2024-02-16 30 浏览
一入黎第一個感覺係一間好有親和力嘅和食小店。結果成餐飯嘅用餐體驗都完全符合。如果想食一餐輕鬆嘅飯,又想有驚喜,又吾想煩點菜嘅和食料理,呢間會係一個幾好嘅選擇。刺身壽司版嘅 omakase 由新奇食到有d悶甚至已經開始放棄,呢個走熟食版嘅日食 omakase 反而值得一試再試。第一次食肯定吾會一黎就100分,反而係覺得佢地下次再黎會有更好體驗,而且又值得再黎多次,會期待下一次黎嘅更好體驗。一間好嘅餐廳,有時比到你知佢吾止咁少野,佢仲有更多好野值得一試再試,咁樣keep住有新鮮感,又同時間慢慢培養出一種歸屬感,更有意思,更值得存在。呢餐 omakase 鋪排上會用串燒作開始,再黎一份和食,最後以一鍋自家製魚湯做湯底嘅 shabu shabu 做結尾。因為係 omakase. 每枱食到嘅都係經理簡單了解完客人口味再安排嘅出品。所以我食到嘅,我覺得好食嘅, 只限於我個人體會。但 overall 嘅出品,相信最少都會達到岩食嘅評價。個人覺得最有意思係最後嘅 shabu shabu 湯粥。試過就明。最新奇好食係瀨尿虾天婦羅。

最新奇好食係瀨尿虾天婦羅。

日本入口豬肉腸

魚湯粥
燒和牛肉
牛舌心
2024-02-03 75 浏览
銅鑼灣的亨利中心,一直都算係高質日本菜嘅一級戰場。聽朋友介紹有新餐廳插旗,即刻去試試。首先呢,重點,打去訂位吧,可以同店方溝通想吃什麼,會有驚喜的。整個用餐過程安排得妥當,節奏也很好。前中主菜,甜品,無不讓人驚喜。揀幾個自己很愛的分享下。百里香:店家很厲害把當中線體挑走,留下淡淡的脂肪和一點小軟骨,酥脆且油香十足。就是那種脂肪使我快樂的感謝。牛舌新:取牛舌最中心,嫩滑的部位,不會燒得過久。滿滿肉汁又又嚼勁,不得了。白鰻:肥美,脆,其他不想形容,吃下去就對了當然了,最後的海鮮粥更是大絕技。不得不試。

揀幾個自己很愛的分享下。
百里香:

牛舌新:

白鰻:
肥美,脆,其他不想形容,吃下去就對了

當然了,最後的海鮮粥更是大絕技。不得不試。

2024-02-03 64 浏览
今次第一次去明道,環境光猛清潔,每一個員工無論廚房服務員都笑容滿面,給人好親切嘅感覺。用料高質食物新鮮,服務質素高。今次食咗串燒+火煱,雞皮串燒好香好脆,海膽用紫菜包住炸超棒👍🏻,牛舌用舌心多汁嫩滑超好食,值得推介,薑湯雞子👍🏻👍🏻😋😋暖胃好食。食完串燒再嚟一個火鍋,火鍋用料上乘,用不同日本產地上乘牛肉,牛魔王必食,最後來個甜品簡直超棒,不論你係想食好西定打卡,都要同朋友試一試,一試難忘,下次再去過。
今次食咗串燒+火煱,雞皮串燒好香好脆,海膽用紫菜包住炸超棒👍🏻,牛舌用舌心多汁嫩滑超好食,值得推介,薑湯雞子👍🏻👍🏻😋😋暖胃好食。食完串燒再嚟一個火鍋火鍋用料上乘,用不同日本產地上乘牛肉,牛魔王必食,最後來個甜品簡直超棒,不論你係想食好西定打卡,都要同朋友試一試,一試難忘,下次再去過。
2024-02-03 55 浏览
收爐飯:亨利中心雲集好多日式餐廳,今晚男友揀咗新開無耐嘅明道,試一試佢嘅 omakase 餐單雞肉串白鰻魚(油香超棒)百里香(我嘅至愛,處理得當,完全無騷味)小青椒雞肉串甜薯南瓜天婦羅海膽(爆曬漿,好甜美)魚湯shabu shabu 選取靚靚和牛(西冷)同埋封門柳煮完肉就煮個蔬菜鍋,之後再煮個靚粥埋尾飽到上心口最後另一個胃要食埋 十勝紅豆奶凍同埋開心果雪糕,個奶凍好好味呀❤️❤️❤️ 要收爐啦 食好啲啦 🥳🥳🥳

