2024-11-25 1199 浏览
星期日下午茶時經過呢間泰國餐廳,未食lunch又見到下午茶時段餐牌全單8折,幾吸引,所以入去試吓。餐廳裝修都幾靚,店員安排我哋坐卡位,好寛闊舒適。後來發現原來上面仲有一層,一大班朋友嚟都唔錯。我們2人點了2份午市套餐+小食,再加一份我最愛的大蜆。海南雞飯,要讚一讚雞肉好嫩滑,味道適中。油飯啖啖油香,連雞湯都好好飲。星洲喇沙蝦米線走芽菜,大大碗,呢度嘅喇沙比較重椰香味,配菜豐富,米線軟硬適中。小食蝦餅,跟餐加$28的蝦餅竟然有4件咁多,完全無諗過。蝦餅食落夠熱夠彈牙,好香口,推介。馬拉盞炒通菜,亦都係水準之作,通菜軟硬剛剛好,好夠咸香味。最後就係辣椒膏炒大蜆,大大碟,食得出有多款香料的辣汁,又唔會太辣,好開胃。而且蜆肉大大隻,無沙,每粒都吸到辣椒汁的味,好夠鑊氣,配凍飲啤酒飲一流!個人十分推介!飲品點了2杯青檸梳打,好清新~另外加杯熱香茅茶。另外想讚一讚呢度店員服務態度十分好,有笑容,亦主動介紹不同類型餐點。睇餐牌仲有其他炒海鮮都好吸引,下次再嚟試。

我們2人點了2份午市套餐+小食,再加一份我最愛的大蜆。
1984 浏览

馬拉盞炒通菜,亦都係水準之作,通菜軟硬剛剛好,好夠咸香味。

飲品點了2杯青檸梳打,好清新~另外加杯熱香茅茶。

• 馬拉盞通菜
  • 辣椒膏炒大蜆
2025-01-22 0 浏览
灣仔搵食艱難😩,原本想食尚青,但排第9張枱轉場新泰,但都要排3張枱,等咗5分鐘有枱,上一樓,6人枱同另外3人搭枱。叫咗海南雞飯$75轉脾加$15轉白飯餐飲熱啡,同事冬蔭公海鮮金邊粉$75,同越式豬扒湯河$75。我個咖啡☕️上先,冇乜苦味同咖啡☕️味。之後上海南雞脾🍗白飯,雞🐓脾唔夠滑,份量唔多,皮正。三醬少咗甜豉油,而我又唔點泰式辣醬同薑蓉,變得雞冇味。湯又太多薑。有伴菜。兩個粉面等咗20分鐘太耐,趕食晏既人唔皓叫
海南雞飯轉脾
越式香茅豬扒湯河
冬蔭公海鮮金邊粉
熱啡
2025-01-21
海南雞飯轉脾
熱啡
2025-01-18 0 浏览
Tea time經過見呢間泰菜有全單85折4人行order 3個套餐再加錢升級叫小食和特飲🌟巴東牛肉少少辣加椰奶,味道唔算最正宗但香口🌟海南雞飯嘅雞嫩滑唔錯,油飯如圖幾巨型🌟海鮮炒飯有魷魚、青口、蝦仁,份量非常大方⤴️小食、飲品全部中規中矩不過份量十足我哋4個人都係食唔晒呀😂假日嘆慢板呢度坐得舒服,店員服務快手冇八卦到上面兩層嘅裝修經營三層大舖唔容易希望優惠繼續,味道更好
Tea time經過見呢間泰菜有全單85折
4人行order 3個套餐再加錢升級叫小食和特飲

