餐厅: 明明車仔麵專門店 (軒尼斯道)
资讯:

2019-05-13 971 浏览
下午到灣仔辦點事,順便來個下午茶。一於食碗車仔麵醫醫五臟廟。試過明明車仔麵在北角的分店,質素不錯,見灣仔亦有分店,一於試試。叫了一個三餸麵加一杯凍奶茶。三餸麵揀了豬大腸、牛腩及雲吞,湯底要清湯加腩汁。不用5分鐘,麵已到。。先飲一啖湯,比較淡。麵的份量相對較少,雲吞質素普通,豬肉及蝦的比例有點問題,豬肉份量明顯較蝦很多,食落似豬肉餃多一點。牛腩水準ok,有咬口亦帶點爽。豬大腸份量不算少,但似乎味道頗淡。整體來說,這碗麵不合格。凍奶茶份量可以,但有點過甜。總括來說,灣仔分店水準不及北角分店。
2019-04-05 854 浏览
明明車仔麵相信其實在灣仔算是一個比較便宜而且味道okay 的選擇我的朋友住在kennedy town ,我問他在附近有什麼車仔麵店推薦 他便recommend 了我這間明明車仔麵點了牛腩雞翼麵 牛腩不錯 幾入味 雞翼用瑞士汁去醃過 亦是出色👍🏻👍🏻 美中不足的是明明車仔麵的麵底份量太少 我個人吃了也感覺不夠飽肚整體而言 明明車仔麵的性價比在這區而言算是不錯 但對比新界 九龍等出色的麵店則不算特別出眾 但店內環境算是不錯 👍🏻

2019-03-13 645 浏览
灣仔區好食既車仔麵都有好幾間,同事今日就介紹左「明明」我試下。午飯時段雖然門口有人排隊,但好快就已經有位👍🏼| 四餸一麵 | $45 飲品另計我揀左豬大腸、咖啡魷魚、豬紅、瑞士雞翼,湯底係腩汁,但因為個咖啡魷魚變左咖哩汁😆 湯底味道好好,啲米粉都好索味,豬大腸好肥美;豬紅彈牙,唔會係煮得太耐搞到好實嗰種;雞翼夠入味啲肉甜甜地,唔會話煮到啲肉老哂爛哂嗰種。本雞翼控好推介依個雞翼,真係好好味😋 碗麵既份量岩岩好,餸既份量都好多,值得一試。| 支裝飲品 | $8價錢就較其他車仔麵店少貴因為無包飲品,但又估佢唔到會有支裝維他奶,即使係汽水都係支裝架好懷舊呀😍

| 四餸一麵 | $45 飲品另計
四餸一麵

| 支裝飲品 | $8
2019-03-13
四餸一麵
2019-03-10 465 浏览
午飯時間灣仔搵食真係唔容易,地方擠迫啲嘢食仲唔平添!食碗車仔麵加埋飲品都要六,七十蚊!今日揀咗間係已經結業嘅老鋪個個位嘅車仔麵!今日揀左牛坑腩,蘿蔔,魚片頭配河粉!沒有想過呢個牛坑腩竟然俾到我驚喜係我食過最好味嘅牛坑腩!好林好好味,肥瘦均勻仲好有牛味!簡直令人回味好想一食再食!蘿蔔又甜又林,埋單$40(不包野飲)終於搵到唔貴嘅車仔麵而且仲要好好食!極力推介牛坑腩,勝價比超高
牛坑腩魚片頭蘿白河
牛坑腩魚片頭蘿白河
2019-01-24 511 浏览
今日行過灣仔,發現明明車仔麵開了新店,一於試試。店舖不大,所以會坐得比較逼。餸類款式非常多,而且湯汁和麵底也有數款可以選擇。有選擇困難的我就點了6款standard餸的招牌麵,包括有咖喱魷魚、滷水糖心蛋、酸齋、雞翼、牛腩和魚皮餃。湯汁選了鹵水汁,麵底則選了公仔麵。餸份量足夠,滿滿一碗蓋過麵。糖心蛋keep到流心,不錯。雞翼非常入味。咖喱魷魚爽脆,值得一試。公仔麵為正常一包的份量,感覺如果點其他麵底的話,麵的份量會較多。

