2010-02-22 36 浏览
My husband and I visited this Spaghetti House that locates in MK Grand Tower. We ordered a snack platter (HK$68) which came with 2 chicken wings, deep fried onion rings, american crispy fries, 2 spring rolls, and some fried pork sausage slices. Although it looks different from the one on the menu, it taste very good. The most impressive is that the shreddled carrot was fresh and crispy. Believe or not, my husband ate all of those carrots.My husband recommended the Red Bean Fleecy 椰林相思 (HK$29

My husband recommended the Red Bean Fleecy 椰林相思 (HK$29). It has another chinese name of "red bean ice". I love the coconut milk favor, vanilla ice-cream, and cooked red bean paste.

I think we can bring our kids to here next time.
The actual snack platter
Snack Platter (HK$68)
椰林相思 (HK$28)
2010-01-24 15 浏览
如果有人問跟心愛的人吃什麼最溫馨,我會回答:芝士火鍋.兩口子點下點下芝士醬, 溫文儒雅, 又冇中式火鍋咁粗獷, 男士女士食都食得斯文溫柔些.多數女士都喜歡食芝士, 食時女士表現一副甜美的笑容, 真係雙重享受呀~男士可以帶女朋友一試啊~ 佢一定會好"LUM".講番意粉屋的芝士火鍋先, 我地食海鮮果隻, 因為芝士巳經非常漏,如果再食肉類就會太膩. 所有海鮮都非常新鮮多汁, 芝士食黑松露, 雖然唔覺得有黑松露味, 但係都好香.真係好想再食啊~佢地仲有濃味芝士, 應該都唔錯的.
如果有人問跟心愛的人吃什麼最溫馨,我會回答:芝士火鍋.
男士可以帶女朋友一試啊~ 佢一定會好"LUM".

真係好想再食啊~佢地仲有濃味芝士, 應該都唔錯的.
墨汁天使面
墨汁天使面
  • 芝士火鍋
(非会员)
2009-11-25 13 浏览
今年各門各派都出火鍋,今晚路經雅蘭中心,發現連意粉屋都出左火鍋,仲要係澳洲紅龍鍋。 做到咁夜先收工,一於豪一豪點左海鮮鍋$78,D料勁豐富,有帶子、花枝片、三文魚,仲有7種蔬菜。Bf鍾意食牛,一碟只係$11,好嫩,好抵食。$8.8有兩隻帶子鍋巴,忍唔住,都叫埋。帶子有芝士焗,好香,窩巴好脆。每人都係$54。下次再食過。
2009-11-25
  • 帶子鍋巴
2009-11-09
星期日, 約咗老友行旺角, 剛好3:00pm, 去食個tea就最good啦。行到去雅蘭中心, 見意粉屋無咩人, 又坐得舒服, 所以就試試。我地2個人, 叫咗2個tea set share:雪糕pancake-個pancake無餡的, 不過熱騰騰的pancake加凍冰冰的雲呢拿雪糕, 好味。小食併盤-有意粉屋必食的南方雞亦(2隻)、腸仔、春卷、洋蔥圈、薯條。除咗個春卷太多油&太素(無肉的)之外, 其他都好好味, 好香口。每個set有飲品一杯。埋單$110, 都ok, 當然, 如果要同大家樂的tea比, 咁就梗係大家樂平好多, 不過, 意粉屋坐得舒服好多, 間唔中一次半次都ok。其實意粉屋仲有好多會飽肚的tea set, 例如有意粉、飯可選擇咖。

我地2個人, 叫咗2個tea set share:

