因為要farewell從加拿大回來的親戚, 咁啱今個月仲有3個家人係生日, 人數較多, 婆婆又唔係好行得,所以近近地book左明星,我地沒有特別寫定菜式,去睇menu order, 見到有個歡樂晏$1688,最好係佢沒有牛肉,婆婆唔食牛,我地15人怕唔夠食,所以叫多隻片皮鴨。頭盤以為係乳豬,但上左花支螺片同燴雙蔬,待應話隻豬要即燒喎,咁我地又冇所謂既,就起筷,菜式味道不錯,但頭3個菜,螺片,雙蔬同炒龍躉球,基本上差唔多味,都好大碟,片皮鴨同乳豬都中規中矩啦,冇失望既,反而後來的荷葉飯好有驚喜,雖然個個都飽哂,但都清埋。要投訴既係呢間野既入口 (近爭鮮果邊),有好大陣up味同垃圾味,食飽聞到真係想嘔,希望改善。

2018-07-26
今天上了明星洒樓,心中沒有寄望有明星級數的服務。去一個淘大商場的一家親民的飯店又豈會期望洒店服務。不過重點是當我找到趐中有小強時。請事經理,對我的回答卻是「不是正常人的應該的回應」。我說:「在趐中有小強」不是迷理版經理一手拿上手,說:「邊有呀」「是豆鼓」之後用2隻手指弄死它。大佬我見有腳同你講你唔正視問題,還要以為我限你一様白痴。你要強詞無問題。但我就是心中不討不快。
我說:「在趐中有小強」不是迷理版

