餐厅: 新同樂魚翅酒家
资讯:

當得知此處拿了米芝蓮三星不多不少有個問號,想不到為什麼會有三星級數,這一層常經過,但唯獨這裏未吃過午餐以及晚餐,拿了三星就索性找天請家人來飲個茶食個飽孝敬他們,訂位都不難,三,四天前訂也沒有問題,先來試下午市水準如何才作考慮,來這裏吃沒有考慮價錢,因為家人比金錢重要得多,不幸的因母親工作關係未能一起往此處飲茶,都算一大遺憾,訂了十二時,遲了少許到達.未吃點心就來一客這裏出名的菜色,賣相不錯,一碟八件,二個人分已經足夠.乳豬配上蝦膠會怎樣,乳豬片吃落非常脆口,丁點苦味也沒有,而蝦膠也十分爽口,每一件是黏得緊,這一款做得十分美味,有人說像壽司,的確似的,二百元一客雖然不便宜,但值得一吃的菜色,家人吃得津津有味,蝦餃賣四十二元,其實真的不昂貴,沙田18也比這裏賣得貴,有些普通的酒樓,一夾蝦餃已經首身異處,蝦餃皮也夠薄,蝦肉新鮮美味,而內有筍在蝦餃內,吃落夠爽口,很不錯的蝦餃!是原隻鮑魚"仔"放在酥皮上,而是切成細粒,而用上醬汁一起放在酥皮內,酥皮脆而軟熟,這間做的板有一定水準,而內部熱燙,差點傷及其舌頭,賣的是五十元二隻比起剛蛋達還要便宜,而其味道也比蛋撻好吃,下次再來就要其他酥!服務不錯,
正 百花釀乳豬片

正 蝦餃

正 鮑魚酥

未吃點心就來一客這裏出名的菜色[百花脆皮乳豬件 ],賣相不錯,一碟八件,二個人分已經足夠.乳豬配上蝦膠會怎樣,乳豬片吃落非常脆口,丁點苦味也沒有,而蝦膠也十分爽口,每一件是黏得緊,這一款做得十分美味,有人說像壽司,的確似的,二百元一客雖然不便宜,但值得一吃的菜色,家人吃得津津有味,

服務不錯,侍應夠醒目,吃點心的價錢不貴,水準是不錯,二人埋單八百元,作為三星店子算是便宜,純碎吃午市不能看到一切,還要吃埋晚飯才見真章,

詳細:http://cky20080.blogspot.com/2011/01/blog-post.html
正 蝦餃
正 百花釀乳豬片
正 鮑魚酥
2010-10-07 75 浏览
我和友人兩人慶祝我正日生日, 於是前一星期已訂位,我地叫咗一個$898 SET FOR 單人餐+散叫個餐包括有: 三色拼盤 / 紅燒大鮑翅 / 三十九頭吉品鮑燒汁乾煏牛肋骨 / XO醬鮮菌炆生麵 / 燕窩蛋撻 / 生果 / 杏人露然後我地再加兩個散叫, 包括有: 火瞳翅 + 脆皮燒豬釀蝦膠首先嚟過三色拼盤, 拼盤係有豬耳, 义燒, 海哲頭豬耳, 好得, 好彈口, 味道剛好义燒, 好一般, 略帶硬, 海哲頭, 幾好唔錯, 蔴油味香濃, 海哲頭夠多肉,再上火瞳翅, 湯底清甜, 魚翅份量尚算多, 不過我食出有幾條係假魚翅, 總括嚟講幾好,在上火瞳翅期間, 服務員比我試味, 因為每個人接受咸嘅程度都唔一樣,如果味道唔夠咸, 服務員在枱上已放上一碗特濃金華火腿汁, 可自己加咸味,再嚟紅燒大鮑翅, 上湯芡汁都幾好, 大鮑翅就保証堅料, 絕無假翅, 啲翅好得, 一梳梳程圓形, 食一口好滿足好開心,再上脆皮燒豬釀蝦膠, 總共有八件, 燒豬皮好脆, 蝦膠非常彈口, 因為係炸嘅關係, 所以有一點油膩, Anyway都係好正呀!跟住再上卅九頭吉品鮑, 鮑汁味濃香, 冬菇味道極香肉厚, 好得, 至於鮑魚有小
我和友人兩人慶祝我正日生日, 於是前一星期已訂位,
我地叫咗一個$898 SET FOR 單人餐+散叫

