2024-08-28 1177 浏览
今日到天后《星嵐》食個新出嘅丼飯 ~ $96一丼2味 即 有一碗烏冬和一碗飯。烏冬有牛和雞二選一,我就選了牛,牛味香濃,幼身嘅烏東Q彈爽滑。丼飯有四款,有二款牛(有蛋或醬汁、鳗魚、雜菌。而我就選左有蛋牛丼飯。半熟炒雞混埋牛肉一起食能突顯牛嘅鲜味,仲有洋蔥作為伴菜,味道非常正。食完以上二碗野,非常飽肚。食到飽飽仲有湯飲 ~ 一個鼓油湯,內有海藻,非常滋味。雖然這個餐並不包飲品,店內有自助水任飲。店面雖然不大,但坐得都算舒服。店內放了日式精品,好有日本風情,最特別的是一些迷你老虎機。
今日到天后《星嵐》食個新出嘅丼飯 ~ [一丼2味] $96

一丼2味 即 有一碗烏冬和一碗飯。

2024-08-25 1205 浏览
星嵐天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖❤️支持小店,佢地主張食飯唔只係為左飽肚,而係可以體驗日本街頭小店嘅情懷☺️味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️招牌黃金黑豚豬扒pan丼 $98(午餐價)不愧係招牌!好食!蛋同豬扒都係我食過數一數二的水準,雞蛋🥚軟滑,單食同送飯都完全冇問題,豬扒有少量油脂,令肉質更嫩滑😍另外記得打完卡就快手將半熟的蛋滑落個飯度🤣otherwise會痴住☄️星嵐肥牛咖喱烏冬 $98日式甜口唔辣的咖喱汁☺️質地係咖喱醬同汁中間位置,烏冬好掛湯,真心好味,其實份量唔算少但我食下食下就ko左一碗😎✅好大機會想encore!!!✅想睇更多食評就要follow @gulugirl102 🐰
星嵐

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

招牌黃金黑豚豬扒pan丼

☄️招牌黃金黑豚豬扒pan丼 $98(午餐價)
不愧係招牌!好食!

☄️星嵐肥牛咖喱烏冬 $98

✅好大機會想encore!!!

2024-08-24 829 浏览
日本滑蛋丼專門店🇯🇵引入日本福岡傳統滑蛋丼食法 🍳加上自家獨製及精心改良各食物👨‍🍳親自到日本嚴選搜羅店舖所有物品✈️為求帶給顧客性價比高的感覺😃餐廳設計富日本特色,清新又雅緻🪑採量大量木系桌椅,給人舒服和諧的感覺☺️招牌黃金黑豚豬扒Pan丼🍲以原個煎Pan奉上,夠晒熱辣辣🥘自家醃製的日本黑豚豬扒🥩即叫即炸至金黃色🔥外層薄身酥脆,肉味香濃🤩加上以日本福岡做法炮製的滑蛋🥚口感特別濕潤滑溜,香甜蛋汁撈飯食一流~再來新推廣「一丼兩味」一個價錢可享受烏冬及丼飯🍚鰻魚丼夠厚身,肉質軟嫩🍱蛋味濃郁,口感香滑😙雞肉烏冬配上自己家特製味噌蒜香湯底🍜蒜香撲鼻,入口甘甜😍
日本滑蛋丼專門店🇯🇵
引入日本福岡傳統滑蛋丼食法 🍳
加上自家獨製及精心改良各食物👨‍🍳
親自到日本嚴選搜羅店舖所有物品✈️
為求帶給顧客性價比高的感覺😃