大佬我見有腳同你講你唔正視問題,還要以為我限你一様白痴。

你要強詞無問題。但我就是心中不討不快。
中菜
2018-07-25
2018-05-11 701 浏览
標題「垃圾」兩個字,係完完全全畀班員工,事原係週日朝早同埋父母、老婆同埋囡囡去飲早茶,上到去冇人帶位要自己搵,但係所有吉枱都擺住留座,數埋有成十幾張枱係咁,唔緊要,卒之等到一張枱,但喺正佢哋收碗碟嘅地方,砰砰嘭嘭咁,但係我阿媽有一邊耳仔得兩成聽力,不斷砰砰嘭嘭佢會好唔舒服,所以我就再去搵第二張,都係搵唔到,我就同其中一個員工講話「留座嗰啲可唔可以讓一張畀我,我哋好快食完還返張枱畀留座嘅熟客」,但佢竟然答我「嗰啲唔係留畀熟客喎,係員工食飯喎」但每張吉枱位置都係分散,好奇怪,咁我都冇再問,行返去我哋等到嗰張枱,點知我都未坐低,佢好大聲亦好冇禮貌咁同我講「呢度咪有囉,有枱又唔坐!」咁我咪同佢講話「我阿媽耳仔唔舒服,呢度咁嘈會好辛苦,可唔可以幫幫手畀其中一張留座嘅員工飯枱我哋交換?」,佢話「換咩換,你阿媽唔舒服怕嘈,我夠唔舒服怕嘈咯,你阿媽好巴閉呀?有得坐你就坐啦!」就係呢句說話,我卒之忍唔住拍枱,仲要响個囡囡面前講埋粗口罵佢,之後搵佢經理,但佢經理完全唔理當聽唔到,然後我哋都冇辦法唯有走人,真係一個非常差嘅經歷。
2018-02-14 775 浏览
是晚7位6點入去坐低,張枱係斜既,想搵人招呼下都冇,坐咗15分鐘叫人開茶都叫到聲都沙,有幾個樓面經過都話等等就走咗去,咁幾時先會有人招呼呢?1700蚊半席簡直係食到成肚氣,首先係野食黎得慢,乳豬唔熟要換過,蒸魚有腥味,樣樣都超難食,服務態度好唔掂,8點鐘要交枱,坐咗成個鐘先黎得兩碟野,到上湯個陣,傳菜個個阿姐仲要成隻手指裙晒黑邊,浸咗落個湯度,我覺得咁大間酒樓,希望處理番好,有一定既衛生常識同服務啦!就算幾忙都好,始終客人都想食得放心,坐得安心
2018-02-11
2017-11-21 986 浏览
真係不吐不快,星期日本來諗住開開心心一家人食飯,點知食到一肚氣。我哋一行10人,晚上7:30到達酒樓後,諗住叫待應點菜,點知D待應好似睇你唔到咁,有的掛住執枱,有的行來行去,完全無視客人,但當時係好多吉枱,唔係繁忙。紀經幸苦才截停到個待應幫我哋落單,我哋叫了10個小菜,上菜後發現有個小菜嚟錯咗,之後我哋睇吓張單,發現原來有2個菜落錯單,於是我哋叫待應過來問吓,點知又係當你透明,見你舉高隻手就個個寧歪塊面行咗去,終於剛才落單那個待應見到我哋,點知佢又叫另一個待應過來睇吓我哋咩嘢事,都唔緊要,但這個待應竟然掉頭走咗,而之前那個待應亦都沒有理會我們,真係火都嚟,跟住我哋再截停另一個較高级嘅過嚟向佢投訴,點知佢一句唔好意思都冇,重質疑我哋落單時係咪講錯no。之後佢幫我哋改返2個菜,我又發現張單沒有取消之前錯咗嗰個菜,好彩有睇吓張單啫,唔係比佢收多錢。這間酒樓,食物已經唔係好好食,條魚蒸到過咗火,其它菜不過不失,但服務態度如此差劣,難怪星期日食飯時間都咁多吉枱。以後都唔會再幫襯。😡
2017-10-02 677 浏览
好耐冇去飲茶,今日紅日怕會多人,十點半已經去到茶樓攞位,出乎意料地少人,唔洗等位。到十一點幾都仲有唔少吉位。幾年前食客可以自己去拎點心,而且仲有點心車,突然有啲懷念!芒果凍布甸係童年回憶!講真就唔係特別好食,只係懷舊點黎食下。有好碎嘅芒果肉哈哈~.媽媽嗌左牛肉腸,睇落份量好多,但其實層腸粉皮好厚🤦🏼‍♀️最底見到有三層厚😱鮮蝦菜苗餃算好啲,份量算多。但菜苗嘅味唔似菜苗,層蝦餃皮都好厚😿最後係沙嗲金錢肚,好韌好難咬🤦🏼‍♀️沙嗲汁唔好味☹️埋單兩人$141。總結黎講坐得幾舒服,但食物有待改善。
幾年前食客可以自己去拎點心,而且仲有點心車,突然有啲懷念!
芒果凍布甸係童年回憶!
芒果凍布甸

講真就唔係特別好食,只係懷舊點黎食下。有好碎嘅芒果肉哈哈~
媽媽嗌左牛肉腸,睇落份量好多,但其實層腸粉皮好厚🤦🏼‍♀️
馬蹄牛肉腸

最底見到有三層厚😱

鮮蝦菜苗餃

最後係沙嗲金錢肚,好韌好難咬🤦🏼‍♀️
沙嗲金錢肚

沙嗲汁唔好味☹️
埋單兩人$141。總結黎講坐得幾舒服,但食物有待改善。
2017-10-01
2017-07-13 818 浏览
淘大商場是九龍灣區的主要商場之一,定位在德福商場之下,但仍較區內其他商場高檔。不過,今次想講的食肆,並不是在淘大商場內,嚴格來說是在淘大旁邊的明星海鮮酒家。雖然食肆不在淘大或德福等大商場,但仍有不少區內街坊幫襯!明星每個月都會癰不同推廣,近期在晚市推廣88元一隻京式片皮鴨,而且兩者可同時叫。如果一大班人去食,都幾抵食!有乜野開心得過一班人吃飯?這次飯局有大有細,難得大家都愛吃片皮鴨,雖然只有。一食,但其實都算抵吃,夠一大班人大快朵頤了!

