餐厅: 新意達
资讯:

2018-06-12 193 浏览
之前同朋友食過一間以素食材的印度餐廳, 發覺自己原來都可以接受到, 所以今次朋友帶我來這間又係食素的印度餐廳。此餐廳位於永安廣場一樓, 由於朋友有要事做, 需要晚一點才到, 我是晚七點左右到達, 只覺商場內渺無人跡, 餐廳位置又偏於角落, 以為自己去錯地方😅。餐廳內的裝潢沒有印度色彩的風味和飾品, 亦沒有播放印度音樂或電影, 只是很簡單格局, 看似香港的茶餐廳, 比較樸實。雖然此餐廳是食素, 但餐牌的分類有很多種, 有湯類, 開胃菜, 印度炸餅, 什錦烤串 Kabab, Noodles,  蒸米糕, 印度輕食, 麵包和咖哩, Dosa煎餅, 班㦸, 地方風味, 掛爐麵包, 米飯, 印度套餐, 鐡板, 北印度風味, 兒童菜單, 冷熱飲品, 鲜榨果汁, 奶昔, 閒聊小食, 甜點, 開胃小食和風味甜品。看得我花多眼亂, 不知從何入手。 我還是留待朋友選擇決定.枱面亦放著支裝水但要付費。另亦有水壺和茶杯可供客人飲用, 非常照顧客人的需要, 因有很多印度餐廳是沒有提供清水服務的。坐著不久, 已看見很多印度人入內坐下進食。Samosa 咖哩角 $40四十元有兩隻大大隻咖哩角, 包到好似成隻糭咁大隻

Samosa 咖哩角 $40

四十元有兩隻大大隻咖哩角, 包到好似成隻糭咁大隻, 外皮炸得很香脆, 比較有厚度, 內𥚃還很熱騰騰, 內𥚃全是素食食材。還附上兩種醬料, 一是薄荷味, 另一是甜酸味, 可以按自己喜好沾上醬汁吃。
Poori 1 set 印度炸麵包

Poori 1 set $70 印度炸麵包

我們點了一set嚟食, 都只需$70, 如點1件則要$20, 但會细件啲。這一set印度炸麵包放上枱, 都會令我有點愕然, 因個子都幾大, 好似兩個菠蘿包咁漲卜卜, 另一個唔知係失敗咗定真係咁, 係塌咗下去😛。

原以為麵包內係實芯, 但原來是空芯, 原來是先挖開表皮, 再將附送兩小盤食材放進去, 然後用手將皮包起食。兩小盤食材分別為薯蓉, 另一盤則為咖哩味比較重和濃, 而且亦比較辣, 因有青辣椒, 但食落又覺得很惹味。這個一定要趁熱食, 放涼咗皮會𣺉不香脆。
Garlic Naan 蒜香烤餅

Garlic Naan $40 蒜香烤餅

蒜香烤餅有很香的蒜香味, 很香口很濃味, 可以沾上一些醬料令其味道更加豐富, 但餅皮比較硬少少, 不過亦有口感, 這個體也一定要趁熱食才好味。
Plain Palak 原味菠菜

Plain Palak $60 原味菠菜

在印度餐廳內我們不會找到一條條既菜食, 因為印度人喜歡將蔬菜攪成菜蓉, 然後再加上一些印度既香料煮成醬汁, 這些醬汁可以用作拌飯, 沾上印度薄餅一齊食。雖然這個原味菠菜的賣相不是很討好, 但拌飯和沾上薄餅後, 令食物味道提升了不少。
Masala Tea 印度香料茶 $35/1杯

Masala Tea $35 印度香料茶

印度香料茶仍有茶味, 亦夠香滑, 但略嫌比較多奶, 故茶味不是很香濃, 亦略嫌香料不夠, 欠缺了原有印度香料茶的特色味道。
Mushroom Fried Rice 蘑菇炒飯

Mushroom Fried Rice $70 蘑菇炒飯

看似一小盤以為很少, 實唔夠食, 但原來內𥚃也很深和寛, 而且飯餸亦填滿整小盤。印度飯粒比較幼長, 煮得比較爽口, 咖哩味道亦很香濃, 但不會覺得辣, 每一口飯都會有磨菇, 雖然很细粒, 而且飯𥚃亦有蕃茄粒, 帶出酸甜味道。
Dosa Platter 煎餅拼盤