每個set有飲品一杯。

2009-11-08
2009-10-29 15 浏览
叫咗五樣野, 兩個係小食, 原本都驚食唔晒, 原來D小食係好細碟, 睇MENU 時唔覺得係咁細, 最終只食淨一條芝士蟹肉菠菜卷...但都超飽!!芝士忌廉汁焗西蘭花鮮野菌 ~ 因太細碟, 西蘭花都要切得好細粒, 野菌好好味, 加埋好多芝士同好好味既忌廉...正!!焗吞拿魚粟米薯條 ~ 粗身既薯條好脆, 同一絲絲既芝士一齊吃...好嘢味!!酥皮焗海皇湯 ~ 酥皮好酥化, 料多湯乜好味呢!!龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯 ~ 焗得好香好野味又有咬口, 海鮮足料, 一上枱香噴噴..推界!!芝士蟹肉菠菜卷 ~ 正常應該係意粉皮包住蟹肉和菠菜餡, 但一D都睇唔到有蟹肉, 又食咗都蟹味, 不過白汁好好味, 意粉皮包住好多嫩菠菜, 就算得菠菜也 Yummy, 但價錢係應該要減D呢...會唔會漏咗包蟹肉呢...仍是一個迷..有機會再試就知....HEHEHEHE!!!呢間意粉屋環境好服務好食品下一回再評!!

酥皮焗海皇湯 ~ 酥皮好酥化, 料多湯乜好味呢!!

呢間意粉屋環境好服務好食品下一回再評!!

焗西蘭花鮮野菌, 焗士煙肉薯條, 湯, 龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯, 芝士蟹肉菠菜卷
  • 龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯
2009-09-20 12 浏览
星期六的一個晚上,到意粉屋吃飯叫了一個「黑白雙脆雲吞」套餐︰南瓜湯、黑白雙脆雲吞、紅酒燴牛尾煲配闊條麵,另外再叫多個水蜜桃雪糕班戟南瓜湯︰味道偏淡、稍甜少許,南瓜味不足,只是一碗很普通的南瓜湯黑白雙脆雲吞︰主角出場了!兩塊狹長的意大利雲吞,再上兩大塊分別黑、白色的炸薯片。意大利雲吞的皮嫩滑,內裏的涵則有菠菜、鮮蝦、帶子等,再加上其獨有的醬汁。口感幾鮮,而散發出獨特的意式風味。一字記之曰︰正! 紅酒燴牛尾煲配闊條麵︰紅酒燴牛尾本身就唔錯,牛尾汁較得相當野味,令人垂涎三尺;可惜牛尾肉唔多、骨太多,令整個牛尾煲感覺份量唔太夠。闊條麵就好似未煮熟般的,黏在一起;以意粉屋這意粉專家的地位,這碟闊條麵算失敗了!水蜜桃雪糕班戟︰班戟煎得薄而香,火喉較得唔錯,配搭起水蜜桃、雪糕,份外覺得好味!今次意粉屋的食物算是有讚有彈啦!
星期六的一個晚上,到意粉屋吃飯

今次意粉屋的食物算是有讚有彈啦!
南瓜湯
黑白雙脆雲吞
紅酒燴牛尾煲配闊條麵
水蜜桃雪糕班戟
2009-09-12
黑白雙脆雲吞
紅酒燴牛尾煲配闊條麵
水蜜桃雪糕班戟
  • 黑白雙脆雲吞、紅酒燴牛尾煲
2009-08-26 17 浏览
上兩個星期,都有聚會,而又咁啱去意粉屋。所以將兩次食到嘅野一次過寫晒。北海道鮑魚野菌忌廉湯味道較淡,同普通忌廉湯無分別,只係多咗好多菇同有幾片鮑魚。鮑魚唔係韌,不過好硬,真係好有咬口 =.="酥皮焗特色龍蝦湯我覺得呢個好飲過鮑魚野菌忌廉湯。龍蝦湯底香濃,有鮮味。仲有好多龍蝦肉,好味。挪威煙三文魚鮮果沙律意粉屋嘅沙律係有一定嘅保證。新鮮生果,包括蘋果、蜜瓜、哈蜜瓜,切得大大粒。沙律醬好light,唔會太杰,所以無咁膩。三文魚新鮮,帶出整體味道。芝士焗龍蝦帶子天使麵正正正!芝士好多,鋪滿成個面。用上龍蝦汁,所以味道好濃;天使麵煮得剛好,唔會黐埋一齊,仲al dente 添。龍蝦同帶子數量都好多。醬燒豬仔骨配美國瘋薯條Barbecued Baby Back Ribs 又係有保證之作,永無失準。豬仔骨烤得好香,又唔會烤得太乾。醬汁惹味,甜甜地,又帶極少許辣味。威尼斯鮮墨汁麵有Scallop & Crayfish做配料。味道無龍蝦天使麵咁濃,比較淡;而且用上扁意粉,所以墨魚汁上色無咁均勻,又無咁入味。有d麵條還麵條、汁還汁的感覺。龍蝦汁海鮮芝士焗墨魚汁飯用上龍蝦汁的食物,味道總係會濃一點。焗得好
上兩個星期,都有聚會,而又咁啱去意粉屋。
所以將兩次食到嘅野一次過寫晒。

