2018-12-13 292 浏览
今日下午茶在元朗形點星巴克,此店十分旺,十分難找位,其實每間星巴克都是這樣,生意如此, 真令人羨慕。坐下點了Tall Americano , red velvet canberry mousse cake,紅絲絨蛋糕,因它放在食物櫃最搶眼的位置,blueberry cheese cake 已放在比較後,merchardizing 確實用心。Red velvet canberry cake,賣相出眾,紅寶石色調,吸晴,酸甜適中,配black coffee, 確是perfect match.

red velvet canberry mouse cake

2018-12-13
2018-11-21 291 浏览
呢日約咗個朋友喺元朗Yoho二期見面,一行二人隨意搵個地方坐低一面飲嘢一面傾下計,咁就揀咗Starbucks。我哋每人叫咗一杯咖啡,我就叫咗杯Cappuccio,而我朋友就叫咗杯Matcha Latte。Cappuccio ($39),泡沫豐富,口感幼滑,味道唔錯。Matcha Latte ($39),朋友亦話呢杯Matcha Latte ,抹茶味同奶味都適中,佢亦都覺得幾好飲。環境都幾好坐,我哋兩個就喺度一邊傾下一面飲下,咁樣渡過咗一個下午了。☕☕

2018-11-18 155 浏览
和媽媽吃完莆田後,她見時間尚早,於是問我去不去Starbucks喝杯星冰樂,我當然附和媽媽這個建議。另外媽媽本身想用星冰樂來引誘弟弟過來接我們回家,反倒弟弟叫我們外賣朱古力星冰樂給他。媽媽喝抹茶星冰樂,而我就喝朱古力紅茶伯爵啫喱星冰樂,之前我都沒喝喝過這口味。朱古力紅茶伯爵啫喱星冰樂頗驚喜的,喝第一口已感受到它濃重的紅茶伯爵香氣,啫喱亦增添星冰樂的口感,啫喱猶如仙草般清新滑溜,味道不死甜,好不滋味。

朱古力紅茶伯爵啫喱星冰樂
朱古力紅茶伯爵啫喱星冰樂
2018-10-03 214 浏览
國慶三日假就係食<3>係Yoho行到攰攰地,想揾個地方坐下同食tea,諗起前排收到銀行送嘅$50現金券,就去飲埋咖啡chill下平時好少飲咖啡,未識欣賞咖啡嘅香味同餘韻。有人話年紀大d,就會慢慢識欣賞同愛上,可能我仲未到果個時候啦,哈哈~最後點左焦糖咖啡,聽人講偏甜應該易入囗d另加酥皮肉卷一份酥皮肉卷個樣好吸引,入面嘅肉餡似雞肉腸,味道唔錯~酥皮鬆化,連埋肉餡一齊食,會外鬆內軟配咖啡食ok,都係$2x,可以一試焦糖咖啡,偷望到職員係最後加焦糖係面層,睇落好似得好少糖咁,本身都驚唔夠味。但搞完之後,估唔到成杯咖啡焦糖味好濃!唔洗落糖已經夠甜,如果平時食開淡味嘅人應該會覺得太甜不過我就係鍾意佢夠甜,可以遮左咖啡嘅苦味~成杯都好香濃順滑,感覺似飲朱古力咁只係要左細杯已經夠,飲得多甜野,會覺得膩滿足嘅tea time,唯一係要等位麻麻,本身Yoho店坐位都唔多,加上星期六,要等左20分鐘先有位坐
國慶三日假就係食<3>

