2018-02-20 1835 浏览
年初四經過見到迴轉壽司就入去試下唔駛等直入坐迴轉台服務態度超差一坐低感覺已經唔太好不過已經坐咗就無辦法叫服務員落單仲要比個女侍應‘兇’我食乜叫我快講🙄態度絕對不友善食品一般最恐怖食到尾突然有小強出現係台我揚手示意咗幾分鐘先有人理佢好快打死隻小強我話比佢知小強行過我D食物佢就順手拎走果碟然後話取消就走了我哋都嚇到立即埋單咁嘅服務態度加上衞生問題一定唔會再幫襯下次本來好想找一個似高級D嘅人反映下但完全揾唔到啱人最後唯有投訴無門
年初四經過見到迴轉壽司就入去試下
但完全揾唔到啱人
最後唯有投訴無門
2018-02-19
2018-01-04 4031 浏览
2018年1月1日。 氣溫16度。天晴。新年伊始,要做點有意義的事情,於是一大清早,便到了沙田文化博物館 ,參觀彼思動畫pixer的 展覽。不是什麼驚天動地的舉動,也不是什麼壯舉,亦不是遙不可及的新年願望。。。但, 能夠和家人一起 ,平淡的共渡新歲 ,其實已經是。。。 人生在世最大的祝福。正如這間餐廳, 沒有高傲 的裝修 ,沒有華麗的桌椅, 平平淡淡, 坐在其中 。。。平凡像你、也像我、 百萬個不止 。但只要一家人齊齊整整, 吃什麼其實已經變成 聚會的次要目的了! 冬日圍爐 ,當然要先來一個 火鍋 雜錦 海鮮烏冬。 43元的貨色, 包括了: 一隻 青口、 一件魷魚鬚、 三個墨魚圈 、兩條蟹柳 ,一隻冬菇和一點蔬菜。 食味普普通通啦! 但就是勝在夠熱。 熱辣辣的烏冬麵, 在熱湯裏 起舞 ,在冬日的下午轉瞬間化身成為美食仙子。。。 讓我們食指大動! 湯麵吃下去十分暖胃, 這真是冬日的一股暖流。冷冷的蕎麥麵, 配上 芝麻蔥花及特式醬汁 ,頓時升呢! 其實我也不知道為什麼會叫冷麵 ? 可能想試一下 。。。在冬天吃冷食的感覺吧! 新的一年,也祝願大家能像寒風裏的梅花一樣, 傲然踏雪、 挺著高尚的
2018年1月1日。

氣溫16度。

天晴。

湯麵吃下去十分暖胃, 這真是冬日的一股暖流。

冷冷的蕎麥麵, 配上 芝麻蔥花及特式醬汁 ,頓時升呢!

新的一年,也祝願大家能像寒風裏的梅花一樣, 傲然踏雪、 挺著高尚的情操, 不怕艱辛、努力向上吧!

另外我們還叫了 鰻魚 手捲 和肉鬆手捲, 才十四元一個 ,真的十分 抵食 。。。讓我們好像回到了 快樂的 學生時代。

正所謂。。。貴有貴食、平有平食。
只要開心, 吃什麼也變得次要了!

