2009-02-20 10 浏览
長洲是一個很特別的地方,在這裏居然會找到日式紅豆餅,而且廚師是一對日本夫婦,街坊小店又很好味的紅豆餅,每個週末週日都大排長龍,奇怪的事情不斷出現。長洲除了出名的東堤小築外,這裏的紅豆餅都算另一個名勝,紅豆餅是日本味度,紅豆涵不太甜但帶有紅豆味,皮較薄不太厚,軟軟滑滑,他們用的宣傳板也很有趣,最重要是這裏的人情味(可能是平日的關係、假日老闆會很忙),老闆很關心顧客的需要,配合那些卡通宣傳板,4元一個紅豆餅,價廉物美。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1585865

2009-02-15 6 浏览
二月十四日 (星期六)來到長洲,一早做定research,看有什麼必試的東東故鄉茶寮原來是其一聽說這裡的紅豆餅很出名,儘管一試皮很薄,不過就較為韌至於紅豆餡是很新鮮的,而且紅豆是一粒粒的份外分明,味道不錯但這樣的紅豆倒不是我們杯茶呢但每件只售四元,也不要求什麼了!最特別這裡是由日本人經營的,裝潢較為特別很多人都買手卷,但我們quota有限,所以唯有等下一次吃完,往師妹出發!!!
二月十四日 (星期六)

來到長洲,一早做定research,看有什麼必試的東東
故鄉茶寮原來是其一

聽說這裡的紅豆餅很出名,儘管一試

皮很薄,不過就較為韌
至於紅豆餡是很新鮮的,而且紅豆是一粒粒的份外分明,味道不錯

但這樣的紅豆倒不是我們杯茶呢
但每件只售四元,也不要求什麼了!

最特別這裡是由日本人經營的,裝潢較為特別
很多人都買手卷,但我們quota有限,所以唯有等下一次

吃完,往師妹出發!!!
一粒粒的紅豆餡
2009-02-09 25 浏览
我每次來到長洲,必然光顧故鄉茶寮。蟹柳、蟹籽和腸仔是難得一見的手卷組合,而且是長洲著名的小食,是日本裔店主的精心創作。蟹籽混入奇妙醬黏在蟹柳之上,微甜又香口的味道,實在很開胃。腸仔的味道很特別,似乎是短小精悍的小紅腸,越吃越讓我想起兒時的愉快生活。壽司米始終帶有微濕,包着米飯的紫菜很快濕了,繼而變得堅韌,失去爽脆的感覺。故此,買了手卷要立即進食,否則變得沒那麼好吃。
我每次來到長洲,必然光顧故鄉茶寮。

蟹柳蟹籽腸仔手卷
蟹柳蟹籽腸仔手卷
2009-02-08 8 浏览
長洲旅第二站是久違了的小店,H好幾年前曾到此小店吃過手卷及紅豆餅,一直都想再回來懷緬一下,今次終於有機會,只可惜因要留肚給下幾站,故只吃了紅豆餅!紅豆餅==>熱辣辣的,個皮好軟但不算好薄,中間的紅豆茸不算太甜,餡都算幾多以$5一個多說,絕對抵食呀!

以$5一個多說,絕對抵食呀!

2009-02-04 23 浏览
吃魚旦的時間, 看見紅豆餅的蹤跡! 所以又二話不說的買了一人一個了。紅豆餅: 軟軟的, 很新鮮的感覺。外皮薄, 饀料也不少, 不知道是否剛吃過      旦的關係, 紅豆餅不太甜, 我覺得挺不錯, 太甜的話反而味道不好,      跟早前在沙田citysuper吃過的那個, 這個更好也便宜一大截。店子裝潢很美很可愛, 宣傳的圖畫也很吸引人呢。

