2015-03-30 298 浏览
不到兩天,在下再次入到元朗用餐,同樣地在用餐後又來一個甜品時間,實在太巧妙了。早前曾幫襯過深水埗的明朝人氣甜品,到今天便到在元朗的本店,一於入裡看看環境。然而女店員把餐牌放下後便行開了。細閱餐牌,同樣地都是以生果,沙冰及涼粉等做的甜品,也有椰汁和其他材料做的也有。富貴黃金屋。是一個以芒果及西米露做的甜品,但成品並不太過黃金吧。芒果雪糕都係咁啦,有種香芒味道,而西米露有著椰汁和芒困肉在內,也算清甜,西米都幾大粒。吃過甜品,也要返回家中休息,好讓明天要上班。

吃過甜品,也要返回家中休息,好讓明天要上班。
2015-02-25
$37 (宵夜)
2015-03-10 207 浏览
夜晚1點幾去到, 好多糖水甜品都無了~蕃薯糖水: 勁辣! 太辣了!! D 蕃薯老到阿媽都唔認得, 我地叫佢換過!椰汁西米露: 味道OK 唔太甜, 但完全無西米, 得D 椰汁!榴槤PANCAKE: 朋友話好味普通中式糖水都要2X蚊, 其他好多店都是十幾蚊咋, 唔抵!
夜晚1點幾去到, 好多糖水甜品都無了~

榴槤PANCAKE: 朋友話好味

普通中式糖水都要2X蚊, 其他好多店都是十幾蚊咋, 唔抵!
$25 (宵夜)
2K
2015-02-26 283 浏览
天氣開如轉熱,加上行了一大段路,滾上加滾 ~ 千祈別叫我排隊等位,煩躁的環境不如拿拿林食完就走,太太說那不如旁邊的一間吧!選擇對我來說是完全無問題,拿定目標,手到拿來,我一眼就睇中 " 椰汁海底椰涼粉 " ~選擇它是因為解暑降溫,怎知道它只是室溫的溫度,半冷不熱的涼粉,口感核突!餐牌上說椰汁是元朗獨家,椰味適中,甜味溫和,稀稠度剛剛好,但說不出有甚麼特別~海底椰片有些是爽口,有些是黏口,多種層次的口感,整體來講 …… OK 啦 ~
天氣開如轉熱,加上行了一大段路,滾上加滾 ~

椰汁海底椰涼粉

2015-02-26 274 浏览
吃飯後散步一下才吃甜品,丈夫今晚不想吃B仔,所以走過旁邊的明朝去試。坐下後,女侍應生為我們放下餐牌,細閱一下會發現餐牌上的甜品絕大部份與明師傅相若!我點了這份「糖妹」$48,原個椰皇製作!椰皇水保存下來,清潤最好飲!椰皇內有椰汁西米露及生果粒(我不能說是新鮮生果粒,因為食得出有雪味。)面頭是一球朱古力雪糕。朱古力雪糕的味道很新奇,有朱古力碎片在內但質感很膩,不甚討好!最後當然是要把椰皇肉全吃掉,可惜它的年紀較老,椰皇肉很厚也很難割出來吃!
2015-02-25
$40 (宵夜)
2014-08-16 317 浏览
很久沒有約一眾好友唱k 所以到neway 大展歌喉 之後就到明朝一同吃甜品 左上:朱古力綿綿冰 沒有綿綿冰的形狀 好像中途時倒下一樣 因為別的座不是這個樣子的 可以不點 味道苦苦的 爆爆珠味道佳 芒果班戟 朱古力醬在面頭 忌廉多 芒果份量不多 西瓜盅 西瓜小小的半個 四個人分著吃 配上芒果味雪糕 這球雪糕的奶味重 雜果不多 填滿了空洞 有西瓜汁飲 芒果西米露也不少 撘配芒果雪糕也不俗的 整體 下午的人不多 食物水準一般 地方不算逼挾 食物創意不錯
很久沒有約一眾好友唱k 所以到neway 大展歌喉

整體
下午的人不多 食物水準一般
地方不算逼挾 食物創意不錯
2014-07-09 370 浏览
其實我並不經常食甜品, 但有時又會突然好想食,今次就係"甜品癮"起, 所以去了這間"明朝"今次係第1次幫襯, 上次聽朋友講, 這店的老闆有時夜晚會出店門外落力叫賣!所以今次就去一試果凍是橙味, 微酸!紅色的液體是士多啤梨味, 微甜!  我想是因為想型造血液的效果吧酸酸甜甜也是開胃的, 是夏日甜品的好選擇心太軟可配搭雪糕一球, 雪糕不多說了, 應該是超市能找到的那種而心太軟應該是即焗的, 因為我等了20分鐘外面的朱古力蛋糕焗得剛好, 而裡面的朱古力漿我覺得偏甜, 亦不夠滑埋單盛惠74蚊, 我覺得有少偏貴
其實我並不經常食甜品, 但有時又會突然好想食,
今次就係"甜品癮"起, 所以去了這間"明朝"