生活裏的小確幸,很多時是在乎你怎樣看一件事, 多從欣賞的角度出發, 世界也會變得美好。。。
2018-01-01
本人因工作關係,由11月尾,由附近的快餐店,其後留意到明將的下午茶,本著一試的心態,因為食快餐店的價錢也要三十蚊以上,也可能不飽,但是明將當初看到拉麵頗多款式,而且價錢頗合理,便進內隨便點了海鮮拉麵和熱檸檬茶,雖然要加一服務費,也要$42才埋單,都還可以接受,其後發覺原來一至五也有咖喱飯供應,也是同一價錢,咁當然食飯好過食拉麵,但是隨著天天光顧,但是服務日漸下降,有些時候店內跟本什麼客人也沒有,有也不會很多,就是有客人走進來找好位置坐下來,招手找待應落單好像沒有人看到的樣子,而且就算落了單,等待食物也要十至十五分鐘,還要找待應到廚房催單才有。
2017-12-10
今日難得有半天休息,預約二時在沙田新城市附近做facial,平時一點半沙田很多餐廳已經滿座,距離做facial時間只剩20分鐘,又不想捱餓做完Facial才可食飯,經過中學時期常到的明將迴轉壽司餐廳,便急急腳到櫃檯登記,剛好吧枱有單人座位,職員便安排我入座。看着餐牌因為時間有限,只點選了一個泡菜豚肉拉麵,一個拉麵只需$38,原來午市拉麵是包飲品的,凍飲還不需要加錢,真是抵到爛。由點菜到拉麵上枱時間不需3分鐘,一碗有菜有肉的拉麵和凍檸茶就已在眼前出現。其實沒有到明將食飯已經好幾年,邊食面之際,邊回想很多中學時期的回憶,當年作為中學生,零用錢和午飯錢有限,深水埗明將分店當時仍然有迴轉壽司任食自助餐,有時候明將也是我和同學開餐的地方,因為夠平靚正。當時明將仍然有鹹香味濃的鹹魚壽司,和創新奇特的紅豆軍艦,還記得當年有一篇食評是介紹這兩款壽司的,生動有趣,繪型繪聲,當時這篇食評在網上瘋傳,我也在這個時候第一次接觸OpenRice,我和朋友當年每逢到名將的時候,也會搓包剪揼,輸了便要連吃兩件鹹魚壽司或紅豆軍艦,或是鬥食酸薑,嘻哈的笑聲仍在腦海,相信這些事蹟已經成為香港人的集體回憶了。雖然急急忙忙的
今日難得有半天休息,
預約二時在沙田新城市附近做facial,
平時一點半沙田很多餐廳已經滿座,
距離做facial時間只剩20分鐘,
又不想捱餓做完Facial才可食飯,
經過中學時期常到的明將迴轉壽司餐廳,

便急急腳到櫃檯登記,

剛好吧枱有單人座位,
職員便安排我入座。

看着餐牌因為時間有限,
只點選了一個泡菜豚肉拉麵,
一個拉麵只需$38,
原來午市拉麵是包飲品的,
凍飲還不需要加錢,
真是抵到爛。

由點菜到拉麵上枱時間不需3分鐘,
一碗有菜有肉的拉麵和凍檸茶就已在眼前出現。
泡菜豚肉拉麵

其實沒有到明將食飯已經好幾年,
邊食面之際,
邊回想很多中學時期的回憶,
當年作為中學生,
零用錢和午飯錢有限,
深水埗明將分店當時仍然有迴轉壽司任食自助餐
有時候明將也是我和同學開餐的地方,
因為夠平靚正。

當時明將仍然有鹹香味濃的鹹魚壽司
和創新奇特的紅豆軍艦,
還記得當年有一篇食評是介紹這兩款壽司的,
生動有趣,繪型繪聲,
當時這篇食評在網上瘋傳,
我也在這個時候第一次接觸OpenRice,
我和朋友當年每逢到名將的時候,
也會搓包剪揼,
輸了便要連吃兩件鹹魚壽司或紅豆軍艦,
或是鬥食酸薑,
嘻哈的笑聲仍在腦海,
相信這些事蹟已經成為香港人的集體回憶了。

雖然急急忙忙的我,
嘗試在三扒兩撥下吃完面前的泡菜豚肉拉麵,
但我的眼睛一直望着不停轉動的迴轉壽司
鹹魚壽司和紅豆軍艦的身影已經不再。

再看看明將的餐牌,
這兩款壽司亦已經絕跡,
突然間添了一份失落感。

泡菜豚肉拉麵

眼前的泡菜豚肉拉麵,
它的質素當然不及地道日式拉麵店的水準,
但食物質素亦不俗,
泡菜具韓式風味不會太辣,
豚肉亦爽口,
湯底亦不會太鹹。

眼前的職員亦不乏正值暑期工的學生,
但他們的服務態度是相當有禮,
看着這些暑期工學生又再想起從前的我們,
突然覺得自己品評的不再是眼前的拉麵,
而是回味我們兒時的回憶。