Dosa Platter 煎餅拼盤 $100

這個煎餅拼盤也很特別, 因為有5條已捲起的煎餅, 內𥚃也會捲入一些薯蓉, 而最特別就係每條都會有種唔同的味道。但我們可能食得太多食物, 我只食到有辛辣味, 原味, 少辣味😅。
Poori 1 set 印度炸麵包
Garlic Naan 蒜香烤餅
Masala Tea 印度香料茶 $35/1杯
Mushroom Fried Rice 蘑菇炒飯
Dosa Platter 煎餅拼盤
2018-06-12 114 浏览
老實講 呢次真係第一次食印度菜😍朋友介紹 原來印度菜唔一定要係重慶大廈嫁🤣🤣反而呢到更加正宗 價錢合理 而且大份🤣🤣幾舊水叫到我地成枱都係野食 而且坐低發現成間鋪頭都係印度人 得我地一枱香港人食 可想到 呢間鋪頭有幾正宗喇😍😍😍😍🤩🤩呢碟名堂係鐵板芝士🤤🤤食落好香 因為炒過黎 口感仲好似豆腐tim 不過仍然保留到芝士香味😍😍食印度野 緊係要有咖哩喇!叫左2款🤤黃豆同菠菜咖哩❤️呢間印度餐廳 特別之處係 佢係全素食嫁! 所以岩哂平時點咖哩 剩係d肉係到 所以呢個素菜選擇都唔錯👍🏻我個人比較喜歡呢個菠菜咖哩 因為比較香同似我地平時隻味😍😍咖哩緊係配簿餅喇🌮🌮簿餅都有2頁meau選擇 多到呢🤣🤣上面2款都係點醬食 個人比較喜歡超長超大條個個 因為好脆🤤🤤新鮮炸完就拎出黎 口感好似食緊薯片一樣❤️❤️我地幾個女仔真係食唔哂🤣🤣我地叫左個磨菇湯試一試佢 好香磨菇味 而且湯底好足料 超多磨菇 一邊食一邊飲🤤🤤老實講 我未見過咖哩角咁大舊同埋咁多料🤣🤣呢舊野真係唔流 一定要食黎試試👍🏻👍🏻🤩印度飯真係第一次食 唔好睇佢細細碗咁 其實佢深不見底 超超超大碗 食極仲有🤣🤣而且佢d米唔係我地平時食開泰國或者日本
老實講 呢次真係第一次食印度菜😍

麥味同原味簿餅

咖哩緊係配簿餅喇🌮🌮簿餅都有2頁meau選擇 多到呢🤣🤣

磨菇湯

咖哩角

而且佢d米唔係我地平時食開泰國或者日本米 真係用印度米嫁🤩🤩比平時較長較幼 所以都幾特別 真係值得一試
印度式芒果沙冰

除左有新鮮果汁之外 仲叫左印度式芒果沙冰 佢特別在比起平時傑身 但好滑好香 黎得呢到緊係要試特別野喇❤️❤️
鐵板芝士
黃豆咖哩同菠菜咖哩
麥味同原味簿餅
磨菇湯
咖哩角
印度式芒果沙冰
2018-06-05 78 浏览
新意達印度餐廳非常好找,衹要出了尖沙咀地鐵站P1出口,就能看到永安廣場。進去以後上一層,然後向左前方走,就能找到。整個餐廳的環境比較清爽,不是那種印度風格的,有點像西方的那種簡約風格。我們去的比較早,所以祇有兩三桌人吧。四個人做了一張桌子,但是感覺好像太擠了,這裡的一張桌子應該適合兩個人坐。我們點了兩種飲料。綠色的是薄荷檸檬混合汁,味道嘛……,見仁見智吧。可能我們開始喝,還不太習慣。快喝完的時候才覺得味道還不錯,可能因為,印度的菜口味比較重,所以呢,喝點這種解膩的飲料,合適。白色的飲料非常的甜膩,適合我這種嗜甜的人。而且裡面還有些碎果仁,香!首先上的是辣餅。有一些蘸料。辣,我喜歡的口胃。接著上的應該就是網紅煎餅了。特別大,特別脆,好吃!好吃!好吃!蘸料也是風味迥異,有特色。我們還叫了一款印度豆腐,味道比較濃實。比我們平常吃的實豆腐更實,不夠嫩滑,但豆味夠。倒是我們叫的另外一盤芝士洋蔥煎餅,有意外驚喜,味道獲得大家一直都好評。可以直接手抓吃,也可以配著餐廳送的咖喱蔬菜吃。最後上的是兩個泡泡餅和一個手抓餅。泡泡餅應該是小麥做的,有一點小麥的麥香味。手抓餅沒有特別驚喜。

