2011-06-23 19 浏览
呢間野d野食都算普普通通,未算難食…但d員工真係十萬個no good囉…早上返工很多人都會選擇打電話叫定早餐…可以節省時間…叫完前後都冇十分鐘…去到景然同我講比人囉左…咁我都要等架…點知返到公司食既時候…得刀冇叉…咁叫人點食丫…我要腿旦…佢比腸腿…連多士都冇比…之後打去同佢講…仲用d不耐煩既語氣回應…呢間野我以後都唔會再去…比錢仲要受氣…燥lor
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$27 (早餐)
4K
2011-06-06 20 浏览
今日(6-6-2011 Mon)端午節,同男友食完早餐後,陪佢出會展工作,我坐o左好耐後,到差唔多3:00pm肚餓,就同佢出去食個tea,然後我走人..我一心想食西多士,佢同我搵到茶餐廳,見到西多士下午茶餐加埋沙律或薯條都只係$24.00,就入o黎啦.坐低後,我就要呢個餐跟沙律同加$2.00要凍檸水,男友就要$32.00o既金牌滋味餐,揀o左脆皮芝士腸,煎雞扒,鮮茄雜菜湯公仔麵,加$2.00要凍檸茶少甜.o野飲到o黎,大大杯亦冇問題.好快食物都到齊,搽好牛油同蜜糖切開晒食喇,熱辣辣好脆口,但點解口感咁薄弱,又食唔到花生味o既?揭開睇睇,冇花生醬o既?呢啲就叫做西多士嗎?好彩雜果沙律大部份係菠蘿同椰纖果,咁就好啲啲.而男友o既呢?脆皮芝士腸同雞扒好明顯係炸,脆皮芝士腸被炸到皮開肉綻,芝士唔見晒.雞扒炸到真係好香口亦唔算太細件,男友話鮮茄雜菜湯係罐頭羅宋湯,嗯,味道係單薄,但幸好自己加返啲蘿蔔同洋蔥,畀返少少誠意.

o野飲到o黎,大大杯亦冇問題.

好快食物都到齊,
西多士加沙律
冇花生醬o既?呢啲就叫做西多士嗎?
冇花生醬o既西多士
好彩雜果沙律大部份係菠蘿同椰纖果,咁就好啲啲.

而男友o既呢?脆皮芝士腸同雞扒
脆皮芝士腸同雞扒
鮮茄雜菜湯公仔麵
2011-06-06
$30.00 (下午茶)
脆皮芝士腸同雞扒
2011-01-11 5 浏览
午膳於新軒尼詩茶餐廳,一客洋葱豬扒腸仔飯,碟頭不大,較大食的男士們或許覺得不足夠。碟中的豬扒亦頗細塊,足見百物騰貴。食物味道方面,屬一般茶餐廳水準。餐桌餐具衛生情況一般,或許午膳時段太繁忙吧!

[11/1/2011; Tue]
2011-01-11
2010-10-10 22 浏览
出開灣仔,順便食埋飯!我認為茶餐廳唔會貴得去邊!所以見到新軒尼詩茶餐廳,一於幫襯!午餐款式特色,又有滋味餐....算幾多選擇!我叫咗午餐:粟米石斑火腿飯 + 熱好立克 $34粟米石斑火腿飯 - 粟米白汁調教味道不錯,睇嚟都夠汁,但係食到尾發覺唔多夠。 石斑係唔係不得而知,我當魚柳咁食,炸得金黃而且恰到好處;飯嘅份量足夠一位 OL,唔肯定對男士來講夠唔夠?熱好立克 - 好立克粉完全成嚿喺杯底,可能係佢哋時間關係,加咗水及淡奶,就即刻上枱。我見到同枱女食客叫咗海鮮焗菠菜麵,睇嚟幾特色,唔知係咪唔好食,見佢食剩一半。雖然,間餐廳咁多人,但係我見到班侍應眼明手快,又唔會亂;最緊要唔會10問9唔應!就算佢哋有幾忙,食客想落單,都會示意等等轉頭嚟。服務 OK!

午餐款式特色,又有滋味餐....算幾多選擇!

