2024-10-12 57 浏览
昨天去開鰂魚涌,知道康怡廣場有間敏華冰廳,順便去試下,心想是太興集團,應有質素,不會太差,點知完全失望,所有食物都是交行貨,食物及餐飲,溫度全部不足,特別是個五香肉丁公仔麵,好似溫水浸麵,難食可想而知,寧願去食大家樂、大快活,溫度及質素都比他好,全部廚師都唔係用個心去做,不是令食客滿足,而是令人失望,令我對太興集團的評分,都受損害,但價錢又唔係平,難怪的人北上消費,真係唔係無理由,以後永不再幫襯所有敏華冰廳,我相信香港人是追求質素,如果是質素好,比貴的都願意,最衰係貨不對辦。
2024-07-17 198 浏览
下午茶想了很久要吃什麼,最後來茶餐廳吃。很受歡迎的本地連鎖茶餐廳,平日下午茶時間人不多,坐下後給了二維碼自助下單。下午茶套餐,蕃茄湯底雞扒米粉,雞肉很嫩,米粉超滑。MVP是熱奶茶沒拍到😂
下午茶想了很久要吃什麼,最後來茶餐廳吃。

2024-06-03 182 浏览
兩個簡單茶餐等Over半個鐘都未有,等過25分開始三催四送都仍要等期間有遲過入內的人已食完離去,加上同員工反映等外賣時間後,都唔夠人幫忙,收銀又要入單落單,人手嚴重不足。
外卖自取
2024-05-23 140 浏览
5月22號中午落緊大雨,本人諗住食美心的,但看到電梯樓上有間康怡華冰廳見到都很多人排隊,大約等10分鐘到都算快,有位女侍應安排坐係出餐位置,坐低女侍應都比杯水和QR曲我自己落單,當我落完單之後,等待食物中的時候見入面廚師沒有一個帶口罩,其中仲有個係咁咳,覺得很不衛生,入面廚師是否應該戴返個口罩,對住啲嘢食你講野都會有口水噴出嚟啦,仲要係咁咳,麻煩跟進下入邊廚師要帶返個口罩, 希望我下次來有改善,食物質素還可以出餐都算快。
2024-05-22
又係衰到我要寫評嘅一餐,自己喺屋企煮都好食同乾淨過佢,又唔洗谷氣。同家人食晚飯,本身諗住食元氣,家人身體情況唔等得,去咗附近嘅敏華冰廳,呢一間野。入到去已經好似自生自滅咁,侍應根本都完全唔想招呼我地咁款,唔知仲以為食緊自助餐添呀,咁都算啦,問侍應想要隻杯,完全唔同你交流,一句「好呀 / 請等等」都無,就咁行咗去拎杯過黎。叫野食,一睇餐牌,小菜得三款,想食吓一人火鍋啦,點知得一隻湯底,仲要除咗牛肉之外乜肉都無,所謂嘅西式晚餐又係得三款,想叫黑糖飲品啦,又全部黑糖嘅飲品都無。谷氣,咁叫個叉燒飯俾家人食完就算啦,叫佢地走豉油,家人唔可以食豉油嘅。個飯送到黎,個侍應鬼食泥咁lur咗句:「落咗豉油呀要唔要」,一句唔好意思都無。送野飲黎又pea吓pea吓咁連飲管都可以整跌。食飯隻羹係笠癡癡嘅,d侍應都已經咁樣態度完全零服務,裡面都唔知有無洗碗。