北海道鮑魚野菌忌廉湯
味道較淡,同普通忌廉湯無分別,只係多咗好多菇同有幾片鮑魚。
鮑魚唔係韌,不過好硬,真係好有咬口 =.="

酥皮焗特色龍蝦湯
我覺得呢個好飲過鮑魚野菌忌廉湯。
龍蝦湯底香濃,有鮮味。
仲有好多龍蝦肉,好味。

挪威煙三文魚鮮果沙律
意粉屋嘅沙律係有一定嘅保證。
新鮮生果,包括蘋果、蜜瓜、哈蜜瓜,切得大大粒。
沙律醬好light,唔會太杰,所以無咁膩。
三文魚新鮮,帶出整體味道。

芝士焗龍蝦帶子天使麵
正正正!

芝士好多,鋪滿成個面。
用上龍蝦汁,所以味道好濃;
天使麵煮得剛好,唔會黐埋一齊,仲al dente 添。
龍蝦同帶子數量都好多。

醬燒豬仔骨配美國瘋薯條
豬仔骨烤得好香,又唔會烤得太乾。
醬汁惹味,甜甜地,又帶極少許辣味。

威尼斯鮮墨汁麵
有Scallop & Crayfish做配料。
味道無龍蝦天使麵咁濃,比較淡;
而且用上扁意粉,所以墨魚汁上色無咁均勻,又無咁入味。
有d麵條還麵條、汁還汁的感覺。

龍蝦汁海鮮芝士焗墨魚汁飯
用上龍蝦汁的食物,味道總係會濃一點。
焗得好好食。墨魚汁飯顏色均勻,飯粒口感煙韌。

阿爾卑斯山薄餅
呢個pizza只得厚批,配料有煙肉、蜜味火腿、蘑菇 、洋蔥、車厘茄及忌廉芝士。
係一個比較漏嘅pizza。不過食落又幾香,鍾意食cheese 嘅人都會鍾意嘅。
批底香脆,好過pizza hXt 好多。

環境舒適。
服務好,會不停加水。
我地坐咗三個幾鐘都又唔會催我地埋單。
2009-07-20 22 浏览
今日lunch心血來潮突然好想食粉所以入咗意粉屋,這間意粉屋俾我感覺好唔同,格調比較高,價錢當然和其他意粉屋一樣啦,最好朋友間用來談心和談公事.講番食:看咗陣餐牌最後決叫咗個set lunch:1)龍利柳意粉(蕃茄蓉) 2)紅湯 3)熱檸水大概10分鐘左右先來個1)餐湯+蒜蓉飽:我不是要了個紅湯,點解會來個龍蝦湯?不過算啦!我都唔想個侍應難做:味道好鮮味而且有好多龍蝦仔,好濃郁等咗一陣主菜終於上台啦2)龍利柳意粉:啊!原來是焗,餐牌都冇寫 ?塊龍利好大塊,而且意粉好重蕃茄味,雖然唔係想像中的碟上,但味道一流.3)熱檸水:冇咩特別,不過檸檬唔苦. 雖然同想像中有差別,不過還是值得推介......
2)紅湯
3)熱檸水
3)熱檸水:冇咩特別,不過檸檬唔苦.
雖然同想像中有差別,不過還是值得推介......