而這個回憶連加一,
只是盛為$42。

2017-07-13
2017-02-06 3761 浏览
這天晚上要到沙田吃過節飯,提早來到沙田,到處都人來人往,想找個地方吃點輕食都難. 故此,我們來到希爾頓中心找吃的. 見到這間明將不用等位,便進來吃下午茶. 我們3人被安排坐卡座,坐位濶落舒適. 看看餐牌,下午茶的選擇頗多,定價由$21-49不等,從小食以致拉麵都有供應,已包括特色飲品,實在划算. 鰻魚手卷 ($21) 媽媽要了鰻魚手卷,以這個價錢而言,都沒甚要求. 想不到手卷是現包的,紫菜香脆,鰻魚份量不多,但跟餐還送飲品,可說滿意了. 三文魚手卷拼薯仔沙律 ($27) 三文魚手卷都算新鮮,三文魚色澤香亮帶有油香,配上香脆紫菜,也是比想像中好; 薯仔沙律雖然沙律醬過多,幸好夠冰凍亦沒出水,吃罷有點飽膩感. 炸魷魚鬚 ($31) 現炸的魷魚鬚,炸粉薄薄的,再加上有嚼勁的魷魚鬚,都幾惹味好吃. 至於飲品則不值一提,不管珍珠奶茶還是香芋珍珠,珍珠都是過淋的,後者可說是喝着帶紫色的甜水,不喝也絕不可惜,倒不如喝多杯免費的綠茶好了. 結帳連加一不用$100,讓我們有個地方坐坐hea時間,如果下次假日來到沙田又找不到地方坐,我也會再來明將的,哈哈! 沙田正街3-9號希爾頓中心

鰻魚手卷 ($21)

三文魚手卷拼薯仔沙律 ($27)

炸魷魚鬚 ($31)

沙田正街3-9號希爾頓中心3樓3-6號舖

2698 7777
2016-06-22 4162 浏览
朋友們都說不好食,但我覺得幾好味。推薦大家食芝麻八爪魚壽司,意外地好味。價錢都可以接受,我亦推薦火鍋,抵食。不過有一點不是太滿意,就是我們六點去到沒有任食,店員並沒有告知我們什麼時候有任食,直到大約6.30左右,我們才發現晚市有任食。
朋友們都說不好食,但我覺得幾好味。
雪糕壽司  綠茶味與芒果味
雪糕壽司  綠茶味與芒果味
看完畫展,口痕想吃點東西。想起沙田附近有一間餐廳已是滄海遺珠,那便是明將餐廳。人們聽到明將通常的反應奇差,再補一句那是人吃的嗎?今天筆者要為明將來一個大平反。來到店面,已有多人輪候。筆者拎飛後先看看有甚麼吃的。由普通炸物沙律連飲品廿拾多元起到拉麵連飲品三十八元,價錢十分相宜。下午茶餐,筆者點了一客叉燒拉麵跟薄荷綠茶走冰。薄荷綠茶滿滿的薄荷味,搭配蒟蒻,味道十分刺激又富有口感。叉燒拉麵配料豐富,有粟米、海苔、木耳、半熟蛋、兩片鳴門卷和兩塊叉燒肉。呷一口湯底,十分有豬骨味。麵條吸收了湯的味道,軟硬適中。配料也恰盡其份,粟米鮮甜、海苔味濃、木耳有嚼口,唯半熟蛋過老。如此品質雖說不上人間美食,也無博大精深的烹煮技巧,用的都是手到拿來之食材。但以這價位,絕對收貨有餘。人人都說明將難吃,實則是羊群效應。特別是現今社會,盲目跟風,物慾橫流。各位食家理應該發掘自己喜歡食的,而不應受廣告影響,尤其是那些會動的新聞和舊假期之媒體。