京式片皮鴨
京式片皮鴨
2017-04-25 721 浏览
星期六的中午,同家人飲茶,好少嚟明星!見咁耐無去就俾個機會佢!四人叫左啲點心同一個孖寶。孖寶就係一個粉麵飯加一蚊就有一籠點心!其實幾抵,我地叫左一窩沙薑雞米粉加左雞包仔,68加1蚊!星期六嚟講,抵到爛,個沙薑雞好正,肉質嫩得嚟又幾有咬口,仲要味道好入味!點心方面,叫左釀茄子,有啲咸但好香口,個汁都好惹味; 叉燒腸,正到痺,好似佢地自己拉,所以好滑!煎堆仔,又係好香口!總括嚟講,佢啲點心選擇幾多,而且味道係中上!但服務態度就麻麻,無人會嚟加下水執下野,要叫廿次先會有人嚟!
2017-03-04 792 浏览
之前係明星飲茶見到晚飯時間有長腳蟹食,呢晚屋企人好有興致想去試下,於是即刻打電話book位順便留定隻長腳蟹長腳蟹$240一斤,價錢都唔算貴。好彩一早打電話黎book定咋,聽到隔離台既人想叫一隻都話賣晒喇長腳蟹真係超大隻,就黎罷晒成張台,梗係要即刻落手拆蟹隻蟹好新鮮,清蒸就最保留鮮味,原汁原味。蟹腳好多肉,而且好鮮甜,真係好好味另外再叫左隻沙薑雞,隻雞都幾有雞味最後再叫多個蔬菜,清清地,結束好完美既一餐
長腳蟹真係超大隻,就黎罷晒成張台,梗係要即刻落手拆蟹
另外再叫左隻沙薑雞,隻雞都幾有雞味
最後再叫多個蔬菜,清清地,結束好完美既一餐
2017-02-24 573 浏览
我同屋企人最鍾意食海鮮,之前已經食過幾次呢到的長腳蟹,今前見佢又做返特價$198一斤(之前過年要成$280一斤),就決定同爸爸媽媽再戰長腳蟹!呢隻長腳蟹五斤重,三個人食岩岩好,因為我地真係為長腳蟹而來,所以我地只係蒸多一條魚同叫左兩個白飯就夠了。蟹肉鮮甜味美,下次一定會再來!

蟹肉鮮甜味美,下次一定會再來!
2017-02-21
2017-02-08 460 浏览
外父生日,揀左呢間酒樓黎慶生。之前已經訂左枱所以唔使等直上樓上坐低。環境我覺得ok。可能唔多人嘅關係感覺好闊落。食到咁上下,個女侍應好主動咁收碗碟,同埋幫我地加水加茶。我覺得感覺幾好雞肉我覺得比較韌,不過味道係ok嘅豬肋骨啲肉都多,唔會得舊骨比我“損”蒜味幾重,稍嫌油比較多羊片有啲啲韌,成碟野好多葱....呢條清蒸魚等左我地好耐,起碼30至40分鐘。雖然等得耐,不過換黎既係有質素嘅蒸魚。條魚蒸得剛剛好,而且比我想像中大條。$138(?!忘記左係138定168)有條咁大嘅魚算係抵食啦本身仲有壽包同糖水不過無影相。味道ok啦。

