身為居港十多年的老北京,看到所謂京派火鍋當然要幫襯下。一人一鍋及內部裝潢都有新京派的風格,雖然不是炭鍋,但都叫似樣。但去到沾料,竟然被告知沒有北京涮肉必備三件套(芝麻醬,韭菜花,醬豆腐)之一的醬豆腐(紅腐乳),即刻O晒嘴,咁就好比食切雞冇蔥油….好在羊肉的確夠新鮮夠嫩,挽回一些分數! 但原本期待的羊肉串一睇,真係多過牙籤肉小小,又乾又硬,唔係啦嘛,咁都好意思99元5串? 可能係我唔啱,唔應該對香港的烤羊肉串抱有幻想…間中有京劇表演,身為京劇愛好者,聽到當然加分!一段穆桂英掛帥之「一家人」,一段「梨花頌」,聽得出表演者是科班出身,嗓音都算唔不能,只是這楊貴妃頂著穆桂英的頭飾出場,叫人有點哭笑不得!估計老闆是有心想做好京派飲食,但請多注意細節,只能說,仍須努力吧!

好在羊肉的確夠新鮮夠嫩,挽回一些分數!

2025-01-09 0 浏览
中環•新派京式羊肉火鍋天氣一開始凍就即刻打邊爐,中環新開(利申:自費)新京熹老北京涮肉火鍋,主打多款羊肉,每晚仲有京劇表演店員叫我地先揀鍋底,有清湯、麻辣同蕃茄,揀左辣湯底味道香辣帶麻,唔會蓋過食材本身嘅味道付上麻醬同特配嘅八小料,有花生、芫荽、韭菜醬,腐乳、芹菜、辣椒、蔥、蠔油羊肉,羊味更加突出我地揀咗兩款餐廳嘅招牌羊肉,羊上腦更為矜貴,淥到轉色就食得,肉質軟腍嫩滑另一款高鈣羊上枱時鋪滿整個長碟,只需輕輕淥30秒就食得,肉質就較為結實有彈性,仲有脆骨,呢度嘅羊肉並無太大嘅膻味,配搭麻醬簡直一流鮮兩者口感各有不同,但一樣都咁好食經典大片脆毛肚火鍋必食嘅毛肚大大片淥幾下,入口非常爽脆,加上麻醬蔥花一定係最佳配搭原 蔬菜鮮菌拼盤一盤有齊晒多款蔬菜同菇菌,新鮮又多選擇有雲耳、木耳、豆芽、紫生菜、皇帝菜等等,蔬菜特別清甜
中環•新派京式羊肉火鍋
天氣一開始凍就即刻打邊爐,中環新開
(利申:自費)

新京熹老北京涮肉火鍋,主打多款羊肉,每晚仲有京劇表演

店員叫我地先揀鍋底,有清湯、麻辣同蕃茄,

揀左辣湯底味道香辣帶麻,唔會蓋過食材本身嘅味道
羊肉,羊味更加突出

兩者口感各有不同,但一樣都咁好食

蔬菜鮮菌拼盤
一人一鍋銅爐去食羊肉,今次雖然叫咗清湯,但係佢都有藥材包,而且可以更加食到羊肉味道,啱晒羊肉愛好者。呢度仲會附上一碗濃郁麻醬,方便沾羊肉食必點招牌草飼羊肉同埋鮮切羊梅花肉草飼羊肉上枱極奢華!足足有一張枱咁長輕輕淥10秒就食得然後沾上濃郁麻醬~羊肉味很重但係唔騷另外羊梅花肉肉質更好,很嫩滑仲有招牌毛肚!有得食出面見唔到嘅老北京糖油餅點上麻醬好好食,可以包住啲羊肉食聽講夜晚仲有表演同cocktail,氣氛好好,推薦可以夜晚過嚟
必點招牌草飼羊肉同埋鮮切羊梅花肉
草飼羊肉上枱極奢華!足足有一張枱咁長
輕輕淥10秒就食得然後沾上濃郁麻醬~
羊肉味很重但係唔騷
另外羊梅花肉肉質更好,很嫩滑
仲有招牌毛肚!
有得食出面見唔到嘅老北京糖油餅
點上麻醬好好食,可以包住啲羊肉食