薄荷綠茶滿滿的薄荷味,搭配蒟蒻,味道十分刺激又富有口感。

呷一口湯底,十分有豬骨味。
麵條吸收了湯的味道,軟硬適中。

2016-06-09
  • 叉燒拉麵
2016-04-27 3280 浏览
香港叫親明將既,都有一定既水準(我係指緊難食既程度)之前聽人講過呢間明將啲刺身係熱既,但無所謂啦,我都係諗住食下拉麵,拉麵應該好難整到好難食見佢平平地就算中左伏都唔會太心up呢間都有迴轉壽司,亦有茶包比你沖茶我男朋友叫左碗牛肉拉麵而我就叫左吉列豬扒拉麵而碗拉麵就正正常常啦,好大碗亦有好多配料,意料之外既suprise,有木耳粟米蔥等等豬扒幾大塊,最後我都食唔晒,但啲皮好厚,不過都脆既,肉質偏un而每個lunch set都送一杯野飲我地都揀左珍珠奶茶,不得不提,呢杯野真係好難飲佢係港式奶茶再加啲珍珠,黎到既時候仲要係熱既。。。千奇唔好叫珍珠奶茶! 不過麵類係ok既
香港叫親明將既,都有一定既水準(我係指緊難食既程度)
之前聽人講過呢間明將啲刺身係熱既,
但無所謂啦,我都係諗住食下拉麵,
拉麵應該好難整到好難食
見佢平平地就算中左伏都唔會太心up
呢間都有迴轉壽司,亦有茶包比你沖茶
我男朋友叫左碗牛肉拉麵
而我就叫左吉列豬扒拉麵
而每個lunch set都送一杯野飲
我地都揀左珍珠奶茶,
不得不提,呢杯野真係好難飲
佢係港式奶茶再加啲珍珠,
黎到既時候仲要係熱既。。。

千奇唔好叫珍珠奶茶!

不過麵類係ok既
2016-04-12
2015-09-01 2406 浏览
住沙田,近近地去明將迴轉壽司餐廳食定食。京燒三文魚扒定食,估唔到三文魚扒都算大份而且肉質鮮嫩,值得一試。吉烈豬扒定食與以往都幾好,外表脆而肉實。這裏的芝麻八爪魚,看起來好似好寶血吃超來好彈牙,不過高膽固醇食物偶然然一次食就無問題。芝麻八爪魚正,肉質味甘爽口。
住沙田,近近地去明將迴轉壽司餐廳食定食。
京燒三文魚扒定食
吉烈豬扒定食
吉烈豬扒定食與以往都幾好,外表脆而肉實。
芝麻八爪魚
芝麻八爪魚正,肉質味甘爽口。
2015-08-31
京燒三文魚扒定食
吉烈豬扒定食
2015-08-11 1784 浏览
但佢地既野食真係好得意有好幾段時間全部都係蟹肉除此以外就係蝦米蝦米蝦米蛋蝦米蝦米肉鬆蝦米而所謂的蝦米就係呢粒雖然我睇到佢咁既樣冇食到不過聽我朋友說佢勝在夠鮮...新鮮咸水味最開心既地方就係佢整得夠快手 到手時仲係熱辣辣的好食個d要同佢叫先有 可惜要等半個鐘先到手而最好味的 大概係杯茶 任飲唔嬲 即要即有
但佢地既野食真係好得意

最開心既地方就係佢整得夠快手 到手時仲係熱辣辣的

好食個d要同佢叫先有 可惜要等半個鐘先到手

而最好味的 大概係杯茶 任飲唔嬲 即要即有
2015-03-31 1458 浏览
明將一向出名係個d奇奇怪怪既壽司,呢間當然都有,例如雪糕軍艦。但係要介紹既係呢到既炸蝦壽司,呢到所有既炸物都係即叫即炸,用黎整壽司既炸蝦都唔例外,所以唔單止熱辣辣,仲要大大隻,所以好滋味除此之外,炸豬扒同炸蝦拉麵都好好味。

