2016-02-06 700 浏览
雖然我係一名曰本控 ,但最近知道蒲有新菜單,當然要黎食一食啦 相約左幾位好朋友一齊去食新年大餐! .............推介: Hanwoo War $288👍👍👍👍(5分滿分).............知道新岀左二個菜單,一個是韓牛火鍋 ,一個是沙冷嘿韓牛套餐 !此韓牛火鍋 Hanwoo War係限定供應,只在旺角店有 !要注意哦!都未落單,服務員已既上一碟碟的前菜和醬料! 總共有多樣前菜:泡菜,白蘿蔔片, 韓式醬撈芽菜,洋蔥絲,海帶, 芝麻醬沙律, 整台滿滿的,非常豐富!不過天氣咁凍,單食前菜點得呢?熱辣辣的 韓牛火鍋,有三種湯底,包括豬肉泡菜、牛胸肉大醬湯及海鮮豆腐湯。 我們選了海鮮湯,內有蝦,豆腐和其他海鮮。而旁邊有大量的芝士!!芝士控一定滿意!韓牛原來有分為1++、1+、1、2、3等五級。 而韓牛火鍋採用的是1++的里脊肉,肉味好濃郁!除了1++級的100g韓牛肉,更有帶子、八爪魚、青口、大蝦等海鮮,二人食一定足夠。 而且韓牛不用點汁都非常夠味,肉質嫩滑!而食此餐,更有米纸包俾你落手玩落手食! 取代一般的生菜包肉, 以越式米紙代替生菜包 牛肉、牛油果片

相約左幾位好朋友一齊去食新年大餐!
.............
推介: Hanwoo War $288👍👍👍👍(5分滿分)
.............
知道新岀左二個菜單,一個是韓牛火鍋
,一個是沙冷嘿韓牛套餐
此韓牛火鍋 Hanwoo War係限定供應,只在旺角店有
!要注意哦!

都未落單,服務員已既上一碟碟的前菜和醬料!
不過天氣咁凍,單食前菜點得呢?

韓牛原來有分為1++、1+、1、2、3等五級。

而韓牛火鍋採用的是1++的里脊肉,肉味好濃郁!

而且韓牛不用點汁都非常夠味,肉質嫩滑!
而食此餐,更有米纸包俾你落手玩落手食!

取代一般的生菜包肉, 以越式米紙代替生菜包 牛肉、牛油果片、冬菇絲等等,好特別嫁!
過一段時間, 鍋爐邊慢慢融化的Mozzarella芝士可以拉長到爆既絲!
雖然芝士味不太濃,但就不會太膩。
愛食牛的你要來試試哦
若果吾夠喉,更可轉碟再食烤肉。我和大食的朋友先打邊爐後烤肉,好滿足!

2016-02-08
2016-02-04 788 浏览
依排天氣咁反覆,市區錄得2度,要食返少少暖野暖下肚。新麻蒲除左燒肉岀名,原來都有部隊鍋食😳😳 依個韓鍋只係得旺角分店有得食,旁邊有芝士鍋爐邊,個餐份量都好足。有韓肉,豬,各種海鮮(蝦,魷魚。。)同麵食。 海鮮方面。佢個隻魷魚好大隻。蝦同魷魚都係鮮甜的,食到有海水味。不過我覺得蜆,帶子同青口就一般,因為縮哂水同有少少粉。 肉食方面豬同牛同埋顏色好鮮豔,睇落好新鮮。。最緊要係冇雪味。豬肉切到好薄,所以好容易入味。而韓牛夾落去好軟,單食的牛味會重少少,或者可以加芝士食,會有比較濃味,不過會少少哂左韓牛的本身喔。

海鮮方面。

肉食方面

• 爐邊蛋
天寒地凍去新麻蒲整番個暖笠笠邊爐Hanwoo War $288/pax (2位起) 只限旺角店 湯底揀左大醬湯 濃得黎唔會太heavy海鮮有大蝦 蜆 青口同大大八爪魚不過八爪魚有d韌 唔係好咬到 豬肩肉非常鮮嫩 加入蔬菜用米紙包住米紙要浸水之後先會軟身 包到架 一啖食落去 好好味 !之後到韓牛~~ 韓牛就撟住爐邊既芝士再包生菜食 正 同一大班朋友一齊打邊爐 真係好開心呢間餐都算抵食 :) 地址:旺角彌敦道636號銀行中心廣場1樓

湯底揀左大醬湯 濃得黎唔會太heavy

豬肩肉非常鮮嫩 加入蔬菜用米紙包住
米紙要浸水之後先會軟身 包到架 一啖食落去 好好味 !

