2024-08-12 5282 浏览
今日相約朋友一起來到位於黃大仙天馬苑商場內的文苑飯莊,這間中菜館一向非常熱門,想要來吃晚飯都建議先預約比較好。這次和朋友叫了幾款他們的拿手小菜。▶️ 燒味拼盤蜜汁叉燒王炭香味十足,肉質軟腍。蘋果蜜餞雞肝撻口感非常特別,雞肝的軟和蘋果的爽脆非常合襯。香煎松茸素卷口感十足。▶️龍眼蜜餞金蠔拼酸姜溏心皮蛋金蠔蠔味十足,配上龍眼蜜甜甜的很不錯。糖心皮蛋非常特別,配上醃蘿蔔和酸姜,爽脆的口感配糖心皮蛋的軟滑很合襯。▶️腿蓉雪燕雞蓉羹雞湯味非常濃郁但濃而不膩,加上雪燕令到整個雞蓉羹變得非常有口感。▶️ 陳皮瑤柱火腿鴨絲羹這款鴨絲羹的味道較為重一點,內里加入陳皮使整個鴨絲的味道有所提升。▶️金牌小炒王小炒王女友蝦乾蝦仁和櫻花蝦,配搭韭菜一起炒口感十足,而且非常有蝦的濃厚香氣。▶️陳皮欖角脆鱔球這個是來到文苑飯莊必定要叫的小菜,取先求擲得非常香口,鮮肉非常厚身,外脆內軟,配搭陳皮,欖角令味道更上一層樓。▶️ 焦糖菠蘿咕嚕五花腩咕嚕肉外皮炸得香脆,內里五花腩肉汁爆發,焦糖菠蘿口感很特別。▶️ 檸香藜麥野菌炒素丁在吃完以上幾款比較重口味的小菜後,再吃這個野菌炒素丁的配搭真的很不錯,蔬菜選材口感很好。▶️ 桂花艇皇炒新竹米粉

▶️ 燒味拼盤

▶️陳皮欖角脆鱔球

▶️ 焦糖菠蘿咕嚕五花腩

▶️ 檸香藜麥野菌炒素丁

▶️ 桂花艇皇炒新竹米粉
非常欣賞這款米粉,米粉炒得非常乾身完全沒有任何油膩感,顯得廚師的功架十足。

▶️ 陳皮紅豆沙
這裡的紅豆沙很特別,把豆蓉都打碎,香滑無比。

▶️ 文苑美點
砵仔糕非常多豆,甜度剛好。馬豆糕椰汁味十足芝麻卷的黑芝麻味非常濃郁。

總括而言,文苑飯莊是值得一起再吃的中菜館。

文苑飯莊
黃大仙竹園道55號天馬苑商場2樓S02號鋪
2024-06-09 7273 浏览
朋友帶我去一間位於民居商場內的米芝連飯店吃午飯,打著米芝連的讚譽,出品應該可以吧。於是跟著去嚐嚐。出了樂富地鐵站再轉專線小巴來到商場,交通也算方便。下了小巴直往前走見商場入口,轉右面就看到文苑飯莊的大門。步入大廳看到一系列雅致的裝飾,非常古典,一派中國園林的風情。樓底十分高,檯與檯的距離也廣。置身其中感覺十分舒服。午市有兩個餐牌可選食品,我們一大伙人選了一些點心和麵食。我喜歡吃香口的食品,要了一份七味金磚豆腐。豆腐切成小粒,每顆大小適中,外脆內軟,入口時內層仍然是熱熱的。XO醬炒腸粉,腸粉的賣相不是十分好,我覺得色澤有點沉,生抽用多了。不過吃起來口感是不錯,腸粉底層帶一絲絲焦脆,其餘部份是軟糯。芽菜爽口,不會過鹹。荀尖鮮蝦餃,餃皮厚度適中,三隻大大的蝦餃份量充足,只是未吃得爽口,朋友之前來吃過,他也覺得爽口度比上次稍遜。枸杞豬潤腸,外間酒樓很少有做這款腸粉,今次這店有賣也要嚐嚐了。腸粉皮透亮,看到內裏包裹著的豬潤與枸杞,腸粉很滑,不過豬潤是蒸過火了,口感雖然是爽但鞋口。這個點心也和我朋友上次來吃味道的不一樣了,他說那次非常嫩滑的。蜜汁叉燒包,包的醬汁十分豐富,可以看到醬汁已爆出包外,味

