2019-08-26 868 浏览
難得出中環,當然要搵下有咩新野食啦見到有間老撾餐廳食老撾野真係挑起我好奇心要去拜會一下😝星期六下午2點半左右就上到去可能過左煩忙午市,free sitting都可以當日唔太覺有lunch / tea set2人散叫左3樣野分別係是冧彈雞全米湯粉、老撾豬肉炒飯、小食拼盤 😬😬😬 另$6蚊可以要特飲🥤,結果叫左青檸梳打+龍眼冰是冧彈雞全米湯粉 $78 椰汁湯底既全米粉伴有芽菜豆卜/魚腐用香料醃製過既雞就會另上,好貼心👍用全米造既粉比平時食開既更細滑 的確唔錯🤩🤩🤩雞件一d都唔油膩仲好嫩滑 蘸埋醬汁就更惹味🤤🤤🤤如果个椰汁湯底可以再濃厚d就更加美味喇 😝老撾豬肉炒飯 $88雖然見求好出名,但就叫左个炒飯食 😂炒飯有豬肉同扎肉做配料,加d青檸汁更開胃老撾豬肉炒飯同一般炒飯最唔同地方係加左糯米黎炒因此食落會有煙煙韌韌既感覺之餘仲有少少焦焦地既脆口感 非常特別🤪不過要清晒成碟 牙骹會有d累 😅小食拼盤 $88一次過滿足多个要求,咩都有得試下唔使煩 🤭中間既米卷係蘸大个碟既秘製沙嗲醬一同食而其他小食好似春卷米卷魚餅等就可以用生菜包住再蘸細碟既醬汁食既另外,見menu都有少量素食餐單可以迎合不同人需要
難得出中環,當然要搵下有咩新野食啦
見到有間老撾餐廳食老撾野
真係挑起我好奇心要去拜會一下😝

星期六下午2點半左右就上到去
可能過左煩忙午市,free sitting都可以
當日唔太覺有lunch / tea set
2人散叫左3樣野
分別係是冧彈雞全米湯粉、老撾豬肉炒飯、小食拼盤 😬😬😬
另$6蚊可以要特飲🥤,結果叫左青檸梳打+龍眼冰

是冧彈雞全米湯粉 $78

椰汁湯底既全米粉伴有芽菜豆卜/魚腐
用香料醃製過既雞就會另上,好貼心👍
用全米造既粉比平時食開既更細滑 的確唔錯🤩🤩🤩
雞件一d都唔油膩仲好嫩滑 蘸埋醬汁就更惹味🤤🤤🤤
如果个椰汁湯底可以再濃厚d就更加美味喇 😝

老撾豬肉炒飯 $88

雖然見求好出名,但就叫左个炒飯食 😂
炒飯有豬肉同扎肉做配料,加d青檸汁更開胃
老撾豬肉炒飯同一般炒飯最唔同地方係
加左糯米黎炒
因此食落會有煙煙韌韌既感覺之餘
仲有少少焦焦地既脆口感 非常特別🤪
不過要清晒成碟 牙骹會有d累 😅

小食拼盤 $88

一次過滿足多个要求,咩都有得試下唔使煩 🤭
中間既米卷係蘸大个碟既秘製沙嗲醬一同食
而其他小食好似春卷米卷魚餅等
就可以用生菜包住再蘸細碟既醬汁食既

另外,見menu都有少量素食餐單
可以迎合不同人需要👍

2019-08-24
2019-08-21 721 浏览
係我喜歡嘅滴流上次經驗不錯,所以今次帶朋友去食。冇訂位,但好快就有位Menu 都換咗雜誌形式今次試撈粉,可惜一食就見到有條頭髮。平時一見到有毛髮就冇胃口,但又唔想浪費,唯有照食。剛知食落覺得個粉根本就未煮熟,只好同waiter 講聲,但waiter 都算識做,即刻換過一碟新嘅俾我。其實嚟碟味道確係不錯,醬汁酸酸甜甜,又開胃,豬頸肉亦好夠味。朋友order 咗豬肉碎太陽見球表示豬肉碎冇乜味。跟餐飲品order 咗咖啡同奶茶。奶茶還好,咖啡係我鍾意嘅滴漏咖啡而且仲用上精緻嘅杯,但鍊奶落多少少會更好。,
係我喜歡嘅滴流上次經驗不錯,所以今次帶朋友去食。
冇訂位,但好快就有位

