2023-04-19 76 浏览
日本飲食業一向認真、專業又講究, 我尼到呢間日本餐廳更加能體會佢哋到呢方面嘅優秀, 尤其是食材用料方面全都係好新鮮、味美. @@ 首先從藏所海膽杯已可見一斑, 完全沒有腥味, 仲入口似有陣濃烈嘅🍫朱古力味, @@ 作為前菜嘅日式🥚溫泉蛋🦀蟹籽薯仔沙律, 蟹籽薯仔沙律本身已爽趣得好有口感, 温泉蛋的滑漏令成份沙律味道更加昇華, @@ 一向都好鍾意食煎炸野, 沖繩海鹽🐂牛舌芯更加係我嘅恩物, 牛舌厚度恰宜, 帶住啲清淡嘅鹹香及微焦中帶住嘅油份, 濃濃嘅牛味令牛舌仲出色, @@ 吉列賴户內生蠔🦪, 同埋北海道帆立貝, 外面好鬆趣, 入面鮮嫩多汁不乏嫩口, @@ 煎日式沖繩🐷黑豚肉餃子, 煎得好香口, 而黑豚肉餃子內裡仍然好多汁好有肉味. @@ 食材新鮮自然贏得美譽🏆
食材新鮮自然贏得美譽🏆
同fd睇完套日本電影之後,好想好想食日本菜😹最好坐得舒服,又要多嘢食~搵咗一陣,最後就揀咗銅鑼灣嘅一間日式餐廳🎌一入到餐廳,已經感覺到氣氛好平和,開揚嘅設計加上位與位之間十分鬆動,環境🈵分💁🏻‍♀️宮崎縣間八薄切 $240待應介紹間八喺係宮崎縣捕獲,係一種非常獨特嘅魚類😺 我哋食嘅依碟近魚腩部位,油脂均勻且豐富,令人留下了好好嘅印象😻💁🏻‍♀️免治雞肉棒刺身蛋$88免治雞肉串外皮烤得酥脆,就咁食已經好正🫶🏻但最正係點刺身蛋食,蛋液濃而滑嫩,好正😽💁🏻‍♀️煎日式沖繩黑豚肉餃子$88餃子外皮煎得香脆,内餡肉汁爆棚,仲有葱花和姜去調味,香氣四溢😺
💁🏻‍♀️宮崎縣間八薄切 $240
💁🏻‍♀️免治雞肉棒刺身蛋$88
💁🏻‍♀️煎日式沖繩黑豚肉餃子$88
2023-04-18 56 浏览
忙咗幾日係時候要獎勵自己,食返啲好嘢平衡下心理😆又係我最愛嘅日本嘢,地理位置方便,裝潢貼近日本嘅感覺👍🏽今次就試下<清酒放題料理>💋前菜盛合💖 有薯仔沙律好fresh橘子啫喱煙靭、明太子魷魚🦑好香真係幾好食😋鹽燒阿波尾雞翼💖大大隻雞翼,燒得好香脆,日本🇯🇵嘅阿波尾同華味鳥都係好喜歡嘅品種,忍唔到唔叫😺魚干盛盒💖佐酒小食有三款嘅日本🇯🇵魚干,小吃係幾多都唔會夠,可以飲多幾杯壽司四貫💖深海池魚🐟魚肉非常嫩,加上咸咸地既三星漬,有啲咸香,好味😋壽司🍣都好多款💖我最中意就係海膽、大拖羅、鰤魚背同埋深海池魚🍣海膽好鮮甜,完全唔會有腥味,配埋紫菜脆脆仲好食,大拖羅入口即溶,鮮味十足;鰤魚背都好嫩好特別,深海池魚無咁嫩但一樣咁鮮,又有調味,全部都好好食啊🤩甜蝦配蝦膏蝦肉💖加咗蝦膏嘅甜蝦壽司更加味道濃郁😍拖羅💖呢度嘅大拖羅同我哋喺日本🇯🇵食嘅真係有得揮!太正了右口魚肩💖我都好鍾意食!因為油脂含量勁多,夠晒邪惡。再配上櫻花蝦🦐材料豐富,魚腩充滿油脂👍🏽油脂香氣撲鼻已令人垂涎🤤腩肉咬下去入口即溶!加上面的櫻花蝦🦐多了一份脆脆的口感!真係非常有質素,服務又一流,下次約晒成班朋友嚟先得😆

