2021-09-18 561 浏览
牛腩麵🍜$25最近響牛腩牛雜關注組成日見到🤣我真係成日經過😎就係因為佢哋隻貓好難影到😅次次都俾佢走甩😂今次係第一次去食😆入到去就見到隻貓咪乖乖坐咗響度😍仲陪我食麵添🥰牛腩份量足夠,味道唔錯👌而且腩肉肥瘦適中😁$25又真係幾抵食😇明興牛什粉麵茶餐廳 (深水埗)深水埗大埔道98號地下
牛腩麵🍜$25

最近響牛腩牛雜關注組成日見到🤣
我真係成日經過😎
就係因為佢哋隻貓好難影到😅
次次都俾佢走甩😂

今次係第一次去食😆
入到去就見到隻貓咪乖乖坐咗響度😍
仲陪我食麵添🥰
牛腩份量足夠,味道唔錯👌
而且腩肉肥瘦適中😁
$25又真係幾抵食😇

明興牛什粉麵茶餐廳 (深水埗)
深水埗大埔道98號地下
2020-01-11 1218 浏览
街坊生意,經濟美味是我外賣雲吞河同牛腩河的首選上次外賣見到門口貼了”潮式蠔仔粥”,這個是在餐牌上看不到的。碰巧今晚不想煮飯,想外食,就去試一試。今次點了潮式蠔仔粥,淨水餃,芥蘭。蠔仔粥和湯粉的湯底是一樣,而且有加小乾瑤柱。蠔仔🦪也有約十隻,滑嫩有蠔味。35塊好抵食。淨水餃,有鹼水味。都是雲吞好點。不過餡料豐富,有木耳,蝦肉和蟹肉。芥蘭,淥熟時間剛剛好,口感軟硬得宜。成餐兩個人吃,埋單只需68整體來講,性價比高。只計蠔仔粥也值回票價。
街坊生意,經濟美味
是我外賣雲吞河同牛腩河的首選

碰巧今晚不想煮飯,想外食,就去試一試。

今次點了潮式蠔仔粥,淨水餃,芥蘭。

蠔仔粥和湯粉的湯底是一樣,而且有加小乾瑤柱。
蠔仔🦪也有約十隻,滑嫩有蠔味。
35塊好抵食。

淨水餃,有鹼水味。都是雲吞好點。
不過餡料豐富,有木耳,蝦肉和蟹肉。

芥蘭,淥熟時間剛剛好,口感軟硬得宜。

成餐兩個人吃,埋單只需68
整體來講,性價比高。只計蠔仔粥也值回票價。
他不耐煩你諗,我揀左自己野要出前一丁,之後佢又比d唔知咩反應,咁我轉,佢又唔like,之後黎左d淨麵,又唔幫我換,講左一句,你自己揀既,加句sorry就算。極度失望這態度,要落單也不要找眼鏡男。
2019-10-16 612 浏览
價錢經濟 飽肚之選牛雜麵 $23 分量足 牛雜唔腥 夠淋唔爛 食得過淨云吞 $23 6粒 虾爽口 湯底一般唔係虾子湯 失色潮式蠔仔粥 $35 蠔仔脹卜卜10隻倒 蠔鮮味 只有蠔仔 冇肉碎 冇方魚…… 味重 頸渴油菜 $10少油芥蘭苗 嫩 擺放亂
2019-10-14
$46 (宵夜)
牛雜湯麵
油菜 芥蘭
2019-08-04 1231 浏览
呢間河粉店真係由細食到大,我屋企人都成日黎食,食到老闆都混熟埋。今日得閒,就寫下呢間啦!我地通常都食牛腩河,牛腩飯,加碟菜,天氣熱仲可以飲埋啤酒。牛腩河,睇下D牛腩,肥瘦均勻,食落係同高級食店食到既有得揮,我鍾意加少少紅醋,咁會令個湯更加濃味,同時刺激食欲。牛腩飯,個份量都幾大,好飽肚,佢仲會加多兩條菜比你,等你唔使齋食肉咁寡。可以加1蚊叫佢比個紫菜湯,唔錯架。後尾我地仲加左個雲吞,D雲吞佢地自己包,好多饀,正!飲返杯啤酒,透心涼!