Menu 都換咗雜誌形式

燒豬頸肉撈粉

燒豬頸肉撈粉

老撾豬肉碎太陽見求

朋友order 咗豬肉碎太陽見球表示豬肉碎冇乜味。
紅奶茶

2019-08-21
2019-08-12 962 浏览
因為朋友係vegetarian, 所以要搵間有素食嘅餐廳。但係中環食lunch因為真係一個問題,好好彩搵到呢間可以OpenRice book位嘅餐廳。到咗之後人齊就入得,啱晒我哋啲得一個鐘lunch嘅上班族。仲要食物嘅味道唔錯,價錢亦都合理,大家都覺得可以再返嚟食。點知食食下,冷氣機滴水,水滴到朋友嘅湯麵入邊。嗰一刻大家都好愕然。我哋馬上反映比餐廳知道冷氣機有滴水,餐廳馬上抹冷氣機口,以確保唔會滴水。最抵讚嘅係當我地再話比佢知水滴入麵入邊時,餐廳即時反應:「即刻換過碗俾你地!」真係可以再返嚟食

到咗之後人齊就入得,啱晒我哋啲得一個鐘lunch嘅上班族。

仲要食物嘅味道唔錯,價錢亦都合理,大家都覺得可以再返嚟食。

真係可以再返嚟食
2019-08-12
老撾牛肉100%全米湯粉
老撾素肉100%全米通粉配素菜卷
2019-07-24 806 浏览
好耐無同舊朋友聚會,我地黎到咗呢間Sisombath Restaurant緊係要慢慢坐低傾下計探個豐富的晚餐。餐廳環境好舒適,裝修精緻,座位也比較寬敞,非常適合聚餐的好地方。無糖豆漿係真心純潔淡薄的味道 比百福山水那些無糖豆漿要淡得多施心畢豬肉炸春卷:感覺有啲似食炸芋角,𥚃面好鬆軟,醬汁酸酸少少辣,味道唔太濃。好食不過唔算太特別是拉差牛油雞翼呢度嘅牛油雞翼係單骨雞翼 所以食落去都比較方便 呢度嘅牛油雞翼同越南牛油雞翼好唔同 帶有一啲甜 所以比較似蜜糖牛油雞翼 不過食落唔會好膩 好想瘋狂咁食这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

無糖豆漿
係真心純潔淡薄的味道 比百福山水那些無糖豆漿要淡得多

施心畢豬肉炸春卷:

是拉差牛油雞翼

2019-07-21
用餐优惠
現金券
2019-07-24 765 浏览
呢間餐廳主打老撾菜,未食過既,好奇之下就上去試試。老撾喺泰國同越南附近,食物款式跟兩個地方很相似。叫了紅咖哩雞肉求見 $78 + 老撾咖啡 $12一來到色彩很繽紛,有紅米飯,炸薯角,雞肉粒, 茄子,車厘茄,豆角,蘿蔔仔。 每款都有少少, 好似食自助餐咁,非常豐富,食完好飽好飽。配上香料, 炸乾蔥,花生粒和紅咖哩一齊,好惹味。老撾咖啡好似越南咖啡,杯底下是甜甜的煉奶,用蒸氣慢慢將咖啡粉溶掉滴下。我很少飲咖啡,味道都ok,幾香濃。

