2022-10-31 899 浏览
今日嚟到位置超方便嘅旺角海鮮菜館,其實食海鮮好簡單,只要唔好俾人劏同食材新鮮就得。我哋一行二人叫左$298套餐。⭐️旺角六小福(六選二)有得簡白灼韭菜花、海蜇絲、水魷魚、鮮豬脷、鮮豬肚同鮮粉腸,我哋就食咗爽口嘅海蜇、同水魷魚🦑 本身呢兩個食材冇乜味,主要食口感,簡單蘸調配好的辣椒豉油,就ok。⭐️湯套餐有兩款中湯可以選擇,包括杏汁花膠豬肺湯汁同胡椒豬肚雞湯。我叫左前者,佢嘅杏仁味突出味,味道清甜🥰秋冬滋潤養顏首選。⭐️招牌油浸虎衫斑好正,成條炸到脆卜卜,好考廚師技術,火候啱啱好,外層香脆,魚肉嫩滑,一啲腥味都冇,而且幾大條,我地食到尼到已經飽左🤣⭐️豆豉果皮蒸南非鮑⭐️蒜蓉粉絲蒸日本元貝元貝勁大粒厚肉,佈滿蒜蓉粉絲,非常惹味🔥鮑魚肉質彈牙,火候啱啱好,唔會好似咬擦子膠咁😋上菜速度快,店員會留意我哋幾時食完一味餸,食完/差不夠食完一道先會上另一道,不得不讚傳統老店所訓練出嚟員工嘅細心❤️

⭐️旺角六小福(六選二)

⭐️湯

⭐️招牌油浸虎衫斑

⭐️豆豉果皮蒸南非鮑
⭐️蒜蓉粉絲蒸日本元貝

2022-10-30 737 浏览
今日主要係同朋友慶祝生日,預先訂咗位去到都唔使等,坐低咗之後睇咗下餐牌,跟住都有過嚟介紹,老闆話大部份人都係叫套餐,咁就即管試吓啦,另外今日比較多人因為有兩圍人搞緊生日,所以都比較嘈,但老闆娘後尾都話今日真係唔係咁好意思,平時無咁嘈,但整體菜式唔錯,換碟加水都快手,侍應有留意眼神有冇需要,唔會話好忙無人理,有加一但冇收切餅費,如果太子同旺角附近黎講,又想食海鮮呢個係一個唔錯嘅選擇,係性價比幾高嘅一間菜館
旺角六小福
生日
旺角六小福
白胡椒龍蝦粉絲煲
蒜蓉粉絲蒸日本元貝
原來唔洗去到鯉魚門或者西貢都可以食到生猛游水海鮮🐟 屋企人揀咗位於旺角嘅❣️旺角海鮮菜館❣️食晚飯,去到門口已經見到大大個海鮮缸放住各種海鮮,魚、龍蝦、瀨尿蝦、蟹,全部都好生猛,就知道呢餐一定唔錯😍◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*旺角三人海鮮餐 HKD298pp✨旺角六小福(六選三)白灼韭菜花|白灼海哲絲|白灼水魷魚白灼鮮豬脷|白灼鮮豬肚|白灼鮮粉腸✨杏汁花膠豬肺湯/胡椒豬肚雞湯✨招牌油浸/清蒸虎杉斑✨蒜蓉粉絲蒸日本元貝✨豆豉果皮蒸南非鮑魚✨薑蔥霸王雞✨上湯浸時蔬✨精美私房甜品◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 胡椒豬肚雞湯將胡椒味發揮得淋漓盡致嘅湯品🥣 聞落去已經係滿滿胡椒味,飲落去帶少少辣,非常暖胃。湯非常足料,豬肚煮得啱啱好,爽脆有咬口又唔會韌,飲完個湯都飽飽地。👍 蒜蓉粉絲蒸日本元貝一人一隻日本元貝,上枱見到元貝肉比大量蒜蓉同粉絲埋住😌 元貝肉鮮甜,而且充滿蒜蓉香🤤 記得記得要食哂啲超入味嘅粉絲,除咗蒜蓉香仲盡吸元貝精華。👍 豆豉果皮蒸南非鮑魚同樣一人一隻🥰鮑魚食得出好新鮮,肉質彈牙有咬口,而且有滿滿果皮同豆豉味,又香又好味。餐廳好貼心咁係鮑魚面𠝹咗幾