之後到韓牛~~
韓牛就撟住爐邊既芝士再包生菜食 正
同一大班朋友一齊打邊爐 真係好開心呢間餐都算抵食 :)

地址:旺角彌敦道636號銀行中心廣場1樓

2016-01-08 1347 浏览
新麻蒲係我想試好耐既韓燒,今日8點幾去到都要等左半個鐘,睇黎真係好多人食。叫左佢500幾蚊既set 餐,2人食就岩岩好,貪佢有包野飲,又有甜品,都幾周到。好多韓燒既邊爐蛋都係會有粟米,但呢度係落泡菜。可能我見識少,我覺得泡菜反而好食,令蛋帶有小小咸味,感覺上蛋更加滑。 層架上有牛肉,大蝦,豬肉,冬姑等等,佢好細心咁鋪排左由上至下去食。大蝦肉質淋左小小,無咩鮮味。牛肉既紋分佈得唔錯,包埋生菜食都幾正。 仲有和牛壽司,待應問我地幾時熟,我地講左5成,食落去好奇怪,有d 腥腥地,下次都係講全熟會好d。 最後,仲有個甜品添!我地叫左棉花糖朱古力,就算食到好飽,見到個甜品就好開胃啦!🙋🏻🙋🏻 甜品表面係用火槍燒過既棉花棉,入面除左係雪奶外,仲有陣陣既朱古力雪糕,溶合得岩岩好!

2015-12-25 1493 浏览
​一早聽講過新麻蒲好好食, 但一直都冇食過今次襯住聖誕, 一於豪一次啦!雖然早左成個星期book位, 但系都bk吾到19:00.唯有食早d….. 18:30啦t_t一坐低店員就即刻擺晒d前菜上台, 呢度d前菜系可以無限refill嫁~我同朋友三個人, 叫左個CSS1 三層聖誕套餐~ ($638)其實佢系二人餐黎既, 不過對我地黎講三個人食都夠.因為其他set又好似多得濟..叫呢個再加d小食/飯面就岩岩好啦呢個套餐入面有特級韓牛250g, 霜降牛肉100g, 護心肉120g同韓牛排骨120g珍貴既護心肉好有咬口, 超正!! 一隻豬好似只系得200g左右咋!霜降牛肉肉質鮮嫩, 食落好juicy~~😜😜呢塊韓牛真系超大塊呀!但系因為時間關係, 食得勁趕…都冇試真d佢系咩味t_t題外話一下, 第一次燒到著火..真系o左嘴要店員幫手救火,哈哈.😁😁不過好似吾止我地系咁..隔離幾台都有回歸正題, 呢個系包左一份$100以下既主食,我地就簡左個石鍋牛肉拌飯覺得呢個冇咩特別,都系同平時出面食開既差不多咁…另外order左個泡菜豬肉煎餅.真系冇諗過$68蚊會咁大碟..所以一上台果陣都呆左呆.味道方面呢,
​一早聽講過新麻蒲好好食, 但一直都冇食過
今次襯住聖誕, 一於豪一次啦!
雖然早左成個星期book位, 但系都bk吾到19:00.
唯有食早d….. 18:30啦t_t

其實佢系二人餐黎既, 不過對我地黎講三個人食都夠.
霜降牛肉肉質鮮嫩, 食落好juicy~~😜😜
呢塊韓牛真系超大塊呀!
但系因為時間關係, 食得勁趕…都冇試真d佢系咩味t_t
題外話一下, 第一次燒到著火..真系o左嘴
要店員幫手救火,哈哈.😁😁
不過好似吾止我地系咁..隔離幾台都有

石鍋牛肉拌飯
覺得呢個冇咩特別,都系同平時出面食開既差不多咁…

另外order左個泡菜豬肉煎餅.
泡菜豬肉煎餅
真系冇諗過$68蚊會咁大碟..所以一上台果陣都呆左呆.
味道方面呢,其實只系靠d泡菜黎調味..食到d冇泡菜既地方其實系冇味既.😐😐

呢個set系包左兩杯冇酒精飲品既…
之前系goobne chicken度飲過冇酒精版鯊魚特飲覺得麻麻…
咁我就想試下杯有酒精既….
Shark Attack
鯊魚肚入面系裝左d紅色既”血”…系有vodka嫁~
本身想自己倒, 但店員秒速就倒左落去…….😭😭
杯野甜甜地…酒味唔算烈同重.
不過真系好大杯, 兩個人share就最岩.