叫了紅咖哩雞肉求見 $78 + 老撾咖啡 $12

紅咖哩雞肉求見

2019-05-14
🐹肥老鼠跟同事去食老撾菜,同事之前去過等了很久,所以這次lunch time預先打電話留位。準時一點到,見到靚仔老闆落手落腳,左頻右撲。我們還特登叫老闆落單是拉差雞翼($48)是拉差其實是一種辣椒醬的名字,味道是辣中帶點香甜。雞翼很貼心地弄成單骨外皮有脆口,不辣很開胃,有點似韓式甜辣炸雞,不錯不錯紅咖哩豬頸肉見求($78)一上來就俾外表吸引,一副大人版兒童餐的模樣馬上吃了口見求,口感黏黏的,無估錯的話應該有紅米香米糯米。紅咖哩是稀的,似m記的泰式辣醬加水版,配見求一起食又是很開胃豬頸肉很嫩很爽脆,全部配合一起,一個字份量很多,都怕自己會食不完,所以留薯角最後食。結果慢慢食,又真被我食完肉跟飯。薯角本身想放棄但愈食愈好食,薯味濃,很新鮮的味道,不是很脆但那種薯味真是吸引你一口接一口,最後成功清碟,完食老撾咖啡最後,嘆杯咖啡剛剛好,杯子很美麗有中東特式咖啡是在食飯的中段上,到食完就拿開上面的茶漏,咖啡很幼滑的感覺。個人不喜下糖,又不好咖啡的苦澀,但這杯沒有下糖也還好,是可接受的偏淡的苦味,可能事先是下了淡奶吧🐹溫馨提示Lunch time最好book定位見求份量大

是拉差雞翼

是拉差雞翼($48)
外皮有脆口,不辣很開胃,有點似韓式甜辣炸雞,不錯不錯

紅咖哩豬頸肉見求

紅咖哩豬頸肉見求($78)
一上來就俾外表吸引,一副大人版兒童餐的模樣
豬頸肉很嫩很爽脆,全部配合一起,一個字

老撾咖啡
最後,嘆杯咖啡剛剛好,杯子很美麗有中東特式

🐹溫馨提示
Lunch time最好book定位
見求份量大
是拉差雞翼
紅咖哩豬頸肉見求
  • 是拉差牛油雞翼
  • 紅咖喱豬頸肉見求
2019-06-23 1124 浏览
第一次試老撾菜!見到呢間主打老撾菜既餐廳,未食過老撾菜既我當然要試下!友人去過老撾但佢睇餐牌話無食過呢d haha我見d款式都係泰國、越南菜之煩~老撾蝦米紙卷 -$48蔬菜多,米粉仲多....差不多成舊都係...太多米粉了唔好食!青芒果沙律 -$68無泰式沙律咁辣,幾清新~而且入味得黎個汁不會過鹹,唔錯的。老撾雞肉100%全米湯粉 - $68好足料,好多芽菜,雞肉有好多舊,我地兩人share食極都仲有質感都幾鮮嫩~飲落個湯底椰子味同薄荷葉味好濃!米粉就比平時粗身,幾滑同彈牙,而且好大份量,抵食啊!整體上菜速度都算快,環境闊落,唔會趕你走。食物味道唔算好突出,但幾有新意思, 呢區黎講又唔算貴,都值得一試!
第一次試老撾菜!
見到呢間主打老撾菜既餐廳,未食過老撾菜既我當然要試下!
友人去過老撾但佢睇餐牌話無食過呢d haha
我見d款式都係泰國、越南菜之煩~

老撾蝦米紙卷 -$48
蔬菜多,米粉仲多....差不多成舊都係...
太多米粉了唔好食!

青芒果沙律 -$68
無泰式沙律咁辣,幾清新~
而且入味得黎個汁不會過鹹,
唔錯的。

老撾雞肉100%全米湯粉 - $68
質感都幾鮮嫩~
飲落個湯底椰子味同薄荷葉味好濃!
米粉就比平時粗身,幾滑同彈牙,
而且好大份量,抵食啊!