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

旺角三人海鮮餐 HKD298pp

✨旺角六小福(六選三)
白灼韭菜花|白灼海哲絲|白灼水魷魚

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 胡椒豬肚雞湯

👍 蒜蓉粉絲蒸日本元貝

👍 豆豉果皮蒸南非鮑魚
同樣一人一隻🥰鮑魚食得出好新鮮,肉質彈牙有咬口,而且有滿滿果皮同豆豉味,又香又好味。餐廳好貼心咁係鮑魚面𠝹咗幾刀,令鮑魚更入味。

📍旺角海鮮菜館
旺角洗衣街153號地舖
2022-10-28 351 浏览
今次同天蠍寶寶去左食海鮮,叫左個套餐,價錢都合理味道唔錯三人海鮮餐 $298/位,逢星期日至四供應,包咗白灼小食,湯,鮑魚,霸王雞,元貝,時菜同魚自灼海蜇,自灼魷魚,白灼韭菜花三人餐可以六款揀三個白灼嘅小食,呢三個裏面我覺得魷魚最好食,海蜇食得多白灼就真係第一次,但都係爽口冇咁油膩唔錯。韭菜花平時食餃子就食得多,就咁食原來都幾爽口湯:湯有兩款,上杏汁豬肺湯,胡椒豬肚湯因為一人一碗嘅關係我哋兩款都試咗,我個人比較鍾意飲豬肺湯而朋友就覺得豬肚湯好飲啲,兩隻都好香好夠味,杏汁又唔會話超級濃到飲唔到,兩個湯都好啱暖身豆豉果皮蒸南非鮑鮑魚都算有咬口大隻,加咗果皮落去令到成個鮑魚個味更加香霸王雞(例牌)唔好睇小佢例牌以為好少,份量每人都識到3-4件,而且雞都幾滑蒜蓉粉絲蒸日本元貝元貝都大粒,唔會蒸過龍上湯浸時蔬最鍾意食上湯時菜,比較清淡唔會油膩好健康(清蒸)虎杉斑估佢唔到條魚都幾大條,三個人食份量超足料最後仲有個甜品,當天係陳皮紅豆沙,食完中菜再食甜品全餐都好滿足,位置唔大但係喺旺角好方便就腳,啱晒一家人嚟食,我見好多人都要book位所以建議book位再嚟
今次同天蠍寶寶去左食海鮮,叫左個套餐,價錢都合理味道唔錯

自灼海蜇,自灼魷魚,白灼韭菜花

湯:湯有兩款,上杏汁豬肺湯,胡椒豬肚湯

豆豉果皮蒸南非鮑
鮑魚都算有咬口大隻,加咗果皮落去令到成個鮑魚個味更加香

霸王雞(例牌)