雞肉串
白鰻魚(油香超棒)
百里香(我嘅至愛,處理得當,完全無騷味)
小青椒
雞肉串
甜薯南瓜
天婦羅海膽(爆曬漿,好甜美)
魚湯shabu shabu 選取靚靚和牛(西冷)同埋封門柳
煮完肉就煮個蔬菜鍋,之後再煮個靚粥埋尾
飽到上心口

❤️❤️❤️ 要收爐啦 食好啲啦 🥳🥳🥳
庆祝纪念
团年饭
2024-01-24 89 浏览
經過第一次食!lunch 有驚喜喎👍性價比幾高😋燒牛舌心味道同口感都幾好👍免治雞肉棒食得出係自己整嘅!唔係現成嘢完全收貨😋見今日凍凍地,想食個火鍋!服務員推介泡菜湯底火鍋!我揀咗有日本豬有日本牛嗰個餐!$298食得出用料幾靚!lunch嚟講真係算抵食👍服務員都幾細心!可能佢見唔係忙重幫我煮埋👍👍我想個湯底辣少少,佢又真係可以安排到👍有加茶、唔洗叫都加得好快!自動波加湯👍抵讚!下次要試埋個夜晚先😋
經過第一次食!lunch 有驚喜喎👍性價比幾高😋燒牛舌心味道同口感都幾好👍免治雞肉棒食得出係自己整嘅!唔係現成嘢完全收貨😋見今日凍凍地,想食個火鍋服務員推介泡菜湯底火鍋!我揀咗有日本豬有日本牛嗰個餐!$298食得出用料幾靚!lunch嚟講真係算抵食👍服務員都幾細心!可能佢見唔係忙重幫我煮埋👍👍我想個湯底辣少少,佢又真係可以安排到👍有加茶、唔洗叫都加得好快!自動波加湯👍抵讚!下次要試埋個夜晚先😋
  • Lunch  火鍋餐
2024-01-17 109 浏览
女友生日,煩緊食咩,見明道新開又有人推介,立即wtsapp餐廳經理 book枱!雖然有家累食唔到dinner, book lunch 經理一樣幫我安排得妥妥當當! 簡單wtsapp講低特別要求,餐廳都有求必應(特别報價啦當然),幫我揾隻北海道雪場蟹番黎!食啲漬物開開胃,連平日唔食蔬菜嘅女友都話:「原來唔係我唔食!係以前啲人整得唔好食…」尤其個用鰹魚汁漬嘅蒜頭,我真係驚為天人!可能我見識少,真係第一次見呢兩樣嘅放埋一齊!先食啲串燒,再等之後火鍋!除咗好食嘅白鱔同牛脷芯外,無骨雞頸肉都非常有趣!食咗30年雞,冇諗過雞頸可以咁食!另外,經理推介下嘗試嘅雞尾,都可以一戰!身為90後嘅我,真係30年都冇食過雞屎忽,夾錯都一定夾去屋企人隻碗…但呢串雞尾,經師傅悉心處理,完全冇羶味,成件事立即容易接受咗!到主角出場,師傅係魚缸捉咗隻蟹出黎,係我地面前剪咗兩隻最肥嘅腳比我地食! 假蟹柳就食得多,真蟹棒仲要咁大條,真係好少食到!女友立即表示滿意!然後, 十勝牛、飛驒牛、山形牛,兩個字「高質」!個陣油香,真係唔捨飲淡啤酒沖走佢!仲要全程有人幫手煮 (中午客少啲,特别好服務?),全程食得輕鬆享受!食完牛,加

先食啲串燒,再等之後火鍋

食完牛,加個粥膽、蟹籽一齊煮粥,香到一個點 (個粥好食過初時鍋心)!飽得滯,食唔晒,仲主動幫心打包!👍🏻

最後水果、甜品、雪糕,同樣出色!擺盤又elegant! 壽星女再次表示滿意!