2024-05-11
2024-04-14 240 浏览
敏華冰廳太古康怡分店某金髮女員工,屢次對顧客的態度超惡劣,對顧客視而不見。今次同朋友一齊諗住去食下午茶,見到有位,於是自己行過去枱邊我好有禮貌去請該員工幫忙執枱,我叫咗佢一次佢聽唔到,之後我輕輕掂佢膊頭一下。佢叫我唔好拍佢。我同佢講: 係我叫,你聽唔到佢反而話我講嘢太斯文。我心諗: 我係咪要用惡劣嘅態度叫你幫我執枱?!仲叫我哋唔使將個隔板擺喺枱中間。其實我哋去到嘅時候個板已經係放喺枱中間,唔係我哋自己放。好明顯佢對店面的情況唔係好清楚。已inbox CS投訴!
敏華冰廳太古康怡分店某金髮女員工,
屢次對顧客的態度超惡劣,對顧客視而不見。

今次同朋友一齊諗住去食下午茶,見到有位,於是自己行過去枱邊
我好有禮貌去請該員工幫忙執枱,
我叫咗佢一次佢聽唔到,
之後我輕輕掂佢膊頭一下。
佢叫我唔好拍佢。
我同佢講: 係我叫,你聽唔到
佢反而話我講嘢太斯文。
我心諗: 我係咪要用惡劣嘅態度叫你幫我執枱?!

仲叫我哋唔使將個隔板擺喺枱中間。
其實我哋去到嘅時候個板已經係放喺枱中間,
唔係我哋自己放。
好明顯佢對店面的情況唔係好清楚。

已inbox CS投訴!

垃圾!康怡廣場敏華冰廳!事緣今日下午5點左右,客都唔多個既時候⋯我點左一杯$20既奶茶(茶走、少奶),第一次嚟個杯冇少奶,咁我就叫侍應換過杯少奶既俾我 /俾少少茶膽我覺自己加落去。。點知換返嚟嗰杯係茶茶加熱水,成杯茶葉、仲要一滴奶都冇(自己睇相)!茶水果個擺明玩嘢,唔想沖咪唔好做囉!仲有個侍應有都好有問題,咁都拎得上台,拎上台既時候仲加多句:「換左杯少奶既俾你。」呢個瘦瘦有咁上下年紀既女侍應已經唔係第一次。對上一次我又係叫奶茶(茶走、少奶),同樣地又係呢位瘦瘦女侍應送杯多奶既上台⋯⋯我:「呢杯太多奶啦,我要少奶!」(但佢聽錯我話要多奶)瘦瘦女侍應:「已經好多奶架啦!」我:「我係要少奶」瘦瘦女侍應:「哦~好少奶架咋,你搞下個底,好飲架,你試下啦」我:⋯⋯⋯最後我放棄左成杯多奶多到飛起所謂茶走⋯連旁邊既客人都竊竊私語咁話:唔想做咪唔好做囉。
垃圾!康怡廣場敏華冰廳!

事緣今日下午5點左右,客都唔多個既時候⋯
)!

呢個瘦瘦有咁上下年紀既女侍應已經唔係第一次。

我:「呢杯太多奶啦,我要少奶!」

(但佢聽錯我話要多奶)
瘦瘦女侍應:「已經好多奶架啦!」

我:「我係要少奶」

我:⋯⋯⋯

最後我放棄左成杯多奶多到飛起所謂茶走⋯
連旁邊既客人都竊竊私語咁話:唔想做咪唔好做囉。
茶葉加水
2023-10-16
2023-09-02 236 浏览
港式茶餐廳的問題,如衛生、侍應沒禮貌等,都已經相對減少或變好。食物方面,敢說係同區中的中上,尤其是沒有乜都好多油既情況發生。誠言,食物種類只是快煮及早餐類為主要目標客群,對相應要求小炒的,則要到太興其他餐廳了。早餐特別多人,可以見到每朝的長龍便得知食品質數及受歡迎程度,炒蛋更是大熱食品。人手方面,很明顯是不大足夠,經常看見不夠人手收拾東西,而且啲阿姐亦可能甚攰,態度不一定很好,將心比己,這個是管理層的問題,必須解決。

