2024-05-17
二訪美孚呢間老上海店,上次都唔錯,誰知今次就真係好友「驚」喜~啦。🤮🍅雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️首先嚟嘅係雞絲粉皮,出菜順序合理。粉皮係捲起類似圓柱體咁,唔似出面一塊一塊 ,所以口感幾好。而且粉皮幾滑同薄,雞絲都幾嫩口,唔錯。🍅上海酸辣湯⭐️呢碗酸辣湯比較稀,而且冇乜料,木耳都唔多條,肉絲更加少得可憐。整體味道唔濃,似再加滾水入去煲起。🙁🍅鮮肉鍋貼⭐️⭐️算正常水平,不過煎完後焗耐咗少少,一攞起咬一口後,舊肉就跌咗出嚟,鍋貼皮軟得滯,本來入面都有啲汁,但瀉晒出嚟。🥟🫠🍅紅燒小排骨🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮呢碟一上菜時真係嚇親,賣相極似湯渣,紅燒排骨唔係應該有醬汁、暗紅色嘅咩?🐷一咬落去,原來唔係湯渣,係衰過湯渣。勁韌,鞋口,完全冇味。真係好難食。我通常都惜食,唔喜歡吃剩東西,但呢碟真係頂唔順,食咗兩嚿就停手。我家人都唔吼,大半碟無掂過。結論:我見其他枱都係食湯麵,可能我哋嗌小菜中晒伏,不過無論點都係Bye Bye啦🙄
🍅雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️
🍅上海酸辣湯⭐️