🌟餐廳:悅廬精致江西菜📍地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00📱電話:35902953識我嘅朋友仔都知道我一向好喜歡食中菜,尤其係傳統地道嘅菜式!朋友仔今日特登帶我嚟呢一間「悅廬精致江西菜」,主打一系列江西地道傳統菜餚,食材及配料由江西直送,再由江西藉師傅炮製,想一嚐傳統滋味既江西菜,即刻過嚟試試啦!———————————————————🔹蒸黑豬肉香腸先黎一款江西傳統農家小吃!呢款蒸黑豬肉香腸用上黑土豬肉,新鮮層宰後再以鹽及酒醃制曬乾,咸咸香香得黎,豬肉味又夠濃厚~蒸制後,滲出豬油脂,香氣四溢,入口即化,咸香十足,超推介!🔹干燒小黃魚呢款干燒小黃魚色香味俱全!小黃魚新鮮由香港仔海鮮市場直送,魚既鮮味突出,肉質夠哂嫩滑,先蒸至金黃色後,加入江西地道辣椒、香料鋪上面,微微辣搭配滑順咸香既魚味,成個組合無得彈!🔹藕帶炒牛肉細嫩爽脆既蓮藕帶喺香港唔多地方可以品嚐到!黎呢度就食到啦!蓮藕帶由內地直送,多汁爽脆而且營養十足,加入青辣椒及牛肉爆炒,夠哂惹味,口感寧舍豐富!🔹 悅廬小炒肉江西招牌菜式!餐廳特意採用江西地道餘
🌟餐廳:悅廬精致江西菜
📍地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
💰價位:~$100 - $200
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00
📱電話:35902953

———————————————————
🔹蒸黑豬肉香腸
先黎一款江西傳統農家小吃!

🔹干燒小黃魚
呢款干燒小黃魚色香味俱全!

🔹藕帶炒牛肉
細嫩爽脆既蓮藕帶喺香港唔多地方可以品嚐到!黎呢度就食到啦!

🔹 悅廬小炒肉
江西招牌菜式!
餐廳特意採用江西地道餘干辣椒,辛香味十足,加入嫩滑土豬肉爆炒,鑊氣一流!而且青辣椒入口多汁香辣,食得夠哂過癮;土豬肉片油香十足,豬味香濃,夠哂惹味!

🔹青椒扁豆
大大塊既扁豆亦係江西地道食材之一!
扁豆大大片,脆口又多汁,簡單加入青辣椒快炒,已經夠哂香噴噴,令人一試難忘!

🔹南昌牛肉炒米粉
呢款南昌牛肉炒米粉,選用粗身滑順既麵線,寧舍細幼彈牙!材料加入牛肉、蔥絲及蘿蔔絲等材料炒制,係江西地道主食,食落口感豐富,風味十足!

🔹 南昌白糖糕
白糖糕亦係來自江西傳統民間甜品,入口清甜,唔會太過甜膩~有別於坊間既蒸制煮法,呢度既白糖糕再經油炸,令外層更加香脆,內裏保持煙韌粉糯,而且毫無油膩感,為咁豐富既一頓江西菜劃上完美句號!

👅整體小總結
特別一讚餐廳既裝修陳設及餐具,牆身掛滿地道江西城裏大街小巷掛畫,猶如置身其中;各款餐具更特意由盛產陶瓷既江西景德鎮引入,每款餐具人手繪製,相當精緻,滿滿江西風情!
食物方面,主打多款江西地道菜式,食材更從江西直送到港,令客人能品嚐原汁原味江西風味小菜,別有一番風味,超推介大家黎捧場!
2024-06-11
2024-10-01 0 浏览
香港其實好少可以食到江西菜,而江西菜與川菜、湘菜的重口味相比,江西菜的味道相對清淡,但通過複雜的烹飪工藝,如煨、燉、蒸等,使菜餚口感豐富多樣。**粉蒸肉**粉蒸肉係好多江西家庭既家常菜,米粉的香糯搭配肥瘦相間的五花肉,口感特別比類似的紅燒肉、梅菜扣肉都更香一些。**江西炒肉絲**肉絲鮮嫩多汁,與筍絲完美融合。 調味濃鬱,既有酸味又有微辣充分展現了江西菜的清新爽口特點。**蓮花血鴨**鴨肉碎再加上香濃辣味鴨肉被醬汁和辣椒包裹著,色香咪俱全,這道菜還是宮廷菜譜之一,被評為“中國菜”之江西十大經典名菜**江西乾煸豇豆** 豆角爽脆可口,帶有淡淡的香氣。 調料恰當,既不過於鹹鹹,也不過於辣,口感清新爽口。**江西牛肉米粉** 牛肉鮮嫩多汁,米粉質地爽滑,與蔬菜絲完美融合。 酸辣調味突顯了牛肉的鮮甜,口感層次豐富。其實呢個環境都幾精致有格調, 如果想宴請親朋呢度都係一個幾好嘅地方,而江西菜香港都好少地方可以食到,今日真係長智識啦。