整體上菜速度都算快,環境闊落,唔會趕你走。
食物味道唔算好突出,
但幾有新意思, 呢區黎講又唔算貴,
都值得一試!
2019-06-12 1066 浏览
Been waiting to try this Laotian noodles.   We showed up for lunch early, got the table.   The place gets packed quickly. We both ordered noodles soup along with some appetizer. The vermicelli was so soft, and the broth was rich without added MSG.The owner checked on everyone, taking orders, making a recommendation if asked.  The portion was generous.I can't wait to go back.  I would suggest anyone who never Laotian food give it a try.  I promised you it is not disappointing

2019-06-10
2019-05-06 1546 浏览
今日想食越南野,上openrice見到哩間評價唔錯,所以同友人一心試下哩間野。入餐廳個時餐廳冇咩人唔洗等位。其實野食係唔錯,同友人叫左河粉食,一個叫牛,一個叫豬頸肉,湯頭有驚喜,好濃,仲有叫蝦餅,但就一般。所有野加埋都唔錯,味道、服務同地方夠闊落都令我本身想再黎食。可怕嘅係,同友人傾計時見到天花有隻老鼠行過,真係好恐怖,唔知係餐廳衛生唔好定整棟大廈嘅衛生情況有問題,總之餐廳係有責任去處理一下。一句到尾,好可怕嘅用餐經歷!
2019-05-05
2019-05-01 1333 浏览
早幾個月曾經來過, 都覺得哩間餐廳味道幾好上次食豬頸肉見求, 今次食海鮮米粉, 感覺米粉比想像中多, 口感比出面食既米粉更煙um , 海鮮同蝦片蓋滿整隻碗, 好讚, 幾好味, 湯有濃濃既薄荷草味, 湯是深啡色的, 相信用左好多肉去熬, 咖啡好有特色, 用老撾傳統的漏斗滴咖啡, 佢加左練奶的, 所以不用加糖, 點餐果位姐姐都會提醒你, 佢地會放練奶既, 愛美既女士可以走奶或少奶💁💁💁食完之後,同行同事都話好味, 話仲會去再幫襯添👍👍👍👍💁💁
早幾個月曾經來過, 都覺得哩間餐廳味道幾好
海鮮米粉
海鮮米粉
中環Lunch其實真係有好多選擇今次同朋友就去左呢間啦三個女仔一人叫左一個主食 另外就再加左一個小食拼盤主食一 白咖哩豬頸肉見求其實姐係白咖哩豬頸肉飯 配菜有好多薯角結果係食唔晒架😂🙈不過豬頸肉對我而言偏咸主食二 老撾100%牛肉全米湯粉有好多牛肉同有兩粒牛丸飲啖湯會有好濃既牛味推薦另外 仲有老撾咖啡超好飲賣相用泥打咔都不錯㗎!充滿茶香味既紅奶茶 同幾特別既南薑香茅水午市跟主食會送一杯熱飲凍飲加三蚊 特飲加六蚊另外仲會收加一
中環Lunch其實真係有好多選擇

有好多牛肉同有兩粒牛丸
飲啖湯會有好濃既牛味

推薦

另外 仲有老撾咖啡超好飲

賣相用泥打咔都不錯㗎!

充滿茶香味既紅奶茶 同幾特別既南薑香茅水

午市跟主食會送一杯熱飲
凍飲加三蚊 特飲加六蚊
另外仲會收加一
2019-04-12
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
  • 老撾咖啡
2019-04-03 822 浏览
My best friends’ colleague recommended here.Never tried Laos cuisine before, to be honest it’s like a mixture of Viet & Thai. I always like eating soup noodles, so I chose Laos beef soup with 100% rice vermicelli. The rice vermicelli was surprisingly nice! Comparing with those I usually have, it’s less easy to break, in a nice way. The soup, omg, it’s to die for, I couldn’t help but drank the whole bowl after finishing everything else.My friend has ordered soup rice vermicelli too, but with Laos

My friend has ordered soup rice vermicelli too, but with Laos sausage & cuttlefish ball. I tried some too, the cuttlefish ball didn’t taste like those adding just artificial flavourings & flour, and rather real cuttlefish mixed in it.