最後因為order左聖誕set…所以可以半價叫個聖誕雪花冰
聖誕雪花冰
細到好似椰絲咁既雪花冰..每啖都充滿香濃既牛奶味….😍😍
而且冰入面仲有煙韌既年糕添~
值得一讚系除左表面灑上抹茶粉, 入面都分開左幾層加入抹茶粉.👍👍
咁就唔會搞到得個表面有抹茶味啦!

總括呢餐除左時間唔系好夠..搞到最後要鯨吞之外~
其他所有野都幾好…
店員都好nice…又會主動幫我地換爐同refill前菜👍👍
下次一定會再幫襯😊
2015-12-24
Shark Attack
聖誕雪花冰
  • 護心肉
2015-12-18 1461 浏览
新麻蒲一向是我覺我水準和價錢最合理的韓燒店,難怪人龍每每不絕!聖誕節節亦少不了有新意!其實吃的都是平日有的食材,不過串起來燒,感覺有點像BBQ呢!最喜歡的定然是這霜降牛扒!又JUICY又濃味!店員幫我們燒得剛剛好,生熟程度亦可自己掌控。另外豬皮亦很不錯,燒得香脆不膩,口感黏潤。套餐內還包括霜降牛肉粒、粟米、煙肉露筍卷、腸仔、菇、雞翼、豬大腸、蝦等等,很豐富的,足3-4人份量了!吃完聖誕餐,亦少不了要以半價優惠換一個聖誕樹冰。意料之外的濃濃抹茶味,甘香不澀,內裏層層抹茶粉,令整體味道非常均勻!配合甜甜的輕薄煉奶冰,非常好吃!彩虹生日免費送你七色Cocktail!想看這個表演的話,記得要找你生日的朋友來,就可以免費換取這個彩虹Cocktail了!只有生日的人才能獨享這優惠!有錢也買不到的,幸好我們同行剛好有朋友生日!酒味要數藍色的最強,紅色的最輕,但即使藍色亦絕對不辛烈,果汁味道較出。另一飲品同樣可愛,但不用壽星都可以點的,就是這個嘔血鯊魚。吐出來的「血」內含有酒精,整體的酒味不算烈,但會比起彩虹的強些。而且一杯很大的!要和朋友分享才喝得完!下次再有新套餐或新品,我還是會再來的啊
串串貢聖誕套餐
聖誕節節亦少不了有新意!
聖誕樹雪花冰
吃完聖誕餐,亦少不了要以半價優惠換一個聖誕樹冰。
Rainbow Cocktail
彩虹生日免費送你七色Cocktail!
另一飲品同樣可愛,但不用壽星都可以點的,就是這個嘔血鯊魚。
而且一杯很大的!要和朋友分享才喝得完!
下次再有新套餐或新品,我還是會再來的啊
2015-12-06 1537 浏览
朋友話新麻蒲嘅前菜可能任 refill所以是晚就食新麻蒲啦 8點半到等左成半個鐘先位入座都幾多人 入到去見到其他枱分別有內地人泰國人同洋人,真係估唔到原來佢咁國際化 叫左個ss5牛豬套餐兩個人食 都抵嘅比起散叫,有排骨護心肉蝦,蘑菇,芝士腸等等,仲會有埋個牛奶雪花冰同兩杯野飲 佢嘅前花真係唔話得,有黑芝麻醬沙律啦,蘿蔔,泡菜,海帶,芽菜,真係食菜都夠飽!而且仲要任食 原來佢個蛋邊平時食完再加係要加錢,但9點後就係任加嘅 講下甜品雪花冰,真係好正啊!牛奶味重,內外都有層豆粉唔怕食到中間冇味,份量又大,兩三個人食都夠啊!跟餐就幾抵,但單叫一個就八十幾蚊好貴啊!
2015-12-05
早餐
2015-11-30 1526 浏览
第一層霜降牛肉,牛味大應該係澳洲牛,肉質結實但因為有脂肪所以都好易咬。第二層豬排骨肉,已經醃左有味所以燒完唔點醬都入晒味,用小菜既醃白蘿蔔包住食可以減少肥膩感又好味。最下層係豬皮,燒完都有啲煙韌,們韓國食咁林,但係醃料好夠味,岩送酒 。海鮮煎餅,份量足又多料,唔叫飯的另一碳水化合物好選擇。
海鮮煎餅,份量足又多料,唔叫飯的另一碳水化合物好選擇。
2015-11-29 1395 浏览
近年已經好少去旺角,因為實在太多人,隨時迫到發老脾。今日為我家小妹慶祝生日,佢話想食韓燒,又睇中新麻蒲既爐邊芝士,咁就破例一次啦。新麻蒲位於旺角銀行中心,一出地鐵站就係,減輕左好多痛苦。餐廳地方好大,周日中午黎到,只係一兩成滿。鬈毛氏五姊妹黎到,叫左一個牛豬肉套餐2($678),有霜降牛肉、五花肉、護心肉、什錦拼盤(年糕、蘑菇、香腸、蝦)、火炙霜降牛肉壽司。爐邊的泡菜雞蛋漿係送既,阿妹另加左爐邊芝士($58)。究竟咩係護心肉呢?餐牌入面有介紹,原來佢係橫隔膜同肝中間既部分,不含脂肪同飽和脂肪酸,屬低熱量食物。沙律同配料先送黎,全部都可以免費添加,不另收費。沙律個芝麻汁(我估係咋)同平時食開既唔同,唔係淺啡色而係灰色,而且好似芝麻糊咁有點點黑色,酸酸甜甜,但呢個造型得唔到所有鬈毛族歡心,阿四食完一細碗就唔願意再食;咁其實蔬菜係幾新鮮既,有生菜、番茄等等,幾爽脆我接受。火炙霜降牛肉壽司,牛肉非常OK,燒到剛熟,肉質鮮嫰,但可惜D飯有生米,有少少硬硬地,至憎,即刻大打折扣。跟住主食黎啦,用下午茶三層架擺放,好靚。店員細心向我地解說,話呢度有兩款烤盤,第一種係網盤,係俾較少油既肉類;第二種係烤