我叫咗午餐:粟米石斑火腿飯 + 熱好立克 $34

粟米石斑火腿飯+熱好立克
2010-10-04
粟米石斑火腿飯+熱好立克
  • 粟米石斑火腿飯
(非会员)
2010-08-01 2 浏览
今日我同個fd去 依間餐廳食夜晚員工態度不錯..做野手腳都幾快但係叫黎ge野食就...我係食當日ge推薦晚餐1號餐..我個fd就食3號餐黑(焦)豬扒飯..只有一塊豬扒..同香腸...勁少黑(焦)汁先唔講份量少啦..最重要ge係..味道唔太好食...冰啡味道..無咩味
今日我同個fd去 依間餐廳食夜晚
員工態度不錯..做野手腳都幾快
但係叫黎ge野食就...
我係食當日ge推薦晚餐1號餐..我個fd就食3號餐
先唔講份量少啦..最重要ge係..味道唔太好食...
冰啡味道..無咩味
等候时间
10 分钟 (堂食)
2009-10-10 7 浏览
Saw the good pictures posted of the breakfasts served there, so decided to try it.Ordered the western breakfast including a drink, had chicken steak from a choice of beef, chicken or pork, it came with baked beans, and I chose 2 eggs instead of other stuff like ham or sausage, which is quite lame, the sausage is just frankfurters, and sliced ham is fried! No one fries ham in UK!!Overall, the eggs and baked beans tasted how it should, the grilled chicken steak was a bit dry, but the skin was crun

Overall, the eggs and baked beans tasted how it should, the grilled chicken steak was a bit dry, but the skin was crunchy. Eating it was difficult with the useless weak knives and forks.
chicken steak, Baked beans n egg
Useless plastic cutlery
Interesting motto
2009-10-05 13 浏览
渣打認真好帶脅, 攞張銀紙都要人指定日期去會展攞, 多此一舉! 遊到灣仔泊好車, 大公子成朝都未食嘢, 第一時間帶佢去醫肚先! 本來已經入咗間燒臘茶餐廳, 落order之際, 先知原來連凍胚芽好立克都欠奉, 看見大公子失落的俊臉, 我又點捨得令小孩子失望呢? 即閃! 反正在灣仔茶餐廳多的是, 轉角就走進了這新軒尼詩, 還有大公子的凍胚芽好立克添! 我們叫咗碟乾炒牛河倆份分, 好快就炒起送上. 奇怪的是, 牛河沒有平時牛河應有的香味, 反而有很強烈的煙燻味, 但味道, 色澤都是正常, 不太差, 牛肉都好腍, 而且亦炒到無油添! 點都好, 只要令大公子吃得開心, 就算合格吧!

點都好, 只要令大公子吃得開心, 就算合格吧!
煙燻味極重的乾炒牛河
2009-10-03
  • 敢唔敢試吓煙燻牛河?
2009-09-25 2 浏览
今朝一早返返公司,交低D野就離開公司,行行下買本周刊先...(至愛睇雜誌)行到新軒尼詩茶餐廳門口,望下早餐有乜食先..一位屎屎正正的樓面男仔衝出門口招呼...唉!怎好意思拒絕??坐低見八成滿座..冇我最愛的卡位...ok,圓桌都坐(平時如果1個人去荼餐呢,冇卡位我走架)雞扒餐、火腿、雞旦-------雞扒煎得香口,亦有肉汁,吃得出新鮮貨,又不會鞋拾拾,火腿、雞旦冇持別地方,凍檸荼--------呢個荼我走時可以剩返八成係度,咁你話有幾好飲??顏色渾濁唔緊要,(有D荼都係唔睇得;但飲得)最慘佢又唔好睇更唔好飲,簡直可以用難飲黎型容,又冇荼味又冇荼香,仲苦夾鞋...送都唔值得飲,早知叫凍朱古力,總括:服務係good既,待應全男班,有朝氣而勤快,食物亦交到貨,但.....杯荼就令呢間店由笑臉跌落ok..如果$25元淨餐,咁就唔係咁抵食....如果佢杯荼係得既,係抵日日幫襯,我走時,起身出門口比左$,我同果個待應哥哥話:你知openrice 嗎??佢話:『我梗係知!!』我話:『我會講下今日...』佢話:『記住話我地多靚仔喎!』我笑著推門:『我會話你地杯荼難飲!』
今朝一早返返公司,交低D野就離開公司,

行行下買本周刊先...(至愛睇雜誌)

行到新軒尼詩茶餐廳門口,望下早餐有乜食先..

