2024-01-25 469 浏览
- 窩蛋牛肉腸粉 -裏面有熟蛋、牛肉片、菜脯味道辣辣地出品嘅時候仲熱辣辣牛肉唔算多,但有其他配菜腸粉好滑 老闆仲好好人,送咗一杯熱豆漿俾我哋,啱啱好可以中和腸粉嘅辣味.- 招牌腸粉 -裏面有熟蛋、碎豬肉、生菜、菜脯味道有少少辣,醬汁偏多偏鹹窩打牛肉腸粉會被招牌腸粉好食.舖頭門面偏小 喺巷仔旁邊枱只有一張 要企喺度食或者外賣環境衛生不是太理想,間中有啲企位會漏水但食物質素是用心製作 腸粉餡料偏多有手工腸粉嘅獨特風味 總括而言,還是值得一試
- 窩蛋牛肉腸粉 -
裏面有熟蛋、牛肉片、菜脯
味道辣辣地
出品嘅時候仲熱辣辣
牛肉唔算多,但有其他配菜
腸粉好滑
- 招牌腸粉 -
裏面有熟蛋、碎豬肉、生菜、菜脯
味道有少少辣,醬汁偏多偏鹹
窩打牛肉腸粉會被招牌腸粉好食
舖頭門面偏小 喺巷仔旁邊
枱只有一張 要企喺度食或者外賣
環境衛生不是太理想,間中有啲企位會漏水
但食物質素是用心製作 腸粉餡料偏多
有手工腸粉嘅獨特風味
總括而言,還是值得一試
窩蛋牛肉腸粉
招牌腸粉(下)
2024-01-25
$25 (早餐)
窩蛋牛肉腸粉
2024-01-07 398 浏览
去咗間傳聞中嘅石磨腸粉店試吓佢哋嘅窩蛋鮮牛肉腸粉,食落去真係一絕,乜都唔輸咁好食!腸粉唔似我哋平時喺外面食到嗰種滑滑哋,呢款係皺皺哋嘅感覺,獨有一番風味。裏頭嗰些牛肉口感好實在,微微嘅嚼勁配上新鮮流心蛋,啖啖肉香,真係勁正!啲醬汁都唔錯,香濃得嚟唔會喧賓奪主,就算係飯堂背後嗰條巷,都令我心甘情願排隊等叫。下次我仲要試吓其他款嘅,諗住叫粟米牛肉腸,咁可以食到多啲唔同嘅口感同味道。啲老板嗌腸粉嗌得咁索味,我實在係忍唔住想喺度多講兩句讚佢哋哋。總之,呢度嘅腸粉確實唔止皺皺哋,味道都係好振奮人心㗎💥🍲👌。
2023-07-26 677 浏览
幾次都太晏經過,鋪頭已經關門,無機會試到。今次難得見到有開門,立即去買嚟食。🥢招牌腸粉第一次食當然要試招牌經典口味,腸粉入面有肉碎、蛋、菜、蔥及菜圃。腸粉係即叫即整,記得要預留多啲時間等。腸粉同醬汁分開裝,自己調較鹹度,因為我鍾意多汁,所以倒哂落去😆 不過就算我倒哂都唔會覺得好鹹👍🏻腸粉雖然皺皮但入口香滑,肉碎份量都算多,加埋其他配料就非常豐富,我最鍾意有菜圃,食落會多啲口感。見到鋪頭整咗個排行榜,列出頭三位最多人叫嘅腸粉款式,諗唔到揀邊款都可以參考下。

🥢招牌腸粉
腸粉係即叫即整,記得要預留多啲時間等。

2023-06-09 812 浏览
📍明興石磨腸粉📍營業時間:1.星期一放假2.星期二至六:700-14303.星期日:8:00-1430📍長沙灣/石硤尾📍小食店/腸粉/廣東小食 📍推介:🌟🌟🌟🌟.5/5超級推介呢間早餐腸粉😋😋😋,之前一直都想試,但係好可惜佢每日都淨係開到1430,咁啱有一次早上我係長沙灣,所以就特登過去買左三個腸粉☺️☺️我自己鍾意食石磨腸粉多過茶樓嘅滑腸粉,而呢間店嘅石磨腸粉係值得推介俾大家試下嘅😍😍😍我點左三個腸粉:1.招牌腸粉$252.雞蛋瘦肉腸粉(忘記價錢)3.窩蛋豬潤腸粉$25腸粉方面:全部腸粉都係即叫即整,十分新鮮🤩🤩,三個腸粉大概等左十五分鐘⌚️左右,我覺得腸粉嘅料夠多😚😚,腸粉十分嫩滑,係採用傳統式煮腸粉嘅廚具蒸煮。淋上秘制醬汁以及辣椒醬之後提升左腸粉嘅口感,就算我平時好少食辣我都有特登加啲辣椒落去調味😋😋😋原本仲想試埋個自家製餃子,但係可惜個日無餃子賣😫😫另外我有點左一支豆漿(💰10)係普通出面都買到嘅一支豆漿,唔係即磨豆漿,所以可以唔需要試🤣🤣🤣真係推介嘅一間小店‼️‼️‼️👅👅👅👅👅‼️‼️‼️‼️‼️最可惜係要外賣冇得堂食,所以唔係住附近嘅人就可能需要考慮下可以拎去邊到享用早餐腸粉啦,同埋淨係開到1
📍明興石磨腸粉
📍小食店/腸粉/廣東小食
📍推介:🌟🌟🌟🌟.5/5