首先上的是辣餅。有一些蘸料。辣,我喜歡的口胃。

2018-05-31 78 浏览
朋友介紹,第一次來到位於尖沙咀東部永安廣場的新意達,這裡是賣的是印度素食。這裡沒有豪華裝修,但靠窗的一排位置是可以看到維港景色。由於天氣炎熱,一坐下來就叫了兩杯Lime Mint Cooler, 解渴又解熱。Onion Tomato Chili, 印度烤餅,辣辣地, 配上拌碟醬汁,開胃又好味。Paper Masala Dosa, 超大又脆的Dosa, 好吃玩味夠,配上五種顏色的醬汁,你又怎可能錯過。Samosa, 印度咖喱角,外皮鬆脆,餡料豐富,味道和口感都出奇地好吃。印度豆腐,第一次吃,比平常中國豆腐實,印式的烹調方法,確實嘢味,適合搭配印度薄餅或印度飯一起吃。

這裡沒有豪華裝修,但靠窗的一排位置是可以看到維港景色。

2018-05-24 502 浏览
今日同友人行完尖沙咀掃完貨,在同一商場內見到有間印度餐廳好多人,好奇之下,便和友人進去餐廳到試下這裏的格局有點似快餐店,但是有店員招呼的。服務都很好。我地望下個餐牌,真係好難決定,因好多睇個名也不知道是什麼,所以我和友人就憑感覺叫了幾款食物。春卷 有5 條,裏面是包著什菜,有點黑椒做調味,感覺有些少微辣。食落脆卜卜,好香口。這個有點似港色口味。印度酥油香料薯仔餡煎餅 ,煎餅依道有好多款式,我地要了薯仔餡的煎餅。這個呈三角型的煎餅,卜卜脆的裏面包著薯蓉洋蔥餡,不辣的,另外配了三種唔同的醬汁,有辣有唔辣的,食一個都好飽蔬菜炒飯 這裏的炒飯是用印度米的,長幼型,唔似中國米咁香,不是太大黏性。蔬菜切到很幼細,同印度米的瘦長好配合,味道有點淡,但好香香料味。中式椰菜花特登叫了個中式嘅菜,唸住是唔辣的,點知咁多款最辣是這個菜,一顆顆椰菜花,軟硬程度是剛剛好的,但味道頗辣,我和友人就不能吃太多,嗜辣的應該很喜歡吃印式芝士鐵板燒烤 印式芝士究竟是咩冬冬,友人和我都好好奇,所以叫了這道餸。鐵板上有好多件一件件四方型橙色的“芝士”和青椒,但好奇怪咁熱的鐡板為什麼芝士不會溶呢?一咬落去好彩唔辣的,咬多幾下,

這裏的格局有點似快餐店,但是有店員招呼的。服務都很好。

印度酥油香料薯仔餡煎餅

蔬菜炒飯
蔬菜炒飯

中式椰菜花
中式椰菜花

印式芝士鐵板燒烤
印式芝士究竟是咩冬冬,友人和我都好好奇,所以叫了這道餸。
鐵板上有好多件一件件四方型橙色的“芝士”和青椒,但好奇怪咁熱的鐡板為什麼芝士不會溶呢?一咬落去好彩唔辣的,咬多幾下,似中式豆腐干,,好特別