跟住主食黎啦,用下午茶三層架擺放,好靚。店員細心向我地解說,話呢度有兩款烤盤,第一種係網盤,係俾較少油既肉類;第二種係烤盤,係用黎燒多油既肉類,我地點個餐,除左五花肉要用烤盤之外,其他都用網盤。
霜降牛肉、護心肉,肉腍無渣,點埋餐廳提供既辣椒醋黎食,好味。側邊既泡菜蛋,我食唔到好重泡菜味,不過蛋幾滑,都唔錯。
五花肉,見到佢層脂肪雖然幾得人驚,但包住生菜黎食,竟然一D油膩感都無,而且脂肪部分幾爽口,正斗。不過我想講下側邊既芝士,真係搞到我地好狼狽。因為佢燒熟左之後,需要即刻畢出黎食,否則會燶,而唔係好似我地想像咁,可以俾你一邊燒肉,一邊點黎食。咁問題黎勒,當芝士一溶晒,就要趕住食,而且佢仲會好快凍左凝固,要一舊一舊咁隊,都咪話唔漏。我個人建議,呢個價值$58既芝士,唔係咁抵食,亦唔係好好食,可以唔點。
飲品方面,多數係酒精飲品,如果唔飲酒呢,就只有汽水揀。我地分別點左覆盆子紅醋汽水($28)、酸梅汽水($28),但無論叫乜,其實都係一樣,因為完全飲唔到覆盆子、紅醋或酸梅味,總之就係甜既汽水。

