2016-02-21 739 浏览
依間鋪頭係我之前返學一星期總要食一次依加都不時返黎懷緬一下位置都比較偏僻 除非住附近 否則都不會發現到平日八點幾去到 都要等一張檯呢裝潢平實 左右都有泰菜館 競爭好大呢入到去都即刻點野食 都好肚餓哈哈嗌左生菜包 海鮮咖哩包 生蝦 同必點泰國象啤生蝦 69/6隻 129/12隻中size 新鮮 之前食過有間生蝦 係結冰囉 我諗係一早剝定放入雪櫃😶 依間無雪味 無結冰 食落都係小小凍 都食到蝦既彈牙感 但個sauce 同平時其他鋪既唔同 依個係咁香 但 頗有辣勁😈但都覺得小貴🤔🤔之後就係 生 菜 包必點item 六十幾蚊 大大碟 好香好辣又有小小酸咁 好開胃 食唔停 唔好辣既小心喔! 佢入面仲有白色一粒粒既野 我仲未研究到佢係乜 但加埋係生菜包入面 成個配塔覺得好特別 好味重點 海 鮮 咖 喱 包 ~98一落檯都 哇 左一聲 哈哈 大鄉里初時諗住係急凍海鮮 點知 係 真 海鮮有蝦 有魷魚 有蜆 仲有青口添 真係落足本面包掏空 烘底 本身面包都好軟熟 外脆內軟咁 再dim埋咖喱咖哩係黃咖哩 好滑 好甜 椰香味重d 仲有 佢除左咖哩包入面倒滿咖哩之外 仲另外有一碗咖哩俾你 我真係當湯咁飲兩個餓
依間鋪頭係我之前返學一星期總要食一次

有蝦 有魷魚 有蜆 仲有青口添 真係落足本

咖哩係黃咖哩 好滑 好甜 椰香味重d

兩個餓狼 食飽飽 飲埋支象啤 捧住肚走🐷
2014-11-12 685 浏览
元朗餐廳眾多相信不少人也知道,外區人也會於假日擁進這地區尋吃的. 由於我是相當怕人多擠迫的,所以假日於元朗吃午餐,我會選擇於飯市後,即下午2時多才吃我的午餐.這間怡怡泰菜館數月前已光顧了一次,覺得海南雞飯很美味,一直想重來也沒時間,這星期天剛好有空,就再來回味一次. 特別要多謝友人推介這間小店給我呢,否則我應該不知這隱蔽位置有間由泰國人主理的泰菜店呢!店子位於朗屏西鐵站附近,但一點都不易找,但如你看見一間位處地舖的惠康超級市場,你離店子就相當接近了.餐廳陳設簡單,沒甚裝修,不過坐位也算濶落,坐得舒適的.當日已過最繁忙的午市,客人不多,我們2人可以坐4人桌,不用與人搭枱,已算很好了.午餐款式眾多,炒河、炒飯等 $32 (假日加$3),湯河則由$30-$32, 但$32 的湯河同樣(假日加$3). 套餐包冷熱飲品一杯.海南雞飯 ($35)雞肉鋪在飯面,份量也多,雞肉相當嫩滑,沾上特有酸甜帶辣的汁同吃,相當惹味; 油飯很香,但這次則較為濕潤,不及上次軟硬適中來得好吃.泰式豬頸肉湯河 ($30)豬頸肉份量也多,但奇怪地放在湯河下,要自行在碗中尋寶,至於河粉則相當麻麻,粗身的河粉相當粗糙不嫩滑的

餐廳陳設簡單,沒甚裝修,不過坐位也算濶落,坐得舒適的.

海南雞飯 ($35)
泰式豬頸肉湯河 ($30)
豬頸肉份量也多,但奇怪地放在湯河下,要自行在碗中尋寶,至於河粉則相當麻麻,粗身的河粉相當粗糙不嫩滑的,河粉類質素就一般了.
凍檸茶
茶底一般且混濁,不過凍飲不用加錢也沒甚要求了.
以$35 可以吃到這質素的海南雞飯配凍飲,已經做足功課,過一段時間會再來的!

