2019-05-22 824 浏览
本身黎到呢度就無預可以食飽,但估唔到小食例如單骨雞翼、香腸、魚乾、滷水拼盤、鹽酥雞球等等下酒菜都好食,唔係太咸逼你飲酒果種,真係有番咁上下質素(雖然份量係下酒菜既份量⋯你明啦)Happy hour (7pm前)有套餐,大概$88有500ml是日啤酒同一款小食,人未齊最適合叫住等。呢日既house beer 係19號既「追求」,有咖啡味的,唔係鮮奶咖啡果種味,而係類似americano,淡口得黎唔會單調,酒精度屬普通pale ale濃度,易入口又帶少少澀味,呢晚每人都encore多次!另外又試左好多隻,5個人每人飲2-3款都差不多試晒全部tap!爽!當中印象比較深刻係3款黑啤,黑啤來講比較淡口,但對女仔來講已經非常足夠;雖然飲唔係好到有咩大分別(可能已醉)但可以250/500ml咁叫黎飲,試到自己岩為止~~最後提提呢度既哥哥仔服務都唔錯,熟客好似都幾多 ;但室內冷氣凍過戲院,飲左酒大家都叫凍 可能要full house先好開到咁盡啦。overall 5人飲飲食食左$1700, 每人300幾,係偏貴既不過都係盡興而歸!

可能要full house先好開到咁盡啦。
2019-05-10 538 浏览
見到精釀二字,我這個平日滴酒不沾的也莫名奇妙的被吸引進去,籍著跟朋友們放工後吹水聚舊,看看這間掛香港本土釀製之名的小酒吧有多厲害。Menu 上有琳琅滿目的手工啤酒。但對我這個不飲酒的人來說,更讓我覺得新奇的是每款啤酒的名稱,甚麼「X教授」、「我愛香港」。我想,即使對非好酒之徒來說,單是酒名也會想淺嘗一番。最後,我還是選擇了「酸酸」,朋友們則選擇了「X教授」和「閃電」。「酸酸」,本人認為酒味真的極輕,濃濃的檸檬汁幾乎完全掩蓋了啤酒味,對新手來說是幾好的挑戰,但對於好酒之徒就太兒戲了,未必能滿足他們。「閃電」則是那種飲到底會感到少許麻痺的感覺,事關內含花椒,啤酒味相對比「酸酸」濃。至於小食方面,我們點了platter,叉燒,薯條,燒菠蘿。Platter 上的burger都尚算夠juicy,但最出色的還是炸牛腩和炸軟殼蟹。炸得不會太乾身,食得出淡淡的鮮味。燒菠蘿都是同樣出色,唔會燒到好乾身,每口也是菠蘿汁。至於叉燒,本人就覺得是夠腍的,但掛在上面的密汁可能太多,所以就甜了少少。

2019-04-28 526 浏览
近日剛有外國朋友來講,說想嘗試本地的手工啤酒,於是我便帶了他到訪位於尖沙咀的掌門酒吧。我們首先點了$198有六杯的手工啤酒。我們有問店員選擇啤酒的意見店員也很專業地為我們推介了六個手工啤酒, 有lager beer, IPA, APA, Double IPA等等。板上都有寫上號碼的,所以不用怕忘了點的是那一杯。另外,酒吧也提供不少小食的選擇,包括有我很喜愛的炸牛腩($98),薄餅,nachos等等。蔬菜方面選擇就比較少,我們點了燒菠蘿($28)及炸豆腐(忘了價錢)。炸牛腩不太常見,我之前在點心icon吃過一直也念念不忘,竟然在這裏碰上了。份量也很多的,推介!我們點了一個sampling set,再另外點了兩杯500毫升的手工啤,及加上三款小食,一共埋單$6xx。價錢有點偏貴,但環境還好,不太人多吵雜,適合傾天。

板上都有寫上號碼的,所以不用怕忘了點的是那一杯。
Sampling  set

炸牛腩不太常見,我之前在點心icon吃過一直也念念不忘
,竟然在這裏碰上了。份量也很多的,推介!

