靚過張相 🤣煲到㷫烚烚就食得,夠晒暖身!羊腩分量充足,無羶味連啲冬菇都好入味 😋生菜好新鮮翠綠,淥兩淥就 OK 🥬臘味糯米飯係另一個冬天必食 item炒得幾香,唔油,仲炒咗啲蛋絲喺面個福字碗咗好喜慶𠻹 😁鉢酒美國桶蠔超惹味!好鍾意呢個酸甜嘅汁 🤤桶蠔超巨型,外面炸得脆口入面係好 creamy,好好食!估唔到唔係食套餐都有糖水送呢個薑汁芝麻湯圓唔錯 🥰

忠記有私房菜食,但我哋人少就散叫咗小菜
呢度啲 Menu 都幾多相,可以睇睇個賣相先嗌 👍🏻
見枝竹羊腩煲好正就叫左呢個~

我覺得羊腩煲實物仲靚過張相 🤣
煲到㷫烚烚就食得,夠晒暖身!

羊腩分量充足,無羶味
連啲冬菇都好入味 😋

生菜好新鮮翠綠,淥兩淥就 OK 🥬

臘味糯米飯係另一個冬天必食 item
炒得幾香,唔油,仲炒咗啲蛋絲喺面

個福字碗咗好喜慶𠻹 😁

鉢酒美國桶蠔超惹味!
好鍾意呢個酸甜嘅汁 🤤

桶蠔超巨型,外面炸得脆口
入面係好 creamy,好好食!

估唔到唔係食套餐都有糖水
呢個薑汁芝麻湯圓唔錯 🥰
秋冬將至,想吃羊腩煲暖暖身子,就想起了銅鑼灣的忠記私房菜。除了有羊腩煲外,這裡的小菜也非常岀色~先點了一客惹味地三鮮雞球,鑊氣十足炒得好香地三鮮是東北傳統小炒,有茄子、薯仔和青椒,簡單的食材加上雞球,炒得金黃惹味,咸香十足,充滿家鄉的味道這鍋雙冬枝竹羊腩煲跟生菜份量十足,煲底下有火持續加熱,煮得咕嚕咕嚕的~羊腩煲香而不羶,羊肉燘得軟腍雙冬即是冬筍和冬菇,加上枝竹和用湯汁來滾生菜,配料煮得很入味。這條蒸盲鰽也很正🐟少刺又啖啖肉而且蒸得清香鮮嫩,值得一嚐另外再點了同是冬日必備的生炒臘味糯米飯,炒香的糯米飯沾滿了臘味的油分,入口溫熱噴香,非常美味最後還有每人一杯暖入心的薑汁湯圓,薑味十足,可以溫潤祛寒。湯圓煮得綿綿的很軟糯,內餡芝麻味濃~吃完這一頓豐盛晚餐感覺全身都充滿暖意~

先點了一客惹味地三鮮雞球,鑊氣十足炒得好香

羊腩煲香而不羶,羊肉燘得軟腍

這條蒸盲鰽也很正🐟少刺又啖啖肉而且蒸得清香鮮嫩,值得一嚐

• 生炒臘味糯米飯
  • 雙冬枝竹羊腩煲
  • 惹味地三鮮雞球
2018-11-30 173 浏览
餐廳名”忠記咖啡室•私房菜”好特別,後來睇openrice先知原來係“忠記咖啡室”嘅分店 😂餐廳係渣甸中心一樓,出咗銅鑼灣地鐵站行幾分鐘就到,位置都幾方便我同女朋友兩個人揀咗精選二人餐,價值$308(唔洗加一),小菜有幾樣嘢揀,我哋就食咗以下幾樣嘢:花雕醉鴨舌:鴨舌入味,而且份量都真係幾多稻庭烏冬帶子:帶子煎香咗,旁邊黑色樽入面係有啲wasabi味嘅芝麻醬,加埋入去烏冬度好食 😋上湯杞子芥膽:據聞食芥膽可以下火 🤔江南小排骨:小排骨上面有啲橙肉,酸酸甜甜幾開胃臘味糯米飯:糯米飯都炒得幾香,上面仲好細心地有啲蛋絲薑汁芝麻湯圓:湯圓係用個咖啡杯裝住好得意,每人大概有五粒,食埋就真係飽晒喇 😋