我地通常都食牛腩河,牛腩飯,加碟菜,天氣熱仲可以飲埋啤酒。

後尾我地仲加左個雲吞,D雲吞佢地自己包,好多饀,正!

飲返杯啤酒,透心涼!
2018-04-04 500 浏览
想食宵夜 明興粉麵 開早11~收夜12家庭式經營 清明節大節全店休幾日嗰隻價錢實惠 街坊價 22元起 攪掂 (太子旺角區 食碗云吞湯麵 都要 $3x起仲要份量材料少 有時都想返屋企煮即食麵)牛雜湯粗麵 ~ $22 好…抵…食粗幼麵河粉米粉任選 伊麵出前一丁+$4湯底唔濃 滷味唔重 牛雜炆得剛好…冇腥味 同舊式湯底有分別 個人比較喜歡舊味但牛腸內嘅肥膏就驚人啲 通常都會咬咗去麵底 鹼水味重 應該可改善……云吞湯河 ~ 4大粒 虾肉料足 河粉量多略嫌湯底清 冇乜虾売大地魚味 ……豬肉丸湯河~ 肉丸4粒 凍肉丸有雪味下次要叫番鋪頭出名嘅牛雜云吞 算罷啦油菜~ 通菜腐乳醬 走油 $10 實價冇優惠配奶茶/咖啡 +$5 凍飲+$2 潛規矩奶茶 ~大排檔奶茶 大杯 夠質素雖然冇裝修 食得自在 價錢優惠 加分
想食宵夜 明興粉麵 開早11~收夜12

家庭式經營 清明節大節全店休幾日嗰隻
價錢實惠 街坊價 22元起 攪掂

(太子旺角區 食碗云吞湯麵 都要 $3x起

仲要份量材料少 有時都想返屋企煮即食麵)

牛雜湯粗麵 ~ $22 好…抵…食

粗幼麵河粉米粉任選 伊麵出前一丁+$4
湯底唔濃 滷味唔重 牛雜炆得剛好…冇腥味

同舊式湯底有分別 個人比較喜歡舊味
但牛腸內嘅肥膏就驚人啲 通常都會咬咗去
麵底 鹼水味重 應該可改善……
云吞湯河 ~ 4大粒 虾肉料足 河粉量多

略嫌湯底清 冇乜虾売大地魚味 ……
豬肉丸湯河~ 肉丸4粒 凍肉丸有雪味

辣椒油
豬肉丸湯河
牛雜湯麵
2018-04-03
$27 (宵夜)
云吞湯麵 牛雜湯麵
腐乳通菜
辣椒油
2018-02-12 521 浏览
之前都只是經過這間粉麵店,第一次內進,一進內,就發現原來,店內有一隻貓咪🐱仔在地上走來走去,有時行到卡位,有時走到圓凳下面,相當逗趣。反正路程不近,就吃多一點,點了個牛腩牛雜米線,牛腩肥瘦不太均勻,有兩片非常可口,夾了半肥瘦,有兩片則非常之瘦,瘦得痴牙那一種,質素大異其趣。牛雜,則只有一件牛蒡、兩件牛腸、兩件牛肺、以及牛肚。牛肚薄薄的,都比較林,牛肺就比較碎,太碎太薄,其實不太咬到其質感;牛腸亦都比較肥膩,兩件牛腸內裏都充滿肥膏,其實就牛雜而言,的確不算特別過人。可能這就是雙拼麵的弊處,每每都是兩頭唔到岸,兩款餸都不太多,而且質素一般,好像通常到粉麵店,叫單拼的話,都會比較好🤔,真的可惜。反而,看到食評有人說,這兒的奶茶不錯,就像大排檔那一種,於是就專程試一試。奶茶茶味濃郁,不會太澀,味道沒有酸味,甚至乎是有點濃厚的火喉。我覺得這兒的奶茶,甚至乎比起蘇記茶檔的奶茶更加好,更加有火喉。還以為這一款粉麵店,如果叫飲料應該都是散叫,豈料到原來還可以選配套餐,飲了配合雙拼麵,都只是$32 ,這樣實屬划算。總括來說,這次的雙拼麵,無論牛腩牛雜,都不算太過出色,不過貓咪仔、套餐、以及茶走挽回分數,

