2023-03-10 93 浏览
慢煮工業是一家專門提供慢煮扒餐的餐廳,位於太子,交通十分方便。這裡的菜式以慢煮肉類為主,配搭不同的醬汁和配菜,提供給客人豐富的味覺體驗。餐廳的裝潢設計簡約現代,大量使用木質元素和黑色金屬質感,營造出一種時尚、輕鬆的氛圍。餐廳的燈光柔和,讓人感覺非常舒適。餐廳的招牌菜是慢煮肋眼扒配薯蓉和黑椒汁,肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的黑椒汁和柔軟的薯蓉,非常美味。另外還有慢煮牛肋骨扒、慢煮和牛肉、慢煮豬手等多款扒類菜式。配菜方面,餐廳提供了多種選擇,例如薯蓉、蘑菇汁、蕃茄蔬菜等,客人可以根據自己的喜好選擇。除了扒類菜式,餐廳還提供了不同種類的意粉、沙律和湯品等,其中以意粉最受到客人的歡迎。其中最受歡迎的意粉是番茄肉醬意粉,肉醬醬汁鮮美,搭配細滑的意粉口感十分豐富。餐廳的價格比較親民,加上菜品份量十分足夠,讓人物超所值。而且餐廳服務員態度親切,熱情周到,讓人感到非常舒適和滿足。如果你是扒類菜式和意粉的愛好者,那麼慢煮工業是一家值得一試的餐廳。
2023-03-09 96 浏览
平價高質西餐廳|📍慢煮工業🫶🏻情人節book咗枱食情人節套餐勁抵食💓見碗啲食物款式平日都有供應/只有配菜有啲改動所以決定照出食評😚♡黑松露巴馬臣薯條♡薯條上面有好多芝士碎,薯條比較粗身飽滿🫶🏻雖然黑松露唔多,但味道亦足夠🫶🏻♡安格斯西冷牛扒配露筍♡由於係慢煮所以冇得選擇熟度,由於牛扒比較薄身而且經慢煮烹飪後肉質亦唔會韌而且有牛香,不過脂肪位略多♡法式豬鞍配慢煮蘋果角♡呢個係必嗌之選(๑•̀ㅂ•́)و✧完全估唔到厚身嘅豬鞍食落肉質會比西冷牛扒更加嫩滑多汁!食落更飽肚滿足,完全感受唔到柴身嘅感覺🫶🏻打破咗我對豬肉嘅負面印象😂而且賣相超靚,適合打卡🧏🏻‍♀️慢煮蘋果角食落有少少似玉桂蘋果嘅味道,而且可以解滯🫶🏻係一個完美嘅配搭💯♡朱古力布朗尼♡❤️‍🔥布朗尼朱古力味濃而且仲要係暖嘅💓好似啱啱出爐做到外酥內軟嘅口感💯有驚艶到我♡慢煮伯爵茶梨子♡伯爵茶味徹底同梨味合二為一,食落好清新微甜🫶🏻梨經過慢煮後質感軟身食落無渣有驚喜🫶🏻加配嘅朱古力同曲奇雪糕味道就正常發揮☞荔枝接骨木花梳打☜呢杯飲品表現相對普通,飲落偏甜🤔整體無乜特別,可以唔試總結一下🧏🏻‍♀️餐廳嘅環境同埋員工服務態度都幾好,人均$200都唔洗
平價高質西餐廳|📍慢煮工業

