餐厅: 新寶馬餐廳
资讯:

2016-10-16 2038 浏览
話說星期日中午,游完個維港泳唸住近近地食,就去左呢間入到去發現人頭湧湧,可能星期日個個都訓到十一二點先起身啦睇左下餐牌,都係正正常常港式西餐叫左個法式豬扒同西湯西湯嘅茄膏落多左,濃左D,如果可以加多少少肉會香D 豬扒同預棋中差唔多,肉煮得岩岩好,洋蔥汁同肉配答唔錯,就係D菜感覺太冰鮮啦最後叫左杯熱咖啡同好立克,上面有D我唔識嘅法文,好似解the times 總括而言,係高街想搵個平餐廳,佢不失為一個好選擇
話說星期日中午,游完個維港泳唸住近近地食,就去左呢間
入到去發現人頭湧湧,可能星期日個個都訓到十一二點先起身啦
睇左下餐牌,都係正正常常港式西餐
叫左個法式豬扒同西湯
西湯嘅茄膏落多左,濃左D,如果可以加多少少肉會香D

總括而言,係高街想搵個平餐廳,佢不失為一個好選擇
2016-10-16
2016-07-09 1560 浏览
為左洩憤為呢間茶記寫第一次食評,之前就算同店員有不快經歷都從來唔會投訴,但個女店員由入門口就串到結帳時,真係食到一肚氣。1215分踏入門口,未到中學放飯時間,店入面只有中間6人枱坐三個人同4人枱坐一對母女。 但女店員命令我地兩個人撘6人枱仲要我夾中間,一行細枱坐三個大男人。同佢講好快食完就走唔想坐咁迫,佢又唔肯。同事坐出啲,個女店員就鬧。點菜同餐湯餐飲時店員態度已經好差,但其他店員態度依然十分好。我點了焗吞拿魚意粉同羅宋湯($45),羅宋湯有點略為過濃稠,像飲茄膏加水,材料跟一般茶記差不多。焗意粉則略為失望,當然餐前食了一肚氣亦是原因之一。意粉煮得過熟,沒有彈牙感覺, 芝士跟吞拿魚亦不入味。用餐時仍然聽到該女店員鬧其他店內同事,食間西餐廳食到好似大排檔咁,真係得個女人先做得到。

2016-06-27
1K
2016-05-06 1452 浏览
近日最旺的樓盤是西環區, 隨之而帶起了興旺的食肆, 新的一間一間餐廳擁入高街, 第一, 第二, 三街, 食客多了不少選擇, 由於鋪租貴, 難免要加於食客的餐單內, Oh  !! 在經濟消息不太好的今天, 我們愛好飲食的一族也得知慳適儉, 午飯食平D, 晚餐吃貴 D, balance 一下.看見新寶馬餐廳 (西式餐廳) 的午市套餐餐牌, 價錢及格  !午市套餐, 共有六個選擇, 分別是 $45 或 $52-, (包括餐湯, 蒜蓉包, 主菜可選擇配意粉、飯或薯菜, 再加飲品) 抵食 !餐廳內光光猛猛, 座位整齊, 裝修 OK, 看來不錯.  我們選了午市套餐,  羅宋湯或忌亷湯, 配烘包 @$45-咖哩牛腩飯, 牛腩品質 OK, 咖哩味道香濃, 多汁, 白飯柔軟米質佳. 芝士火腿焗吞拿魚意粉, 份量合適, 芝士味重些更好. 火腿, 吞拿魚入口不錯, 意粉不太稔也不太硬, 及格.餐茶, 我們選了凍檸檬茶及熱檸檬水. 真沒有選錯, 檸檬夠新鮮, 合酸味, good !!以此價錢的餐廳, 實在太實惠了! 食物質素不錯, 侍應看來是一家人, 送餐很快手, 又勤力拾枱, 只是欠了年青店員的裝飾,

看見新寶馬餐廳 (西式餐廳) 的午市套餐餐牌, 價錢及格
!
餐廳內光光猛猛, 座位整齊, 裝修 OK, 看來不錯.
我們選了午市套餐,  羅宋湯或忌亷湯, 配烘包 @$45-