2024-12-27 474 浏览
今日同朋友去中環史丹利街嘅新京熹老北京涮肉火鍋食晚飯,這間餐廳喺北京高級火鍋餐廳,名氣口碑都不錯,裝修好有中國風味,入內感覺溫馨,店員服務態度好,每晚7時和8時都上演京戲表演,係姐姐現場唱京劇嘅歌曲,化妝衣着都好靚,好適合來打卡,每次都唱10幾分鐘,有得睇有得食,真係令人食得開心。🥢這間餐廳都有多款好味醬料,為各火鍋食材增添與別不同的風味,包括有沙蔥醬、昆布醬油同埋香辣醬,仲有大大碗麻醬,沙蔥醬令口感鲜嫩,带有香氣與食材融合,昆布醬油味道鮮甜,帶有昆布的鮮味,香辣醬好香唔算太辣,仲有蝦米係入面,令到香辣醬有鮮味,麻醬味道好濃郁,香醇可口能配食材增添更多風味。🥢錫盟草飼180天羔羊肉分量十足,擺盤約1米長,拿起羔羊肉放在清湯鍋內輕輕涮約15秒好快就食得,保留了肉汁的鮮美,食落肉質鮮嫩,且肥瘦適中,醇香不羶,令口感清香,搭配秘製沙蔥椒麻汁食用,羊肉的香味混合淡淡的椒麻味,風味更佳。鮮切寧夏灘羊梅花肉更有咬口,肉質就較為結實有彈性,肥瘦適中,肉質細嫩,脂肪分布均匀,賣相好靚,食落可口鮮甜,令口感豐富,適合快速涮煮,大約30秒就轉色食得,🥢錫盟草飼180天羔羊肉同鮮切寧夏灘羊梅花肉兩者口感各有

🥢錫盟草飼180天羔羊肉同鮮切寧夏灘羊梅花肉兩者口感各有不同,但味道一樣好食,令人難忘。

🥢經典大片脆毛肚是很多人喜爱嘅火鍋美食,大片兼脆口,質地柔韌,厚度均勻,食落爽脆,其表面的粗纹路和凸起的肉更刺增加了口感嘅層次同咀嚼嘅樂趣,毛肚嘅彈性經過短時涮煮後仍能保持脆嫩可口。老北京糖油餅係經典小吃, 糖油餅大小適中,面底厚實,糖面颜色好看,外面的糖香甜酥脆,內裏的餅鬆軟黏牙,冇油膩感,充滿地道風味,口感鬆軟又香又甜,糖油餅一面脆一面軟,食落脆脆軟軟,配上麻醬令人吃不停口。蔬菜拼盤款式都多,
🥢除咗有新鮮嘅蔬菜,仲有雲南鮮姬松茸菌、鮮黑牛肝菌、黃金針菇、東北秋木耳、福建豬肚菇,口感清爽,開胃佳選,同美味醬料好配合來食。
2024-12-26 468 浏览
今日同女朋友去中環搵食,門口見到有表演好吸引咁就入左呢間「新京熹」打邊爐!原來呢間餐廳係北京引入,唔怪得全部都咁中國風,好有特色,不時仲會有表演睇,氣氛超好,打完卡仲比朋友問我呢間係邊到添!呢間主打邊爐食羊肉,一人一個煲,menu整得好靚,仲要唔係「圖片只供參考」!先黎個180日羔羊肉,真係同menu上面兩頁紙一樣咁長咁多,勁驚喜。滾10秒左右就食得,好軟身唔會太騷,女朋友本身唔太中意食羊都入到口 鮮切寧夏灘羊羊梅花就係我個人最愛,相對上羊肉味更加出聚,中意食羊既朋友一定唔可以錯過老北京糖油餅有啲似脆身既蔥油餅,食落更加香口,配上花生麻醬食真係香口到停唔到口!爽脆毛肚又係碌一碌就食得,一啲都唔會腥而家勁爽口,中意淋啲入味啲既可以煮耐少少,同樣不遜色雜菜好新鮮,生菜雜菇木耳乜都有啲,唔錯值得一讚係食食下無落落會熄燈睇show,竟然係到玩火,真係好驚喜!