蒜蓉粉絲蒸日本元貝
元貝都大粒,唔會蒸過龍

上湯浸時蔬
最鍾意食上湯時菜,比較清淡唔會油膩好健康

(清蒸)虎杉斑
估佢唔到條魚都幾大條,三個人食份量超足料

2022-10-26 2748 浏览
《鑊氣海鮮三人餐🌊》———————————————-#旺角海鮮菜館 🔥-早排同屋企人食飯,去咗呢間旺角海鮮中菜館,海鮮種類豐富又海鮮,重點係價錢親民好抵食😍 小店裝修典雅帶懷舊風,但地方唔算大,而且人氣好旺,所以我哋嚟之前都有book定位🤤-🧧 旺角六小福先嚟前菜,可以係六小福當中揀3款,包括白灼韭菜花、海蜇絲、水魷魚、鮮豬脷、鮮豬肚同鮮粉腸,我哋就食咗爽口嘅海蜇、無腥味嘅白灼豬肚同彈牙嘅水魷魚🦑-套餐有兩款中湯可以選擇,杏汁花膠豬肺湯汁嘅杏仁味突出味,味道清甜😛 而胡椒豬肚雞湯就比較濃烈,飲完暖笠笠🖤 -🎣 招牌油浸虎衫斑餐廳提供兩種煮法,可以清蒸可以油浸~油浸火候啱啱好,外層香脆,魚肉嫩滑,層次好豐富,而且好大條,淨係食條魚都飽🤣-接住落嚟仲有兩款海鮮,元貝勁大粒厚肉,上面佈滿蒜蓉粉絲,非常惹味🔥而豆豉果皮蒸南非鮑魚肉質彈牙,一啲都唔韌,上面帶點豆豉同果皮嘅香味,帶出鮑魚嘅鮮味😋-三人餐仲有薑蔥霸王雞,肉質嫩滑,雞皮爽彈,蔥油香突出~再嚟個上湯浸時蔬,食返條菜平衡一下,最後以綠豆沙呢款甜品作結,大滿足!-⭐價錢參考:(另收加一)旺角三人海鮮餐: $298/位🍌抵deal 指數:8/
《鑊氣海鮮三人餐🌊》
———————————————-
#旺角海鮮菜館 🔥
🧧 旺角六小福
🎣 招牌油浸虎衫斑
⭐價錢參考:(另收加一)
旺角三人海鮮餐: $298/位
🍌抵deal 指數:8/10
2022-10-23
2022-10-22 333 浏览
出街食海鮮除左驚海鮮價畀人劏外就係驚貨不對辦所以今次約朋友去左呢間海鮮菜館食海鮮菜館套餐明碼實價點菜前就已經大約估計到個價錢免除左好多不必要嘅麻煩今次叫嘅套餐幾啱我清淡為主白灼、清蒸及上湯浸能夠食得出各種食材既鮮甜味六揀三嘅前菜全部都係白灼三款簡單配搭少少調味食嘅就係食物本身味道如果覺得啖口每位都配有辣豉油調味湯就有兩款選擇而我就揀左胡椒豬肚湯呢碗湯入口相當舒服唔會被胡椒奪走所有味道豬肚亦處理得幾好唔會有怪味道豬肚一咬就斷火喉相當足夠豆豉果皮蒸南非鮑蒜蓉粉絲蒸日本元貝彈牙 鮮甜最初以為都只用蒜去處理但鮑魚用豉汁果皮去處理而元貝就用蒜茸去整火喉剛好唔會過熟至於清蒸虎杉斑時間掌握都不錯魚肉近骨位置熟度剛剛好整條魚起骨都好容易魚係一定要襯熱食先係最好食魚肉配上少少蔥絲再沾上少少蒸魚豉油一次過放入口非常滿足一啲腥味都冇起肉兩三轉基本上就可以食完一邊至於霸王雞雞肉相同嫩滑因為已經做好調味所以都唔需要另外沾醬汁而上湯浸時蔬唔知係唔係用左杞子去整聞去好似有少少似藥膳嘅感覺菜心入口爽脆鮮甜整體味道同用餐體驗都相當不錯呢間菜館服務幾好在有限空間內主動提供多一張圓櫈放袋了解客人嘅需要而上菜方面唔知係因為我
出街食海鮮

