2015-02-09 1521 浏览
晚上八點半去到餐廳,冇訂枱但餐廳唔滿,侍應堅持要我哋(二人)等,唔肯比張乾淨冇人坐嘅四人枱,而要等佢哋執乾淨張細枱。入座食咗廿分鐘左右,發覺塊燒烤鐵板燶咗一大片而且黐底,叫佢換過塊啦,侍應竟然話只可以換一次喎!大佬呀,你哋啲肉類大部分都用汁醃過,你估我想搞燶你塊鐵板咩!我食韓燒不下二十年,都係第一次聽到只可以換鐵板一次。另外,除咗熱茶(棕色清水)外,係冇包任何嘢飲嘅。好在餐廳對面有七仔,食完對面見啦!估計應該因為喺西環係獨巿生意,啲咁嘅服務先可以生存。奉勸各位如果想幫襯,不如搭幾蚊地鐵落銅鑼灣,海闊天空大把選擇!

2015-02-05
  • 鹽燒西冷
  • 牛仔骨
2015-01-09 1180 浏览
食物味道:80/100環境:80/100入西環探朋友,岩岩遇正lunch time佢話帶我食韓燒,好正咁話。入到去環境ok,枱與枱之間距離不算太迫,而且沒有很大的油煙味。一坐下,侍應放低數碟前菜,而且有得畀我地選,我地要多左碟淹薯仔和炸魚仔,薯仔好濃味,魚仔咸咸地好脆口,還有其他泡菜都唔錯。原來呢間有做韓燒午市套,一個set有六七塊肉,加碗飯和湯,超級飽。肉類好新鮮,自己烤完送飯食,好好味。我地叫左牛和豬還有一d配菜,雖然不是任食,但以午市來說已經非常足夠。
食物味道:80/100
環境:80/100

入西環探朋友,岩岩遇正lunch time
佢話帶我食韓燒,好正咁話。

2013-09-15 2826 浏览
星期日同老公拍拖拖去左西環和堅尼地城一日遊. 夜晚經過卑路乍街時, 聞到陣陣燒烤香味, 心裡突如其來好想吃韓燒, 枱頭一望之下, 發現陣陣燒烤香味是由呢間餐廳傳來, 於是老公同我到新高麗苑韓國餐廳吃晚飯.  行到2樓, 門口有一缸錦鋰魚裝飾, 室內座位亦寛闊, 枱與枱之間的空間大, 完全沒有擠迫的感覺.當晚有日本三文魚刺身、雜錦壽司, 沒有太大獨特.  熟食前菜有很多, 有泡菜、青瓜、粉絲、鳳爪、蘿蔔、皮蛋、 炒飯、豬腳薑... 泡菜酸酸辣辣夠爽口, 青瓜辣辣地, 經已去骨的鳳爪味道甜甜酸酸, 非常爽口, 極力推介必吃鳳爪.  另一推介必吃前菜是蘿蔔, 蘿蔔酸酸甜甜帶有辣辣的泡菜味道, 食落去亦到非常爽口, 必吃推介.主打菜同一般韓燒店一樣沒有太大分別, 材料有大蝦, 魷魚, 豬扒, 雞扒, 牛扒, 牛仔骨, 椒鹽牛俐, 雞軟骨, 雞腎, 豬頸肉, 腸仔, 紅腸, 煙肉, 五花腩, 翠肉瓜, 冬菇...... 最好味必吃推介係豬頸肉, 豬頸肉薄切, 肉質腍, 味道甜甜地像半肥瘦义燒, 味道不錯.

當晚有日本三文魚刺身、雜錦壽司, 沒有太大獨特.

2013-09-01
2013-07-27 2034 浏览
今次是第一次帮撑这间餐厅,海鲜石窝饭ok,但海鲜不算多,只吃到鱿鱼粒。跟餐三小碟就一般,白菜仔还伴有芥末,不是我喜欢的。餐汤不错,很浓的胡椒味。p因为是闲日埋单一个餐58也算抵食,但服务态度太差不会再去了
因为是闲日埋单一个餐58也算抵食,但服务态度太差不会再去了
题外话/补充资料: 进门时间尚早,服务员姐姐有些不乐意开工的样子,本来都想换地方,她又说坐下先。之后order海鲜石锅饭,她又说烤肉定食会快些。但我就是冲着海鲜饭去的,就说可以等不赶时间,她嘟囔一句"不赶时间早说"。当下已经很不爽也懒得计较。临尾埋单,有服务生问有啫喱 要不要吃。我一时没听清,之前那位大姐就说话了,"她都听不明,莫食啦"。这时候有个貌似经理的人在场,竟然只是错愕了一下就当没事发生。去找他投诉还装不知,反而那个大姐最后我下楼离去还一直骂不停,态度劲差
2013-07-26
2013-04-08 1792 浏览
人生最失望的韓燒,就响呢度出現!食物款式不多,味道非常一般,三文魚,話就話無限供應,點知响我坐低呢90分內只出現過兩次,而每次只係罕有咁出現十數片,而且亦唔新鮮!我唯一推介比大家嘅啫哩。九十分鐘的時候對於任食黎講,時間唔算長,而呢間食店竟然雪上加霜,响大概八十分鐘的時候,店員攞張單埋黎再加多句(仲有五分鐘)!唉!呢間店真係---不可一,不可再!!
2013-04-08
  • 啫喱
2012-06-25 1500 浏览
試過它的午餐, 感覺良好, 看見有自助晚餐, 還是特價, 所以試下我們很早到, 不用迫, 但壽司要等耐少少時間才有, 店員說不能放得久, 故等人多些才出場,食物種類繁多, 爐可以換一次,最好吃是牛舌 和牛仔骨, 骨一條, 肉很大塊, 很滿足, 味道不錯, 推介,刺身只有三文魚, 也不錯, 壽司款式有三,四款, 也不錯,燒烤的蝦不錯, 起碼沒有"梅", 算新鮮,最好, 最令我們喜出望外的其中一個短頭髮帶金色的女侍應, very nice , 見我們很喜歡吃牛舌,送上一碟鹽燒汁, 令牛舌升級, 格外好吃, 之前我們問了多次鹽燒汁, 店方說自助餐不提供的, 這位waitress, 我要高度表揚他, 我俾貼士也心甘情願,整體來說, 我收貨!