今次就試下<清酒放題料理>💋

甜蝦配蝦膏蝦肉💖加咗蝦膏嘅甜蝦壽司更加味道濃郁😍
拖羅💖呢度嘅大拖羅同我哋喺日本🇯🇵食嘅真係有得揮!太正了

真係非常有質素,服務又一流,下次約晒成班朋友嚟先得😆
2023-04-18 48 浏览
百德新街呢排開左好多特色既打邊爐餐廳,🍖🍖我朋友圈呢排就黎比呢間餐廳霸屏!甘岩今日系附近辦事,就選擇左呢間餐廳,入面既清酒還可以任意添加,每款單點小食都好好味!👍🏻#嚴選燒鰻魚串汁燒 $78🥂🍖燒得又香又有層次辣,真係令人非常喜愛;魚都幾大條🐟,肉質滑又無咩魚骨,好好食。#煎日式沖繩黑豚肉餃子$88🍖有手板甘大塊,好鮮美,我地不停甘食左好多,最中意果種豬肉甘香既味道。質嫩而多汁,色香味俱全!#蒜片黑椒炒阿波尾雞腎$88🍖雞腎肉厚,有彈性正!#牡蠣🍖非常新鮮,加少少檸檬汁增加滋味。因為啤酒都系任加,我地飲左好多💛整體而言食物水準保持水準,多人聚會好處就係可以叫多幾款餸,值回票價!👍🏻 🥂
#嚴選燒鰻魚串汁燒 $78🥂🍖
#煎日式沖繩黑豚肉餃子$88🍖
#蒜片黑椒炒阿波尾雞腎$88🍖
雞腎肉厚,有彈性正!
#牡蠣🍖非常新鮮,加少少檸檬汁增加滋味。

2023-04-17 63 浏览
🙆🙆系人都知道銅鑼灣出名系購物天堂,今次來到了港島區呢邊搵食。百德新街呢間都有D 好高質既食店。購物完就要醫肚喇。我覺得呢間餐廳算系數一數二叻高質清酒店,主打2.5小時清酒放題。餐廳佈置充滿風格,食物質素都非常高。🙆🙆期待已久既嚴選燒鰻魚串汁燒 $78,食落燒汁味濃鬱,齒夾留香,聞到鰻魚肉味,醬汁非常開胃。🙆🙆宮崎縣間八薄切 $240,切得非常薄,肉質爽口彈牙之余仲有少少海水味,喺香港好少食到咁正宗嘅味道,鍾意食嘅朋友可以一試🙆♂️蒜片黑椒炒阿波尾雞腎$88都系必食,而且份量多,配清酒就一流。今次呢間餐廳佈置主題我非常中意,中意慢活既生活既朋友一定都喜歡,因為氣氛都幾放鬆。