♡黑松露巴馬臣薯條♡

♡安格斯西冷牛扒配露筍♡

♡法式豬鞍配慢煮蘋果角♡

♡朱古力布朗尼♡

♡慢煮伯爵茶梨子♡

☞荔枝接骨木花梳打☜
呢杯飲品表現相對普通,飲落偏甜🤔整體無乜特別,可以唔試

總結一下🧏🏻‍♀️餐廳嘅環境同埋員工服務態度都幾好,人均$200都唔洗就可以食到好滿足🫶🏻係一間值得回顧嘅餐廳🫶🏻

2023-03-03 726 浏览
聽朋友講呢間餐廳好抵食又好食,所以就book嚟試下。🍟甜蕃薯條🍠($58)落完單之後好快就上咗個甜蕃薯條,比我地一路食住小食,一路等主菜。必食!高度評價😆一上枱已經聞到好香嘅炸蕃薯條味,即叫即炸,每一條都炸到熱辣辣脆卜卜😍食落好香口,咩醬都唔駛點,可以食到最original嘅味道。無諗過份量多得嚟又抵食之餘仲咁高質素,係最驚喜嘅一樣食物🤩。🥩菲力牛扒配芝士🧀($128)菲力牛扒通常都係厚切,本身非常多汁,慢煮完再煎返表面,切開仍然係粉紅色💗,不過就唔會有血水。菲力牛唔洗揀幾成熟,我哋平時食開3-5成熟,一開始有啲擔心會唔會過熟,不過佢就慢煮得啱啱好,肉質依然幼嫩😍。🐷燒烤豬仔骨🍖($78)燒豬仔骨有4大條,真係慢煮出嚟,但係又唔會overcooked,好易切,切落去已經骨肉分離又唔會啲肉散哂。燒烤醬酸酸甜甜好開胃。😍🍝滿蜆肉蝴蝶粉🍝($98)滿蜆肉蝴蝶意粉好大盤,好出色,佢嘅名真係無呃人,意粉上面鋪滿一層蜆,啲蜆驟眼睇仲多過啲蝴蝶粉,非常震驚🤯蜆肉都新鮮無沙。一開始店員有提醒呢個意粉係辣嘅🌶️,就算唔係幾食得辣都食到,佢少少辣令意粉嘅味豐富啲。🧀芝士菠菜焗蠔🦪($58)波菜芝士焗蠔一碟有
聽朋友講呢間餐廳好抵食又好食,所以就book嚟試下。

🍟甜蕃薯條🍠($58)

🥩菲力牛扒配芝士🧀($128)

🐷燒烤豬仔骨🍖($78)

🍝滿蜆肉蝴蝶粉🍝($98)

🧀芝士菠菜焗蠔🦪($58)
波菜芝士焗蠔一碟有3隻,蠔好鮮甜又唔會腥,芝士不多不少啱啱好,表面焗到金黃焦香🤩。

🍊Yuzu from Japan🇯🇵
原來係玻璃樽裝汽水,柚子味好清新,唔會太甜,飲落有啲似海鹽柚子。
2023-02-28 176 浏览
Mini Pancake 🥞 $68 (7/10)培根班戟配上炒蛋跟焗蘋果 真的蠻貼別的配搭 蘋果加了玉桂粉 所以很香 班戟的厚度適中 還灑滿了楓糖漿 很邪惡但很好食 不過可能盤子有點小 所以糖漿都溢出來了 吃起來有點狼狽All day breakfast ☀️ $138 (8/10)份量很大 有薯餅 茄汁豆 大啡菇 黑松露炒蛋蔬菜 加$6可以把吐司換成迷你可頌麵包或窩夫 這次選了窩夫 我蠻喜歡它的口感 有點像最近很流行的croffle 比較香脆 主菜可以選擇搭配安格斯牛扒或半隻龍蝦 cp值真的蠻高呢我們點了牛扒 大概七成熟 味道一般OVERALL: 推薦😆 (7.5/10)餐廳有兩家分店 兩家都在太子 這次到訪的分店比較小 裝潢是工業風 午餐的cp值還蠻高的
Mini Pancake 🥞 $68 (7/10)