坐低見八成滿座..冇我最愛的卡位...

ok,圓桌都坐(平時如果1個人去荼餐呢,冇卡位我走架)

火腿、雞旦冇持別地方,

杯荼就令呢間店由笑臉跌落ok..

如果$25元淨餐,咁就唔係咁抵食....

如果佢杯荼係得既,係抵日日幫襯,

佢話:『我梗係知!!』

我話:『我會講下今日...』

佢話:『記住話我地多靚仔喎!』

我笑著推門:『我會話你地杯荼難飲!』
雞扒早餐連凍飲$25
雞扒皮脆肉厚,睇下仲有肉汁架
呢杯凍檸荼我飲左4啖冇再掂,頂唔順
2009-09-25
$25 (早餐)
雞扒早餐連凍飲$25
雞扒皮脆肉厚,睇下仲有肉汁架
  • 雞扒餐
2009-09-01 12 浏览
早餐最愛嘆番杯奶茶。港式奶茶,始終都係茶餐廳先得,快餐店點都取代唔到。今日試了新軒尼詩茶餐廳。一入門口,已經有2個服務員同你打招呼,請你坐,問你食乜等等。星期日的朝早,唔知係咪因為電腦節?餐廳竟然都坐滿。今日叫了餐蛋治同埋熱奶茶。餐蛋治好足料,仲有很香既牛油味,正。奶茶係甜左少少,但好香好滑,茶與奶的份量剛剛好。下次可以叫佢少甜,不過,如果可以自己落糖就更加好喇。價錢係市場價,值得試下。
早餐最愛嘆番杯奶茶。
港式奶茶,始終都係茶餐廳先得,快餐店點都取代唔到。
今日試了新軒尼詩茶餐廳。
星期日的朝早,唔知係咪因為電腦節?餐廳竟然都坐滿。
今日叫了餐蛋治同埋熱奶茶。
餐蛋治好足料,仲有很香既牛油味,正。
奶茶係甜左少少,但好香好滑,茶與奶的份量剛剛好。

下次可以叫佢少甜,不過,如果可以自己落糖就更加好喇。
價錢係市場價,值得試下。

2009-08-23
$22 (早餐)
2009-07-28 6 浏览
七月二十七日 (星期一)今晚去書展,事前先醫醫肚因趕時間,決定吃茶餐廳服務是不錯的,待應們都很有禮貌...豈料:我點了星洲炒米味道很啖,而且不是炒得太熱用料不多,蝦肉更是無味的我的還算好,老公仔貪得意,點了七彩龍鬚炒瀨粉原來即是魷魚鬚炒瀨粉整碟都是淡而無味...很無奈奶茶是ok的,尤其是我那杯加了肧芽...不過,還是要給劣評...在我們吃過的云云茶餐廳中,這間都算是數一數二的差P.S.今晚行書展,終於買到OPENRICE出的新書...我們那篇被刊登了..很高興!
七月二十七日 (星期一)

今晚去書展,事前先醫醫肚
因趕時間,決定吃茶餐廳

服務是不錯的,待應們都很有禮貌...豈料:

我點了星洲炒米
味道很啖,而且不是炒得太熱
用料不多,蝦肉更是無味的

我的還算好,老公仔貪得意,點了七彩龍鬚炒瀨粉
原來即是魷魚鬚炒瀨粉
整碟都是淡而無味...很無奈

奶茶是ok的,尤其是我那杯加了肧芽...

星洲炒米
七彩龍鬚炒瀨粉
2009-07-27
2009-04-28 16 浏览
正月廿一日‧有霧 約了朋友交收物件,本來會面的地方是大家樂,但我一向不喜歡吃集團食物,就反建議來這裡。賽馬日,這裡有電視在直擊賽馬,也有不少馬迷在打躉的。店員跟客人在講埋一份,打成一片。 來個茶餐,要了雞脾沙律,可選鹵脾及炸脾,冒險一點,要了後者。炸脾炸起來不算乾身,雞皮已裂開了的,尤幸吃起來還算脆口。雞肉嫩滑有肉汁,但以味道判斷,似乎是將鹵水脾拿了去炸,不過又是的,可供應生炸雞脾的地方,始終不多;沙律有大量的榔果及菠蘿,簡單的加沙律醬,雖然同是罐頭,但味道及口感都比用雜果好好多。 熱咖啡比較淡,不夠香濃。 不要看伙記粗聲粗氣,服務可是不錯的,幾好禮貌。 再加凍飲一杯,埋單34蚊,單計這個茶餐,水準不錯。
正月廿一日‧有霧