2023-04-17 53 浏览
今日係星期六又係時間要放縱自己嘅肚皮了😎今晚就約咗朋友去銅鑼灣,放縱下自己嘅慾望。上次試完佢個 <2.5小時清酒放題>意猶未盡😈再黎多Round,不過今次就想單點,試下多D其他日本料理🎌一打開Menu也有不少選擇,同朋友二話不說Order先,多款的珍味小食,完全配合我們酒鬼二人。蒜片黑椒炒阿波尾雞腎($88)濃郁嘅蒜片🧄 加黑椒炒香成份雞腎,炒得剛剛好不會乾雞腎,外脆內在水份同時鎖起,結實彈牙。鐵板雜菌炒鮑魚($168)滋味十足👍🏻很好味值得推介! 鮑魚肥美多汁、口感爽彈,味道鮮甜入味~好正!讓人更想以酒相配!日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律 ($88)呢個沙律份量都幾多,中間仲夾有中華沙律同沙律菜好豐富!蟹籽令口感提升,清新又香口!日式溫泉蛋滑Doo Doo♥️💮黎得呢度點可以唔叫返枝清酒╴釀米味道很純正,別具特色,都幾多份量,幾適合三五知己淺斟幾杯。總體還是喜歡這裏的出品,而且很多的東西其實都是相當的精緻。無論係小酌一番定同朋友聚餐都 Chill 到爆呀!今晚飲飽食醉,絕對值得再嚟!!正!
今日係星期六又係時間要放縱自己嘅肚皮了😎今晚就約咗朋友去銅鑼灣[日本清酒藏所],放縱下自己嘅慾望。上次試完佢個 <2.5小時清酒放題>意猶未盡😈再黎多Round,不過今次就想單點,試下多D其他日本料理🎌一打開Menu也有不少選擇,同朋友二話不說Order先,多款的珍味小食,完全配合我們酒鬼二人。
蒜片黑椒炒阿波尾雞腎($88)
鐵板雜菌炒鮑魚($168)
日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律 ($88)

公司嘅日本同事放工後經常嚟依度食嘢,因為味道夠正宗,有日本居酒屋嘅感覺🎎重點係—依度可以一次過飲均各口味嘅清酒,不論甘口、辛口、偏甜、偏酸都有,仼均選擇,所以日本同事先成日嚟👍🏼🐟🐟刺身五點盛合🐟🐟海產由日本直送到港✈️ 海膽色澤呈橙色,味道鮮美香甜,入口即化🙌🏼拖羅好肥好有油香,質素超班🤟🏼🐠🐠宮崎縣間八薄切 🐠🐠間八貴為頂級食材,唔係咁容易食得到💖柔滑如絲嘅口感,入口香醇,有幸食到依種刺身真係太滿足🫶🏻🥔🥔日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律🥔🥔薯仔口感鬆脆,容易入口👍🏼溫泉蛋軟嫩,蛋黃汁將一切都好完美咁融合起嚟,簡單但層次豐富嘅日式口味💖
🐟🐟刺身五點盛合🐟🐟
🐠🐠宮崎縣間八薄切 🐠🐠
🥔🥔日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律🥔🥔
香港有不少的日本料理Omakasa, 百德新街就有一間現有不錯推介。🤩😃 清酒放題的料理, 首先有厨師推介的🍠薯仔沙律,那奶香味濃又軟綿的質感, 配以酸中帶甜又清爽的🍮柚子果凍一齊食, 即時胃口大開, 明太子魷魚爽口味甘甜, 咬落很有口感。🍣 隨著推介的壽司四貫中以新鮮蝦膏添進甜蝦, 食起來更甘甜。🐬拖羅及池魚厚薄得宜, 右口魚肩入口魚味很重, 和各種各樣的刺身共壽司來食, 味道和質感都很有層次感, 融合上鮮味無比的藏所海膽杯。😛最重要的推介是脆辣吞拿魚腩蓉反卷🍙, 吞拿魚腩魚肉嫩綿, 反卷帶脆身及些微的香辣, 更是惹味到食指大動。🍤輪到熱食的推介, 天婦羅盛合屬非一般的炸物, 酥化脆身的外層, 內裡各款物質仍軟腍多汁, 足見厨師非一般的功架,迎來雜菌炒鮑魚, 😇熏香撲鼻, 食後都讚嘆不已, 將汁液沾上鹽燒阿波尾雞翼🐣一起吃, 燒雞翼我最愛食, 尤其這樣食法, 加以鹽燒來吊味, 令雞翼好味至連雞骨也要舔淨。厨師的推介委實很豐富呢。
🐬拖羅及池魚厚薄得宜, 右口魚肩入口魚味很重, 和各種各樣的刺身壽司來食, 味道和質感都很有層次感, 融合上鮮味無比的藏所海膽杯。
來緊既月尾就系我親愛既老公大人生日👨🏻🎂,呢排又要放工又要湊仔真系辛苦曬喇,為了慰勞佢最近甘辛苦,我地決定食好D,系屋企附近訂左呢間日式餐廳,二人世界一下,呢度既清酒放題推介下大家,2.5小食任飲架。❤️🔥❤️🔥叫左好多野食, 🍲🍲,食物質素超出預期。其中最中意就系蒜片黑椒炒阿波尾雞腎$88雞腎外形扁圓,肉色紫紅,質韌脆嫩,口感好,肌肉有彈性,配合蒜片,黑椒等等既調味,非常好食。宮崎縣間八薄切 $240薄薄的增加口感,味道帶點鹹香,伴醬油一齊進食,亦沒有違和感!裹著肉香一併散發,被這香味迷住了好出色,有種即融的感覺~香而不鹹,濃到恰到好處。❤️🔥❤️🔥除左以上介紹其實仲有好多野食,全部酒都好出色!😍😍

