招聘中
3天前
薪金面议
3天前
2021-10-02 201 浏览
屯馬線開咗都冇搭過去沙田,剛好有同事有事要去馬鞍山廣場走一轉,我一於跟佢入去行吓,真係好方便,一出地鐵站就係廣場,行咗一陣又係時候揾餐廳食嘢,剛好比同事見到間之前係尖沙咀食過嘅新泰東南亞餐廳,菜式味道唔錯,今晚就請我食返餐。餐廳地方都好大,座位濶落,坐得舒服。我哋都鍾意食魚,叫咗鹽焗爐魚,鹽焗鱸魚味道濃淡適中,烘焗時鹹味滲進魚肉,只要撕掉魚皮味道便剛剛好。至於因受熱而變硬的鹽層又有鎖緊魚肉水分的作用,令肉質保持濕潤嫩滑,令人再三回味。日本南瓜焗海鮮飯,南瓜配以海鮮、炒飯和香濃惹味的醬汁,焗至香氣滿溢,飯中有南瓜味,南瓜又有飯汁味,香甜可口,海鮮豐富,有爽口嘅蝦,彈牙嘅魷魚和青口等,絕對是色香味俱全,啖啖滿足!泰式凍奶茶濃而不澀,口感順滑。
餐廳地方都好大,座位濶落,坐得舒服。

泰式凍奶茶濃而不澀,口感順滑。
2021-09-27 201 浏览
屯馬線馬鞍山站,馬鞍山廣場內的食肆,交通算方便,鐵路、巴士、專線小巴都可方便到達,餐廳環境舒適,座位寬躺由兩人枱至大圓枱都有,適合不同人數食客聚餐,裝修具有泰國特色,食物達到平均水準,有特色飲品供選擇,味道唔錯值得一試,侍應整體招呼有禮,並且會提醒客人掃描安心出行,而價格屬於中上水平和需要加一服務費,特別提醒於午市12:50前結賬及離座,可享九折優惠,而且接受多種付款方式,包括八達通付款,方便使用電子消費券消費。
2021-09-27
  • 椰青沙冰
2021-09-26 159 浏览
屯馬線開通左,去沙田交通方便好多,今日就同老公去馬鞍山廣場行吓,經過2樓見到新泰東南亞餐廳,原來呢度都有分店,之前係其他分店食過都唔錯,今晚就試吓呢間分店先!餐廳裝修雅致,座位寬敞舒適。串燒雞、豬沙嗲:串燒有豬、牛、雞 ,可以自由配搭。雞肉燒得腍身,肉質滑溜。豬肉亦嫩滑,兩樣都好入味,比唔少泰國菜嘅串燒出色。我最愛嘅係佢哋嘅沙嗲醬汁,調得夠惹味!鐵板蠔仔炒蛋:滑蛋包住粒粒飽滿既蠔仔煎,蛋煎得香口,蠔仔清洗得好乾淨,無雜質、無腥味,重有蠔嘅鮮味,用鐵板奉上特別有風味。泰式濕炒海鮮河:賣相吸引,河粉炒得夠鑊氣,海鮮分量亦不少,魷魚、鮮蝦、青口等樣樣都好新鮮,鮮甜爽口,再加上濃濃的獻汁,河粉口感Q軟,吸收醬汁後,一入口就令人回味無窮。
餐廳裝修雅致,座位寬敞舒適。

2021-09-14
2021-09-25 124 浏览
環境佈置都見得到有泰國風情多數夜晚八點幾果時段嚟食又有位,亦都冇咁逼今次叫庶蝦-唔油膩米紙卷-好喜歡個汁,個卷好fresh好爽菠蘿炒飯-原個上,配菜同個飯好夾 (好肚餓,未影相就食左...)再叫埋個青檸soda完滿嘅晚餐
環境佈置都見得到有泰國風情
多數夜晚八點幾果時段嚟食
又有位,亦都冇咁逼