餐廳設計富日本特色,清新又雅緻🪑
採量大量木系桌椅,給人舒服和諧的感覺☺️

招牌黃金黑豚豬扒Pan丼🍲
以原個煎Pan奉上,夠晒熱辣辣🥘
自家醃製的日本黑豚豬扒🥩
即叫即炸至金黃色🔥
外層薄身酥脆,肉味香濃🤩

加上以日本福岡做法炮製的滑蛋🥚
口感特別濕潤滑溜,香甜蛋汁撈飯食一流~

再來新推廣「一丼兩味」
一個價錢可享受烏冬及丼飯🍚

鰻魚丼夠厚身,肉質軟嫩🍱
蛋味濃郁,口感香滑😙
雞肉烏冬配上自己家特製味噌蒜香湯底🍜
蒜香撲鼻,入口甘甜😍
  • 日本滑蛋鰻魚丼
  • 星嵐雞肉湯烏冬
2024-08-23 466 浏览
🐷黃金黑豚豬扒PAN丼 我諗嚟得食嘅都應該係想試呢款🙂‍↕️餐廳賣點係可以一嚐福岡正宗食法,飯同埋豬扒會分開上,避免飯粒浸得過濕過淋;豬扒用鐵盤承載住,炸得金黃香脆,入面仲有滑蛋同汁底😋 打完卡就可以跟隨店員所提供嘅教學,盡快將肉倒落個飯一齊食滑蛋拌飯簡直一流;吉列豬扒鬆脆,咬嘅時候唔會炸皮同肉分開晒,肉質唔鞋易咬,比想像中更好食🐔 星嵐雞肉咖喱湯烏冬烏冬帶點嚼勁,正正係我期望嘅口感🤪 配料除咗雞肉,亦有洋蔥同埋菇;本身日式咖喱嘅口味已經比印度咖喱甜,而蔬菜嘅存在令味道更加濃郁有層次👍🏻
🐷黃金黑豚豬扒PAN丼
我諗嚟得食嘅都應該係想試呢款🙂‍↕️

🐔 星嵐雞肉咖喱湯烏冬

1K
“黃金黑豚豬扒Pan丼”($98)“星嵐雞肉咖喱湯烏冬”($98)天后有間大受好評嘅日式料理餐廳當中最吸引嘅就係黃金黑豚扒Pan丼🐖因為上枱時真係會成個煎pan咁上😆原來餐廳用上福岡嘅傳統手法將新鮮炸起嘅豬扒放喺煎pan再加上滑蛋同洋蔥上枱後用最快嘅速度將個pan拎起順時針轉幾下再倒哂豬扒同滑蛋落飯面相機食先都要夠快手🤣如果唔係啲蛋漿就會變熟痴喺個pan上面豬扒又厚又大件,肉質嫩滑加上滑蛋嘅蛋香配飯食真係一流🤤另一份就點咗雞肉咖喱湯烏冬咖喱湯香噴噴,每條烏冬都好索湯食落十分惹味☺️雞肉份量都夠哂多下次嚟會想試吓晚市先有嘅菜式😝
“黃金黑豚豬扒Pan丼”($98)
“星嵐雞肉咖喱湯烏冬”($98)

天后有間大受好評嘅日式料理餐廳
上枱後用最快嘅速度將個pan拎起
順時針轉幾下再倒哂豬扒同滑蛋落飯面
相機食先都要夠快手🤣
如果唔係啲蛋漿就會變熟痴喺個pan上面
豬扒又厚又大件,肉質嫩滑
加上滑蛋嘅蛋香配飯食真係一流🤤
另一份就點咗雞肉咖喱湯烏冬
咖喱湯香噴噴,每條烏冬都好索湯
食落十分惹味☺️雞肉份量都夠哂多
下次嚟會想試吓晚市先有嘅菜式😝
2024-07-21 499 浏览
今次嚟到天后一間日式小店,佢係主打滑蛋丼飯🍚仲引入日本福岡傳統滑蛋丼🍳 一入到餐廳門口,就俾餐廳嘅裝修所吸引✌️非常日系🫶🏻而且吧枱上有唔同嘅小玩具可以俾顧客玩,睇得出店主係裝修上花快啲咗唔少嘅心思❤️店員都好熱情幫介紹每個丼飯特色👍 一場嚟到梗係要食主打菜啦😋🐷 星嵐無敵斧頭豬扒丼呢個比起黃金黑豚豬扒Pan丼嘅豬扒起肉一倍😱外面黃金酥脆,內面肉嫩多汁,配埋美味滑蛋洋蔥汁,令香脆豬扒更加惹味,食出另一個層次😲😲😲餐廳仲要好細心咁整左食法卡,教你如何品嚐滑蛋豬扒丼🐷原來日本福岡傳統方式去享用係先將日本半生熟蛋漿汁加入日本珍珠米混合一起吃,再一邊品嚐黑豚豬扒的酥脆質🤤🤤真係每粒飯粒充滿住濃郁嘅蛋香同嘅洋蔥味🐥星嵐咖喱雞肉湯烏冬烏冬湯底濃稠,咖喱香味好出眾,烏冬彈牙有咬口,每件烏冬同雞塊都滲入咗咖喱香味,非常惹味可口👍✌️📍星嵐🗺️天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號