除左以上介紹其實仲有好多野食,全部酒都好出色!😍😍
2023-04-12 72 浏览
最近發現一間位於銅鑼灣😙既日式刺身店,十分好食、十分出色、日式正宗手法同配方,位於😇百德新街66-72號地下C&D號舖整個百德新街都好有特式,好有氣氛,門口以日式裝潢感,未入去已經有一種特式情懷😉🫶🏻薯仔沙律、橘子啫喱、明太子魷魚🫶🏻🫶🏻外型好似一個罐裝盒🤭好有特式!以三種配搭好特別既口感,與眾不同,薯仔沙律好香,啫喱有好香既橘子味🙂明太子魷魚好好食 🫶🏻玉子燒🫶🏻🫶🏻一個小小的玉子燒😃咬落去既時侯仲有餘溫,玉子味好重😋入面甜甜地完全係正宗既玉子燒🫶🏻赤貝🫶🏻🫶🏻夠新鮮,赤貝好有味道😋絕對唔係出面果種得個腥味就叫壽司,夠冰凍😛壽司處理十分好🫶🏻蜜柑鯛🫶🏻🫶🏻肉質鮮軟淋淋地😋濃濃既鯛魚味,魚油豐富營養高,鯛魚紋路一條條鮮明清晰,廚師技術了得 🫶🏻間八魚🫶🏻🫶🏻呢個間八魚非常好食,濃濃既鮮味🤩加埋鼓油同芥末,好食到位🫶🏻大拖羅🫶🏻🫶🏻好大,大拖羅係我最愛🥰平時必點,呢度既拖羅好出色,紋路清晰,魚油好豐富,加上最頂層既調味😜再點鼓油,好好食 🫶🏻迷你鰻魚飯🫶🏻🫶🏻迷你飯一點都唔迷你,份量好多,都夠我一人既小吃份量😊啲飯係用日本珍珠米,好食我平時係屋企食果種😝鰻魚真係好好食🫶🏻冬瓜乾卷🫶🏻🫶🏻