最後點左焦糖咖啡,聽人講偏甜應該易入囗d
另加酥皮肉卷一份
酥皮肉卷

配咖啡食ok,都係$2x,可以一試
焦糖咖啡

只係要左細杯已經夠,飲得多甜野,會覺得膩
2018-09-29
焦糖咖啡
2018-08-04 191 浏览
其實唔係好好咖啡同starbucks但食完野想同frd子想坐多陣都係乖乖地課金買杯hea 下時間可能早lunch早coffee shopyoho mall竟然都有位唔想又飲甜到死既green tea latte/西柚莓茶睇下有咩新野啦有個係grape 一提子怪起上黎可以好藥水所以試左另一款白桃乳酪星冰樂星冰樂杯底有jelly成個combination 幾fresh 同出奇地夾解暑一流呢杯唔伏 叫grande 都ok!
其實唔係好好咖啡同starbucks
所以試左另一款白桃乳酪星冰樂
星冰樂杯底有jelly
成個combination 幾fresh 同出奇地夾
解暑一流
呢杯唔伏 叫grande 都ok!
2018-08-04
一聽到有開心果系列我就決定要試🤗🤗🤗成日飲starbucks 我緊係會員啦🧐😎會員有免費升級☺️用埋自己帶既環保杯🤣抵抵,佢會平4蚊😎開心果朱古力忌廉星冰樂🤤🤤🤤Lee 個杯係朋友係美國買比我!為環保出力出力🤛🏻我叫左走cream 😆成杯都好滿🤤聞都聞到好大陣開心果味,飲落係正既!有唔少開心果粒粒!同埋飲得出淡淡既朱古力味🙆🏼‍♀️咁熱既天氣!飲完透心涼😎正!下次試下奶茶意式奶凍忌廉星冰樂先🤣
一聽到有開心果系列我就決定要試🤗🤗🤗

成日飲starbucks 我緊係會員啦🧐😎
會員有免費升級☺️用埋自己帶既環保杯🤣
抵抵,佢會平4蚊😎

開心果朱古力忌廉星冰樂🤤🤤🤤

Lee 個杯係朋友係美國買比我!為環保出力出力🤛🏻
我叫左走cream 😆成杯都好滿🤤
聞都聞到好大陣開心果味,飲落係正既!
有唔少開心果粒粒!同埋飲得出淡淡既朱古力味🙆🏼‍♀️

咁熱既天氣!飲完透心涼😎正!

下次試下奶茶意式奶凍忌廉星冰樂先🤣

外卖自取
2018-04-03 526 浏览
Sesame bagel同Caramel Macchiato係我去Starbucks食早餐嘅必選💓因為個Bagel每次食既水準都好一致,真係無論邊間舖都焗得好香,好脆,內裏仍鬆軟。麵包上面嘅芝麻非常香,再响脆脆既表面搽上cream cheese,真係好味非常。記得呀,每一樣嘢都不能少,最緊要就當然係將cream cheese厚厚咁搽,其實一定搽唔曬成盒㗎,所以唔使慳㗎 ! 另外,最好味嘅飲品就係焦糖咖啡,無論Starbucks出過几多新款飲品都好,Caramel Macchiato係首選, 我覺得絕對冇另一杯飲品能夠勝過佢。✌

另外,最好味嘅飲品就係焦糖咖啡,無論Starbucks
2018-01-13 213 浏览
本身我唔算對咖啡有好大嘅喜好,但偏偏喜愛黑糖嘅味道。早上無特別事做,行過Starbucks見到有杯叫”沖繩黑糖鮮奶咖啡”,聽staff講只係出咗大概十日,咁就有個衝動叫杯試試。Order一杯大嘅$45,Staff都非常有禮貌,付款後叫我到左邊等一等,5分鐘後已經準備好俾我。其實大杯真係叫大咗,一個人叫杯中size已足夠。杯咖啡到手先飲一啖,黑糖味有嘅但唔算太濃但甜度足夠,Latte味道反而更加出,咖啡都算滑漏。唔知黑糖喺Starbucks會留幾耐,所以應該擇日會再追加~
沖繩黑糖鮮奶咖啡
2018-01-13
$45 (早餐)
沖繩黑糖鮮奶咖啡
長假期的一個早上,有個令鐘一個人hea吓,近近哋去Yoho Starbucks, 知佢咁早冇咁多人痳!聖誕咁凍🎅,但太忙,忙住玩,都去唔到Starbucks飲Gingerbread latte💓, 真係好掛住佢,今早有少少時間,又諗起個cream cheese bagel😙, 所以唔得唔去呀!呢間Starbucks勝在有三條大走廊坐位,好寬敞,又可望住商場既聖誕佈置,又有音樂,好舒服,好嘆! 我叫咗暖入心既Gingerbread latte, all-in-one bagel, 當然職會幫你焗脆佢,再比我搽上厚厚的cream cheese,多完美的一個早上!
2017-12-24 76 浏览
臨近聖誕節好日子,臨放假前阿頭請飲咖啡,佢乜都買啲(因為唔係個個都飲咖啡)仲車埋出來,我哋分到時見有瓦通紙皮托盤!上面放咗三杯飲品!熱嘅係聖誕節紙杯,凍嘅係透明膠杯,熱飲孔仲有一支膠棒,可以蓋住飲用口,又可以當攪攪棒!多用設計幾得意!阿頭好窩心,知我飲奶會易引起肚痛,買了齋咖啡比我,不過今早已飲了一杯咖啡☕️,怕胃頂唔住所以唔敢揀!伯爵茶:我除了咖啡,茶都係我喜愛,硬紙杯唔喇手!茶夠濃,好香伯爵茶嘅獨特香草🌿味!好解膩舒服!熱齋啡:凍咖啡:天氣清涼可以飲杯熱飲,真正舒心愉快!😄祝大家聖誕節快樂🎅🏼🎄🎁