血橙果凍
果凍是橙味, 微酸!
酸酸甜甜也是開胃的, 是夏日甜品的好選擇
心太軟+曲奇雪糕
而心太軟應該是即焗的, 因為我等了20分鐘
外面的朱古力蛋糕焗得剛好,
而裡面的朱古力漿我覺得偏甜, 亦不夠滑
埋單盛惠74蚊, 我覺得有少偏貴
2014-07-05
早前買了'明朝'元朗分店的團購..這幾天很想吃榴槤..但我不懂買..一於就試榴槤甜品止止癮啦^^當日我買了榴槤奶凍(hkd 42)和榴金歲月(hkd 36)外賣..(外賣加hkd 1)現場就叫了​鹵水雞奕尖(hkd 16)..雞奕尖炆得淋而入味..16元一碟足16隻..一個人真的要慢慢吃..未吃完..外賣甜品已到了..沿途回家都聞到陣陣榴槤香..哈..'榴槤奶凍'選用了北海道3.6牛乳製作..入口乳香味濃厚..奶凍本身亦滲著淡淡榴槤香味..另外面層鋪滿香濃榴槤蓉..每啖都能吃到榴槤蓉和奶凍..美味滿足..絕對可encore..'榴金歲月'看外賣紙說明有椰汁..椰果..西米..黑珍珠..榴槤及芒果..看之前的食評..有人說是柑不是芒果..但結果當晚我不是芒果亦不是柑..是菠蘿~糖水內有大大件榴槤肉..令人滿意..奈何整碗糖水感覺很分離..生果還生果..西米露還西米露..完全沒有融合感..如果做多點功夫..將榴槤肉和西米露水(先隔起西米)用攪拌機先blend勻..再與西米及其他材料配合..相信效果會出色更多..
早前買了'明朝'元朗分店的團購..
鹵水雞奕尖
現場就叫了​鹵水雞奕尖(hkd 16)..
沿途回家都聞到陣陣榴槤香..哈..
榴金歲月
再與西米及其他材料配合..相信效果會出色更多..

题外话/补充资料: 這次總價是hkd 96..我團購用hkd 40買了hkd 80..所以是相當超值.. 換言之..兩碗榴槤甜品..分別約hkd 20..實在太太太抵了..
2014-06-13
$28 (其他)
用餐优惠
團購
鹵水雞奕尖
2014-05-29 664 浏览
星期日落元朗搞旅行d野就去又新街個頭睇下有咩食元朗真係好多人,多人到寸步難行 係又熱又焗又多人既情況下終於行到去新B仔個頭因為實在太熱,快溶掉了,所以最後入左明朝食碗糖水降下溫話說「明朝」未開之前係荃灣有一間叫「明記」(位於路德圍松記隔離)明記係賣糖水既,而且同明朝出品實屬一樣,而且餐牌更一模一樣添幾經打探得知,原來係相熟鋪頭黎既,不過又拆左夥黎做明朝位於新B仔隔離,店面以鮮艷格仔為題,店中擺滿密蜜麻麻既枱鬼叫香港寸金尺土,只好擺放最多枱數,抵消昂貴既租金一坐低看看早已放在桌上的餐牌,餐牌顯然想做到色彩奪目但是卻事與願違,小妹不懂欣賞,反而讓人有種雜亂無章之感二人同行只點了一道「西瓜盅」,雪糕自行選擇味道(小妹選了芝麻味)成品是一個切開一半的西瓜,中間起肉,把肉連冰攪碎成汁而中間空出來的位置則放上各種生果及涼粉,以雪糕作頂雪糕上劃上十字芒果汁成品有豐富的生果,很是吸引,先呷一口西瓜汁,透心涼極了!解去惱熱之苦但可惜水果並不新鮮,而且水果涼粉更跟雪糕不搭而且雪糕上所添加的芒果汁更畫蛇添足,令整個味道變得更怪雖然雪糕是眾所周知受歡迎的甜品,但食物配搭還是要跟據食物味道呀望餐廳能把雪糕去掉
星期日落元朗搞旅行d野就去又新街個頭睇下有咩食
元朗真係好多人,多人到寸步難行

