餐厅: 新金豐餐廳
资讯:

2016-05-21 391 浏览
街市呢邊食市都好多,而呢間茶記就晚晚都有人係出面等位,茶記要攞飛仔係門口等位真係第一次見,所以呢既決定試下,兩個人入去,要搭枱茄子斑腩煲,我超級中意食茄子 ,雖然吸哂油好肥下但真係好好食茄子預先炸過,好香口,斑腩肉厚啖啖肉,肉夠滑,醬汁十分惹味,全部用哂黎撈白飯咕嚕肉,炸得香脆,肉夠腍,但較多骨,,醬汁酸酸甜甜,都唔錯呀!仲有中湯同飲品送!
仲有中湯同飲品送!

2016-05-13 303 浏览
黎呢頭探親戚, 黎到食個早餐先, 呢間新金豐好多人食, 選擇都幾多, 試下先.一入去侍應哥哥好有禮貌問你幾位, 到寫單既哥哥都同樣有禮貌.要左雪菜肉絲米粉$27, 米粉軟硬適中, 夠爽口, 份量亦幾多. 雪菜夠味, 甜甜地既, 不過肉絲就少左D, 成碗唔會淡茂茂.跟餐腸蛋厚多士, 腸蛋唔會煎得太油, 正正常常. 厚多士微暖, 唔似隔夜麵包, 搽左牛油係真係會食既多士, 唔係放埋一邊.餐飲熱奶茶, 奶味重D, 不過都夠滑, 夠提神.呢間茶記人流量好大, 所以就算等位都好快有位坐, 食物出得都幾快, 係飲品耐少少.

餐飲熱奶茶, 奶味重D, 不過都夠滑, 夠提神.
$27 (早餐)
2015-10-31 541 浏览
以前覺得小社區唔會搵到好野食,到自己大個,慢慢發掘屋企樓下食肆,原來有咁多好野。就算依家搬走,都掛住某間茶餐廳或米線店,這間當然榜上有名。是日下午茶時間到,就點樣邪惡野-- 西多士。 水吧師傅負責埋,每件都是即叫即做,心急的朋友勿點!其實此店職員與佐敦某出名茶仔"澳X"好似,男職員為多,個個都好快手,好身手。先來飲品- 凍華田。凍阿華田- 都係用現成粉沖,有咩技巧?錯錯錯!!!就是因為分量的配合、熱水是否沖溶、淡奶糖水多少等等,令華田的質素一向都好參差。先從顏色可見一斑,愈深就表示愈重料, 入口除了既有的麥芽味, 淡奶味都調和了麥芽味, 令口感及滑。西多士- 一向都少點這項目, 參差得要緊, 現在有些茶記竟然拎一塊厚多士就去炸, 中間完全無餡, 變質嚴重。這間是少有我會點的西多士, 味道依舊, 質數反而比以前更好, 每件點叫即炸, 方包比坊間買到的厚少少, 中間搽花生醬, 每件都6面上好蛋漿才下炸鍋, 是6面!!!上枱金黃色, 顏色及厚度已很吸引, 而且出奇地少油, 罪惡感覺降低更多。牛油會放上面, 令西多士熱力溶化, 一絕。糖漿會一早預備給你, 要落幾多自助, 方便。切開無漏氣. 西
就算依家搬走,都掛住某間茶餐廳或米線店,這間當然榜上有名。

是日下午茶時間到,就點樣邪惡野-- 西多士

凍阿華田

西多士
切開無漏氣. 西多士不會偏塌, 入口熱量充滿口腔, 食頭幾舊更加感覺到少少脆面(如要多食幾舊脆口, 除了快食, 更要逐舊點糖漿), 油膩感非常低, 因為做得好的炸漿保護了方包, 吸收較少油份, 入口仍有方包鬆軟感。

食完真係幾飽, 晚飯都食少大半碗飯, 抵~~
  • 西多士
2015-05-02 747 浏览
適逢星期六日 西甲英超都有得睇所以就相約朋友一齊到茶餐廳睇波因為未食晚飯 所以就叫左一個焗飯食咖哩海鮮焗飯好多芝士好正 好好食 而且海鮮都清楚見到可想而知幾足料 而且價錢都唔貴 (42包凍飲)值得推介另外凍朱古力都好香 應該係加左奶既關係 在夜裡 即使唔睇波 都係宵夜好去處
適逢星期六日
另外凍朱古力都好香 應該係加左奶既關係
在夜裡 即使唔睇波 都係宵夜好去處

