2025-05-29
今晚同朋友去咗間中環居酒屋,主要食咗幾款串燒,飲咗幾杯酒,然後去下場再飲過🫶🏽🌟唐揚墨魚咀 $58第一次試炸墨魚咀外脆內裏QQ咬口,嗰種脆口係酥脆而唔係死硬嘅脆,然後點埋秘製辣醬食,個醬汁類似係Tabasco加沙律醬🫶🏽🌟雞皮餃子 $60將雞皮當餃子皮包住肉餡,燒到脹卜卜,一開始以為會好油,但原來唔係,雞皮有啲彈性,將個餡紮得好緊,入面嘅餡有菜有肉,好好食🫶🏽 🌟汁燒蔥牛肉卷 $68牛肉燒得剛好,包住清甜嘅大蔥,驚喜位係個蔥一啲都冇我討厭嘅辛辣味🌟岩鹽魷魚一夜乾 $98魷魚好大條,簡單用岩鹽調味已經好夠,燒到微微焦香,口感有嚼勁但唔係死韌🙌🏻🌟雞翼 $45外皮燒到金黃脆身,入面肉汁鎖得好好👍🏻🌟雞橫隔膜 $35呢個部位好少見,所以好快叫咗😹口感似係食QQ雞皮再大少少肉嘅感覺,以為會有軟骨點知冇,個醬汁就係平時日式串燒燒汁嗰一種味道,兩者都好夾🌟九條蔥豚肉卷 $48豚肉片卷住滿滿嘅蔥段,蔥嘅甜味中和咗豚肉嘅油膩,食落清新又香口🫶🏽🌟豬頸肉 $48燒到外脆內嫩,每一嚿都係厚切,咬落去油香爆曬出嚟又有啲爽,每件豬頸肉都有wasabi食更加提鮮,而唔係攻鼻嘅感覺😽🌟牛舌芯 $68厚切牛舌芯中心
🌟唐揚墨魚咀 $58
🌟雞皮餃子 $60
🌟汁燒蔥牛肉卷 $68
🌟雞翼 $45
外皮燒到金黃脆身,入面肉汁鎖得好好👍🏻
🌟雞橫隔膜 $35
🌟九條蔥豚肉卷 $48
🌟豬頸肉 $48
🌟牛舌芯 $68
厚切牛舌芯中心仲保持住粉紅色,好香好多汁😽簡單用鹽、黑椒、檸檬汁已經好夠味
🌟甜薯 $28
平時放題食到嗰隻,燒到外皮微焦,入面綿密香甜,係完美嘅澱粉質結尾😌
🌟鮑魚刺身 $108
其實佢冇切得好薄,但係新鮮彈牙,一啲都唔韌,食得出有醃過啲醬油,好食😚
呢間居酒屋嘅串燒真係有水準,食物方面冇一樣係要劣評,唯一係舖位有啲細,大家預先book位會好啲呢食材新鮮😆