今次叫
庶蝦-唔油膩
米紙卷-好喜歡個汁,個卷好fresh好爽

再叫埋個
青檸soda

完滿嘅晚餐

2021-09-17 149 浏览
山長水遠入到馬鞍山搵朋友食飯,佢話介紹我食好嘢。第一次嚟呢間餐廳,裝修好有特色,充滿泰國風味。6:30已經好多人排隊啊,等咗半鐘終於有位啦,兩個人太肚餓在三樣嘢,分別係喇沙蝦米線,燒春雞壤香茅薑黃飯,鴨肉生菜包。燒春雞出面脆卜卜,啲肉好滑好入味,不過我覺得最好食係薑黃飯,大概有2碗飯,d飯索曬雞油但食落口一d都唔油,超級香,另外伴碟既沙律酸辣酸辣好開胃,呢一碟好滿足啊。鴨肉生菜包既鴨肉,酸酸辣辣,有好多香料,好一d唔so, 不過d生菜得6塊,太少了又唔大塊。最後我地用鴨肉撈飯。喇沙米線個湯底有超香既椰子味,好香濃,睇得出落足料熬湯,米線索曬汁超入味。不過我覺得d料唔太多,d蝦細舊唔太新鮮,魚片同雞蛋無咩新意。

新~泰菜😛馬鞍山 終於慢慢脫離食物沙漠啦😂馬鞍山啲商場裝修左之後都好少過黎,咁岩今日屋企無煮飯 出左黎食泰國菜 試下依間好多分店既泰國餐廳~兩個人order左 一個飯、生菜包、燒豬頸肉同炒通菜~🍍泰式菠蘿炒飯:7 / 10分 $118好食既菠蘿炒飯 ,都好大碟,味道都唔錯飯粒粒分明就一定啦,啲配料都好足料,最鍾意好脆既腰果,不過美中不足 扣左分既位係 佢得兩隻蝦 好似又少左啲 而且蝦係完全無味 依點就真唔ok啦~🥬 雞肉生菜包:8 / 10分 $72超級鍾意食生菜包呀我😍肉既款式有得揀豬同雞 因為order左豬頸肉 所以試下雞 本身仲覺得會唔會好怪 因為平時食生菜包 多數都係豬肉多 一食 竟然好好味😋雞肉好嫩滑 口感都比平時食豬肉好 因為食豬肉生菜包 經常食到咁多肥膏 唔太鍾意 反而雞肉好岩我而且 依間餐廳做得好既係 佢個味道偏酸d 泰式既酸辣味比較出 個人覺得好開胃 好惹味 不過都有少少扣分位 就係 太少菜 同埋餐廳裝菜既竹籃竟然有d發毛 當我食到最尾先發現到既時間 感覺我d唔衛生😿🐷 燒豬頸肉:8 / 10分 $78正常 好食 無咩太大特別 燒到邊邊脆身 肉質嫩滑 醬汁都好好味
新~泰菜😛
馬鞍山 終於慢慢脫離食物沙漠啦😂

兩個人order左 一個飯、生菜包、燒豬頸肉同炒通菜~

🍍泰式菠蘿炒飯:7 / 10分 $118
好食既菠蘿炒飯 ,都好大碟,味道都唔錯

🥬 雞肉生菜包:8 / 10分 $72
超級鍾意食生菜包呀我😍

🐷 燒豬頸肉:8 / 10分 $78
正常 好食 無咩太大特別 燒到邊邊脆身 肉質嫩滑 醬汁都好好味 泰式酸辣汁 好開胃😋

🥗馬拉盞通菜:7 / 10分 $75
泰國菜必菜既菜式 不過不失 不過略為有啲鹹 淡返少少會好d😙

價錢方面:兩人埋單:$343

整體來講,餐廳既食物 服務 衛生 價錢都有7-8分啦 10分滿分,員工態度都唔錯 好有泰國風味 因為大部分侍應都係泰國人 餐廳播住泰國歌 d侍應姐姐都會一齊唱 好有feel😹
扣分位就係衛生方面,係岩岩提及既生菜包竹籃有發毛之外,其他都無太大問題👍🏻👍🏻
住馬鞍山既大家,如果諗唔到食咩晚餐 都可以試下架 不過餐廳既位置有少少入 係角落頭既位置 我都要搵左一陣先發現到依間餐廳~

以下係餐廳少少既環境照:

首先我必須要讚一讚呢間餐廳嘅裝修👍🏼餐廳位於商場嘅角落,係會有少少難搵,但餐廳嘅環境好闊落,而且設計幾靚,啲碗碟都好有心思,絕對唔hea!食物方面,我哋今次叫咗麵包焗咖喱軟殼蟹、飛天通菜同串燒沙爹。🇹🇭麵包焗咖喱軟殼蟹咖喱味道香濃,而且軟殼蟹分量都ok,啲麵包點埋咖喱好好味呀~呢個推薦!🇹🇭飛天通菜通菜就正正常常,少少辣幾惹味🇹🇭串燒沙爹(豬、牛、雞)醬汁嘅味道係甜甜哋,三款肉之中覺得雞肉嘅味道最好。牛肉食落會有啲似叉燒😂

🇹🇭麵包焗咖喱軟殼蟹

🇹🇭飛天通菜

通菜就正正常常,少少辣幾惹味

串燒沙爹(豬、牛、雞)
🇹🇭串燒沙爹(豬、牛、雞)

庆祝纪念
纪念日
  • 麵包焗咖喱軟殼蟹
2021-09-11 142 浏览
一行三大一細普通食晚飯,嗌咗五樣嘢,最正常既係個菜,不過不失,但其他都各有問題,首先,半隻海南雞好明顯唔夠半隻,雖然去咗部分骨,但我地仲未傻到唔識分咩係雞髀同雞鎚。菠蘿炒飯個菠蘿啲肉並沒炒落飯度,個炒飯極少菠蘿,而且面頭嗰兩隻蝦係完全無味的,明顯是雪蝦。番石榴沙冰番石榴味極淡,最慘係個生菜包肉,食完個生菜發覺有啲怪怪地味,睇吓裝生菜個籃,發現發晒霉,嗅吓一浸臭味,即時反胃。埋單$49x ,講真呢個價一啲都唔值,要我憑着良心比最多值$250。
2021-09-10 119 浏览
早幾個月母親節黎食完,已經講定一定要再返嚟食,因為難得去馬鞍山食咗好味嘅泰國菜😋😋😋今次就放工,同男朋友兩個人撐枱腳😊😊今次我哋叫咗前菜,醃無骨鳳爪😋😋起初都擔心呢個份量會唔會唔夠食,但都要同你講其實都好足夠👍🏻👍🏻食一舊唔會覺得辣,但識識吓就好辣😂另外今次我哋就冇嗌嘢飲,就反而叫咗新加坡肉骨茶👍🏻👍🏻👍🏻喺度第一次食,食得出入邊有好多香料,好入味,個肉骨唔會太硬食落去啱啱好😋😋跟住再嗌左一份串燒,一共有六串,我哋就揀咗兩串豬、兩串雞同兩串牛😋😋再配返沙嗲醬。其實可以再食多半打😂😂最後,仲叫咗一個主食越式蟹肉炒粉絲, 蟹肉拆咗出嚟,炒落粉絲度,粉絲唔會太淋,炒完都好爽口😋我上次都係食咗幾款菜式,其實仲有好多都好想食,餐牌都好多嘢食揀

• 串燒沙爹
2021-09-06 173 浏览
跟久遣了的朋友飯聚,她推介了馬鞍山站附近的新泰東南亞餐廳,果然有驚喜。原來除了馬鞍山店之外,尖沙咀和灣仔也有分店。餐廳是典型東南亞餐廳格局,空間感大,座位寬趙舒適,適合家庭或朋友之間飯聚。我們點了越式小食拼盤 (大) 和蟹肉炒粉絲。 越式小食拼盤 (大)越式拼盤有大小兩個選擇,我們都愛越式小食,就選了大的,賣相很吸引,置於碟子正中的是微辣的炒豬肉碎生菜包,旁邊則圍放了香煎魚肉餅、越式春卷、香煎蝦餅,全部都新鮮熱辣,咬下去十分香脆,點些魚露及酸辣醬,十分惹味。越式蟹肉炒粉絲主菜點了蟹肉炒粉絲,份量十足,炒香了的蟹肉和札肉絲滿滿的,還有當造的芽菜絲,和其他蔬菜如棷菜絲及青椒絲等,跟粉絲一起炒香至稍微乾身,口感極佳,蔬菜絲也十分脆口,值得推介。另外我們點了泰珍珠棷菜苗炒香菇,還有我們至愛的新鮮泰國椰青,今餐非常滿足。