Sampling  set
  • 炸牛腩
2019-04-06 490 浏览
食完甜品見星期五,就想飲返杯,旦求有一刻抽離「港奴」呢個命運。今次嚟到「掌門精釀啤酒」。呢局打和啦,一齊飲啦!Super!黑柑橘($103)呢杯手工啤按說明應該飲到嘅味有:深咖啡、巧克力同柑橘。因為想飲杯黑啤,想要陣苦澀味,所以點咗呢杯,而佢亦都做到我想要嘅苦澀味。不過我飲唔出,咖啡嘅苦味突出d,定係巧克力嘅苦味明顯d,抑或係柑橘果種甘甘地又澀澀地嘅味。但係啤酒花果種芫茜味就好強烈,可能呢個係手工啤嘅特色(亦可能係因為我唔識貨,唔識飲)我愛香港($103)呢杯按說明應該飲到麥芽甜味同木質味。雖然飲得出有麥味,不過唔係勁濃嘅麥味,可能同普通罐裝啤酒一樣。木質味真係飲唔出。不過係甜身d,都幾易入口。

黑柑橘($103)

我愛香港($103)
2019-03-01
2019-04-05 231 浏览
很不錯的一家店,和朋友一起來的,各種啤酒,環境也挺好的,可以玩到很晚,小吃點了薯條,脆脆軟軟很好吃,是個下半可以放鬆的地方,下次還會來,啤酒口味有幾十種,6杯小的才188,雞尾酒也有不少選擇,很不錯的
2019-03-28 1870 浏览
三月中下旬星期六晚上,夜深時分。在尖沙咀吃過拉麵以後,友人提議到這裡喝上一杯我們已經來過多次,非常欣賞他們對於手工啤酒的堅持,而且每次都有新品推出,當然要看看這次他們有甚麼新啤酒。由於多了一位友人加入,我們點了啤酒六小杯的拼盤,好處是每個人可以選擇兩杯自己喜歡的口味,可以一次試不同味道的啤酒。選一款口味比較淡的先喝。第一杯是醺醺,德國煙醺啤酒 Rauchbier,酒精濃度5.7%,國際苦味值只有18。Rauchbier風格啤酒並不是很主流,很少釀酒廠會嘗試,這杯入口味道濃厚,煙醺味一直在口腔綿延不散,而且帶飽滿麥芽風味,多喝幾口讓人產生微妙的聯想。喝完風格獨特有個性的啤酒以後,另一杯是我愛香港,這款是IPA,酒精濃度6.3%,國際苦味值53。酒體呈清透淡黃色,滲著麥芽的甜味,中段有木質味,兩者互相平衡且容易入口。又一個沒有讓人失望的夜晚,期待下次再品嘗他們的新精釀。
三月中下旬星期六晚上,夜深時分。

在尖沙咀吃過拉麵以後,友人提議到這裡喝上一杯

我愛香港

又一個沒有讓人失望的夜晚,期待下次再品嘗他們的新精釀。

2019-03-23
$125 (宵夜)
我愛香港
2019-03-26 219 浏览
品嚐過極奇濃厚的拉麵過後,再相約多一位朋友到附近的手工啤酒酒吧,喝喝酒談談天,因此來到這一間掌門的酒吧。我們點選了啤酒六小杯拼盤和台式炸花枝丸。啤酒六小杯經店員介紹後,我們分別點選了山霧,雙重花惹發、純情獨角獸、旺旺招財、我愛香港和醺醺。我兩小杯的手工啤:山霧和雙重花惹發呈淺黃色的,麥花味濃濃的,甘苦苦的,酒精濃度也䚴高的。店員真的沒有介紹錯誤的。台式花枝丸是佐酒的小吃,給端上的時候,是熱呼呼的。煙韌富嚼勁,味道鹹香可口,富有墨魚的味道,還可以咀嚼到細碎墨魚粒。雖然只是短暫小聚,我們三人也能開胃暢飲,談天說地,掌門的酒吧果然是不二之選。
台式花枝丸