個餐包括有: 三色拼盤 / 紅燒大鮑翅 / 三十九頭吉品鮑

首先嚟過三色拼盤, 拼盤係有豬耳, 义燒, 海哲頭
豬耳, 好得, 好彈口, 味道剛好

义燒, 好一般, 略帶硬,
海哲頭, 幾好唔錯, 蔴油味香濃, 海哲頭夠多肉,

再嚟紅燒大鮑翅, 上湯芡汁都幾好,

至於鮑魚有小小溏心啦, 唔算粘刀, 都幾彈口幾好,

再嚟燒汁乾煏牛肋骨, 我預期會好普通, 不過一落刀,
嘩! 原本好淋好軟滑, 燒汁超香濃,食落真係好得好好味呀!

然後尾門嚟過XO醬鮮菌炆生麵, 我預期都係會好普通,
點知真係好普通, 但炆得幾乾爽,都OK啦!

甜品有: 燕窩蛋撻+生果+杏人露
生果和杏人露, 冇特別,
燕窩蛋撻-好得, 酥皮好鬆脆再加蛋撻簡直係PERFECT MATCH呀!

再講環境, 我地坐卡位, 好正好舒服,
服務好好, 服務員好好禮貌, 仲非常乾淨,
整體嚟講好好, 真係一分錢一分貨呀!
三色拼盤: 豬耳,义燒, 海哲頭
  • 紅燒大鮑翅
  • 脆皮燒豬釀蝦膠
  • 燒汁乾煏牛肋骨
2010-09-05 236 浏览
新同樂魚翅酒家我有成年冇寫過食評~~皆因冇左寫blog既passion~但今次呢, 真係要寫下這一間酒家~~因為無論食物, 環境同服務真係一流!!唔食魚翅既就唔需要睇喇, 因為li一餐係食魚翅~~依家因環保既關係~好多人都響應唔食翅, 我本身對翅冇乜鐘意唔意意~~但家母最喜愛鮑參翅肚~~正值生日, 就同佢去食餐勁既!! 阿麻話幾廿年前食過新同樂~~係老字號食翅既地方,我咁後生就未聽過~~呵呵呵呵~~ 環境好舒服~~服務一流~~服務員好細心~~見到麻麻一隻手整襯, 唔洗叫都俾隻叉佢~~~另外叫左碗白飯, 食左一半, 留一半等其他餸到再食, d餸一到, 個服務員將待涼左既飯換過半碗熱飯俾我地喎~!~!~!~!~服務質素好過現家既酒店~~~feel到唔係得表面, 而真係用個心去serve架~~~ ^^講番今餐食左d乜前菜: 推介***炸芋片, 蜜糖腰果~我同阿姐最愛^^ 推介***1. 媽媽好豪咁每人叫左一盅$3XX既有雞有金華火腿既燉翅 (個名係好似係"火瞳雞鮑翅")~~翅既份量有2兩~唔喜愛金華火腿既我都覺得塊好火腿好好味~~而個湯係高濃度既燉湯, 唔係"獻汁", 食完成個都已半飽~~
新同樂魚翅酒家