泰珍珠棷菜苗炒香菇
泰國椰青
2021-09-02
泰珍珠棷菜苗炒香菇
泰國椰青
2021-08-29 209 浏览
冇幾耐之前食過一次覺得唔錯,今日又嚟馬鞍山,咁啱朋友想食泰菜,就嚟食多一次朋友唔係太餓,但我就超級餓,所以就唔叫上次食過嘅咖喱海鮮焗南瓜喇,因為都比較膩,不過焗南瓜都好好食㗎,成晚都有唔少客人order,如果餓嘅都好推介我地就叫咗麵包焗咖喱軟殼蟹,咖哩一如既往地好香,撈埋麵包食真係一流 軟殼蟹都有唔少,但因為我比較肚餓,如果係啖啖肉嘅牛扒或者燒雞就好喇為咗滿足我想食肉嘅慾望,我地叫咗個沙嗲串燒,雞肉最好食,夠香juicy有肉味 牛肉食落似好乾嘅叉燒,豬肉都麻麻,唔知有冇得全部都係雞肉串呢呢間餐廳嘅菜通常都好遲先上,其他餸食得七七八八先會到,不過都幾好食所以就算數啦~呢間餐廳嘅咖喱真心唔錯,下次想試吓青咖喱羊架同埋燒雞配薑黃飯,希望又有機會去轉馬鞍山啦

2021-08-27 150 浏览
朋友是馬鞍山地頭蟲,這間新泰位於商場的角落,雖然低調,但人流爆燈😂六點幾到已經要等位😳醃無骨鳳爪沙律🥗醃得入味的無骨鳳爪配上各式各樣的配菜,有蕃茄仔、西芹、洋蔥等等,吃起來開胃,幾位女士都很喜歡💕馬沙拉咖喱雞平時吃得多泰式咖喱,見到這馬來西亞食的咖喱,大家都心郁郁想試。面層有椰漿,吃起來有陣陣椰香味,但不算太辣😋另外我們家點了印度酥餅,酥餅脆卜卜,似是自家製的,配上這咖喱汁,好吃。蒜蓉炒貴妃苗網上看到圖片這貴妃苗的份量不少,蒜蓉炒清清地,我反而喜歡這純粹的味道,幾喜歡這一道菜。泰式甜品小拼盤拼盤共有八件糕點,有椰汁西米糕、泰式千層糕、椰汁糕等等😋椰汁西米糕,西米粒粒分明;泰式千層糕都甜甜地有椰香味,幾好吃👍🏼這小拼盤的性價比幾高,樣樣甜品都試少少,剛剛好。

醃無骨鳳爪沙律🥗

馬沙拉咖喱雞

蒜蓉炒貴妃苗

泰式甜品小拼盤

2021-08-27 165 浏览
今晚三個女人一個墟,上次來過這間新泰,覺得環境同座位都好舒服,最重要是沒有限時,可以盡情地傾🤤蒜蓉炒貴妃苗必點餸菜,貴妃苗平時少吃,不會油膩,份量合適幾個人分享。馬沙拉咖喱雞見到一圈又一圈的椰漿,非常重咖喱香味。雞肉份量不少,配上青椒、黃椒和洋蔥等等的配菜,不錯。還有必配的印度酥餅,點上咖喱醬,冇得彈😁印度酥餅印度酥餅並不是現成的那種😂,見到酥餅有發酵而成的洞孔,口感軟熟,外皮鬆脆🤤炸物拼盤同事對這拼盤信心滿滿的,除了擺盤靚,用椰菜葉盛載碎肉的生菜包,還有泰式魚餅,魚餅裏還有豆角粒,是正宗的泰式煮法。蝦餅啖啖肉、春卷爽口脆卜卜👍🏼三位女士都滿意這餐飯,吃得高興,坐得舒服😎