凍朱古力
2015-04-20
$42 (宵夜)
2015-03-01 539 浏览
翻学午膳成日黎依间 常餐好抵 30几有野饮有面有厚多士/方包/脆猪 不过装修完加左价 冇的简脆猪虽然平时12点去到脆猪已经冇晒 有幸食到一次 口感几好 冬阴功金边粉试完又试 分量好多好多好多 次次都食唔晒 两个女仔食一碗都够 料足 最中意既系次次送既汤 饮开中汤 都算浓 好鲜 真材实料 平时系茶餐厅饮柠茶都系得3片薄薄的柠檬片 但新金丰d冻柠茶柠檬超多 好中意 奶茶都好好饮 黑白淡奶同平时d植脂奶真系差别好大 绝对好评
冻柠茶
冬阴功鱼片肥牛(金边粉)
冻柠茶
冬阴功鱼片肥牛(金边粉)
  • 冬阴功粉类
2015-02-27 378 浏览
我喺屋企叫咗份金豐外賣,唔使半個鐘就送到嚟,啲飯仲係暖㗎不過我好想知點解有隻雞蛋喺咖喱度囉,我明明淨係叫咗黃咖喱雜菜飯㗎囉我自行喺飯上面澆上菜同咖喱,即係「蓋澆飯」,不過澆之前我都有試下啲飯係點嘅,啲飯係煙韌,唔會太硬,亦唔會太軟,更加唔會黐牙,好適合撈汁,啲咖喱微辣,並且香味十分濃郁,而啲菜味道十分鮮甜同脆,胡蘿蔔嘅味道更唔會令人難受,蕃茄酸酸地同蕃茄味特別濃,青椒亦十分鮮脆
我喺屋企叫咗份金豐外賣,唔使半個鐘就送到嚟,啲飯仲係暖㗎
黃咖喱雜菜飯
2015-02-27
15 分钟 (外卖送餐)
黃咖喱雜菜飯
2014-08-25 784 浏览
早前在下曾經說過,公司包伙食,平日不需要出外的話,就乖乖坐在公司食飯,可是今天仍然要出外,由尖沙咀來到葵涌,已經是午飯時間。石蔭路一帶有好幾間食店,有燒臘飯店,酒樓和粥麵店,但是以茶記居多,因此平日午飯又是以茶餐廳開餐,一來方便快捷,食完就走,二來時間上可以拿捏得較好。新金豐餐廳看來都唔錯,而且較新,再看看餐牌,只有快餐和下午茶,以及泰國粉麵和常餐為主,其他碟頭飯欠奉,因此今天無緣點來碟頭飯了。羅宋湯是在下必然選擇,原因就是恐怕中湯加了味精。湯頭有辛辣味道,都幾辣的,幸好還有酸酸甜甜的味道。生菜炒豬頸肉。這是接近小菜類別,跟一碗飯,實在有點驚喜。不過在下略嫌生菜炒得肥膩一點,少一點油也無妨,豬頸肉是半肥瘦,脂肪只是佔了一部分,不過在下依然喜歡瘦一點,這樣會健康一點。豬頸肉稍欠了一點爽口,腍了一點,生菜同樣腍了一點,多一點爽口的話就好了。夠順滑,亦夠茶味,醇厚度不錯夠茶甘,是一杯好茶,好喝。其實這一道菜,如果是沒有這麼油的話,那就最好不過了。

夠順滑,亦夠茶味,醇厚度不錯夠茶甘,是一杯好茶,好喝。

其實這一道菜,如果是沒有這麼油的話,那就最好不過了。
2014-08-20
2014-03-09 772 浏览
上星期四響公司叫呢間外賣,揀咗豬頸肉炒公仔麵。D麵黎到,隔咗十分鐘就開餐,點知一打開就見到D麵發脹哂,而且好淋,對我黎講只係醬汁撈麵,完全冇炒嘅感覺,另外汁唔夠,食落冇咩味,D豬頸肉得三四片,仲要又乾又硬。唔明塊生菜做咩要墊底,索哂D油叫人點食?總括黎講係好難食!
2014-03-06
30 分钟 (外卖送餐)
午餐
2014-03-07 582 浏览
新金豐轉左裝修後係好食左,位置又坐得舒服左今次食下午茶試左炸雞脾 + 茶走炸脾新鮮熱辣, 雞皮下已炸到無乜脂肪粗薯條又香又茶走練奶份量啱啱好, 唔會過甜盛惠$25 一份
新金豐轉左裝修後係好食左,
位置又坐得舒服左

