2014-11-21 1828 浏览
共6人約定食飯,有朋友提議大角咀新錦園,該店位於大角咀市政大廈2樓,大排檔格局。當然無訂位服務,7點到達已看到差不多坐滿了人,仍然有小量檯可以即時入座,還安排了一張12人檯給我們。面積相當之大放有多張大小不一的檯,大排檔格局就當然環境會差境,但不至於污糟。各人商議小菜還是打邊爐,決定又小菜又打邊爐。開始點菜,因未人齊先點兩款小菜,有沙薑雞腳及椒鹽鮮魷,朋友到齊後再點打邊爐,沙薑雞腳夠稔入味,配上沙薑醬好吃,椒鹽鮮魷不太乾身,不錯。1. 番茄薯仔豬骨鍋 - 湯底清淡,欠番茄及豬骨味。2. 肥牛 - 是普通雪藏肥牛,肥瘦也均勻,叫了兩碟。3. 黑椒牛丸 - 爽口彈牙黑椒味濃,不錯,叫了兩碟。4. 新鮮牛肉 - 即是街市牛肉,一般貨色。5. 豬潤 - 並不是黃沙但亦算新鮮。6. 豬肉丸 - 亦是一般而已。7. 豬腰 - 無(押)味,口感不錯。8. 金菇菜 - 亦是普通但尚算新鮮。打邊邊後再叫小菜,1. 南乳脆炸豬手 - 看賣相已不錯,就像風沙豬手,但不宜配南乳醬因會太鹹,有驚喜。2. 椒鹽墨魚咀 - 脆漿不太厚,墨魚咀有肉汁,好吃。3. 蒜蓉白菜仔 - 蒜蓉夠香炒菜火候剛好,好吃。整體而言,
各人商議小菜還是打邊爐,決定又小菜又打邊爐。
1. 番茄薯仔豬骨鍋 - 湯底清淡,欠番茄及豬骨味。
2. 肥牛 - 是普通雪藏肥牛,肥瘦也均勻,叫了兩碟。
3. 黑椒牛丸 - 爽口彈牙黑椒味濃,不錯,叫了兩碟。
4. 新鮮牛肉 - 即是街市牛肉,一般貨色。
5. 豬潤 - 並不是黃沙但亦算新鮮。
6. 豬肉丸 - 亦是一般而已。
7. 豬腰 - 無(押)味,口感不錯。
8. 金菇菜 - 亦是普通但尚算新鮮。
打邊邊後再叫小菜,
2. 椒鹽墨魚咀 - 脆漿不太厚,墨魚咀有肉汁,好吃。
3. 蒜蓉白菜仔 - 蒜蓉夠香炒菜火候剛好,好吃。

整體而言,小菜出色但打邊爐就只屬一般,下次亦不會再打邊邊。
沙薑雞腳

南乳脆炸豬手
椒鹽墨魚咀
蒜蓉白菜仔
2013-08-07 2161 浏览
我中意同男友揸車周圍試食, 有次揸到去大角咀, 見到路邊有塊易拉架, 大大隻字寫住"新錦園大排檔"~~男友仔中意食大排檔風味麻~~梗係要去試下啦~一入去大角咀街市2樓, 新錦園差不多佔了大部份舖位, 而且坐無虛席!!! 芥蘭炒鮮魷, 味道OK, 魷魚唔UN白灼蝦, 呢個冇技巧, 純白灼, 不過蝦都幾大隻同新鮮豉椒炒蜆, 份量都幾多, 個汁又好味之後, 我地發現佢有D 六人,八人, 十二人套餐都幾抵食呢餐都幾OK, 味道對版, 又唔貴, 會再幫襯。我未寫完第一次既食評,就已經去左第二次,所以放埋D相喺度, 以下係我第二次光顧既小菜:梅菜蒸肉餅,家常小菜,好好送飯,沒有什麼特別。啫啫雞煲, 份量都幾多, 不過好多油, 個汁都可以。以上兩次光顧經驗後, 呢度水準平均, 又抵食,但暫時未發掘到佢有必吃之選。
男友仔中意食大排檔風味麻~~梗係要去試下啦~
芥蘭炒鮮魷
芥蘭炒鮮魷, 味道OK, 魷魚唔UN
白灼蝦
白灼蝦, 呢個冇技巧, 純白灼, 不過蝦都幾大隻同新鮮
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆, 份量都幾多, 個汁又好味
之後, 我地發現佢有D 六人,八人, 十二人套餐都幾抵食
呢餐都幾OK, 味道對版, 又唔貴, 會再幫襯。