畀時間食客食完才上另一款
確保襯熱食到每一碟餸菜
2022-10-16
2022-10-19 330 浏览
旺角健康海鮮中菜館今日放工想去食海鮮中菜,發現自己超級耐冇食了。行行下見到呢間個名幾特別,而且海鮮好似幾高質,就嚟咗試吓~中菜餐廳環境細小,座位不多,晚上很熱鬧,記得book枱。茶位$15@位,前菜小食花生🥜$16,另收+1服務費見到好多人都食套餐,我今日都揀咗閒日三人海鮮餐 $298/位,逢星期日至四都有,感覺套餐抵食啲,包羅萬有,清蒸虎杉斑、蒜蓉粉絲蒸日本元貝、豆豉果皮蒸南非鮑魚...見到都流晒口水啊。今次揀呢個套餐主要係白灼和清蒸海鮮,原汁原味,比較健康。前菜六選三白灼小食,我揀咗:彈牙海蜇、自灼魷魚、白灼韭菜花,爽口韭菜味濃郁有驚喜前菜仲有個足料暖胃中湯飲:杏汁豬肺湯和胡椒豬肚湯,好香豆豉果皮蒸原隻南非鮑魚好彈牙好多炸蒜蓉配爽口粉絲蒸大隻日本元貝好鮮甜,彈牙元貝必食薑蔥霸王雞(例牌)原汁原味,皮厚肉嫩,喜歡可以自己沾豉油清蒸大大條虎杉斑,肉質厚實,滿滿健康的蛋白質上湯浸時蔬煮出來的菜心好清甜又健康、感覺無咩味精最後有碗陳皮黃豆沙糖水埋尾,煲到好腍完全唔洗咬,岩曬一家大細黎食服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
旺角健康海鮮中菜館

前菜仲有個足料暖胃中湯飲:杏汁豬肺湯和
胡椒豬肚湯,好香

豆豉果皮蒸原隻南非鮑魚好彈牙

好多炸蒜蓉配爽口粉絲蒸大隻日本元貝好鮮甜,彈牙元貝必食

薑蔥霸王雞(例牌)原汁原味,皮厚肉嫩,喜歡可以自己沾豉油

清蒸大大條虎杉斑,肉質厚實,滿滿健康的蛋白質

上湯浸時蔬煮出來的菜心好清甜又健康、感覺無咩味精

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-10-16
2022-10-18 231 浏览
I've been to Mongkok Seafood Restaurant many times. Usually go there for their supper menu because of the cheap prices and good quality. Saw their new economical dinner set $298/person and invited my parents to try.Signature small dishes were up to standard as always. Tender pork tongue, well-prepared small intestines and crunchy jellyfish.They offered two choices of soup. Almond pork lung soup with fish maw - Chinese classic that was nourishing. Peppercorn chicken soup with pork tripes - clear

They offered two choices of soup. Almond pork lung soup with fish maw - Chinese classic that was nourishing. Peppercorn chicken soup with pork tripes - clear, slightly spicy and aromatic.

Steamed South African abalone and Japanese scallop were perfectly cooked. The abalone was easy to chew. Best thing about the scallop dish was the vermicelli noodles that had soaked up all the umami and garlic sauce.

Steamed grouper and chicken were topped with tons of raw shredded scallions. Wish they put ginger as well! Huge grouper, more than enough for us to share. Chicken included breast and wing. So much meat that we couldn't finish.

Choy sum were soft and sweet. Sauteed in a flavorful stock probably made with dried seafood.

Red bean soup with dried tangerine peel was sandy and not too sweet.