OVERALL: 推薦😆 (7.5/10)
Mini  Pancake
All  day  breakfast
2023-02-28
午餐
All  day  breakfast
2023-02-26 110 浏览
呢間餐廳長期處於高人氣之列,佢有2間分店,2間都喺太子區,但食既野會有啲唔同。今次就試左太子道西果間細鋪先。滿蜆肉蝴蝶粉 $88 ⭐️必食⭐️一上枱果下真係嘩~一聲,真係滿滿既蜆肉,而且份量唔細,絕對夠2個人食,蜆肉粒粒豐滿又冇沙,蝴蝶粉又掛到汁,個汁又夠惹味,黎到絕對要叫。菲力牛扒配芝士 $108同一個價錢既有安格斯牛扒可以揀,但因為安格斯牛坊間較常見,所以點左呢款菲力牛扒黎試。上枱牛扒我諗約150g左右,以蒜蓉牛油+迷迭香煎香,牛扒鬆軟又重牛味,配埋芝士就會有小小咸香味。黎呢間餐廳建議book位,因為用饍期間如果冇book位,餐廳都未必安排到入座架!

滿蜆肉蝴蝶粉 $88 ⭐️必食⭐️

菲力牛扒配芝士 $108

2023-02-20 85 浏览
夜晚搵地方泊車食個晚飯,泊完行過見到慢煮工業入去食下先先講下叫左咩美國安格斯西冷牛扒-肉質鮮嫩,唔會柴口加隻煎鵪鶉蛋幾得意😂芝上菠菜焗蠔-蠔肉鮮味配上焗芝士無得輸蒜香芝土排包-香味十足,包身軟熟,好味荔枝挼骨木特飲-味道配搭好特別有荔枝香,但似係d醬溝出黎咁,麻麻地蜆肉蝴蝶意粉-呢個好食,蜆肉份量十足,加上個汁好奶滑,正!慢煮工業食過幾次,cp值一向唔錯,但要留意係太子道西呢間菜式會比白楊街個間較少,佢似係pub型式飲酒傾偈多🙃

夜晚搵地方泊車食個晚飯,泊完行過見到慢煮工業入去食下先

先講下叫左咩

美國安格斯西冷牛扒-肉質鮮嫩,唔會柴口加隻煎鵪鶉蛋幾得意😂

芝上菠菜焗蠔-蠔肉鮮味配上焗芝士無得輸

蒜香芝土排包-香味十足,包身軟熟,好味

蜆肉蝴蝶意粉-呢個好食,蜆肉份量十足,加上個汁好奶滑,正!

• 滿蜆肉蝴蝶意粉
叫左個pizza, 黎到個樣黑mama,用刀切嘅時候要勁大力先切得開佢,反番轉睇個pizza 底,原來已經焗到燶曬,跟住同個職員反應,得番黎嘅結果係「廚師話今日個餅底係硬身嘅」⋯⋯然後就無左件事⋯咁唯有照食,食多幾啖已經頂唔順,口感又乾又難食⋯
2023-02-15
2023-02-12 86 浏览
第一個上菜嘅係沙律配燒豬髀,唔知係咪我少食沙律,啲菜菜係苦嘅,燒豬髀冇特別,第二個係沙律配帶子,同樣啲菜係苦嘅,帶子淨係得幾舊,仲要唔係好大粒。之後嘅嘢都唔係好好食,唔好意思寫錯字,係好難食。美式蜜糖豬仔骨,唔係差,但係唔係好食。去到我最期待嘅生扒,試過之後即刻想走,之後同侍應講,其他嘢打包,我哋四個人去食,食佐成千$1200唔想害大家,千祈唔好去食淨係得個樣,好想問個廚師區點樣可以整到啲嘢食咁難食㗎•慢煮工業under vacuum慢煮工業
第一個上菜嘅係沙律配燒豬
髀,唔知係咪我少食沙律,啲
菜菜係苦嘅,燒豬髀冇特別,第二個係沙律配帶子,同樣啲菜
係苦嘅,帶子淨係得幾舊,仲要唔係好大粒。之後嘅嘢都唔
食,食佐成千$1200
唔想害大家,千祈唔好去食