蜜汁叉燒包,包的醬汁十分豐富,可以看到醬汁已爆出包外,味道偏甜,包的質感不錯。

經典鳳爪排骨,大大碟,鳳爪兩隻,排骨多,豉汁調得合味道。

山竹陳皮牛肉球,牛肉球口感扎實,有淡淡陳皮香。
素翅香茜餃,蝦肉豐富,帶有香茜的香味,絲絲素翅混和蝦中。
蜜汁叉燒飯,朋友大推,造次必點。果然沒有失望。叉燒有七片,大大碟,跟一碗白飯。我們目標是叉燒,叉燒肉質嫩,不用怎樣咀嚼已可吃掉,又不感肥膩。

乾燒伊麵,伊麵有彈性,不黏稠,配上草菇,韮王,芽菜同炒,味道不錯。

這頓米芝連午餐,基本上吃得好。不過點心的水準有待保持穩定,否則每次去吃都是靠彩數就不好了。
七味金磚豆腐
蜜汁叉燒飯
素翅香茜餃
乾燒伊麵
2024-10-13 1877 浏览
文苑飯莊 • 山下以其熱情周到的服務而聞名 🌟,結合總廚林熙偉及其廚師團隊精心設計的菜單 🍽️,為食客呈現多款家常美味與精緻的粵菜 🥢。餐廳更榮獲米芝蓮星級餐飲推介 ⭐️及2024年「100 Top Tables」的殊榮 🏆,實至名歸。在CK Poon總監的主理下 👨‍🍳,餐廳的室內裝潢融合了現代中國風格 🏮,營造出優雅而舒適的用餐環境 🌸。牆上的對聯「水滾茶靚人情在,巧手粵菜萬家嘗」生動地詮釋了餐廳的經營理念 🖌️,讓人感受到濃厚的人情味 ❤️。這次特別前來品嚐飲茶 ☕,期待一試點心師傅用心製作的點心 🥟,看看如何在平凡中展現出精湛的技藝 🎨。⭐️點心拼盤⭐️1. 筍尖鮮蝦餃 ($48/3件) 🦐 - 蝦餃皮厚薄適中,口感恰到好處 - 大粒蝦仁、筍尖和豬肉的完美結合 - 新鮮多汁!💦2. ⭐️素翅香茜餃⭐️($36/3件) 🌱 - 口感類似真翅 - 內餡包含蝦粒和豬肉芫茜,味道搭配非常和諧 - 每一口都散發著清新的香氣!🌿3. ⭐️潮州蒸粉粿⭐️ ($35/3件) 🍚 - 皮厚薄剛好,口感滑順 - 內餡有豬肉碎、沙葛、芫茜和花生,豐富多樣 - 口感豐富,味道均衡!🥜4

⭐️點心拼盤⭐️

1. 筍尖鮮蝦餃 ($48/3件) 🦐
- 蝦餃皮厚薄適中,口感恰到好處
- 大粒蝦仁、筍尖和豬肉的完美結合
- 新鮮多汁!💦

2. ⭐️素翅香茜餃⭐️($36/3件) 🌱
- 口感類似真翅
- 內餡包含蝦粒和豬肉芫茜,味道搭配非常和諧
- 每一口都散發著清新的香氣!🌿

3. ⭐️潮州蒸粉粿⭐️ ($35/3件) 🍚
- 皮厚薄剛好,口感滑順
- 內餡有豬肉碎、沙葛、芫茜和花生,豐富多樣
- 口感豐富,味道均衡!🥜

4. ⭐️懷舊豬潤燒賣⭐️($42/3件) 🐖
- 厚切豬潤,煙韌彈牙,讓人一試成主顧
- 豬肉鮮甜,帶有25年的花雕酒香,令人陶醉。
- 湯汁濃郁,讓人忍不住想再來一份!🍲