If you are a big eater, this menu will absolutely satisfy your stomach. The manager is drafting a new menu for winter so I advise you to try this limited discounted menu asap!
2022-10-18 269 浏览
今次黎到呢間旺角海鮮菜館食晚飯~~佢地提供多款套餐🍱,正好可以俾小家庭試到唔同海鮮~星期日至四仲有優惠價,超抵呢❤️❤️-🦀旺角二人海鮮餐 $298/位✨📍旺角六小福我地揀左白灼韭菜花🥬同白灼水魷魚🦑~~韭菜花口感爽脆、水魷魚煙韌,蘸少少辣椒豉油食好正👍🏻👍🏻📍胡椒豬肚雞湯胡椒味道突出,而且好香~~飲完個胃暖笠笠,而家天氣飲就最啱🔥🔥📍避風塘炒蟹(+$250)餐廳選用大肉蟹🦀,賣相好靚!!蟹肉質感爽滑,鮮味十足!份量仲好多😍😍避風塘味道香香辣辣🌶️,蒜粒又夠酥脆!整體好惹味,推薦大家試試🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️📍蒜蓉粉絲蒸日本元貝日本元貝大大粒,鮮甜爽彈~~粉絲吸滿元貝精華同蒜香,食完好開胃❤️❤️📍豆豉果皮蒸南非鮑魚鮑魚蒸到啱啱熟,口感好彈牙!!面層鋪滿豆豉粒同果皮絲,鹹鹹香香好送飯😋😋📍翡翠金沙蝦球蝦球炸皮夠薄,外層沾滿鹹蛋黃醬,望落好吸引~~而且廚師已經將蝦球去殼,一啖擺落口最滿足🤤🤤仲可以將下層既西蘭花蘸醬食,更加邪惡呢!!📍精美私房甜品是日甜品係綠豆沙,口感綿滑好足料~~作為今餐既完結夠哂perfect🥰🥰
今次黎到呢間旺角海鮮菜館食晚飯~~
🦀旺角二人海鮮餐 $298/位✨

📍旺角六小福
我地揀左白灼韭菜花🥬同白灼水魷魚🦑~~
韭菜花口感爽脆、水魷魚煙韌,蘸少少辣椒豉油食好正👍🏻👍🏻

📍胡椒豬肚雞湯
胡椒味道突出,而且好香~~
飲完個胃暖笠笠,而家天氣飲就最啱🔥🔥

📍避風塘炒蟹(+$250)
餐廳選用大肉蟹🦀,賣相好靚!!
蟹肉質感爽滑,鮮味十足!份量仲好多😍😍

📍蒜蓉粉絲蒸日本元貝
日本元貝大大粒,鮮甜爽彈~~
粉絲吸滿元貝精華同蒜香,食完好開胃❤️❤️

📍豆豉果皮蒸南非鮑魚
鮑魚蒸到啱啱熟,口感好彈牙!!
面層鋪滿豆豉粒同果皮絲,鹹鹹香香好送飯😋😋

📍翡翠金沙蝦球
蝦球炸皮夠薄,外層沾滿鹹蛋黃醬,望落好吸引~~
而且廚師已經將蝦球去殼,一啖擺落口最滿足🤤🤤
仲可以將下層既西蘭花蘸醬食,更加邪惡呢!!

📍精美私房甜品
是日甜品係綠豆沙,口感綿滑好足料~~
作為今餐既完結夠哂perfect🥰🥰
2022-10-17 192 浏览
是否相信用298的價錢食到豐富的海鮮餐,答案就在旺角海鮮館,而且是週日晚上。食館面積不大,侍應招呼周到。前菜六小福,我們揀了白灼粉腸,豬脷和海哲絲,湯有胡椒豬肚雞湯和杏汁花膠豬肺湯,我覺得兩款湯都不錯,在乾燥的天氣下喝杏仁湯很滋潤。主菜有一條蒸石班,豉汁蒸鮑魚,霸王雞和上湯浸時蔬,石班魚鮮嫩,蒸鮑魚很彈牙配以豉汁,味道很夾,上湯菜最好,湯內有杞子,菜心很鮮甜,最後便是甜品。你看用這價錢享受這麼豐富的晚餐是否物超所值,有時間可以去試試。因為是推廣期,過了就不會是這價錢。