唔食魚翅既就唔需要睇喇, 因為li一餐係食魚翅~~

講番今餐食左d乜

前菜: 推介***炸芋片, 蜜糖腰果~我同阿姐最愛^^

翅既份量有2兩~唔喜愛金華火腿既我都覺得塊好火腿好好味~~
而個湯係高濃度既燉湯, 唔係"獻汁", 食完成個都已半飽~~~

特別既係li個翅唔係跟醋, 而係跟個高濃度既金華火腿汁~~~ 落一滴係D翅上面已經好夠喇~~~個玻璃好靚~~~用dropper 會容易d控制份量
~~~

以前食過潮州既肘子翅, 都曾經好喜愛~因為個湯係肘子湯, 好正, 而翅亦唔少~~但那間酒樓水準下降, 食第三次已覺份量少左味道差左~~LI個翅比肘子翅都只係貴少少~~LI個真係值得一試~~

推介***2. 百花釀脆皮乳豬

這道菜係係open rice見到人地叫, 個樣又靚. 就叫~~
乳豬片下面釀蝦膠~~~乳豬皮好脆~~蝦膠好厚~~老人家嫌有d漏~~但我覺得幾有特色

3. 頭抽銀雪魚
味道較為一般~~不過因為唔想嗌蒸魚, 就試左~~~

推介***4.鮑汁琵琶豆腐 (又係唔記得個名)
個味道好好~~~不過唔知佢釀左d咩係裡面~

推介***5. 炸子雞半隻

脆而嫩~~~~因為自己午飯已經食過炸子雞, 自己冇咩點食~~不過屋企人都覺得好okay~

睇過其他食運, 如果生日, 可以預訂一個有"生日快樂"字既欖仁馬拉糕, 但因為我地冇預訂, 佢地見我地有人生日, 就送左壽包~~~真係good 呀~!~! (雖然我唔係好食壽包, 但阿麻開心喎~!~!)

最後仲有大粒起沙既紅豆沙送!!!!唔係一般個d~`食到阿麻唔停得口~~~
今次既生日飯大家都好滿足, 物有所值!!! 如果大家既阿爸阿媽鐘意食翅既, 真係第一選擇~~~
炸芋片
炸子雞半隻
  • 炸子雞
  • 紅豆沙
2010-08-23 133 浏览
之前來過飲茶,食物既懷舊又精緻吃過那個"響鈴"後,心思思想再細嘗剛巧有朋友生日,又有外國人同行,所以決定再來吃晚飯因為預先已和經理聯絡,會自攜紅酒到來所以菜式也主要以配搭紅酒為主頭盤先來個海蜇頭跟XO醬牛舌這裡的海蜇頭較平常吃到的厚身請容許我以水泡來形容它咬下去很爽口,內層有些微咬口牛舌配上XO醬,感覺蠻新鮮微辣,卻惹味,下酒一流!而牛舌質感剛剛好,不會有"癡牙"的感覺跟著是期待已久的百花脆皮豬乳豬皮很鬆脆,蝦膠彈牙入口多汁,但不感油膩兩口一塊,呷一口紅酒,大滿足!來到主菜我們點了鵝掌蝦子柚皮鵝掌諗滑,芡汁濃度適中柚皮入味而沒有搶過蝦子和芡汁的味道接著是士多啤梨骨肉排炸得香口酥軟伴碟的露筍沒有炸得過火士多啤梨汁吃得出是由新鮮士多啤梨跟山渣調配出來的配上白飯蠻不錯呢~另外亦點了個上湯米粉令我驚喜的是,一碗樸素的上湯米粉配以金華火腿絲竟然會如此出色當晚最精采的莫過於酒家為我們準備的生日蛋糕就是欖仁千層糕中式蛋糕不能作為生日蛋糕?誰說的?這千層糕好比海棉蛋糕般膨鬆軟潤!壓軸驚喜是美點三式桂花糕--總覺得桂花味不夠突出苦瓜麻蓉煎堆--很特別!有苦瓜的甘,但不覺苦澀紅棗糕--略嫌有點太有嚼頭--
之前來過飲茶,食物既懷舊又精緻
吃過那個"響鈴"後,心思思想再細嘗
剛巧有朋友生日,又有外國人同行,所以決定再來吃晚飯
因為預先已和經理聯絡,會自攜紅酒到來
所以菜式也主要以配搭紅酒為主
頭盤先來個海蜇頭跟XO醬牛舌
這裡的海蜇頭較平常吃到的厚身
請容許我以水泡來形容它

咬下去很爽口,內層有些微咬口
牛舌配上XO醬,感覺蠻新鮮
微辣,卻惹味,下酒一流!
而牛舌質感剛剛好,不會有"癡牙"的感覺

跟著是期待已久的百花脆皮豬
乳豬皮很鬆脆,蝦膠彈牙
入口多汁,但不感油膩
兩口一塊,呷一口紅酒,大滿足!