雜菜好新鮮,生菜雜菇木耳乜都有啲,唔錯

2024-12-12 819 浏览
一個月前訂了位,今天19:00,包房2800,今天還電話確認,結果今天18:55到到,門口客服說要等,沒說原因,等到19:10跟我們說double bookinp,門口客服說店長把房間給了其他客戶,然後店長出來說要等大廳,但不知道什麼時候有枱,問題是double booking為什麼沒有提前通知?要客人到了再等?我們晚飯是跟公司客戶business dinner,非常尷尬!所謂的店長一直說想辦法跟房裡客戶溝通,但等了30分鐘才出來說可以安排,但我們發現房裡客人已經在食火鍋,要人家出來說不過去,而且我們客戶都非常生氣,已經離開餐廳。這家店的店長處理手法非常差!!

2024-12-11
2024-12-07 966 浏览
新京熹老北京涮肉火鍋⭐️錫盟草飼180天羔羊肉⭐️鮮切寧夏灘羊梅花肉⭐️經典大片脆毛肚⭐️老北京糖油餅⭐️蔬菜拼盤冇諗過喺中環都可以食到傳統嘅涮肉火鍋。食羊肉一定要配清湯鍋同埋麻醬,餐廳嘅麻醬味道好濃郁,建議大家食嘅時候可以加少少湯、辣椒油同埋韭菜末,會令到個麻醬更加香。羊肉方面點咗兩款,分別係羔羊肉卷同埋鮮切羊肉。羔羊肉卷嘅份量超級多,我諗應該真係有一米長,可以兩至三個人share食。羊肉卷同鮮切羊肉嘅口感好唔同,兩款都點就可以試晒唔同嘅味道。Menu上面見到老北京糖油餅嘅時候就覺得係必點,因為香港嘅其他地方冇呢度菜。佢係超級好食,有少少似油炸鬼,但係口感更加煙靭,食嘅時候點上麻醬令到人食唔停呀!
新京熹老北京涮肉火鍋
⭐️錫盟草飼180天羔羊肉
⭐️鮮切寧夏灘羊梅花肉
⭐️經典大片脆毛肚
⭐️老北京糖油餅
⭐️蔬菜拼盤

冇諗過喺中環都可以食到傳統嘅涮肉火鍋

2024-12-04 813 浏览
琴日約咗啲朋友去食呢間新開嘅京式火鍋,朋友都話好正!舖頭裝修採用黑色高級風格,配上射燈,好有格調。最特別係每晚都有京劇表演,睇到唔少外國客都拎住部手機狂影,氣氛十分熱鬧。今次我哋叫咗傳統塞北口磨清湯鍋做湯底,最啱配佢哋主打嘅羊肉!如果想食麻辣嘅話可以同店員講佢會再安排返相應嘅醬料俾你錫盟草飼羔羊肉大大片,肉質鮮嫩,完全冇羶味,我朋友對羊羶味相對敏感,都話好好食。個肉纖維好幼細,油花分佈均勻,肥瘦適中。寧夏灘羊梅花肉就油潤香滑,羊羶味較重少少,肉質軟糯,香而不膩。鍾意食羊嘅朋友一定要叫。毛肚就更加係驚喜,脆口彈牙,一啲都唔韌,超啱我哋香港人口味。最正係佢哋嘅蔬菜鮮菌,特別係啲菌菇,香味濃郁,吸足湯汁。最後嗌咗老北京糖油餅收尾,外皮香脆,入面層層疊疊,軟熟可口,店員話呢個可以當作係煮食或者係甜品呢間用料新鮮,環境服務都一流,加上仲有京劇表演,真係值回票價。最緊要係羊肉質素好好,絕對係羊肉控嘅福音
琴日約咗啲朋友去食呢間新開嘅京式火鍋,朋友都話好正!