一入到餐廳門口,就俾餐廳嘅裝修所吸引✌️非常日系🫶🏻

🐷 星嵐無敵斧頭豬扒丼

餐廳仲要好細心咁整左食法卡,教你如何品嚐滑蛋豬扒丼🐷

🐥星嵐咖喱雞肉湯烏冬

📍星嵐
🗺️天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號
2024-07-14
下午茶
  • 星嵐無敵斧頭豬扒丼
2024-07-20 472 浏览
我今日約同好友去位於天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖的星嵐食日本和食,環境舒適,坐得舒服。店主告知:小店是受福崗高質街頭平民價小店的啟發,讓香港人在店內享受正宗日本和食的美味,亦可體驗日本當地街頭小店的情懷。我點左個星嵐肥牛咖喱湯烏冬 Mistystar Beef with Curry Soup Udon $98,好友點左個 星嵐招牌黃金黑豚豬扒 Pan 丼 Katsudon (Japanese) lberico Pork Cutlet and Egg Rice $98(lunch set 奉送日本麵豉湯及前菜)。好有特色的日本和食,好友也讚賞其用心製作及出色味道。

好有特色的日本和食,好友也讚賞其用心製作及出色味道。
  • 星嵐肥牛咖喱湯烏冬
2024-07-20 465 浏览
以前喺炮台山天后嗰頭番工,覺得係食嘅天堂,lunch 一定唔會虧待個胃呢段時間少咗泥,變咗好多今次泥試吓呢個上年先開嘅小店Menu 第一頁已經講咗間店嘅小故事風格係日本高質街頭平民價小店同埋我對啲手畫插圖 menu 毫無抵抗力,勁有心思嗌個 PAN 丼係因為貪得意有啲嘢玩吓咁點知係有 wow 到我同友人的豬扒炸得唔止脆,而係又酥又脆!!仲要唔乾唔柴,火喉剛好黑豚嘅威力好大,肉質鬆軟但有點彈性調味適中有驚喜叫咖哩烏冬嘅時候,店員提醒係頗濃味的我食落覺得味道濃而不重烏冬嘅每吋肌膚都被咖哩汁包圍住好惹味整體性價比高,呢個價錢仲要免加一,又有良好服務態度,贏咗好多鋪頭星嵐黃金黑豚豬扒 PAN 丼 $98星嵐雞肉咖哩湯烏冬 $98📍天后
呢段時間少咗泥,變咗好多
今次泥試吓呢個上年先開嘅小店
Menu 第一頁已經講咗間店嘅小故事
風格係日本高質街頭平民價小店
同埋我對啲手畫插圖 menu 毫無抵抗力,勁有心思
嗌個 PAN 丼係因為貪得意有啲嘢玩吓咁
點知係有 wow 到我同友人的
豬扒炸得唔止脆,而係又酥又脆!!
仲要唔乾唔柴,火喉剛好
黑豚嘅威力好大,肉質鬆軟但有點彈性
調味適中
有驚喜
叫咖哩烏冬嘅時候,店員提醒係頗濃味的
我食落覺得味道濃而不重
烏冬嘅每吋肌膚都被咖哩汁包圍住
好惹味

星嵐

黃金黑豚豬扒 PAN 丼 $98
星嵐雞肉咖哩湯烏冬 $98

📍天后
位於天后清風街的角落星嵐係我每次維園打波後既飯堂街頭平民價既日式小店餐廳主打日本福岡傅統炒滑蛋既烹煮法煮出正宗地道的日式滑蛋丼當中必試一定係最強人氣每日限定的丼飯 – 黃金黑豚豬扒PAN丼仲有日本飛鳥丼及自家製壽喜燒鍋我之所以喜歡呢度係因為就算無得飛既時候都可以感受到日本當地街頭小店既情懷 //招牌黃金黑豚豬扒PAN丼 $98//PAN 丼每日限量發售之前黎過幾次都賣晒好好彩今日仲有終於可以一試 餐廳參考日本福岡炸豬扒飯既做法將日本福岡傳統帶到香港PAN 丼以傳統日式手法煮製新鮮炸起的吉列豬扒放在煎PAN 上與滑蛋和洋蔥汁一起煎香上桌時熱辣辣香噴噴但切記不要相機食先因為PAN 丼有食法教學按傳統食法是當上桌時用最快速度將滑蛋pan拿起並輕輕以順時針方向轉幾下將煎PAN 上的吉列豬扒連滑蛋洋蔥汁全部倒在珍珠米飯上原因是滑蛋Pan的餘溫會隨時間令日本蛋漿變全熟所以唔好掛住影相而錯失了最美味既口感 吉列豬扒厚切又大件外皮炸得酥脆油香內裡豬肉軟腍鮮嫩 肉汁滿滿醬汁完美地吸了蛋汁、湯汁再和飯一起吃讓每一啖飯都充滿馥郁的蛋香和清甜的洋蔥味 口感美滿 //星嵐肥牛咖哩湯烏冬 $98//以砂鍋盛載 分
位於天后清風街的角落