花雕醉鴨舌:鴨舌入味,而且份量都真係幾多

上湯杞子芥膽:據聞食芥膽可以下火 🤔

江南小排骨:小排骨上面有啲橙肉,酸酸甜甜幾開胃

臘味糯米飯:糯米飯都炒得幾香,上面仲好細心地有啲蛋絲

2018-11-30 170 浏览
話說,一向喜歡吃中菜的我,上週與三位朋友朋友一起來試試這間中菜館,見好評頗多的。餐廳環境乾淨,新裝修不久的感覺。我們四人就叫了一個私房菜晚餐set。店員首先送上前菜四喜臨門,我覺得當中的醉鴨舌最好吃,酒味濃郁,份量又多。另外三款其實也不錯,炸雞軟骨好惹味,炸得香脆,非常邪惡。牛舌厚切,調味不錯,喜歡上面的炸蒜~之後,重頭戲XO醬鮮百合炒10頭鮮鮑魚就來了!這一碟很夠鑊氣,炒得很香口,鮑魚夠彈牙又不會韌,露筍也不錯吃,少根。至於好邪惡的椒鹽鮮魷無骨九肚魚,真的夠重口味😆,炸得非常香脆,不過挺油膩。杏汁豬肺湯來說,雖然我一直都不是很喜歡杏汁,但這個湯我覺得可以,杏仁味挺重,整體挺惹味的,湯料超多。當晚我最喜歡美極香煎大虎蝦,很夠鑊氣,蝦大大隻,肉質算新鮮。招牌生炒糯米飯用這個碗盛著太可愛了!足料的有很多臘腸粒,糯米飯一粒粒又煙韌,唯一是有點油膩。薑汁芝麻湯圓好好吃薑汁夠辣夠熱,湯圓煮得剛好,皮算薄又煙韌,最喜歡芝麻流沙餡!整體來說,挺滿意的一頓聚餐,樓面有位姐姐服務態度很好,非常細心。

四喜臨門

薑汁芝麻湯圓好好吃

四喜臨門
  • 四喜
  • 薑汁湯圓
  • 生炒糯米飯
2018-11-30 145 浏览
老友好耐冇見面,今日約埋喺銅鑼灣食私房菜相聚吹水。私房菜館位於銅鑼灣鬧市樓上鋪,交通非常方便,裝修比較平實,但有種家的味道。這間私房菜館,有不同私房菜菜單任君選擇, 如果人少來吃飯,又可以揀二人套餐或小菜,豐儉由人。江南五小碟 涼拌麻辣大豆芽 ~ 刺激食慾鹽雞軟骨 ~ 卜卜脆, 粉薄而炸得不油膩芥末蒜泥牛脷 ~ 好香蒜味,加埋wasabi ,令到啲牛脷一啲都唔膻花雕鴨舌 ~ 花雕味濃,鴨舌做得好爽滑和風芥末溫室蕃茄 ~ 調味做得好好,估唔到番茄都可以整咁好味金杯美酒配和風芥末汁桶蠔桶蠔超大隻,輕輕煮過而不過熟,是怕吃生蠔 的人最佳選擇,每隻桶蠔加上海膽,除咗造型靚,仲加添鮮味。配甜甜蘋果酒一起吃,好特別。鐵板茄汁大虎蝦虎蝦超大隻,用鐵板上,加上甜甜酸酸嘅茄汁,非常惹味。我用刀叉享用,簡直有種鋸扒的感覺。至尊佛跳牆材料豐富,湯底清甜,有鮑魚、魚翅、瑤柱、北菇、雞、排骨、杞子…… 好味得嚟又滋補。金牌無骨口水雞雞肉好嫩滑,最好嘅係去哂骨,啖啖肉,味香濃又不太辣,我連平時不敢吃的雞皮也不捨得放棄。北海道帶子和風汁稻庭烏冬帶子好大粒,表面煎得香脆,但內裏只係半熟, 所以香得嚟而仍帶刺身帶子的口