芒果味印度奶昔
都好大杯,好杰身,甜度適中,食完啲辣嘅食物,即刻飲返啖,就辣味無晒。正。
芒果味印度奶昔

當我地食完走的時候,已是全場滿座。門口更有好多印度人在等位。

我唸這間印度菜館一定好地度,好出名
印度酥油香料薯仔餡煎餅
2018-05-24 302 浏览
Indian cuisine吃得多,咖喱與naan都是我的最愛,近年香港掀起一陣素食風潮,港人開始主張健康飲食,那麼印度式素食又是如何?Sangeetha是一間正宗印度菜餐廳,如此肯定是因為由廚房、樓面員工至食客全是清一式的印度人,到訪當天只有我和朋友兩位香港人,顯得份外突出。由於太肚餓,我們一口氣點了好幾款食物,價錢相宜,可以多試不同食物。先來一碗 印度熱酸辣湯開一開胃口,看似平平無奇,有點像雜菜湯,味道酸香醒胃,辣味慢慢滲透出來,愈喝愈辣,十分刺激,是我的菜蒜香烤餅 烤得香脆,可惜蒜味不足,蘸些 印式芝士菠菜同吃也不錯,芝士粒也是素食,質感較結實,奶味及香味欠奉。煎餅拼盤有五塊不同口味的煎餅,就像平日吃的hot cake,只是在麵糊中加入不同的蔬菜粒如蔥粒、洋蔥粒、蕃茄粒和豌豆粒,可蘸些乳酪汁、薄荷汁等同吃增添風味,煎餅與醬汁的味道均偏清淡,不用怕油膩。炸芝士同樣用上純素芝士,雖然做不同拉絲效果 ,但香脆外皮味道有點像避風塘口味,鹹香有致,頗有趣。最後吃個印度軟糕當甜品,印度甜品一向偏甜,這個米糕應該稍微遷就了香港人的口味,沒有甜得膩人,不過這小碗的份量我們每人也只能完成三分一。想

Hot Rasam

Garlic Naan

Palak Paneer

Dosa platter

Kesari / Sheera
最後吃個印度軟糕當甜品,印度甜品一向偏甜,這個米糕應該稍微遷就了香港人的口味,沒有甜得膩人,不過這小碗的份量我們每人也只能完成三分一。想不到印度素菜可以這樣清淡少油,我最喜歡的還是那一碗酸辣刺激的Hot Hasan😆

2018-05-21
2018-05-16 69 浏览
喜歡咖喱的刺激,又偏愛素食的清新,聽從朋友的介紹,來到新意達。咖喱角,像小拳頭那麼大,份量十足,餡料非常豐富,表皮脆脆的,令人回味無窮。椰菜花配馬鈴薯咖喱,馬鈴薯軟綿綿,椰菜花透著辛辣,絕不會擔心吃到肥膩的皮和掃興的骨。可說是素食的好處之一。咖喱燴雜錦蔬菜,偏淡的咖喱,在清香的椰漿陪襯之下,吃得出與剛才那道的不同,各有千秋。芫荽洋蔥烤餅,配著咖喱,可以說是絕配。事實上,即便只是吃餅,也是滋味無窮呢。見到鄰桌的客人,都在吃這個煎餅,我們也來一客。外觀金黃,散發著誘人的香味。第一次吃,感覺很特別,你若是光顧,可別錯過呀。雖說我不怕辣,喝上一杯清涼的檸檬蘇打水,也是錦上添花了。這裡的出品,代表印度南部的風味,素食愛好者,喜好咖喱的朋友,值得一試再試。
雖說我不怕辣,喝上一杯清涼的檸檬蘇打水,也是錦上添花了。
2018-05-14 66 浏览
平日咖哩就食得多聽得多,究竟正宗印度咖哩係點架呢!今日來到一間印度素食餐廳,店員、廚房、甚至客人都以印度人為主,夠哂正宗,重現當地味道!雖然印度人為主,但餐牌當然仍會有中文比本地人睇,種類繁多而且近似家常便飯形式。先來一碗香甜玉米湯,粟米非常清甜,用來暖胃最好不過!小食炸春卷,咬落第一感覺就係外皮超脆!由於素食餐廳當然不會有肉,取而代有紅蘿蔔和菜絲,洋蔥粒,十分香口!南印度套餐,套餐包含多款食物,除左有蝦片、薄餅、白飯配上3種不同咖哩外,還有雜菜湯,甜糕,酸奶解辣,三種咖哩各有唔同風味,辣度亦唔一樣,個人最中意脆蝦片配咖哩,因為呢度蝦片好好味,又香又脆,餸咖哩一流!洋蔥煎餅超巨型!有點像可麗餅,但更脆口,內裏全部都係洋蔥粒,香味十足!然而始終都係中意配上微辣咖哩食,令香+脆味道更上一層樓!印度香料牛奶,香醇奶味加上甜度適中,食過咖哩後飲一啖,解辣之餘更令香料氣味更多層次!