🌟巴東牛肉少少辣加椰奶,味道唔算最正宗但香口

🌟海南雞飯嘅雞嫩滑唔錯,油飯如圖幾巨型

🌟海鮮炒飯有魷魚、青口、蝦仁,份量非常大方

⤴️小食、飲品全部中規中矩

不過份量十足我哋4個人都係食唔晒呀😂
假日嘆慢板呢度坐得舒服,店員服務快手
冇八卦到上面兩層嘅裝修
經營三層大舖唔容易希望優惠繼續,味道更好

下午茶
2025-01-17 0 浏览
《新泰東南亞餐廳》位於📍灣仔大王東街21-23號興旺閣地下,由灣仔港鐵站行過去,約3-5分鍾左右。餐廳分上下兩層,環境闊落,坐位寬敞,食物以泰菜為主。🥢香芒軟殼蟹米紙卷 煙煙靭靭的米紙卷,包裹炸至金黃的軟殼蟹炸, 加上適量的芒果、牛油果、青瓜絲等,層次豐富,以泰式醬汁調味,美味的泰式小食。🥢日本南瓜焗海鮮飯整個南瓜焗至香綿軟化,面層加上芝士,賣相吸引,中間海鮮以香濃的咖喱汁烹煮,味道香濃微辣,美味泰式的焗飯🥢泰珍珠椰菜苗炒香菇食落爽口的椰菜苗,加入香菇炒,簡簡單單的調搭,非常惹味泰式小炒。🥢椰汁木薯木薯樣子有點像蕃薯,入口粉綿細嫩,又帶一絲絲纖維,味道香香甜甜,配上濃香椰汁調和,美味可口的一道泰式甜品。

餐廳分上下兩層,環境闊落,坐位寬敞,食物以泰菜為主。

🥢香芒軟殼蟹米紙卷

🥢日本南瓜焗海鮮飯

🥢泰珍珠椰菜苗炒香菇

🥢椰汁木薯

• 香芒軟殼蟹米紙卷
  • 日本南瓜焗海鮮飯
2025-01-12 289 浏览
呢日同外地來嘅朋友嚟到囍帖街行行下,好快就到咗個lunch time時間,突然間醒起好多年前喺附近的一間泰式餐廳食過嘢,都幾好㗎,睇下,仲喺度屹立不倒,就係呢間位於灣仔大王東街嘅“新泰東南亞餐廳”。有好多嘢食,睇到頭都暈埋,朋友話不如來個228蚊新泰2人餐,喺2揀1中揀咗越式蝦米紙卷、馬沙文牛腩、馬拉盞炒通菜、和印度烤餅,8樣揀4樣,簡單快捷👍第二度試過D越式蝦米卷個表皮淋晒,饀料唔够新鮮,今次好不同,紙卷通透好透明,可以見到裡邊新鮮的餡,有蝦,青瓜條,蘿蔔條和生菜,好靚加上調較適中的味道,100分來計都有99分。牛腩有牛味,個汁送印度燒餅冇得輸,炒通菜翠綠小辣,馬拉盏味够泰式;另外嗌咗甜品拼盤多樣化,食得滿足。又叫咗個新鮮椰青,汁多椰肉多,我好喜歡💗如果想慳啲,下午2:30至4:30呢段時間來可享所有食物8折優惠,咁就更加抵食👍

今日過嚟灣仔呢邊做嘢,收工約埋friend諗住行吓利東街睇吓燈飾,睇完燈飾之後諗起呢度附近有間泰國嘢幾好食嘅,同埋都幾多位下就過咗黎食。過到嚟都幾多人,一樓已經爆曬棚,所以安排咗2樓嘅座位,2樓只有一台人,所以感覺比較靜同埋寬敞。我哋叫咗個菠蘿炒飯,鮮蝦炒金邊粉,再加個炸春卷。先講吓個菠蘿炒飯,個菠蘿炒飯係原隻菠蘿咁上嘅,肉鬆同埋腰果係另外上嘅,所以感覺非常user friendly,有啲人唔鍾意食肉鬆或者腰果,而我就鍾意食菠蘿炒飯加肉鬆,我覺得呢個感覺非常之奇妙,肉鬆鬆鬆脆脆咁加埋啲炒飯咁樣食係非常之好味。另外嘅鮮蝦炒金邊粉,一睇個圖就知呢個餸菜非常之吸引,炒金邊粉個面有個雞蛋網望住佢,啲蛋片撈埋金邊粉一齊食真係一大享受,仲可以溝埋啲花生碎一齊食添,真係令人垂涎三尺。跟住我哋叫咗個小菜炸春卷,個炸春卷用料十足,非常滿足,炸得好乾爽感覺係完全冇油,同埋煮埋佢個秘製醬料,食落口係同平時普通嘅春卷好大分別。食完之後買單非常實惠,性價比非常之高大件夾抵食,極力推薦大家可以嚟食吓,仲非常之近利東街一出地鐵站就到。#新泰東南亞餐廳