湯汁選了鹵水汁,麵底則選了公仔麵。

2019-01-17 412 浏览
經同事介事,去左明明食個LUNCH,真係啱哂為食得黎又唔係好大食的我﹗明明啲車仔面餸真係好多,有啲好少見的餸,例如豬紅呀、豬腸呀,乜都有﹗本來我怕肥,只想食3個餸,點知真係不敵誘惑,叫左4個餸,不過是但啦,人一世物一世,啲野又平,咁就食多啲啦﹗啲餸的質素都幾唔錯架﹗全部大大粒唔慳皮,我愛菜肉餃多肉多菜夠充實,雞翼的肉又係實,真係好,因為我最怕係煮得耐淋哂梅梅地咁。魚旦就OK 啦,個人好口味我就鍾意細粒的陳皮魚旦,不過明明的都合格架0拉﹗通菜雖則唔係當造時,但係都算係清脆的。我個湯無SPICY汁,咁我就想佢咸啲我會鍾意多啲囉。要讚的仲有係佢排隊快,上餸快,logisitcs 都得幾好,啱哂我呢啲大忙人﹗我一定會多啲幫襯,真係好想試埋佢地其他餸呀﹗

四餸車仔面
2019-01-15
2019-01-17 355 浏览
收工收好夜,收左工已經好肚餓,諗住食車仔麵填補空虛嘅肚,同埋上次食過都覺得幾好食。但今次食,真係好難忘,我叫左一個三餸麵,叫咗魷魚魚皮餃同牛肚,一份魚蛋魷魚蘿蔔,同一枝樽仔奶茶。點知佢第一次黎話冇魚皮餃咁我就轉左魚腐,第二次黎話冇魚腐,我話算啦唔使啦,我原本都唔諗住計較,但我等左半個鐘,連新黎嗰枱客都有得食,我都仲未有,都算。碗野一黎到,我真係火都黎🔥🔥🔥碗粉既分量係想像唔到嘅少,食完都等於冇食過,我唔係啲好大食嘅人,一碗粉我都夠飽,但份量真係好少,幾啖就食唒。個湯底最過分,係完全冇味,我叫左腩汁同辣,但完全一啲味同一啲辣都感受唔到,同我想像中嘅明明車仔麵好大分別,完全難食到一個地步,識我嘅人都知道我對食冇乜要求,但呢碗粉真係完全接受唔到!最終個魚蛋蘿蔔魷魚同樽仔奶茶係不翼而飛。不過我承認當時係真係好忙,而且我係11點幾去。但我都係想簡簡單單食碗飽肚嘅粉,要求都唔算過分,但呢次真係好離譜,我希望可以改善下,因為印象中,上次食佢另一間分店係真係好好食
兩餸米線

宵夜
2018-12-10 481 浏览
由門口望入明明,裝修簡單略帶懷舊,給人踏實既感覺。午飯時間12:45到已經坐無虛席,好彩仲有張圓枱可以搭位。一行3個人分別叫左招牌麵、大什麵、自選菜式及樽仔奶茶。麵量及餸量好足。值得一讚既係瑞士雞翼夠大隻,酸齋好大舊,調味剛好會太甜,菜亦都多。湯底清甜,不過自選汁俾既分量略少及淡,咖哩汁算係當中最夠味。樽仔奶茶茶味夠,但偏甜。灣仔餐廳好多,但明明車仔麵係其中一間易搵位,價錢相宜,味道好,份量夠既餐廳。值得回頭

一行3個人分別叫左招牌麵、大什麵、自選菜式及樽仔奶茶。

麵量及餸量好足。
樽仔奶茶茶味夠,但偏甜。

值得回頭

招牌麵
招牌麵
  • 瑞士雞翼,酸齋,豬紅