淨係得個樣,好想問個廚師區點樣可以整到啲嘢食咁難食㗎
•慢煮工業

under vacuum
慢煮工業
2023-02-12
2023-02-11 73 浏览
同男朋友嚟開太子呢到搞啲嘢,整整吓都已經夜晚,所以我哋決定喺呢度食埋夜晚先返屋企。咁啱俾我哋搵到附近有呢間嘢食,都見到有啲人喺度等位,所以就試吓呢間啦。入面嘅空間都算幾大,仲有分開兩層添,都坐得幾舒服。我哋見啲嘢食都唔算好貴,所以嗌咗都幾多嘢食。滿蜆肉蝴蝶意粉本身我哋有諗過嗌double clam,但因為我哋都唔知份量會有幾多,所以最後都冇嗌到。一嚟到我哋即刻心諗,好彩我哋冇嗌到double clam,因為佢哋蜆嘅數量都好多,兩個人嘅話完全係夠食。啲意粉好掛汁,啲汁亦都好creamy。佢啲汁好食到我用其他小食點嚟食。Mozzarella sticks唔算好厚粉,28蚊嚟講份量亦都好多,而且食得出係啱啱炸起,好熱,仲拉到絲添。黑松露巴馬臣芝士薯條佢係幼身嘅薯條嚟嘅,黑松露味亦都好重,再加上少少芝士,食落好夾。份量亦都好多,3-4個share食,係絕對夠食!炸海鮮雖然佢只係$58 ,但佢份量都好多,都係三至四個人食就啱啱好。幾值得一讚嘅係,佢啲粉都唔算好厚,唔會有種覺得食皮多過食餡嘅感覺。但我會覺得呢個炸海鮮相比其他嘢食冇乜特別。Pork Rack呢一餐入邊我最鍾意食嘅就係呢個豬鞍,佢真係

滿蜆肉蝴蝶意粉

Mozzarella sticks

黑松露巴馬臣芝士薯條

炸海鮮

Pork Rack
呢一餐入邊我最鍾意食嘅就係呢個豬鞍,佢真係整到啱啱好,唔會煮到太老,食落係好嫩,仲有啲肉汁咁。而且佢個配菜都好好食,係用紅酒煮嘅蘋果粒,可惜到就算我好飽都食得晒。

我哋另外仲嗌咗兩杯嘢飲。我嗌咗杯荔枝接骨木花特飲。原本仲好擔心會好甜,但其實我覺得啱啱好,而且飲落幾清新,幾好飲。

呢一間啲嘢食性價比都好高,如果嚟到太子諗唔到食乜嘢嘅話可以喺呢間食。
2023-02-01 109 浏览
星期五去,幾多位book左,只可以座高枱。呢到去收銀叫嘢同比錢,但送到枱。一見menu款式唔多,但幾樣嘢都想試。其中一樣試蕃薯條,夠乾身,無乜添加,都好夠甜薯味。要有菜中和下,叫左呢個雨衣廿藍沙津,一般般,如唔係真好想食菜,可以試其他菜式。香甜豬肋骨慢煮再用蜜糖燒過,個肉質唔單止夠入味,仲要好林身,食落無難咬開或者嚡嘅感覺,好“林”身,用刀都好易切到,黎到一定要試。黑松露煙肉火箭菜pizza好脆好香pizza皮,話飽都係咁食,如對pizza有要救嘅,應該滿意。價錢唔算貴,我會再來。呢到斟水都係自助,不過佢將斟水位放係個斟啤酒位一齊,好易攪錯,致於我點解會知....唔重要啦!
星期五去,幾多位book左,只可以座高枱。
呢到去收銀叫嘢同比錢,但送到枱。