蒜蓉炒貴妃苗
必點餸菜,貴妃苗平時少吃,不會油膩,份量合適幾個人分享。

馬沙拉咖喱雞

印度酥餅

炸物拼盤

三位女士都滿意這餐飯,吃得高興,坐得舒服😎
2021-08-13 281 浏览
馬鞍山廣場新開了泰國菜,終于有時間去試,晚上与老公7:10一去到,已經有不少人在排隊。等了10分鈡,終于入到。內部環境大,寬敞,位子不迫,感覺不錯。干淨亮麗。一坐下,迫不及待,看下菜譜,各款菜价格中挺。點了串燒,柚子蝦沙律,鉄板蠔煎,南瓜海鮮焗飯及至愛冬陰公湯。好期待。服務員好有效率,一陣間落好菜,吃了一半,還主動替我们收碟添水,態度幾好。等了一陳,柚子沙律先上,之後串燒,呢2位都好ok,尤其是串燒,好軟熟好味,哋沙嗲不醬滑。鉄板蠔煎至好味,哋蠔大大隻,蛋香滑包住蠔,好JUCY...冬蔭姑湯叫小份,真的是份量不夠2人吃,下次叫多1-2人,叫大份一起吃。而南瓜海鮮焗飯要等15-20分鈡,但值得等,足料香滑好味。2个人吃,好飽,下次試椰青大菜糕。

鉄板蠔煎至好味,哋蠔大大隻,蛋香滑包住蠔,好JUCY...

2021-08-12
  • 鐵板蠔仔炒蛋
  • 串燒沙爹
今日好難得入馬鞍山 知道呢度有間泰國菜好正 之前去灣仔都食過新泰 果陣已經覺得好好食一定要再食 估唔到馬鞍山呢間仲大 環境舒適 食得開心坐得又舒服😌 睇餐牌又係好多嘢都想食 今次我哋三個人叫咗好多🤭🤭🤭 泰式柚子蝦沙律 $98呢個柚子沙律有蝦仲有墨魚 醬汁調較得啱啱好 酸酸甜甜作為開胃菜一流👍🏻 串燒沙嗲(雞牛豬各2串) $88串燒好香 肉質唔會燒到乾晒 加埋沙嗲醬好好味😋 南瓜焗咖喱海鮮 $148蒜蓉包 $32印度薄餅 $32 先講南瓜焗咖喱海鮮😛 一拎上台已經覺得一定要打卡 滿滿嘅咖喱醬入面唔知有啲咩海鮮 邊食邊估都幾有趣😆 仲有兩隻超大青口 厚身又多肉好味呀☺️ 印度薄餅同埋蒜蓉包基本上係食咖喱必備 一啖一啖好快清晒 食到最後仲可以食個南瓜 不過好飽刮咗少少黎試下 都幾甜😬 泰式蝦炒金邊粉 $108上面包住嗰層蛋絲 一開始都唔捨得整爛佢😂 未撈啲粉已經見到隻大蝦起面 炒得好香好好味😋 泰式烏頭 $188重頭戲要來了🤩 好耐冇試過食泰國嘢係會叫魚黎食 今日朋友突然間話好想食 咁就叫啦☺️ 烏頭既肉大大嚿 佢嘅湯係好鮮甜 點埋嗰醬酸酸甜甜咁好好味😛 同埋唔驚佢會好多細骨 啲骨都好明顯好容

睇餐牌又係好多嘢都想食 今次我哋三個人叫咗好多🤭🤭🤭

南瓜焗咖喱海鮮

泰式蝦炒金邊粉 $108
泰式蝦炒金邊粉

泰式烏頭 $188
重頭戲要來了🤩 好耐冇試過食泰國嘢係會叫魚黎食 今日朋友突然間話好想食 咁就叫啦☺️ 烏頭既肉大大嚿 佢嘅湯係好鮮甜 點埋嗰醬酸酸甜甜咁好好味😛 同埋唔驚佢會好多細骨 啲骨都好明顯好容易就成條拆咗出嚟👍🏻

椰青沙冰 $58
呢個真係必點😬 唔係好多食泰國嘢嘅地方都有椰青沙冰 打咗啲椰青肉同埋沙冰一齊 唔會太甜清清地好好味🤤
椰青沙冰

椰青 $45
另外兩個朋友都叫咗椰青 大家都覺得食泰國嘢都係要飲吓椰青會更加有泰國感覺🤣
椰青

整體來講 新泰東南亞餐廳 環境舒適 食物高質 員工又好nice 同埋本身想試埋佢嘅甜品拼盤 但今次真係叫得太多太飽喇😆 所以一定會再黎食呀😬 大推👍🏻
泰式柚子蝦沙律
南瓜焗咖喱海鮮