食物種類繁多, 爐可以換一次,
刺身只有三文魚, 也不錯,
壽司款式有三,四款, 也不錯,
燒烤的蝦不錯, 起碼沒有"梅", 算新鮮,
送上一碟鹽燒汁, 令牛舌升級, 格外好吃,
整體來說, 我收貨!

jelly
前菜
  • 牛仔肉和牛舌
  • 三文魚
2012-03-10 955 浏览
少說我都有10年冇食過任食韓燒,以前留下來的感覺是座位擠逼,一堆熟食和生肉,食完好口渴,話說朋友仔某日路經此處,發現任食每位$128,有1.5小時,西環其實都有好多好食店,之前試過自己友的火鍋和嵐川的串燒,都好正,今次又黎試下,基於我胃口不大,1.5小時應該足夠了,心想閒日西環應該不會full,7時walk -in到,尚未滿座,但到8時許,差不多8,9成滿了,環境:此處好多卡位,坐得舒服食物: 前菜款式很多,差不多平時韓式食店見到的都有,泡菜,芽菜,大豆芽,蘿蔔,薯仔,甚至其他涼伴菜都有,如青瓜,雞腳;薯仔煮得甜甜的,幾好味,泡菜不夠辣,炒粉絲配料多,有少少醬油味 由於朋友仔不吃牛肉,我們集中食五花腩,豬排骨,五花腩是原雪藏片, 豬排骨雖有醃製,但偏淡;蝦肉雖是雪貨,但肉實而不霉;熟食有豬腳薑,一煲越飲越咸的雞湯;重有三文魚刺身和壽司,甜品有涼粉,生果有西瓜,總之,款式雖不多,但質素尚可!起碼食完冇口渴!服務: 服務生有禮親切,主動添茶此分店不算大,但座位舒服,增添少許分數,食物樣樣款式都有,其他分店好似收$148,可能地理問題,此店平少少!吃罷,個人還是喜歡非任食的韓燒!
有蝦,五花腩
環境:此處好多卡位,坐得舒服
食物:
由於朋友仔不吃牛肉,我們集中食五花腩,豬排骨,五花腩是原雪藏片, 豬排骨雖有醃製,但偏淡;蝦肉雖是雪貨,但肉實而不霉;熟食有豬腳薑,一煲越飲越咸的雞湯;重有三文魚刺身壽司,甜品有涼粉,生果有西瓜,總之,款式雖不多,但質素尚可!起碼食完冇口渴!
服務: 服務生有禮親切,主動添茶
吃罷,個人還是喜歡非任食的韓燒!

:前菜
2012-03-08
:前菜
2012-03-01 651 浏览
很久沒有食任食的韓國燒烤, 因為年紀已大, 食唔到太多, 而且任食的食物一向也不太美味...日前太太與朋友到訪此處, 發現食物質素還可, 便同我再一試任食的地方, 一向比較擠迫, 不過還算坐得舒服.食物方面, 有大約 10 款韓式涼菜, 味道還可. 而我最喜歡是薯仔的一款燒烤食物方面, 有大約 20 多款不同的生肉. 老實說, 來來去去也是豬牛羊雞肉, 不過這裡就沒有魚柳了.以往韓燒的食物會比較鹹, 但這次的食物, 沒有死鹹, 醃味較淡, 起碼食完成餐晚飯都不覺得十分口乾以 140 元的價錢, 算是抵食, 雖然食物不是十分突出, 但對一眾食肉獸來說的確超值
日前太太與朋友到訪此處, 發現食物質素還可, 便同我再一試

任食的地方, 一向比較擠迫, 不過還算坐得舒服.
起碼食完成餐晚飯都不覺得十分口乾

2012-02-25