食館面積不大,侍應招呼周到。
因為是推廣期,過了就不會是這價錢。
2022-10-17 2035 浏览
.🌃 食肆為老牌中菜館, 主打海鮮小菜, 位於旺角洗衣街, 餐廳設計以古典優雅為主 , 枱與枱之間很寬闊, 空間感大, 令客人份外寫意。.🌃 今次小編進食係晚市時段, 餐廳提供 旺角三人海鮮餐, 價錢每位只需298,就食到好豐富嘅海鮮大餐。.🥗 旺角六小福 (六選三)👉 小編選了白灼鮮豬肚, 白灼水魷魚, 白灼海蜇絲, 食落都好爽口彈牙, 作為前菜十分不錯。.🍜 杏汁花膠豬肺湯👉 杏汁味幾濃郁, 有滋補清潤嘅感覺, 仲有名貴嘅花膠,而豬肺幾軟淋唔錯。.🐟 清蒸虎杉斑👉 虎杉斑好大條, 以豉油薑蔥清蒸, 火喉控制恰到好處, 魚肉肉質嫩滑, 清蒸方法可以容易食到魚嘅鮮味。.🍲 蒜蓉粉絲蒸日本元貝👉 採用肥美嘅日本元貝, 加上海鮮 既招牌配料蒜蓉粉絲, 十分之惹味。.🍲 豆豉果皮蒸南非鮑魚👉 賣相好靚, 南非鮑魚肉質爽口彈牙, 加上豆豉嘅鹹香味, 同埋果皮嘅清香互相輝映, 層次感覺提升。.🐔 薑蔥霸王雞👉 雞件肉質嫩滑, 配搭滿滿嘅薑蔥絲一齊食, 實在不錯嘅配搭選擇!.🥗 上湯浸時蔬👉 上湯浸菜心, 菜心幾爽口唔老,加上唔少大蒜, 食到濃郁嘅蒜香味.🍜 綠豆沙👉 味道唔算太甜, 作為飯

🥗 旺角六小福 (六選三)

🍜 杏汁花膠豬肺湯

🐟 清蒸虎杉斑

🍲 蒜蓉粉絲蒸日本元貝

🍲 豆豉果皮蒸南非鮑魚

🐔 薑蔥霸王雞

🥗 上湯浸時蔬

🍜 綠豆沙
👉 味道唔算太甜, 作為飯後甜品適合不過。
📍 旺角海鮮菜館
旺角洗衣街153號地舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
旺角海鮮菜館 📍旺角洗衣街153號地舖呢排睇開 @lemonmediahk 見佢介紹呢間係旺角海鮮中菜館禁就帶埋屋企兩老一齊來試下晚市套餐👍🏻海鮮餐先$298/位~有湯又海鮮🦞好抵食。旺角六小福前菜有六款白灼既菜式比你簡3款簡左水魷魚、豬肚同埋海蜇絲配埋辣椒豉油~👍🏻。杏汁花膠豬肺湯杏汁味出,飲落好清甜~每碗湯好足料好岩宜家天氣飲~潤一潤。豆豉果皮蒸南非鮑魚 /位一隻豆豉同果皮配搭更能帶出鮮味鮑魚食落爽口彈牙。蒜蓉粉絲蒸日本元貝 /位一隻元貝大隻又鮮甜~配上粉絲+蒜蓉好香。清蒸虎杉班。上湯浸時蔬我簡左菜芯~配埋杞子、蒜頭清清地~菜芯爽口👍🏻。霸王雞例牌🤭雞肉好嫩滑~但食之前幾款菜已經好飽最尾食唔哂打包~。薑汁番薯糖水好夠薑味✨🤤正加埋一~計埋茶位~每人三百幾蚊/位~好抵食❤️
旺角海鮮菜館
📍旺角洗衣街153號地舖