龍蝦湯
龍利柳意粉
2009-07-15
龍蝦湯
龍利柳意粉
今日本身諗住0係朗豪坊食lunch..點知行晒成個商場都唔知食咩好...最後行下行下行左去雅蘭中心...仲見到意粉屋有tea set喎...一向都覺得意粉屋d野好好食..但價錢屬於中上...所以都好少去...tea set就0岩晒我呢d想食但又要慳0既人啦...仲有唔少選擇tim...結果當然滿意啦!我地2個人, 叫左一個<<龍蝦精點自選套餐>> ($58), 包括有酥皮龍蝦湯, 龍蝦帶子野菌長通粉, 另外仲叫左一個挪威煙三文魚、蜜桃、蘋果螺絲粉沙律 ($49)...兩個餐都包一杯餐茶.酥皮龍蝦湯: 好好味..最鍾意佢d酥皮夠薄, 唔會整到d湯杰晒, 仲有粒粒龍蝦肉, 飲完都唔漿口..龍蝦帶子野菌長通粉: 長通粉吸晒d龍蝦汁, 滿口都係龍蝦味...正!!挪威煙三文魚、蜜桃、蘋果螺絲粉沙律: 好fresh既salad..好多生果同三文魚, 賣相好靚, 唯一唔好既係有好多我唔俱既菠蘿...如果改做奇異果或者士多啤梨就perfect喇!

挪威煙三文魚、蜜桃、蘋果螺絲粉沙律
酥皮龍蝦湯
龍蝦帶子野菌長通粉
2009-06-21
挪威煙三文魚、蜜桃、蘋果螺絲粉沙律
酥皮龍蝦湯
龍蝦帶子野菌長通粉
2009-05-24 4 浏览
晚上,在雅蘭的意粉屋分店訂了張檯,一家人吃餐飯叫了兩個兩人餐,分別有一碟拿破倫意粉、油墨意粉、豬肋骨併薯仔、Pizza,還有兩個酥皮龍蝦湯酥皮龍蝦湯︰一貫水準,酥皮鬆脆,湯濃尚算夠鮮味拿破倫意粉、油墨意粉︰維持水準,沒有驚喜,也沒有失望豬肋骨併薯仔︰豬肋骨的汁與肉之間的配搭的不錯,可是豬肋骨畢竟唔太多肉食最後,唔多夠喉,叫多個焗西米布甸這間分店的環境尚唔錯,整體服務水平也不俗
晚上,在雅蘭的意粉屋分店訂了張檯,一家人吃餐飯
酥皮龍蝦湯︰一貫水準,酥皮鬆脆,湯濃尚算夠鮮味
拿破倫意粉、油墨意粉︰維持水準,沒有驚喜,也沒有失望
最後,唔多夠喉,叫多個焗西米布甸

這間分店的環境尚唔錯,整體服務水平也不俗
拿破倫意粉、油墨意粉、豬肋骨併薯仔、Pizza
焗西米布甸
2009-05-01
庆祝纪念
生日
拿破倫意粉、油墨意粉、豬肋骨併薯仔、Pizza
焗西米布甸
2009-05-03 17 浏览
唔駛等位,就揀左意粉屋..其實心思思想食酥皮餐,好吸引但最後都揀左其他餐...-酥皮龍蝦湯-迷你煙三文魚沙律-帶子、龍蝦墨魚汁意粉-豬仔骨配薯角一向意粉屋的食物都有水準,今次驚喜之作係帶子、龍蝦墨魚汁意粉粒帶子煎得好香口,咸咸地好好味不過就少少油左d,真係少少,,豬仔骨o既汁多左dd..好酸..但係燒得香口,好味!個薯角無得頂,,至愛: )個湯同沙律都係意料之內,唔會話特別好味或唔新鮮另外加左$38食左兩杯haggen dazs雪糕咖啡味同芒果熱情果味,正
唔駛等位,就揀左意粉屋..
其實心思思想食酥皮餐,好吸引
但最後都揀左其他餐...
-酥皮龍蝦湯
-迷你煙三文魚沙律
-帶子、龍蝦墨魚汁意粉
-豬仔骨配薯角
一向意粉屋的食物都有水準,
今次驚喜之作係帶子、龍蝦墨魚汁意粉
粒帶子煎得好香口,咸咸地好好味

不過就少少油左d,真係少少,,
豬仔骨o既汁多左dd..好酸..
但係燒得香口,好味!
個薯角無得頂,,至愛: )
個湯同沙律都係意料之內,
唔會話特別好味或唔新鮮
另外加左$38食左兩杯haggen dazs雪糕
咖啡味同芒果熱情果味,正