店子裝潢很美很可愛, 宣傳的圖畫也很吸引人呢。
紅豆餅
大家也咬了一口
吸引的宣傳
2009-01-28 26 浏览
年初二入黎拜年,老公帶我黎呢度食紅豆餅,熱辣辣,個皮好薄,好軟綿綿!因為我唔鍾意食得太甜,所以覺得個紅豆茸甜左少少,不過正常口味呢個紅豆茸剛剛好!睇番之前D食評先知有時係搵D妹妹仔整,好彩我尋日去係日本人伯伯整的!我仲試左蟹籽蟹柳手卷,紫菜好脆,D飯都好好味!下次去長洲都會再試,不過大前提係睇下係唔係個日本伯伯親手整!
2009-01-12 11 浏览
o個日我地入長洲~真係凍死人~~食番個暖笠笠o既紅豆餅即刻開心番哂~~ok ar 我覺得~下次會再食過~~
o個日我地入長洲~
真係凍死人~~
食番個暖笠笠o既紅豆餅即刻開心番哂~~
ok ar 我覺得~
下次會再食過~~
2008-12-30 23 浏览
食完d魚蛋之後...梗係順延去食埋隔離既紅豆餅la遠處就已經紅豆餅既香味...咁難得帶朋友黎...sure要佢地去試下la~~我地4個人..1人1個!!!!買完之後...個個都話好香!!!第1啖咬落去...好多紅豆餡啊!!咬落去仲係熱辣辣...真係幾好味!!個個朋友都話正...我唸凍左會冇咁好食…如果唔係會買d返去食^^”
食完d魚蛋之後...梗係順延去食埋隔離既紅豆餅la
遠處就已經紅豆餅既香味...
咁難得帶朋友黎...sure要佢地去試下la~~
第1啖咬落去...好多紅豆餡啊!!
咬落去仲係熱辣辣...真係幾好味!!個個朋友都話正...
我唸凍左會冇咁好食…如果唔係會買d返去食^^”
睇下..幾多餡!
15$ 4個 咩事先, 點解會係個盒裹面拎出黎架 ??? 六宗罪 第一: 知唔知會有倒汗水架, 吹到 "啤" 一聲 第二 : 唔係即整 第三 : 皮係”淋”既第四 : 紅豆唔香, 無豆味第五 : 紅豆小 第六 : 仲咩無人坐都唔比買紅豆餅既客坐先 ?
15$ 4個

咩事先, 點解會係個盒裹面拎出黎架 ???

六宗罪

第一: 知唔知會有倒汗水架, 吹到 "啤" 一聲
第二 : 唔係即整
第三 : 皮係”淋”既
第四 : 紅豆唔香, 無豆味
第五 : 紅豆小
第六 : 仲咩無人坐都唔比買紅豆餅既客坐先 ?
你睇皮幾厚, 紅豆"黑媽媽"既
由細到大都好鐘意食紅豆餅, 香港有好多地方都係由日本店賣紅豆餅~但係論味道同埋抵食, 一定係長州呢度最好! 不過尋日去食就受到少少唔好O既對待... 但係依然影響食物質素!$15 四個, $4一個~ 由佢$3一個食到依家!!!!! 紅豆餅味道一流, 新鮮又熱 (熱到燙手呢) 個皮好有蛋味, 而紅豆都好足料, 不過唔夠溶, 有D仲係原粒紅豆, 但係都係林o既, 所以口感仍然好!因為賣餅出面有d檯, 所以好多人買完就會坐o係o個度食,但係坐左一陣, 有d女人, 用英文+中文大聲講: 「紅豆餅, 壽司 take away, no sit down, buy tea (指住一個買左tea o既男人杯茶) can sit down」佢仲係咁示意要我地離開... 好唔歡迎我地..但係o個度都無任何指示叫我地唔係買tea就唔可以坐..所以其實我地都唔知坐唔坐得.. 再加上佢好不耐煩咁叫我地走.. 完全無比幾秒時間我地走.其實我地都食到最後一個.. (已經食左三個)同埋又無咩人等位.. 所以對咁樣o既服務態度好失望不過我覺得紅豆餅味道真係獨一無二~sogo supermarket 同埋 康怡jusco
但係論味道同埋抵食, 一定係長州呢度最好!

$15 四個, $4一個~ 由佢$3一個食到依家!!!!!

因為賣餅出面有d檯, 所以好多人買完就會坐o係o個度食,
佢仲係咁示意要我地離開... 好唔歡迎我地..

但係o個度都無任何指示叫我地唔係買tea就唔可以坐..
其實我地都食到最後一個.. (已經食左三個)
同埋又無咩人等位..