環境我覺得ok。可能唔多人嘅關係感覺好闊落。

雞肉我覺得比較韌,不過味道係ok嘅
鹽焗雞
豬肋骨啲肉都多,唔會得舊骨比我“損”
豬肋骨
蒜味幾重,稍嫌油比較多
蒜炒白菜仔
羊片有啲啲韌,成碟野好多葱....
xo醬羊片
2017-02-07
2016-11-29 1455 浏览
因為要告別解慰總是有燒肉別是一番滋味在世人感覺到苦澀。故告別後要解慰一番白事主家負責賓客先苦後甜安慰由粟米魚肚羹緊跟王牌脆燒肉而來很安慰,溫和美味豆腐冬菇青菜上素一二道雖非我杯茶也見賣相可魚是主要糧食立即站立為同枱分魚魚雖稍大但邊際位仍滑滿身白色魚肉11人皆大歡喜我只吃黏骨位成個食家咁把魚頭獨佔遲到的白雞偏好炸雞讓路大伙吃得津津有味最後選擇二件雞背吃都滑可惜沒法比炸子雞的濃郁,沒法主人唸營養學!不會聽我枝笛結束紅豆沙問鄰近友好紅豆是否有益?答:什麼都有點益看如何煮吃幾多我想這甜湯都好多豆味也就是像紅豆煮林加糖一般滋味不過自己較好綠豆沙喜濃厚臭草海帶和草青當然在吃別離送別宴大家都帶入淡淡哀怨愁對美筵,總的,是好吃一餐英賢宴。
因為要告別

讓路
大伙吃得津津有味

最後選擇二件雞背吃
都滑
可惜沒法比炸子雞的濃郁,
沒法

午餐
庆祝纪念
纪念日
  • 蒸鮮魚
放工想食雞,間唔中會走去斬料見沙薑雞做緊特價$58/1隻,假期好似都只係$68。咁抵試試佢先!返屋企打開盒一望,好大隻吓兩個人食都夠!斬工ok,肉質都ok 鮮有沙薑汁提供,或可配搭薑蓉自行加D蔬菜,平平地一餐算唔錯!
放工想食雞,間唔中會走去斬料
見沙薑雞做緊特價$58/1隻,假期好似都只係$68。咁抵
試試佢先!返屋企打開盒一望,好大隻吓
兩個人食都夠!斬工ok,肉質都ok 鮮
有沙薑汁提供,或可配搭薑蓉
粟米沙薑雞
自行加D蔬菜,平平地一餐算唔錯!
粟米沙薑雞
  • 外賣沙薑雞
2014-03-04 2553 浏览
很多酒樓已沒有特價片皮鴨. 唯獨明星海鮮酒家有. 好的就食一次.也是最後一次.各位食家很抱歉,有關食物既相片欠奉!!SORRY!!一個雙龍魚翅全包宴團餐$1,X88. + 2份片皮鴨.鴻運乳豬全體 - 味道可以上湯焗波士頓龍蝦伊麵(三隻) - 味道可以, 不過不失西蘭花玉帶珊瑚- 味道可以, 不過不失 花膠竹笙燴生翅 - 花膠, 竹笙, 生翅 一起. 只能用"硬"去表達蠔皇花菰扣鵝掌 - 鵝掌起"硬", 好像STEAM 之後加色就上枱清蒸大沙巴龍躉 - 已過火. 肉質已變籠仔鮮蝦荷葉飯 - 過濕, 蝦"MIU"養顏紅棗糕 - 清淡. 唯一可吃環球生果盤 - 橙同超薄西瓜.經典片皮鴨 - 真的想問一句. 片皮鴨的春卷皮有幾貴. 居然係切半上枱! 失望.服務可以. 待應一流.
各位食家很抱歉,有關食物既相片欠奉!!SORRY!!
一個雙龍魚翅全包宴團餐$1,X88. + 2份片皮鴨.
鴻運乳豬全體 - 味道可以
上湯焗波士頓龍蝦伊麵(三隻) - 味道可以, 不過不失
西蘭花玉帶珊瑚- 味道可以, 不過不失
清蒸大沙巴龍躉 - 已過火. 肉質已變
籠仔鮮蝦荷葉飯 - 過濕, 蝦"MIU"
養顏紅棗糕 - 清淡. 唯一可吃
環球生果盤 - 橙同超薄西瓜.

服務可以. 待應一流.