呢排睇開 @lemonmediahk
見佢介紹呢間係旺角海鮮中菜館
禁就帶埋屋企兩老一齊來試下晚市套餐👍🏻
海鮮餐先$298/位~有湯又海鮮🦞好抵食

。旺角六小福
前菜有六款白灼既菜式比你簡3款
簡左水魷魚、豬肚同埋海蜇絲
配埋辣椒豉油~👍🏻

。杏汁花膠豬肺湯
杏汁味出,飲落好清甜~每碗湯好足料
好岩宜家天氣飲~潤一潤

。豆豉果皮蒸南非鮑魚 /位一隻
豆豉同果皮配搭更能帶出鮮味
鮑魚食落爽口彈牙

。蒜蓉粉絲蒸日本元貝 /位一隻
元貝大隻又鮮甜~配上粉絲+蒜蓉好香

。清蒸虎杉班

。上湯浸時蔬
我簡左菜芯~配埋杞子、蒜頭
清清地~菜芯爽口👍🏻

。霸王雞例牌
🤭雞肉好嫩滑~但食之前幾款菜已經好飽
最尾食唔哂打包~

。薑汁番薯糖水
好夠薑味✨🤤正

加埋一~計埋茶位~
每人三百幾蚊/位~好抵食❤️
《旺角三人海鮮餐》人均$298三款小食、一款湯、五款餸和中式甜品 ========================================== 餐廳環境乾淨衛生,上菜前會先有一小碗花生以及每人一小碗辣椒豉油。點了一個《旺角三人海鮮餐》,人均$298(另收茶位,茶芥花生及加一服務費),套餐包括六選三的前菜、湯、海鮮和甜品。 🔅旺角六小福(六選三)(前菜)白灼海哲絲海哲切得很大片,爽脆且有口感。 白灼鮮豬脷口感不會太乾,如果覺得味道不夠可以沾一些辣椒豉油。 白灼鮮粉腸 🔅胡椒豬肚雞湯每人一盅,胡椒味很濃郁,豬肚份量很多,而且也很嫩滑。 🔅招牌清蒸虎杉班大量蔥白和薑絲,魚肉雪白,肉質嫩滑且緊緻,配上薑絲一起食,味道更上一層樓。 🔅蒜蓉粉絲蒸日本元貝大量的蒜蓉和粉絲,蒜蓉味道很香,粉絲濕潤,不會太乾身,兩者的調味恰到好處,元貝新鮮。 🔅豆豉果皮蒸南非鮑魚有少量豆豉鋪在鮑魚上面,果皮味道不會太重,鮑魚新且彈牙。 🔅薑蔥霸王雞有大量的薑蔥,雞肉嫩滑且有口感。 🔅上湯浸時蔬上湯加入了杞子、芹菜,味道鮮甜,而且菜心鮮嫩。 🔅精美私房甜品甜品是每人一小碗陳皮紅豆沙,紅豆煮得夠軟,味道不會太甜。
《旺角三人海鮮餐》人均$298
三款小食、一款湯、
五款餸和中式甜品

====================
======================

🔅旺角六小福(六選三)(前菜)