來到主菜
我們點了鵝掌蝦子柚皮
鵝掌諗滑,芡汁濃度適中
柚皮入味而沒有搶過蝦子和芡汁的味道

接著是士多啤梨骨
肉排炸得香口酥軟
伴碟的露筍沒有炸得過火
士多啤梨汁吃得出是由新鮮士多啤梨跟山渣調配出來的
配上白飯蠻不錯呢~

另外亦點了個上湯米粉

當晚最精采的莫過於酒家為我們準備的生日蛋糕
就是欖仁千層糕
中式蛋糕不能作為生日蛋糕?誰說的?
這千層糕好比海棉蛋糕般膨鬆軟潤!

壓軸驚喜是美點三式

桂花糕--總覺得桂花味不夠突出

苦瓜麻蓉煎堆--很特別!有苦瓜的甘,但不覺苦澀

紅棗糕--略嫌有點太有嚼頭

服務方面很值得一讚
侍應很細心體貼,會在你不經意間為你準備下一道菜的食具
而酒家為我們安排的食物配搭十分有心思
為我們帶來很滿足的一夜

雖然新同樂以魚翅起家,沒光顧過的人都會對魚翅酒家的高價位望而卻步
(我之前就是這樣想的了)
吃過這餐後,不得不上來寫食評推介這酒家
菜式方面,除了魚翅,很多考師傅功力的功夫菜也很值得一試
食物味道方面也很不錯,新舊交替中帶來了很多驚喜,但還希望能多些新元素來衝擊一下
始終準備如此精彩的一頓晚飯是不容易的,希望下次光顧能有同樣的驚喜!
海蜇頭+XO醬牛舌
鵝掌蝦子柚皮
士多啤梨骨
上湯米粉
2010-06-04 658 浏览
It's been my wish to go to Sun Tung Lok for over 10 years and this wish has finally been realized (thanks to my best friend, Mr. C). Always thought that there is only shrink fin to eat but actually there are many other "ordinary" food too. The best thing is that it's not as expensive as expected. Don't know how to describe each dish in English but don't know how to type Chinese too. Can only say they are yummy yummy and yummy. It's really a once in a life-time experience that will be remembered
Don't know how to describe each dish in English but don't know how to type Chinese too. Can only say they are yummy yummy and yummy. It's really a once in a life-time experience that will be remembered for life.

2010-06-04
2010-06-02 24 浏览
魚翅酒家~不敢寫魚翅有多滑,翅針處理有多好....不合時嘛,為中國一食譜哀哉! 地點沒變,燈光昏黃了...店變了另一家老字..她叫新同樂.曾幾在海港城,曾經成了同樂軒,也曾見過在跑馬地...自十多年後才再見於美麗華.有少少甩色的筷..不是膠料來的是動物的骨頭嗎?今天飲茶要了龍井...用的不是玻璃器具,看不到茶葉在水中飛...腰果~不是炸的但還是很香口.點心先來食包包食飽梅菜扣肉包是也.梅菜香,但扣肉可以再肥一些就好了.豬仔腳~香脆滑不搶味好好食.蝦餃用的不是小蝦有筍粒肥肉粒,超爽口彈牙.