明興腩雜

反正路程不近,就吃多一點,點了個
牛腩牛雜米線,牛腩肥瘦不太均勻,有兩片非常可口,夾了半肥瘦
,有兩片則非常之瘦,瘦得痴牙那一種,質素大異其趣
牛雜,則只有一件牛蒡、兩件牛腸、兩件牛肺、以及牛肚。
牛肚薄薄的,都比較林,
牛肺就比較碎
,太碎太薄,其實不太咬到其質感;
牛腸亦都比較肥膩

反而,看到食評有人說,這兒的
奶茶不錯,就像大排檔那一種,於是就專程試一試。
奶茶茶味濃郁

總括來說,這次的雙拼麵,無論牛腩牛雜,都不算太過出色,不過貓咪仔、套餐、以及茶走挽回分數,下次再來有吃過單拼麵,可能會比較好

用餐时段
2016-06-07 671 浏览
今次無食“嵩記牛什“ 行多幾步試呢間“明興“老店舊 無靚裝修 乾淨 招呼算禮貌 價格好底食點咗 牛什湯麵 20大元仲要牛什料多 無怪味冧硬恰當 湯味略嫌偏淡麵爽 無皂水味“大排檔“熱奶茶 茶香濃滑 正腐乳通菜 一般 合氣候 嫩大大碟 都係9元提一提 辣椒油 都幾辣
今次無食“嵩記牛什“

大大碟 都係9元

提一提 辣椒油 都幾辣
2012-11-15
等候时间
1 分钟 (堂食)
"金錢肚飯".加多汁..送到時已香氣四射.先試汁.老式的味道.牛肚入晒味.唔衰都去邊了
"牛什湯米"牛什不用說..充滿濃列牛什獨有的好口感.米粉也爽口..水準合格有餘..得 !!
辣醬牛什天仙配
油菜.新鮮無查..味道清甜.
加六蚊叫的煙央..唔會水戲戲
  • 牛什.牛腩
  • 蠔仔粥
2012-07-02 372 浏览
一去到呢間茶餐廳,就唔洗等位,但果度d位都好小。我叫咗一碗魚旦河粉,有2塊魚片,4粒魚旦,都好足料😊我屋企人都叫咗一碗魚旦河粉同一碗 雲呑麵,d粉麵份量適量..仲有腐乳生菜,但d腐乳就好似唔係好好味..係le間茶餐廳食都非常平,夾埋都係$64
係le間茶餐廳食都非常平,夾埋都係$64
2012-07-02
用餐优惠
其他
2011-05-22 371 浏览
見呢間餐廳好似好平咁,於是就入去食見特別一點食飯,唔食牛什麵等所以就叫左牛腩飯, 我一心以為係出面飯龐食個D牛腩飯我冇諗過佢係將湯麵的牛腩當送, 然後淋D湯的汁就叫牛腩飯==!所以成個飯好稀, 根本就係求其一些飯加一些牛腩叫佢多汁, 點知多到好似湯飯咁==!牛腩好淡, 又唔肥~一點口味都沒有!還有, 我點了一碟油菜走油, 結果冇聽人ORDER!變左油菜多油==!整體來說,不多推介
見呢間餐廳好似好平咁,於是就入去食

見特別一點食飯,唔食牛什麵等

所以就叫左牛腩飯, 我一心以為係出面飯龐食個D牛腩飯

所以成個飯好稀, 根本就係求其一些飯加一些牛腩

叫佢多汁, 點知多到好似湯飯咁==!

牛腩好淡, 又唔肥~一點口味都沒有!

還有, 我點了一碟油菜走油, 結果冇聽人ORDER!

變左油菜多油==!