梅菜蒸肉餅
梅菜蒸肉餅,家常小菜,好好送飯,沒有什麼特別。
啫啫雞煲
啫啫雞煲, 份量都幾多, 不過好多油, 個汁都可以。

2013-07-22
白灼蝦
豉椒炒蜆
話說就黎新年, 同班朋友仔諗起新錦園, 所以就再黎食. 諗住大家開開心心咁食個團年飯. 點知.......換黎一肚氣, (由於心情不佳, 所以冇影到相)豉油王炒面 : 平時係食得出有炸過, 脆口的, 但今次可能人多的關係, skip左呢步, 上枱時係濕濕的. 大家都體諒, 因為味道仍在, 只係欠缺左少少上湯浸豆苗 : 明明係叫豆苗, 張單都係咁打. 點知黎左浸西洋菜. 最後擾攘左一輪, 都黎番正確, 當然, 里面係夾雜著部份西洋菜, 點換番豆苗不宜深究煎釀三寶 : 略嫌每一件都太大舊, 建議將體積縮少, 增加件數, 因為好"溜"成餐飯, 真係食得好唔開心.食物質素係無問題, 上菜速度都一如以往的快, 真的值得一讚.只係開頭的不快事件完全影响心情.我地都體諒你好忙, 但係態度真係需要咁趕客?總之, 以後過時過節, 一定唔會再黎幫襯. 唔想再黎貼錢買難受以上只係代表本人立場, 如有冒犯, 唔好意思.
話說就黎新年, 同班朋友仔諗起新錦園, 所以就再黎食.

(由於心情不佳, 所以冇影到相)

成餐飯, 真係食得好唔開心.
只係開頭的不快事件完全影响心情.
我地都體諒你好忙, 但係態度真係需要咁趕客?