今次食下午茶試左炸雞脾 + 茶走
炸脾新鮮熱辣, 雞皮下已炸到無乜脂肪
粗薯條又香又

茶走練奶份量啱啱好, 唔會過甜

盛惠$25 一份
2014-02-23
  • 炸雞脾
2014-03-02 618 浏览
金豐餐廳由細幫襯到大,早前擴張改名新金豐,上次食飯啲飯好硬,今次食炒麵就一 pat 嘢,啲麵都唔可以一條條咁夾起,連慳家嘅亞媽都叫我唔好食,仲千叮萬囑以後唔好再幫襯!!
奶茶
干燒伊麵
2014-02-16
5 分钟 (外卖自取)
奶茶
2013-12-04 326 浏览
日日週圍遊做嘢!响街搵食都係日常要煩嘅重要事!今日四個人去到石蔭!已經係下午茶時間,連午餐都未食!穩陣啲都係上openrice睇一睇!揀咗呢一間茶餐廳,茶餐廳最好,乜都有得食,人人都一定揀到!因為要睇住架車!所以坐响近窗卡位!好快已經揀咗下午茶餐嘅「星洲炒米」($31)包熱檸茶!因為呢間餐廳未食過,揀呢樣係要穩陣!都要等10分鐘先上菜(要等即係即炒)賣相好靚,份量男仔食都夠飽,米粉炒得乾身!條條分明!唔會碎濕濕!仲要煙韌!其他配料足料!蝦唔會爽而無味,好多叉燒同火腿絲,仲有雞蛋、洋蔥同芽菜,見配料多過米粉!咖哩粉香而不辣,好均勻痴住米粉!講真星米嘅材料好簡單,又唔係貴價嘢,但炒得好嘅好難!呢碟真係近期食茶餐廳嘅最好味星米!茶餐廳熱檸茶茶膽有保證,香濃但唔澀,雖然唔係用瓦杯,都用厚身有耳膠杯!有啲茶餐廳用透明無耳膠杯裝熱飲!熱嘅時候攞唔起嚟飲,攞得起時已經涼咗,唔好飲!餐廳裝修新淨光猛,桌椅唔會油淋淋,難得廁所乾淨,有齊吹手機,洗手液同廁紙!地下無水漬,唯一係無個勾掛手袋!唔方便女士!呢間茶餐廳衛生真係唔錯!因為見到侍應趁下午茶時候少人,執拾餐具櫃桶!而且侍應有禮!同事讚侍應上飲品時,會
日日週圍遊做嘢!响街搵食都係日常要煩嘅重要事!