2009-05-01
2009-04-13 1 浏览
知道出左新MENU已經想試~今日終於有機會!!意式海鮮扁意大利麵 ($48) - 以前食過係幾大碟下,但係今次係勁勁勁小.. 每人夾左2啖都無晒..不過炒得好香..落左好多GARLIC去炒~~雖然小,但係好味!極上牛肋濃湯天使麵(熱鍋) ($45) - 多好多,比"湯天使麵系列"好食得多..湯多熱,都夠味!牛肉都唔小架! 不過掛住食唔記得影 -.-, ANYWAY,哩個係值得推介~凍奶茶以前係自己落奶,但係而家佢幫你落埋.. 檸茶以前有5片檸檬,而家得3片..仲要篤到爛都無味...vip第2客半價,埋單都係$80~都幾抵~
知道出左新MENU已經想試~今日終於有機會!!

vip第2客半價,埋單都係$80~都幾抵~
2009-04-13
  • 極上牛肋濃湯天使麵
2009-03-08 174 浏览
一心諗住食意粉, 初初係香港開張, d野真係好難食, 完全唔掂, 於是相隔10幾年再幫襯意粉屋, 估不到好好味, 一家四口叫三個午餐, 雜錦pizza, 白汁香草雞肉意粉, 火腿雞絲意粉同咖啡, 個pizza唔算太差, 只不過唔夠pizza hut個包底好食, 白汁香草雞肉意粉d味真係好好味, 完全配合度我最想食到既味道, 真係未試過係其他地方食到, 個廚師應記一功, 火腿雞絲意粉媽咪食, 佢話幾好, 個咖啡都好香, 但係價錢就貴左d, 但都會再去食!!
2009-03-01
  • 白汁香草雞肉意粉
  • 火腿雞絲意粉
2009-02-13
昨天晚上約左幾個朋友食生日飯,嚟左呢度,我地五個人見佢d套餐好似都幾抵,於是叫了一個套餐加散叫一些:套餐有:兩碗蕃茄湯-好蕃茄的蕃茄湯,好多蕃茄及一些好細粒的帶子及蝦,另跟一片蒜蓉包一客煙三文魚沙律-都幾大碟,有四片煙三文魚,好多沙律及生菜呀,有蘋果,波蘿,啤梨,都幾甜及爽口,生菜好新鮮呀一客豬肋骨-仕應幫我們切開,有些薯角,有些青瓜蕃茄拌碟,豬肋骨好味,好多肉汁及都幾多肉,不算肥,薯角都好香口兩杯飲品-熱檸茶ok另散叫了:一個千島風情pizza,普通size厚批-呢個都幾香口,好鬆化呀,都幾多料,有芝士,菠蘿,火煺,磨菇等一客意式雞皇天使麵-都幾大碟,同埋好多雞肉呀,好味呀,d雞都好滑入味,d麵都幾彈牙一客小食拼盤-有雞亦兩隻,洋葱圈三個,腸仔四件,薯角四件,兩件炸春卷,雞亦不是炸的,味道ok,洋葱圈好味呀,好香口,腸仔一般,薯角都好香脆.炸春卷好味,裏面係一些肉之類的料,外面是類似炸芋角的皮.這裏都幾多人,但服務就一般,因我們常常叫仕應去幫我們倒水或其它服務,但都係應左你一聲後就忘記了.
套餐有:
兩杯飲品-熱檸茶ok
另散叫了:

2009-02-05 21 浏览
星期二下午去旺角睇醫生前...醫肚先...!!!...旺角度度人多車多...黎哩度lunchtime時剛開始,仲好多位...尚算環境寧靜...咁一個人就走埋去門口,等一等四處望...冇人帶位?!...見位waitress行過先可以"捉實"佢...問係咪自己找位子坐埋去就得?!...佢吾好意思咁話,吾夠人手!落單又係要我"捉實"位waiter...其實果時只滿左1/3...咁就忙到如此地步?...吾喜歡叫set...只叫左碟Sphagetti Shrimp + Crab w/ Mushrooms & Cheese...焗的,美味!!!...食物係冇問題...但小小一碟意粉要$82...+埋10%...要$90多...就覺貴了點!!!...可能在我心中,意粉屋係環境舒適點o既連鎖快餐廳...還有這服務就.......跟著人多了,仲好嘈吵添...