2019-02-19 378 浏览
放假日子 又係帶皇帝女四圍去嘅時候今次去左尖沙咀行街🤪正當想搵個地方坐下時,就見到呢間野岩岩開門見佢坐外邊都算舒服,又加上有陣陣涼風,所以就坐低左了😁左為餐牌上10號嘅手工啤右邊名為:大紅,有氣嘅花茶,飲落酸酸甜甜 好得意芝士球同單骨雞翼 即叫即炸芝士狂嘅我 邊飲酒邊食 唔覺唔覺就食哂勁想叫多份再食😆雞翼帶有微辣,好過癮的,好似食緊m記雞翼咁😂迷你漢堡,咪睇佢包仔細細,一咬就爆哂汁,冇得頂丫🤤🤤🤤

放假日子 又係帶皇帝女四圍去嘅時候
今次去左尖沙咀行街🤪
正當想搵個地方坐下時,就見到呢間野岩岩開門
見佢坐外邊都算舒服,又加上有陣陣涼風,所以就坐低左了😁

左為餐牌上10號嘅手工啤
右邊名為:大紅,有氣嘅花茶,飲落酸酸甜甜 好得意

芝士球同單骨雞翼 即叫即炸
芝士狂嘅我 邊飲酒邊食 唔覺唔覺就食哂
勁想叫多份再食😆
雞翼帶有微辣,好過癮的,好似食緊m記雞翼咁😂

迷你漢堡,咪睇佢包仔細細,一咬就爆哂汁,冇得頂丫🤤🤤🤤
Zhang Men Brewing Company is an artisinal craft beer tap room located in Tsim Sha Tsui.The ambience is relaxed and classy, bringing the brewing spirit of hand crafted, small batch production. There are a large selection of craft beers on tap to choose from. You will definitely find one to your liking!Our choice of beers for the night. Up first is "Hope", an amber sour ale with hints of dried oregano and toasted sesame. Light and refreshing."Black Orange" was our second selection. It is a darker

Hope
"Black Orange" was our second selection. It is a darker blend, an urban style dark variety, smooth, rich and niggery. A good choice and recommended. 👍👍

Overall a nice chill place to enjoy a few brewskis. Cheers! 🍻🍻
2019-01-24
$90 (其他)
Hope
2019-01-27 356 浏览
同好友約定每月一飲!今晚經過TST一間手工啤酒就走入去試試,環境舒服,而餐牌上佢地可以叫1set 六杯手工啤酒!可撰六種唔同味!而佢地係有24款唔同味既啤酒!仲會顯示埋酒精含量!而佢地手工啤酒成份有帶花香味!有果味!及由咖啡及朱古力做出來既黑啤!非常特別。而店員都好細心為呢set 酒寫上叫左既酒號係杯邊以便識別。而此店另一特色係佢地都有串燒!菠蘿香甜,而薯條野味脆口美味,雞泡魚干就燒得香口!送酒小食一流撰擇。

既酒號係杯邊以便識別。
2019-01-24
2019-01-19 323 浏览
其實,話就話knutsford 有好多bar, 餐廳飲野。但係,永遠都係去到唔知去邊間飲同飲咩。呢間位於knutsford 附近嘅craft beer bar, 背景音樂播放d 比較放鬆嘅音樂,不噪,對於幾個friend 傾下偈係一個超好嘅地方😎同埋可以試下不同的手工啤酒!👍🏻來個幾次就發現佢地d craft beer 原來唔會入新牌子,但menu 上唔多唔小都有20幾款飲品。如果不段入d 新貨就更加好啦。craft beer 嘅特點就係永遠都可以試新口味嘛。今日試左杯🍺professor x (左)🍺 同🍺柚見港都(右)🍺 professor x 唔苦,有點甘咁的味度飲落有點似雞精😂。杯fruit beer 就帶酸甜,好易入口,唔錯啊!😍支持craft beer!
柚見港都