🫶🏻薯仔沙律、橘子啫喱、明太子魷魚🫶🏻🫶🏻

🫶🏻玉子燒🫶🏻🫶🏻

🫶🏻赤貝🫶🏻🫶🏻

🫶🏻蜜柑鯛🫶🏻🫶🏻

🫶🏻間八魚🫶🏻🫶🏻

呢個間八魚非常好食,濃濃既鮮味🤩加埋鼓油同芥末,好食到位

🫶🏻大拖羅🫶🏻🫶🏻

🫶🏻迷你鰻魚飯🫶🏻🫶🏻

🫶🏻冬瓜乾卷🫶🏻🫶🏻

乾卷都唔差,一口吃下去😇入面夾住既料都好豐富,以冬瓜做主題,平時比較少見,可以一試

🫶🏻右口魚邊🫶🏻🫶🏻

估唔到份量咁大😱紫菜都咁大塊,魚既份量好豐滿,用紫菜包住來食,真係十分出色,做得好有心機🤩仲加咗另外既調味,係提升咗魚既味道同質素
ლ(^ω^ლ)天婦羅帆立貝拼海膽, 呢個好好食呀!好想再你一碟。 ლ(^ω^ლ)北海道粒貝,非常之脆口,鮮甜。 ლ(^ω^ლ)金目鯛呢!在日本食過煎嘅,也食過 shabu shabu 金目鯛魚,因為常常在日本料理店中出現。 而刺身壽司都係第一次食,白身魚肉,肉質爽口、鮮甜美味,食落口感十足。 ლ(^ω^ლ)燒白子, 中規中矩。 ლ(^ω^ლ)北海道北寄貝,好大隻,好鮮甜。 ლ(^ω^ლ)黑鯥配螢光魷魚, 聽說螢光魷魚活躍於春季,在夜間會發出青白色光,非常美麗,口感非常特別。 ლ(^ω^ლ)鯖魚卷,肉味濃且油份高。用紫菜捲著配幾粒蔥花,不錯! ლ(^ω^ლ)鰤魚,連個名都係第一次聽,肉質甜美,脂膏豐腴,入口即能融化在舌尖之上,是又係日本料理裏的頂級食材。
ლ(^ω^ლ)北海道粒貝,非常之脆口,鮮甜。
ლ(^ω^ლ)燒白子, 中規中矩。
ლ(^ω^ლ)北海道北寄貝,好大隻,好鮮甜。
2023-04-03 95 浏览
前幾日男朋友終於同我去食Omakase,好開心👏🏻終於到我食到啦❗️今次呢間日本清酒藏所想試好耐,果然無令我失望🥰第一款💖時令的右口魚邊,肉質爽嫩,而且仲要油脂含量好豐富,邪惡又美味。第二款💖大拖羅入口無渣,因此能做到入口即溶化嘅完美口感,仲要相當肥美。第三款💖 鰤魚背,肉質比較有咬口,食落味道唔會腥。第四款 💖赤貝賣相顏色光澤亮麗,食落肉質爽厚,鮮味十足。其實仲有其他嘢食,但我掛住食已經放棄咗影相,所以無影到,不過全部都好食無伏,值得一試🥰咁高品質呢個套餐都就係$980🫡
第三款💖 鰤魚背,肉質比較有咬口,食落味道唔會腥。
第四款 💖赤貝賣相顏色光澤亮麗,食落肉質爽厚,鮮味十足。