呢一餐,連加一食左$963,仲要請埋小妹,真係肉都赤埋。
2015-11-28
2015-11-07 1747 浏览
以前阿姨帶過我去食,一食就愛上。前菜款式多,而且仲係任食,真係好爽!當日前菜有泡菜,辣魷魚,醃菜豆腐,海帶。我最鍾海帶,好酸,好開胃!Lunch 有好多choice, 飯,麵,年糕等。我今次就試辣豆腐海鮮鍋。等一陣就有得食!海鮮有蝦,青口,魷魚等,仲有一隻蛋。湯底唔算太辣,但層次欠奉,只嚐到辣同咸,沒肉或海鮮嘅鮮味。整體都可以,但唔及佐敦嘅醬缸。
以前阿姨帶過我去食,一食就愛上。
前菜款式多,而且仲係任食,真係好爽!
當日前菜有泡菜,辣魷魚,醃菜豆腐,海帶。
我最鍾海帶,好酸,好開胃!
多款前菜
Lunch 有好多choice, 飯,麵,年糕等。
我今次就試辣豆腐海鮮鍋。
辣豆腐海鮮鍋
等一陣就有得食!
海鮮有蝦,青口,魷魚等,仲有一隻蛋。
湯底唔算太辣,但層次欠奉,只嚐到辣同咸,沒肉或海鮮嘅鮮味。
整體都可以,但唔及佐敦嘅醬缸。
多款前菜
辣豆腐海鮮鍋
2015-11-02 1507 浏览
自從在韓國食過韓燒後,覺得用菜包住d烤肉同泡菜食,味道十分有風味,返香港後找尋此類燒肉,計喜來稀肉後,這間為另一間我覺得不錯的燒肉店。此店有套餐供應,二人餐價錢由三佰多至五佰多,因男友不吃牛肉,只好叫全豬餐,亦是套餐中最平個餐,其實我都想試牛架,我既牛肋骨呀😭整個餐份量頗多,有雜菜沙律,大豆芽菜,蘿蔔,當然唔少得kimchi同生菜。而肉類就好似三層high tea咁上枱,除了🐷肉重有蝦,芝士腸,年糕,冬茹同金茹。另外二層為🐷既不同部位。整體來説,所有材料都新鮮,有質素,豬肉有醃同冇醃兩種,我覺得最底層果種醃咗既肉醃得入味,味道好好。我地掛住燒肉忘記咗食蛋,攪到d蛋老哂,變咗老蛋乾😂。另外,此餐廳環境好闊落舒服,抽油煙機都吸得好,我件冷外套都冇吸到烤肉味,要比個like 佢👍🏻。個set 相對好抵食,唯一不足係d生菜一份既份量比較少,我要refill 幾次先夠包。

配菜
第二層
第一層
二人豬肉套餐
2015-10-19 1703 浏览
見到有不少好評同,宣傳,我都想試好耐,今日同屋企人, 三個去試旺角銀行中心商場1F, 地鐵一出就到的確係方便環境:舖位唔太大,但係佢位置都好闊,非常舒服,環境都好乾淨食物: 呢到主題係食BBQ,但係都有一D韓式炒飯呀,部隊鍋,年糕等等...但係就無依家比較新興少少既芝士麵包炸雞價錢:我都覺得合理既,話哂旺區,食飽飽都係300蚊一個人,食物質數都唔係差既,可以接受
题外话/补充资料: 如果唔太食肉,佢係有海鮮套餐,不枋一試
2015-10-18
火山芝士炒飯
牛肉壽司
五花腩
  • 霜降牛肉
  • 五花肉
2015-10-19 1239 浏览
好耐無食過韓燒啦 決定同朋友食餐好既呢間韓燒好全面 唔但只有燒肉 仲有甜品 韓式綿花冰個d 另外仲有壽司仲要每樣都做得好出色!!我同朋友點左ss5 牛/豬肉套餐 係for 2 person未見野食之前 佢仲會有好多既頭盤 唔夠仲可以fill架過左5-6分鐘我地叫個個套餐就黎啦我同朋友分別點左酸梅汽水(左)同藍天檸檬汽水(右) 我覺得藍天檸檬汽水好味D 因為D烤肉好重口味 所以特別會想飲D唔會太甜同好解渴既野飲藍天檸檬汽水就岩岩好! 酸梅汽水一開始都幾好味 不過飲到最尾就好淡!好鐘意D韓燒汁邊有蛋 唔洗口口都係肉咁濃味另外D肉既quality 全部都唔差 每塊一食d肉汁都bi晒出黎 同埋唔會好un!另外我仲加左個芝士生蠔同帶子 兩款海鮮都好新鮮! 個生蠔燒完之後會比D熔晒既芝士痴住晒!個帶子D肉好厚 啖啖肉好正食到飽一飽 當時唔小得既係甜品啦! 呢排撞正HALLOWEEN月份 所以呢到都推出左個HALLOWEEN版既韓式綿花冰拎過嚟個時真係嘩一聲 呢個韓冰主要有Oreo,berry sauce同Strawberry 食落去甜甜酸酸 幾特別 仲有上面個兩隻手指係餅乾來的 加埋啲冰一齊食就多
好耐無食過韓燒啦 決定同朋友食餐好既
仲要每樣都做得好出色!!
未見野食之前 佢仲會有好多既頭盤 唔夠仲可以fill架
頭盤
過左5-6分鐘我地叫個個套餐就黎啦
SS5 牛/豬肉套餐
我同朋友分別點左酸梅汽水(左)同藍天檸檬汽水(右)
好鐘意D韓燒汁邊有蛋 唔洗口口都係肉咁濃味
同埋唔會好un!
芝士生蠔 帶子
另外我仲加左個芝士生蠔同帶子 兩款海鮮都好新鮮!
個生蠔燒完之後會比D熔晒既芝士痴住晒!
個帶子D肉好厚 啖啖肉好正