**粉蒸肉**

**江西炒肉絲**

**蓮花血鴨**

**江西乾煸豇豆**

**江西牛肉米粉**

2024-09-20 95 浏览
江西菜又稱贛菜,是中國菜主要菜系之一.以香辣鹹鮮等濃烈口味為特色,而餐廳配合港人口味,味道都不會過於強烈,做到平衡得宜.而且在新潮雅致環境下,喝著一壺暖和菊花茶,細味贛菜,自在舒適~🔸悅廬商務二人午市套餐($388/2位)▫️涼菜雙拼酒糟魚炸得香口,醬汁入味.加上帶醋香微辣雲耳,非常開胃▫️悅廬瓦罐湯用瓦盅盛載,原味封存.肉餅吸收所有精華.湯頭清澈清甜▫️余干椒小炒肉豬肉爽口而入味,並用上江西上特產辣椒及豆豉,炒得香口惹味.非常適合來一碗大白飯▫️干燒小黃魚原條黃花魚煎香,色澤金黃吸引!淋上豆豉蒜頭醬汁,更添滋味!外脆偏嫩,且少骨,啖啖鮮嫩▫️南昌牛肉炒米粉江西米粉煙韌滑溜.有豆芽、小白菜、牛肉碎.雖則加入辣椒但卻只帶香氣不濃烈刺激

🔸悅廬商務二人午市套餐($388/2位)

▫️涼菜雙拼
酒糟魚炸得香口,醬汁入味.加上帶醋香微辣雲耳,非常開胃

▫️悅廬瓦罐湯
用瓦盅盛載,原味封存.肉餅吸收所有精華.湯頭清澈清甜

▫️余干椒小炒肉

▫️干燒小黃魚

▫️南昌牛肉炒米粉

今日嚟到呢間餐廳試吓平時比較少食嘅江西菜😛位於樓上嘅餐廳比起一般中菜有種精緻嘅感覺🥰裝修比較經典又優雅🤩一時之下原來江西菜都幾啱香港人口味❤️一家人嚟食都係好選擇⭐️ 涼菜雙拼 🥗涼菜有雲耳配上酸蘿蔔酸酸甜甜好開胃🥕蘿蔔爽口而且調味好清新💛⭐️ 悅蘆瓦罐湯 🍲真材實料火候十足🔥豬肉配上海帶嘅味道下火啱啱好🥩⭐️ 余干椒小炒肉 🥓小炒肉鑊氣十足加上青椒風味十足🫑 特別調整味道油膩感同辣度都唔會太重🌶️⭐️ 干燒小黃魚 🐟魚肉新鮮而且好嫩滑🌊配上濃郁嘅乾燒醬最適合撈飯食🤪⭐️ 南昌牛肉炒米粉 🐮米粉炒得乾身鑊氣十足🍝好有南昌道地嘅風味
涼菜雙拼

米粉炒得乾身鑊氣十足🍝好有南昌道地嘅風味
涼菜雙拼
悅蘆瓦罐湯
2024-09-17 48 浏览
铜锣湾新开的江西菜,按照内地人口味来说非常正宗,价格也公道午餐套餐很丰富,只要三百多,会再来的。江西米粉很有锅气,感觉和内地吃起来的没有什么差别。佘山辣椒炒肉也很好吃,肉都是肥瘦香煎,但不会很腻,辣椒吃起来也特别香。还有一份瓦罐汤里面料很足,鸡肉超级嫩。中午的时候人气也蛮好,店里基本坐满了,人就在铜锣湾地铁站不远,来铜锣湾逛街的时候在这儿吃是个不错的选择。还有一份炖牛杂,很大一盆牛杂笋的都是比较好的位置,也没有奇怪的腥味,总体来说都很满意。
2024-09-15 59 浏览
在港這麼多年,終於可以吃到一家正宗的江西菜。老闆和廚師都是南昌人,菜式可以跟老闆交代口味重點辣點,材料與小米辣都很新鮮。作為一位正宗南昌人,可以大膽推薦南昌炒粉——在香港乃至深圳都少有的正宗家鄉味道