最正係佢哋嘅蔬菜鮮菌,特別係啲菌菇,香味濃郁,吸足湯汁。

2024-11-30
  • 錫盟草飼羔羊肉
2024-12-03 591 浏览
北京正宗火鍋新京熹開到嚟香港!即刻過嚟試吓作為香港第一分店裝修結合暗黑同中式一入門口已經有新派”京味”呢到係一人一個小暖鍋好處就係乾淨衛生,仲可以揀自己鍾意湯底值得一提係佢嘅蘸料有得揀傳統嘅芝麻醬,仲有沙蔥汁同腐乳等食唔慣嘅朋友亦有昆布豉油辣椒醬十分貼心新京熹主打食羊肉,我哋揀咗兩款羊肉兩款都各有所愛呢款錫盟180天羔羊肉屬機切羊肉,上枱個碟成米長😆機切羊係比較薄,但口感就比較清新相對羊味會冇咁重另一款鮮切寧夏灘羊羊梅花屬於手切羊肉,口感就會比較軟滑同時羊味都比較重經典大片脆毛肚必點菜式!每片都超爽口咬落塊塊都”嗦嗦” 聲原產地雲貴川鮮菌千祈唔好以為嗰啲係雪耳其實係比較少見嘅繡球菌食落爽口之餘吸到湯汁十分建議未試過嘅朋友試吓初識君 蜜桃烏龍/牛乳 三分甜粵•鮮蔗馬蹄試咗兩杯嘢飲,初識君有驚喜淡淡牛乳味,蜜桃烏龍茶味亦唔會被蓋過恰到好處,推薦最後叫咗個經典北京甜品糖油餅外層酥脆,中間煙靭,唔會過甜作為飯後甜品又飽又滿足最後一提餐廳每晚都會有京戲表演啱晒打卡,而且表演者係唱live好犀利新奇有趣嘅用餐體驗!不過如果可以隔開時間就更好等早輪同次輪用餐嘅朋友都可以有機會欣賞到
北京正宗火鍋新京熹開到嚟香港!
即刻過嚟試吓
作為香港第一分店
裝修結合暗黑同中式
一入門口已經有新派”京味”

呢到係一人一個小暖鍋
好處就係乾淨衛生,仲可以揀自己鍾意湯底
值得一提係佢嘅蘸料
有得揀傳統嘅芝麻醬,仲有沙蔥汁同腐乳等
食唔慣嘅朋友亦有昆布豉油辣椒醬
十分貼心

新京熹主打食羊肉,我哋揀咗兩款羊肉
兩款都各有所愛

呢款錫盟180天羔羊肉
屬機切羊肉,上枱個碟成米長😆
機切羊係比較薄,但口感就比較清新
相對羊味會冇咁重

另一款鮮切寧夏灘羊羊梅花
屬於手切羊肉,口感就會比較軟滑
同時羊味都比較重

食落爽口之餘吸到湯汁
十分建議未試過嘅朋友試吓

初識君 蜜桃烏龍/牛乳 三分甜
粵•鮮蔗馬蹄
試咗兩杯嘢飲,初識君有驚喜
淡淡牛乳味,蜜桃烏龍茶味亦唔會被蓋過
恰到好處,推薦

最後叫咗個經典北京甜品糖油餅
外層酥脆,中間煙靭,唔會過甜
作為飯後甜品又飽又滿足

最後一提餐廳每晚都會有京戲表演
啱晒打卡,而且表演者係唱live好犀利
新奇有趣嘅用餐體驗!
不過如果可以隔開時間就更好
等早輪同次輪用餐嘅朋友都可以有機會欣賞到
2024-11-28
  • 原產地雲貴川鮮菌
  • 錫盟180天羔羊肉
  • 經典大片脆毛肚
  • 初識君
天氣一開始凍就即刻要約朋友仔打邊爐,見到近期好多人介紹中環新開嘅「新京熹老北京涮肉火鍋」,於國內極具名氣,主打多款高質羊肉,每晚仲有兩場京劇表演,即刻book位同朋友仔黎探店😋店員叫我地先揀鍋底,有清湯、麻辣同蕃茄,我梗係揀辣湯啦,湯底味道香辣帶麻但又唔會蓋過食材本身嘅味道👍🏻隨即付上一碗麻醬同特配嘅八小料,有韭菜、花生、芫荽、腐乳、芹菜、辣椒、蔥、蠔油,將所有配料加入麻醬真係點乜都咁好食👍🏻另外可以用內蒙沙蔥椒麻汁配搭羊肉,羊味更加突出,別有一番風味😋錫盟草飼180天羔羊肉我地揀咗兩款餐廳嘅招牌羊肉,羔羊肉上枱時鋪滿整個長碟,只需輕輕淥15秒就食得,肉質軟腍嫩滑,呢度嘅羊肉並無太大嘅膻味,配搭麻醬簡直一流鮮切寧夏灘羊梅花肉另一款手切羊更為矜貴,係一隻羊嘅黃金六両,肉質就較為結實有彈性,淥30秒轉色就食得,兩者口感各有不同,但一樣都咁好食😋經典大片脆毛肚火鍋必食嘅毛肚👍🏻👍🏻👍🏻大大片淥幾下,入口非常爽脆,加上麻醬蔥花一定係最佳配搭原産地蔬菜鮮菌一盤有齊晒多款蔬菜同菇菌,新鮮又多選擇👍🏻有木耳、豆芽、皇帝菜等等,用清湯底煮嘅蔬菜特別清甜老北京糖油餅一場黎到當然要試下北京小食糖油餅,外層

