2019-10-02 684 浏览
向來都很喜歡排頭村的《星期二餐廳》啊。不過,我喜歡的,是前身的 Pizza 店。Pizza 店結業後,此馳名沙田區的名字原來保留了。只是,該店由一間 Pizza 小店,變成了一間茶餐廳。而在某一個平日的早上,我專程來了吃一個簡單的早餐。我的簡單早餐字典,就是雞扒麵。麵的湯底其實一般,一吃就吃得出,是大光麵的麵水。幸好的,麵條沒有太過腍。雞扒,我本來預計好好味道,可以一吃入口,只是面層有味,而雞肉內心就是沒有味道的。再者,雞皮不脆,入口韌。奶茶,濃就是夠濃,只是我覺得他們的奶落得不夠而已。新店,一般般,應該會有進步的空間。

奶茶,濃就是夠濃,只是我覺得他們的奶落得不夠而已。

新店,一般般,應該會有進步的空間。
$32 (早餐)
2019-08-07 478 浏览
呢間開左唔係好耐既餐廳,一見到雞煲就想試下,兩個人去食,半隻雞,黎到有點失望,可能因為佢地用既雞好細隻,所以其實骨多過肉!價錢仲要唔係平,但味道係幾好,不過因為太少雞所以都唔會再去食啦,唔抵!
2019-04-07 777 浏览
這店鄰近沙田火車站,我常到訪,因為特别喜歡這裏厨房做的粉麵小菜,炒得很有鑊氣!難得35元的粉麵飯下午茶餐,也是即炒即做。今天點了肉絲炒麵,芽菜和韭黃也很新鮮,爽爽的口感!芡汁調味咸淡適中,唯一略嫌今天的芡汁多了些,有點美中不足。來喝了幾次檸檬水,也很滿意,廚房揀選檸檬確有水準, 我最討厭喝有苦味的檸檬!

肉絲炒麵

肉絲炒麵
很久沒有寫評語,但今天不快經驗必需分享。, 於2019年1月20日中午12時15分,我與另外兩位朋友一行三人前來用餐,見此餐廳外形清新,而且餐牌選擇較多,故入內用餐。進入餐廳後,看見沒有空席,及沒有職員,故站於門口等候,不一會,有職員吩咐可上一層,上層有較多坐位,安頓之後我們便點餐,一份咖哩牛腩飯及兩碟炒河粉。數分鐘後咖哩牛腩飯首先送上,朋友驚見該白飯份量較少,於是向職員要求 “可否多飯?”,此時職員即時回答:如果你要多飯一定要在第一次點餐時提出需求,如果order 已到,你要加飯時我地會加錢的!如果每個食客都有這樣要求,我們每次都要上落樓梯會好辛苦架!我們3人聽到後,第一個感覺是,為何職員態度可以這麼傲慢,而我們也回應是第一次前來,她聽後便立即走開了。13:15分,用餐後我們欲前往地下付款,因為當時是午膳高峰期,我們不想阻人做生意。當正想落樓的時候,另一職員拿著多份午餐跑上樓來,由於樓梯比狹窄,所以待她上來後我才下樓,當一到達樓梯最後一級之後 (右邊有一個出口通往另一個廚房,左邊是收銀櫃),正當我行前時,右邊突然有位相信係大廚之一用左手拿著一碗湯麵的衝入來,其實當我看見他衝進來已經想

13:15分,用餐後我們欲前往地下付款,因為當時是午膳高峰期,我們不想阻人做生意。當正想落樓的時候,另一職員拿著多份午餐跑上樓來,由於樓梯比狹窄,所以待她上來後我才下樓,當一到達樓梯最後一級之後 (右邊有一個出口通往另一個廚房,左邊是收銀櫃),正當我行前時,右邊突然有位相信係大廚之一用左手拿著一碗湯麵的衝入來,其實當我看見他衝進來已經想後退先讓他行,說時遲那時快,大廚哥已經用右手一掌
“印”左我的身上,我的恤衫登時出現五指水印
,我即時望著他,但大廚哥很快便衝回廚房,看我一眼都沒有,而且我叫他也不采我了。於是我便到收銀櫃隔離取了兩張紙巾刷去身上恤衫的五指水印,並向收銀的男職員投訴,可惜他好像只集中收錢並沒有回答我。就算我一聲說話他也聽不到,但是食客都有看著我!

這不快經歷已令我失去信心

此食評純粹個人意見,不代表Openrice 立場!
2019-02-20
2019-02-02 599 浏览
有朋友話請食晚飯,揀咗去星期二餐廳食雞煲,這間餐廳本身係供應中式小菜的,今次晚餐的主題是「龍哥雞煲」,可以㨂一隻雞228元或者半隻雞118元,我哋五個人叫咗一隻雞,辣味有分大辣、中辣和小辣,我哋揀咗小辣。主餐牌的小菜款式唔多,分六類:豬類、牛類、雞類、海鮮、蛋類和菜類,合共38款小菜,每款價格由52元至78元。除了雞煲之外,叫咗兩個小菜:梅菜蒸肉餅68元和海味粉絲什菜煲58元,例湯是免費的,每人一碗。餐廳細細但有六位侍應,接近每位侍應招呼一枱客人。廚房出菜算快,雞煲一上枱就聞到好香,辣味好輕微且有少少麻辣嘅感覺,雞肉嫩夠入味,但有啲啲唔夠熟。梅菜肉餅好味道,肥瘦適中,唔太咸,梅菜好香。海味粉絲什菜煲清清地,味道可以接受。整體來說,價格平宜,味道可接受。
餐廳細細但有六位侍應,接近每位侍應招呼一枱客人。
整體來說,價格平宜,味道可接受。
龍哥雞煲
梅菜蒸肉餅
海味粉絲什菜煲
2019-02-01
龍哥雞煲
梅菜蒸肉餅
海味粉絲什菜煲
2018-11-16 831 浏览
間中我會揾個藉口去沙田,為嘅係見一見星期二,星期二唔係美女或者oppa, 佢只係一間小小嘅茶餐廳; 佢冇豪裝,只做番最基本嘅……新鮮+用心+無味精....食物!佢星期一至六都做午餐,每日有8款,日日有變化,有湯+飯+茶啡,街坊價$48!我今日試咗個菠蘿咕噜肉,即叫即做,有驚喜! 材料新鲜,份量足,咕噜肉外酥內嫩,茨汁開胃!唔使講咁多,睇相有结論啦!

菠蘿咕噜肉

唔使講咁多,睇相有结論啦
!
2018-11-14
午餐
菠蘿咕噜肉
2018-04-22 1218 浏览
終於的起左個肝去試食...試後感:好味過家樓下出名嘅大排榴,最緊要每碟餸唔咸,健康d添啦!椒鹽豆腐裡面d豆腐好滑,忍唔住同佢影多張相!每碟餸唔貴...見隔離枱仲叫左碟蒸魚添...仲有雞煲食架...下次可以拉隊再去食!
椒鹽豆腐
椒鹽豆腐