Snacks - I always like rice paper roll, the sausage rice paper roll is quite refreshing on its own, I didn’t like the dipping sauce though, maybe I’m too used to viet style dipping sauce, a bit bias here.

All in all, totally would come back for more of the same. Or maybe I should try the rice next time, I saw many order it too.

Oh not to forget to say, the boss is super nice, great service!
Laos  beef  soup  100%  rice  vermicelli
Laos  sausage  &  cuttlefish  soup  with  100%  rice  vermicelli
Laos  sausage  rice  paper  roll
2019-03-25 393 浏览
中環天橋底有間老撾菜,有得食見求即係咖喱,有湯粉有沙律。我叫咗沙律, $68 ,但係用料應該得$20 ,入邊包括蘑菇 豆 番茄仔 粟米仔 菜 紅菜頭,價錢包一杯老撾飲品,味道淡淡地唔識形容。朋友叫咗湯粉,同越南河差唔多,下次會試埋咖喱,睇吓啲咖喱同泰式有乜分別。價錢來講呢度算大眾化路線,有得book位,唔使排隊,有二人枱,可以同人傾吓計,環境都算係舒服,唔會話好嘈,同一棟大廈入邊仲有其他餐廳,依間算係比較有特色喇
中環天橋底有間老撾菜,
有得食見求即係咖喱,
有湯粉有沙律。
味道淡淡地唔識形容。
朋友叫咗湯粉,同越南河差唔多,
下次會試埋咖喱,
睇吓啲咖喱同泰式有乜分別。
價錢來講呢度算大眾化路線,
有得book位,唔使排隊,
有二人枱,可以同人傾吓計,
環境都算係舒服,唔會話好嘈,
同一棟大廈入邊仲有其他餐廳,
依間算係比較有特色喇
2019-03-22 294 浏览
今日又要係中環加班(連續加班9晚)行遠少少食的comfort food開心下去到大概7:50,大概等10分鐘攞走(下次早少少叫定外賣,去到就唔洗等$實在大肚餓,食左半盒飯先記得影相😉呢個白咖哩雞肉見求,好似天達出奇蛋咁,一次滿足晒3個願望(仲有多)😁😁😁有香脆的薯角、有大量的雜菜、有熱辣辣的煙un香軟糯的米飯、好多的雞肉(入晒味)、仲有味道適中唔搶味的白咖哩(通常食呢的會覺得又辣又鹹又口乾)但呢度的香料配搭及鹹味都平衡到😎食完呢餐comfort food,連加班都充滿活力💪🏻💪🏻
今日又要係中環加班(連續加班9晚)

行遠少少食的comfort food開心下

實在大肚餓,食左半盒飯先記得影相😉

食完呢餐comfort food,連加班都充滿活力
💪🏻💪🏻
白咖啡雞肉見求
外卖自取
白咖啡雞肉見求
2019-03-18 583 浏览
偶然黎到中環,見到呢間主打老撾菜既餐廳,未食過老撾菜既我當然要試下!😋首先餐廳個名已經好有趣,以為係玩緊食字,睇番相關資料原來「施心畢Sisombath」係老撾皇朝既姓氏!我地嗌左兩個主食一個小食,整體感覺係其實老撾菜同泰國、越南菜既處理好相似,都係會用好多香料同配菜,豐富整個菜式既味道,但佢冇泰、越菜咁濃味,個人感覺認為同柬埔寨會似少少,因為兩者都唔係好咸好重味。首先要講下招牌菜亦係最令我有興趣既白咖喱豬頸肉見求,「見求」而家泛指米飯,而佢地用左紅米飯,口感軟稔,豬頸肉好juicy,配埋薯角、草菇、茄子等配菜,唔覺唔覺就食晒成碟😋黎到施心畢豐食拼盤,一個價錢可以試晒魚餅、米紙卷、春卷等各樣美食,我就特別鍾意入面既魚餅,唔會太咸又食得出魚肉同香料味👍🏼

施心畢豐食拼盤
施心畢豐食拼盤