2023-09-02
$40 (早餐)
2023-08-09 204 浏览
平時好少寫食評嘅我,今次真係忍唔住,一肚火!😡😡每次去親食都比職員激到一肚火,冇禮貌之餘態度差👎👎👎平時已經唔多人食仲要咁嘅態度,不如唔好做啦!今次去叫外賣諗住買個暗然銷魂叉燒三文治,咁我就話想要嗰個麵包夾住叉燒果個下午茶餐,職員用不友善眼神望住我,話我哋從來冇買呢一隻包,但我明明嗌過外賣,佢再用好差嘅態度講我講從來冇賣,其他分店我唔知!跟住另一職員就用menu 指左呢啲黯然銷魂三文治問我係咪呢個,我話係,佢話呢個係三文治,咁我問佢咁係咪麵包嚟?佢話係多士,咁多士係咩嚟㗎?唔係麵包嚟架咩,算!溝通唔到,但係職員都唔使咁冇禮貌!之前堂食過,都係被冇禮貌對待,決定唔再幫襯🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️
2023-08-09
外卖自取
2023-06-13 193 浏览
坐低叫咗兩個餐,一杯凍檸水、一杯熱檸水。差不多食完個飯,餐飲仍然未到,就通知餐飲未到。過咗幾分鐘,侍應攞咗一杯凍檸水、一杯熱檸茶,(因為晚上喝茶會瞓唔著),即時告知侍應是熱檸水而非熱檸茶,侍應態度極差「是但啦,冇人沖茶」!!這是什麼意思?待客之道是這樣嗎?冇人沖茶就可以求求其其?離譜
坐低叫咗兩個餐,一杯凍檸水、一杯熱檸水。
差不多食完個飯,餐飲仍然未到,就通知餐飲未到。

2023-04-07 488 浏览
敏華著實很不錯,選擇多,人手則不太夠。.🎈餐牌.🎈環境.🎈食物.👇常餐雞湯叉燒湯意粉,拼炒滑蛋火腿及歐式軟多士,包熱飲 $65 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 4.5分多士亦好驚喜,脆軟 👍 是厚多士,脆口不硬,有牛油,兩塊火腿,滑蛋真的很滑。.👇乾炒黑椒牛肉意粉下午茶餐 $52 ⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)意粉煮得好,煙韌口感,不過太油膩,不太推介。.餐飲可$3改鮮奶,維記原樽玻璃瓶裝。.👇黃金叉燒飯包熱飲 $63 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 這個6pm後才有,鹹蛋黃夠多👍.👇鹹蛋黃多👍
敏華著實很不錯,選擇多,人手則不太夠。
🎈餐牌

🎈環境

🎈食物

常餐叉燒湯意粉

意粉煮得好,煙韌口感,不過太油膩,不太推介。

乾炒黑椒牛肉意粉下午茶餐

餐飲可$3改鮮奶,維記原樽玻璃瓶裝。

👇黃金叉燒飯包熱飲 $63 ⭐️⭐️⭐️⭐️

這個6pm後才有,鹹蛋黃夠多👍

👇鹹蛋黃多👍

2023-03-12
2023-03-04 319 浏览
今天去太古地鐵站的康山尋下午茶,因為聽人講過敏華,對呢個餐廳名有啲印象,自己冇食過,所以今日試下,結果:感覺中伏!首先,冇侍應招呼客人!明明見到有位,但兩位女侍應走來走去,當我哋兩位係透明,唔招呼,唔理睬!要問幾遍:有冇位後啊?終於,喚醒侍應,佢求其指咗一個4人位,讓我兩個與正在食嘢啲另兩位~搭檯!有啲坐,是但啦~🥲揀咗推薦啲食物:精選茶餐和黃金滋味👇🏿1)冰火黯然銷魂三明治 +熱咖啡 HKD42.-厚多士~熱辣辣酥脆好吃,應該係火;但所謂的冰,應該係中間啲餡料:冇味啲蛋碎和冷叉燒肉,真接受吾到呢個搭配!分咗1/4俾老公,我勉強食完3/4🥲。熱咖啡ok唔錯👌2)黃金叉燒飯+熱咖啡 = HKD63.-我試咗飯入邊啲一塊叉燒,同我三明治啲餡料一樣!冇味嘅? 老公係食物焚化爐,食咩都OK,佢俾4/5分僅代表對食物冇要求啲人,我就唔會俾呢個飯合格囉!🙅‍♀️落單時要掃碼,買單時不能電子結帳,要現金或八達通😅 無論如何,讚一下:不收+1 👍試過呢次就夠啦,唔會再幫襯了😝