先來一碗香甜玉米湯,粟米非常清甜,用來暖胃最好不過!

2018-05-10 60 浏览
咖喱並非我的用餐首選,朋友介紹了這裡,抱著試試看的心態,走進了曲裏拐彎的印度素食餐廳。熱辣辣的咖喱角,皮脆餡兒香。有土豆泥、青豆、腰果粒、芫荽⋯⋯再沾上酸甜醬或是薄荷醬,你就知道,什麼叫做 天衣無縫啦!薯仔椰花菜咖喱,土豆綿而不爛。咖喱的濃香,無遮無擋的刺激著你的味蕾。咖喱燴蔬菜,裏面有青豆、豆角、椰菜、土豆、番茄等。這道菜的咖喱不算太濃,加了椰漿,令到味道清香撲鼻。幾乎每桌客人都要點的煎餅。我的是粗粒麵粉洋蔥煎餅,色澤金黃,伴隨著淡淡的清甜和洋蔥香。我的理解是,咖喱一定不能少了烙餅。這個洋蔥芫荽油餅,不油膩,卻吃出麵粉的香味兒。我一口氣就吃了大半個,加單。乾杯,檸檬蘇打,為今天的晚餐畫上舒心的句號。我說過,我會再來的。
2018-05-07 352 浏览
識我嘅人都知道我咩國家嘅菜都會食會試今日放工後決定同男友黎尖東試印度菜。印度菜我間中都會食,最正係plain naan 同masala tea 我地7:30黎到,生意算唔錯,仲發現九成都是印度人,其餘是白人,中國人真係唔多。餐廳都算幾大坐得舒服。呢間係素食餐廳來的,menu 都好靚,中英對照圖文並茂,唔識叫都可以睇圖因為我哋唔太識叫所以就問服務員,佢熱誠殷勤嘅服務態度值得一讚仲介紹咗好多特色菜呢碗係印度特色湯,我覺得好辣好重香料幾特別,食得辣嘅朋友一定要叫粟米湯好香,甜甜地比幾特別,非常喜歡呢個好得意,左邊係甜嘅椰奶,右邊係咖喱加印度香料,撈落去啲米粉幾好味呢道係特色菜之一,好似章魚小丸子咁不過裏面有洋蔥可以點側邊嘅咖喱同椰奶食你話係咪好似章魚小丸子呢呢個係我成餐飯最鍾意嘅,裏面個餡係椰菜花薯仔好好味,下次你一定會再叫呢度菜比較辣,喜歡煎炸同辣嘅朋友記得要點呀雜菜咖哩都好好味,超香同埋份量好足用plain naan 來配咖哩雜菜食真係無得彈尤其個烤薄餅係超級好味,烤到岩岩好又唔油總結: 下次食印度菜都會再嚟
識我嘅人都知道我咩國家嘅菜都會食會試
仲介紹咗好多特色菜
粟米湯好香,甜甜地比幾特別,非常喜歡
呢道係特色菜之一,好似章魚小丸子咁不過裏面有洋蔥
可以點側邊嘅咖喱同椰奶食
你話係咪好似章魚小丸子呢
呢個係我成餐飯最鍾意嘅,裏面個餡係椰菜花薯仔
好好味,下次你一定會再叫
呢度菜比較辣,喜歡煎炸同辣嘅朋友記得要點呀
雜菜咖哩都好好味,超香同埋份量好足
用plain naan 來配咖哩雜菜食真係無得彈
尤其個烤薄餅係超級好味,烤到岩岩好又唔油