支持craft beer!
2019-01-19
柚見港都
2019-01-02 362 浏览
自己本身唔算太鍾意飲酒,麻麻地個陣麥味,但又想搵個地方飲一飲野,所以揀間特色嘅手工啤黎啤啤佢!我地食晚飯前去飲,有室外同室內嘅位坐,因為我地唔係食煙,所以入左內室坐,可能時間尚早,全場淨係得三檯客人。店主話suggest我地如果下次黎,可以打去book定位,咁就唔洗排隊,因為夜晚就比較多人,要搵個地方坐下傾下計,呢個地方都唔錯,又唔算好嘈好雜。嗌左「山霧」同「酸酸」手工啤。酸味味好開胃,完全唔苦,好好飲;山霧就比較苦少少,但果香味濃,都唔錯;仲有叫雞泡魚乾同鹽酥雞兩款小食,炸得幾出色嫁!
2019-01-02 324 浏览
近幾年手工啤愈黎愈流行,本人本身唔算好鍾意飲酒都覺得幾有特色,今次就同女朋友黎到尖沙咀呢間掌門我地下晝5點幾去到,除左室外門口位有兩枱客人之外,室內淨係得我地一枱客。咁當然時間尚早啦,朋友話夜晚黎如果唔訂位要有排等,但我地都係旨在搵個地方坐下傾下計,呢個鐘數啱哂咁啱我地都唔鍾意太苦味,店員就推介左兩款,「山霧」同「酸酸」比我地。酸酸飲落唔似啤酒,酒如其名,酸味味幾開胃,同埋一d都唔苦,酒精濃度都唔高,啱哂女仔飲;山霧就比較苦少少,酒精度數高d,但果香味濃,好飲;仲有叫雞泡魚乾同鹽酥雞兩款小食,估唔到又係幾出色,仲有menu上面其他食物,黎到呢度直情可以當埋食正餐!

上網搜尋搵尖沙咀飲啤酒嘅好地方, 一搵就搵到依一間, 初初心諗都應該係廣告啫, 但冇所謂隨便飲一、兩杯。但嚟到, 令人印象難忘!地方唔難搵, 做緊天文台道附近的柯士甸路, 日間半開放式嘅地舖。望落幾有氣氛。餐牌設計特別, 每一樣嘢都介紹得好詳細, 客人一定搵到啱自己心水嘅特色啤酒味道。而除咗啤酒之外, 佢哋仲買好多食物, 圖片好吸引, 希望下一次有機會嚟試下佢嘅食物。我哋兩個男人一共飲咗三杯啤酒。我飲第一杯叫<前進都柏林>, 屬於黑啤, 味道濃, 薄身, 泡沫嗰算多, 對我嚟講好易入口, 感覺好舒服。第二杯, 試返一啲淺色嘅啤酒, 揀咗一隻麥味濃啲嘅 <55%小麥>, 我覺得味道幾清潔, 有豐富嘅麥芽味, 帶少少甜, 唔錯。朋友就試咗一杯<大吉大利> 有甜甜酸酸嘅柑桔果味, 味道好搞嘢, 我朋友話飲落好醒神。依度係尖沙咀嘆啤酒、食飯嘅好地方!

前進都柏林

55%小麥

大吉大利

依度係尖沙咀嘆啤酒、食飯嘅好地方!
2018-12-29
宵夜
前進都柏林
55%小麥
大吉大利
2018-12-29 214 浏览
來自台灣的手工啤?!今日朋友介紹我去天文臺道一間小館 話嗰度可以不限時傾計之餘 仲有唔少特色小食 原來就係掌門!手工啤酒係香港掀起一陣熱潮 但今次我地試既 唔係佢最出名嘅手工啤酒 而係一杯杯的調酒特飲!兩杯酒品的名字都不太記得了🙈綠色這杯 大有少少蜜瓜香味 飲落偏甜 有的味道唔太出 所以非常容易入口 至於後面一杯其實係菠蘿口味 酒的存在感較強 有一種剛烈的感覺 有時飲cocktail最介意就飲到一大口的糖漿味 呢度絕對唔會👏🏻如果唔鍾意飲酒的朋友 我覺得你呢間餐廳食下佢嘅小食都不錯 就好似mini burgers, 台式香腸 全部都係一流的小食同伴酒佳品☺️
來自台灣的手工啤?!