錫盟草飼180天羔羊肉

鮮切寧夏灘羊梅花肉

原産地蔬菜鮮菌

老北京糖油餅
一場黎到當然要試下北京小食糖油餅,外層焦香,裏面鬆軟,帶小小嘅甜味越嚼越香😋

桂花山藥酪
只要喺店舖打卡就會送甜品,我都係第一次飲山藥酪😆口感creamy粉粉地帶有桂花香,啱晒我口味,飲完勁飽肚

📍新京熹老北京涮肉火鍋 (中環)
中環士丹利街13-17號掁邦大廈地舖

人均消費:$400-500
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-11-24 581 浏览
老北京铜炉羊肉火锅底汤通常采用清汤清淡鲜美,能保持食材的原汁原味。1. **180天羔羊肉片** 羊肉片选自180天的羔羊,肉质鲜嫩,纹理分明,口感柔软。轻轻涮煮后,保留了肉汁的鲜美,搭配麻酱食用,风味更佳。2. **羊梅花肉** 每只羊只有六两的羊梅花肉,肉质鲜嫩,脂肪分布均匀,口感丰富。其独特的味道让人难以忘怀,适合快速涮煮,保持肉质的鲜嫩。3. **毛肚** 毛肚的口感非常脆嫩,涮煮后保持了弹性,搭配清汤,能够吸收汤底的鲜香,口感爽脆,令人开胃。4. **羊肉串** 羊肉串经过腌制,香料渗入肉中,烤制后外焦里嫩,独特的香气扑鼻而来。无论是作为火锅的配菜还是单独享用,都是绝佳的选择。

1. **180天羔羊肉片**

2. **羊梅花肉**

3. **毛肚**

4. **羊肉串**
初入秋的中環,朋友帶我試新開的京式火鍋 。店內深黑設計加射燈,氛圍型格又溫暖,每人面前都放著一口復古的「暖鍋」,清湯底飄著藥材香氣,簡單得來很有心思必點的錫盟草飼羔羊肉薄如紙,涮15秒就能入口,羊味清香無膻,搭配秘製沙蔥椒麻汁,輕麻清新,令人一試上癮。再來經典大片脆毛肚,涮後脆爽彈牙,讓人忍不住一片接一片。 店內的傳統芝麻醬細膩綿密,芝麻香氣濃郁自然,每一口都為食材增添層次感。配羊肉特別突出,香滑的醬味與肉香融為一體,回味無窮點了北京直送有機菜,嫩綠鮮甜,配清湯最能吃出原味。最後的壓軸是老北京糖油餅,外脆內軟,糖香四溢,咬一口滿足感爆棚,不帶油膩感一頓飯不單暖胃還感受到老北京的風味

一頓飯不單暖胃還感受到老北京的風味
2024-11-23
  • 糖油餅
2024-11-18 616 浏览
### 北京铜炉火锅介绍**铜炉火锅**是北京的一种传统火锅形式,以其独特的铜炉和丰富的食材而闻名。这里的火锅不仅注重食材的新鲜,还强调火锅底料的调配,使每一口都充满风味。#### 主要食材1. **羊梅花肉** - **口感**:羊梅花肉肉质鲜嫩,脂肪分布均匀,入口即化。每头羊只有六两的梅花肉,确保了肉质的稀缺和独特的风味。 - **味道**:羊肉的鲜香味浓厚,搭配火锅底料更加提鲜,适合喜欢羊肉的食客。2. **180天羔羊片** - **口感**:这些羊肉片切得薄而均匀,煮熟后柔软滑嫩,保持了羊肉的原汁原味。 - **味道**:肉质鲜美,略带甜味,适合搭配各种调料,口感更加丰富。3. **毛肚** - **口感**:毛肚质地脆爽,烫煮后仍能保持一定的嚼劲,十分爽口。 - **味道**:本身味道清淡,能很好地吸收火锅底料的香气,带来独特的风味体验。4. **羊肉串** - **口感**:羊肉串外焦里嫩,香气四溢,吃起来非常过瘾。 - **味道**:调料香料的使用使得羊肉串的味道层次分明,风味浓郁。5. **山药泥甜品** - **口感**:山药泥细
### 北京铜炉火锅介绍