所以對咁樣o既服務態度好失望
不過我覺得紅豆餅味道真係獨一無二~
sogo supermarket 同埋 康怡jusco supermarket o個間, 紅豆料比較少, 而個皮o既"粉"味好重, 但係呢間蛋味同紅豆十足, 由日本人主理, 所以都值得推介!
唯有以後拎走食啦~
好熱o既紅豆餅
好熱o既紅豆餅
  • 紅豆餅
  • 壽司
2008-12-06 18 浏览
nov 29, 08, 6人共買了4件: 1) 紅豆餅-因同食友share,要"meet"佢時,都feel到幾熱吓-皮薄且鬆,又多豆蓉-紅豆大粒,亦好有豆香味,正-不過個皮食到少少苦味,少少遺憾
nov 29, 08, 6人共買了4件:

1) 紅豆餅
-皮薄且鬆,又多豆蓉
-紅豆大粒,亦好有豆香味,正
-不過個皮食到少少苦味,少少遺憾
2008-12-05 13 浏览
2008.11.30(日) 處於橫街,都算佢有自知自明,沿路都有亞夢海報作路標。這就是傳聞既長洲三寶其中一寶"紅豆燒餅" $4/個 $15/4個門面貌似小屋帶點鄉郊氣息,要燒餅就响個窗口仔做交易 暖烘烘﹑陣陣香﹑個皮薄得黎帶點張力,豆蓉中乍見粒粒紅豆,怪唔知唔叫豆沙喇 啖啖紅豆勝在唔過甜,值得一試 意見︰如果外皮帶點烘既烙印就更加貼切 "燒餅"
門面貌似小屋帶點鄉郊氣息,要燒餅就响個窗口仔做交易

暖烘烘﹑陣陣香﹑個皮薄得黎帶點張力,豆蓉中乍見粒粒紅豆,
怪唔知唔叫豆沙喇
啖啖紅豆勝在唔過甜,值得一試

意見︰如果外皮帶點烘既烙印就更加貼切 "燒餅"
從這扇窗做買賣
亞夢 ~~ 有野食喇!
粒粒紅豆食得到亦睇得見
Check Point
$4 (其他)
亞夢 ~~ 有野食喇!
  • 紅豆燒餅
2008-12-04 9 浏览
是OR中長洲人氣最強的小店,當然不會錯過,而且食完後,覺得也不應錯過。 在亞月家賣$8-10的燒餅,來到這裡只售$4個,買夠4個更只需$15,除非極難吃,否則很難不值回票價。然而,由日本老伯即叫即燒的新鮮紅豆餅,又豈有難吃之理?紅豆餅皮相當薄,一x開餡料飽滿幾近滿瀉,熱暖的紅豆蓉煮到香軟起沙,水準令人滿意,我只嫌它味道略不夠甜;不過這只是甜魔的怪口味,正常人應該很喜歡這種清淡的口味。無論如何,$4一件真是好吃抵食值得食!  同場還有壽司卷也狀甚吸引,但大家都怕壽司飯會飽肚,所以省下胃納繼續掃了! 長洲之行全紀錄可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!9294.entry

同場還有

• 紅豆燒餅
2008-11-16 8 浏览
14.11.08 (Fri) 晴〔呢度未close架!〕第四(食)站。原本呢度唔係我plan咗要去嘅地方,只係食完茶果就見到呢間野,咁就順便啦!紅豆餅($4),熱,但個皮係『林』,而且焗到軟晒,少少出水咁,唔夠牛油香,所以只係好似皮+紅豆咁(好『homemade』),好在share食,呢個紅豆餅都算係鎮店之寶?!
14.11.08 (Fri) 晴

〔呢度未close架!〕

2008-11-10 10 浏览
一試紅豆餅... 發覺同旺角咪一樣 -__-"旺角仲平D TIM可以唔洗特登行去食...暖粒粒都ok既... 不過旺角都係即整架wor -___________-"唔夠甜... 旺角好食d
一試紅豆餅... 發覺同旺角咪一樣 -__-"
旺角仲平D TIM
可以唔洗特登行去食...
唔夠甜... 旺角好食d