除此之外,炸豬扒同炸蝦拉麵都好好味。
2014-10-29 1649 浏览
明將d壽司出晒名好有創意,不過在下就不敢恭維。原來明將除左迥轉壽司外仲有套餐食gei,佢地個套餐就平實好多。三四十蚊食到飽飽,我上次叫左個吉豬烏冬,味道都ok ga。吉豬油左少少,但豬排都算脆。烏冬幾彈牙。個濃唔錯,都有豬骨味。唯一杯奶茶真係唔ok。
明將d壽司出晒名好有創意,不過在下就不敢恭維。
2014-09-28 1280 浏览
今日系明將食左碗炸芝士龍蝦丸拉麵, 同食左個吉列芝士炸飯團。拉麵麻麻地,d面太軟,無乜口感。但d芝士龍蝦丸就真系炸到金黃色,一咬落去,外脆內軟, 香噴噴既芝士流曬出來,好中芝士既朋友可以試下呢個。 而吉列芝士炸飯團既賣相普通, 而且一夾落去,成個散曬。 所以比較難吃到。 但味道竟然同賣相相反。外層香脆,裡面既飯好香好軟熟,因為裡面加左三文魚同蟹籽,淡淡飯充滿鮮味。
2014-09-01 1184 浏览
早兩日同朋友行沙田經過,朋友住沙田話依間野都5錯,咁難得佢請客咁無所謂去試下啦,其實一聽到明將兩字,心入面已經有小小陰影,幾年前去食只會諗起去深水埗打大佬,所以入到去我都只係睇熱食餐牌,見到有個咖哩豬排飯應該正正常常掛,叫完野,同朋友傾下計,點知等下等下好似都幾耐,正想追單個時個飯就黎啦…日式咖哩不過不失,而豬排炸起夠新鮮!有驚喜!兩個人食左8x蚊算係5錯!
「明將」不知幾多年無食過了,機緣巧合之下,約咗個朋友,她帶埋BB先攞位等我,原來揀咗E間食。這裡價錢便宜,一向受學生和青少年喜愛。我們坐靠出面的卡位,坐位都算闊略!叫咗幾款熟食壽司($13.5/碟)(忘記影相),食完俾我既感覺係〜壽。司。飯。唔得!偏淋、比較黏!正常壽司飯粒粒分明〜欠奉!壽司醋亦是重要一環,這裡的醋味道不夠!無乜味。壽司飯唔得,就算材料有幾好也是徒然!希望能改善啦!唯一這個「辣辣泡菜豚肉烏冬」$36,個味道比較正常!湯底係泡菜味,帶些少辣辣地!豚肉片已調味及炒過算可以,烏冬係比較普通嘅圓型烏冬。「吉列炸蝦手卷」size頗大,吉列炸蝦夠大夠脆,夾雜青瓜,但飯唔得,紫菜比較淋!,「什錦天婦羅」$43,賣相唔掂!⊙_⊙!不太覺係天婦羅!炸醬好厚、粉太多!味道麻麻!「炸雞軟骨粒」$35,炸醬外皮似M記脆香雞翼的炸外皮,偏硬,味道比較咸。「芒果綠茶」$14,底下的椰果算煙韌!但味道甜得有些誇張!(>﹏<) 。總括而言:明白往往價錢和質量都是正比的。壽司飯唔得,整體唔係咁好食!唯一係「辣辣泡菜豚肉烏冬」比較正常!serve我地個兩位女待應(阿姨和另一位戴眼鏡的小姐)

serve我地個兩位女待應(阿姨和另一位戴眼鏡的小姐)都好勤奮、態度亦不錯!