5. ⭐️蟹肉瑤柱灌湯餃*⭐️($68/每位) 🦀
- 使用原粒帶子,鮮味十足。
- 瑤柱粒和蟹肉的搭配,湯底鮮甜。
- 真材實料,口感極佳,讓人心滿意足!🥢

6. ⭐️鮮淮山雞扎*⭐️($25/每位) 🍗
- 即叫即包即蒸,保證新鮮
- 使用鮮淮山,口感爽口,清新可口
- 魚肚口感極佳,食材新鮮,讓人驚喜!🌊

7. 春風得意腸粉($59/碟) 🌸
- 全部新鮮製作,即叫即做
- 超級香脆,一邊吃一邊聽到熠熠聲
- 蝦仁鮮甜彈牙,驚喜十足,令人陶醉🍤

8. ⭐️蔥花蝦米腸⭐️ ($59/碟) 🧅
- 極有人情味的經典飲茶小點
- 配有簡單的蝦米和蔥花,經典又美味
- 佐以甜醬及麻醬,讓味道更加豐富!🥢

🍜 主食

1. 桂花艇皇炒新竹米粉 ($168/例) 🍜
- 炒得乾身,夠鑊氣,香氣撲鼻。
- 上面灑上炸瑤柱碎,增添風味。
- 口感不油膩,咸鮮味適中,讓人一口接一口!😋

🍰 甜點
1. 即制鮮奶蛋撻($39/3件) 🥧
- 酥皮蛋撻香脆可口,令人難以抗拒。
- 鮮奶味濃郁,讓人感受到濃厚的奶香。
- 熱辣辣的口感,令人滿足,完美的餐後甜點!❤️

這些美味的菜品每一樣都讓人垂涎欲滴,簡直讓人忍不住想要一試!無論是點心還是主食,都是廚師們精心製作的佳品,保證讓你吃得心滿意足!😋大家都一起到獅子山下感受有人情味的飯店吧❤️
2024-09-02
用餐优惠
試食活動
2024-09-26 2420 浏览
鑑於我唔揸車,去唔喺地鐵站或者主要公共交通樞紐附近嘅地方對我嚟講可能會有啲麻煩,而呢間餐廳就屬於呢個類別。不過,我好高興我嚟左,因為呢個體驗真係好值得。最初,呢個地點可能唔太理想,啱典型嘅「隱藏寶石」故事,聽落好似電視劇嘅場景噉。但係,呢度嘅菜式就畫出咗一幅完全唔同嘅圖像。醉鮑魚酒,調味到完美,提供細緻嘅平衡,冇任何苦味,呈現出嫩滑嘅質地,令口感更加愉快。金蠔亦都跟隨佢嘅做法,擁有嫩滑嘅質地,加上濃郁嘅乾蠔味,令人留下持久嘅印象。其中一個突出嘅菜式,就係炸雞,佢嘅皮係脆脆地,包裹住多汁、嫩滑嘅肉質。調味料啱啱好,增強咗雞肉嘅天然味道,而又唔會壓倒佢哋。為咗結束呢個餐,仲送上咗一份中式糖水。以我嘅睇法,噉樣嘅美食應該係用茶杯,溫度大約係70度,確保佢唔會太熱,令到味道細緻噉閃過。呢個用餐體驗證明咗,喺意想不到嘅地方可以搵到出色嘅食物,挑戰咗對餐飲目的地嘅先入為主觀念。
2023-04-14
2024-08-20 4811 浏览
我無細閱太多文苑爭論,難得book到位不如一探究竟。文苑出名嘅菜式頗多,今次重點擺咗喺乳豬同炒飯。堂剪乳豬頗出色。經過特別處理之後嘅乳豬,保留了一定的肉臊味但絕不重,乳豬皮脆到咯咯聲,肉質軟腍,伴隨油脂香,色香味都係滿分。完全係見真章之作。除咗堂剪乳豬,仲有堂炒炒飯。經理同一時間handle兩鍋炒飯,考功夫。比起喺廚房炒,堂炒用嘅gas爐就少啲鑊氣。口感來講未夠乾身,接受範圍內。小炒王我幾鍾意,蝦乾大隻,夠鹹香,送酒一流。另外一味有驚喜係黑松露手撕雞,擺盤鋪得返啲雞皮喺面頭,好有心機。雞皮薄脆、雞肉嫩、下底墊咗啲柚子果肉同青瓜balance 返黑松露嘅味,好清新。最後有小小失望嘅係蟹肉桂花炒瑤柱。略嫌唔夠乾身,可能係芽菜處理爭小小。蟹肉同桂花可以炒得再碎啲鬆散啲嘅話,咁口感會再好啲。其他餸菜不過不失,呢個價錢來講,出品我覺得係ok的。BTW, 呢度嘅staff 服務態度都幾好吖。
我無細閱太多文苑爭論,難得book到位不如一探究竟。