價錢唔算貴,我會再來。

2023-01-31 101 浏览
今日喺太子附近試婚紗 去咗附近呢間慢煮工業類似Cafe嘅餐廳到食LunchAll Day Breakfast配龍蝦半隻 茄汁豆 芝士大啡菇 沙律菜 炒蛋 薯餅 蜜糖多士 龍蝦就當然唔會喺新鮮龍蝦 但係肉質都尚算爽彈 薯餅新鮮炸起超好味 炒蛋都幾香滑 多士干脆咗加咗蜜糖係我鍾意嘅口味慢煮安格斯牛扒三文治 配雞翼 三文治賣相好吸引 牛扒唔會太韌 加咗芝士&菜同千島醬 配搭都算係唔錯 而炸雞翼味道似CP脆辣雞翼 好味道嘢飲叫咗荔枝接骨木特飲 & 香茅蜜桃特飲 兩杯都唔會太甜 啱曬我哋口味

在太子走着走着到了一間西餐廳,這一間的裝潢十分別致緻,他的名字叫慢煮工業。我們選了一個法式豬鞍加奧斯卡,豬鞍選用煎的烹調方式,肉汁仍然能夠保留,肉質鮮嫩,實在不足。另外,附加的奧斯卡是蘆筍及蟹肉配上荷蘭醬,酸酸的醬汁讓人更加開胃。除此以外,法式豬鞍配有紅酒醃製的蘋果十分爽甜。我們還選了一個滿蜆肉蝴蝶意粉,意粉薯得熟透,所以Tabasco的醬汁味道用於蝴蝶意粉來,蜆肉的份量很多,而且鮮甜。店舖亦十分細心配有盛載蜆殼的器皿供客人使用。接著我們選了一個小食盤,當中有芝士條、雞翼及薯條,炸芝士條十分拉絲,值得一讚。另外,單骨雞翼吃起來十分方便,而薯條是新鮮炸起。最後餐飲選了一杯荔接骨木特飲蘇打,荔枝味淡淡浸透出來,而另一杯是支怪的愛葡萄柚梳打,白提子味清新,柚子碎在底下,建議飲用前先讓柚子翻滾一下。