以此價錢的餐廳, 實在太實惠了! 食物質素不錯, 侍應看來是一家人, 送餐很快手, 又勤力拾枱, 只是欠了年青店員的裝飾,  但我們會再來光顧!
2015-12-22 863 浏览
呢間餐廳都算係老字號一直都係食午餐從來未試過晚餐,今日入嚟食點左個T骨牛扒,首先意粉係凍嘅,五成熟嘅T骨扒竟然乾水仲好似橡筋咁咬極都咬唔落絕對考牙力。雖然96蚊個套餐唔算貴,但係已老扒房來講唔應該係咁,算了,都係食午餐好啲。
2015-12-17
2015-05-05 734 浏览
活動後有些肚餓,於是決定吃一頓下午茶。新寶馬餐廳以前是一間很大的餐廳,隨著地價增加,好像賣了一半鋪位變小了許多,也算是時代寫照。即使如此,這裹依然是區內中學生常來的地方。叫了腸蛋公仔麵和熱菜蜜,太陽蛋煎得香脆,蛋黃保持著半生熟,公仔麵不會煮得太軟,煙韌有咬口,在這些細微位做得不錯。價錢還算公道。
活動後有些肚餓,於是決定吃一頓下午茶。
腸蛋公仔麵
2015-03-28
腸蛋公仔麵
2015-04-30 546 浏览
With the limitations of having a rush quick lunch in less than an hour time, I still choose to order the oven baked seafood rice. The food was served in a quite hot plate and the rice is so hot that my tongue get hurt from the heat. The cheese served inside the baked rice was a wise choice with the seafood served. And I can say that the rice is worth to try in a hurry lunch and it can definitely satisfy the want if you are just finding a fair lunch.
2015-01-22 437 浏览
同友人於香港大學附近覓食,來到高街,美食可真不少啊!不過價錢令人卻步的也有好幾間。走着走着,我們就決定選擇這一間外表普通,且價錢看似實惠的西式餐廳。肉眼扒配意粉 $88本人十分喜愛吃牛扒,餐牌上差不多全是扒類,而且價錢亦全不過$100,實在太抵了!晚餐的份量頗為多,包括餐湯、蒜蓉包、主菜、飲品及甜品啫喱。牛扒是大大的一塊,肉質軟硬剛好,比預期好吃!客人可選擇配意粉、飯或薯菜。這間餐廳的食物質素真的不錯,而且價錢十分實惠我會再來光顧的!

肉眼扒配意粉 $88

這間餐廳的食物質素真的不錯,而且價錢十分實惠
我會再來光顧的!
2014-08-25 539 浏览
這家餐廳食物水準一般, 同時服務一向都差。但今次已到無法忍受的地步,決定以後不再幫襯。奶茶咖啡都做得不好,欠缺誠意,還可再有下次嗎?話說本人下午茶時間去幫襯,上餐的咖啡,入口非常苦,我請店員加奶,女店員立即黑臉說:「你下次叫多奶」。然後,她整罐淡奶拿過來,在我面前倒滿個(膠)杯,足有差不多三分一杯淡奶。我無法接受這個事實,一杯「多奶」在我面前。這杯餐飲我可以如何入口?如圖示,這個顏色的咖啡可知其味,去開茶餐廳的你可以接受嗎?
2014-08-22
2013-04-14 297 浏览
前言:這是我第一篇食評,從來沒有餐廳如此令我有把所見所聞記下的衝動,以作各位參考之用。註:近三年來有關這餐廳的食評都是劣評,望各位對照好、劣評的比率時請留意日期。我一向都會在星期日晚上出外用餐,家住附近,平日吃西餐大多光顧對面的另一間「車厘餐廳」。適逢車厘滿座,便決定一嘗此店。(當然,不用等位是主要原因)店內尚算整潔,只是座位空間較小,大家需要坐得親密一點。服務生的態度不錯,比車厘的好,臉上至少帶著笑容。餐單上的選擇不多,於是我便挑了美國西冷牛扒,五成熟,配著菜。餐湯我選了羅宋湯(另一選擇是忌廉湯),不過不失,跟平常吃到的味道差不多。蒜蓉包雖然小小一塊,但味道不俗,脆口味濃。可惜,當主菜上桌時,卻使我大失所望。(我自小愛吃牛扒,所以從十四歲起偶會下廚,大概一到兩個禮拜一次吧。所煮的空運牛扒有西冷、肉眼、牛柳、牛肩,價格大約$60-80,兩大超市有售。雖然我不敢說自己廚藝怎樣,但至少我對牛扒的認識絕對不亞於其他同齡的人,所以大膽在此品頭評足)我敢肯定,在我面前的是牛扒,但絕對不是西冷。它不論外型(色澤、紋理以及脂肪分佈)、口感,還是味道,都只能稱之為呈扒狀的牛肉,而且是被鬆肉粉處理過的,