文苑出名嘅菜式頗多,今次重點擺咗喺乳豬同炒飯。

堂炒文苑炒飯

小炒王我幾鍾意,蝦乾大隻,夠鹹香,送酒一流。
文苑金牌小炒王

黑松露手撕雞

文苑金牌小炒王
黑松露手撕雞
2024-07-26 3676 浏览
一踏入餐廳,樓底極高,好有空間感。12人試了10道菜如下:文苑飯莊三前菜(龍眼蜜餞金蠔·蜜汁叉燒皇·蘋果蜜餞雞肝撻),金蠔煎完,口感依然軟熟又鮮味,加上龍眼蜜餞,甜甜哋,好食。蜜汁叉燒皇肉質柔軟,豬肉肥瘦適中,推介。至於蘋果蜜餞雞肝撻,因個人不太愛雞肝,所以就不作出評論。堂剪迷你乳豬燒得非常香脆,乳豬帶有少少肥膏,混和脆卜卜嘅外皮同嫩滑乳豬肉,一流!羊肚菌竹笙杞子響螺燉雞好香嘅一個燉湯,不過略為鹹咗啲桂花片皮鴨外皮燒得好好食,肉質不鞋不乾,恰到好處。配以薄薄的磨磨皮,除咗一般都會有嘅烤鴨醬料,仲有我喜愛的桂花醬,大愛!崧子仁金蠔鴨肉生菜包好特別嘅鴨肉生菜包,崧子仁香脆,仲有金蠔粒,好矜貴。陳皮欖角脆鱔球我好鍾意食鱔,呢度嘅鱔球好厚肉,好有口感,再配以陳皮欖角,好夾,如果炸粉槳可以薄番啲會更好。豉油王煎蝦碌豉油醬汁調教得好惹味,蝦碌爽口彈牙!杏汁鮮腐竹浸菜心好杏汁有好濃嘅杏汁味,似係無糖杏仁露,不過我還是喜歡清炒/上湯浸。桂花艇王炒新竹米粉炒得夠乾身,唔錯!陳皮紅豆沙,懷舊芝麻卷 ,馬豆糕紅豆沙嘅紅豆好足料,煲到起曬沙!好難得食到懷舊芝麻卷同馬豆糕,好耐冇食過,亦都整得好水準,完美嘅一餐
一踏入餐廳,樓底極高,好有空間感。12人試了10道菜如下:

堂剪迷你乳豬

羊肚菌竹笙杞子響螺燉雞
好香嘅一個燉湯,不過略為鹹咗啲

桂花片皮鴨

崧子仁金蠔鴨肉生菜包
好特別嘅鴨肉生菜包,崧子仁香脆,仲有金蠔粒,好矜貴。

陳皮欖角脆鱔球

豉油王煎蝦碌
豉油醬汁調教得好惹味,蝦碌爽口彈牙!

杏汁鮮腐竹浸菜心

桂花艇王炒新竹米粉
炒得夠乾身,唔錯!

陳皮紅豆沙,懷舊芝麻卷 ,馬豆糕
紅豆沙嘅紅豆好足料,煲到起曬沙!好難得食到懷舊芝麻卷同馬豆糕,好耐冇食過,亦都整得好水準,完美嘅一餐。
2024-06-30 2460 浏览
饭香不怕饭庄远。位于香港九龙半山居屋区里的文苑餐厅,保持了香港餐饮业对美食认真与追求。特别感谢Simon师兄推荐与安排,感谢Simon和Lisa配的美酒,感谢Angus的服务。人均多于700港元的消费(不含酒),绝对超值。每一道菜都有惊喜,香港粤菜的新星。​食品: 5分服务: 5分环境: 4分特殊体验:+2分​繁华.荟美食体验总积分: 10/10​​繁华.荟 - 美食家的家