PS: for暖身,啪咗個薑汁雞子,食得出唔係雪藏野,個人認為薑味可以再濃烈一啲

總結:小貴,但一分錢一分貨,料靚場靚擺盤靚服務好!最重要! 經理幫你安排好!唔洗煩!
漬物

• 燒牛脷芯
  • 日本牛+specialorder蟹
  • 日本牛+specialorder蟹
2024-01-15 122 浏览
今次介紹呢間餐廳係一間只開業大概一個月嘅新餐廳,唔係集團經營,係一間好有實力嘅日本菜餐廳。餐廳環境清雅﹑舒服,如果想靜一啲可BOOK房,房可容立8人。入正題,同大家介紹下我呢餐食左咩,主要分兩部份。分別係串燒同shabu shabu,先同大家睇下我食左咩野串燒:燒雞頸肉: 雞頸肉由廚師人手慢慢起骨,味道清新,有咬口,平常好難有得食到。八里香(雞patpat): 點解唔係七里香會變左八里香呢~因為比七里香更好食,雞味濃郁,有咬口,唔似台北夜市入面食到個啲會有騷味,因為廚師要求要人手清曬入面嘅內臟同污糟野,一定冇異味,絕對要試。燒雞皮: 燒得酥脆,食落有股淡淡嘅碳香味,可以試一試唔落檸檬汁食食個原味。燒鰻魚: 魚皮燒到酥脆,但魚肉唔會過熟,而且又香又滑,唔落檸檬汁便可食到魚嘅鮮味。牛舌: 牛味濃郁,肉汁豐富,廚師落嘅調味完全可以帶出牛肉嘅鮮味,呢樣一定要試。Shabu shabu: 大廚為我地準備左龍蝦鮑魚和牛大餐! 我地先食味道教清淡嘅龍蝦鮑魚,海鮮係新鮮即劏嘅,鮮甜味美,再配廚師特製酸汁,鮮味再提升到另一個層次。到牛肉嘅部分,今次有三款唔同嘅牛,名就唔記得啦,但佢地嘅分別係油脂嘅多少。

燒雞頸肉
八里香(雞PATPAT)
燒雞皮
燒鰻魚
燒牛舌
Shabu shabu: 大廚為我地準備左龍蝦鮑魚和牛大餐! 我地先食味道教清淡嘅龍蝦鮑魚,海鮮係新鮮即劏嘅,鮮甜味美,再配廚師特製酸汁,鮮味再提升到另一個層次。到牛肉嘅部分,今次有三款唔同嘅牛,名就唔記得啦,但佢地嘅分別係油脂嘅多少。比較淺色嘅係油脂最多,口感軟滑入口即溶。稍為深色嘅係油脂少一啲,入口牛味濃一點,口感鬆軟。最深色的雖然最少油脂,但牛味最濃郁。個人最喜歡中間個款,又有油脂又有牛味。
shabu shabu
食曬海鮮和牛之後,當然有蔬菜併盤,其中我最愛葛粉同豆腐,因為可以吸滿左湯汁。
shabu shabu
食完菜仲未完㗎,個湯充滿了和牛同海鮮嘅精華,唔好浪費,煮埋個粥就perfect啦!個粥真係鮮甜味美,其實已經好飽,但點都要食埋佢。
呢餐雖然唔平,但絕對物有所值。服務同食物都係一流!一定要試一試!
2024-01-08
燒雞頸肉
八里香(雞PATPAT)
燒雞皮
燒鰻魚
2024-01-11 94 浏览
環境唔錯,侍應反應服務都好好,d串燒好好食唔會好乾,仲有lunch set個西京燒銀鱈魚好好食啲魚好滑,仲有一間房私隱度好高,如果黎開銅鑼灣食lunch或者晚餐都可以上嚟試一試

2024-01-11
2024-01-04 100 浏览
銅鑼灣新開日式食店環境清新企理,食串燒 shaubu shabu 為主,食材用料靚,味道一流,可以再覆桌!之前食過其他食串燒的居酒屋,餐廳以食串燒為主。但呢間唔同,食完串燒可以有其他野食,味道不會太單一。而且餐廳對串燒火侯控制得好好,有汁燒同埋鹽燒,襯返食物本身,係近期食過比較好食的串燒。唔想食倒模式串燒的可以試吓呢間。由頭食到尾,只要唔趕時間就可以慢慢享受。首先食完串燒,再食shabushabu,食完碗粥,最後食甜品。大滿足的一餐!
銅鑼灣新開日式食店