2014-03-03
庆祝纪念
生日
今年如以往般提前做節食飯, 免跟人在當日併過你死我活, 家人吃得一肚氣. 而今晚老闆係我老豆, 所以一定會揀佢情有獨鍾的"明星海鮮酒家" 我就對呢間位於九龍灣呢位"明星"印象就一般般, 食物水準極為參半, 服務更是欠奉! 而點解老闆咁喜歡? 原因好簡單, 就係近屋企, 食物款式多同時價錢大眾化!今晚老闆卜左晚上7:00開飯! 家人亦先後到步, 老爸叫了以下歡樂宴套餐(半席)歡樂宴半席 ($888)乳豬大拼盆上湯焗海蝦伊麵妙醬雜菌鳯片蚌仁沙律海鮮卷竹笙海皇燴翅清蒸大海斑碧綠千層鮑螺片極品脆皮燒雞籠仔鮮蝦飯鴛鴦水晶飽環球生果每席內包 (汽水、獅威啤酒各6罐)、茶芥6位及加一服務另外點了乳鴿, 酥炸桶蠔, 上湯鮮竹浸菜苗及粟米石班塊因為沒什瓜菜! 叫上一份上湯鮮竹浸菜苗, 菜苗新鮮, 上湯就咸了點, 但可以接受; 而粟米班塊, 班塊用脆漿都得宜, 栗米汁亦做得稀稠適中! 但食到其中有一魚塊不新鮮, 腥!!!如果係桶蠔, 點會咁"蠔屎"??? 炸蠔, 蠔唔夠大, 就好似食炸雲吞搵隻蝦一樣何其珍貴? 同時"蠔屎"更談不上肉質會有幾juicy啦???無意見, 因為未有試, 看上都熱騰騰, 基本上都

歡樂宴半席 ($888)
乳豬大拼盆
籠仔鮮蝦飯
鴛鴦水晶飽
環球生果
每席內包 (汽水、獅威啤酒各6罐)、茶芥6位及加一服務

另外點了乳鴿, 酥炸桶蠔, 上湯鮮竹浸菜苗及粟米石班塊
上湯鮮竹浸菜苗/ 粟米石班塊
酥炸桶蠔
燒乳鴒
無意見, 因為未有試, 看上都熱騰騰, 基本上都做到了.
乳豬大拼盆
乳豬併盤, 真係大豬細豬都同出一徹(同樣好厚肥羔), 無咩肉食, 而雞鵝就一般貨仔, 可以接受!
因為我鐘意上湯伊麵, 而今晚呢個上湯味道亦合我河車, 所以我都幾乎掃左一半, 但蝦就無咩肉食同時有d不新鮮(肉霉)
其實這道菜味道不錯, 油分量減少吧! 都會係不錯配飯之選!
非常足料, 但出奇無味, 點解會有咁現象. 就係呢個時侯, 就係"醋"出動的時侯了!
條班蒸得時間剛剛好, 唔會太耐, 咬到起膠; 亦唔會太早魚未熟透. 而魚本身亦新鮮, 肉質都滑!
又係呢個問題, 太油了而且只係微暖! 鮑片還好, 但生菜腐皮都屬於"面油紙"一種, 油光盡吸. 真係食到一口油!
去到呢個位置, 大家都已經捧腹而坐, 但反而這個雞又出奇好食, 皮炸得香脆, 而雞肉亦夠滑. 但可惜我跟"你"相逄恨晚"
全家都飽極, 最終都將這糯米飯轉送了"同鄉"作中秋節禮物!
分別餡料係豆沙同奶黃, 甜度適中!

題外話: 因為待應聽到我爸媽交談時, 得知大家都是來自同一條鄉, 大家好似 long time no see 咁!
之後待應就經常為我地換碟, 落單, 沖水, 好似專為我們這一枱服務一樣! 最有趣阿姐靜靜雞同我地講 "我叫廚房特地裝白飯裝大碗d" 就係見你呢份"裝大碗白飯"誠意, 同鄉都回敬你一個生炒糯米飯吧!

ANWAY, 中秋節快樂!

2013-09-16