食到飽一飽 當時唔小得既係甜品啦!
血花冰

火炙霜降牛肉壽司
  • 芝士生蠔
  • 血花冰
2015-10-08 1469 浏览
身在飛往釜山的航機上,為6個小時前在新麻蒲的一餐韓國燒烤,寫食評。出發前跟媽吃頓飯,卻奇怪地選了韓國菜,就當是讓我到當地作個比較吧。位於銀行中心的店頗大,整潔企理。每枱也有抽氣裝置,而且十分有效,餐廳內空氣清新,並沒一大陣燒烤味。坐在窗邊,還可以俯瞰旺角的街景。對面馬路的innisfree和laneige,更添上幾分韓風。甫坐下,店員便放滿一枱沙律和泡菜。未點菜已十分豐富。全都可以無限添加。芝麻醬沙律十分清新。沙律新鮮爽脆,最特別是芝麻醬。稀稀的,大量黑芝麻碎,又香又有口感。泡菜很好吃,酸和辣平衡得剛好。滑溜溜的昆布夠爽口,而且混了醋,酸酸的,又清新又開胃。把蔥絲和惹味的辣醬拌勻,也很不錯。三人行,正好點個中秋優惠套餐。店員先在爐邊放滿芝士。芝士裡放了洋蔥、菇、紅椒和青椒碎,五顏六色,充滿童真,讓人心花怒放。不消一會,兩大盤食物便來了。放得滿滿的,種類夠多,色彩繽紛,賣相出色。開始燒烤!此時店員送上鮑魚蔘雞湯,等帶子慢慢燒的同時,先吃點雞湯填填肚。鮑魚蔘雞湯鍋內的湯滾得熱辣辣,白煙直冒。雞內填滿了白飯,炆得很腍。飯有淡淡的紅棗和蔘味,幾入味,又濕又腍,再多煮一會便變成粥。除了人蔘,湯內

三人行,正好點個中秋優惠套餐。

鮑魚蔘雞湯
鍋內的湯滾得熱辣辣,白煙直冒。雞內填滿了白飯,炆得很腍。飯有淡淡的紅棗和蔘味,幾入味,又濕又腍,再多煮一會便變成粥。除了人蔘,湯內還有隻鮑魚,都算落足料。味道還好,但印象不深。
芝士起泡泡,慢慢融。香氣傳到鼻子,實在沒有耐性等了,真想一口把它吃掉。
未燒好,只好轉戰爐邊的芝士。