係又熱又焗又多人既情況下終於行到去新B仔個頭
因為實在太熱,快溶掉了,所以最後入左明朝食碗糖水降下溫

幾經打探得知,原來係相熟鋪頭黎既,不過又拆左夥黎做

鬼叫香港寸金尺土,只好擺放最多枱數,抵消昂貴既租金
一坐低看看早已放在桌上的餐牌,餐牌顯然想做到色彩奪目
但是卻事與願違,小妹不懂欣賞,反而讓人有種雜亂無章之感

成品是一個切開一半的西瓜,中間起肉,把肉連冰攪碎成汁
而中間空出來的位置則放上各種生果及涼粉,以雪糕作頂
雪糕上劃上十字芒果汁

但可惜水果並不新鮮,而且水果涼粉更跟雪糕不搭
而且雪糕上所添加的芒果汁更畫蛇添足,令整個味道變得更怪
望餐廳能把雪糕去掉,以保西瓜盅之品質
西瓜盅配芝麻雪糕
2014-05-25
2014-02-04 239 浏览
黎到b仔見到明朝老細咁賣力 就入去睇下見到都好似ok 叫左個心太軟 話即焗 點知兩分鐘就黎 又唔熱 雪糕又唔好味 我朋友啲雪糕仲有榴蓮味!仲聽到格離檯都話雪糕有榴蓮味唔再有下次
黎到b仔見到明朝老細咁賣力 就入去睇下
唔再有下次
2014-02-04
用餐时段
其他
2014-02-02 203 浏览
經常遊逛元朗,都忽略了明朝甜品店,適逢大年初一,其他甜品店也座無虛席,亂打亂撞地到此一嘗。安頓下來拿了菜單看了一遍,價錢比其他甜品店都要昂貴,更不用與荃灣的比較。心想,試一次,看看質素如何也甘心的。最後決定點了雙球雪糕西米露(自選了芒果、雲呢拿)。時間一分一秒地過去,其他遲來的人客都有食物了,便去催促一下。負責人才告訴我沒得選雪糕,店內只有朱古力味。我心想,是不是應該早些通知客人呢?若然我不去催促一下,我要幫他們一起收舖還未來。這時候,我隨意就說沒所謂吧,負責人又不道歉,只是問我接不接受朱古力味。氣上心頭的我只想手快快吃完便離開此店。千呼萬喚始出來,雙重朱古力西米露來了。賣相....有目共睹,總是欺騙自己,味道應該是不錯吧,總有一樣好的吧?甫撈上來就看到......西米結在一團,我以為自己在吃泥漿飯,朱古力雪糕入面更品嘗到硬雪。不只是一團,是多不勝數。新年流流急症室總是大排長龍,為免泥足深陷,吃了兩三口便結帳離開。

千呼萬喚始出來,雙重朱古力西米露來了。
甫撈上來就看到......
不只是一團,是多不勝數。

题外话/补充资料: 那時候甜品店充斥著一陣怪味,吃得不快,已幸運地入選了本人Blacklist的名單。 就算食物不濟,服務也應該補絀吧?但是,我暫看不出。
2014-01-31
$36 (宵夜)
2014-01-23 380 浏览
10-1-2014第1次係依間食, 出而個男人係咁嗌, 入到去都好好SERVICE,最欣賞佢既係個榴槤班CAKE! 係真係唔錯...印象好深刻!好啦, 咁覺得唔錯16-1-2014就同左個FD去食!!!諗起都嬲入到去, 樓面1個人都無, 但有幾台客.....有人喇, 又無人理......都算啦, 食好野係咁上下....朋友叫左個朱古力慕思, 話唔係特別正...我叫左個朱古力砂冰!依個真係會食到你講粗口,1. 朱古力砂冰無朱古力味2. 係有少少山渣味 ( 個FD都試到 )3. 爆珠隻味同佢完全唔夾加埋所有野=好難食隔離個男人見到咁大, 點知叫左個..佢都講左句「哇, 咁難食既, 又無朱古力味」然後即刻要求唔要..=.=我認我蠢左, 竟然無第一時間講
10-1-2014
榴槤班CAKE
好啦, 咁覺得唔錯16-1-2014就同左個FD去食!!!
諗起都嬲

入到去, 樓面1個人都無, 但有幾台客.....
有人喇, 又無人理......
都算啦, 食好野係咁上下....
朋友叫左個朱古力慕思, 話唔係特別正...
我叫左個朱古力砂冰!
朱古力砂冰
依個真係會食到你講粗口,
1. 朱古力砂冰無朱古力味
2. 係有少少山渣味 ( 個FD都試到 )
3. 爆珠隻味同佢完全唔夾
加埋所有野=好難食