以上只係代表本人立場, 如有冒犯, 唔好意思.
题外话/补充资料: 老實講, 由2012年7月發現呢間新大陸, 打後半年幫襯左不下5次. 第一次發生呢D不愉快事件. 一早都預計到好多人, 咁提早一星期打去卜枱, 以為無問題啦. 點知一去到攞枱, 有位亞叔話"唔知攝左你地張紙去邊, 冇留枱", 態度係OK既. OK, FINE....咁咪自己揾囉, 我地一行6人, 仲有位大肚婆, 個肚籮咁大. 我地就話可以迫迫夾夾坐啫, 請問大肚婆點迫呢?? 跟住有個好長頭髮紮馬尾既亞姐好晦氣咁叫我地坐張4人枱, 有腦都諗到塞唔落啦. 仲喺度嘈話冇枱就冇枱. 算, 為左餐飯啫, 我地自己去揾枱, 揾到張貼住條柱, 坐到6個人唯一方法係要拉少少張枱出黎. 一拉, 個亞姐又喺度嘈話阻住佢條路, 真係火都黎埋. 唔拉點坐6個人呀, 佢個態度仲要係趕客咁, 兇番我地轉頭. 我地講明有個大肚婆, 佢講到我理得你大唔大肚婆. 總之唔好阻住條路. 使唔使咁呀:( 碟豆苗黎錯左西洋菜, 又唔係我地叫錯, 咪叫人換 好衰唔衰又係嗰個趕客亞姐, 佢又喺度嘈, 黎錯咪黎錯, 我見到你地有人夾左食左. 請問唔夾又點知你黎錯呀?? 最後個亞姐死死地氣咁換, 換完個口又唸唸有詞, 想點?? 之後想加單, 另一個亞姐兇我地話而家落單要等一個鐘, 我地唔信, 係都要叫. 最後十五分鐘就上枱了. 其實仲想叫個油鹽水炸豆腐, 明明上一次黎呢款野係店員推介, 今次竟然話冇, 又係馬尾亞姐覆既. 唉........
2013-02-01
庆祝纪念
团年饭
2013-01-10 1547 浏览
大排檔最重要是什麼?氣氛?鑊氣夠?大大碟?... 這里通通有齊!KsMeow今次來到大角咀市政大廈的新錦園...到達時已經9成半滿座,望一望手錶才六時多,還未到開飯時間,人山人海的程度令人咋舌!先點豉汁蒸大鱔(88個大洋)平時在家也能吃到,但大排檔的爐灶火力夠猛,能在短時間內蒸熟食物但仍能保存其肉汁!蒸鱔嫩滑無比!好吃得連平常不愛吃魚的早肥先生亦跟我爭吃!再來大排檔必吃的椒鹽鮮魷(60個大洋),這家是我吃過炸粉最薄的,毫無油膩感,食到後期鮮魷亦沒有變硬,簡直是驚喜之作!沙拉骨(52個大洋)來到卻發現是沙拉豬扒而不是肉排,令KsMeow有點小失望!而且部份豬扒還未熟透,令人無言!要退貨...重來的一份沙拉豬扒縱使份量滿多,味道亦可,但都要扣分!(希望只是個別事件!)薑蔥桶蠔的蠔身竟然沒有煎香,只是馬虎地將其弄熟再加上茨汁,薑蔥也沒有足夠爆香,如此肥美的美國桶蠔完全被惡搞了!最後是蒜泥炒豆苗,看看價錢才48個大洋,心想份量應該不多!來到時卻看到豆苗小山丘,再吃一口,發現竟然沒有下鹽!原來炒豆苗可以做到如此清而不寡!食到最後,清菜竟是一條不剩!佩服!佩服!出自同一廚房,但食物質素令KsMeo
KsMeow今次來到大角咀市政大廈的新錦園...

到達時已經9成半滿座,望一望手錶才六時多,
還未到開飯時間,人山人海的程度令人咋舌!
先點豉汁蒸大鱔(88個大洋)平時在家也能吃到,
蒸鱔嫩滑無比!好吃得連平常不愛吃魚的早肥先生亦跟我爭吃!
再來大排檔必吃的椒鹽鮮魷(60個大洋),
簡直是驚喜之作!
沙拉骨(52個大洋)來到卻發現是沙拉豬扒而不是肉排,
令KsMeow有點小失望!
而且部份豬扒還未熟透,令人無言!要退貨...
重來的一份沙拉豬扒縱使份量滿多,味道亦可,但都要扣分!
(希望只是個別事件!)

薑蔥桶蠔的蠔身竟然沒有煎香,只是馬虎地將其弄熟再加上茨汁,
薑蔥也沒有足夠爆香,如此肥美的美國桶蠔完全被惡搞了!
最後是蒜泥炒豆苗,看看價錢才48個大洋,心想份量應該不多!
來到時卻看到豆苗小山丘,再吃一口,發現竟然沒有下鹽!
原來炒豆苗可以做到如此清而不寡!
食到最後,清菜竟是一條不剩!佩服!佩服!

出自同一廚房,但食物質素令KsMeow不懂打分,
難道美男跟地獄廚神也在這里工作嗎?