我哋叫咗個菠蘿炒飯,鮮蝦炒金邊粉,再加個炸春卷。

#新泰東南亞餐廳
  • 巴東牛展
  • 飛天通菜
  • 泰式柚子蝦沙律
2025-01-08 162 浏览
這間餐廳我們經常來吃,因為覺得食物味道不錯,但前天我們再來,發生一件不愉快事件。我們於1:30pm 入座3樓,至2:10pm 左右食完主餐後,因為3樓其他食客已經離去,只剩下我們一枱,服務員開始清理其他桌上的碗碟,但令我們驚訝的是,其中一位男服務員並沒有理會我們這一枱的人還在享用餐飲,已將自己手機用speaker播放着一些強勁的音樂,意圖趕客,當時我們由坐低開始只係40分鐘,難道用餐時間只係40分鐘嗎?那些強勁的音樂令我們感到很嘈吵,最後我們都「屈服」立即結帳離座。難怪現今香港人都喜歡北上飲食,就是因為香港的服務員質素實在太差勁,連一些基本的禮貌也沒有!

2025-01-06
2025-01-07 160 浏览
擁有3層既呢間泰國餐廳記得岩岩黎食個時好鬼多位總要我地成日都5-6人去食都有位所以以前都成日幫襯呢間野但呢半年開始 多左好多人幫襯即使有3層都成日full哂😮‍💨次次都要排隊✨香辣豬頸肉炒河$75✨老實講 佢既炒河唔算特別高質素唔特別香 又唔特別好食而且質素都幾唔穩定一時ok一時炒到好濕呢個價錢灣仔都好多選擇可以揀✨泰式海南雞飯$75✨呢個海南雞飯算係呢個餐廳最穩陣既選擇我差唔多10次有8次都係揀呢個雞幾滑 總有個雞湯飲下但油飯其實都唔係特別香🤣整體黎講我覺得呢間質素一般而且Ground Floor冷氣極凍如果唔係唔洗等位或者坐得多人都未必會揀去呢到…但都有樣野幾好既就係坐得舒服
擁有3層既呢間泰國餐廳
但油飯其實都唔係特別香🤣

整體黎講我覺得呢間質素一般
而且Ground Floor冷氣極凍
如果唔係唔洗等位或者坐得多人
都未必會揀去呢到…
但都有樣野幾好既就係坐得舒服
2025-01-01 159 浏览
除夕夜同朋友喺灣仔附近揀咗間泰菜,食完就去倒數!估唔到有三層咁高,入座率幾乎爆滿😮 睇嚟個個食完飯都諗住同我哋去同一個地方~🤭蝦醬炒飯好有鑊氣,蝦醬味超濃郁。炒飯粒粒分明,仲有唔少臘腸, 腰果同肉鬆, 滋味倍增😋泰式青咖喱雞配蒜蓉包唔會太辣, 青咖喱味道濃郁, 配合蒜蓉包簡直天作之合. 有剩嘅咖喱用嚟撈飯都好好食👍細份甜品拼盤分別有斑斕椰汁糕, 椰青糕, 椰汁西米糕同椰絲蛋黃糕。每樣兩件,用嚟share啱啱好。

蝦醬炒飯

泰式青咖喱雞配蒜蓉包

2024-12-23 439 浏览
經常路過這家店,今次來灣仔特地試了試味道。吃得很滿意👍蒜蓉越南牛油雞翼 外皮酥脆,內里嫩滑,牛油味很誘人,每一口都是滿滿的幸福感!搭配上特製的炸蒜蓉,吃著好香~燒豬頸肉 肥而不膩,肉質鮮嫩多汁。經過精心烹制後,呈現出誘人的金黃色澤,令人垂涎欲滴,蘸上醬料一起吃,口感更豐富啦🥰泰式乾炒河 口感細膩滑爽,加入了芥蘭 胡蘿蔔等多種蔬菜,營養均衡且口味獨特,河粉不是長條的那種,是一塊一塊的,吃起來好軟糯,炒得很有鍋氣。
經常路過這家店,今次來灣仔特地試了試味道。吃得很滿意👍