涼拌麻辣大豆芽 ~ 刺激食慾
鹽雞軟骨 ~ 卜卜脆, 粉薄而炸得不油膩
花雕鴨舌 ~ 花雕味濃,鴨舌做得好爽滑

金杯美酒配和風芥末汁桶蠔
靚,仲加添鮮味。配甜甜蘋果酒一起吃,好特別。

鐵板茄汁大虎蝦

金牌無骨口水雞

北海道帶子和風汁稻庭烏冬
帶子好大粒,表面煎得香脆,但內裏只係半熟, 所以香得嚟而仍帶刺身帶子的口感。稻庭烏冬拌上自家製和風汁,少少甜而帶芝麻香

蛋白杏仁茶湯圓
不太甜,好香杏仁味,加上芝麻湯圓, 香滑又滋潤。

鮮果盤
造型非常精美,刀工精巧,尤其是那用番茄和藍莓做成的小甲蟲, 美得令人捨不得吃。

這間私房菜館,交通方便,性價比高,值得再來光顧。
2018-11-29 133 浏览
今晚OT完要去銅鑼灣幫媽媽攞改好左嘅褲, 仲要自己一個人食飯, 所以我決定食好d, 去左呢間之前姊妹推介過嘅忠記咖啡屋開餐。餐廳渣甸中心入面, 雖然唔係地舖, 不過客人都好多。餐牌上面有好多套餐, 不過都係以二人或四人餐為主, 我自己一個當然唔會叫啦, 我點左客三文魚籽糖芯皮蛋同家鄉土魷煎肉餅, 兩款食物份量都好多, 煎肉餅外層微脆, 肉餅口感嫩滑多汁, 皮蛋配上大量魚籽, 味道香濃。由於食物好大份, 最後我都冇叫白飯, 餐廳唔需要加一, 性價比高。
2018-11-28 792 浏览
其實之前已經黎過渣甸中心好多次,雖然每次搭𨋢都會經過呢間私房菜,但總係冇機會入去幫襯。今次,終於可以借朋友生日請食飯呢個機會入去窺探究竟!一入到去見到疑似茶記格局,心諗唔係呀乜咁大整蠱,點知原來係「禾稈冚珍珠」,食物的質素先係重點!江南五小碟:五小碟分別為鴨舌、雞軟骨、大豆芽、車厘茄同埋牛舌。唔同既食材用上非常惹味的醬汁,好似「和風芥末汁」、「蒜蓉芥末汁」、「麻辣汁」等等,十分開胃醒神!和風汁稻庭烏冬:大大粒的帶子表面非常乾身,但入口時卻非常juicy,值得一讚!另一方面,下面的稻庭烏冬亦十分煙韌,配埋酸酸甜甜的和風汁真係不能不試!至尊佛跳牆:燉湯火候十足,睇得出廚師落足心機去炮製,必食!金杯美酒桶蠔:絕對稱得上係一道別出心裁的藝術品!已經整熟的蠔上面放上海膽,下面再配上新鮮翠綠的蔬菜作襯托。入口時蠔鮮味的口感實在令人回味無窮!另外,所謂「美酒」其實係用上apple cider炮製而成,就咁睇重有幾分似花雕添,夠晒特別!鐵板茄汁大尾蝦:熱辣辣的大蝦用上鐵板上枱,然後先淋上茄汁,咁就唔駛驚蝦因為索晒醬汁而變得太腍啦。口水雞:非常唔錯,雖然食得出取材自冰鮮雞但整體尚算嫩滑,辣度亦洽到好處,

和風汁稻庭烏冬

至尊佛跳牆:燉湯火候十足,睇得出廚師落足心機去炮製,必食!

金杯美酒桶蠔

鐵板茄汁大尾蝦

口水雞:非常唔錯,雖然食得出取材自冰鮮雞但整體尚算嫩滑,辣度亦洽到好處,即使唔係太食得辣既朋友都可以接受。

口水雞

你的鮮果樂園:非常非常有特色的果盤!生果砌到好靚唔在講,最特別係將車厘茄用牙籤穿上藍莓,再喺上面點上一粒粒小小的黑點,就咁睇以為係甲蟲添!
你的鮮果樂園

杏仁茶湯圓:以杏仁茶作整晚盛宴的點綴實在最適合不過。甜甜的芝蔴湯圓放喺甜而不膩的杏仁茶裹面總是有一份淡淡的清新感覺!