#### 主要食材

1. **羊梅花肉**

2. **180天羔羊片**

3. **毛肚**

4. **羊肉串**

5. **山药泥甜品**
- **口感**:山药泥细腻柔滑,口感绵密。
- **味道**:清甜可口,作为火锅后的甜点,既能清口又能增加饱腹感。

### 总体体验

在北京铜炉火锅中,食材的新鲜和独特的火锅底料相结合,营造出丰富的口感和层次感。每一口都能感受到食材的自然风味,尽情享受火锅的乐趣。无论是与朋友聚会还是家庭团聚,铜炉火锅都是一个绝佳的选择。
首間香港分店終於降臨中環,主打新派京式火鍋,羊肉質素特別好,加上每晚有兩場京劇及酒吧表演,帶來不一樣的全新體驗!三五成群烚吓烚吓,在熱鬧暢敘的氛圍感中,完全切合近蘭桂坊地段的快樂指數~▫️有料麻辣鍋($49)▫️傳統塞北口蘑清湯鍋($39)
▫️錫盟草飼180天羔羊肉 ($199/300g)
▫️鮮切寧夏灘羊梅花肉($199)▫️經典大片脆毛肚($169)▫️原產地雲貴川鮮菌($169)▫️老北京糖油餅($39)▫️桂花山藥酪($29)春露•輕乳茶|茶映• 奶茶🔹初識君($39)|🔹九仙華雲($49/大)Craft Cocktails|Moctails:🔹風回小庭蕪碧處($99)🔹夏至茉語($88)老北京其中靈魂元素有羊肉、蘸料及燒餅.以上三點完全驚艷到少吃傳統京菜的我們.羊肉入口鮮嫩醇香,毫無羊臊味.而一個不吃羊的朋友,都跟我一齊吃清光~(似乎誇張咗,但係事實🤭)亦可能醬料調味出色,多樣化影響吧!特別喜愛內蒙沙䓤椒麻汁及特製的香辣醬,令食材更帶有層次~毛肚新鮮極爽脆,菇菌款式多,每種有不同咬口.而老北京糖油餅為京式點心,更是必叫菜式!中間夾著少許紅糖,外脆而有空氣感同時又煙韌!酒足飯飽之際,中間還插

▫️有料麻辣鍋($49)
▫️傳統塞北口蘑清湯鍋($39)
▫️錫盟草飼180天羔羊肉 ($199/300g)
▫️鮮切寧夏灘羊梅花肉($199)
▫️經典大片脆毛肚($169)
▫️原產地雲貴川鮮菌($169)
▫️老北京糖油餅($39)
▫️桂花山藥酪($29)

春露•輕乳茶|茶映• 奶茶
🔹初識君($39)|🔹九仙華雲($49/大)

Craft Cocktails|Moctails:
🔹風回小庭蕪碧處($99)🔹夏至茉語($88)

亦可能醬料調味出色,多樣化影響吧!

酒足飯飽之際,中間還插入表演節目,一晚有兩場京劇及酒吧表演,令全場氣氛和情緒更高漲!!
完全值得再來一邊熱騰騰進餐,一邊熱烈地打卡

2024-11-11 924 浏览
食材ok,份量不多,價錢偏高,性價比低。服務急需改善,男侍應正常,年長女人好似有怒氣,惡的不得了,講一句頂你一句。一係間餐廳佢有份,一係老闆拖欠佢人工。價錢不低咁我對食物同服務有要求,可惜伏伏地。總之不會再光顧。
2024-11-08