都要等10分鐘先上菜(要等即係即炒
餐廳裝修新淨光猛,桌椅唔會油淋淋,難得廁所乾淨,有齊吹手機,洗手液同廁紙!地下無水漬,唯一係無個勾掛手袋!唔方便女士!呢間茶餐廳衛生真係唔錯!因為見到侍應趁下午茶時候少人,執拾餐具櫃桶!而且侍應有禮!同事讚侍應上飲品時,會講清楚每杯飲品!呢樣好多地方都做唔到!尤其奶茶、咖啡、鴛鴦呢類飲品好易攪錯!所以呢餐除咗食物好味!服務同衛生先至難得!抵讚!
星洲炒米
熱檸茶
2013-12-02
星洲炒米
熱檸茶
之前因為停業裝修, 令大家誤會執笠, 事實當然是沒事啦!! 只是擴充營業以及重新裝修而矣!! 不過亦是乘機加價, 由以前30-50元的平均晚餐價, 加至40-60元, 不過當然, 作為忠實擁躉, 多10元而可以更有競爭力, 不用輸給日漸上漲的成本及能與其他附近的同業者競爭(特別是翠河及港麗), 我覺得仍是可以接受的!! 而重開的第1餐, 我選擇了啫啫雞煲餐+忌廉湯+凍檸茶, 啫啫雞煲雖然等左好耐, 但係夠晒鑊氣, 味道不錯, 配件落足, 如洋蔥, 蒜頭, 雞腎......等, 非常之惹味, 唯獨是份量以前少了一點, 不過以一個人的食量來說仍是足夠(我算是大食量的人), 至於忌廉湯方面保持原有水準, 有點CREAMY, 不錯!! 凍檸茶與以往一樣夠晒茶味, 以屋村茶餐廳而言, 算是保存了原有之水準!!至於埋單是49元+4元(?唔記得2定4元)=53元, 比以前貴了不足10元, 以質素而論算是可以接受!! 始終以前一向便宜開, 新金豐算是加價加得遲了!!(我以前在家中叫外賣晚餐連湯連嘢飲, 都只是38元左右, 絕對平通全港九, 因為送埋比你仲要水準唔錯)
2013-07-20
2012-03-24 187 浏览
雖然這裡是舊區, 但餐廳環境及服務質素都唔錯 。近11:30 p.m. 叫左兩個午餐:鼓油汁肥牛拉麵配凍華田 : 鼓油汁真係湯的顏色及味道反映, 肥牛:不是太肥,爽口;拉麵少少爽, 彈牙, 配以芽菜、半隻雞蛋、紫菜, 味道唔錯 ! 但杯華田都好甜下, 凍飲但摸落去係熱加冰, 粉多, 溝左一杯半凍水才沖至適合, 唔溝真係好甜。牛肉炒河配凍奶茶: 河粉幼滑炒得顏色好均勻, 牛肉嫩滑, 配以芽菜爽口, 油多了少少, 但賣相唔錯, 味道也得 。凍奶茶, 奶味多一點, 但好少茶味, 中規中矩。配粟米忌廉湯, 好飲 !
雖然這裡是舊區, 但餐廳環境及服務質素都唔錯 。

近11:30 p.m. 叫左兩個午餐:

粟米忌廉湯
左為華田右為奶茶
2012-03-23
粟米忌廉湯
琴日我叫咗B餐馬來炒貴习, 西湯羅宋湯及11月免費精選特飲(只適用於跟餐)-桂元茶(熱)。不過馬來炒貴习入面d咖喱一d都唔辣,羅宋湯夠入味。 桂元茶係用乾龍眼肉同蜜糖嚟煲,不過甜得濟。 咁抵食,下次我都會再去呢間。

Set Lunch Menu by 2010-11-20

桂元茶係用乾龍眼肉同蜜糖嚟煲,不過甜得濟。

咁抵食,下次我都會再去呢間。
2010-11-20
庆祝纪念
生日
Set Lunch Menu by 2010-11-20
  • 馬來炒貴习
  • 羅宋湯
  • 桂元茶
是日公司九成同事外出進修,剩下小貓三幾隻,我係其中一隻!買個外賣返同事慢慢歎,我認為新金豐係石蔭區內最好味茶餐廳,金豐附近開多間小小新喜樂園,有得揮喎!食物新鮮員工有禮,勁敵喇!其實金豐早餐都好好食,可惜係貴咗啲同埋勁唔環保囉,好似我叫一個早餐可以有成三個發泡膠碗盒,依家轉咗仲湯還湯,麵還麵咁用發泡膠碗,真係唔好!仲有厚多士同奄列又要一個發泡膠盒裝,一份早餐,成個降落傘咁大,誇張呀!講返食物,厚多士真係好嘅my favour,熱辣辣加上原盒仔butter,喜歡塗與否,自己決定!奄列都係熱辣辣,加上通粉上一同食,好味。其實最好就係一個早餐任你點拼都得,服務又唔差,難怪lunch要輪位!不過為咗地球好,環保啲喇!啲客應該唔介意架!
是日公司九成同事外出進修,剩下小貓三幾隻,我係其中一隻!

奄列都係熱辣辣,加上通粉上一同食,好味。
不過為咗地球好,環保啲喇!啲客應該唔介意架!
2009-03-27
$24 (早餐)