所以唔好掛住影相而錯失了最美味既口感

吉列豬扒厚切又大件
外皮炸得酥脆油香
內裡豬肉軟腍鮮嫩 肉汁滿滿
醬汁完美地吸了蛋汁、湯汁
再和飯一起吃

半肥瘦的肥牛入口口感嫩滑
肥牛吸納了咖喱湯底的精華
沾滿日式甜咖哩汁的烏冬入口煙韌有咬口
整體又濃郁又惹味
配菜有洋蔥、蔥絲和金菇更添味美

2024-06-23 449 浏览
星嵐雞肉咖哩湯烏冬(98hkd) 接近咖喱汁的濃稠度,甜甜咸咸,好純粹的濃湯咖喱配烏冬,再加上洋蔥🧅、大蔥絲、金針菇吸湯,相當滿足😌黃金黑豚豬扒丼(98hkd) 一上枱要快快將個滑蛋豬排倒上個飯表面,防止浸淋個炸皮,豬排有豬味,肉質緊實,個蛋非常嫩,好液態😝火喉剛剛好,洋蔥都吸收哂鰹魚湯的味道,加上飯素,拌飯一流Ps.呢度店員氣氛好歡樂有活力😂畀人感覺好舒服的日式小店~#foodiblum日式
星嵐雞肉咖哩湯烏冬(98hkd)

黃金黑豚豬扒丼(98hkd)

Ps.呢度店員氣氛好歡樂有活力😂畀人感覺好舒服的日式小店~

#foodiblum日式
2024-06-23
2024-06-16 435 浏览
星嵐 (天后)去港島探完朋友,經過有一間幾靚既日式餐廳就入去試試😊室內裝修簡潔,自然舒服😊外觀簡約又精致😆餐牌設計好細緻用心同清晰🔥服務態度好貼心🥰店員會首推試食黃金黑豚豬扒丼同埋御品丼最後比御品丼既外觀吸引住!最後點左一份食🔥御品當$168整個外觀用一個兩層既日式設計盒分隔左壽喜飯同埋吉列虎蝦魚柳再配有一啲前菜、麵豉湯同埋用嚟點吉列虎蝦魚柳既秘製蛋黃醬!首先,一嚟到將吉列虎蝦魚魚柳外層都炸得金黄色,虎蝦肉質嫩滑,外層超級酥脆!再配埋秘製蛋黃醬,整體成個感覺昇華!然後開咗最低層就見到壽喜飯!壽喜飯豐富多樣,煮得鬆軟而微黏!口感柔和而滑嫩。再配埋吉列虎蝦魚柳舒適和滿足的感覺!地點:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖
星嵐 (天后)

服務態度好貼心🥰店員會首推試食黃金黑豚豬扒丼同埋御品丼
最後比御品丼既外觀吸引住!最後點左一份食🔥

御品當$168

地點:

2024-06-15
  • 御品丼
2024-06-16 3357 浏览
2024年6月4日 星期二呢日晏晝約咗個朋友喺天后食lunch,選擇咗呢間餐廳,因為朋友好鍾情日本菜,而且見到網上評價都唔錯一入到餐廳就見到裝修得好靚,無論牆身或者燈罩都見到炸豬扒嘅蹤影,雖然店舖空間唔大,不過座位都坐得好舒服,燈光幾柔和喺店舖嘅當眼位置就已經見到呢一個超大吉列豬扒丼模型,一見到嘅時候都嚇咗一跳,除咗好似真嘅一樣之外,冇諗過吉列豬扒可以咁大塊至於餐牌店舖都落足心思,人手繪畫仲附上顏色,圖文並茂,好似睇緊繪本咁,食物價錢唔算太貴,而我哋當然叫咗招牌菜式豬扒Pan丼,朋友就要咗個烏冬等待食物期間喺張枱上面見到呢一張紙,原來係餐廳俾我哋嘅建議食法,示範如何將吉列豬扒由pan放到落去個飯上面,再建議我哋點樣食先至係最佳口味,十分體貼千呼萬喚我嘅吉列豬扒丼終於到,果然份量好大,塊豬扒大過我成隻手,將塊吉列豬扒倒落去個飯上面,係可以完全遮蓋晒啲飯,而且滑蛋整得啱啱好,蛋汁可以流落去啲飯到,淨係食飯都一流,至於主角吉列豬扒除咗好厚身之外,一咬落去仍然有肉汁流出嚟,外脆內軟食到停唔到口朋友點嘅就係星嵐肥牛咖喱湯烏冬,咖喱味好濃郁,連我個位都聞到,烏冬既彈牙又掛汁,每一啖都食到咖喱味,而
2024年6月4日 星期二