2014-10-26
經泰國朋友的極力推介,今次一行5人黎到呢間元朗泰國菜館試一試。呢間泰國菜館是由一家泰國人開的。雖然鋪門裝潢簡單,但估唔到味道咁好味! 今日叫左好多個菜,因為朋友好肚餓...  1/ 雞蛋蠔仔煎呢個蠔仔煎比我地驚喜。第一個送上的餸就係呢個蠔仔煎! 遠遠都傳黎香味~即叫即整! 熱烘烘的放上我地既抬。相機食先... 跟住我地就開始食,呢個蠔仔煎好有特色,煎的時間剛剛好!蠔仔又多,蛋都夠嫩滑! 仲有少少蛋槳湧出! 2/ 前菜 - 泰式木瓜沙律 & 泰式拼盤今晚選的前菜。 泰式木瓜沙律 - 做得好好... 汁底做得好,不馬虎! 份量都好足夠! 好正宗的泰式木瓜沙律! 正呀!   泰式拼盤 - 呢個都OK! 蝦餅美味~! 3/ 辣椒膏炒蜆呢個我最愛~出面食的中式飯店都整得沒有這間咁美味! 辣椒膏好香! 蜆肉份量勁多! 食極都仲有~估佢唔到的價錢只是$58... 超抵呀! 4/ 泰式串燒 (豬 & 雞)呢個串燒又係值得推介!  今次的豬肉比雞肉更好味! 沒有一點的雪藏味,有肉味又夠Juicy!! 朋友都讚好! 串燒本身沒有跟任何醬汁,我地一問之下原來呢個係冇跟汁。但餐廳都好好咁即刻煮一個

今日叫左好多個菜,因為朋友好肚餓...

1/ 雞蛋蠔仔煎

蠔仔煎
2/ 前菜 - 泰式木瓜沙律 & 泰式拼盤
今晚選的前菜。

泰式拼盤 - 呢個都OK! 蝦餅美味~!
前菜 - 泰式木瓜沙律 & 泰式拼盤
3/ 辣椒膏炒蜆

呢個我最愛~
辣椒膏炒蜆
4/ 泰式串燒 (豬 & 雞)

呢個串燒又係值得推介!
 今次的豬肉比雞肉更好味! 沒有一點的雪藏味,有肉味又夠Juicy!! 朋友都讚好! 串燒本身沒有跟任何醬汁,我地一問之下原來呢個係冇跟汁。但餐廳都好好咁即刻煮一個沙嗲汁比我地! 真係好有HEART!
泰式串燒 (豬 & 雞)
5/ 馬拉盞炒通菜

所謂一餐不能沒有菜! 好味... 通菜新鮮又唔會煮得太老! 咬落去仲好爽口!
馬拉盞炒通菜
6/ 焗海鮮雜錦海鮮包 (推介)

非常特色的海鮮包!
高高的麵包裡面盛著熱烘烘而濃濃的甜咖哩! 在咖哩裡面有海鮮雜錦,包括蝦、青口、魷魚、蟹柳等等... 外面的麵包焗得很鬆脆! 沾上濃濃的咖哩一齊吃真係極配! 好值得推介!

海鮮包還有巨蟹海鮮包口味,好吸引! 但是次只叫了雜錦海鮮包,因為朋友對蟹敏感! 我相信巨蝦海鮮包會更加好味!

不過記得要有幾個人先叫呢個...因為呢個海鮮包實在太大,沒有4人根本上係吃不完的。
焗海鮮雜錦海鮮包
7/ 泰式生菜包豬頸肉

平時都會叫泰式生菜包豬肉碎。今次第一次試泰式生菜包豬頸肉! 估唔到有另一番風味~~菜式賣相精美!豬頸肉好好味! 但我因為唔係食得好辣,所以覺得呢個好辣! 朋友就說OK WO!
泰式生菜包豬頸肉
8/ 冬陰公

因為太好味,唔記得影相... Keekee...
冬陰公有大有小選擇。因為我地朋友當中有幾位都唔飲,所以今次叫左個細既黎飲。但黎到既時候朋友們都覺得個冬陰公好大... 所以真係非常之便宜呀!! 味道當然好,不太辣喎! 冬陰公當中都一慣的多料,有好多隻蝦...

9/泰式肉碎炒飯 & 泰式生蝦

我地去到呢度已經好飽.... 叫得太多了...最後仲要黎個泰式肉碎炒飯。個飯黎到的時候,我地都O曬咀。
邊有咁大份量的泰式肉碎炒飯? 朋友們試食完後,最尾都係成個打包返屋企。味道好吃,仲要是雙蛋呢~!!

泰式生蝦都好好味! 好新鮮的! 好快就吃完了!
泰式肉碎炒飯 & 泰式生蝦
今晚我們5人晚餐 (個個都好大吃的!) ,叫左好多野都真係食到好飽... 但都係只需$100一位!
 好便宜呀!!

總結: 餐廳質素好,待應服務好好。完完全全泰國人打理,一家人自己生意所以做得特別有心!
 但因為地區位置的問題 (不是位置大街比較旺的大路),所以街外人好難搵到佢呢間鋪。光顧的都是住在附近的熟客為多... 呢間非常好味、食物份量大、賣相精美、不需等位而且價錢便宜的隱世泰國餐廳,我好好希望會有更多人發現呢間好有HEART既餐廳!

P.S - 這處適合大伙人用餐...
餐廳有推出8人餐、10人餐、12人餐等等... 價錢都係約$100一位!

蠔仔煎
辣椒膏炒蜆
泰式串燒 (豬 & 雞)
焗海鮮雜錦海鮮包