我點左三個腸粉:
1.招牌腸粉$25
2.雞蛋瘦肉腸粉(忘記價錢)
3.窩蛋豬潤腸粉$25

腸粉方面:

原本仲想試埋個自家製餃子,但係可惜個日無餃子賣😫😫

最可惜係要外賣冇得堂食,所以唔係住附近嘅人就可能需要考慮下可以拎去邊到享用早餐腸粉啦,同埋淨係開到1430,所以如果平時要返工嘅人就需要禮拜六日呢啲時間先可以過去試下啦😢😢😢

服務:🌟🌟🌟🌟/5
食物質素:🌟🌟🌟🌟.5/5
環境:🌟🌟🌟/5
環境乾淨同埋店舖嘅玻璃貼左好多窩心提示以及教大家如何品嘗佢地嘅美食,雖然無得坐,但係有一張檯可以俾你企住擺檯面食的。
推介:🌟🌟🌟🌟.5/5

📍地點:長沙灣青山道443-445號祥利大廈8B&C號地舖
📍☎️:62783109

#amyhestia#hkfoodie#hkfood#amymau#腸粉#長沙灣#自家製#傳統廚具#breakfast#good#推介
又係公司附近每個月都會吃幾次每日新鮮製造腸粉🫶🏻會在客人面前即叫即整用傳統廚具蒸煮10分鐘淋上秘製醬汁🤩必須加點辣椒提升整個腸粉的風味多款腸粉配搭 更有套餐可以選擇☀️翡翠黃金蝦腸粉 $30彈牙的鮮蝦製作🦐人氣No.1之選☀️窩蛋鮮牛肉腸粉 $28可選擇流心蛋或者熟蛋牛肉份量絕對良心👀套餐仲可以加餃子同瑞士雞翼瑞士雞翼出乎意料超級好食需要提前一日預訂每份菜單都是老闆娘親手繪製充滿溫馨的感覺🏠不顯眼的小店 往往隱藏着大美味美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗📍 明興石磨腸粉 (長沙灣)長沙灣青山道443-445號祥利大廈8B&C號地舖營業時間:星期二至日 08:30-14:30人均消費:約$30-50
又係公司附近每個月都會吃幾次

充滿溫馨的感覺🏠
不顯眼的小店 往往隱藏着大美味

美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

📍 明興石磨腸粉 (長沙灣)
長沙灣青山道443-445號祥利大廈8B&C號地舖
營業時間:星期二至日 08:30-14:30
人均消費:約$30-50
2023-05-14 318 浏览
長沙灣 | 滑溜窩蛋石磨腸粉明興石磨腸粉𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 長沙灣青山道443-445號祥利大廈8B&C號地鋪𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)𖦞 窩蛋豬膶石磨腸粉· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·𖦞 窩蛋豬膶石磨腸粉 $25 轉套餐(+$15) 腸粉滑溜 富帶米香 配上蛋黃、自家醬汁 惹味鮮甜 豬膶爽口 薄片為主 而數量不少 連同香蒜、葱粒、菜脯 套餐配搭 餃子 野飲 早餐暖胃一流  · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·܀ ‎‎‎܀‎‎܀‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
長沙灣 | 滑溜窩蛋石磨腸粉

明興石磨腸粉

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
長沙灣青山道443-445號祥利大廈8B&C號地鋪

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
𖦞 窩蛋豬膶石磨腸粉

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
𖦞 窩蛋豬膶石磨腸粉 $25 轉套餐(+$15)
腸粉滑溜 富帶米香 配上蛋黃、自家醬汁 惹味鮮甜
豬膶爽口 薄片為主 而數量不少 連同香蒜、葱粒、菜脯
套餐配搭 餃子 野飲 早餐暖胃一流