2024-09-14 86 浏览
味道好可以尝试一下,位置也很好找,辣度可以调节,环境可以,座位宽敞,舒服明亮。中午套餐很划算,好吃,可以调整菜式,江西炒粉味道可以,粉蒸肉也不错,下次还会再去哦
2024-09-10 97 浏览
悅廬精緻江西菜為湘菜特色餐廳,位於銅鑼灣渣甸中心🔅南昌米粉蒸肉Q彈爽口,肉質鮮嫩多汁,蒸製而成的米粉軟糯可口。🔅芋頭燉魚頭香氣撲鼻,芋頭入味軟嫩,魚頭湯汁鮮美濃郁。🔅茭白炒牛肉脆嫩可口,肉質軟嫩,茭白脆爽爽口開胃。🔅蒜仔肥腸煲湯汁濃郁,肥腸入味軟嫩,蒜香四溢回味無窮。🔅家鄉炒藕帶入味透香,藕帶香脆爽口,家常料理散發鄉村味道。🔅家鄉炒扁豆鮮嫩可口,扁豆保留原味,炒製拿捏適度。🔅南昌牛肉炒米粉肉質軟嫩,米粉滑爽順口,濃郁的牛肉香味撲鼻而來。
悅廬精緻江西菜為湘菜特色餐廳,位於銅鑼灣渣甸中心

🔅芋頭燉魚頭香氣撲鼻,芋頭入味軟嫩,魚頭湯汁鮮美濃郁。

🔅茭白炒牛肉脆嫩可口,肉質軟嫩,茭白脆爽爽口開胃。

🔅蒜仔肥腸煲湯汁濃郁,肥腸入味軟嫩,蒜香四溢回味無窮。

🔅家鄉炒藕帶入味透香,藕帶香脆爽口,家常料理散發鄉村味道。

🔅家鄉炒扁豆鮮嫩可口,扁豆保留原味,炒製拿捏適度。

2024-09-02 112 浏览
悅廬精致江西菜位於銅鑼灣渣甸中心,以湘菜為主,裝修懷舊雅致,為食客呈現江西家鄉的飲食文化。🥢南昌米粉蒸肉:綿密軟嫩的米粉配上香氣四溢的蒸肉,彰顯了江西傳統風味。🥢芋頭燉魚頭:魚頭肥美,芋頭鮮甜入味,微辣香口美味🥢 茭白炒牛肉:爽脆的茭白與鮮嫩多汁的牛肉,味道鮮美。🥢蒜仔肥腸煲:肥腸入味, 口感軟糯,味道醇厚🥢家鄉炒藕帶:藕帶爽口🥢家鄉炒扁豆:扁豆嫩滑,與其他配料交織出鮮明的鄉村風味。🥢南昌牛肉炒米粉:米粉彈牙,牛肉香嫩,讓人食欲大開。

🥢芋頭燉魚頭:魚頭肥美,芋頭鮮甜入味,微辣香口美味

🥢 茭白炒牛肉:爽脆的茭白與鮮嫩多汁的牛肉,味道鮮美。

🥢蒜仔肥腸煲:肥腸入味, 口感軟糯,味道醇厚

🥢家鄉炒藕帶:藕帶爽口

🥢家鄉炒扁豆:扁豆嫩滑,與其他配料交織出鮮明的鄉村風味。

🥢南昌牛肉炒米粉:米粉彈牙,牛肉香嫩,讓人食欲大開。
2024-09-02 107 浏览
今日同朋友到銅鑼灣悅廬精致江西菜食晚餐。大家睇完餐牌點了魚籽魚泡,鐵板蒜蓉水晶蝦,井岡山煙筍炒三絲,家鄉藕帶,南昌牛肉炒米粉。店員先俾左菊花水,清新好味道。魚籽魚泡:手工秘制醇厚鮮美。魚籽加上魚泡在醬汁烹調下完全入晒味,這道菜式在平時很少見到,有機會一定要試。魚籽及魚泡份量都算多,魚籽及魚泡完全冇腥味,值得一讚。鐵板蒜蓉水晶蝦:熱辣辣鐵板上粉絲鋪底完全吸收上面蒜蓉香及蝦汁既鮮味。蝦肉新鮮可口,實肉好味道,配起蒜蓉蒸絕配。井岡山煙筍炒三絲:脆嫩爽口,鮮香四溢。煙筍,肉絲,魷魚炒起來混在一起非常野味可口。邊食邊用器皿熱住,更加好食。家鄉藕帶:嫩嫩藕片,食出一道家鄉菜的味道。南昌牛肉炒米粉:香辣嫩滑口感勁道。這個菜式少少辣,刺激了味蕾。米粉特別由江西運到,烹調起來有咬口又唔會過淋。