要咗三籠.燒賣豬與蝦的配合很好面頭的火腿也香...簡單的點心那來的簡單.晶瑩靚靚的原來是叫我下次不用叫..差我太座的太多了.看以為是炸両的叫金鑲銀一層腸粉包裹炸脆的腐皮內又放了煮過的蘿蔔豆香米香蘿蔔香就是如此簡單演繹.近日餓壽司...呢個忘了叫什麼的乳豬蝦膠頂數.個樣幾似...又脆口又彈牙好掂的一個菜色.咩來?打開時香如三杯雞原來這叫奇趣蟹煲.三百多的一個蟹煲隻蟹都有返咁上下大隻,但食得呢個主要還是食薑蒜粉絲的.用上台式的還是韓式的粉絲~煙刃有餘.蟹汁入哂,無得話唔好食.這個プリン用上的是栗粒不是栗蓉.

有少少甩色的筷..不是膠料來的是動物的骨頭嗎?
腰果~不是炸的但還是很香口.
點心先來食包包食飽

梅菜扣肉包是也.梅菜香,但扣肉可以再肥一些就好了.
豬仔腳~香脆滑不搶味好好食.
蝦餃用的不是小蝦有筍粒肥肉粒,超爽口彈牙.要咗三籠.
晶瑩靚靚的原來是叫我下次不用叫..差我太座的太多了.
看以為是炸両的叫金鑲銀
又脆口又彈牙好掂的一個菜色.
咩來?打開時香如三杯雞原來這叫奇趣蟹煲.
用上台式的還是韓式的粉絲~煙刃有餘.
蟹汁入哂,無得話唔好食.
這個プリン用上的是栗粒不是栗蓉..唔.LIKE
煎馬蹄糕~中看不中吃,還是透明色大塊一些的煎得脆一些的好吃.
買單人頭兩百....
2010-05-27 321 浏览
新同樂從跑馬地搬到尖沙咀後; 第一次來到這裏"飲茶"!地方感覺上比跑馬地時的大, 但人面全非, 見到很多新待應! 服務水準不比以前差, 但也不比以前進步!來這裏"飲茶", 主要是吃點心; 雖然款式少, 但有質素 - 以跑馬地新同樂來說!這次沖了壼"普洱", 但淡而無味 - 聞說茶葉收成受天災影響, 質素不佳! 不用計較!再次點了蝦餃餃, 燒賣, 牛肉(忘記了是不是陳皮), XO醤煎腸粉, 梅菜扣肉包, 海蜇頭, 燕窩蛋撻及百花釀脆皮乳豬!蝦餃 - 原隻鮮蝦餃加精緻製作, 但總覺不及得在跑馬地時吃的爽口! 幸而保持過往上菜速度 - 吃時依然是熱騰騰的!燒賣 - 保持一貫水準, 肥瘦適中, 不會覺得太膩; 總覺得有一種香味 - 是不是火腿, 真的要攪清楚!牛肉 - 普通 - 依然以"利苑"出色!XO醤煎腸粉 - 少了以往XO醤的香, 只有辣味; 腸粉質地跟以往一樣, 厚薄適中!梅菜扣肉包 - 少了梅菜甘香; 但保持不會太油膩!海蜇頭 - 保持水準, 爽口!燕窩蛋撻 - 依然以"新同樂"出色, 蛋漿不太甜, 有蛋味但又吃到燕窩的存在 - 不知道燕窩有沒有一兩! 但可惜太早
新同樂從跑馬地搬到尖沙咀後; 第一次來到這裏"飲茶"!

牛肉 - 普通 - 依然以"利苑"出色!
梅菜扣肉包 - 少了梅菜甘香; 但保持不會太油膩!
海蜇頭 - 保持水準, 爽口!
上枱了, 不似跑馬地時般安排甜品"最後"上枱 - 避免蛋撻變冷!
百花釀脆皮乳豬 - 看見電視節目介紹, 試一試, 真的如節目所指"入口皮脆、肉嫩兼有蝦膠的爽滑"!
之前曾試過新同樂小菜, 已覺得非常出色, 味道各方面都恰到好處! 真的要考慮來此吃飯!

總結搬到尖沙咀後的新同樂 - 點心水準稍為下降(不知師傅是否換了)!, 希望下次再來水準會回復惜; 否則可能會有一陣子不再來!
燕窩蛋撻
燕窩蛋撻
海蜇頭
燒賣
2010-03-17 140 浏览
飲茶點心選擇不多, 但味道唔錯! 唯一前菜的收費 ($20) 有點不合理...1) 蝦餃 - 蝦很大隻和鮮甜2) 叉燒酥 - 酥皮造得很鬆脆, 叉燒味濃, 熱騰騰好好味 3) 腸粉 - 很滑, 內餡脆卜卜4) 椒鹽白飯魚 - 好大條下次想食魚翅
2010-03-13
腸粉 (響鈴)