杏仁茶湯圓

總括黎講,是晚的食物水準之高實在較人驚喜。不過,由於餐廳的格局以茶餐廳為主,所以如果用來宴客好似唔太適合。雖然如此,呢度由於可以分間成不同的partition,所以都適合三五知己飯聚之用。值得一題既係呢度既服務水準,唔好睇D亞姐好似求求其其咁,其實佢地都不知幾認真,可以同你清楚講解每度菜的取材同烹調方法外,亦會為你介紹點樣先可以原汁原味去品嚐每一度美食,呢份態度實在值得加許!
2018-11-28
和風汁稻庭烏冬
金杯美酒桶蠔
鐵板茄汁大尾蝦
口水雞
你的鮮果樂園
杏仁茶湯圓
2018-11-28 96 浏览
近年私房菜係香港越黎越流行,無論日本菜,韓國菜,中菜都可以有私房菜。是日屋企有老人家生日,我地打算帶佢去食私房菜慶祝。私房菜嘅好處係自己定budget,想食咩就食咩,唔需要擔心套餐上有咩唔啱食。是日我地試左各式各樣嘅菜式,由小食,小菜,到甜品不等。江南五小碟:江南五小碟賣相真係好吸引,五款小食分別放係五個唔同嘅小碗裡面。五款小食分別有蒜蓉牛脷,大豆芽,雞軟骨,車厘茄同埋鴨舌。車厘茄配上和風芥末汁,入口有微微嘅wasabi 味,味道清新,好開胃。鴨舌食落有好香花雕杞子香味,入口爽口彈牙,味道唔錯。炸雞軟骨炸粉唔會過厚,食落唔油膩,入口脆卜卜,令人一口一口咁食過不停。金杯美酒配和風芥末汁海膽桶蠔:桶蠔每隻大約好似手掌咁大,非常新鮮,肉質creamy肥美,加入和風芥末汁後味道非常清新,配埋蘋果酒真係完美配搭。北海道帶子和風汁稻庭烏冬:大大粒又厚肉嘅北海道帶子加入青瓜絲,蟹柳絲,爽滑彈牙嘅稻庭烏冬同埋和風汁後,味道酸酸地,帶輕輕嘅辣味,感覺清新醒胃。至尊佛跳牆:鮑魚,翅,花膠,冬菇,螺頭,瘦肉同雞肉等等嘅食材煲過後, 味道非常出,入口鮮甜,無咩味精,感覺相當健康。鐵板茄汁大虎蝦:呢味菜真係非常

是日屋企有老人家生日,我地打算帶佢去食私房菜慶祝。

是日我地試左各式各樣嘅菜式,由小食,小菜,到甜品不等。
江南五小碟:

五款小食分別有蒜蓉牛脷,大豆芽,雞軟骨,車厘茄同埋鴨舌。

鴨舌食落有好香花雕杞子香味,入口爽口彈牙,味道唔錯。

金杯美酒配和風芥末汁海膽桶蠔:
北海道帶子和風汁稻庭烏冬:
至尊佛跳牆:

鐵板茄汁大虎蝦:
呢味菜真係非常之有驚喜,大大隻虎蝦用鐵板上,感覺非常之有新意。上檯後店員再將茄汁倒入鐵板,吱吱聲嘅感覺真係非常過癮。

蝦肉爽口彈牙,蝦頭帶蝦膏,配埋香濃得黎又唔酸嘅茄汁,整體配搭真係令人回味。

口水雞:
口水雞辣味適中,雞肉好嫩,聞落好香,最重要係無骨架,令人一件接一件咁食。

生磨蛋白杏仁茶湯圓:
杏仁味濃,入口好滑,唔會太甜,加入埋我最喜愛嘅湯丸後,真係非常滋潤養顏,好好味。

你的鮮果樂園:
呢個生果拼盤真係好靚,睇得出廚師真係好用心為我地預備,所以都令到我地忍唔住「相機食先」。
2018-11-27 103 浏览
是日約左3個美女去食私房菜今次黎到銅鑼灣 忠記咖啡室一人幾百蚊就有正野食😍先黎左四喜臨門 最正係炸雞軟骨粒粒脆卜卜 另外牛舌都好淋身👍🏻之後椒鹽鮮魷無骨九肚魚 好香脆至於我地4個本身對杏仁都有少少抗拒但呢個杏汁豬肺湯杏味適中 都岩飲😬至於XO醬鮮百合炒十頭鮮鮑魚同美極香煎大虎蝦 都好惹味🤤最後薑汁芝麻湯丸 暖笠笠😋_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
是日約左3個美女去食私房菜

_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