朋友點嘅就係星嵐肥牛咖喱湯烏冬,咖喱味好濃郁,連我個位都聞到,烏冬既彈牙又掛汁,每一啖都食到咖喱味,而肥牛都唔錯有咬口

埋單每人一百蚊都唔洗,又唔需要加一,飽住個肚走
2024-06-04
呢間炸豬排已經回訪2次,雖然位置唔係熱門商區,但隔段時間都會心掛掛呢個滑蛋豬排飯而特登回訪,推薦比鍾意日式炸豬排嘅朋友!📍 星嵐 (天后)天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖🤤黃金黑豚豬扒pan丼 奉送麵豉湯、前菜、飯素配米飯呢個pan丼同普通炸豬扒飯唔同嘅地方係,餐廳用一個小煎pan煎滑蛋,再講炸好嘅炸豬排放係上面。所以炸豬扒嘅肉質可以完美流曬落雞蛋度,雞蛋送白飯只係非常好食。炸豬排係酥炸,同濕潤嘅雞蛋擺耐左後炸皮會有啲分離,但係可以吸曬底下嘅肉汁,所以口感依然非常唔錯!豬排好大塊,切開都有7-8件,每件都非常易咬開,係偏軟身嘅豬排!而且一個套餐唔洗100蚊埋單,呢個質素性價比極高!好食指數💗💗💗💗💕性價比指數💗💗💗💗💗回頭指數💗💗💗💗💗推薦指數💗💗💗💗💗

📍 星嵐 (天后)
天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖

🤤黃金黑豚豬扒pan丼 奉送麵豉湯、前菜、飯素配米飯

好食指數💗💗💗💗💕
性價比指數💗💗💗💗💗
回頭指數💗💗💗💗💗
推薦指數💗💗💗💗💗
2024-06-08
  • 黃金黑豚豬扒PAN丼
位於天后轉角有轉隱世小店~今日早收工就黎食個早飯~下午黎都幾chill黃金黑豚豬扒pan丼 $98一上枱有點比佢嚇親~勁大塊😆店員附上一張建議食法,快快脆放落個飯度以免蛋汁過熟,豬扒炸皮仍然超脆🤪肉質肥瘦均勻,濕潤嘅蛋同汁撈飯超正👍🏻👍🏻肥牛咖喱湯烏冬 (加芝士 +$5) $103覺得咖喱會同芝士好夾所以加左~係另上自己撈的,咖喱係唔辣濃味嘅日式咖喱,食落好漿口,相較之下我會鍾意豬扒丼多啲🤣

黃金黑豚豬扒pan丼 $98

肥牛咖喱湯烏冬 (加芝士 +$5) $103
2024-06-06 199 浏览
啱啱去完旅行返嚟,一落機就搵日本嘢食啦🤣今次揀咗呢間可以以傳統福岡方法食Pan丼嘅餐廳🎌佢嘅午市套餐好抵食之餘,晚市亦都有提供壽喜燒鍋同各種鍋物🍲種類頗多👍🏾1️⃣黃金黑豚豬扒Pan丼 $98當上餐時以最快速度將滑蛋Pan拿起,並輕輕順時針方向轉幾下,就可以防止蛋漿變到全熟😌再輕輕將蛋同埋豬扒滑落啲飯度,幾好玩㗎🤣跟住就可以將珍珠飯同半生熟蛋漿汁撈勻嚟食,再加上佢嘅豬扒非常脆口,唔會因為蛋漿而變到軟腍腍,唔怪之係佢哋嘅鎮店招牌💓2️⃣肥牛咖喱湯烏冬 $98餐廳亦都有麵食👌🏾烏冬彈牙🍜咖哩好味到小編朋友有心食少啲主食都係咁食烏冬...😂😂

1️⃣黃金黑豚豬扒Pan丼 $98

2️⃣肥牛咖喱湯烏冬 $98