店員先俾左菊花水,清新好味道。

井岡山煙筍炒三絲

家鄉藕帶:嫩嫩藕片,食出一道家鄉菜的味道。

2024-08-27
2024-09-02 80 浏览
是日好友約飯局,飯局地點是銅鑼灣既悅廬精致江西菜。入到去好快店員安排好座位,送上菊花水。天氣熱飲菊花水都解口渴。朋友發板叫左鐵板蒜蓉水晶蝦,家鄉藕帶,南昌牛肉米粉,井岡山煙筍炒三絲,魚籽魚泡。鐵板蒜蓉水晶蝦-鐵板上枱,蝦排成一圈。中間有粉絲同大量蒜蓉。蝦肉爽口彈牙,蒜蓉提昇了蝦鮮味。粉絲簡直係吸收日月精華咁將蝦鮮味和蒜香味收為己用。家鄉藕帶-幼嫩的藕片除左爽口外,更有著田園氣息的味道。加上少少辣再增加了口感。南昌牛肉米粉-牛肉入味嫩滑,米粉爽口彈牙,和平時食既米粉唔同,佢夠晒煙韌,有口感。加上辣椒爆香成道菜都好好味。井岡山煙筍炒三絲-嫩筍幼切加上辣椒爆香加上配料。這道菜式除了口感好外仲有味道都一流。魚籽魚泡-沒有魚腥味道反而有著鮮甜。魚籽一舊一舊咬下,一個個魚泡入口。骨膠原入口即融的感覺。個汁都好關鍵,調味到可以令這兩個主角都昇華。

南昌牛肉米粉
2024-08-27
南昌牛肉米粉
2024-09-02 90 浏览
朋友突然間話想食辣嘢,我哋就一行四人去咗呢間銅鑼灣新開嘅江西菜,環境幾優雅🥰 同店長傾偈之後先知道原來佢哋嘅菜式只係正宗江西菜嘅三分之一辣😎 所以比較適合香港人嘅口味❤️海帶排骨瓦罐湯呢個係一位一位咁上,用瓦罐裝住,可以keep住個溫度,呢度湯好清甜🥰臨村牛雜平時我都唔係太鍾意食內臟,但呢個又幾惹味喎,佢用咗牛心、牛肚、牛筋、牛腩去煮,全部都係新鮮製造❤️家鄉炒扁豆用咗蒜頭同埋指天椒去炒,扁豆好爽脆👍🏻乾燒小黃魚煮得外脆內軟熟,小黃魚肉質鮮嫩🥰余干椒小炒肉呢碟係比較辣嘅,適合食得辣嘅人,小炒肉好惹味,但就唔建議食啲魚余干椒啦,因為真係好辣㗎😎南昌牛肉炒米粉呢個我最鍾意食最推介,辣辣地,啲米粉好煙靭,同我哋平時食到嗰啲好唔同❤️南昌白糖糕最尾就係甜品,佢用咗糯米炸咗之後面頭加上白糖,食落煙煙韌韌☺️

海帶排骨瓦罐湯

臨村牛雜

家鄉炒扁豆
用咗蒜頭同埋指天椒去炒,扁豆好爽脆👍🏻

乾燒小黃魚
煮得外脆內軟熟,小黃魚肉質鮮嫩🥰

南昌白糖糕
用餐时段
2024-09-01 100 浏览
今天和朋友在銅鑼灣午膳,朋友介紹一家開業不久的江西菜館,嚐嚐江西菜的口味。餐廳在渣甸中心6樓,店內佈置高雅,枱面上放置了點綴的小盆栽,牆上掛有黑白照片,描述古法磁器製作,很有特色。座位寬敞舒適,另設有豪華廂房,適合商務或家庭聚餐。我們選了“商務二人套餐”:-“涼菜雙拼”(酒糟魚,醬蘿蔔),魚塊炸得香口,醬汁入味,加上辣味蘿蔔,是開胃前菜。“瓦罐湯”,瓦罐煨湯---江西特色菜,用瓦盅盛載,原味封存。材料有大塊豬骨及海帶,湯水鮮味濃郁。“余干椒小炒肉”,採用江西上饒市餘干縣特產辣椒,炒得很香。豬肉爽口而入味,配合辣椒的香味,非常惹味。更配上爽滑的白木耳,口感一新。“干燒小黃魚”,煎香原條黃花魚,肉質鮮嫩又少骨,淋上豆豉蒜頭醬汁,特別美味。“南昌牛肉炒米粉”,夠鑊氣,炒得香噴噴,江西米粉蔫韌彈牙。這裏的菜式很有特色,比較偏辣,喜歡吃辣的朋友讚吃得津津有味。

