2024-05-16
即興約食飯唔知食乜好就決定大包圍打邊爐烚下烚下!朋友推介呢間港式邊爐,於是夜晚時間就直接walk in一坐低先揀個湯底,要左個招牌豬骨煲,個湯底本身已經好足料,有多舊豬骨,仲有蘿蔔、粟米等等,試咗啖湯都好鮮甜。打邊爐料方面叫咗本地手切肥牛、鮮蝦手工水餃、魚皮餃、鮮鵝腸、肉眼筋、白膳片、花皮片同油麥菜另外再叫左個小食麻辣皮蛋本地手切肥牛肉味香濃,不過脂肪分布就較少,所以無咁重油香但就食多幾片都唔會覺得漏!水餃建議必叫,蝦好新鮮彈牙,水餃調味做得好好,不禁令人一粒接一粒咁食。鮮鵝腸超級肥美,係膽固醇之選🤣好耐無見啲咁肥嘅鵝腸啦!肉眼筋又係必叫,口感爽口,食落有啲似豬頸肉,唔係好多地方有呢款肉叫,建議黎到要試一試。其他材料都係新鮮,味道正常,整體偏好。麻辣皮蛋個人就無食,但同行朋友表示譚x嘅做得好食啲。要試地道港式風味一定要試港式邊爐!而新明記就做到非常港嘅味道~
另外再叫左個小食麻辣皮蛋
鮮鵝腸超級肥美,係膽固醇之選🤣好耐無見啲咁肥嘅鵝腸啦!
其他材料都係新鮮,味道正常,整體偏好。
麻辣皮蛋個人就無食,但同行朋友表示譚x嘅做得好食啲。