店內尚算整潔,只是座位空間較小,大家需要坐得親密一點。

服務生的態度不錯,比車厘的好,臉上至少帶著笑容。

餐單上的選擇不多,於是我便挑了美國西冷牛扒五成熟,配著菜。

我敢肯定,在我面前的是牛扒,但絕對不是西冷。它不論外型(色澤、紋理以及脂肪分佈)、口感,還是味道,都只能稱之為呈扒狀的牛肉,而且是被鬆肉粉處理過的,並烹至熟透

我想,大家大概都能想像到我當時已食慾全無,遑論繼續品評素質一般的標準餐飲,以及所謂甜品的罐頭雜果。

這套餐的收費為$78,價錢足夠我購買一塊兩倍厚度的澳洲空運西冷。
2013-04-14
2012-07-09 238 浏览
今日同班同學一起吃lunch ,我地就去間離學校近近地ge餐廳,就黎咗呢間嘢。呢度D服務態度好差,D侍應好似成日想罵人,我地講ABC餐佢都唔識聽,仲叫我地調位,態度又唔好,下次去快餐店都唔會再黎呢間幫襯。
等候时间
2 分钟 (堂食)
2010-05-13 219 浏览
(1) 見佢裝修後門面企理咗, 即管試試.(2) 嗌咗兩個餐, 大蝦拚牛枊及蒜蓉牛枊(3) 先來湯, 無論白湯定紅湯, 都係呈糊狀, 似碟頭飯嘅"獻"汁多啲(4) 主菜: 牛柳雖有兩大件, 但係梳打粉"毑"過嘅貨色, 得個"臨"字, 全無肉味, 似食繄棉花糖(5) 全程贈送烏蠅伴餐(6) 結論: 連鎖式快餐店嘅扖餐都好過佢, 同様價錢行多兩步去森美好得多!
(1) 見佢裝修後門面企理咗, 即管試試.
(2) 嗌咗兩個餐, 大蝦拚牛枊及蒜蓉牛枊
(5) 全程贈送烏蠅伴餐
2010-05-12
2009-07-28 193 浏览
晚飯叫左個菠蘿焗海鮮飯... 見到既大部份係蟹柳, 都有隻青口同一塊魚柳既... 用好多芝士焗, 頗膩... 同埋我唔鐘意食用卡夫芝士焗既飯 (個餐牌明明只係寫菠蘿焗海鮮飯, 點解會有芝士???!)個羅宋湯...似用粉開的, 同埋個顏色同之前的食評一樣寫既, 好怪....朋友叫左個鐵板豬扒, 還可以, 但個汁好咸...在西環以這樣的環境, 食物質素來說....算貴

朋友叫左個鐵板豬扒, 還可以, 但個汁好咸...

在西環以這樣的環境, 食物質素來說....算貴
賣相差, 見到的都只是(雪藏)蟹柳
2009-07-27
2009-06-17 151 浏览
我住在搏扶林道李陞小學付近,有時候會坐23號在般咸道行落黎..呢間店我經過好多好多次..成日想入去試下,但見『UP UP DOU DOU』,又猶豫不決..直至昨天晚上決定試下..16∕06 PM8:45分入到新寶馬見到2桌客人,加埋我同弟弟..三桌我點了一個芝士焗海鮮飯$50元連湯、荼、甜品弟弟點了一個焗豬扒飯$50元也是連湯、荼、甜品麵包籃上來,只見薄薄2片蒜茸多士,藍子大多士小,但蒜香包外脆內軟,湯未上來已幹掉了..湯上來,顏色實在不怎麼樣,(有相)已抱不樂觀態度..可是味道卻出奇的好,料多,湯味香濃..實在和顏色不一致(第三街的青洭餐廳,那兒的羅宋湯也是味道和顏色不一致,湯的顏色紅卜卜,鮮艷絕侖,見到都流口水,一飲落口,咦?!...是不是意式素菜上湯呢??友人甚至說像洗碗水..我卻認為真的太淡了,問問像負責人的女樓面,她說:『我們的客人愛清淡..』當時我心咕嚕:那就別搞紅湯嘛!看見顏色喝下去有點被騙感覺)順帶一提,皇后大道的尼斯那個湯也是不錯的.芝士焗海鮮飯;上桌時飯的盤子還吱吱熱叫,我看見那大盤白汁,....SORRY相都冇影就食左先..蝦,魷,青口,石班,例牌野有齊,白汁夠香
直至昨天晚上決定試下..