2023-01-30
  • 滿蜆肉蝴蝶意粉
  • 法式豬鞍
  • 荔枝接骨木特飲
2023-01-23 96 浏览
❇️環境從太子地鐵站行過去,只需要10分鐘左右就能到達餐廳餐廳喺太子有兩間分店,兩間分店嘅餐牌都有少許唔同.小編今次係第二次尼到餐廳,食物質素仍然保持到水準.餐廳空間唔算好大,大約可以坐八台左右,見到其中一台都可以坐到八個人餐廳入面超級浪漫,暗暗地好有氣氛,啱晒情侶一齊嚟.❇️收費餐廳嘅價錢非常之公道,大家睇吓邊就會明白點解其中一個係佢寫到明唔收+1 ,希望將最好嘅直接俾返消費者.❇️食物.1️⃣法式豬胺 $108入面嘅肉仲係粉嫩嘅顏色,超級嫩滑多汁但係比上一次嚟講,上一次嘅肉就更加鮮嫩,今次就比較熟咗少少.2️⃣炸海鮮 $58上海鮮入麵包括咗炸手指魚,炸魷魚圈,炸蝦全部都熱辣辣,超級脆.3️⃣黑松露芝士薯條 $38薯條超級脆,除咗上面一個小小嘅黑松露喺醬汁入面都溝咗黑松露,食落好香
❇️環境
從太子地鐵站行過去,只需要10分鐘左右就能到達餐廳
餐廳喺太子有兩間分店,兩間分店嘅餐牌都有少許唔同
小編今次係第二次尼到餐廳,食物質素仍然保持到水準
餐廳入面超級浪漫,暗暗地好有氣氛,啱晒情侶一齊嚟
❇️收費
餐廳嘅價錢非常之公道,大家睇吓邊就會明白點解
其中一個係佢寫到明唔收+1 ,希望將最好嘅直接俾返消費者
❇️食物
1️⃣法式豬胺 $108
入面嘅肉仲係粉嫩嘅顏色,超級嫩滑多汁
但係比上一次嚟講,上一次嘅肉就更加鮮嫩,今次就比較熟咗少少
2️⃣炸海鮮 $58
上海鮮入麵包括咗炸手指魚,炸魷魚圈,炸蝦
全部都熱辣辣,超級脆
3️⃣黑松露芝士薯條 $38
薯條超級脆,除咗上面一個小小嘅黑松露
喺醬汁入面都溝咗黑松露,食落好香
2023-01-17 79 浏览
第一次食慢煮料理,比起一般燒烤或煎、炸無咁油膩,比較能鎖住肉汁,肉嘅口感較淋,感覺上較健康而且係一間良心小店,抵食,食物質素絕不馬虎事不宜遲講下食咗咩蝦籽雞翼$48脆炸單骨雞翼,香口,微辣,配上蝦籽蛋黃醬,餸酒snacks一流!厚切薯條 $18超抵食!份量極多,薯條整整一大桶滿的😋美國安格斯西冷牛扒 $128香濃嘅牛油和蒜味,口感唔乾、唔韌,肉汁妥善保留,上面有隻QQ的鵪鶉蛋,好得意原來慢煮牛扒係不用揀選幾成熟,慢煮溫度已決定咗,長知識!加咗奧斯卡(好特別嘅名字):係由蟹肉忌廉醬配燒露筍味道同搭配幾有驚喜,露筍爽口,忌廉不蓋過蟹肉嘅甜味燒烤豬仔骨 $78肉質鮮嫩又juicy,配上濃濃嘅燒烤醬平時食燒烤豬仔骨多數比較乾,慢煮有啲似炆好淋,輕輕一切就離骨加咗隻62度慢煮溫泉蛋,完美嘅溫度煮出完美嘅溫泉蛋男朋友嘅熱情果味蘋果酒 $40古怪的愛柚子梳打 $30古怪的愛原來係牌子名,係一款低卡飲品一支只有45卡路里,適合為食又怕肥嘅我
而且係一間良心小店,抵食,食物質素絕不馬虎
事不宜遲講下食咗咩

蝦籽雞翼$48

厚切薯條 $18
超抵食!份量極多,薯條整整一大桶滿的😋

美國安格斯西冷牛扒 $128

原來慢煮牛扒係不用揀選幾成熟,慢煮溫度已決定咗,長知識!

加咗奧斯卡(好特別嘅名字):係由蟹肉忌廉醬配燒露筍
味道同搭配幾有驚喜,露筍爽口,忌廉不蓋過蟹肉嘅甜味

燒烤豬仔骨 $78
肉質鮮嫩又juicy,配上濃濃嘅燒烤醬

加咗隻62度慢煮溫泉蛋,完美嘅溫度煮出完美嘅溫泉蛋

男朋友嘅熱情果味蘋果酒 $40
古怪的愛柚子梳打 $30
古怪的愛原來係牌子名
,係一款低卡飲品
一支只有45卡路里,適合為食又怕肥嘅我

2023-01-12
2023-01-17 90 浏览
首先講到明我唔係好高要求,今日咁岩行過見到多好評入去試下。叫左個卡邦尼,焗意粉,同一杯咖啡,原本諗住應該都正路啦,咁多好評推介。點知一上菜我就知我都係太年輕,卡邦尼濕到水浸咁,意粉仲要碎上比我,咖啡開粉沖稀到飲水咁,喂大佬你收人40蚊,衰衰地都買部咖啡機禁出黎比我丫。焗意粉同大快活冇分別,意粉同惠康12蚊包冇分別,我唔係話12蚊煮唔到好食,但係依到真係搞唔掂。最後,如果大家錢多冇地方洗想食下高級大快活,可以去食一餐,包你滿意
首先講到明我唔係好高要求,今日咁岩行過見到多好評入去試下。