白灼海哲絲
海哲切得很大片,爽脆且有口感。

白灼鮮豬脷
口感不會太乾,如果覺得味道不夠可以沾一些辣椒豉油。

白灼鮮粉腸

🔅胡椒豬肚雞湯
每人一盅,胡椒味很濃郁,豬肚份量很多,而且也很嫩滑。

🔅招牌清蒸虎杉班

🔅蒜蓉粉絲蒸日本元貝

🔅豆豉果皮蒸南非鮑魚
有少量豆豉鋪在鮑魚上面,果皮味道不會太重,鮑魚新且彈牙。

🔅薑蔥霸王雞
有大量的薑蔥,雞肉嫩滑且有口感。

🔅上湯浸時蔬
上湯加入了杞子、芹菜,味道鮮甜,而且菜心鮮嫩。

🔅精美私房甜品
甜品是每人一小碗陳皮紅豆沙,紅豆煮得夠軟,味道不會太甜。
2022-10-13 101 浏览
放假帶屋企人食下中菜,呢間系之前有朋友食過話好味,所以一早book定位帶屋企人食下,果然朋友無介紹錯,屋企人食完都大讚!我地叫左個3人套餐,以每位價錢計起,$298一位,加一茶錢需要另計。套餐有前菜、海鮮、雞、菜等等,3個人食份量十足。旺角六小福,6款揀3款。白灼海哲絲海哲同一般既吾同,呢度用既系海哲頭,一片片而吾系一條條個種,口感比較爽。白灼鮮豬肚豬肚好入味,但咬落去硬左少少。白灼鮮粉腸平時我較少食粉腸,因為味道偏苦,但呢度既粉腸無苦味,質感厚身又軟。套餐提供2款湯揀,一人一碗,可以隨住個人喜好揀,幾好。杏汁花膠豬肺湯好多人都話清洗豬肺好麻煩,所以好少會煲黎飲,難得呢度有就叫黎飲下!呢個湯好足料,杏汁味濃,湯較為傑身,豬肺無膻味,仲有啲菜膽。宜家秋風起,再加上疫情期間,飲呢類湯可以補肺止咳,非常有益!胡椒豬肚雞湯胡椒味十分重,驅寒一流!豬肚份量都幾多。蒜蓉粉絲蒸日本元貝炸蒜同粉絲都好多,啲粉絲幾靚,幾有咬口。元貝大大粒,幾有鮮味。豆豉果皮蒸南非鮑魚鮑魚系魚缸拎出嚟煮,夠新鮮,以豆豉方式去蒸,簡單就帶出鮑魚既鮮味,鮑魚易咬。招牌油浸虎杉斑呢條魚都系即時系魚缸拎去煮,以特別既油浸方式,將

旺角六小福,6款揀3款。

白灼海哲絲

白灼鮮豬肚
豬肚好入味,但咬落去硬左少少。

白灼鮮粉腸

套餐提供2款湯揀,一人一碗,可以隨住個人喜好揀,幾好。

胡椒豬肚雞湯
胡椒味十分重,驅寒一流!豬肚份量都幾多。

蒜蓉粉絲蒸日本元貝
炸蒜同粉絲都好多,啲粉絲幾靚,幾有咬口。

元貝大大粒,幾有鮮味。

豆豉果皮蒸南非鮑魚

招牌油浸虎杉斑
呢條魚都系即時系魚缸拎去煮,以特別既油浸方式,將條魚炸完再淋上熟油,魚肉好有質感,魚皮夠厚,炸完好有平時炸魚皮既口感,非常推介。

薑蔥霸王雞
雞既份量夠大,4個人食都可以,雞肉都算滑,而且吾系好肥。

上湯浸時蔬
上湯味好濃,再加左甜甜既杞子同蒜頭粒,菜心變得更好食,啲菜都幾靚,絕對無求其。

仲有糖水薏米綠豆沙作為今餐既總結。

總捨黎講成餐飯都高質,宜家好多時去酒樓食,菜式都做得好求其,做吾到呢種味道。下次可以再同屋企人食過!

2022-10-12 92 浏览
食海鮮唔一定入屯門三x食,前幾日同媽咪去咗旺角到嘆海鮮🦐🐟我地叫咗二人海鮮餐,每位$298都幾抵食,而且海鮮種類都豐富😍旺角二人海鮮餐(週日至週四)1️⃣六小福(六選二):白灼海蜇:好爽口又入味!白灼豬肚:軟嫩又無腥味,沾了辣椒豉油仲好食😋2️⃣杏汁花膠豬肺湯:杏汁味唔算好勁岩哂我,味道清甜飲落去好舒服,豬肺好軟淋😍3️⃣清蒸虎杉斑:好大條,蒸既火候啱啱好,緊熟唔會生👍🏻魚肉好滑食到鮮味!4️⃣蒜蓉粉絲蒸日本元貝:元貝好厚肉,加埋我最鍾意嘅蒜蓉粉絲冇得輸啦🤣5️⃣豆豉果皮蒸南非鮑魚:肉質彈牙,連媽咪都話好易咬開👍🏻豆豉果皮唔算好重味,所以冇搶到鮑魚嘅鮮味。6️⃣翡翠金沙蝦球:炸到外脆內嫩,大蝦球被鹹蛋黃包住,咬落去好香,又唔會好油膩感!最後食埋碗綠豆沙好perfect👍🏻

旺角二人海鮮餐(週日至週四)
1️⃣六小福(六選二):
白灼海蜇:好爽口又入味!

白灼豬肚:軟嫩又無腥味,沾了辣椒豉油仲好食😋

最後食埋碗綠豆沙好perfect👍🏻