2018-05-15 1660 浏览
每次落元朗都一定去買黎食.無論飽到極點都要食.店內職員介紹花生茶果.堅好食.我就鐘意甜野既.再食埋佢紅豆茶果..皮唔會擺落左就硬.當然即場食會好啲喇.次次想食佢糯米池都食唔到囉🙈🙈
每次落元朗都一定去買黎食.
無論飽到極點都要食.
店內職員介紹花生茶果.
堅好食.
我就鐘意甜野既.
再食埋佢紅豆茶果..
皮唔會擺落左就硬.
當然即場食會好啲喇.
次次想食佢糯米池都食唔到囉🙈🙈
2018-05-15
2018-04-30 1304 浏览
親手製的懷舊中式糕點已經少之又少,因此這間以手作茶果聞名的家庭式經營的店鋪,吸引了我。作為年輕一輩,茶果也許不甚討喜,沒關係,有其他選擇!個人偏愛這家的豆沙糯米糍及芝麻卷。脹卜卜的豆沙糯米糍,一盒$13有3大顆,一口咬去半隻,皮是有厚度的,不是薄薄的那種,少甜的豆沙餡料是皮的2倍多,所以才有這豐滿而煙韌QQ的口感,若不是怕那糯米皮難消化,恐怕3顆都秒速全被掃進了我那小肚子裡呢!養生的黑芝麻卷,小小2條獨立以膠紙包裝,樣子嬌小玲瓏。如西餅店的竹炭蛋糕卷般精緻,以香濃手打芝麻製造,稱能養生美顏,家中長輩尤其愛吃,行過路過的不妨買一盒考敬一下。

2018-04-11
2017-12-28 2507 浏览
當知道元朗有間茶果專門店, 專門賣各式各樣的客家茶果,雖知道, 如果唔係元朗人的話, 要買一個正宗"茶果" 是非常難入手的,都唔知係邊度買到, 而且買到的通常都係單一味道, 兼且不夠正宗的,相信夠膽量以"茶果店"做主題的, 香港並不多見吧, 真箇感覺到"香港終於有手信啦"~~~不過去買呢間茶果全系列的話, 要注意的是, 由於為保持茶果新鮮, 所以店舖都係以"賣幾多蒸幾多"而唔會一次過海量產出, 好處係時常都食到最新鮮的茶果, 但缺點會係唔易同一時間買齊晒咁多款,加上捧場客不少, 一出爐已經被 Fans 狂風掃落葉式掃貨,佢有供應 : 豆沙茶果, 花生茶果, 綠豆茶果, 蘿蔔茶果以及眉豆茶果我相信最受歡迎會係蘿蔔 / 眉豆, 因為次次去到去賣晒要等一等才有機會買到除此之外, 佢亦有供應砵仔糕的, 可惜要留肚試不同的茶果, 所以今次就無買
當知道元朗有間茶果專門店, 專門賣各式各樣的客家茶果,

-01/11/2017踏入11月喇 天都開始轉涼薯🍠既季子又來喇其實一年365日都食緊蕃薯紫薯乜乜乜🤔今次特登去元朗個明星茶果到想食下佢個紫薯小丸子 都叫做係佢間店既招牌?但可能太晏啦6:00左右 所以就賣曬好好好傷心呀😭😭😭😵😵😵咁就買左個佢既眉豆茶果食下啦因為都得返茶果同砵仔糕佢都幾黏下架黏住左個膠袋有啲難先拎到來食 食到有啲狠狽😂個皮好煙un呀可以咬住佢拉到好遠都味斷😂啲餡咸咸的 夾雜住眉豆同埋啲配料食落好好食呀🤣本身有甜既紅豆茶果簡我都想食下新野(對我來說 果然冇簡錯😝🤤😆😊😻
01/11/2017
踏入11月喇 天都開始轉涼