2024-09-10 33 浏览
九龍灣呢頭午餐外賣店眾多,但素食好似得呢間。簡簡單單炒米粉加餸、紫菜卷同湯,米粉炒得夠乾身唔會一舊舊,紫菜卷入面滿滿既爽口鮮甜椰菜,湯係少有既足料西洋菜湯,好滿足!絕對會encore☺️☺️☺️
九龍灣呢頭午餐外賣店眾多,但素食好似得呢間。

絕對會encore☺️☺️☺️
2023-07-09 540 浏览
綠豆鹹蛋粽。呢款傳統嘅粽子係惠豐涼茶素食特有嘅煮法同味道。粽葉包得好精緻,飄出嚟嘅綠豆香味好撲鼻,再加上鹹蛋嘅鮮美味道,絕對係令人食指大動。每一口咬落去,綠豆蓉嘅滑順口感同鹹蛋嘅鮮鹹味道一齊融合,真係讓人欲罷不能。粽子嘅米飯軟糯可口,入口即化,令人陶醉。綠豆鹹蛋粽係傳統美食同營養完美結合嘅代表。接下嚟就係豉油皇炒麵,呢道菜係廣東菜裡面嘅經典之作。喺惠豐涼茶素食,佢哋以純素嘅方式重新演繹呢道菜。炒麵上枱嘅時候,我被佢嘅色澤同香味吸引住。豉油皇醬汁嘅香味彌漫喺麵條上,每一條麵條都充滿獨特嘅味道。麵條彈牙口感同埋配上嘅蔬菜同素食肉絲,增添咗整道菜嘅口感層次。呢道豉油皇炒麵係美味同健康嘅絕佳結合。

2023-07-02
2023-06-21 302 浏览
是日午餐: 一個炒銀針粉+一個齋湯講下個湯先, 第一次飲就覺得好熱好熱同好好味, 好清好甜冇肉架膩感, 由於佢調好左個湯底架味, 每次光顧佢個湯個底味都係一樣, 即係佢會轉料煲, 但個底不變都係有玉米 紅蘿蔔同有D豆。會變架可能係粉葛/南瓜。 甘到個銀汁粉喇, 就係比較油, 我諗佢要加多D油先炒得起。粉就$16 湯就$10。
是日午餐: 一個炒銀針粉+一個齋湯
2023-05-08
外卖自取
2022-07-19 670 浏览
去嘗試隔壁的麵包,看到有賣素齋,又看到了最近想吃的砵仔糕,於是買了一個紫菜卷,裡面滿滿素菜,水潤好吃,芋頭角普通,紅豆茶果好吃,比專程之前去土瓜灣買的好吃!砵仔糕味道也都不錯,買了四樣價格實惠,最後只要33!
2022-05-31 412 浏览
之前去過其葵興分店買過一次綠豆鹹蛋粽,簡直係我食過所有粽裡面最好味的一款,其後,每次經過其葵興都會至少4條回家,與家人分享美食,如果該分店都有素粽賣就好了🥹🥹未知何時會再有機會食到如此美味的粽子,可是見其最近,有粽賣的分店要去到火炭,實在太遙遠了
轉左工,返左九龍灣做野,好多年無來過了,呢間食齋既老店竟然仍有開門,二話不說,馬上一早返工前去買早餐,行到去睇下,都係咁多款齋菜賣,我選擇困難決症,加上早餐唔食咁多,今次先試豉油皇炒麵,13蚊!一大盒,份量絕對唔少!勁飽!當午飯食都夠!馬上係附近坐低開盒食,食得出少味精,少油!抵讚!出面食呢隻豉油炒麵,好多時會太咸,又或者太乾身,呢間既炒面兩樣都不會,今日早收工,買多盒返屋企,,連媽媽都話正!!一定要ENCORE!!!! 應該係無位堂食.....立食都得既,下次試埋齋!

豉油皇炒麵
2022-01-18
1 分钟 (外卖自取)
$13 (早餐)
豉油皇炒麵
2021-08-04 482 浏览
四寶扎,個腐竹煮得唔夠淋,芋頭都唔夠熟,叉燒齋 + 素雞 + 麵筋味道口感適中,整體偏硬,可能外賣番公司食前冇叮熱冬菇燒賣,好似酒樓點心燒賣呀,真係唔似食齋,定其實唔係齋呢?甜齋 + 酸齋 + 鴨腎齋,味道適中,但係鴨腎太硬

甜齋 + 酸齋 + 鴨腎齋,味道適中,但係鴨腎太硬
2021-08-04
10 分钟 (外卖自取)
2021-06-05 461 浏览
坐位唔大,一至兩人坐剛剛好👯‍♀️想食住家素菜的話呢間係一個非常不錯的選擇!Lunch menu, 佢有五道菜選擇再配一個炒麵/炒河/粥, $42. 大大碟好抵食!好住家feel唯🥰!今次同朋友兩個人,叫咗兩set share,全部都是素:菜心配牛蒡條、雲耳素雞、素叉燒、玉子、荷蘭豆(唔記得Menu嘅配搭但有呢啲揀)朋友配咗炒河粉我就配炒米粉!米粉係粗身的,炒河粉比較好味😋!唔會鹹,出街食黎講屬於清淡,食完都唔會覺得口渴!減肥食呢間真係唔錯🥰😍雖然樣子不太美,但是超級有家的味道,分量仲好大😋還配一碗湯🙌🏻有唔同嘅點心,左配右配都會足夠做lunch💕姐姐們都很友善☺️
坐位唔大,一至兩人坐剛剛好👯‍♀️
想食住家素菜的話呢間係一個非常不錯的選擇!

今次同朋友兩個人,叫咗兩set share,全部都是素:
菜心配牛蒡條、雲耳素雞、素叉燒、玉子、荷蘭豆
(唔記得Menu嘅配搭但有呢啲揀)

有唔同嘅點心,左配右配都會足夠做lunch💕
姐姐們都很友善☺️

平時喜歡食中菜的我,其實很喜歡吃素食只不過屋企附近沒有,堂食開始越嚟越貴給我發現原來屋企不遠處近靈碳天地那裏有一間素食店,有一天經過見佢新鮮煎好,放置食物好妥當,才買了兩條回去,因為疫情,我建議不買沒有玻璃罩的露天食物。我的兒子不吃菜的也吃掉了主要係個味道真係幾入味,腐皮卷入面蘿蔔絲、菜絲和木耳絲非常新鮮。今次經過附近拍照又再買,看見有咖喱齋買25元小兜已經可以任選款式我這裏有四款了,分別為咖喱哩齋、蠔油齋、酸齋和另一款不知怎麼來來一啖咖喱齋,少少辣,好正呀!蠔油齋非常鮮甜,不知用什麼蠔油酸齋,酸甜味道掌握得非常好!很難得這些隱世小店可以做得可以媲美出面高級素菜店,下次要試得更多,這間小店也有座位的,但因為鋪頭少,座位不多,我還是喜歡叫外賣。
平時喜歡食中菜的我,其實很喜歡吃素食
只不過屋企附近沒有,堂食開始越嚟越貴
給我發現原來屋企不遠處

我的兒子不吃菜的也吃掉了

今次經過附近拍照又再買,看見有咖喱齋
買25元小兜已經可以任選款式
來一啖咖喱齋,少少辣,好正呀!
蠔油齋非常鮮甜,不知用什麼蠔油
酸齋,酸甜味道掌握得非常好!

2020-12-03
2 分钟 (外卖自取)
  • 叉燒齋
  • 蠔油齋