總結: 下次食印度菜都會再嚟
2018-04-26
2018-04-28 82 浏览
朋友一向鍾意食印度菜,專登上開飯search下有咩揀,搵到呢間叫Sangeetha Vegetarian的印度素菜,睇相幾正,即刻一齊黎試試。大約八點左右黎到,全間餐廳差不多九成滿座,而且全部都係印度人,哈哈,一定好正宗啦。餐牌好多選擇,由朋友拍板點左幾樣野。Masala tea($35)印式香料奶茶,就如其名,滿滿的香料味,茶好香呀,味道有啲似港式的茶走,甜甜的好好飲。Kiwi juice ($45)朋友叫左奇異果汁,顏色好綠呀~雖然奇異果味不濃,微甜都幾好飲。Masala dosa($70)未食過印度煎餅叫左一件試下,薄薄一片入面有餡料,仲附有三款醬汁,薄荷醬,椰子汁,咖哩汁。薄荷醬好勁薄荷味,夠清新但朋友話有啲難接受就咁食用。椰子汁杰身仲有椰子肉,口感特別。咖哩汁微辣,配煎餅好夾。餡料是薯仔蓉混入雜菜,帶少少咖哩味,煎餅煙韌似薄版的熱香餅,一份都好飽肚。Aloo mutter($60)食印度菜點少得食咖哩,先叫了一份薯仔青豆咖哩,大量切粒的薯仔,仲有少少蕃茄同青豆,咖哩充滿香料味,幾辣下的,但辣得黎又好惹味,連naan餅食剛剛好。Palak mutter($65)仲點了菠菜薯仔,

餐牌好多選擇,由朋友拍板點左幾樣野。
Masala tea($35)
Kiwi juice ($45)
Masala dosa($70)
Aloo mutter($60)
Palak mutter($65)
仲點了菠菜薯仔,就是菠菜蓉加薯仔粒,這款不辣的,濃郁的蔬菜味,除了薯仔粒仲有芝士粒,雙重口感很不錯呀。
Garlic naan($40)
烤餅是至愛來的,煙煙韌韌好有咬口,點了蒜蓉口味,蒜香十足,再加上芫荽碎,更添香氣呢。
Peas naan($40)
仲點左青豆烤餅,但好似來錯左蒜蓉味?同上面個塊一樣味,都係好濃蒜蓉味,而且也不覺有青豆。
店內全是印度人,哈哈,我倆好似成為全場焦點。
2018-04-18
1K
2018-04-25 70 浏览
晚上到尖東,總有冷清的感覺。可能因為日間太多人,而夜間在沒有特別的理由情況下,各人都急急地走了。而這次來到就是為了特別的印度素食餐廳。在尖東的一個商場內,因為商場的人流不多,還以為用餐的食客也會少。但到達餐廳後才發現,原來有不少的捧場客。雖然大多是印度人,不過也有不少本地及外國人幫襯。除了因為有印度人座陣,餐具都給人很地度的感覺。先來一個黃油煎餅,餅身很薄,很香,很易入口。配上獨特的辣醬,叫人食欲大增。與煎餅相類似的是印度班戟,厚身很多,用了番莙一起煮製,酸酸甜甜的,當然也是配上必定的獨特辣醬,也是很好的開胃菜。如果不知道點那些菜式時,可以點這款套餐。有飯、有餅、更有菜。伴隨獨特的辣味,完全就是印度菜正宗的味道。素食也可以這麼精彩刺激,真是印度菜的一大特色。最後當然要來一杯印度香菜,很甜,很香。是吃完刺激食物之後最好的甜品。
除了因為有印度人座陣,餐具都給人很地度的感覺。
Butter Dosa 黃油煎餅
Tomato Uthappam 番茄班戟
South Indian Thali 南印度套餐
Masala Tea 印度香茶
2018-04-22 391 浏览
好耐無食印度菜了..今次自己一個人收工後特登SEARCH下睇下有咩食搵到間尖東站P1出口附近就有, 超近,,基本上一出站, 旁邊商場入去就係入面都有不少人光顧 , 大部份都係印度人等~ 證明間野係地道印度菜餐廳~ 都幾大間. 坐既位置幾舒服~ 野飲就叫左芒果特飲, 幾新鮮~ 又大大杯另外留意番: TABLE上會擺設水. 有標價錢~試下新野先: 蔬菜炸餅 , 想試下炸野原來係新鮮即炸既, 好似薯餅咁, 好香口.幾好食同時配上醬~ 用來送飯. 醬有少少SPICY ,及酸炸餅幾好食~ 腰果黃飯, 因為我個人最喜歡食黃飯,夠香口好食過白飯多多聲~飯既份量足料, 十分不錯~ 有少少腰果係飯上面, 更加香, 同時又更加好食, 十分MATCH~ 食印度菜,當然要食薯仔就叫左個薯仔波菜, 原來係波菜蓉加一粒粒薯仔~ 食物十分正宗印度菜, 價錢中等足料, 都埋都幾好味~ 值得一試~下次經過尖東我都可以帶朋友一試~