今回小分享完畢,謝謝!
2013-01-01
  • 豉汁蒸大鱔
  • 椒鹽鮮魷
2012-11-26 1083 浏览
每逢有朋友生日, 一大班人既話, 都會諗起呢度既炒小菜.價錢公道, 用料足, 味道好, 概括哂佢地既優點.人數夠多既話, 大家不妨試下生日餐, 抵食又夠食.每次黎呢度, 睇餐牌都唔使睇價錢, 可以盡快叫個痛快.無論全場有多爆滿, 總係好快就上菜, 絶對冇亂陣腳.首選豉油皇炒面 : 口感有D脆口, 而上碟唔會有一氹氹既油, 坊間很難找到了.咕嚕肉 : 必食項目, 肉同肥膏既比例出奇地好.霸王雞 : 每每都係侍應既推介, 標榜係"新鮮雞", 好味. 冇介紹錯.油鹽水炸豆腐 : 出奇地匹配, 脆脆既豆腐外層, 滑滑既內涵, 再樵上鹽水降温同降火, 正呀.沙拉骨 : 本人既飛佛, 唔識形容, 但每次食小菜都係必食既西檸雞 : 唔會有皮加粉多過肉既情況出現就算帶蛋糕去比店員雪住, 店員都唔會黑口黑面回應, 而且會準備刀刀碟碟自己切, 唔使收切餅費添, 超讚.總括來講, 新錦園仍然係飯飯地方首幾位. 暫時未有其他小菜可以代替.
每逢有朋友生日, 一大班人既話, 都會諗起呢度既炒小菜.

價錢公道, 用料足, 味道好, 概括哂佢地既優點.

人數夠多既話, 大家不妨試下生日餐, 抵食又夠食.

每次黎呢度, 睇餐牌都唔使睇價錢, 可以盡快叫個痛快.
無論全場有多爆滿, 總係好快就上菜, 絶對冇亂陣腳.

咕嚕肉 : 必食項目, 肉同肥膏既比例出奇地好.
西檸雞 : 唔會有皮加粉多過肉既情況出現
2012-11-05
庆祝纪念
生日
  • 豉油皇炒面; 咕嚕肉; 霸王雞; 油鹽水炸豆腐 ; 沙拉骨 ; 西檸雞
2012-11-20 717 浏览
大排檔依家買少見少, 好多都執笠, 一係好似呢間咁, 搬o左上樓! 雖然係咁, 但係氣氛都仲係咁熱鬧, 又有冷氣, 不過係嘈d! 見o左兩樣試下先, 蜆介鯪魚球同粉絲什菜煲!!! 嘩, 好彩叫兩樣, 唔係實食唔哂, 勁大碟!!!! 個鯪魚球炸得好靚, 唔油, 而且好彈牙!!!! 個什菜煲好豐富, 又多蝦乾, 大大隻, 正!!! 完全保持到大排檔一貫傳統, 平、靚、正!!!下次一定要call一大班人o黎食多d!!!!

見o左兩樣試下先, 蜆介鯪魚球同粉絲什菜煲!!!

嘩, 好彩叫兩樣, 唔係實食唔哂, 勁大碟!!!!

完全保持到大排檔一貫傳統, 平、靚、正!!!

下次一定要call一大班人o黎食多d!!!!
2012-11-19
2012-10-16 584 浏览
小學同學聚會,今次真係為左食而聚, 所以選擇既地點都唔係咩CAFE/坐得比較耐既地方.我地去左大排檔柴娃娃食一餐.此店一定唔係岩慢慢坐底傾計既地方, 不過今次為食更係想食D風味小炒.一行十多人叫左多款不同小炒, 當中我自己最喜歡就係京都骨~甜酸度岩岩好而且走過油既豬扒肉質鬆化軟身.另外佢地既豉油皇煎蝦亦同樣出色, 蝦夠新鮮肥美彈牙, 蝦殼沾上咸香既豉油非常好味.羅漢齋反而就偏油又太濃味, 有點失色.豉油皇炒麵亦又一小炒之作, 炒得乾身香口而不油膩整體上食物美味特別小炒更加有鑊氣之餘又唔算太油膩, 而且價錢亦夠平份量亦多.

我地去左大排檔柴娃娃食一餐.

一行十多人叫左多款不同小炒, 當中我自己最喜歡就係

京都骨~甜酸度岩岩好而且走過油既豬扒肉質鬆化軟身.

羅漢齋反而就偏油又太濃味, 有點失色.