未熟的mozzarella軟綿綿,芝士味既清又香,而且不油膩。剛融掉的軟腍腍,拉起長長的一絲絲,藕斷絲連。味開始變濃,夾著爽口的甜椒粒,吃一口已得滿足。繼續燒下去,油被逼出來,芝士慢慢變乾,口感變硬。燒得微焦,像鋪在焗飯上的芝士,又是另一番風味。
芝士生蠔
芝士全融掉,生蠔熟透。蠔雖不大,但小肥多汁。芝士帶濃濃的香草味,媲美法國田螺。最後添上幾粒清甜的粟米,百般滋味。
特製黃油醬帶子
鋪了蒜蓉,加了香草的帶子非常香。大大顆的帶子肉質幾爽,十分清甜。
硯貝
時間控制失敗,把蜆都燒乾了,可惜。
海蚌
燒得興起,沒為燒得漂亮的青口拍照。有了燒蜆的教訓,這次燒得剛好,鮮甜多汁,幾肥美。
香辣八爪魚
燒出來直立的八爪魚超可愛。很大隻,單是八爪魚頭,比一節拇指還要大。醃得非常入味,醬汁咸中帶甜。八爪魚爽口又多汁,很好吃。

媽無聊地把蝦放到爐邊燒。有點芝士剩下的油,其實是煎蝦。沒料到,出來的效果如此出色。蝦肉很爽,鮮甜的蝦味令人回味,蝦頭少量的膏也很香。
特級霜降牛肉
牛肉本己醃得入味,配上辣醬,更是滋味。肉質軟嫩,肉味甚濃,肉汁豐盈。包在生菜裡,加上其他配菜,味道也沒被蓋過。
新麻蒲護心肉
稀有的護心肉,憑著它的嫩滑肉質,成了韓國燒烤的新寵兒。確實很嫩,又不失咬口。醃得入味,跟甜甜的醬汁又夾。
燒烤看似熱氣,邊吃燒肉,邊吃泡菜沙律,中和一下。沙律菜裡的水份,帶來一陣清新。

最後,飽得吃不下雪花冰了。只好點杯飲品,為晚餐畫上句號。
Cocktail Rita - Fly High (Dragonfruit)
這期最hit的韓式飲品。藍色的酒配紅色的沙冰,色彩誘人。第一口覺得普通,多喝幾口,卻慢慢喜歡了它。沒有火龍味,但沙冰裡有一點點火龍果籽。反而是酒的荔枝味更突出。超大杯,三人分享也悼悼有餘。
十分滿足的一餐。燒完海鮮,店員很快便替我們換上新的龬。態度友善,服務不錯。韓風吹了好一段時間,燒肉店越開越多。繼喜來稀肉後,這是第二次在香港吃燒肉。前菜較喜來稀肉出色,新鮮又足秤的海鮮亦令人留下深刻印象。牛肉和護心肉亦不錯,但喜來稀肉在這兩方面略勝一籌。

還有一會,便降落釜山,有大量的燒肉店等著我們。究竟有何分別?香港的韓國菜拍得上地道的餐廳嗎?
2015-09-29
2015-10-07 1193 浏览
之前原本已經訂左枱,但因為太多人,所以去到都要等左大約20分鐘先入到座。叫左野食大約等左10分鐘到,D野食就開始陸續黎,D野食份量都幾多下,叫左芝士排骨,幾個豬牛拼盤,炒年糕,拌冷麵,仲有D泡菜,海帶等等既前菜,當晚我地就十幾個人去食,所以都可以話係幾抵食,可以叫好多唔同款式既野,芝士排骨我真係極力推介,覺得好好味,勁多芝士,D肉又淋而且藍莓芝士冰真係好正,有好多芝士粒係入面而有一杯火龍果飲品呢,我就唔推介啦,隻味都幾怪,似藥水味,可以稱得上係難飲而綠豆冰我個人認為都係麻麻地,D綠豆粉好乾整體黎講,一個字:正!不過多人去食會比較抵,環境亦都唔錯,唔算逼,而且野食黎得好快,服務亦唔錯!
而且藍莓芝士冰真係好正,有好多芝士粒係入面

而綠豆冰我個人認為都係麻麻地,D綠豆粉好乾
藍莓芝士冰
綠豆冰
爐邊蛋
豬牛肉拼盤
芝士排骨
護心肉
整體黎講,一個字:正!
2015-09-10
藍莓芝士冰
爐邊蛋
豬牛肉拼盤
芝士排骨
護心肉
  • 芝士排骨,藍莓芝士冰