入面都有不少人光顧 , 大部份都係印度人等~
證明間野係地道印度菜餐廳~ 都幾大間. 坐既位置幾舒服~

野飲就叫左芒果特飲, 幾新鮮~ 又大大杯
另外留意番: TABLE上會擺設水. 有標價錢~

試下新野先: 蔬菜炸餅 , 想試下炸野
原來係新鮮即炸既, 好似薯餅咁, 好香口.幾好食
同時配上醬~ 用來送飯. 醬有少少SPICY ,及酸

炸餅幾好食~

腰果黃飯, 因為我個人最喜歡食黃飯,夠香口
好食過白飯多多聲~
飯既份量足料, 十分不錯~

有少少腰果係飯上面, 更加香, 同時又更加好食,
十分MATCH~

食印度菜,當然要食薯仔
就叫左個薯仔波菜, 原來係波菜蓉
加一粒粒薯仔~

食物十分正宗印度菜, 價錢中等
足料, 都埋都幾好味~
值得一試~下次經過尖東我都可以帶朋友一試~
2018-03-27
經朋友介紹來到這家印度餐廳藏身於永安廣場的一角眼見全晚只有印度人和外藉人士餐廳來自印度南部的Chennai菜單有很多菜式都很特別與坊間的印度餐廳甚不同先點了必點的mango lassi味道清新用來解辣一流主食點了aloo masala薯仔咖哩香料味香濃層次複雜配以naan bread食用最匹配另點了north Indian thali北印度套餐套餐有八款不同醬汁甜酸鹹辛辣各有特色中間有一碗印度米旁邊有一塊薄餅和脆餅北印度的精華都聚於一個鐵碟試最後點了鐵板蘑菇蘑菇被香料醃過在鐵板上嗞嗞作響香口惹味充滿印度風情原來兩個小時就足夠來回印度一趟
經朋友介紹來到這家印度餐廳
aloo masala薯仔咖哩
鐵板蘑菇
  • north Indian thali
2018-04-17 305 浏览
平時吃肉的時間比較多,今天忽然想到吃素食,又想吃咖哩,所以便搜尋到這裡,因為這裡只提供素食和咖哩。這間位於尖東商場內,地方都會算大而且寛闊,印度人吃飯前必定洗手,因為他們用手拿飯吃,所以收銀處附近有一個洗手盤供洗手之用,我是中國人,吃完先洗手😂😂😂,下次如果再來,我必定洗手先。這裡見到大部分印度人和外國人,我覺得應該是很正宗的。我們點了兩杯飲杯,芒果味印度奶昔和薄荷葉青檸。芒果味印度奶昔,奶昔濃度很高,芒果味重,飲完一杯都會覺得飽。薄荷葉青檸,用很多薄荷磨爛,加青檸汁,絕對沒有溝水,飲落覺得好舒服,而且仲可以解除咖哩的辣味。Dosa 煎餅,看圖片以為好似大蛋卷,原來是好大,足足有半張枱這麼長,煎得非常之脆,真的咬落似蛋卷的香脆,不過我們兩個人是吃不完,最好有4個人吃。用來點煎餅的汁醬,有薄荷、乳酪、咖哩薯仔汁、咖哩汁、香草汁,大部分醤汁都帶點辣,不過是好好味。咖哩炒雜菜(干),有洋蔥、青豆、椰菜花、青豆角,最吸引是那個咖哩,非常之香而且辣度屬於中辣。結果要點了蒜香烤餅伴咖哩,蒜香烤餅邊邊脆,中間部分有嚼勁,一口咖哩,一口烤餅,非常滿足。

這裡見到大部分印度人和外國人,我覺得應該是很正宗的。

我們點了兩杯飲杯,芒果味印度奶昔和薄荷葉青檸。