每一道菜都有惊喜,香港粤菜的新星。

食品: 5分

​繁华.荟 - 美食家的家
  • 堂剪乳豬
  • 龍眼蜜餞金蠔
2024-06-25 2398 浏览
家庭聚會, 選了在這裡吃. 前菜合桃: 超正, 堅香脆不過重的糖衣, 唔會癡立立, 我應該食左半兜.. 金蠔: 夠大隻, 裡面又軟綿. 好食. 叉燒: 唔會過甜, 肉質鬆化. 好食. 清酒鮑魚: 夠厚身大隻但又唔會靭, 後下清酒, 好味. 乳豬: 真係堂剪架喎. 係連肉的乳豬. 豬皮香脆, 豬肉鬆化. 同行的覺得唔夠味, 我點左海鮮醬食又覺得岩岩好. 反而以前食過一D過咸的, 我覺得佢唔差. 竹絲雞湯: 岩岩感冒完, 我無咩點飲, 不過同行的話佢整得好.. 小炒: 呢個就麻麻. 可能我地攤凍左先食, 我覺得唔算有鑊氣而且好咸. 可能送飯會好一D. 脆鱔球: 上檯時好靚. 好有心機整個鱔球花. 炸的功夫亦到家, 唔會油淋淋且脆口. 不過脆漿多過肉. 魚肉亦無味. 好彩在個欖角醬叫做幾香. 對我呢個鐘意食鱔的人來說, 呢碟麻麻地.. 咕嚕五花腩: 到我食時都仲有少少脆. 用左五花腩更鬆化. 好食.. 龍井茶燻新鮮雞: 我唔識分佢係咪新鮮, 但我厭佢無咩茶燻味, 但調味係好的. 娃娃菜: D菜好入味. 好食.. 炒米粉: 乾身唔糊口. 炒得好靚. 但唔知係咪我岩岩食完隻雞就覺得個米粉淡口.
家庭聚會, 選了在這裡吃

. 金蠔: 夠大隻, 裡面又軟綿. 好食

. 叉燒: 唔會過甜, 肉質鬆化. 好食

. 清酒鮑魚: 夠厚身大隻但又唔會靭, 後下清酒, 好味

. 娃娃菜: D菜好入味. 好食.

. 紅豆沙: 唔太甜. 好味的

. 芝麻卷: 好好食喎. 好香芝麻味且軟綿.

. 芒果糯米糍: 內餡料唔靚. HEA整. 咬一啖食左入面粒芒果就放低

整體來說, 我覺得合格的
只係性價比 $800 未算好高.
我相信係因為驚喜不足
服務又未見貼心
可以一試
但短期內再來又未至於
2024-06-23
2024-06-23 2805 浏览
雖然之前YouTuber們的爭議鬧到滿城風雨, 文苑週末的晚餐意義高朋滿座, 無論如何, 在這居屋的商場開設定位較高, 且有米芝蓮加持的粵菜餐廳, 也算是香港飲食界的奇葩, 裝修還算可以, 只是天花並沒有特別處理, 所以見到橫樑, 冷氣機喉及水管, 比較求其, 至於食物方面以手工菜為主, 而且也有不少要預訂. 預訂菜式中以燒乳豬最有驚喜, 是其他高貴粵菜餐廳的一半價錢, 而且斬件之後連皮連脂肪連肉一起吃, 外層芝麻皮香脆, 脂層而且帶有油香, 肉醃得剛剛好, 雖然沒有麗晶軒的精緻, 但物有所值.至於烤鴨做法和乳豬相同, 也是希望皮肉一起上枱, 但這樣的做法在烤鴨上不太喜歡, 特別是連摩摩包起來吃, 有點膩, 而且皮不夠香脆, 帶點韌, 價錢又和乳豬差不多, 相比起來不太推薦. 其他手工小菜, 以桂花炒粉絲和欖仁炸鱔魚較為吸引, 前者雞蛋做出來的桂花形似而不油膩, 整體炒得乾身; 後者的欖仁醬甘香, 鱔魚外脆內彈牙, 個人而言味道真的不差, 對粵菜有要求的這裏應該可以滿足到, 當然地點比較偏僻, 這個在安排上要留意.