揀咗推薦啲食物:精選茶餐和黃金滋味👇🏿

1)冰火黯然銷魂三明治 +熱咖啡 HKD42.-
冰火黯然銷魂三明治

2)黃金叉燒飯+熱咖啡 = HKD63.-
我試咗飯入邊啲一塊叉燒,同我三明治啲餡料一樣!冇味嘅?
黃金叉燒飯

試過呢次就夠啦,唔會再幫襯了😝

2023-03-04
2022-12-13 310 浏览
The quality of scrambled egg was good & the toast was puffy with crispy layer 🍳🍞👍🏼 Satay noodles was quite salty.BBQ Pork was delicious! 😋 But was disappointed there were only 4 slices 🥲 Also the service we waited 20 minutes for the bbq rice to arrive. We wanted to order directly but the lady insisted we use the app. It took time as she taught us but we didn’t understand why we couldn’t order directly even we were speaking Cantonese.🤷🏻‍♀️Anyway, good quality food but not for quantity especially f

Anyway, good quality food but not for quantity especially for a filling meal. Ambience was quiet & place was clean
2022-11-25 315 浏览
太興group呢間敏華本來都不是首選,但無法其他排晒隊。因為趕住去睇戲,所以咪個最簡單嘅叉燒蛋飯,6:55落單,等到7:15都有,追問下話燒緊,(我就燒緊) ,火都嚟,終再等多幾分鐘,到了,一見到就唔想食,黑晒,食一啖,鹹到不得了,一定係Yip咗好耐。總之就係難食。而且咁嘅價錢,又貴,又難食。朋友點了個豬排飯,一樣等了好好好好耐,而且都係好難食,好鹹,好乾,話唔要汁,落單又俾你揀,但嚟到又有,鹹上加鹹!食了幾啖,就無食。算了,不會再去!
食了幾啖,就無食。
算了,不會再去!
叉燒蛋飯
2022-09-03 691 浏览
話說今日中午同朋友兩個人食敏華,因為係星期日中午時段,所以都要排隊等位。等左大概5-10 分鐘,伙記先一下子安排3至4枱客入座(包括我哋),當時已經覺得佢哋好似唔夠人手咁⋯anyway,都order左蔥油豬扒煎雙蛋飯、沙茶醬牛肉公仔麵(連煎熟蛋加多士)、熱檸茶同凍奶茶。講番哩間敏華,係新開分店,所以我或多或少會同太古城中心嗰間舊店做比較。蔥油豬扒煎雙蛋飯係我嘅favorite,十次去太古城舊店七、八次order佢,豬扒好tender好食,不過會有D滯,味道黎講兩間冇乜分別,唯一分別係康怡新店得好少蔥油,所以扣左分。牛肉公仔麵個沙茶醬湯底就真係比舊店淡。兩杯野飲都唔夠茶味,奶茶亦唔滑。至於份多士煎熟蛋就漏左單,叫左伙記幾次,等左三十分鐘先黎,但因為某D不快原因,我哋cancel左order。另一樣係,因為之前哩個舖位係酒樓,宜家變成三間連著一起的食肆,一入去係敏華,之後係亞參,最入係食好D,有D想去亞參嘅客唔知,就照排門口敏華條隊,又冇侍應提佢哋,浪費左D客嘅時候,有D混亂。

2022-08-28
  • 沒有