熱咖啡比較淡,不夠香濃。

不要看伙記粗聲粗氣,服務可是不錯的,幾好禮貌。

再加凍飲一杯,埋單34蚊,單計這個茶餐,水準不錯。
幾喜歡這個椰果菠蘿沙律
茶啡也有水準的
幾喜歡這個椰果菠蘿沙律
茶啡也有水準的
2009-01-07 9 浏览
去完入境處搞護照好肚餓 周圍行搵野食行過呢間野見到好似唔錯沙嗲肥肉公仔麵 ::整體ok 不過湯底略咸凍鴦::有d驚喜 因為以前係其他茶記飲到既都重奶味如果茶味再濃d更好服務::幾好 又有笑容 禮貌係大聲傾計個下唔係咁好環境::有少少嘈不過茶記一般都係咁 唔可以太高要求如果再經過會再幫襯但就唔會特登走去食

去完入境處搞護照好肚餓 周圍行搵野食

不過茶記一般都係咁 唔可以太高要求

如果再經過會再幫襯
但就唔會特登走去食

2008-10-19 9 浏览
今曰2人到灣仔去下午茶, 走過該店時得到店內一名伙記招手便入內看過究竟.點了一份雞扒飽一份豬扒飽俱有水準,朱仔包烘得外脆內軟.雞扒有肉汁,豬扒就乾了一點 (不過同行友人還是比較喜歡豬扒包) 奶茶也很香很滑~ 該名向我們招手的店員很有禮貌又快手,食物又好吃, 人不多挺好坐的~~~ 吃完後感覺良好, 覺得這店的出品和服務很有heart!!!
  • 雞扒飽
  • 豬扒飽
  • 奶茶
(非会员)
2008-10-14 4 浏览
我在灣仔工作,今天也約了也是在這區工作的朋友一起吃lunch,灣仔在吃飯時間基本所有餐廳很繁忙,座無虛席,呢点我也知道,我在12:50到呢間餐廳拿位,因未到一時,我的朋友還未到,我等了一會便罷了一張很細的二人枱,等了大約五分鐘,已有一個大約三十歲,頭髮酷似大陸人的軍look頭伙計眼厲厲,我也心知什麼事,沒有辦法,我朋友當時都趕緊來,當我等多三分後,這位伙計招呼一位食客插了我等候那個朋友的坐位,嘩!咁都得!平時EQ極高的我終於忍不住我的怒火說:"我朋友來緊啦,已在門口,你使唔使咁",他竟然說:"我們要做生意",我便說,我們都是生意,生意咁樣做的嗎?"當時我逼住要走,因為我對面都坐了個食客,我針對的都是這一個伙計,食物也不知是怎樣味道已經被這個伙計驅趕,當然我以後不會再踏入這間餐廳門口,我有很多朋友在灣仔工作,忠告他們不要光顧這間餐廳,也忠告在灣仔工作的人lunch time不要一個人入內等朋友,以免再有人再受到我同樣的遭遇,因為單人坐係度等朋友的話,不消五分鐘也會被這個伙計驅趕!
2008-07-31 9 浏览
剛行完書展,行落天橋有間好光亮門面的裻廳便入去試試,只見人頭湧湧便想丟頭走,但有個穿圉褘的伙記叫住幾位呀?我們一行8人,估唔到見佢很快的左搬右搬其他人客,及好禮的不停請我們等等,我們很快便有位座下,同行各人郩很快點食物因為個個都饑了,各人都叫了滋味餐,最正都係朋友點的司華力腸加豬扒烏冬,因為佢地烏冬唔加錢另加凍檸樂都係加3元,成個餐只係$32元,真係好食加底食,另果個圍褘伙記寫單快而準,招呼又好,我相信佢應該像樓面大佬.整休來講此餐廳係好好的茶餐廳,我地話一定會再幫襯的
  • 金牌滋味餐