唔想食倒模式串燒的可以試吓呢間。

燒雞軟骨
燒鱔
燒雞軟骨
燒鱔
  • shabu  shabu
整體餐廳光猛,簡潔日式design,可能新開,所有野都好乾淨企理,趁住唔係好多人發現,食左先講。野食方面串燒比心目中價錢平,而呢個價錢喺港島區食到,真係算平,質素不錯。薑汁湯雞子,連我唔食薑嘅人都覺得配合埋一齊,又唔係好重薑味喎,雞子正好好彩今日仲有新鮮海鮮到貨,仲叫左個火鍋拼盤🤭🤭🤭好似menu 上暫時未有的。最驚喜係到最尾個粥底火鍋,又估唔到幾好食喎,不過影相出嚟賣相不太好🙈但好好食,鮮味十足,食到好飽好滿足啊!

• 火鍋粥底
  • 薑汁雞子
  • 海鮮牛肉火鍋拼盤
得悉明道臨近開張🎉👏經朋友介紹可以優先到此店享用美食😋一進店已經感覺到滿滿的親切感🥰餐廳剛番新完,環境簡潔鮮明,通風系統很也完善💯,需然座位不多,但也有分隔為Bar枱,Vip房及座枱位置,全場爆滿也不覺會坐得狹窄👍但我偏愛坐Bar枱位置🤭可以欣賞師傅在席前主理😍當晚每道菜式都很滿意🤤師傅選取食材優質及新鮮🦪🍤🐟配料也相對恰當👍當晚所有朋友們都一致認為是難忘的新體驗👏😄
2023-12-25
2023-12-27 67 浏览
一間可以滿足多個要求的餐廳,有特色的串燒,豪華豐富的Sabu Sabu ,食物質素高而且優質,串燒款色多而且有特色,特別在於素食的朋友都有好多選擇,而且味道十分之出色,Sabu Sabu 食材新鮮而且優質,鍾意食牛的朋友可以一次過食晒日本唔同地方的靚牛,最後食的蟹膏湯飯尤其一絕鮮甜美味。至於環境方面簡潔舒服,相約一班朋友又可以有私隱度高嘅房間,三五知己又可以坐Bar 枱睇師傅主理。服務態度良好而且表現到位,唔會太過催趕進食時間,所以食得好舒服😍😍
2023-12-26
2023-12-24 63 浏览
Omakase 食得多,好少聽到話主打熱食的,朋友話有間新開主打串燒同火鍋既 Omakase ,呢幾日天氣甘凍,就決定去試下。簡單柔和淺木色的日系裝潢,感覺明亮舒適,食 Omakase ,當然首選坐Bar枱,我哋決定先試串燒,師傅好細心,先上一件炸芝士(流心㗎)俾我地暖下胃,再問清楚我地既喜好,就準備上菜朋友偏好雞肉,所以選擇左雞既唔同部位及內臟,各自order一串,坐吧枱嘅好處,就係睇到師傅從頭到尾烹調食物,熱辣辣送到你面前,由於串燒係需要時間去烹調,為免有得睇冇得食,所以師傅喺我哋等待嘅途中,準備咗一啲一口小食俾我地過下口癮。*前菜一口炸芝士雞肝醬多士酥炸白蝦酥炸牛油果配鱘魚子*串燒雞頸肉雞肝雞心雞尾免治雞肉棒牛脷心 由於我地希望食d蔬菜平衡返之前肉味,所以同時 order 左昆布清湯配搭一份佐賀熟成和牛,鮮活北海道毛蟹腳,蟶子及新鮮蔬菜拼盤,食完串燒之後,師傅先上一份高湯煮鮮北寄貝俾我哋清一清味雷後,接著席前準備好火鍋烹調。師傅用我們火鍋的湯底煮一碗蟹膏粥,作為主食,因為湯底已經有食物的精華,再加上蟹膏,鮮甜到不得了。見餐廳有提供佐賀熟成和牛及鮮活海產作為火鍋食材,開放式廚房內亦

*前菜

雞心
雞尾
免治雞肉棒
牛脷心

見餐廳有提供佐賀熟成和牛及鮮活海產作為火鍋食材,開放式廚房內亦放置和牛熟成櫃,紅白分明既和牛絕對會成為再次光顧嘅理由。

P.S. 我地著左冷衫同毛毛褸,食完落到街,一d油煙味都冇,抽風設備一流👍🏼👍🏼👍🏼抵讚
一口流心芝士
雞肝醬多士