2024-12-18 486 浏览
之前食過呢一間餐廳嘅尖沙咀分店都覺得幾好食,所以今日經過灣仔大王東街就決定都食吓呢一間!佢下午嘅時候有午市套餐同埋二人套餐其實都非常抵食,我哋今日幾個人食,所以就套餐揀咗一個,另外再散了一啲小食同埋一啲單點🤟🏻🥢泰式生蝦,一份有七隻,夠晒我哋食,上面會有蒜蓉同埋辣椒,加埋餐廳自家調製嘅酸辣汁,我覺得非常開胃,酸酸辣辣咁,而且味道都非常泰國嘅風味,每一隻都非常大隻,再加埋有少少冰喺個底度,鍾意食生蝦嘅朋友真係絕對不能夠錯過!!🥢泰式炸春卷,春卷熱辣辣即刻叫即刻炸,餐廳用咗好多唔同嘅餡料去入邊、令到成個口感非常多元化,再加埋酸酸地,佢有一個自家調製嘅醬汁,成個口感亦都更加唔會好油膩!整體口感都唔錯!🥢馬沙文牛腩配薄餅,呢一個真係非常出色,餐廳係用泰國嘅黃咖喱,但係佢嘅咖喱加咗好多唔同嘅配菜,包括有蕃茄仔薯仔香茅,咖喱嘅味道非常香濃,非常適合配搭薄餅,薄餅亦都非常鬆脆,咬落去嘅時候亦都好鬆化,加埋咖喱嘅配搭簡直就係正!!成個套餐嚟講都非常抵食,同區我覺得呢一個價錢二人套餐,簡直冇得輸,仲要包兩杯嘢飲!🥢泰式千層糕,一份有四件,熱辣辣非常軟熟,再加埋少少椰汁喺上邊,鍾意食嘅朋友唔可以錯過,口感

🥢泰式千層糕,一份有四件,熱辣辣非常軟熟,再加埋少少椰汁喺上邊,鍾意食嘅朋友唔可以錯過,口感非常煙煙韌韌,正宗泰國嘅口味!

總括嚟講都非常抵食,我哋四個每人都係每人$100多啲,整體嘅CP值非常高!
2024-12-18 388 浏览
今日同屋企人去咗灣仔呢一邊食飯,就揀咗呢間話要去大王東街嘅泰國菜佢嘅位置非常方便喺灣仔地鐵站行咗去D2出口,只係需要3分鐘!費事屋企人行咁遠,所以我就揀咗呢一間比較方便嘅餐廳!行到去附近就見到,絕對唔會好難搵!🍗泰式炒金邊粉,嚟到泰國嘅餐廳點樣笑得叫泰式金邊粉好大碟!而且我哋仲見到有起碼四至五隻新鮮嘅大蝦,大蝦非常爽口彈牙,而且在食埋佢嘅金邊粉,整體都非常夾!金邊粉非常有鑊氣,而且大大瞓,我覺得非常抵食呢一個價錢嚟講喺灣仔我覺得非常好!$75,仲要包嘢飲其實同區嚟講都非常抵食!!!真係做得唔錯,而且唔會話炒得好淋,整體金邊粉有鑊氣,而且出色!🍗泰式炸魚餅:屋企人鍾意食魚餅,所以就叫咗一份泰式炸魚餅,嚟到嘅時候竟然有八件,仲要係大大件!再加埋餐廳嘅泰式辣,將成個口感更加多好食!炸魚餅即刻叫佢即刻整,所以非常熱!咬落去嘅時候仲會出煙,屋企人都非常滿意!我都覺得非常好食!🍗蒜蓉炒通菜,呢一個係泰式餐廳嘅另一個招牌菜,餐廳都炒得唔錯,唔會炒到出好多水,非常乾身,而且再加埋蒜蓉辣椒嘅配搭,成個口感都做得非常好食!份量都唔少!鍾意食通菜嘅朋友絕對唔可以錯過!🍗龍眼冰,龍眼冰唔會太甜,而且有好多粒龍