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
܀ ‎
‎‎܀
‎‎܀
2023-05-03
$50 (早餐)
  • 窩蛋豬膶石磨腸粉
2023-01-08 655 浏览
第一次去買,同老板傾左兩句都幾啱傾,佢仲送左包羅漢果水俾我飲,真係幾有人情味。啲腸粉又滑又軟,仲要佢自制既腸粉汁加埋腸粉都好好食。好建議大家去試下!老板得一個人要一腳踢
2022-12-23 542 浏览
食過明興同荔枝角附近另一間石磨腸有次連續兩日食左依兩間,發現明興相對味道同配料都適中好多腸粉入面有菜有蛋,醬汁都係自己煮,炸蒜同辣椒醬都係自己整所以完全食得出好多心機係入面(睇落會以為個汁好重口味,但其實香味道都係由蔥同香油豉油煮過,就咁咩都無點,試過個豉油,咸味係淡過屋企支豉油,但香味好出,味道係岩岩好!唔會過咸/過淡)基本上夠膽分開醬汁同蒜蓉辣椒另上,真係食材係新鮮先會咁做食過另一間極度重口味,朝早食,又咸又辣,到晏晝成家人個胃都好唔舒服(成家人都算好食得辣)因為印象太深刻,所以專登上網揾明興睇下有無訪問片睇點知真係有,原來因為開係醫院附近,可以做下醫院外賣所以就明點解會無咁重口味,同有菜係入面,其實兩間石磨腸都好食,但係長遠黎講,明興真係會回頭食之前有次買唔到蝦腸,所以叫多左個豬潤其實平時麻麻地豬潤,但佢個豬潤唔鞋都唔粉,而且無奇怪味所以每次無蝦腸都會轉豬潤(次次想買蝦腸都sold out,希望揾次食到!)
食過明興同荔枝角附近另一間石磨腸
有次連續兩日食左依兩間,發現明興相對味道同配料都適中好多

腸粉入面有菜有蛋,醬汁都係自己煮,炸蒜同辣椒醬都係自己整
所以完全食得出好多心機係入面
基本上夠膽分開醬汁同蒜蓉辣椒另上,真係食材係新鮮先會咁做

因為印象太深刻,所以專登上網揾明興睇下有無訪問片睇
點知真係有,原來因為開係醫院附近,可以做下醫院外賣
所以就明點解會無咁重口味,同有菜係入面,

其實兩間石磨腸都好食,但係長遠黎講,明興真係會回頭食

之前有次買唔到蝦腸,所以叫多左個豬潤
其實平時麻麻地豬潤,但佢個豬潤唔鞋都唔粉,而且無奇怪味
题外话/补充资料: 同埋老細真係超好,有次買佢出左去買野,所以等左一陣,最後送左野飲俾我 而今次佢見個半熟蛋熟左小小(真係小小)再整多隻,番到屋企食其實真係無變熟蛋 但見到佢真係超有心!所以我地成家都好鐘意買佢腸粉食
2022-12-23
  • 招牌腸粉 窩蛋豬潤腸
2022-06-24 716 浏览
石磨腸粉控必食一個系招牌 一個系窩蛋鮮牛🐮🐮🐮🐮通常WhatsApp 佢地做好就去店裏拎 慳翻時間 啱哂我呢啲趕時間嘅人😎😎😎亦都可以叫gogovan 去拎😎
石磨腸粉控必食

一個系招牌

一個系窩蛋鮮牛🐮🐮🐮🐮

通常WhatsApp 佢地做好就去店裏拎
慳翻時間 啱哂我呢啲趕時間嘅人😎😎😎

亦都可以叫gogovan 去拎😎
2021-09-17 909 浏览
招牌腸粉「裏面有肉碎/蛋/生菜/蔥/菜,今次我㨂咗辣,辣椒/蒜蓉乾/醬汁全部另外裝,相當貼心,腸粉好滑/薄身,只點醬汁既話一開始會覺得好好食,食多幾啖就覺得有d寡,點埋辣椒醬就醒胃好多啦😉😉😉😉😉😉😉😉😉。」🥢蒸韮菜豬肉餃子「正宗皮薄餡靚🥰餡料好足料,咸淡適中,餃子皮薄身,加埋醬汁同蒜蓉乾,好食。」🥢凍蘋果雪梨茶/蜂蜜茉莉茶/豆漿「豆漿比較甜,另外兩款茶都比較口感清新,少少甜。」
招牌腸粉
🥢蒸韮菜豬肉餃子
🥢凍蘋果雪梨茶/蜂蜜茉莉茶/豆漿
「豆漿比較甜,另外兩款茶都比較口感清新,少少甜。」
2021-09-16
早餐
  • 蒸韮菜豬肉餃
  • 招牌腸粉
2021-09-09 557 浏览
係長沙灣返工,附近之前有間石磨腸都幾好食,但已經結業,不停係 OpenRice上面搵,最後搵到呢間,仲要評價唔錯,一於試下佢。叫咗份招牌腸粉 + 鍋貼4隻 + 蘋果雪梨茶。足料,好味 👍🏻👍🏻 唯一美中不足嘅係遠咗少少 and 收得比較早 😅