我點了一個芝士焗海鮮飯$50元連湯、荼、甜品
弟弟點了一個焗豬扒飯$50元也是連湯、荼、甜品

湯上來,顏色實在不怎麼樣,(有相)已抱不樂觀態度..
可是味道卻出奇的好,料多,湯味香濃..實在和顏色不一致
友人甚至說像洗碗水..我卻認為真的太淡了,
問問像負責人的女樓面,她說:『我們的客人愛清淡..』
當時我心咕嚕:那就別搞紅湯嘛!看見顏色喝下去有點被騙感覺)

順帶一提,皇后大道的尼斯那個湯也是不錯的.

芝士焗海鮮飯;
蝦,魷,青口,石班,例牌野有齊,白汁夠香亦夠多,師傅都有水準

焗豬扒飯亦同一時間上,店子夠細心,唔使一個睇住一個食,但弟弟見我十分滋味嘆我的焗海鮮飯,咀嘟嘟說:『早知我也叫焗海鮮飯....』
我立時將吃了5份一的海鮮飯和他的豬扒飯對掉(鬼叫你做大咩^^?)

焗豬扒飯其實亦非常不錯,豬扒大塊亦鬆軟有肉味,炒飯有口感又香,那個汁亦有茄味
可能各位會問:餐廳仔個豬扒飯你都讚到咁,你食過咩叫差未??

我可以答你,食過
上2個月,我在水街的紅荼館酒店(我仲係會員=_=)星期日下午三時,三個人去幫襯,我地其中一人就叫左個焗豬扒飯,印像中$58元未計加一,
當時友人吃了2口就不吃,我問甚麼事,佢話你自己試下,
豬扒硬到切唔開,個汁冇味,D飯又唔熱又唔香,友人立時叫了杯餐飲凍檸荼諗住飲完即走,最搞笑杯荼有異味,我地撩D擰檬上來睇,嘩!D擰檬乾哂...我地三個真係即時起火...
我即刻叫當席經理姓鄧埋黎睇下.叫佢自己試下..佢九秒九收哂D野..
後來佢個飯都冇收錢..但友人已冇心機叫第樣野食了..

有時;我地都要睇下去邊度食,食緊幾多錢既野,拎大排檔既價,要求酒店質素未免奓求,但也不要收我酒店價$比大排檔D野我先得架...

是夜新寶馬的 焗海鮮飯和焗豬扒飯$104元連湯、凍荼、甜品
令我覺得滿足的,亦感到食物味覺帶比我的幸福

多謝閱讀小妹文章THX

湯顏色不好,味道好
2009-06-16
湯顏色不好,味道好
  • 芝士白汁焗海鮮飯
2009-04-10 117 浏览
第一次過黎新寶馬食野~ 叫左個SET LUNCH ($32), 茄汁焗龍利柳飯~ 有個忌廉湯, 冇咩特別~ 個飯黎到, 其實好細個飯, 平時呢個份量應該唔會夠飽, 但係可能佢D茄汁太過'漏'喇, 好快就飽~我D同學叫既焗豬扒飯/意粉就真係幾抵食, 因為有兩大塊豬排, 佢地都食唔哂!!個餐仲跟一杯野飲, 凍飲加兩蚊總括黎講, 不過不失啦~ 但係我會寧願食大家樂~ 個餐廳勝在唔係好多人, 夠靜, 可以傾偈~~
有個忌廉湯, 冇咩特別~
個餐仲跟一杯野飲, 凍飲加兩蚊

總括黎講, 不過不失啦~ 但係我會寧願食大家樂~
個餐廳勝在唔係好多人, 夠靜, 可以傾偈~~
2008-11-25 85 浏览
雖然在附近上學但若不是同學介紹 也不知原來有餐廳於此這次點了set lunch1)羅宋湯味道濃郁 不過酸 不稀 不錯2)多士冷 硬 沒有牛油香味 3)紅酒燴雞柳意粉不說還以為是茄汁雞扒意雞扒份量略為過少意粉略軟4)熱檸水正常承惠$32價錢合理只求飽肚的話可以將就一下
雖然在附近上學
但若不是同學介紹 也不知原來有餐廳於此