🍗龍眼冰,龍眼冰唔會太甜,而且有好多粒龍眼肉可以食食泰國嘢嘅時候加埋龍眼冰嘅配搭,簡直就係非常match! 最重要嘅係佢杯嘢唔會太甜,下次會試吓佢嘅珍多冰!
  • 泰式蝦炒金邊粉
2024-12-13 529 浏览
今日喺灣仔搵食,入到呢條街,發現有幾間餐廳,其中一間泰國菜裝修好有泰國風味,裝修精緻、座位寬敞,於是就入去食個午餐。兩個人食午餐,叫嘅款式唔會太多,主要揀啲小食,希望是幾款唔同嘅菜式。第一味係「羊肉串燒」,平時串燒就食得多,一般都係豬肉牛肉或者雞肉,今次呢度有羊肉串燒,非常特別,羊肉厚切大大件,食入口好嫩滑,仲有炭燒嘅香味,再配合沙嗲醬,充滿泰式風味,非常推介。接着,叫咗一鍋「肉骨茶」,份量啱啱好兩個人,肉骨茶湯底非常濃郁,而湯入面有好多配料,包括好香滑、好鮮味嘅排骨。仲有「馬拉盞炒通菜」,「南瓜海鮮焗飯」,全都好惹味,好抵食。飲品方面,非常推介「椰青沙冰」,用新鮮椰青製成沙冰,非常清甜可口,非常解渴,而且大大杯,好抵飲。

2024-12-09 461 浏览
好耐冇食過泰國菜,朋友話灣仔有間唔錯,就搵咗個夜晚一齊去食。餐廳樓高三層,裝修有泰國風味,好多木製傢俬同大象裝飾。泰國青芒果沙律青芒果切絲,咬落好爽口,微微帶酸辣,再配埋香脆嘅腰果食,非常開胃。泰式炒大蜆蜆嘅數量好多,而且非常大隻,用咗三色椒同西芹炒,香辣配埋新鮮嘅蜆肉好夾。麵包焗咖哩軟殼蟹麵包焗得外脆內軟,咬落表面鬆脆,點入面黃色咖喱汁食一流,軟殼蟹炸得火候啱啱好,食落啖啖肉,黃咖喱唔太辣,個汁加蟹同麵包食口感好豐富,難怪會成為餐廳招牌菜。椰青沙冰沙冰非常大,飲落帶着椰奶清香,而且非常軟身同香滑,好有泰國風味。總括而言,餐廳食物質素不錯,難怪朋友會叫我去食。

泰國青芒果沙律

泰式炒大蜆

麵包焗咖哩軟殼蟹

椰青沙冰

總括而言,餐廳食物質素不錯,難怪朋友會叫我去食。
2024-12-07 423 浏览
朋友介紹話食咗間好正嘅泰菜~吩咐Be得閒要試吓~咁啱今晩經過灣仔想搵地方食飯~一於就試試~嚟到見餐廳環境好有異國風情~由員工到裝飾佈置都滿滿泰國氣息🇹🇭.✨雞肉生菜包 $88雞肉碎充滿香草味道🌿惹味得嚟又開胃!配以新鮮青翠嘅爽口生菜~非常夾!!.✨馬沙文牛腩 $108甜甜哋好易接受嘅口味😙牛腩筋肉分明且入口軟腍~仲伴有時蔬~汁料既濃稠又香~加入咗椰奶有畫龍點睛之效🤝🏻🤝🏻.✨蒜蓉包 $42勁香脆可口🤗👏🏻👏🏻蒜蓉味頗突出!沾馬沙文醬汁同食更添滋味!!.✨馬拉盞炒通菜 $88果然越簡單嘅菜式越考廚師功架👍🏻感覺呢碟馬拉盞通菜比平時食嘅高分~夠鑊氣係加分點!!.✨芒果沙冰 $55✨凍奶茶 $35.✨加一服務費
✨雞肉生菜包 $88
✨馬沙文牛腩 $108