整體來說,不多推介

油菜+一個湯
2011-05-21
2010-12-03 224 浏览
以前友人住喺呢度附近,成日夜收工跟住嚟呢度食嘢,因為覺得抵食又好食,所以帶我嚟食。呢度已經變成我地嘅食堂之一,最近就算去旺角,要諗晚飯食乜,我地都會專登行過嚟食。呢度主力食粉麵,不過我次次都係食碟頭飯,最愛佢嘅鮮茄雞扒飯同牛腩飯,大大碟又好味都係$20多d,套餐加$5有嘢飲。最開心係佢地叫飯會有紫菜湯送,有時我以為冇但食食下佢又會攞過嚟。廿幾蚊有飯又湯宜家真係好難搵~ 我上次嚟大約係一個月前,嗰晚食到10點鐘,竟然有兩個小朋友嚟食西多士,好攪笑~

• 鮮茄雞扒飯
  • 牛腩飯
2007-05-19 190 浏览
靚女友人去邊度食早餐好?去番上次飲茶的地方啦.)我我想食牛,仲要係牛的器官果隻.)靚女友人哦....咁你自己去食啦,我繼續訓,BYEBYE!)明知對方不吃牛,而且還要吃牛的某個部位,擺明想造就自己一個人行路.徒步十數個街口,到大埔道頭的"明興",如非貴刁曾為此店出過食評,原來這間小小不起眼的麵店,有牛三寶吃.以牛三寶當早餐,反常到極點.牛三寶即係牛鞭,牛寶丹同牛脆骨.牛鞭質感有點齦,似是未完全發到軟的牛根,牛脆骨口感爽脆,牛寶丹即係牛睾丸,吃落很粉的質感,如吃著鴨仔蛋的滋味.小弟受落非常.味道頗咸,咸到麵底同湯底也吃不下.有說牛鞭同牛寶丹很補身,這個早上是否能補回隔夜的消耗,未知,不過我還是信另一隻牛.紅牛是也.
靚女友人
去邊度食早餐好?去番上次飲茶的地方啦.)
我想食牛,仲要係牛的器官果隻.)
靚女友人
哦....咁你自己去食啦,我繼續訓,BYEBYE!)

牛三寶當早餐,反常到極點.

味道頗咸,咸到麵底同湯底也吃不下.

紅牛是也.

2007-05-03 282 浏览
唔好意思,請由右至左讀。「牛三寶」不再是悶蛋的牛腩、牛肚、牛根,而是牛鞭、牛寶丹同牛脆骨:牛鞭同平日食的不同,一點也不爽,腍腍的…的確比較像硬身的牛筋(若不是中間發白的話);牛寶丹(或者牛春袋,又或者牛睪丸)切片- 像很creamy 的潤;牛脆骨則是牛氣管內的軟骨,一片大的搭截一環環的…軟骨依然很脆,但膜卻化得差無幾了。汁像走甜/鹹底的鹵水…跟大陸吃過的,竟有九成相似(若吃牛蹄的話,應該有十成相似)。未食完個扣咗底既牛三寶撈麵,已經覺得好飽,已經覺得好補,但…其實補咗去邊呢…?……。…唔怪得我剛陽味咁重啦。[ 後按:都係想試食到牛咁眼既珍品多啲 ]
唔好意思,請由右至左讀。

其實補咗去邊呢…?

……。

…唔怪得我剛陽味咁重啦。

[ 後按:都係想試食到牛咁眼既珍品多啲 ]
1K
2006-11-25 158 浏览
11月04日,13:00到鴨記尋寶後,便轉戰花墟,途經這小店,被牛三寶的招牌吸引著。進店二話不說,來碗牛三寶河。牛三寶:牛鞭- 口感似牛筋。牛寶丹- 開邊牛睪丸,口感豐富。牛脆骨- 氣管軟骨,口感一般,太安樓牛雜佬亦有。河粉:一般。家庭式,街坊小店,地方不算整潔。
11月04日,13:00
進店二話不說,來碗牛三寶河。
牛三寶:
牛鞭- 口感似牛筋。
牛寶丹- 開邊牛睪丸,口感豐富。
牛脆骨- 氣管軟骨,口感一般,太安樓牛雜佬亦有。
河粉:一般。

家庭式,街坊小店,地方不算整潔。