2024-06-22 2524 浏览
🦖 公司團年飯 - 文苑飯莊大時大節 boss 都會帶我地食好野🙈 今次 boss 揀咗黃大仙既文苑飯莊 聽就聽過好多次人地話好食,, 又有人話好名過其實, 所以無話好大期望//當日既菜單係 boss 係公司預先已經問我地每個同事想/唔食 d 咩而定既所以每一道菜大家都好岩食🥹👍🏻 //當日去到覺得間舖同個地點格格不入.... 基本上唔專登去, 應該唔會無啦啦去😂😂門面同內部都好雅致, 好中式 feel 既餐廳上枱第一樣餐前小食並唔係花生,, 係琥珀合桃!!! 大癲😱 勁好食!!! 完全係停唔到口個隻 //當中有幾道菜我覺得係最正既!! 💁🏻‍♀️ 推薦以下菜式 💁🏻‍♀️1.龍眼蜜餞金蠔本身好怕會有陣蠔屎味, 完全無!!! 甜香甜香👍🏻👍🏻2.堂剪迷你乳猪唔好睇佢係一隻迷你豬..... 咁多個人一齊食都覺得偏多份量🙈有乳香味 同埋 大廚話用咗秘製沙爹醬醃製 , 上枱前先係我地面前剪件, "索索聲" 😭😭😭 3.桂花片皮鴨片皮鴨都係即場上枱前先係我地面前先片又係 "索索聲" 聽到都已經好有食欲!!! 4.陳皮欖角脆膳球 酸酸甜甜, 外脆內嫩, 唔食魚既我竟然食咗兩舊👍🏻👍🏻👍🏻// 其他
🦖 公司團年飯 - 文苑飯莊

大時大節 boss 都會帶我地食好野🙈
今次 boss 揀咗黃大仙既文苑飯莊
聽就聽過好多次人地話好食,,
又有人話好名過其實, 所以無話好大期望
所以每一道菜大家都好岩食🥹👍🏻
當日去到覺得間舖同個地點格格不入....
基本上唔專登去, 應該唔會無啦啦去😂😂
門面同內部都好雅致, 好中式 feel 既餐廳
上枱第一樣餐前小食並唔係花生,, 係琥珀合桃!!!
大癲😱 勁好食!!! 完全係停唔到口個隻
當中有幾道菜我覺得係最正既!!
💁🏻‍♀️ 推薦以下菜式 💁🏻‍♀️
1.龍眼蜜餞金蠔
本身好怕會有陣蠔屎味, 完全無!!! 甜香甜香👍🏻👍🏻

2.堂剪迷你乳猪
有乳香味 同埋 大廚話用咗秘製沙爹醬醃製 ,
上枱前先係我地面前剪件, "索索聲" 😭😭😭

3.桂花片皮鴨
片皮鴨都係即場上枱前先係我地面前先片
又係 "索索聲" 聽到都已經好有食欲!!!

4.陳皮欖角脆膳球
酸酸甜甜, 外脆內嫩, 唔食魚既我竟然食咗兩舊👍🏻👍🏻👍🏻

其他普普通通正正常常......
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
菘子仁金蠔鴨肉生菜包

菠蘿咕嚕肉
網上熱度甚高,隱藏在毫不起眼的黃大仙天馬苑商場內的中菜廳,室內裝潢雅緻,環境寬闊舒適。到訪當日適逢農曆新年,人流源源不絕,但店員依然服務慇勤有禮。招牌堂剪乳豬賣相相當好,專人即場剪件,皮很香脆但肉質偏肥膩;蜜汁叉燒肥瘦適中,入口軟腍帶點焦香,小朋友秒速吃光光;香脆可口肉質飽滿的金沙廣島蠔與炒至乾爽入味的桂花艇王炒新竹米粉亦在水準之上。反觀桂花片皮鴨相對較普通,沒有驚喜之處。- 堂剪迷你乳豬- 桂花片皮鴨- 蜜汁叉燒皇- 金沙廣島蠔- 桂花艇王炒新竹米粉...