豉油皇炒麵亦又一小炒之作, 炒得乾身香口而不油膩

2012-10-07
2012-05-07 446 浏览
以前在楓樹圍的時候曾吃過, 搬進大角嘴市政大廈後未來過. 雖然價錢比以前貴了點, 食物仍然好味.晚上七時, 已是人頭湧湧, 座位難求. 三個人, 叫了兩菜一湯如下:勝瓜生魚骨豆腐湯 ($38): 生魚骨先煎後滾燙, 湯味鮮甜.豉汁蒸鳝魚 ($88): 很好味, 分量普通.腰果蝦仁($58): 芹菜清綠, 炒蝦仁新鮮, 分量不少.白飯 ($7碗)埋單兩百塊有找. 無加一, 算抵食. 衛生要求高的不要來. 侍應忙得不可開交, 我們叫的菜不知為何都去了隔離檯. 這些都不要計較了.

豉汁蒸鳝魚 ($88): 很好味, 分量普通.
腰果蝦仁($58): 芹菜清綠, 炒蝦仁新鮮, 分量不少.
白飯 ($7碗)

埋單兩百塊有找. 無加一, 算抵食.

2012-05-06
  • 豉汁蒸鳝魚
  • 腰果蝦仁
2012-04-06 414 浏览
同朋友友們去完海洋公園後, 搭返小巴去旺角再行入黎呢度食超抵食晚餐, 朋友已經黎過N次, 但我今次係第一次呢!! 我地七人叫左八個送 小炒皇 - 成碟清晒! 好味! 生炒骨 - 我至愛呀~好味又夠大碟, 配菜唔係好多。送飯一流! 豉椒炒蜆 - 無沙! 而且味道好好~ 椒鹽九肚魚 - 好香口, 好好味, 果然係招牌菜~ 椒鹽墨魚咀 - 八個送入面最中意係呢個!!!! 好味道! 但係最好個送一黎到就轉碟會好d~因為出油之後, 底層果d 好油,吾會想食! 但係佢未出油之前換左碟先會好好多呢!! 腐乳通菜 - 味道淡左d wo!!! 霸王雞 - 味道麻麻呀! 無雞味, 唔好味!結論 : 大部份既野都好食加抵食!! 最推介係 生炒骨, 椒鹽九肚魚, 椒鹽墨魚咀! 每人都只係70蚊!
我地七人叫左八個送

小炒皇 - 成碟清晒! 好味!
豉椒炒蜆 - 無沙! 而且味道好好~
椒鹽九肚魚 - 好香口, 好好味, 果然係招牌菜~
腐乳通菜 - 味道淡左d wo!!!
霸王雞 - 味道麻麻呀! 無雞味, 唔好味!

結論 : 大部份既野都好食加抵食!!
最推介係 生炒骨, 椒鹽九肚魚, 椒鹽墨魚咀!
每人都只係70蚊!
2012-04-04
  • 生炒骨
  • 椒鹽九肚魚
  • 椒鹽墨魚咀
2012-02-23 324 浏览
這次是第一次到大角咀街市食晚飯,我朋友話大件夾低食,咁咪四個麻甩佬走去試下。一去到個場真係好大好光猛,因為D細枱俾人坐哂,我地就坐張大枱。我地一坐底就叫左生炒骨、椒鹽鮮魷、虾醬通菜牛、小炒皇、炸蠔仔。嘩!黎到見碟小炒皇真係大碟到嚇親我。真係大出面3倍,好足料,韭菜好新鮮同爽。好好食。之後黎左生炒骨,好大碟同OK好食,我見差唔多每枱都有叫。椒鹽鮮魷-外面炸醬唔係好厚,而咬落去真係好嫩,真係好食。虾醬通菜牛- 我自己覺得有少少咸,因為冇叫飯。但D咸蟲FRIEND話OKAY。最後一個炸蠔仔,真係一絶,同D蔥一齊食真係好好食。第一次食哩味餸。我覺得送酒真係一流。食完四舊都唔洗,清島都叫左四支,真係哩個世界重有咁平既野食,一定要多謝政府租咁平既舖俾老細做生意啦。之後最驚訝係有個12人餐,竟然HK$700唔洗,喺到擺酒,就發達啦。講完食,就講下佢個地方啦,其實地方真係OK,好多部大電視俾你一路食一路睇。但個場就有一枱玩骰盅,又有個男人係角落頭食煙。如果怕聞煙味可能就未必鐘意。講住咁多先。BYE BYE!