熱齋啡:
凍咖啡:

天氣清涼可以飲杯熱飲,真正舒心愉快!😄
祝大家聖誕節快樂🎅🏼🎄🎁
2017-12-23
外卖自取
庆祝纪念
圣诞节
2017-12-01 99 浏览
聖誕節到啦 ~涼涼地飲番杯薑汁鮮奶咖啡☺️☺️☺️飲完暖暖的 不過怕甜既記得同佢地講可以少甜😎😎😎😎隻杯係台版環保杯自己帶杯減4蚊😎😎😎重試左朱古力布甸☺️布甸正正常常啦 不過不失☺️

聖誕節到啦 ~涼涼地飲番杯薑汁鮮奶咖啡☺️☺️☺️

薑汁鮮奶咖啡

布甸正正常常啦 不過不失☺️
2017-12-01
2017-05-19 280 浏览
不時留意着新品推出,今次也不例外。有流心的杏仁牛角酥,它被店員翻熱後是有點酥脆,可是把酥切開,流心竟然是弱弱地流出來。最初還以為是奶黄餡,怎知道一吃...杏仁的香氣全散出來,是帶甜味,杏仁露的那種甜香。吃過甜的更需要喝這杯有咖啡啫喱的星雪冰,咖啡啫喱有咬囗,味道香濃,本身飲品基底是用两款咖啡調配而來,咖啡味道濃上加濃,把之前的甜味覺平衡,可是置頂的牛奶沙冰刨得不夠幼細,啜入囗是感覺有粗顆粒,有時還把粗飲管塞住,啜得頗為吃力。味道 3.5環境 3服務 3衛生 3抵食 3.5
不時留意着新品推出,今次也不例外。

味道 3.5
環境 3
服務 3
衛生 3
抵食 3.5
剛剛從九龍城乘西鐵回到元朗,忽然口渴起來,想來點甜的,又不想去商場以外的地方,最好的選擇當然是starbucks吧。看見新口味菠蘿椰子啫喱冰好像不錯,感覺應該會好喝,不過事實上不是如此😵它可堪稱史上starbucks最難喝飲品之一,完全不似starbucks的出品。這菠蘿椰子啫喱冰真實的顏色已經不討好,沒有菠蘿的鮮黃色或是椰子的雪白,而是不開胃的土色。另外它的死甜得可怕,亳無菠蘿椰子的味道,真的不知道自己再喝甚麼。😑味道已經這麼難喝,更何況我想解渴,它的甜膩令我愈喝愈渴。希望這菠蘿椰子啫喱冰快點做完推廣,不會再推出市面。

2017-05-15 198 浏览
某日 , 約了一班舊同學到 Yoho Mall 吃晚飯 , 在未去吃晚飯前 , 我和太座先到 Starbucks coffee 喝一杯 Mocha 咖啡再去吃飯 , 正所謂 , 飯可以不吃 , 咖啡不可以不喝 ~Mocha : 咖啡藏著沉鬱的朱古力香 , 豐厚而幼滑的 cream 帶來一種綿綿又輕柔的口感 , 咖啡味和朱古力味的比例相當平均 , 味道濃郁輕甜而富有活力 , 喝後頭好壯壯 , 精神飽滿 ~ 本篇完 ~

本篇完 ~
其他
2017-04-22 153 浏览
補完習同朋友坐低傾下計~我一向鐘意食Starbucks野食或者甜品多過飲佢既咖啡,因為又抵又好食!今日5點幾去好多人,幾乎滿座~可能因為dse溫書,平時好多位剩~而我今次叫左芝士菠菜西蘭花批,朋友叫左coconut water。整熱左既批啖啖菜,切出泥總見到拉絲既芝士,食一個都飽喇,$26唔貴。試飲左朋友杯野,espresso mixes with coconut water~一開始ok,陣味幾新奇,但之後覺得有點甜。

2017-04-21