- 堂剪迷你乳豬

• 堂剪迷你乳豬
  • 金沙廣島蠔
  • 蜜汁叉燒皇
2024-05-08 1911 浏览
托朋友之福,有幸一嚐人氣中菜飯廳。餐廳員工服務周到,眉精眼企席宴中,堂剪迷你乳豬,花雕蔥油蒸新鮮雞都係一流出品其他食物中規中矩,唯一較失望嘅係叉燒,尚有進步空間
托朋友之福,有幸一嚐人氣中菜飯廳。
餐廳員工服務周到,眉精眼企

席宴中,堂剪迷你乳豬,花雕蔥油蒸新鮮雞都係一流出品

其他食物中規中矩,唯一較失望嘅係叉燒,尚有進步空間
2024-04-26 2144 浏览
我和一大群朋友一起前往獅子山下的文苑飯莊享用晚餐時,我們被這家餐廳的裝修寬敞、樓底高的舒適環境所吸引。除了九龍城或者九龍塘又一城,鄰近的天馬苑的文苑飯莊確實是一個不錯的選擇。餐廳的裝修設計讓人感到舒適愜意,讓整個用餐體驗更加愉悅。在文苑飯莊,我們不用擔心服務態度的問題,因為他們的服務非常出色,讓我們感到賓至如歸。這種貼心的服務讓整個用餐過程更加順暢和愉快,充滿獅子山下的人情味💖在這次用餐中,有幾道菜讓我留下了難忘的印象。無論是口感還是味道,這些菜肴都讓我驚艷不已,讓我對文苑飯莊的廚藝讚不絕口。這次的用餐經歷讓我深深感受到了美食的魅力⭐️推薦以下菜式⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️堂剪迷你乳猪:這道菜以越南迷你豬為主要食材,帶有乳香味道。大廚使用秘製沙爹醬進行醃製,然後風乾後燒製,外脆內嫩,即使不加任何醬汁也非常美味⭐️牛大力土茯苓粉葛煲唐排:這道菜以土茯苓粉葛煲唐排為主要食材,搭配季節性去濕湯水,味道濃鬱,令人回味無窮。⭐️蜜汁叉燒皇:這道菜是蜜汁叉燒皇,肉質軟嫩,喜歡吃燶邊半肥瘦叉燒的人一定會喜歡。⭐️話梅花雕蝦:這道菜是以花雕酒調味的蝦,帶有清新的花雕香味,酸甜開胃。⭐️龍眼蜜餞金蠔:這道菜是龍眼蜜餞金蠔,外面

推薦以下菜式⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️龍眼蜜餞金蠔:這道菜是龍眼蜜餞金蠔,外面裹有龍眼蜜,內裏金蠔味濃鬱,帶有甜甜的味道。
  • 蜜汁叉燒皇
  • 龍眼蜜餞金蠔
  • 文苑飯莊炒飯
2024-04-20 2246 浏览
上年12月頭,有食友組團,組成10人團隊去食文苑,呢度位置比較遠,我係樂富地鐵站𨍭綠色小巴上去天馬苑,估唔到之前因為有K O L去食,呢間餐廳變咗討論熱點。朋友預先預約,餐廳本來幫我哋寫咗菜單,不過要人均要過600,所以我哋選擇了單叫,只係預定了一隻扁皮鴨,乳豬,扁皮鴨水準正常,係皮夠脆,鴨肉肥瘦適中,不過唔驚喜。乳豬好好味,值得一試。炸豆腐夠剛炸起,香口菜。小炒王有大量大隻蝦,十分惹味。叉燒都可以,肥瘦均勻。由於我們主要食小菜,冇叫海鮮,人均都係4百幾,可以接受。大家未試過可以試吓嘅,佢哋係做中高級嘅中菜,環境舒服,當然價錢都好中高。
2024-04-19 1832 浏览
舊年11月第一次去文苑飯莊食晚飯,最深刻印象喺果碟豉油碌鵝,好好味,跟著再去過兩次食午飯,點心,叉燒,例湯,甜品,都好滿意!事隔半年,今日一行三人再次光顧文苑飯莊食午飯,大約12點左右到達,叫咗叉燒飯,六個點心,一個甜品,每様都好滿意,唯一小問題喺碟蜆蚧鯪魚球有啲鹹(未點蜆蚧前食)。簡單總結,佢哋嘅食品,服務,衛生,環境,價錢都喺非常之配合,會繼續幫襯👍
2024-04-19