“南昌牛肉炒米粉”,夠鑊氣,炒得香噴噴,江西米粉蔫韌彈牙。

涼菜雙拼(酒糟魚,醬蘿蔔)

南昌牛肉炒米粉

涼菜雙拼(酒糟魚,醬蘿蔔)
2024-08-25 136 浏览
Epic spicy Jiangxi dinner organised by Professional Food Critic. Here are the highlights.開胃蘿蔔, 老坛洋姜, 鄱湖酒糟魚, 香菜拌牛肉 to start.紅燒甲魚. Collagen packed and incredibly gelatinous.南昌手磨米粉蒸肉. This may not look much but the rice vermicelli had all the lard soaked up is heavenly delicious. 莲花血鸭 Initially I thought this was going to be the usual pig blood curd we usually see. But it was rather tiny bits of sheldrake (麻鴨) stirred fried in duck blood. Very savoury and best pair with a pint.乾鍋魚子魚泡 Spicy fish ma

乾鍋魚子魚泡 Spicy fish maw. Unlike the usual fish maw that we have, it was completely decomposed. Perfect for soaking up the broth.

临川牛杂 Beef brisket and tendon perfectly tenderised.

悦庐小炒肉 Wok hei packed with a nice kick.

家鄉炒藕帶 fresh and crunchy

家乡苦瓜通菜梗 loved the refreshing bitter sweet composition of the dish. A rare find in the usual HK dining scene.

南昌炒粉 Friends from Jiangxi Province were excited about this. For me it was a bit too moist for my taste (chefs sitting next to me commented that the texture reminded them of stir fried instant noodles). But the flavours were on point and it was in general a delicious treat.

The meal ended with a bang with Glutinous mochi-like Chinese doughnuts 南昌白糖糕!

Overall a very authentic Jiangxi meal deliciously delivered with bold flavours and colours!

• 南昌白糖糕
  • 南昌手磨米粉蒸肉
  • 余干椒小炒肉
  • 紅燒甲魚
  • 家乡苦瓜通菜梗
2024-08-23 91 浏览
今日朋友帶我去食銅鑼灣新開嘅江西菜,咁大個女都係第一次食呢一款菜,菜式好大份好惹味全部都係辣嘅🙈如果係辣妹嘅話最啱去呢間餐廳🤣🍲海帶排骨湯個湯出奇地好清甜,亦都係唯一一個唔辣嘅餸🤣🐮南村牛雜用新鮮牛心、牛肚、牛筋、牛腩同埋辣汁一齊煮,唔會太靭。🌱家鄉炒扁豆用指天椒、蒜粒用嚟炒扁豆,味道我覺得有少少似炒馬拉盞嗰種。🐟乾燒小黃魚雖然見到好多辣椒,食落去又唔係好辣,肉質嫩滑,不過小心有骨。🌶️🌶️余干椒炒肉呢個係堅辣,嗰種辣味係食完之後慢慢滲出嚟,但係又超級惹味,送白飯一流。💫南昌牛肉炒米粉相比之下呢道菜冇咁辣,似係麵線多過米粉,加上牛肉絲同埋其他配料,食到呢度都好飽。最後仲有白糖糕可以食,本身食完之後個嘴好似辣到腫腫地,食完白糖糕之後就即刻冇 咁辣。

🍲海帶排骨湯
個湯出奇地好清甜,亦都係唯一一個唔辣嘅餸🤣

🐮南村牛雜
用新鮮牛心、牛肚、牛筋、牛腩同埋辣汁一齊煮,唔會太靭。

🌱家鄉炒扁豆
用指天椒、蒜粒用嚟炒扁豆,味道我覺得有少少似炒馬拉盞嗰種。

🐟乾燒小黃魚

🌶️🌶️余干椒炒肉