2023-04-03 85 浏览
我細佬真係大個仔啦!終於帶女朋友同我哋一家一齊食飯啊!佢女朋友仔同埋佢仲要請我哋食咗一餐好豐富嘅晚餐添🫡🐥玉子燒🌈淺黃色嘅玉子燒賣相普普通通,但係識落考就知道係超級正宗!一嚟雞蛋非常嫩,二嚟超級重蛋香味,而且有甜絲絲嘅感覺。🍵綠茶餅🌈呢個甜品已經配上雲呢拿雪糕,免頭仲有用甘酒製成嘅抹茶醬食落去有少少苦澀嘅味道但係一啲都唔肥膩。♥️赤貝🌈一食落口,就知道真係揀咗一啲好新鮮嘅食材!因為食落口已經有一種鮮甜味流傳於口中。🐋間八魚🌈呢一款與平時好似比較少食!食落去味道一流,我覺得中間加咗少少Wasabi更加能夠提升鮮味。🐠大拖羅🌈大拖羅雖然有少少筯但係完全冇咗愛食用,仍然都係非常肥美。🌯吞拿魚蓉卷🌈吞拿魚蓉都係好正㗎 !同我哋平時食開嘅,唔通淨係講顏色已經鮮色少少,食落去好綿密嘅口感,真係令我流連忘返。
🐥玉子燒🌈
🍵綠茶餅🌈
♥️赤貝🌈
🐋間八魚🌈
🐠大拖羅🌈
大拖羅雖然有少少筯但係完全冇咗愛食用,仍然都係非常肥美。
🌯吞拿魚蓉卷🌈
2023-04-03 88 浏览
行街中發現一間食日本野🔹門口以深灰為主題🔹室外有少量雅座🔹門口望咗一陣餐牌,價錢算合理🔹大部份都是omakase 🔹感覺都幾高級🔹價錢又不算貴🔹所以決定試一試 $980 餐來講,味道算上等🔹環境黎講都企理、衛生,店員都有服務,上菜速度正常,傾吓計又食吓野不錯選擇🔹份量夠飽有突玉子燒🔹係呢度食野真係抵食又好評,呢個玉子燒真係有質素,玉子表層最好味,而且有濃縮既蛋味,又唔會太過甜,恰到好處,食多舊都唔會‘淛’赤貝🔹好新鮮好新鮮,首先睇佢色澤鮮艷,全塊顏色好平均,而且都有厚度,完全唔係偷工減料,比足料喎,真係好鮮 鰤魚背🔹好開心,因為真係好食,好有佢本身既魚香味,而且唔係非常腥果種,仲有佢手握珍珠米真係無得頂,額外要講,呢度既Wasabi都係真材實料,有辣味 右口魚邊🔹估唔到佢呢個係一塊塊咁食,我就鍾意卷埋一舊,食到口感好好,啲魚都係好新鮮,好似我上年去日本食果種口味,一模一樣,咁既價錢食到咁優質既野,好抵 𩶘魚魚湯🔹一上到枱熱辣辣有煙出,䲞魚味好香仲有少少魚肉之類,原汁原味,唔係出面果種味精湯,呢個真係煲出來,大愛阿 今次係我一個人食完既意見🔹下次會叫埋朋友 新鮮度🔹🔹🔹🔹🔹味道度🔹🔹🔹🔹
玉子燒🔹

今次係我一個人食完既意見🔹下次會叫埋朋友

新鮮度🔹🔹🔹🔹🔹
味道度🔹🔹🔹🔹🔹
2023-03-30 176 浏览
呢間日本清酒藏所係銅鑼灣百德新街,裝修雅致,坐得好舒服。今次我就試佐$980既set,總共有16道食物,由前菜到刺身到熱食到壽司到甜品,好豐富,食完一定夠曬飽呀🤫前菜方面我特別中意北海道水八爪魚🐙八爪魚好鮮甜,好爽脆,醬汁係好淡既自製醬汁,少少咸,更加帶出八爪魚既鮮味,伴碟既蕃茄都係日本直送既,好新鮮好好味呀!熱食方面有好特別既天婦羅帆立貝拼松葉蟹肉🦀帆立貝炸得外脆內軟,鮮甜既貝味係口入面爆發出黎,加上天婦羅上面新鮮既蟹肉,真係好好味呀,口感好豐富,好鮮好正!壽司方面我特別中意鰤魚背同埋深海池魚🍣兩件都好鮮味,魚肉係平時比較少食既,但原來都好好食,好鮮好嫩滑,完全唔腥,深海池魚仲有啲調味有啲梅子係魚上面,味道更有層次!
呢間日本清酒藏所係銅鑼灣百德新街,裝修雅致,坐得好舒服。

今次我就試佐$980既set,總共有16道食物,由前菜到刺身到熱食到壽司甜品,好豐富,食完一定夠曬飽呀🤫