招牌腸粉  +  蘋果雪梨茶
2021-06-22
午餐
招牌腸粉  +  蘋果雪梨茶
2021-05-18 738 浏览
📍位置:門口勁隱蔽 係一條巷仔入面 做到1430就關門 想食就記得早啲去啦!!!!!我平時食開招牌腸粉 有肉有菜有蛋 真心好食 佢會加好多汁 有少少似食緊河粉咁我個人覺得佢嘅辣椒唔夠辣 鐘意食辣嘅就記得要叫多少少啦*\(^o^)/*都有試過韭菜餃 韭菜味好濃 好香 皮夠薄餡都幾多下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)喺明愛隔離 經過過話不妨試吓 不過要注意佢只做外賣 冇堂食位置㗎(´・_・`)
📍位置:

我平時食開招牌腸粉 有肉有菜有蛋
真心好食 佢會加好多汁 有少少似食緊河粉咁

都有試過韭菜餃 韭菜味好濃 好香 皮夠薄

2021-04-21 621 浏览
呢間良心小店一直係附近居民同上班族既早午餐之選,但點解唔係晚餐之選呢?係因為佢地既自製米漿通常下午前已經賣哂,如果有時我晚餐輕食都想會想揀佢😝 位置就係一條小巷既入口,紅色招牌幾搶眼😍望住佢地既菜牌都幾花多眼亂,樣樣配搭都好吸引。今日我就簡單食返個招牌腸粉加兩隻自製餃子。 今次我食招牌腸粉,望住佢將米漿倒上抽屜,再灑下滿滿既材料,已經分泌出口水,簡單蒸幾分鐘就出爐,辣度可以自由調節,淋埋醬汁就好香🤭 返到位打開蓋,蒜香已經衝出黎,先食一啖無乜醬汁既腸粉,有淡淡既米香味。再撈一撈黎黎食,惹味醬汁襯托下,腸粉嗖嗖聲就吸入哂口入面😋 餃子係韮菜餡,唔算好多料,但係好夠味既。下次要再試埋唔同款既腸粉先。

2021-04-20
5 分钟 (外卖自取)
$30 (早餐)
2021-04-19 383 浏览
返工食lunch來來去去都是幾間茶記、快餐,有時也想要飯以外的選擇,今天路過看到這間石磨腸粉,對我們來說有點新奇。窩蛋鮮牛肉腸粉 $28腸粉不是平常卷著牛肉那樣子,而是是將米漿鋪在蒸架再放上材料蒸熟,鏟起成皺皮腸粉。腸粉軟滑,加上炸蒜、菜脯和醬汁很惹味 (可選流心蛋或熟蛋)粟米牛肉腸 $30我們選擇走芫荽和芹菜,加上配料、雞蛋、辣椒和醬汁後,軟腍的腸粉加上爽口的配料口感豐富,而且牛肉比平常酒樓吃的腸粉鮮味👍🏻店舖位置接近後巷,環境不算好,但我們買外賣是ok的。

窩蛋鮮牛肉腸粉 $28

窩蛋牛肉腸

粟米牛肉腸 $30

店舖位置接近後巷,環境不算好,但我們買外賣是ok的。
窩蛋牛肉腸
2021-04-11 284 浏览
即叫即做·石磨腸粉呢間小店🏚細細間平時行過都唔起眼😂不過呢排行過都keep住見到有人排隊💃🏻💃🏻咁就膽粗粗佢買咗平時好少食嘅腸粉嚟試吓😙😙今次叫咗佢嗰個鮮牛窩蛋腸即叫即做仲要好好彩嘅係唔駛等好耐就可以拎走💖老闆問我要唔要辣其實平時都唔食但係見到唔知點解都話少少少少辣啦不過真係好好彩到食的時候個醬汁加埋辣椒真係超級惹味🥰以佢嘅餡料來講其實都算多牛肉同埋入邊有少少芫荽真係估佢唔到又唔會好搶同腸粉醬汁辣椒嘅配合簡直係天衣無縫🥰跟住再嗌多咗個蘋果雪梨茶唔太甜正呀👍🏻長沙灣明興石磨腸粉
即叫即做·石磨腸粉

長沙灣明興石磨腸粉