之後黎左生炒骨,好大碟同OK好食,我見差唔多每枱都有叫。
椒鹽鮮魷-外面炸醬唔係好厚,而咬落去真係好嫩,真係好食。

2012-02-21
2011-12-29 223 浏览
之前老公的同事講過這裡的椒鹽九肚魚好食, 於是在聖誕假期第四天晩上走到來一試我當晚胃口不太好, 沒什麼想食, 大約8:00, 已坐了八成枱, 有的是打邊爐, 有的是食小菜, 見碟碟都很大碟, 打邊爐也很大鍋, 大排檔就是這樣, 地上滿是廢紙, 環境嘈集, 我們點了椒鹽九肚魚, 京都肉排, 很快便送上了, 真是很快, 好像3分鐘就做好了, 但是椒鹽肉排, 我們沒點這個, 問問店員, 是她入錯單, 於是好快改番, 上枱的九肚魚真的是很足料, 大約成30條魚, 看是香脆的, 但見有4-5條是炸得連著的, 感覺一麻麻, 但食落唔算油膩, 唔點汁, 有點淡, 沒太多椒鹽味, 兩個人真的吃不消, 京都肉排有成15片, 但好像醃得不入味, 只是靠個獻汁的甜酸味, 肉質又不夠林, 沒香口的味道, 沒有起穫乾蔥的香味, 似是炸得唔夠香這埋有茶供應但又收茶錢, 又不收加一, 算是實惠的一餐

我當晚胃口不太好
, 但是椒鹽肉排
, 我們沒點這個, 問問店員, 是她入錯單
, 看是香脆的, 但見有4-5條是炸得連著的, 感覺一麻麻
, 但食落唔算油膩, 唔點汁, 有點淡, 沒太多椒鹽味
, 只是靠個獻汁的甜酸味, 肉質又不夠林
, 沒香口的味道, 沒有起穫乾蔥的香味, 似是炸得唔夠香

這埋有茶供應但又收茶錢
, 又不收加一
, 算是實惠的一餐
2011-05-11 253 浏览
呢間大排檔在熟食中心差不多是獨市生意,大件夾抵食,所以未夠七點已經差唔多坐滿,真係好誇張!係唔係真係咁好食呢?今次去有點失望...白飯魚煎蛋($38) - 好大碟,煎得幾香口,白飯魚都好大條但唔算多,仲好油膩。椒鹽鮮魷($50) - 都係勁大碟,色水好似炸得唔夠透同乾身,食落唔算好脆...麻麻地...唔算好食。金銀蛋莧菜($32) - 超大「盆」,皮蛋比鹹蛋多,加了冬菜十分香。莧菜多到好似食極都有...食大排檔其實係食風味,呢度風味係有,不過水準時好時壞。環境方面,有冷氣唔駛熱住食,雖然地方唔係好乾淨因為價錢平又大碟,間唔中食吓都幾好。

係唔係真係咁好食呢?今次去有點失望...
白飯魚煎蛋
椒鹽鮮魷
金銀蛋莧菜
食大排檔其實係食風味,呢度風味係有,不過水準時好時壞。

2011-05-10
金銀蛋莧菜
白飯魚煎蛋
2011-04-26 162 浏览
帶同小友到大角嘴市政大厦內的室內兒童遊樂場走一圈。因利乘便,要解決中午一頓飯,自然就在二樓的熟食中心內攪掂....之前從未來過,發現原來偌大的一個地方就只有兩個大牌檔。這名為"新錦園"的算是當中的大户,一抵達後阿姐便飛撲而上安排就坐,想逃也逃不掉了....一張超大枱中坐着的全大多是來自附近地盤的勞動階層,市井味十足十。我們一家三口一坐進去,可真是有點格格不入,奇怪透頂。不過自己一向不拘小節,多地踎多不衛生的地方也可忍受,連帶太太及小友也受到感染,而且吃完後馬上便要趕下場,所以對如斯環境亦不會太介意的....求求其其要了午餐內的紹菜火腩飯。碟及飯量皆是大得令人吃驚,完全符合勞動階層應有的食量,但對於我這等凡人來說,就是過量了。整碟東西除了量大之外,另一最大的特點便是師傅量也大,吃了兩三口之後,便馬上要相應地灌兩三口檸樂進口才可以舒懷....論味道....還是不要有太高要求,只求飽肚就可以了....太太的那碟所謂的家鄉炒米的味道吃起來就更與平常粥店賣的普通銀芽炒米是完全沒有分別。米粉是一早炒定的,入口冷冰冰,這是太太最不喜歡的,而且整碟東西的調味亦是來自師傅。唯一的像樣點,便只是夠乾身而已