隔離個男人見到咁大, 點知叫左個..
佢都講左句「哇, 咁難食既, 又無朱古力味」
然後即刻要求唔要..=.=
我認我蠢左, 竟然無第一時間講
题外话/补充资料: 佢個「唔好食唔收錢」係真既, 如果大家去食既話, 唔好食真係要出聲=,=
2014-01-16
$50 (宵夜)
榴槤班CAKE
2013-12-30 127 浏览
2個字「難食」!一心諗住請屋企人食甜品,前後叫左5樣野,火車頭—只可以用貴加唔值形容,將oreo一分為二,夾住球雪糕,就$39。芒果西米露—啲西米淋pat pat,賣相一塌糊塗!綠茶綿綿冰—聞落去係榴槤味😨食落去我呆左,綠茶溝水雪成冰!難食到我大叫!!海底椰黑糯米—前後黎錯3次!淨返一大碗,太難食!!咖喱魷魚—呢個只能用正常形容😏😏心太軟—我對呢個直頭3字經大鬧!最令我無奈係呢間野撈客手法好cheap,狂踩b仔抬高自己😠
2個字「難食」!

一心諗住請屋企人食甜品,前後叫左5樣野,

火車頭

芒果西米露
—啲西米淋pat pat,賣相一塌糊塗!

綠茶綿綿冰

海底椰黑糯米
—前後黎錯3次!淨返一大碗,太難食!!

咖喱魷魚
—呢個只能用正常形容😏😏

心太軟
—我對呢個直頭3字經大鬧!

最令我無奈係呢間野撈客手法好cheap,
狂踩b仔抬高自己😠
2013-06-13 106 浏览
見到FB個西瓜盅幾得意就走去試下,點知西瓜外皮冷,裹面既生果及西瓜肉都係暖 西瓜盅裹面既生果都冇咩味 , 西瓜肉都不甜 , 匙羹仲要有水"即"!!!  唯一好食只有雪糕  西瓜盅會跟杯西瓜汁 , 但係都係暖 , 仲要冇咩西瓜味 見佢賣點吸引所以一試 , 如無改善不會考慮再試

西瓜盅會跟杯西瓜汁 , 但係都係暖 , 仲要冇咩西瓜味

見佢賣點吸引所以一試 , 如無改善不會考慮再試
2013-06-07
2013-05-27 108 浏览
一路都想知呢間o野點解開o係咁旺o既甜品鋪隔離都仲可以生存到...今日終於一試...試o左西瓜盅 ($39) 同椰皇盅 ($36) (真正個名好似叫糖妹???)...兩款都係加芝麻雪糕~ 等o左一陣西瓜盅先到~ wa~ 都幾大兜wor~ 除o左西瓜仲有西瓜汁~ 先試o左芝麻雪糕...佢真係好多芝麻...不過多得滯...唔夠滑lor...仲食到起渣...西瓜入面d生果同涼粉都幾多~ 仲可以刮埋西瓜d肉嚟食~ 之後到椰皇盅~ 同行o既朋友話都幾好食~ d椰皇汁又唔算太甜~ 比起就咁生果撈...呢兩樣整多杯果汁俾你...叫做多d新搞作lor...同埋又有雪糕...樣樣都有d...以呢個價錢都ok ge~ 見佢個menu都仲有好多其他o野食...中式西式都有...下次會再試o下~
西瓜入面d生果同涼粉都幾多~ 仲可以刮埋西瓜d肉嚟食~
同埋又有雪糕...樣樣都有d...以呢個價錢都ok ge~

题外话/补充资料: 比起隔離...呢度d服務好好多~ 食都食得開心d~
2013-05-27
  • 西瓜盅
2012-09-26 96 浏览
元朗甜品糖水,選擇多得令人眼眩目暈.在某星級糖水店旁,開了這一間名叫明朝的,看光顧的人也不少,是次飯罷就放膽試一次.室內的佈置光鮮明亮,還算整整齊齊嘛.但單看餐牌,並沒有什麼特別的款式,這下更難獠動食友的食慾了,她單點了一客應該"絕對"死不了人的芒果班戟,我稍為留意到一款以較為少見的血橙為材料作的果凍,唯有一點這一款好了先來的,是好大機會預先做好的芒果班戟.班戟餅焦黑得如地盤工人一樣黝黑,明顯地一股苦焦味隱藏不了.先失一分!但亦不可對忌廉餡料有任可寄望,味道倒是不過不失,但質地粗粗的,舌尖輕易感到那種"鞋口".當死"絕對"變成有可能,相信我那份出事的機會都頗大了.等了良久,才送上我的果凍,其實所謂的血橙,吃下去還是頗酸的!但更怪的是,為何用上士多啤梨醬?令到整個果凍酸上加酸!滿口只有一股酸勁及很果汁糖的虛偽橙味...,中間有兩少塊的橙肉,亦己經吃之無味了...
先來的,是好大機會預先做好的芒果班戟.
芒果班戟($24)
當死"絕對"變成有可能,相信我那份出事的機會都頗大了.
法國血橙果凍($26)
中間有兩少塊的橙肉,亦己經吃之無味了...
2012-07-04
$25 (宵夜)