之前從未來過,發現原來偌大的一個地方就只有兩個大牌檔
....

求求其其要了午餐內的紹菜火腩飯。碟及飯量皆是大得令人吃驚
....

論味道....還是不要有太高要求,只求飽肚就可以了
....
。米粉是一早炒定的,入口冷冰冰,這是太太最不喜歡的
,而且整碟東西的調味亦是來自師傅
。唯一的像樣點,便只是夠乾身而已...
是真的很求其的一頓午飯
。為的只是爭取多一點時間,早點帶小友去玩玩
...

2011-03-20 150 浏览
2011-03-20
空肚都幾乎飲哂兩支啤酒...等送等左35分鐘
酥炸鯪魚球
水汪汪蜆介
超淡揚州炒飯
蕃茄豆腐魚雲湯(菜譜無,自己叫)
魚雲不多,但幾好食
必食的生炒骨,大碟,肉多配菜少
西蘭花鮮魷.鮮魷較平日少.
2011-03-17 163 浏览
十多年前,這一片土地還未有大角咀市政大廈,當時的大牌檔完全是香港風味,既平又正,但環境真係唔係人人接受到。當年我仲係窮學生,中午時間間中同同學黎一次大魚大肉,好不快活。之後畢業出黎做野,由窮學生升呢做窮小子,同當時的女友黎呢度晚飯,雖然搵錢唔多,但時日也是快樂的。如果我無記錯名,當年的大牌檔,等於今天的新錦園。今天同友人來到大角咀,想不到有甚麼好吃,腦海靈光一閃,想到這裡的大牌檔。搬左上樓,地方大左,但面目全非。我還記得當年一碟炒豆苗,大碟到暈,兩個人叫兩碟餸,都唔會食得晒。今天,這裡依舊嘈吵,但不要緊,大牌檔就是要這樣才好玩,不過傾計就要大聲d了。唔駛講野,先來一枝啤酒,但最近對酒類興趣大減,是因為囡兒的出世嗎?我諗係因為自己睡眠質素轉差有關吧,哈哈。先來一碟西檸雞,大大碟,熱辣辣。檸檬汁酸味恰到好處,炸粉不太厚,但略嫌雞肉薄而削,但質素還是很不錯。豉椒炒蜆是看到隔離檯吃得異常過癮而叫的,蜆仔唔細隻,夠鑊氣,炒得隻隻開口,殼與肉比例相若,無偷工減料俾番堆殼你,但始終還有少少沙。椒鹽鮮魷最出色,椒鹽味夠,鮮魷新鮮,炸粉唔厚,份量大碟,配齊准鹽喼汁,我應該是吃得最多,哈哈。蒜蓉炒菜心一條

現在已進化到有POS

西檸雞,酸味恰到好處
豉椒炒蜆,還有少少沙
椒鹽鮮魷最出色
蒜蓉炒菜心
蒜蓉炒菜心一條條上,雖然放係碟個樣三尖八角,但炒得不老,也唔會太難咬,以現今大部份地方黎比較也算大碟了。

江山依舊,人面全非,以前的窮小子現在未敢說是有所成,但暫時還搵到餐糊口。再過多十年,希望香港還能保留一些大牌檔特色吧,我一定會帶我個囡去見識一下的。
2011-03-07
現在已進化到有POS